知道天后新開咗間出名舒適又高質嘅西餐廳,終於等到放假可以約朋友一齊試吓👯‍♀️Selling point 係廚師有自家製嘅新鮮醬汁!!新鮮選購嘅食材、有西餅師嘅自製甜品、仲有bartender調製嘅special drinks🍸.星期六日仲有weekend brunch添啊🤩 性價比非常高~好鍾意餐廳嘅簡約設計,望落嘅感覺好舒服🥰牆上仲有唔同風格嘅畫,好有藝術嘅氣息~.▪️PASTA • Guanciale Carbonara $148 • 8/10一向都係卡邦尼意粉嘅super fan~😽同出面嘅carbonara唔同,用豬頰肉取代煙肉!!鹹香味幾重👍🏼 食落口充滿油香,口感up up up !!個sauce好濃郁之餘,仲好creamy😋最鍾意係扁意粉嘅texture,熟度剛好,軟硬適中,夠哂彈牙,值得推薦!!.▪️MAIN • Braised OX Cheek $228 • 9/10聽講牛面頰肉係必叫之一,果然冇叫錯😻😻牛味夠重,肉汁豐富😋因為慢煮嘅關係,入口嘅感覺超軟腍!!口感軟綿,完全唔會有膩嘅感覺,仲有馬鈴薯千層方塊、椰菜花、蘆荀做伴碟👍🏼.▪️DRINK• Salted Caram
知道天后新開咗間出名舒適又高質嘅西餐廳,
終於等到放假可以約朋友一齊試吓👯‍♀️
Selling point 係廚師有自家製嘅新鮮醬汁!!
新鮮選購嘅食材、有西餅師嘅自製甜品、仲有bartender
調製嘅special drinks🍸

好鍾意餐廳嘅簡約設計,望落嘅感覺好舒服🥰
牆上仲有唔同風格嘅畫,好有藝術嘅氣息~

一向都係卡邦尼意粉嘅super fan~😽
同出面嘅carbonara唔同,用豬頰肉取代煙肉!!
鹹香味幾重👍🏼 食落口充滿油香,口感up up up !!
個sauce好濃郁之餘,仲好creamy😋
最鍾意係扁意粉嘅texture,熟度剛好,軟硬適中,
夠哂彈牙,值得推薦!!

聽講牛面頰肉係必叫之一,果然冇叫錯😻😻
牛味夠重,肉汁豐富😋
因為慢煮嘅關係,入口嘅感覺超軟腍!!
口感軟綿,完全唔會有膩嘅感覺,
仲有馬鈴薯千層方塊、椰菜花、蘆荀做伴碟👍🏼

▪️DRINK• Salted Caramel Latte $50 • 7/10
Caramel味好出,啲syrup甜到好似食緊粒焦糖糖咁🤣

⚡️必食之選:
✊🏼牛面頰|煙煙韌靭又香口嘅牛面頰,回味中~🤭
✊🏼西班牙乳豬|咬落香脆, 食落亦都非常香口!
✊🏼生蠔、海鮮|非常鮮味,推薦!!
✊🏼Bubble tiramisu|打卡之選🫶🏼
原來餐廳仲接受包場添啊🤩
客人可以擁有一個私人party !!! 餐廳仲有卡拉OK可以唱🎤
當中仲可以選擇lunch / happy hour / dinner 包場,
享受一個真正嘅私人party🎉
*除咗私人party、婚宴、公司聚會、商會活動⋯⋯亦都可以包場㗎!
⚡️Order全隻乳豬有15%off (適合八至十人)
⚡️餐廳有專門的西餅師傅整蛋糕,可以預訂生日蛋糕🎂
2023-04-03
2023-04-04 29 瀏覽
學呀Janice Man話齋食brunch,之後食Lunch、proper lunch、afternoon tea…一日入要可以有好多餐但可想而知嘆Brunch有幾咁緊要星期六、日放假唔會咁早起身食早餐所以第一餐通常都會係2點幾嘅事早排維園有花展要喺附近食好嘢不得不提電器道呢間樓上餐廳光猛開揚、坐得舒服所以吸引到好多家庭客食物方面牛同海鮮相當唔錯最好食係「香蒜忌廉白酒煮青口」好有海鮮味青口彈牙軟滑我用麵包點曬所有汁一滴不剩慢煮牛頰切得厚身但煮得軟腍配埋伴碟嘅薯蓉同漬菜真係可以送成碗飯班尼迪蛋個檸檬醬好鮮味平平地+$38就配到跟餐白酒啦如果想包場搞活動都可以考慮下呢度訂全隻乳豬有優惠餐廳有餅師可以訂蛋糕
學呀Janice Man話齋
一日入要可以有好多餐
但可想而知
嘆Brunch有幾咁緊要

星期六、日放假唔會咁早起身食早餐

所以第一餐通常都會係2點幾嘅事

早排維園有花展
要喺附近食好嘢不得不提電器道

呢間樓上餐廳光猛開揚、坐得舒服
所以吸引到好多家庭客

食物方面牛同海鮮相當唔錯

最好食係「香蒜忌廉白酒煮青口」

好有海鮮味

如果想包場搞活動都可以考慮下呢度
訂全隻乳豬有優惠
餐廳有餅師可以訂蛋糕

2023-04-03 48 瀏覽
呢間On the Spot 位於天后,係喺8樓全層,上到去餐廳空間感好大,有個好大既酒吧位,座位間都好有距離,幾有私穩度。佢一邊係落地大玻璃,採光度都唔錯。佢有weekend brunch menu,幾多款式,價錢又好合理。坐得十分之舒服,我地食左兩個鐘一啲都唔趕! <Weekend brunch> 🔸️OTS breakfast($138, 8.8/10)呢個all day breakfast 都幾開心,色彩繽紛,有肉腸,煙肉,蛋,菠菜,醃漬車厘茄,炸薯粒同自家製麵包,價值營養都十分平衡,味道又好好。我最中意佢既醃漬車厘茄同埋肉腸,好好味! 😋 🔸️Angus steak sandwich with fries($158, 8.8/10)呢個超正!Angus steak 勁澎湃,啖啖肉,兩塊烘起左既麵包夾住牛扒,生菜,西班牙紅醬,洋蔥汁,喺口入面爆發既感覺,真係好正!另外炸薯條都好多好香口,好滿足!🍹Mocktail: Fineapple fizz(+$38, 9/10)呢度食brunch 加$38就有mocktail. 呢杯Fineapple fizz藍色好靚靚好夢幻!

<Weekend brunch>
🔸️OTS breakfast($138, 8.8/10)
😋

呢度食brunch 加$38就有mocktail. 呢杯Fineapple fizz藍色好靚靚好夢幻!個藍色原來係藍椰子,好特別。另外仲有菠蘿汁同埋青瓜汁,唱落好fresh好特別。

🍹Mocktail: Orange sour(+$38, 8.5/10)
呢杯杏仁+橙既combination十分之特別😂😊仲有cranberry同青檸,酸得黎最尾又有啲杏味。特別!

✏️總括而言,環境坐得舒服,食物質素又幾好,好啱weekend嚟冇乜壓力食個brunch😋
2023-04-03 37 瀏覽
見到依間喺openrice係完全零負評嫁👍🏻 覺得佢哋食物不錯,而且服務幾好又幾好坐,好適合一大班人嚟食🥰🍄蘑菇薯仔球配香蒜羅勒奶油醬 $68炸得幾香脆,睇其他review話炸薯條都好好食,應該佢哋嘅炸物都做得不錯嘅😚🐷脆皮乳豬 $128每一嚿乳豬肉都配上法式千層馬铃薯同埋醃瀆白蘿蔔嫁,依個配搭幾好食😋🍛北海道帶子蘑菇意大利飯 $188幾好食👍🏻好creamy又帶點cheesy, 佢係用咗白蘑菇同24 個月嘅巴馬臣芝士🧀同埋佢兩粒北海道帶子都煎得好食😋🐂慢煮牛頰肉 $228係用咗西班牙紅醬,牛頰肉厚切得嚟煮得好軟腍,伴菜有松露薯蓉、醃漬白蘿蔔🥔🍹FINEAPPLE FIZZ $68依杯係mocktail, 係用咗菠蘿汁、藍椰子糖漿、青檸、蛋白、蘇打水、青瓜、海鹽🍍—

🍄蘑菇薯仔球配香蒜羅勒奶油醬 $68

🐷脆皮乳豬 $128

🍛北海道帶子蘑菇意大利飯 $188

🐂慢煮牛頰肉 $228

🍹FINEAPPLE FIZZ $68
水、青瓜、海鹽🍍

Weekend Brunch係好多都市人喜愛嘅周末活動❣️一星期忙碌過後,放假瞓到晏一晏,起身出去食份早午餐,都咪話唔爽🤭位於天后嘅「On The Spot Cafe Bar Restaurant」,推出咗一系列Weekend Brunch Menu,啱晒大家去享受慢活人生😌.甫入門內,七彩繽紛酒吧檯映入眼簾,非常吸精🤩半邊落地玻璃窗下,陽光滲入店內,令人有種好舒適嘅感覺🥰.🍴安格斯西冷扒(8安士)💰$218牛扒外層焦香,內裡粉嫩🤤入口充滿肉汁,肉味非常濃郁🤤帶嚼勁得嚟又唔會好韌😚可以揀洋蔥圈或薯條,薯條金黃香脆,好重薯味🍟.🍴煙肉班尼迪蛋💰$138睇住蠢蠢欲動嘅水波蛋,立即心心眼😍將蛋切開,澎湃蛋黃立即湧出🍳配搭底下菠菜&鬆餅一齊食,滋味無窮😋當然唔少得主角厚切煙肉,煙熏味十足🥓令人回味🤤.嘆返過份午餐,開展假期嘅一天,心情立即靚晒🥰
安格斯西冷扒(8安士)

🍴安格斯西冷扒(8安士)
💰$218

🍴煙肉班尼迪蛋
💰$138
煙肉班尼迪蛋

嘆返過份午餐,開展假期嘅一天,心情立即靚晒🥰
2023-03-31 313 瀏覽
餐廳座位寬敞,坐得舒服。酒吧區色彩繽紛奪目,放滿不同種類酒精。餐廳播放輕鬆英文歌,燈光調較微暗,每張枱放上精緻枱燈,係三五知己聚舊或情侶浪漫吃西餐的好地方。服務員都斯文有禮。蘑菇薯仔球配香蒜羅勒奶油醬 Mushroom Croquette一Basil Aioli $684件炸到金黃色嘅薯仔球,外皮脆口,餡內磨菇薯仔蓉香噴噴,配埋薯仔球上嘅羅勒奶油醬非常美味。香蒜忌廉白酒煮藍青口伴法包 Moules Mariniere $168藍青口份量夠多,青口肉鮮美,香蒜忌廉有微微酒香,另再附上4 塊法包。虎蝦香蒜蕃茄扁意粉 Tiger Prawn Puttanesca $178好大隻嘅香蒜虎蝦放喺意粉上,蝦肉鮮甜彈牙,扁意粉熟度剛剛好,軟硬適中,掛滿微辣蕃茄汁,味道非常合我心意。慢煮頰肉 Braised OX Cheek $228廚師精心慢煮牛頰肉,好有牛味,肉質超級軟滑。還附有松露薯蓉、椰菜花等配菜。香烤麻薯窩夫伴時令鮮果&雪糕 Mochi Waffle with Fresh Fruits & ice cream $88麻薯窩夫鬆脆,唔會太甜,有多種鮮果,還有朱古力雪糕球,配埋香奶味既忌廉好好

蘑菇薯仔球配香蒜羅勒奶油醬

虎蝦香蒜蕃茄扁意粉

慢煮頰肉

慢煮頰肉 Braised OX Cheek $228

香烤麻薯窩夫伴時令鮮果&雪糕

麻薯窩夫鬆脆,唔會太甜,有多種鮮果,還有朱古力雪糕球,配埋香奶味既忌廉好好味。

蘑菇薯仔球配香蒜羅勒奶油醬
虎蝦香蒜蕃茄扁意粉
慢煮頰肉
香烤麻薯窩夫伴時令鮮果&雪糕
🌹浪漫fine dining🥂高質西餐|情侶必到👩🏻‍🤝‍👨🏼必點入口即融🐮牛顩肉On The Spot Cafe Bar Restaurant (天后)今次同豬仔拍拖,特意嚟到哩間位於天后既浪漫西餐廳,餐廳唔止環境靚,食物仲高水準🥰朋友試過都話正!一於嚟哩度試吓~餐廳位於8樓,天后地鐵站A2一出直行一分鐘就到了,好方便🤗餐廳好開揚, 入去就有一個彩虹色既酒吧枱🌈利用了燈光效果,吸引了客人既目光😍餐廳安排靠窗梳化位,梳化坐位好闊落,睇埋窗景好放鬆,每一張枱都有個彷燭光嘅正方形盒仔,幽暗嘅環境配燭光,令氣氛更浪漫🌹節日慶祝都好推介大家嚟哩間餐廳,性價比好高,食物質素唔錯🥰✨雞牛油果薄餅 $128餅底薄脆,雞肉味好香,牛油果🥑醬好多,薄餅夠曬濕潤,唔怕乾身,啖啖肉!芝士微微拉絲,配上沙律醬酸酸甜甜好惹味👍🏻✨慢煮牛頰肉 $228餐廳西班牙紅醬慢煮牛頰肉,牛肉充滿着肉汁好香濃,入口即化,超軟腍😍配上幼滑既松露薯蓉,相互配搭😋😋食過番尋味👍🏻✨北海道帶子蘑菇意大利飯 $188超香濃既忌廉蓉蘑菇味!餐廳用上24個月巴馬臣芝士及白蘑菇🤩超濃稠既芝士蘑菇香味,在口中散發😍帶子有兩大粒,一絲絲既肉質,
必點入口即融🐮牛顩肉

雞牛油果薄餅

✨雞牛油果薄餅 $128
慢煮牛頰肉

✨慢煮牛頰肉 $228
北海道帶子蘑菇意大利飯

✨北海道帶子蘑菇意大利飯 $188
超香濃既忌廉蓉蘑菇味!餐廳用上24個月巴馬臣芝士及白蘑菇🤩超濃稠既芝士蘑菇香味,在口中散發😍帶子有兩大粒,一絲絲既肉質,只是微微香煎就已經好好食!超級鮮甜美味😋大家必點啊‼️
Fineapple Fizz

✨Fineapple Fizz $68
飲品顏色好靚😍係夢幻嘅粉藍色‼️ 上層充滿着夢幻的泡沫🥰飲品以菠蘿汁、藍椰子糖漿、青檸、青瓜、海鹽、蛋白混合一起,菠蘿汁酸酸甜甜,配上青檸及青瓜口感好清新🌴少少海鹽味中和了甜度,非常清新開胃🤩食完肉類,解油膩一流👍🏻
Matcha Latte

✨Matcha Latte $45 (熱)
一上枱造型超級吸引,飲品師好用心,畫出一隻熊熊🐻拉花好可愛,充滿驚喜🤗抹茶味好香濃🍵帶少少回甘,奶味好滑好香,熱飲令奶茶香味更出,好推薦大家試吓~
法式燉蛋配雲呢拿雪糕 (是日甜品)

✨ 法式燉蛋配雲呢拿雪糕 $48 (是日甜品
法式燉蛋蛋味超香濃😍好滑溜,焦糖甜甜的,配上雲呢拿味雪糕,入口即溶,令白色燉蛋味道更昇華🤩伴襯草莓及藍莓,好豐富嘅口感😋

食物✨✨✨✨✨
環境✨✨✨✨✨
衛生✨✨✨✨✨
價錢✨✨✨✨✨

🏠 On The Spot Cafe Bar Restaurant (天后)

2023-03-22
雞牛油果薄餅
慢煮牛頰肉
北海道帶子蘑菇意大利飯
Fineapple Fizz
Matcha Latte
法式燉蛋配雲呢拿雪糕 (是日甜品)
2023-03-22 73 瀏覽
🏙天后新開一間精緻西餐Fine Dining 西餐廳🧁餐廳環境舒適闊落,Dinner table for 2幾有情調🥂另外仲可以包場,開私人派對仲有卡拉OK可以唱🎤除咗私人派對婚宴,公司聚會,商會活動亦都可以包場㗎🎉Chicken can Fly🪽 會飛雞翼💰6️⃣8️⃣4隻炸到脆卜卜嘅雞翼,金黃金黃色,仲有4款醬汁可選,朋友唔食辣可以要咗原味嘅泰式醬Suckling Pig 脆皮乳豬💰1️⃣2️⃣8️⃣小食見有西式脆皮乳豬感覺好特別,切擺盤好精緻,脆皮咬落香脆,每件乳豬下層有焗得好香芝士薯仔片,仲連點松露香味餐廳另有全隻乳豬預訂有15%off (適合8至10人)Braised OX Cheek 慢煮牛頰肉 💰2️⃣2️⃣8️⃣經過慢煮牛頰肉肉質會變得柔軟🤤同多汁,且肉味更香濃,配碟有香滑嘅薯蓉、椰菜花同豆Frozen Tiramisu 提拉米蘇 💰4️⃣8️⃣軟滑提拉米蘇酒香味唔太重,甜度適中,餐廳有專門西餅師傅整蛋糕,可以預訂生日蛋糕Mochi Waffle with Fresh Fruits & icecream香烤麻糬窩夫伴時令鮮果 & 雪糕 💰8️⃣8️⃣外脆內軟嘅窩夫夾雜咗煙韌麻薯係中間,有多重口感,沾埋吉士醬同雪糕更滋
除咗私人派對婚宴,公司聚會,商會活動亦都可以包場㗎🎉

Chicken can Fly🪽 會飛雞翼💰6️⃣8️⃣

Suckling Pig 脆皮乳豬💰1️⃣2️⃣8️⃣
餐廳另有全隻乳豬預訂有15%off (適合8至10人)

cream
香烤麻糬窩夫伴時令鮮果 & 雪糕 💰8️⃣8️⃣
外脆內軟嘅窩夫夾雜咗煙韌麻薯係中間,有多重口感,沾埋吉士醬同雪糕更滋味

ATILIUS SPARKLING MOSCATO 7️⃣0️⃣
Custom Mocktail 💰7️⃣8️⃣
自選口味,有酒吧師調製特別飲品

🍽️餐廳依家星期六日仲出咗weekend brunch

🎈On The Spot Cafe Bar Restaurant🎈

2023-03-13 99 瀏覽
最近同先生去左天后一間精美裝修餐廳酒吧,環境清幽浪漫💕呢間餐廳主廚曾經去過外國學廚,食物質素外觀都好高汁,十分有保證我地叫左Dinner Set for Two $798有齊🥗前菜、🫕餐湯、🥩主食、🍵餐茶及甜品🍮前菜🫒冷肉併芝士有辣同埋唔辣既莎樂美腸、巴馬火腿、芝士、酸瓜、青提子、香脆多士配埋酸甜蕃茄莎莎醬非常開胃既前菜小食🥗沙律柑橘、紅石榴粒、合桃粒、完美攪拌係沙律菜配上,不得不提調味紫洋蔥圈酸甜開胃,世一洋蔥圈,令整個沙律生色不少,清甜開胃周打忌廉蜆肉濃湯🍲蜆肉份量適中,忌廉湯味道好濃郁意大利飯🍽️鮑魚係面咬落彈牙唔會靭飯粒軟硬適中,每一啖都食到包裹住嘅醬汁、雞髀菇粒、洋蔥粒、芝士碎食落好芝味烤牛里脊肉牛里脊肉質幼滑肉汁豐富,配埋旁邊嘅大啡菇夾埋牛肉一齊食肉汁菇汁四淺最後甜品🍰精美雪糕配上特製的提拉米蘇好滿足😌總括來講,價比超高,賣相同食物質素都好有水準On The Spot Cafe Bar Restaurant天后電氣道68號金輪天地8樓

有齊🥗前菜、🫕餐湯、🥩主食、🍵餐茶及甜品🍮

前菜🫒

🥗沙律
生色不少,清甜開胃

周打忌廉蜆肉濃湯🍲
蜆肉份量適中,忌廉湯味道好濃郁

意大利飯🍽️

烤牛里脊肉

最後甜品🍰精美雪糕配上特製的提拉米蘇好滿足😌
總括來講,價比超高,賣相同食物質素都好有水準

2023-03-06 119 瀏覽
呢間係一間性價比超高嘅Cafe‼️超好氣氛,好啱一大班朋友黎吹水食飯,又唔會話有時弓限,食物質素又唔錯👍🏽值得比一個機會🤫.晚市二人餐 $798前菜已經有三份😳🍲周打忌廉蜆肉濃湯:忌廉湯入面估唔到會甘足料😏有好多薯仔,啱晒鍾意食薯仔🥔既我🤓冷肉併芝士碟ham既數量就一啲都唔似前菜😂除左有芝士同ham,仲有明太多軟包,十分驚喜☺️🥗柑橘羽衣甘藍沙律沙律好fresh 除咗有蔬菜之外,仲有紅石榴同埋柑橘🍊.🍝意大利豬面頰肉卡邦尼意粉好少見有豬面頰嘅卡邦尼意粉🤫 豬面頰嘅量比想像嘅多,切成一粒粒,每一啖意粉都一定會食到豬面頰😳芝士味香濃👍🏽.🐮烤牛里脊肉(6安士)依個牛都好有驚喜,肉好嫩,唔會話有根位😳估唔到可以做到甘juicy😏驚喜十足‼️配菜方面就有薯仔🥔同埋啡菇.甜品其實都好有選擇🤫簡左布甸🍮配雲呢拿雪糕🍦雪糕估唔到會有雲呢拿籽
晚市二人餐 $798
前菜已經有三份😳
🍲周打忌廉蜆肉濃湯:

冷肉併芝士碟

🥗柑橘羽衣甘藍沙律
沙律好fresh 除咗有蔬菜之外,仲有紅石榴同埋柑橘🍊

🍝意大利豬面頰肉卡邦尼意粉

🐮烤牛里脊肉(6安士)

甜品
2023-03-04 425 瀏覽
第二次去天后嘅金輪天地覓食,今次去到位於8樓嘅On The Spot Cafe Bar Restaurant。 環境幾有情調又唔會太嘈,情侶拍拖或朋友聚會都幾岩。我地點咗一個dinner set 再散嗌兩樣小食。【 5 Course Dinner Set $438 】️Starter< Cold Cut & Cheese Plate >冷肉拼芝士碟有沙樂美腸、辣肉腸、巴馬火腿配芝士,仲有兩件蕃茄莎莎醬多士,最後食refresh返口腔~< Clam Chowder > 周打忌廉蜆肉濃湯口感creamy多料,有蜆、薯仔仲有青口肉~< Citrus Kale Salad > 金橘羽衣甘藍沙律羽衣甘藍十分有益~灑上柏馬臣芝士,和果仁有口感,醃漬洋蔥、柑橘汁、柚子、柑仔帶酸甜開胃~Main< Hokkaido Scallop & Whole Lobster Tail >北海道帶子&原隻龍蝦尾 荷蘭醬、薯蓉、蘆筍、醃漬本菇荷蘭醬帶微酸,放上香滑嘅薯蓉好夾,蘆筍鮮嫩~龍蝦尾肉好鮮嫩彈牙,帶子香煎過半熟可口。Dessert士多啤梨麻薯窩夫🧇

環境幾有情調又唔會太嘈,情侶拍拖或朋友聚會都幾岩。

我地點咗一個dinner set 再散嗌兩樣小食。

【 5 Course Dinner Set $438 】️
Starter

< Clam Chowder > 周打忌廉蜆肉濃湯
口感creamy多料,有蜆、薯仔仲有青口肉~

羽衣甘藍十分有益~灑上柏馬臣芝士,
和果仁有口感,醃漬洋蔥、柑橘汁、柚子、柑仔帶酸甜開胃~

Main
北海道帶子&原隻龍蝦尾
荷蘭醬、薯蓉、蘆筍、醃漬本菇

Dessert
士多啤梨麻薯窩夫🧇有士多啤梨同藍莓,仲有兩球士多啤梨同雲呢拿雪糕,底下放咗餅乾碎又幾好食~另外仲有杯tiramisu ,有creamy有酒味~

Drink: iced lemon tea

Mocktails : Fire Spritz + $38(原價 $68)
Homemade Basil Syrup, Pineapple, Lemon, Ginger Beer

散嗌:
< Chicken Avocado Pizza $128 >
雞牛油果薄餅 薄身帶脆,用上牛油果忌廉、雞肉、蕃茄再加上沙律醬,幾惹味~

< Fish & Chips $88 >
即炸夠熱又香口,外層薄脆內裡肉魚肉多汁,加鮮檸汁好提味~粗身薯條配Tartar Sauce他他醬汁令人食唔停口~
2023-03-03
2023-03-04 116 瀏覽
同好朋友一齊去左呢間位於天后既西餐廳~環境好舒服,我地叫左一份晚市2人套餐,由前菜到甜品都好有水準~三款前菜味道都好好,冷肉芝士拼盤既莎樂美腸同parma ham肉味濃,鹹味適中~周打忌廉蜆肉湯非常足料,湯加左薯仔及洋蔥粒,鮮甜而且口感豐富~沙律亦好新鮮~主菜既北海道帶子及原隻龍蝦尾都煎得好好,嫩滑多汁,特別係龍蝦肉,好鮮甜好好味~配埋荷蘭醬一齊食更加香~卡邦尼意粉做到Al Dente,每條意粉都沾滿醬汁,芝士味好濃~豬面頰肉用料不錯,為醬汁增添油香味~甜品精緻又好味,尤其係士多啤梨麻糬窩夫,非常滿足既一餐~

三款前菜味道都好好,
沙律亦好新鮮~

甜品精緻又好味,尤其係士多啤梨麻糬窩夫,非常滿足既一餐~
2023-03-04 78 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 天后 - On the Spot Cafe Bar Restaurant ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 雖然過咗情人節 但係有時都可以享受一下浪漫嘅氛圍望住靚景 食返餐好野 呢間餐廳日頭係Cafe 夜晚就搖身一變Bar restaurant 座位寬落坐得舒服 仲望到銅鑼灣景色呢日6:00嚟到 仲有日落🌄睇到 🔹蘑菇薯波 $88菇味十足外脆吉列皮內包住片片菇粒入面超多餡食完充滿香草味🔹雞翼 $98 / 6隻價錢唔平 緊有佢嘅原因食到曬3隻味(原味 / 熱情果醬 / Cajun)建議先由原味食起外脆內超嫩仲要熱到出煙 油香味 加雞肉味 勁正熱情果味 酸酸甜甜Cajun 就有種印度香辣感🔹紅酒牛面頰燴飯 $188牛肉勁鬆軟充滿着芝士味同埋蕃茄味望落一開始以為係肉醬意粉Risotto 飯粒軟稔 又多汁 🔹魚 & 蝦 $268珍寶蝦肉好容易起厚實 鮮香魚肉大大啖 皮脆脆魚油味超香 唔需要額外嘅調味已經好好食仲有啲椰菜、紅蘿蔔、蘆筍做配菜🔹Bubble tiramisu $88打卡度極高一上枱就係一個圓轆轆嘅波波要快啲影相 因為佢唔知幾時爆突然爆嘅時候就有一浸煙熏味之後就見到佢

雖然過咗情人節 但係有時都可以享受一下浪漫嘅氛圍

入面超多餡
食完充滿香草味

🔹雞翼 $98 / 6隻
價錢唔平 緊有佢嘅原因
食到曬3隻味(原味 / 熱情果醬 / Cajun)
建議先由原味食起

珍寶蝦肉好容易起
厚實 鮮香
魚肉大大啖 皮脆脆
魚油味超香 唔需要額外嘅調味已經好好食
仲有啲椰菜、紅蘿蔔、蘆筍做配菜

🔹Bubble tiramisu $88
面層嘅糖漿都有煙熏味
香滑得嚟又帶彈彈啫喱
不過圓錐體碗用匙羹不唔到下面😂😂
對節險嘅我嚟講食得唔盡興🤣🤣

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍On The Spot Cafe Bar Restaurant (天后)
天后電氣道68號金輪天地8樓

喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee天后
🔎發掘同類美食:#ee西式

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol #finedining
2023-03-02 76 瀏覽
🥩I On The Spot Cafe Bar Restaurant | 🍽️餐廳裝潢簡約,氛圍輕鬆,店員親切,用餐體驗非常好!當日仲咁岩坐到窗邊位,幾chill,仲有海景。🦑炸魷魚圈$98炸魷魚圈的脆漿薄而脆,裡面的魷魚爽口彈牙。配上餐廳自制既泰式沾醬,令到成個小食錦上添花。🐔「會飛的雞$98」✈️雞翼共6隻有3款口味,我哋揀左Cajun口味,香味十足,食落入口唔會太鹹,外脆內軟,味道不錯。🐷脆皮乳猪🐽$128最後一道小食我哋揀咗脆皮乳豬,我哋兩個都係非常鍾意食脆皮乳豬嘅人,但係on the spot 嘅脆皮乳豬真係令到我哋眼前一亮。好似小朋友食嘅出奇蛋,一碟小食三個驚喜。1️⃣先講件乳豬,塊皮薄得黎脆卜卜,肉質又夠嫩滑,肥瘦適中,一脆一淋,口感非常特別。2️⃣底層嘅千層薯仔薄片,每一層都搽咗少少松露醬,令到薯仔嘅奶油香味更加突出。3️⃣ 主廚創新嘅想法,依碟菜嘅中西配搭完全無衝突,配合得天衣無縫。⭐️主菜⭐️🐮澳洲150日穀飼西冷牛扒🥩$368每次我哋嚟到點都會嗌呢度嘅西冷牛扒,男人老狗一定要鋸扒先夠飽。哩個西冷扒足足有400g,啱曬我哋哩啲食肉獸。上枱時廚師已經將西冷切開咗,非常貼心。我哋鐘意食熟啲

🦑炸魷魚圈$98

🐔「會飛的雞$98」✈️

🐷脆皮乳猪🐽$128

2️⃣底層嘅千層薯仔薄片,每一層都搽咗少少松
露醬,令到薯仔嘅奶油香味更加突出。

⭐️主菜⭐️
🐮澳洲150日穀飼西冷牛扒[400g]🥩$368

上枱時廚師已經將西冷切開咗,非常貼心。
我哋鐘意食熟啲就叫左medium well,但是吃下去口感完全不會感覺很乾。每次塊扒一上到嚟,我哋都會先聞咗幾啖先,因為塊扒真係煎得好香一切落去,啲肉汁即刻漏晒出嚟,放落口嗰陣每咬一啖,都會咇晒啲肉汁出嚟仲要肉質都好順,總括嚟講哩塊扒真係物超所值。薯條都炸得外脆內軟。

🍨甜品🍰
提拉米蘇$48
忍唔住wow出聲嘅甜品。食落同傳統嘅tiramisu好唔同,表面灑上了不少咖啡粉,而內裡主要是忌廉和手指餅,沒有蛋糕,手指餅呈乾身,跟一般的Tiramisu不一樣。
2023-02-28 75 瀏覽
原來天后而家都幾多野食,最近朋友就帶左我去試下呢間<On The Spot Cafe Bar Restaurant>🌟晚市2人套餐($798+10%)🥩冷肉拚芝士碟有沙樂美腸、辣肉腸、巴馬火腿等等既凍肉,仲有布里芝士。最特別係有2件舖滿蕃茄莎莎醬既麵包,食完咸味既cool cut再食可以清新下~🥣周打忌廉蜆肉濃湯雖然叫周打襯湯,但除左傳統既蜆同薯仔之外,仲有好多青口肉。基本上係材料多過湯,好抵飲🥗柑橘羽衣甘藍沙律裡面有柑橘、雨衣甘藍、紅石榴 、醃洋蔥同合核。健康得黎仲好清新 🍝意大利豬頰肉卡邦尼意粉唔同坊間好多餐廳改用煙肉,依照返傳統用豬頰肉黎整卡邦尼,入口充滿油香咪同芝士既鹹香,而意大利粉都做到al dente既口感,值得推薦👍🦞北海道帶子&原隻龍蝦尾帶子煎到半生熟,外層有陣陣既焦香味,裡面軟糯鮮甜。龍蝦尾都一樣係半生熟,保留到原有既鮮味,另外薯蓉入口都好幼滑🍮甜品焦糖燉蛋&士多啤梨窩夫焦糖燉蛋嫩滑得黎唔會太甜。窩夫係粉紅色,迎合返士多啤梨味既造型,仲可以配埋2球雪糕一齊食,令味道更豐富

🌟晚市2人套餐($798+10%)

🥩冷肉拚芝士碟

🥣周打忌廉蜆肉濃湯

🥗柑橘羽衣甘藍沙律

🍝意大利豬頰肉卡邦尼意粉

🦞北海道帶子&原隻龍蝦尾

🍮甜品
焦糖燉蛋&士多啤梨窩夫
焦糖燉蛋嫩滑得黎唔會太甜。