2019-02-24 3586 瀏覽
男友帶我來試試這家食店,說是新開的。雖然位置不是太就腳,可是我覺得值得一來。食店裝修得很舒服,天花上都掛著一本本的書,很有特色。因爲有很多東西想食,我選了三文魚蛋餅。熱騰騰的蛋餅裡有薯仔、菠菜、芝士。吃起來不會太膩,很好吃另外叫了吞拿魚多士沙律,味道很不錯吞拿魚加芝士一絕,多士又夠脆男又還想試試這裡的檸檬藍莓鬆餅,吃起來不會太甜,我又忍不住吃多了兩口。有機朱古力,我就覺得不夠甜,朱古力味不夠。有機會我會再來的
食店裝修得很舒服,天花上都掛著一本本的書,很有特色。
另外叫了吞拿魚多士沙律,味道很不錯
吞拿魚加芝士一絕,多士又夠脆

有機朱古力,我就覺得不夠甜,朱古力味不夠。
有機會我會再來的
2019-02-12 1551 瀏覽
過咗新年🥳,再次出動覓食,Jo要陪Yo到觀塘海濱附近見新工👩🏻‍💼因利成便,再次到訪One Little Room 壹小店,來個輕食💁🏻‍♀同時享受輕鬆一刻。.海邊🌊微風🌬青草地🌱談笑💁🏻‍♀影相📸嚐輕食🥯YoJo喝的不是咖啡,是自在寫意呀。.小小店子只有一位店員,因此我們有心理準備製作需時吧,最終,先出Bagel🥯再出咖啡☕下,熱誠的店員出餐係有效率嘅,抵讚。.美式咖啡 ☕$28.出色的Americano,果香味十分特出,亦沒有一般以意式特濃咖啡加水下的苦澀,既易入口又不失自家風格,👩🏻‍🍳YoJo👨🏻‍🍳表示,呢杯係杯高質咖啡呀。🚩整體4/5.Mocha 🍫$36.講真,我們都是飲Starbucks Mocha長大的寶寶,有一份主觀而可能窄窄地對Mocha那份又濃又厚又香的憧憬,如果用呢個角度來嚐這杯Mocha,又的確略欠驚喜,哈哈,還我朱古力呀🍫。🚩整體2.5/5.煙三文魚忌廉芝士貝果🥯(Bagel)$56.尋常的貝果配以香濃嘅忌廉芝士🧀,的確經已有效提升整體味道,不太鹹的煙三文魚🐟及沙律菜新鮮,合起來,好好呀。🚩整體3/5.環境方面,送你一個無邊180度避風海景🏖,無敵吧,我們
海邊🌊微風🌬青草地🌱談笑💁🏻‍♀影相📸嚐輕食🥯
YoJo喝的不是咖啡,是自在寫意呀。
美式咖啡 ☕$28.
🚩整體4/5
Mocha 🍫$36.
🚩整體2.5/5
煙三文魚忌廉芝士貝果🥯(Bagel)$56.
🚩整體3/5
環境方面,送你一個無邊180度避風海景🏖,無敵吧,我們相機先食後,就走了海濱走廊坐,自然,就是最好看的小店子裝飾。
One Little Room – Harbour Front
地址:觀塘海濱道183號觀塘海濱花園(近牛頭角九龍貨倉)
電話:6760 2050
2019-01-20 1285 瀏覽
Smoked salmon Frittata ($108)唔好睇佢細細份 食落都幾飽肚😋有薯仔 蛋 同埋菠菜等配料一齊焗👍🏻👍🏻味道好matchWaffle combo ($88)
Smoked salmon Frittata ($108)

唔好睇佢細細份 食落都幾飽肚😋
有薯仔 蛋 同埋菠菜等配料一齊焗👍🏻👍🏻
味道好match
Waffle combo ($88)

2018-12-16 1343 瀏覽
🍂🍽🍁而家一個地方就可以買齊哂野食仲可以✨✨租野餐布同靚木箱✨✨影相😍乜都唔洗帶😏帶個腳架就夠了係觀塘海濱 可以坐係草地望海景🍃-🍠紫薯窩夫 ($40)即叫即整 會等得耐d真係烤得好脆 唔會淋冇口感紫薯餡都幾多下😍唔會太甜本身想叫焦糖🍯但千其唔好!因為會惹勁多蟻😂😂-🍳煙三文魚蛋餅($78)蛋餅饀料好多🤤有煙三文魚 菠菜 薯仔同芝士🧀焗得好香 食落幾飽肚-✨買滿$120食物/飲品就可用$150按金租木箱同野餐墊✨還果時會全數俾番按金你買夠120 再另外再去超市買d snack sushi就perfect😆
🍂🍽🍁
而家一個地方就可以買齊哂野食
仲可以✨✨租野餐布同靚木箱✨✨影相😍
乜都唔洗帶😏帶個腳架就夠了
係觀塘海濱 可以坐係草地望海景🍃
🍠紫薯窩夫 ($40)
即叫即整 會等得耐d
真係烤得好脆 唔會淋冇口感
紫薯餡都幾多下😍唔會太甜
本身想叫焦糖🍯但千其唔好!
因為會惹勁多蟻😂😂
🍳煙三文魚蛋餅($78)
蛋餅饀料好多🤤
還果時會全數俾番按金你
買夠120 再另外再去超市
買d snack sushi就perfect😆
2018-12-02 924 瀏覽
在上個月2018年11月6日的星期二,當天感冒已經消散了五成。😷😷😷工作了半天之後,感覺到疲倦。午飯後,下午開始休息半天。攝氏38.8度高溫的感覺非常不好。會令到精神狀態不好,隨時都會有死亡的症狀。😰😰下午來到觀塘海濱花園稍作休息,讓當天的人體回復足夠的體力。😨藍莓汁的味道非常濃郁,而且是用上士多啤梨及藍莓混合而成。☺☺完全呼應到Smoothie的感覺。當然要稍等一下,屏上的露水消散了一段時間,才喝一口。紫薯窩夫非常鬆脆。
藍莓汁

紫薯窩夫

紫薯窩夫非常鬆脆。
2018-11-06
藍莓汁
紫薯窩夫
  • Blueberry Smoothie
2018-11-18 251 瀏覽
在2018年9月25日星期二中秋節的第二天,下午來到觀塘海濱花園渡過一個不一樣的中秋節。在One Little Room觀塘海濱店order了一客窩夫套餐,在咖啡店後面近花槽邊的長桌子上用膳。當天的天氣非常清爽,帶點一些秋意,合適户外遊樂。當天的窩夫套餐全部用上咖啡製作,清一色都是咖啡的原材料。窩夫有點鬆脆,而且咖啡味道相當濃郁。雪糕用上某一種濃縮咖啡製作,所以帶點苦澀味道。而且雪糕是自家製作方式,入口可以品嘗到咖啡凝成冰粒的狀態。
,在咖啡店後面近花槽邊的長桌子上用膳。
當天的天氣非常清爽,帶點一些秋意,合適户外遊樂。

窩夫套餐

咖啡雪糕

2018-09-25
窩夫套餐
咖啡雪糕
叫左一杯 Earl grey on the cloud, 同Latte 其實味道係幾好, 特別係 Earl grey on the cloud 幾有驚喜唯一係有一位男店員講說話技巧, 老闆真係要training一下囉比杯Latte 個時,問你要唔要蓋 (?)明明外賣拎走, 咁唔預我要行 會倒出黎嗎?到比 Earl grey on the cloud 仲話就咁飲得啦(?)要環保係無問題但環保係個人選擇黎唔係叫人"就咁飲得啦"咁要支持環保會唔會係你地唔好提供外賣杯比人呢?????
比杯Latte 個時,問你要唔要蓋 (?)
明明外賣拎走, 咁唔預我要行 會倒出黎嗎?
要環保係無問題
但環保係個人選擇黎
唔係叫人"就咁飲得啦"
咁要支持環保
會唔會係你地唔好提供外賣杯比人呢?????
2018-10-28
10 分鐘 (外賣自取)
2018-10-21 506 瀏覽
2018年10月1日星期一當天在公司完成工作後,中午在土瓜灣海心公園經偉恒昌新邨,在土瓜灣道及宋皇臺道交界,貫通啟德機場的承啟道往舊機場跑道前方的郵輪碼頭。😭😭之後再步行到觀塘海濱花園休息。當天不少途人等待晚上欣賞煙花,休息期間在One Little Room點選了Special Coffee系列。Panama Estate是當時紅磡店Special Coffee系列的其中一個。Panama Estate的味道有點像英式紅茶😇😇,而且是出產於中北美及加勒比海,以及晉級2018俄羅斯🇷🇺🇷🇺🇷🇺決賽圈的國家巴拿馬。
Panama Estate

2018-10-01
Panama Estate
  • GreyOnTheCloud
2018-10-21 107 瀏覽
在2018年9月15日星期六,超級颱風山竹逼近香港😱😱😱,當天仍然發起三號強風信號。一整天在公司忙於防風工作。👍👍👍😪😪當天下班的時候來到觀塘海濱花園的壹小店One Little Room抓緊最後機會在八號烈風信號前😭😭。點選了紫薯Bagel及Grey On the Cloud。老闆陳先生最後都捕捉到當天的紅霞照片。😂😂😂當天的紫薯Bagel非常甘甜,而且蕃薯蓉非常足夠。Grey On the Cloud用上伯爵茶製作,加上冷飲的伯爵茶有點甘甜,保持著茶的味道。
Sweet Potato Bagel

2018-09-15
Sweet Potato Bagel
  • Summer Cooler
2018-04-07 2627 瀏覽
放假的日子,當然要外出走走。官塘海濱長廊,係跑步、散步、談心的好地方。現在已進註了幾間的餐廳,其中一間係之前"馬家廚房"都有介紹的咖啡小店。買完之後,可在附近的草地、海旁的長椅或店旁也有高椅可坐,吹著海風慢慢享受。- 滴溜咖啡連懷舊玻璃瓶$66 ,可以值得一試,飲完個玻璃瓶都可以帶走。- 三重朱古力鬆餅$22 ,店內焗熱的時候,已經聞到好香,味道不太甜(膩),有流心的朱古力醬好味- 咖啡雪糕配窩夫$46,窩夫有些燶,較乾。雪糕有咖啡啫喱和咖啡碎,味道可以支持小店
放假的日子,當然要外出走走。

官塘海濱長廊,係跑步、散步、談心的好地方。

好味

支持小店

2017-11-06 3398 瀏覽
又到野餐季節,秋天的確令人開心,打邊爐,行山,燒野食,野餐,所有活動都好適合。今次揀左觀塘海濱,因為朋友介紹呢到有間好味咖啡同窩夫,黎呢到可以帶少啲野喎去到發現係海濱尾,所以大家要黎試就記住係牛頭角站,千其唔好係觀塘站呀,我地3點幾去到,都仲好曬,所以叫左1杯凍Hazelnut latte, 1杯 caramel latte 同1份朱古力窩夫,因為要等15分鐘,所以我地行左附近小樹底陰暗處set好場地先跟住等多陣就拎得,因為我地自己有帶地墊,所以冇比錢借箱同墊,太陽底下,飲啖咖啡,嘩.....正,出面好多咖啡店既凍咖啡都好淡,得甜味,冇咖啡味,但我地兩杯,有咖啡味之餘,仲好飲得出Hazelnut 或caramel 味,到朱古力窩夫,唔係得朱古力色,係真係有朱古力味,熱辣辣仲外皮係脆,但如果可以加啲蜜糖或朱古力醬或cream,會令窩夫冇咁乾,因為兩件咁食真係略嫌太乾

Hazelnut latte, caramel latte, 朱古力窩夫

2017-11-05
  • Hazelnutlatte
  • caramellatte
  • 窩夫
  • 朱古力窩夫
  • caramellatte
  • Hazelnutlatte
2017-10-22 2104 瀏覽
偶然下睇雜誌介紹這一間快餐店有新意,咁啱因為屋企人話想出去海濱公園坐下hea吓,隨即呢一間餐店,即管走去試一試⋯這裏完全沒有座位的全部都是外賣。而這特別之處係可以租借用餐木櫃餐墊,放下按金$150!講到嘅食物嘅質素來講,我覺得佢嘅鬆餅係最好味,咖啡不差⋯⋯在秋天來到這個環境,呼吸新鮮空氣也感到十分美好!
偶然下睇雜誌介紹這一間快餐店有新意,
咁啱因為屋企人話想出去海濱公園坐下hea吓

而這特別
之處係可以租借用餐木櫃餐墊,放下按金$150!

講到嘅食物嘅質素來講,
我覺得佢嘅鬆餅係最好味,
有個咁好 Hea 既地方真係唔錯... 天氣好買番杯野飲係度同朋友傾計... 跑步... 散步... 休息... 做瑜伽... 親子活動都可以... 好好享受一個下午~ 當日仲見到有人放貓添... =.= 當日好熱好熱... 婆仔睇野飲個陣就已經比個名吸引左... 所以揀左 Summer Cooler 比完錢等一陣好快就有... 一見到呢杯透心涼~ 朋友就買 I-black 有coffee 又有ice-cream 見到就已經消暑啦~ 朋友仲話個 ice-cream 好好味~

Summer  Cooler
I-Black
Summer  Cooler
I-Black
2017-05-22 1807 瀏覽
位於觀塘至牛頭角海濱道的觀塘海濱花園其實都幾適合野餐,處於觀塘區鬧市邊緣,環境旺中帶靜,面向郵輪碼頭一邊的維港,整個海濱沿路都有草地和散步徑,四周沒有太多高樓大廈包圍,感覺開陽、陽光充足又有海風,環境都算幾清幽和舒適寧靜。而我地就係接近順業街一段野餐,因為個度有間試業中的cafe叫one little room,雖然只得外賣,但買滿$120就可以用$150按金免費租借地席和木箱,咁就可以係對開的草地野餐了~其實咁樣都幾方便,要準備和帶去的東西都省卻了不少! 甚至可以兩手fing fing去野餐添!😂而我地久點了個classic waffle($46), 芝士吞拿魚多士($46), 朱古力冬甩($18) 和兩杯飲品,以獨市來講價錢真的唔算貴,而且食物質素都唔錯的👍🏻,食下野影吓相散下步、慢活一天的假期,都幾寫意吖~唯一缺點是夏天無法避免的蚊蟲,可以最好就帶定防蚊產品,另外而家天氣熱記得帶定兩支水補充水份啦~

2017-04-10 1523 瀏覽
最近來了這區返工。 附近好像沒什麼特別的餐廳,今日又一個人食,所以來了海濱長廊坐坐,吹吹海風記起電視節目有介紹過這裡的bagel,我也很想念bagel 的質感,知道價錢不低,但都決定來試下。小店子,只收現金啊!大家留意!入面不大,只有2個員工處理食物,所以等候時間會較長,要有耐性啊!我點了Lunch set Bagel Tuna Melt +$6 要了cafe latte 等了大概5分鐘,一個好味的Bagel 便在眼前。店員會問你要不要紙袋啊。Bagel Tuna Melt + Cafe latte $64 Bagel 中間夾了新鮮沙律菜及呑拿魚醬Bagel 質地好煙韌正是我最掛念的質感!不像某快餐店的死硬實。配上一杯latte_~~~ 望住個海食,都幾寫意最意想不到係連外賣杯也有拉花啊! 因爲其他大店只會倒一pat的奶泡落去呢餐價錢上確實有點貴,如果可下調至5字頭會更好。不過有水準,又有草地及海景,還可以接受啦

小店子,只收現金啊!大家留意!

Bagel  Tuna  Melt

Bagel 中間夾了新鮮沙律菜及呑拿魚醬

Bagel 質地好煙韌
正是我最掛念的質感!不像某快餐店的死硬實。
配上一杯latte_~~~ 望住個海食,都幾寫意
最意想不到係連外賣杯也有拉花啊!
因爲其他大店只會倒一pat的奶泡落去

2017-04-10