2024-07-07 183 瀏覽
食材好新鮮,味道好正,食物全部有驚喜,炸物特別好吃,煙肉芝士薯條,炸洋蔥圈,西班牙饭,意大利粉等等。。價錢又抵。平均每個人都係2xx。祇是泊位不大方便。狗狗之友值得去。
2023-12-31 731 瀏覽
因為住深井都食到冇咩好食,呢間餐廳都開左一段時間,都未試過,今日下午終於試試。Order左個肉眼扒配意粉,肉眼扒要求7成熟,肉質好好,幾juicy,味道亦唔錯👍另外都order左燒雞配意粉,雞脾位都好滑,係雞胸會鞋口啲,但整體都唔錯,覺得幾有驚喜,可以再幫襯😊 可能餐廳位置唔起眼先會比較靜,見佢都試業左一段時間,每次行過想入都見到冇乜人,但今次試完覺得可以推介一下,加上餐廳內在環境都幾靚,裝修幾有feel,假期chill下都係一個好選擇。

2023-12-27 442 瀏覽
老實講,今次嘅食評係我深井行之中一次好得意嘅體驗。One Restaurant畀我一啲好homey,又有少少高級嘅感覺,好似一間潛藏喺呢個老社區嘅寶藏咁。首先,講吓個「自家古法深井燒鵝法式清湯」,真係有種「發咗大財」嘅感覺!個湯串咗傳統同創新,d燒鵝味濃郁得黎又唔會太油膩,正!啲燒鵝皮又脆口,佢哋點算會做到咁完美㗎?好得意嘅配搭,令人一試難忘。再講吓主菜,我揀咗個「西班牙辣腸炒美國大蝦仁佐帕丁娜燴菜」。個菜有火侯、又有層次,辣腸同大蝦仁搭得好,口感係真係一流嘅。蝦仁彈牙,辣腸得意,每一啖都係一次美味嘅爆發。嚟到甜點,「核桃布朗尼配雲呢嗱雪糕」呢個係個完美嘅終結。布朗尼香脆又夠濕潤,啖啖核桃,胃口好滿足。雪糕嘅雲呢嗱味道又香又滑,搭埋一齊真係層次分明到不得了。總結,One Restaurant提供咗一次獨特嘅美味之旅,我一家人食得好開心。深井,你仲有啲乜美食秘密藏住?下次我仲一定會再嚟!🕵️‍♂🥳✨

📍 One Restaurant 🐷之前入去做野,都唔知有呢間餐廳,點知🐷仔咁叻搵到間好有驚喜嘅餐廳!平時深井真係食黎食去都係嗰間,估唔到有#chuchu推介 ,食物好有驚喜,室內室外嘅裝修都好有特色!💡最近裝修緊,12月31號會開番,大家可以bookmark定先!—————————————————————❣️ 泰式fusion青檸辣雞翼 $78辣辣哋,好惹味,擠埋青檸酸酸地更開胃!雞翼嘅質感都好好!冇雪味!.❣️ 意大利雲吞配蟹肉海膽醬忌廉汁 $188個海膽忌廉醬好creamy,仲有好多蟹肉係面,意大利雲吞個皮啱啱好,唔會話好厚,入面仲包住左芝士咁嘅嘢!雖然得幾舊,但係都會夠飽!. ❣️ 低溫慢煮美國斧頭豬鞍配時菜 $278上次係出面試過斧頭豬鞍覺得唔錯,今次更好味,好粉嫩,肉質仲唔會好似豬扒咁嚡,🐷最欣賞佢會切曬一件件,唔洗自己切!仲有大量蔬菜,感覺健康左!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10💰性價比: 7/10👍🏻推薦: 8/10 —————————————————————🏡地址: One Restaurant (深井)深井青山道42號陳記廣場地

📍 One Restaurant

👅好味指數: 8/10
💰性價比: 7/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: One Restaurant (深井)
深井青山道42號陳記廣場地下G,H,I號舖
🕑營業時間:N/A
2022-09-29
第一次去呢間餐廳,一入到去個waiter知道我係單人食客就好surprise,話我地都welcome。當時餐廳仲有其他食客,聽到waiter咁講個個都望住我,好embrassing。我當時其實好想走,但我覺得一個人有什麼問題,所以我依然保持禮貌,決定最後食完先走,因為錯不是我,但我同自己講真係無下次,blacklist左呢間餐廳。
2022-09-23
今午於這深井最高分的餐廳午膳,但原來它周末下午只做Weekend Brunch Set,有七款,但不是每樣都是什麼特別菜式。但千里迢迢,真不想吃些普通的,於是問他們想討個主菜Menu, 但他們說下午不做,只做Brunch Set 🤨 ,OK,再從Weekend Brunch𥚃挑了那個最貴的肉眼扒,又說賣光了😔!好吧,先來個朱古力沙冰,降降温,味道還好。最後,只好點了兩個普通中最不普通的 ...“青芥末蜜糖吞拿魚沙律配芒果油醋汁”,菜新鮮,嫩、脆,不錯的,但說到底還是個沙律而已,沒什麼驚喜。“燒牛肉潛艇包番薯角配kimchi蛋黃醬”,擺盤有點心思,麵包也是熱的,但其實還是一個三文治。吃的途中,旁邊那兩座卻在吃主菜單內的東西,娘娘忍不住向店主反映,店主只能把問題推到小店員身上,講了一大堆無補於事的廢話,也沒有嘗試做點挽回顧客信心的東西,如給一杯free drink🍻😍 ... 唉,沒有下次。

2022-06-26
本身住附近,咁岩呢個weekend 冇野搞,醒起呢區有間西餐好似賣相唔錯就打算同家姐黎試下!一入到黎環境唔錯,由於唔係weekdays 所以今日只offer brunch manu,咁我同家姐就order 左肉眼扒同煙肉長通粉。我問個黑衫女侍應肉眼扒有冇得揀7 成熟,佢答我呢度冇呢個option... ok fine 咁我都由佢啦(雖然我未試過食扒個侍應同我講唔俾我要求幾成熟)。之後好快就黎左個扒,我發抬面果把睇落似係牛油刀,我就問有冇切扒用既刀,女侍應就話果度得一款刀 .... 個扒大概4-5成熟, 好彩味道都唔錯,不過把刀真係切唔係幾開d 肉 😅另一碟長通粉都幾好味,d 汁調得岩岩好又唔會太濟,d 煙肉都好香口。因為冇set lunch 所以冇另外order 野飲,我就問個waitress 可唔可以俾杯ice water 我地,點知佢指住枱面杯tap water 話係ice water (好串果隻),呢下真係有d 嬲囉,要乜冇乜要乜唔俾乜咁點解仲要收我service charge? 我同佢講佢bar 枱果d 先係ice water, 佢先極不情願咁斟俾我 😕之後就一路企係度睥住我地

因為冇set lunch 所以冇另外order 野飲,我就問個waitress 可唔可以俾杯ice water 我地,點知佢指住枱面杯tap water 話係ice water (好串果隻),呢下真係有d 嬲囉,要乜冇乜要乜唔俾乜咁點解仲要收我service charge? 我同佢講佢bar 枱果d 先係ice water, 佢先極不情願咁斟俾我 😕之後就一路企係度睥住我地😑

食完拿拿臨埋單走人,本身食物係ok 但係我唔會選擇再黎受個侍應氣😩

p.s. 果個waitress 係一個著黑衫有點肥既印巴裔女子(只係想形容係邊位並無人身攻擊意圖),一個好難先叫到佢過黎理會客人的server
煙肉長通粉
肉眼扒
tap  water  vs  ice  water
2022-07-10
煙肉長通粉
2022-05-14 651 瀏覽
趁住第六波疫情未嚟之前, 趕緊約會好朋友 🥰難得大家都day off 天氣又好 ,特登入去深井行下, 順便去幾個位打卡🤩 本來以為深井淨係可以食燒鵝,但原來都開咗啲好高質cafe !呢間one restaurant仲有露天位置, 有遮陰 ,可以好chill咁嘆個lunch! 又去咗旅行嘅感覺😁叫咗兩個set lunch 第一個係墨魚汁帶子燒大蝦意大利飯😊 墨汁係好濃, 好黑 ,而且仲有兩隻巨大虎蝦 !!可以同朋友share😚燒得好好食 😍好彈牙😍 而且係有炭燒風味 😍蝦頭仲有好多蝦膏 意大利飯亦 粒粒有口感 分量都多😊另一個我哋叫咗蟹籽蟹肉意大利飯 有好多 蟹肉蟹籽 個汁好香 但可能我地兩個都叫意大利飯 食完有少少漏 😂不得不讚佢嘅餐湯同牛角包餐包 好小餐包用牛角包外脆內軟而且忌廉湯亦好濃郁 拎嚟點包啱曬😚隨餐送嘅熱水果茶 亦好香果味 好大杯同朋友一路傾計一路飲啱曬😙

2022-05-12 267 瀏覽
今日又係我銅鑼灣食神微服出巡,我都好喜歡,揸車四周圍去食野。今次嚟到深井唔係食燒鵝,係去一間叫One Restaurant試吓菜。食飯梗係有靚女,今日同Ceci去食飯,去到深井呢間嘢,其實都好易搵喺兩個建築物中間嗰條巷直望就見到。易搵嘅。唱得我食評當然要講下四周圍泊車情況,嗰頭屋苑可以泊車,街王嘅都可以。睇情況啦。間餐廳環境幾好餐具都幾精緻,我叫咗杯冇酒精嘅Mojito,靚女個杯係特飲係熱情果,我問過佢,佢都話OK幾好飲。頭盤嗌咗個三文魚share,唔錯幾好!靚女節食減肥嗌咗煮蜆,我就叫咗羊架。嗰個芥辣汁幾好食。順帶一提餐包都好特別應該係斑斕。環境幾舒服,整體感受都唔錯。值得一試。

頭盤嗌咗個三文魚share,唔錯幾好!
靚女節食減肥嗌咗煮蜆,我就叫咗羊架。嗰個芥辣汁幾好食。

順帶一提餐包都好特別應該係斑斕。

環境幾舒服,整體感受都唔錯。

值得一試。

2022-04-30 149 瀏覽
交通方便,靜中帶旺,環境舒適優雅,裝修擺設高檔次,有分室內及室外區域,空氣流通,現在疫情是相當好的飲食環境。加上外面擺放漂亮植物,感覺相當舒適。食物水準不錯,有酒飲。服務員態度友善親切。到深井探朋友,飲下午茶,朋友帶我去這間餐廳,叫咗兩杯嘢飲,一個炸雞小食,店裏特色炸雞,皮薄香脆,有幾片香菜,搭配自製醬汁,口感不錯。叫咗杯mango smoothie ,細滑香甜,分量十足。有機會下次再來晚飯☺️相信情調一流。
有機會下次再來晚飯☺️相信情調一流。
2022-04-29
2022-04-29 159 瀏覽
勞動節假期長週末當然想找一個休閒的地方,香港很多地方都去過,於是就突發奇想去遠少少的深井探索一下。.深井當然最出名燒鵝,在陳記廣場附近就見到陳記燒鵝娛記燒鵝等等的招牌。轉入去少少就見到這一間非常優雅別致的酒吧餐廳。餐廳是我開放式設計,非常通透。服務生是外國人說英文的,零舍有就發的快活情懷。.Lunch set $150-$200左右,包餐包飲品及湯;餐包是牛角包,即叫即焗,香口夠脆。今日餐湯是蕃茄湯,濃郁又有自然的蕃茄味。.意大利肉丸長通粉 $138 - 很經常的肉丸意粉;蕃茄醬恰到好處酸酸地又甜甜地,很開胃。肉丸4粒,好juicy,很得出加入了香草,煙煙韌韌。蟹肉什菌意大利飯 $158 - 賣相好ok,加入立體芝士脆脆,加入蟹籽、菇類及沙律菜,好似是花叢似的。食得出啖啖蟹肉香,味道層次豐富。.Lunch 包一杯飲品,可以選擇熱美式咖啡/熱檸茶/熱果茶/熱奶茶/熱伯爵茶/凍桔子汁;款式很多元化。

2022-04-26 1251 瀏覽
疫情緩和可以外出吃飯😬👍🏻我又選擇早些開餐免得掙位啦!開車去到深井覓食,看到一間幾有情調的西餐廳,因為時間尚早,天氣又不是太熱,於是選擇坐在露天位置,香港地要找一間寬闊而坐得舒適的地方,談何容易,來到這間餐廳,看到佈置就知道有心思及誠意。相信大家見到這個場景都要打一打卡啦!😍同時當坐下來,侍應哥哥好有心機介紹特色菜色,令我感覺到他對自己工作熱誠與專業,亦令客人好被重視的感覺,這是我到不同食店時,往往我們關注食物質素,其實服務質素也是一環重要的過程,侍應哥哥的優質態度令我不禁問他怎樣稱呼,原來他叫Felix ,Felix介紹了一個鵝湯比我,他說這鵝湯好特別,是一位女廚師親自創作,好!先點這個鵝湯試試。我問他是否因為深井燒鵝太有名,要創作一個鵝湯給深井食客?他笑著說:是!😂😂😂首先出場有😬深井古法燒鵝法式清湯 $128推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️這個湯來到時,令我喜出望外,因為湯用透明壺盛載的,然後Felix 分配好兩碗湯出來,一飲時聞到燒鵝味道,第二個感覺是清甜,原來這湯用法式方法製作,用雜菜及燒鵝去煲,隔油及隔渣的功夫一流,湯清澈不油膩滲出鵝香,奉上切粒鵝肉及一塊脆身的鵝皮,真心飲出食出燒鵝的靈
疫情緩和可以外出吃飯😬👍🏻

相信大家見到這個場景都要打一打卡啦!😍
首先出場有😬
深井古法燒鵝法式清湯 $128
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
這個湯來到時,令我喜出望外,因為湯用透明壺盛載的,然後Felix 分配好兩碗湯出來,一飲時聞到燒鵝味道,第二個感覺是清甜,原來這湯用法式方法製作,用雜菜及燒鵝去煲,隔油及隔渣的功夫一流,湯清澈不油膩滲出鵝香,奉上切粒鵝肉及一塊脆身的鵝皮,真心飲出食出燒鵝的靈魂。回味👍🏻😄

接著出場💪🏼💪🏼💪🏼
孜然羊肉乳酪烤餅 $118
推介指數:⭐️⭐️⭐️
這個烤餅非常特別,本來我是怕羊羶味的,但Felix推介這烤餅即管一試,一入口餅皮外脆內軟,口感一流,沒有羊羶味,處理羊肉的方法很好,而乳酪的份量剛剛好,不會有肥膩的感覺,又是誠意創作之選!👍🏻👍🏻

之後出場有😁
蒜香大蜆白酒扁意粉 $198
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
這個意粉為何有5星星,事關大蜆非常新鮮及肥美,鮮甜度極高,而且份量有廿幾三十隻蜆,份量多滿足喜歡吃海鮮的我的要求,同時白酒帶出蜆的鮮味更濃郁,而意粉的軟硬度適中,吸收了蜆汁精華,少量紅椒絲及洋蔥配合一致,可以說無懈可擊,成為這餐的完美句號。

另一個感動位,餐廳有水飲及侍應能留意客人需要飲水,而自動自覺來斟水,定必加分,而天氣有點微熱,水的溫度是微涼,絕對優勢來的。🥹🥹💪🏼💪🏼感動了!

最後問埋出色女大廚的名字叫:Candy❤️👍🏻

交通⭐️⭐️⭐️
  • 蒜香白酒大蜆扁意粉
  • 深井古法燒鵝法式清湯
2022-04-17 133 瀏覽
放假去深井放鬆一下心情❤️咁啱今日天氣都好好~行到咁上下有啲肚餓,無意中比我發現呢間隱蔽西餐~又幾好生意喎🙈佢分左室外同室內座位~今日天氣咁好梗係坐室外啦🤣整體評分:7/10味道:7/10服務:6.9/10環境:7/10人均消費:$100-200地址:One Restaurant (深井)深井青山道42號陳記廣場地下G,H,I號舖大蝦海膽墨魚🦑汁意大利飯($188):個意大利飯值得一讚😋米有夾生唔會過熟過濕,粒粒飽滿,配上海膽墨魚🦑汁好creamy😍 大蝦都好大隻肉丸長通粉($138):影相幾靚🤣食落就正正常常不過不失,長通粉煮得啱啱好有口感,肉丸厚實,唔錯❤️桑果汁🍹(跟餐):酸酸甜甜好解暑

整體評分:7/10
味道:7/10
服務:6.9/10
環境:7/10
人均消費:$100-200
地址:One Restaurant (深井)
深井青山道42號陳記廣場地下G,H,I號舖

桑果汁🍹(跟餐):酸酸甜甜好解暑
深井唔一定要食燒鵝😏 呢日約咗一位住喺深井嘅街坊食飯,而佢就係我嘅中醫師阿哥。我哋別樹一格,覺得喺深井食吓西餐都好唔錯。好彩佢冇因為戒口而叫我咩都唔好食⋯😜·深海大蝦海膽醬墨魚汁意大利飯🇮🇹好欣賞廚師對蝦嘅處理,本身已經開咗邊,而且蝦🦐又唔黐殼,蝦肉好容易取出,仲有海膽醬又滲曬喺蝦肉到,鮮味十足。墨魚汁意大利飯唔使講都知係會黑色,鍾意佢煮得夠乾身,冇多餘嘅墨魚汁,而且又有返適量嘅墨魚汁喺飯到,做到啖啖墨魚味~食完之後又唔會成口黑曬有墨魚汁🦑,好食得嚟又唔會失禮~👍🏻👍🏻好想特別讚一讚佢嘅擺盤,睇得出係有心思同設計嘅!仲喺碟邊放咗啲蝦籽粉做點綴~🥰·精選澳洲羊扒配薯蓉🦘羊臊味十足~係我本身鍾意食羊嘅原因,而佢係有嘅~ 薯蓉同雜菌嘅配菜喺種類同份量方面都係夠嘅!薯蓉嘅忌廉味濃,而羊扒煎得啱啱好,唔會話煎得過熟變柴皮!😌 咁本身用香料醃得夠味,食落仲有少少肉汁同仲有少少血紅色,我覺得係處理得幾好喎~😎·ONE MAMA秘製炸雞件🍗雞件夠大嚿,啱啱炸好又夠脆口,脆皮又唔會話太厚,一切都啱啱好~ 加埋少少甜甜酸酸又類似胡麻醬一齊食,又幾開胃啵~😋😋·是日餐湯—大蒜薯仔湯🧄同我想像嘅一樣,係一碗濃
深海大蝦海膽醬墨魚汁意大利飯🇮🇹
精選澳洲羊扒配薯蓉🦘
ONE MAMA秘製炸雞件🍗
是日餐湯—大蒜薯仔湯🧄
同我想像嘅一樣,係一碗濃湯。蒜味同忌廉味都好出,而因為落咗薯仔打蓉變湯嘅關係🥔,變得比較稠糊嘅口感,同埋飲落好creamy添!😎
餐廳入面有好chill嘅音樂,再加上環境寬敞,坐得舒服就成就咗我哋兩個一向多嘢講嘅人,可以喺度傾足成個下晝。🙊
精選澳洲羊扒拌薯蓉
Americano  +  牛角包(餐包)
是日餐湯—大蒜薯仔湯
凍雜果汁
精選澳洲羊扒拌薯蓉
Americano  +  牛角包(餐包)
是日餐湯—大蒜薯仔湯
凍雜果汁
2022-04-15 83 瀏覽
深井站📍One Restaurant-大西北既牛牛第一次踏足深井,不過唔係去食燒鵝😹本身係去汀九灣泳灘,順路就去埋深井食個晏🙌🏻蟹肉雜菌意大利飯套餐($158)呢個risotto睇落唔多,食落超飽!香濃蟹肉味,每啖飯都有雜菌👍🏻飯既軟硬度適中,面頭仲有飯焦脆片。呢個lunch set有餐湯(薯仔🥔湯,夠綿夠creamy😻)、牛角包同一杯熱飲,女朋友叫左杯果茶,清甜解膩。松露醬巴瑪火腿芝士乳酪烤餅($128)呢個好似pizza咁,薄薄餅底配埋大大pat cheese🧀、Parma ham,邪惡配搭一定好食😋雖然同樣睇落唔多,但食落好飽!ONE首創麻辣薯條($78)呢個麻辣薯條辣到S眼也噴火🔥唔知大家有冇返大陸食過烤土豆,隻味差唔多,但麻辣味再重d,好惹味😋😋😋食到嘴唇少麻痹,但又停唔到口😈份量好多,竟然食唔晒😹(第一餐食辣野最後當然廁所見🚽)環境方面,餐廳有分室內室外,不過呢排天口熱,多蚊,我就坐返室內穩陣。餐廳環境好chill,慢慢坐底食晏好悠閒🙌🏻
深井站📍One Restaurant

蟹肉雜菌意大利飯套餐($158)
飯焦脆片。

松露醬巴瑪火腿芝士乳酪烤餅($128)

ONE首創麻辣薯條($78)

ONE首創麻辣薯條
松露醬巴瑪火腿芝士乳酪烤餅