2025-04-23
今次試咗一間餐廳嘅巴基斯坦羊肉炒飯同炸豆丸子,套餐仲配咗一小份沙律同蒜蓉醬,整體感覺有驚喜,但亦有啲地方可以改善。首先講講主角——巴基斯坦羊肉炒飯。炒飯一上枱,賣相幾吸引,米飯呈現出均勻嘅金黃色,帶有濃濃嘅香料味,應該係用咗薑黃同孜然等經典南亞香料去炒,聞落真係好香,令人胃口大開。炒飯入面仲有唔少羊肉碎同洋蔥,睇得出用料都幾足。不過,食落口感就稍微失望咗啲。炒飯偏濕,米粒唔夠乾身,略為黏稠,唔係嗰種粒粒分明嘅質感,對於鍾意乾爽炒飯嘅我嚟講,略為扣分。羊肉方面,味道其實唔錯,香料入味,帶有少少辣度同羊肉嘅獨有風味,但可惜羊肉質地比較韌,咬落要去多啲力,口感上爭咗少少。如果羊肉可以再嫩啲,或者炒飯乾身啲,相信會更上一層樓。再講炸豆丸子(Falafel)。套餐入面有三粒炸豆丸子,放在一小盒沙律上面,沙律有生菜、蕃茄、青瓜同紅蘿蔔,簡單但新鮮,作為配菜都幾開胃。炸豆丸子外皮炸得金黃酥脆,咬落去有啲「沙沙」嘅口感,內裏係濃郁嘅鷹嘴豆香,調味方面有少少孜然同香草嘅味道,幾好食!豆丸子本身做得幾有水準,唔會太乾亦唔會過油,熱辣辣食真係幾滿足。不過有幾個小遺憾:首先係份量同價錢嘅問題,三粒豆丸子要30
再講炸豆丸子(Falafel)。套餐入面有三粒炸豆丸子,放在一小盒沙律上面,沙律有生菜、蕃茄、青瓜同紅蘿蔔,簡單但新鮮,作為配菜都幾開胃。炸豆丸子外皮炸得金黃酥脆,咬落去有啲「沙沙」嘅口感,內裏係濃郁嘅鷹嘴豆香,調味方面有少少孜然同香草嘅味道,幾好食!豆丸子本身做得幾有水準,唔會太乾亦唔會過油,熱辣辣食真係幾滿足。不過有幾個小遺憾:首先係份量同價錢嘅問題,三粒豆丸子要30幾蚊,性價比略為低咗啲,覺得如果可以多一粒或者價格平少少會更好。其次,豆丸子冇另外配醬汁,只有少少蒜蓉醬係同炒飯一齊提供,單靠沙律同蒜蓉醬,味道略為單調。如果可以多咗一啲醬汁選擇,例如芝麻醬(Tahini)或者辣醬,會更能提升豆丸子嘅層次感同風味。
整體而言,呢餐飯有啲地方做得唔錯,例如炒飯嘅香料味同炸豆丸子嘅酥脆口感都係亮點,但炒飯嘅濕黏同羊肉嘅韌感稍微影響咗體驗,而豆丸子嘅份量同配搭亦有進步空間。如果餐廳可以喺呢啲細節上再調整一下,相信會更加出色。對於鍾意南亞風味嘅朋友,呢餐飯都算係一個唔錯嘅選擇,但如果追求更高嘅性價比同口感,可能要再試試其他菜式。