🍳Baked Eggs Shakshuka ($125)呢個dish出面都好少見到😋送到上黎個skillet仲熱辣辣🔥上面兩個蛋黃未熟 一切開就係好正既runny yolk🥰而shakshuka本身好多🍅同bell pepper! 好rich又鮮甜👍🏻夾埋新鮮sourdough一齊食 好filling好好食☺️🥗The Warm Green Brunch ($135)呢個都好啱VEGAN既朋友仔🙋🏻‍♀️食落好filling 味道都好豐富👍🏻同平時出面既salad bowl比算特別😋煮左既kale入口唔算好爽 但係夾D汁 連埋avocado同nuts都好refreshing! 好特別既亦係halloumi cheese 👍🏻望落好似naan bread 不過原來係一塊塊芝士 個面好脆 🥰🌯 The Full English Breakfast Wrap ($140)繼續我係OOLAA PETITE既食極唔停之旅😍呢個食物又係一個平時 cafe或者西餐廳都見唔到既dish👍🏻 如果去第二幅相就會見到呢個wrap超豐富 超足料‼️ 呢個wrap裡面包住一份英式all day breakfast🥰
🍳Baked Eggs Shakshuka ($125)

🥗The Warm Green Brunch ($135)

繼續我係OOLAA PETITE既食極唔停之旅😍
呢個食物又係一個平時 cafe或者西餐廳都見唔到既dish👍🏻 如果去第二幅相就會見到呢個wrap超豐富 超足料‼️ 呢個wrap裡面包住一份英式all day breakfast🥰有 scrambled eggs bacon mushroom pork sausage tomato 😋😋夾埋salsa 同 sour cream 味道一流 個卷真係超大 好正 😂 個wrap整得好好 將D食物包得好實 雖然係食緊平時都食過幾食物 不過個presentation好特別 每一啖都係食緊一個whole breakfast😚 個人會推薦呢個!

評分:

2021-02-14
🍳Baked Eggs Shakshuka
🥗The Warm Green Brunch
2021-03-20 1119 瀏覽
好久沒有跟朋友聚會,開通是四人可聚餐,立馬call friend go go go!找地方大一點的樓層高一點的空間多一點的餐廳,這家很好,坐得舒服.service不多也不少剛剛好,食物份量也很大,推介pizza, 朋友聚會剛剛好

2021-03-14 3308 瀏覽
🇭🇰Oolaa Petite·呢間係我之前有朋友推介話好好食 所以我哋就嚟左試 不過講真就有少少失望😭😭😭我覺得佢starters最好食 啲主菜比較一般 但係見影得幾靚都post下啦 究竟係我地嗌唔岩野食定點🤦🏻‍♀️·3-course set lunch menu $158·miso tuna & avocado pokesalmon chowder佢個吞拿魚他他都唔錯 連埋個脆皮幾夾🤤不過我最鍾意都係佢個三文魚湯 佢飲落真係好smooth 好濃海鮮味 而且都幾多三文魚😍😍·pan fried norwegian salmon fillet1/2 herb roast chicken 佢個三文魚都juicy嘅 但係佢個皮冇煎到好脆 所以好似冇乜記憶點咁🤭之後佢個烤雞都係ok嘅 但係又未到超好食 而且我自己覺得佢啲配菜真係唔係好吸引 佢D豆我真係唔識欣賞🤭🤭😂·fresh fruit salad佢甜品其實有creme brulee同心太軟揀架 但係因為我真係太飽啦 所以決定食水果算😂😂佢D水果都幾新鮮 而且款式都幾多 仲要大部分都甜既 係一個健康既好選擇😎·#rbyeat#rby西餐#r
🇭🇰Oolaa Petite
fresh  fruit  salad
fresh  fruit  salad
  • salmon  chowder
2021-02-05 1696 瀏覽
lunch time 實在太難搵位啦, 搵到呢道有就呢道啦。呢間餐廳係好典型的香港西餐廳, 好多外國人幫襯,店員都係講英文的。成個環境都好外國feel, 略嫌有d 嘈.今日揀左set lunch menu 中的沙律, Char Grilled N.Z. Rib Eye,  Panna Cotta.沙律好快就上到, d菜好新鮮, 個汁酸甜開胃, 仲有雨衣金藍, 令到佢高級左.個main就等左十分鐘道, 令到我食得有少少趕.但是好食的野就是要等個扒肉質鮮嫩, 好多汁, 烤得好適中, 外皮香,裡面霖. d薯條都好新鮮份量超多, 根本食唔晒. 伴碟的菜同番茄都好好食. 一點都沒馬虎. Panna Cotta 其貌不揚, 再加上頭先已經食唔晒d個main, 差d想放棄. 但係食落竟然有驚喜,  佢奶味濃郁, 非常滑, 滑到可以飲落肚. 又無過甜.紅梅微酸 , 塊薄荷葉極新鮮, 為平凡的奶味帶來層次.再加埋焦糖真係極品享受. 個糖餅咬落即溶服務好周到, 店員過親來都講thank you. 又會問下d食物點樣. 埋單時發現原來唔收10% 服務費, 但係既然服務咁好當然要識做啦!呢個價錢有3 道出色好
成個環境都好外國feel, 略嫌有d 嘈.

個main就等左十分鐘道, 令到我食得有少少趕.
但是好食的野就是要等

個扒肉質鮮嫩, 好多汁, 烤得好適中, 外皮香,裡面霖.
d薯條都好新鮮份量超多, 根本食唔晒.
伴碟的菜同番茄都好好食. 一點都沒馬虎.

紅梅微酸 , 塊薄荷葉極新鮮, 為平凡的奶味帶來層次.
再加埋焦糖真係極品享受. 個糖餅咬落即溶

呢個價錢有3 道出色好食既菜, 香港真係越來越難搵啦. 一定要多d幫襯.
2021-02-05
2 分鐘 (堂食)
2021-01-23 983 瀏覽
很差的服務 very poor service星期六同老公行過想嘆個brunch, 喺附行過, 呢間仲有位就入去先講飲品,叫咗mango milkshake (less sweet) 同energizer smoothie兩個都好正!雖然mango milkshake 個質地太稀,似smoothie多過milkshake, 但有鮮芒果味,奶香適中食物質素合格以上,無咩特別。重點講返服務:由行入門口開始,個receptionist 就一直無笑過。但之前行過幾間餐廳,都會例牌問下how are you 又有笑容又會介紹餐牌。算啦,可能佢忙啫,個場係幾full.坐低order嘢,佢就咁聽完就算唔寫低,轉頭又走返嚟問我地egg benedict 同omelette 要咩topings......黐線!如果你記唔到,點解唔寫低?如果你唔係負責落單嘅,點解唔叫其他同事嚟做?仲有,omelette跟toast: sourdough, whole grain, white 3選1。本來我想講埋要選咩但佢問都唔問就走咗去。埋咗單,由餐廳最入面張枱行出嚟,沿途經過幾個waitress and recept
很差的服務 very poor service

食物質素合格以上,無咩特別。

埋咗單,由餐廳最入面張枱行出嚟,沿途經過幾個waitress and receptionist, 無一個講thank you byebye, 完全當我地透明...
一定無下次,如果想食西式早餐,Flying Pan仲好,抵食之餘起碼唔會播十幾年前嘅party in the USA.
2021-01-15 840 瀏覽
已經第二次來食午餐,初初第一次食時以為係金鐘所以有點貴,但食第二次就覺得物有所值!以下會介紹一下。其實漢堡餐有很多款,而且有很多不同的飲品可以選。我選了bitter lime lemon, 好好味,唔會太酸太甜,有青檸香同飲到檸檬味,正!主菜係漢堡包🍔,超好味,首先佢好厚,一個包有十幾厘米高,漢堡能保留肉汁,唔會乾,有肉味,有咬感,又唔會硬,好好味!加上有軟汁芝士流出來⋯⋯嘩!加埋生菜同蕃茄,十分新鮮,酸瓜亦唔會太酸,恰到好處,同肉十分夾。最開心係個包,好軟,有少少甜味似蛋面包,好好食😋。值得一提,薯條都好好味,因為我食量不大,食左個包已經好飽,我一般都係即食幾條就打包回家。用面包焗爐焗熱再食,都係咁好食!整體食物質素好好,物有所值!好推介!

其實漢堡餐有很多款,而且有很多不同的飲品可以選。

安格斯芝士漢堡

整體食物質素好好,物有所值!好推介!
安格斯芝士漢堡
本來想吃的餐廳滿座就隨便進了這家餐廳Big breakfast 幾豐富 應有的食材都都有 份量足夠兩個人分Vegan wrap 入面包住蘑菇、焦糖洋蔥和烤蕃茄餅皮稍微烘過 即使有鷹嘴豆醬都沒有令到餅皮變濕 蕃薯麵團煙煙韌韌 配的是紅咖哩汁 不辣好惹味似泰式fusion菜最后的印度烤雞薄餅 醬汁比較多 有薄荷乳酪和芒果chutney 酸酸甜甜的口味幾創新
Big breakfast (scrambled eggs, pork sausages, smoked back bacon, roast vine tomatoes, baked beans, field mushrooms, home fried potatoes and sourdough)
Vegan wrap (mushroom, caramelised onions, roasted tomatoes, hummus, bell pepper in soft flour wrap)
Sweet potato and vegetable gnocchi (in thai red curry coconut sauce)
2020-12-24 487 瀏覽
呢間餐廳喺條小斜坡上面,如果唔係朋友帶路,我應該唔會知道呢度有間餐廳。我哋四個人點咗三樣食物share,因為我哋見個份量都幾大怕食唔曬。樣樣都好食,而我最鍾意butter chicken,因為個汁好濃郁啲雞都好滑😋😋
呢間餐廳喺條小斜坡上面,
如果唔係朋友帶路,
我應該唔會知道呢度有間餐廳。

我哋四個人點咗三樣食物share,
因為我哋見個份量都幾大怕食唔曬。

樣樣都好食,
而我最鍾意butter chicken,
因為個汁好濃郁啲雞都好滑😋😋

2020-12-11 485 瀏覽
今日老細請食飯係好味啲🤓- California chicken & avocado burger + soft drink (lunch set) $150個burger有幾大個張相都見到 就咁影搞到cut左少少 包皮好重牛油味又好鬆軟 avocado 醬幾多 對於鍾意食嘅我就好滿足 中間個bacon同chicken都好重口味 不過我鍾意 係個雞啲肉厚身少少 仲有下面啲菜同蕃茄 夾埋大過我個頭 所以嘴細嘅人(包括我)係咬得有啲辛苦 但係次次又好犯賤想食大burger 因為真係好惹味 而個薯條就配左個酸酸地幾開胃嘅醬 好好味 仲要熱辣辣 同埋本身已經有啲鹽粒係上面 真心正Overall 推介指數:4/5 灣仔個間餐廳環境幾寛敞 仲要坐沙發位有cushion墊住個背脊 係到食野飲野真係有種歐美生活嘅寫意
今日老細請食飯係好味啲🤓

Overall 推介指數:4/5
係附近返工 見佢餐廳環境幾好 lunch set又好似幾抵就嚟試下Starter 叫左冬陰公湯同餃子個湯就好唔正宗 似係d湯包倒出嚟咁😂個餃子係普通日式餃子咁 個starter算係全餐最遜色嘅一環Main叫左salmon同豬肉卷質素唔錯 個亮點係豬肉卷隔離個南瓜蓉 好鮮甜而且整到好溶 唔會有渣 真心驚喜!最後仲有甜品係apple crumble加雪糕 個crumble係熱嘅 而且唔太甜 個味balance得好好😋咁嘅環境份量同質素$150一set算幾抵 仲要唔使加一 值得再嚟!

Starter 叫左冬陰公湯同餃子
個湯就好唔正宗 似係d湯包倒出嚟咁😂

Main叫左salmon同豬肉卷

2020-11-30 371 瀏覽
星期日係附近返工 唔熟呢頭 放lunch跟著同事搵野食 經過呢間 同事話佢之前食過唔錯限於得一個鐘頭lunch 唔嘥時間再周圍揀 就入左去星期日嘅lunch hour都幾多人 全院滿座 我地嗌左三個main一齊share 四個人都食唔晒margarita pizza 好濃郁番茄醬 趁熱食芝士有拉絲 個批底好脆 唔錯carbonara唔係太正宗 意粉唔夠al dente 個醬都好濃郁 好多煙肉碎 都好食嘅butter chicken賣相唔錯 雞好食 側邊個甜酸薯仔醬好開胃 整體黎講唔差 staff仲好風趣幽默
限於得一個鐘頭lunch 唔嘥時間再周圍揀 就入左去

整體黎講唔差 staff仲好風趣幽默
2020-11-13 488 瀏覽
這天早上與友人來打卡這間西餐廳,周六早上八點左右人都不是很多,很幸運被安排到sofa位,非常舒適~我們點了Big Breakfast,分量超級大基本上可以兩個女仔share食!驚喜的是很少見brunch提供三款不同的果醬和牛油選擇,而且桌子上擺有玫瑰花裝飾,仿佛是在高檔五星級酒店食high tea,十分適合打卡!整個餐廳的格調亦都十分講究,即使是白天也有晚上bar的feel,最後的flat while也不意外地好喝,香滑濃郁,令人回味無窮。

2020-09-05
2020-11-12 328 瀏覽
上個月同同事一起去左呢間餐廳食中午由金鐘果邊行過去都方便餐廳的環境舒適中午提供的set lunch $150以金鐘附近一帶來講唔算特別貴 但水準非常高我叫咗蕃茄雞粒湯,Lamp chop,跟餐飲蕃茄湯好濃 味道唔會話得個酸味而且個湯入面有好多料 包括超多雞肉粒飲完已經唔會覺得肚餓羊架煮得非常好 中間好粉嫩 有肉汁配菜味道亦唔錯 值得推介佢哋的set lunch 其實可以選甜品但因為果日趕住返公司 就選擇左餐飲算數總括來說 呢餐相當唔錯
上個月同同事一起去左呢間餐廳食中午
由金鐘果邊行過去都方便

餐廳的環境舒適
中午提供的set lunch $150
以金鐘附近一帶來講唔算特別貴 但水準非常高

我叫咗蕃茄雞粒湯,Lamp chop,跟餐飲

蕃茄湯好濃 味道唔會話得個酸味

佢哋的set lunch 其實可以選甜品
但因為果日趕住返公司 就選擇左餐飲算數

總括來說 呢餐相當唔錯

2020-10-28
5 分鐘 (堂食)
2020-10-30 562 瀏覽
Love the big breakfast! So satisfying!Enjoyed a relaxing weekend with with lots of food and drinks! Happy hour deal is also good Recommended The vibe is super chill
Love the big breakfast!
So satisfying!

Happy hour deal is also good
Recommended

The vibe is super chill
2020-09-02 1460 瀏覽
Oolaa Petite位於灣仔星街, 多數都係happy hour 先會過去, Oolaa Petite 裝修係有品味, 最喜歡的是, 飲野傾計環境真係一流, 不過我今次介紹既係中午既時候去, 食個brunch, 唔會太飽, 最岩做完運動食原句寫返出黎, 到底性價比高唔高呢? 分析一下, greek yoghurt 本來真係貴野, 係超市買都唔係平, 其他水果係容易買到, 但有無心機整到咁令? 可能都未必有, 仲要加埋mixed seeds, 如果你好講究, 其實Pacific Place, Great Food Hall 有好多種seeds & nuts可以買, 但事實上又未必個個有心機自己mix and match, 最重要係個環境係值回票價, 又咁健康 愛好咖啡者留意, Oolaa 的咖啡其實是, 線索是咖啡杯, 咖啡水準高, 是我平常也會買的外賣咖啡店之一, 強力推薦美式熱香餅配雜莓楓糖, 不是我點的, 但我有試食, 很多地方也可以吃到類似的味道, 所以我不是特別推介題外話: Oolaa 真的是連細節也著重的餐廳. 店員全是外藉人士, 有去了外國旅行的喜感看那餐牌連字體也特別
Oolaa Petite位於灣仔星街, 多數都係happy hour 先會過去, Oolaa Petite 裝修係有品味, 最喜歡的是[超高樓底], 飲野傾計環境真係一流, 不過我今次介紹既係中午既時候去, 食個brunch, 唔會太飽, 最岩做完運動食

原句寫返出黎,
[Mixed Berry & Granola Parfait - layered with greek yoghurt and berry compote – $120 topped with mixed seeds, nuts and fresh berries]

愛好咖啡者留意, Oolaa 的咖啡其實是[Elephant Grounds], 線索是咖啡杯, 咖啡水準高, 是我平常也會買的外賣咖啡店之一, 強力推薦

Flat White (Actually it's Elephant Grounds)

美式熱香餅配雜莓楓糖

看那餐牌連字體也特別有美觀感, 吃這家店, 你會覺得能夠提昇文化修養

2020-08-09
美式熱香餅配雜莓楓糖
  • Mixed Berry & Granola Parfait