2018-03-25 2297 瀏覽
今日第一次同朋友去呢間餐廳,食物質素好一般,仲要同人搭抬。而且佢哋第一次都有斟水俾我哋,後來果個肥仔故意唔斟水俾我,但係有斟俾我個friend。之後佢索性收咗我隻杯,但係就冇收我個friend果隻。估唔到呢間嘢連一杯水都要咁計較,我哋真係從來冇見過咁小家嘅餐廳囉,大家去之前要諗清楚喇...
2018-03-25
2017-10-19 1683 瀏覽
前菜做得普普通通、正正常常.韓國五花肉飯,其實係回鍋肉啲朋友,但又唔夠回鍋肉好食.落左大量韓國辣椒醬炒,掛左好多汁,好重味、好膩!我食完之後飲左1L水都仲口渴 ☹️.味道普通再加上價錢偏貴,比3星
前菜做得普普通通、正正常常
韓國五花肉飯,其實係回鍋肉啲朋友,但又唔夠回鍋肉好食
味道普通再加上價錢偏貴,比3星
韓國五花肉飯
2017-10-19
2017-02-12 1844 瀏覽
Having the taste for some chicken headed down to SYP to Oppa Oppa not realizing it had moved walked to the old place and disappointed it was not there but luckily the gods were shining and walking back I spotted it! New venue is bigger and has a cool vibe with new decorAfter making our order out came the pickles and cabbage which are some of my favs when going for Korean foodWent with the original makgeolli for drinks and because I love the little tea pot and bowlsThis for me is the best egg rol
This for me is the best egg roll in HK the combination of the sauce egg and cheese is spot on and kills it so so good
This time went with the spicy sticky chicken at 🌶🌶 which gave a nice kick but wasn't unbearable and as always the chicken is nice and juicy. Loving the new digs and great place for a casual bite or group get together
2017-02-09
2017-01-19 1290 瀏覽
晚上想不到吃甚麼好,走着走着,留意到從石塘咀搬到水街的這家oppa,覺得好像一段時間沒吃過韓食,於是便決定來個外賣當晚飯。論韓食,炸雞必不可少,於是選了蔥炸雞,另外選了卡邦尼炒年糕,蛋捲和一客沙律。這個蔥炸雞頗不錯,炸得皮脆之餘,醬汁也夠濃郁,又有青蔥襯托,再加上炸雞的件數也不少,滿足。然後卡邦尼炒年糕則算是驚喜。不知是否因為我吃韓食不算多,感覺卡邦尼炒年糕不常見,故喜愛新嘗試的我,order時是抱着一試無妨的心態。不過吃起來卻是出奇地好吃,汁的質感與炒年糕很配,覺得兩者好像理應配搭在一起。蛋捲也不俗,但未至於比其他同類店鋪突出很多。西營盤以至西環一帶,自從地鐵通車後,整區都被帶旺了,也多了很多中高檔和高檔的食肆,連帶價錢也越升越高。這家店食物質素不錯,與區內一些同類店鋪,如在高街附近或堅城附近的韓食鋪相比亦不相伯仲,價錢卻比他們平均便宜約兩成左右,是較平民的選擇,絕對值得推薦。

2016-12-30
20 分鐘 (外賣自取)
2016-08-31 1710 瀏覽
呢間係細鋪,所以如果撞正多人要係出面等一陣。佢既韓式燒雞粒飯真係好好食!食左幾次呢間野都係食呢個飯,d雞粒炸得吾太多粉,好香同埋好有燒汁味,飯中有紫菜絲蛋絲等等,仲有好配合既沙律醬汁,正!睇落既份量吾大,但食完幾飽。推薦!
燒雞粒飯
燒辣雞粒飯
燒雞粒飯
燒辣雞粒飯
上星期日,我和家人一起到 Oppa Chicken 吃下午茶,因為我聽親戚講,那兒的芝士卷、飲品等等都很好吃,所以我就去試試。芝士卷味道非常濃厚,口感還真不錯,飯團很大粒,紫菜也很多,而炸雞就沒什麼特別了,還是kFc的炸雞美味。至於服務態度,我感到十分不可思議,那兒有一個帶着黑色眼鏡的服務員拒絕將玄米茶走冰,而且態度非常非常的差,下單時向她問問題,她的表情顯示她非常的不滿。所以我以後都不會再去那間餐廳。

3 分鐘 (堂食)
下午茶
2016-06-29 1767 瀏覽
芝士雞蛋卷最好味安東雞好老又un一啲都唔好食反而上次外買既人參雞湯仲好味檸檬梳打好好味仲有雞肉沙律都好正~啲雞係外趣內嫩,有肉汁同安東雞比較真係相差太遠~可能安東雞係over cook左啦
芝士雞蛋卷最好味

安東雞好老又un一啲都唔好食

反而上次外買既人參雞湯仲好味

檸檬梳打好好味

仲有雞肉沙律都好正~啲雞係外趣內嫩,有肉汁
2016-06-28
  • 檸檬梳打
  • 雞肉沙律
  • 人參雞湯
2016-05-22 1966 瀏覽
又到WEEKEND, 同男友去完華星啪左個早餐仲未夠喉, 於是到附近再覓食, 去到呢間我地成日都經過話想黎幫襯既韓式食店, 見到佢門口又多專訪, 又有人排隊咁, 今日就試下啦~餐廳好細, 放得四五張枱到, 初頭我地坐係窗旁, 但店員聲稱話一陣有人搭枱, 叫我倆等張二人枱執好後調去二人枱度, 我地都明費事阻人做生意, 香港地方又細又貴, 緊係無問題啦前菜, 酸蘿蔔, 食落似紅菜頭, 好酸. 椰菜沙津, 小妹最討厭食的菜之一.... 個醬OK, 但真係食唔落啦, 又乾又鞋... 另外再加左個海帶湯+泡菜, 海帶湯一般, 無乜特別, 泡菜則有點失望, 唔夠香, 得個酸同辣, 其實身為一間韓國餐廳D泡菜無可能係咁既質素我地叫左原味家鄉雞 同 蜜糖醬油雞, 整體佢既雞係夠鮮嫩同JUICY, 同KFC既家鄉雞簡直有天淵之別, 呢度既家鄉雞無醬, 我地另加左個蜜糖芥末同韓式甜辣醬, 我比較LIKE個蜜糖芥末醬, 又甜又有供鼻既感覺, 但又唔算太激.另外個蜜糖醬油雞則較咸, 尤其食到底部, 所以我建議叫原味家鄉雞再另叫醬仲好.韓式咖啡, 凍同熱都係呢個SIZE, 好抵, 味道唔錯, 夠香夠滑.炸雞真係

炸雞真係好香口好惹味架, 不過真係好熱氣, 唔可以成日食同食太多, 我食完個咀都腫腫地添呀 ;( 可能期望太高.... 呢到都唔太特別...未必會返轉頭LU. 仲有既就係, 本來我地一入黎坐既窗邊位置到我地走既時侯都無人坐... 係咪欏黎搞呢? 其實佢D雞味道唔差既, 但真係坐得好辛苦, 我未試過飲湯要側起個身先飲到, 同埋個EXPERIENCE唔太好, 應該唔會再黎了, 又唔係無選擇
2016-05-21
2016-05-07 1660 瀏覽
第一次不滿到食完要寫食評,希望街坊們不要中伏!因為自己好鍾意食韓國嘢,加上呢間嘢離屋企廿步之遙,所以佢初開張已經和老爸去試dinner,點了kimchi炒飯,蛋鍋,海帶湯等等,點知得個炒飯入得口!蛋鍋好老,同韓國食的差太遠,海帶湯咸到不行,我在香港其他任何一間韓餐館食都好過佢!事隔至少一年, 呢間鋪頭依然日日長龍,我星期六lunch 想俾多次機會佢, 點左個牛飯,個menu 一睇已經好離譜,連茶都要另外加錢(韓國的話固然免費任斟,而且食乜都有小拌菜同湯)以韓國標準來比較可能唔公平,咁以香港地一個48蚊牛肉飯來評價吧,你當然期望佢好過吉x家, 殊不知,飯粒硬到唔想食,分明係隔夜到唔隔夜,啲牛肉好un,要咬勁耐,我心諗even 以前大學時期食嘅頹飯都好過佢。。。食了一半,真不想再作賤自己,返屋企用osulloc綠茶醬整多士食無咁嬲!賣單居然仲收加一,水都無杯,服什麼務呢?永久black list.ps 坐我旁邊的夫婦食了呢度主打的雞,也跟店員說太甜,我心想主打菜也不能令人吃得津津有味, 真不知大家為何要排隊!我打這篇是想奉勸未食過的西環街坊唔好去了,雖然西環韓食選擇少,但有地鐵了,出西環食
第一次不滿到食完要寫食評,希望街坊們不要中伏!

ps 坐我旁邊的夫婦食了呢度主打的雞,也跟店員說太甜,我心想主打菜也不能令人吃得津津有味, 真不知大家為何要排隊!我打這篇是想奉勸未食過的西環街坊唔好去了,雖然西環韓食選擇少,但有地鐵了,出西環食有大把選擇啦。。。
2016-04-30 1118 瀏覽
我的生日飯指定要來潮聖!果然沒有令本人失望!每樣食物都有一定的水準!尤其是芝士雞蛋卷!這鎮店名物一上枱就要立即起動!否則冷了就無法拉出令人心動的芝士絲!!紫菜飯團也很好吃!超多紫菜,完全看不到白飯!炸雞有很多口味,有辣有唔辣,任君選擇,肉質及份量跟某連鎖店優勝得多!這是一間用心經營的小店!希望之後會推出更多韓式食品如炒年糕等
慶祝紀念
生日
  • 芝士雞蛋卷
  • 紫菜飯團
2016-04-11 897 瀏覽
用餐日期大概係4頭個假期了!上open rice搵到ethos同Oppa Chicken,上午walk-in去ethos大概11點幾,都已經full晒要等,唯有下次book左再試。於是就轉去Oppa Chicken…環境上個空間比較迫,大概可以坐20-21人,需要搭枱,其中一張係3人面壁枱 當日點左一個炸雞飯,一個鐵板辣炒豬肉飯。等左大約15分鐘到就有得食,炸雞飯只係6小粒雞粒加白飯加燒汁味道相當普通!整體只覺同頹飯hea飯冇分別 (賣相係可以)而鐵板辣炒豬肉飯,賣相一般,一見就知係港式韓餐,極失望!!!!佢選用既豬肉片係有兩粒軟骨個種,應該平時打邊爐都會有既豬肉片‧‧‧同李家既堅韓式set lunch係兩回事!價錢上李家更相宜抵食同好食!總括黎講︰是次消費$103,唔會再想去試佢主打既炸雞同芝士蛋。
其中一張係3人面壁枱
 當日點左一個炸雞飯,一個鐵板辣炒豬肉飯。

味道相當普通!整體只覺同頹飯hea飯冇分別 (賣相係可以)
題外話/補充資料: 名過於實
Dayz 有一位朋友非常喜歡逛 Night market 的朋友前陣子,Dayz 跟她相約到PMQ 的沖繩活動在逛夜市之前,我們先到我家附近吃晚餐朋友選的是位於石塘咀體育館附近的Oppa Chicken其實今次是Dayz 第一次吃韓式炸雞呢... (羞)不過在等位期間,前面也有兩位韓國女生在排隊Dayz 推測,味道應該是蠻正宗的吧!?大概排了10分鐘的隊~等候時間也不算太長嘛~店面小小的,只有十多個位子電視上播放着K-pop 的 Music Video滿有氣氛的説~牆壁貼滿啤酒海報與食物的照片...看著看著...肚子好餓喔!首先來的是~附贈的前菜跟朋友點的海帶湯這份沙律超好味的說!!朋友説芝士雞蛋卷是必點的 Hot item!!外層的雞蛋嫩嫩滑滑的~有點像蛋包飯的感覺內裡半溶的芝士能夠造出拔絲的口感喔~記得要趁熱吃呢!韓式炸雞~我們選了雙拼炸雞 Combo:半份原味(指定)跟半份自選口味由於朋友不太能吃辣所以我們選了甜甜的韓式辣醬口味值得—讚的是,炸雞的外皮雖然十分香脆,但雞肉仍然能夠保持Juicy比連鎖式的老伯伯炸雞好吃多了~紫菜魚子飯糰沒錯!是無飯不歡的Dayz 點的(笑)飯糰上面
前陣子,Dayz 跟她相約到PMQ 的沖繩活動
在逛夜市之前,我們先到我家附近吃晚餐
朋友選的是位於石塘咀體育館附近的Oppa Chicken
其實今次是Dayz 第一次吃韓式炸雞呢... (羞)

不過在等位期間,前面也有兩位韓國女生在排隊
Dayz 推測,味道應該是蠻正宗的吧!?
大概排了10分鐘的隊~等候時間也不算太長嘛~
店面小小的,只有十多個位子
電視上播放着K-pop 的 Music Video
滿有氣氛的説~

首先來的是~附贈的前菜跟朋友點的海帶湯
這份沙律超好味的說!!

朋友説芝士雞蛋卷是必點的 Hot item!!
外層的雞蛋嫩嫩滑滑的~有點像蛋包飯的感覺
內裡半溶的芝士能夠造出拔絲的口感喔~記得要趁熱吃呢!

韓式炸雞~我們選了雙拼炸雞 Combo:
半份原味(指定)跟半份自選口味
由於朋友不太能吃辣
所以我們選了甜甜的韓式辣醬口味
比連鎖式的老伯伯炸雞好吃多了~

紫菜魚子飯糰
沒錯!是無飯不歡的Dayz 點的(笑)
飯糰上面鋪上滿滿的韓式紫菜
咸咸的、脆脆的,非常惹味!!

飲品我們點了檸檬燒酒還有柚子梳打
兩款飲品都是酸酸的~挺清新呢!
(雖然現在是秋天...但還是像夏天一樣熱呀!)

總括來說
Oppa Chicken 的食品都非常不錯
只不過選擇以及份量有點少呢...

我想 Lunch 的話應該比較適合吧
2015-10-24
10 分鐘 (堂食)
  • 紫菜魚子飯糰
  • 芝士雞蛋卷
2015-11-13 1496 瀏覽
就係屋企附近,平時經過成日見到排隊,所以就約F中午開門葛時候就去,做左第一批客。我地五個人點左兩個lunch set(原味炸雞同醬油蜜糖炸雞,各有5隻雞比),一份芝士雞蛋捲 同一份辛辣芝士雞。炸雞D皮炸到好脆,唔會好油,雞肉都幾嫩。但醬油蜜糖雞就食唔出蜜糖味,個人覺得炸雞配葛薯條仲好吃。芝士雞蛋捲每張台必點,芝士拉絲都幾勁,配上沙律醬同番茄汁唔會覺得好膩。至於芝士辛辣雞,食唔到辣葛千奇唔好點,勁辣,吃到後面感覺除左辣就無乜味道。不過入面有幾條年糕同薯條,煮得好入味,雞肉肉質就麻麻啦,芝士味都唔係好濃。最後五個人人均$64,都幾抵既。我見其他lunch set好似都唔錯,下次可以試一下。

芝士雞蛋捲
醬油蜜糖炸雞
原味炸雞
芝士辛辣雞
2015-10-02 1925 瀏覽
店子很小, 最多只可坐17人◦ 店面 6:30pm開門, 幸好於未開門前10分鐘來到, 但已經排第四枱, 這天是平日夜晚呢…. 不然很快滿坐, 那就要等一輪了◦入坐後, 我發現大家點的食物都是差不多, 都是衝著招牌茶棧的呢~不錯, 尤其食完炸雞~其實我好失望, 台式炸雞好味得多吧, 很乾, 沒有汁, 又不入味, 價錢又不是便宜, 為何會這樣受歡迎呢??這個真的好吃, 而且放涼了也是這樣好味!!試過一次就可以, 不會特意再吃, 尤其要排隊輪食◦
檸檬梳打及柚子梳打
不錯, 尤其食完炸雞~
炸雞兩味
芝士蛋卷
這個真的好吃, 而且放涼了也是這樣好味!!
帶皮薯條
試過一次就可以, 不會特意再吃, 尤其要排隊輪食◦
檸檬梳打及柚子梳打
芝士蛋卷
帶皮薯條
2015-07-26 2830 瀏覽
回家途中,經過Oppa Chicken突然想食炸雞,即刻叫左一份蜜糖醬油雞翼外賣,店員好好人,讓左另外客人叫的外賣比我先,等左唔駛5分鐘就有啦一盒有七件$68,味道甜甜地,醬油味蓋過蜜糖味,唔食得辣嘅朋友最啱食呢個(7/10)

蜜糖醬油雞翼
2015-07-26
5 分鐘 (外賣自取)
蜜糖醬油雞翼