一間由韓國Oppa主理的餐館食物質素當然係正宗啦 ! 除左食物之外裝修一樣好典型韓國風, 店內仲設有電視播著經典的韓國歌曲。🍚泡菜蛋漿熔岩炒飯必點菜色之一,這道菜是餐廳招牌菜。上菜時在場的Oppa會在旁悉心幫你泡製這道溶岩芝士炒飯 (主要用噴槍旋轉圍邊透過熱度令芝士和蛋漿溶掉,之後將🧀芝士和🥚蛋漿拌勻從而做到拉絲的效果)味道方面泡菜微辣再配上拌勻的芝士,味道唔會過濃仲裡面仲有紫菜絲令人不其然一口接一口。🍗原味炸雞(半份)入得黎韓國餐館一定要食炸雞啦 ! 皮層脆トト內裡暖笠笠的炸雞,肉質真係好嫩滑就算唔沾上任何醬汁都覺得好入味幾好食😋。另外值得一讚的是伴隨一起的薯條,其外型粗身薯肉多味道又濃沾上甜辣醬一齊食味道相當不錯。🍶西柚燒酒

🍚泡菜蛋漿熔岩炒飯

🍗原味炸雞(半份)

🍶西柚燒酒

早排👼🏻👶🏻食完韓國菜都吾夠候🤣🤣一於再食多一次先🩵🩵今次走到去尖沙咀韓國街附近睇下有無未發掘到既韓國好料先🤣🤣♥️♥️-泡菜蛋漿熔岩炒飯 $188今日好想食有米氣既野🩵👼🏻👶🏻一於就揀左呢個又醒胃又火辣辣既泡菜蛋漿熔岩炒飯🐷🍀一上到枱有個勁熱辣辣既鐵板🥹店員會倒入蛋汁再加入海量芝士🙈🙈然後用火槍燒呀‼️‼️ 等夠熱之後就撈埋佢🍀再一拉‼️ 爆漿芝士岀現⁉️等吾切即刻食🫕🫕 食入口芝士既濃厚味道包裹住飯粒🥘再加上有泡菜既加持下🍖變得更惹味🥨正正子🥪-蜜糖牛油炸雞🍗 $228餸韓系好西當然少不了叫反一份炸🐣🐣呢次👶🏻👼🏻就揀左吾辣既蜜糖牛油炸🐣🍯上到枱都等唔切打卡偷食一舊先🤣炸雞香甜好又吾腥可愛いね♥️😚😚重點係炸岀泥既🐣完全吾鞋仲好滑嘟嘟🍀👶🏻👼🏻2個人食岩岩好🩵-Peach 🍑 juice $25Demisoda peach 🍑 $27

泡菜蛋漿熔岩炒飯 $188

蜜糖牛油炸雞🍗 $228

Peach 🍑 juice $25
Demisoda peach 🍑 $27
  • 泡菜蛋漿熔岩炒飯
  • 蜜糖牛油炸雞
2024-12-14 4 瀏覽
$469食左3樣韓國嘅街邊小食,仲要一啲都唔正宗唔好食。我知佢地係出名芝士拉絲嘅炸雞同排骨,但覺得冇乜特別,十年前已經興完。咁岩今日天氣又凍,所以想嗌啲暖啲嘅嘢食,點知中哂伏。環境又唔係特別好,坐得好迫,服務正常,冇話特別好。魚糕湯成碗嘢係得魚糕,蛋,同一舊水味嘅蘿蔔,係真係冇味到好似飲緊清水咁。見到其他人嗌嘅炸雞望落都係不外如是,冇乜特別。可能係我地嗌錯嘢,但冇理由咁基本嘅菜色都可以咁唔正宗(個飯卷真係食到好嬲)
$469食左3樣韓國嘅街邊小食,仲要一啲都唔正宗唔好食。

環境又唔係特別好,坐得好迫,服務正常,冇話特別好。

見到其他人嗌嘅炸雞望落都係不外如是,冇乜特別。

蟹肉蟹膏飯卷
魚糕湯
三色芝士拉麵
2024-12-14
本身都唔係想食依間既,因為想食果間要排隊,醒起OPPA食過都唔錯,所以轉場揀左OPPA。🫤以前食過一次,OPPA服務態度好好,野食又好食,而且成間店好有韓國氣氛。🤤諗住今次食都會啦,點知下左出嚟😦首先Walkin去已經好多空位,再者以前做既OPPA冇晒,全場得一個女職員做樓面同收銀一腳踢,間野叫得OPPA,但一個OPPA都冇已經名不副實都算喇,態度仲要勁普通😮‍💨態度差1👎🏻: 一入餐廳佢叫我地自己坐,咁我地揀左個近出餐位既4人檯,一坐果下發現油煙味濃唔掂,之後轉左中間位置既4人檯,個職員話唔坐得,有6個人,咁算啦,最後唯有坐門口位置既2人檯(但隔左一段時間,佢親口叫左另外2個人坐果張所謂既6人檯,0尊)🙃態度差2👎🏻: 我點左3樣野食,上左2樣都就嚟食完,我再催單,佢先知佢甩左單,what the......😵‍💫態度差3👎🏻: 我拎左個蛋糕去亦知要收切餅費,但到最後佢問「仲食唔食架?」聽到依句真係火都嚟,收左我切餅費唔俾我食係咪搞笑呀😤依間野無論係人同食物都變晒質,以後一定唔會再嚟,野食又唔平,質素又唔好,結業一定要話我知!😡
諗住今次食都會啦,點知下左出嚟😦
尖沙咀由韓國人主理嘅正宗韓國菜,依間韓國餐廳主打熔岩芝士炒飯,餐廳內仲有專人面前煮食表演,互動都不錯🪄秘製海鮮蛋漿熔岩炒飯餐廳有幾桌客人都食緊熔岩炒飯🤣餐廳招牌菜之一店員將蛋漿、大量芝士倒入熱鐵板上,用火槍將芝士融化,再展開炒飯表演😎熔岩炒飯的芝士拉絲拉,賣相非常吸引,整體感覺驚艷,而味道方面,芝士🧀香濃不油膩,炒飯中還夾雜著彈牙章魚塊,口感非常豐富😎😎味道咸香,仲有濃厚紫菜味🪄魚糕湯$220之前去韓國✈️成日都會食,本身湯味道都係偏淡,主要係靠魚糕本身嘅味道🤪主要兩串魚膏,一粒雞蛋,兩大片蘿蔔、仲有少量年糕🚩 OPPA Coffee Bar Restaurant(尖沙咀)尖沙咀金巴利街1F號地舖#addifoodie #addifoodie尖沙咀#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #korea #koreafood #香港美食 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港美食地圖 #香港美食分享 #香港美食日記 #尖沙咀 #尖

🪄秘製海鮮蛋漿熔岩炒飯
餐廳有幾桌客人都食緊熔岩炒飯🤣餐廳招牌菜之一

🪄魚糕湯$220

尖沙咀金巴利街1F號地舖
#addifoodie #addifoodie尖沙咀
#korea #koreafood #香港美食 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港美食地圖 #香港美食分享 #香港美食日記 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀餐廳#尖沙咀韓國餐廳#韓國#韓國美食 #OPPACoffee
2024-11-23
2024-12-05 287 瀏覽
冬天特別想食韓國野,去尖沙咀選擇多到揀唔到,特別係依間好想食,平時經過見好多人等位,平日無乜人早終於有機會食到同朋友異口同聲都想叫泡菜蛋漿熔岩炒飯,見到隔離枱都叫左,非常震撼落完單大約10分鐘就送上枱了,店員將事先煮好嘅泡菜炒飯放喺鐵板上,跟住快淋上蛋漿喺旁邊然後店員再用火槍快速火灼炒飯同埋芝士,令到芝士同炒飯都帶有焦香味,好似睇緊表演咁火灼完成後再將芝士同埋泡菜炒飯拌勻,整好後叫我哋盡快食,個口感同味道都係最好芝士混咗喺泡菜炒飯當中真係超級邪惡,泡菜嘅酸辣味好突出,芝士非常濃郁,但係食落又唔會覺得好漏,值得一叫仲叫咗全份有骨蜜糖牛油炸雞,炸雞外皮非常香脆,沾滿蜜糖牛油醬,肉質唔算話非常嫩滑,口感適中加上香甜嘅蜜糖牛油醬令食慾大增,底層仲有薯條,每條薯條都沾滿咗甜甜嘅蜜糖,越食越停唔到口飲品都有好多韓國種類果汁汽水選擇,我哋揀咗檸檬梳打,飲落唔甜仲幾開胃添

仲叫咗全份有骨蜜糖牛油炸雞炸雞外皮非常香脆,沾滿蜜糖牛油醬,肉質唔算話非常嫩滑,口感適中加上香甜嘅蜜糖牛油醬令食慾大增,底層仲有薯條,每條薯條都沾滿咗甜甜嘅蜜糖,越食越停唔到口
🍱餐廳:OPPA Coffee Bar Restaurant (尖沙咀)🍽️類別:韓國菜💯回頭率:8/10.想跟大家分享一間好喜歡表演玩芝士的餐廳。 .▪️秘製章魚蛋漿熔岩炒飯 $198
一進餐廳,就看到幾桌客人正在享用這道熔岩炒飯,似乎是餐廳的招牌菜,於是決定一試。.
上菜時,店員首先將蛋漿和大量芝士倒在熱鐵板上然後點燃火槍,將芝士融化再展開炒飯表演。
過程中,他將熔岩炒飯的芝士拉絲拉到幾十厘米高,真的非常驚艷,沒想到原來芝士的韌性那麼高。 味道方面,芝士香濃卻不油膩,炒飯中還夾雜著彈牙的章魚塊,口感非常豐富。🍑推薦指數: ★★★★★★ .▪️芝士排骨 $275
同樣地,店員將大量芝士鋪在鐵板上用火槍將其融化然後將芝士拉起,圍繞在排骨上幾圈。外層的芝士柔軟香濃,而內裡的排骨則紮實可口。儘管芝士味道濃郁,但卻不會搶走排骨本身的酸甜味,兩者配搭挺和諧。🍑推薦指數: ★★★★★★ .餐廳在晚上7時已經座無虛席,建議大家提前預約。😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務態度:🌟🌟🌟🌟
🍽️類別:韓國菜
💯回頭率:8/10

想跟大家分享一間好喜歡表演玩芝士的餐廳。
▪️秘製章魚蛋漿熔岩炒飯 $198
上菜時,店員首先將蛋漿和大量芝士倒在熱鐵板上
秘製章魚蛋漿熔岩炒飯
然後點燃火槍,將芝士融化再展開炒飯表演。

🍑推薦指數: ★★★★★★
▪️芝士排骨 $275
同樣地,店員將大量芝士鋪在鐵板上
用火槍將其融化
芝士排骨
然後將芝士拉起,圍繞在排骨上幾圈。
🍑推薦指數: ★★★★★★
餐廳在晚上7時已經座無虛席,建議大家提前預約。

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
2024-11-29 203 瀏覽
🌟 昨天晚上,跟朋友在韓國街享受了一場美食盛宴,真是太開心了!我們點了超好吃的卡邦尼炒粉絲,濃郁的醬汁和彈牙的粉絲完美結合,每一口都讓人欲罷不能!🍜🌼接著是香脆的炸雞柳沙律,外面金黃酥脆,裡面嫩滑多汁,搭配清新的沙律菜,簡直是絕配!🥗 🌼還有那道韓國韭菜海鮮煎餅,裡面包滿了新鮮的海鮮和香噴噴的韭菜,煎得恰到好處,口感一流!😋❤️和朋友一起分享美食,聊聊生活,這就是最好的時光!期待下次再聚!

和韓迷女兒到尖沙咀著名的韓國街吃晚餐。我們當然揀選了人氣韓國餐廳Oppa Coffee Bar Restaurant。平時經常大排長龍,很多年輕人都愛這間餐廳,我們當然要一試了。泡菜魚糕拉麵以傳統韓國金色麵煲盛裝,熱氣騰騰的泡菜拉麵湯底味道適中,十分惹味,而又不會過於辛辣。魚糕與年糕口感煙韌,口感十足。拉麵十分掛汁,整煲麵充滿了韓國特色。韓國便當充滿了韓國特色的便當,非常特別。已鐵盒承載了午餐肉、泡菜、紫菜還有一隻煎蛋。午餐肉充滿鹹香,泡菜酸辣正中,煎蛋亦滑嫩。配上軟硬適中的白飯,實在非常美味。卡邦拿無骨炸雞炸雞外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,搭配充滿濃郁奶香的醬汁,與炸雞微微的鹹香很夾,加上啖啖肉,讓我們吃過不停,欲罷不能。這三款簡簡單單的韓國料理各具特色,無論是拉麵的熱辣、便當的多樣,還是炸雞的酥脆,都令我們吃過不停,十分回味。

泡菜魚糕拉麵

韓國便當

卡邦拿無骨炸雞

• 泡菜魚糕拉麵
  • 卡邦尼無骨炸雞
  • 韓國便當
2024-11-26 230 瀏覽
琴晚喺另一餐廳飲左個得鹹味既馬鈴薯排骨湯,今日忍唔住同frd去試真正既韓國菜😤 然後就揀左呢間餐廳名有oppa令自己開心返🤣🫣蟹膏蟹肉紫菜包飯 $108紫菜包飯離遠就聞到蟹膏既鮮味,食落蟹膏味都最出,大細亦岩岩好😙馬鈴薯排骨湯(細) $188湯汁濃郁但唔膩,唔算好辣又好香肉味,一窩睇落好細但又夠兩個人食,排骨都有兩大嚿,足料。薯仔唔算特別淋,所有都有口感,排骨既骨同肉容易分離,肉可以再煮淋啲。好岩冬天暖胃飲☺️韓國韭菜海鮮煎餅(大) $160份量幾大份,外皮金黃酥脆,內餡有豐富既海鮮同韭菜 (特別係章魚,煙煙韌韌),搭配醬油更加有味,不過我覺得如果醬油有少少辣味,會更刺激味蕾🤤結論🫰食物味道唔錯,份量多🫰坐得幾舒服好味度:8/10回頭度:8/10🎡餐廳資料餐廳名稱:OPPA Coffee Bar Restaurant餐廳地址:尖沙咀金巴利街1F號地舖營業時間:星期日至四12:00-22:30 & 星期五至六 12:00-23:00

蟹膏蟹肉紫菜包飯 $108

馬鈴薯排骨湯(細) $188

韓國韭菜海鮮煎餅(大) $160

結論
🫰食物味道唔錯,份量多
🫰坐得幾舒服

好味度:8/10
回頭度:8/10

🎡餐廳資料
餐廳地址:尖沙咀金巴利街1F號地舖
2024-11-26 198 瀏覽
早幾日諗起想食芝士溶岩飯,所以今日同媽咪嚟咗韓國街~呢間oppa我都食過幾次,事隔幾年再嚟食🤣呢度啲嘢食都幾邪惡😈第一個梗係叫我心心念念嘅秘製章魚蛋漿熔岩炒飯 ($198)啦~會有人喺旁邊幫手整,本身先有蛋漿同芝士,用火槍燒到芝士溶溶哋,就將佢哋撈埋一齊😆個樣有少少似納豆🤣但真係超好食,拉絲芝士🫶🏻章魚切到一粒粒,好爽口,本身個飯微辣,好惹味~另外叫咗個蟹膏蟹肉紫菜包飯 ($108)~份量唔少,啲蟹膏唧哂出嚟,超正☺️入面有啲蔬菜,增添返爽脆口感😆之後仲叫咗三色韓國煎餅 ($168)🫶🏻分別係泡菜、蔥同南瓜,我最鍾意食南瓜,甜甜哋幾煙韌😌另外亦叫咗韓國飲品,韓國蜜桃梳打 ($27)同埋韓國果肉果汁(提子)($25),極具韓國風味!嚟到呢度真係止咗我股癮,好正好邪惡☺️

蟹膏蟹肉紫菜包飯

三色韓國煎餅

嚟到呢度真係止咗我股癮,好正好邪惡☺️
2024-11-13
蟹膏蟹肉紫菜包飯
三色韓國煎餅
2024-11-25 156 瀏覽
突然之間想食韓國嘢,行行吓韓國街,行到最尾就發現咗呢一間餐廳。睇到舖頭嘅電視介紹海鮮蛋漿芝士熔岩炒飯似乎係招牌菜 食落感受到有多重口感 章魚 有咬口 芝士鬆軟 濃稠嘅感覺食到好幸福!食極都唔膩 成個組合都好柔和,都幾夾泡菜煎餅 表皮微焦脆脆地 泡菜辣度適中 小朋友都接受到 每一啖都感受到泡菜嘅爽脆蟹膏蟹肉芝士包飯簡簡單單 味道唔濃 感受到淡淡鹹香味 唯獨紅蘿蔔極爽口感同蟹膏味突出提子味馬格麗酒係入門必飲 配煎餅一流 清甜 飲完會想繼續添 酒味唔會太濃整體嘅用餐體驗都唔錯

睇到舖頭嘅電視介紹海鮮蛋漿芝士熔岩炒飯似乎係招牌菜

整體嘅用餐體驗都唔錯
  • 海鮮蛋漿熔岩炒飯
  • 泡菜煎餅
2024-11-25 135 瀏覽
食過幾次都係食炸雞,今次叫左D平日韓國餐廳比較小見既菜式,推介卡邦拿炒粉絲同BUSAN STYLE炸紫菜包飯,下次仲想試下其他口味既炸雞!🤤🍝卡邦拿炒粉絲 $158韓式炒粉絲好好味,但未食過卡邦拿醬汁,粉絲吸哂醬汁好入味,好好食!兩個人食一D都唔膩,推介🍙BUSAN STYLE炸紫菜包飯 $98紫菜包飯就食得多啦,成件拎去炸真係第一次食,炸粉同呢到既炸雞一樣,唔會好厚仲多一份咸香味,外脆,入面有飯既對比口感好食!🫓三色韓國煎餅 $168分別有南瓜,蔥,泡菜三款煎餅,煎餅好香脆味道好,但有D細件唔多夠喉,比較推介上面兩款

🍝卡邦拿炒粉絲 $158

🍙BUSAN STYLE炸紫菜包飯 $98

🫓三色韓國煎餅 $168
2024-11-23 129 瀏覽
普通嘅紫菜包飯都可以咁難食,啲飯係硬,又少料,如果係$40一條可以原諒,但係多謝,盛惠$98,人生食過最最難食的!sorry可以用垃圾來形容,甘樣夠膽係韓國街開餐廳!最基本紫菜包飯都可整到甘難食
紫菜包飯
外賣自取
2024-11-17 281 瀏覽
呢日去咗尖沙咀食韓國菜,呢間餐廳嘅韓國菜好正宗。打開餐牌,見到呢度都有幾多選擇。我地點左秘製章魚蛋漿熔岩炒飯,熔岩炒飯係呢度嘅招牌菜,炒飯旁邊倒入加左奶降蛋漿同芝士,再將佢用火燒熱,撈埋炒飯,就有好正既拉絲效果,超好味。另外仲點左韓式鮮蜆湯,平時食韓國菜有時都會覺得有少少重口味,但呢個鮮蜆湯完全冇呢個感覺,佢既湯好鮮甜,蜆亦都好新鮮大隻,超好飲,飲哂都唔會口渴。呢餐飯配埋韓國既啤酒,正啊。嘆杯冰凍嘅啤酒,再同朋友一齊傾偈,人生樂事。
呢日去咗尖沙咀食韓國菜,呢間餐廳嘅韓國菜好正宗。

打開餐牌,見到呢度都有幾多選擇。

• 秘製章魚蛋漿熔岩炒飯