長沙灣係一個卧虎藏龍嘅地方,好多正斗嘅餐廳都進駐咗呢區,為大家帶嚟好味道嘅嘢食,等大家大飽口福🤤!今次介紹呢間餐廳位於福榮街,從長沙灣地鐵C2出口步行約8分鐘,主打法國料理。餐廳面積不是太大,約有7張枱,所以佢哋可以專注喺食物烹調上,而佢哋會用上新鮮嘅時令食材去製作出食香味俱全嘅食物,為食客帶嚟新鮮感同滿足感☺️正因餐廳細細,店員可與食客有多啲交流,由小食到主菜,甚至餐酒,再到甜品嘅介紹,令大家可以對菜餚暸解多啲,揀返啱自己口味嘅食物去品嚐😘加上店員親切細心,今次我地一行7個人,叫咗下面嘅小食同主菜“些牙”,佢哋會先問吓是否需要「相機食先」🤣,如果要,就會先將食物完整地上枱,影相後,才會收走為大家將食物切好,好讓食客方便食用,唔使自己做!咁貼❤️嘅服務,真係買少見少喔😌!基本上,呢間餐廳佢哋為大家推介美食真係幾抵讚,因為真係堅好味😋如果大家有興趣,三五知己聚聚,嚟一趟美食之旅 Bravo🤩
如果大家有興趣,三五知己聚聚,嚟一趟美食之旅 Bravo🤩

🥗Caesar  Salad
Wasabi  Prawn 🍤
Escargots🐌  with  Garlic  Bread 🍞
Foie  Gras  Crème  Burlee
Baked  Portebello  and  Cream  Mushroom
Scallops  n  Spinach
Ink  Shell  Fish  and  Scallop  Pasta
Iberico Pork Collar 🐷

Scallops  n  Spinach
Iberico Pork Collar 🐷
US  Prime  Angus 🐂
Blue  Lobster Risotto
  • US  Prime  Angus 🐂 with  Medium
2018-09-12 329 瀏覽
今日同我媽咪一齊食個brunch,拍拖之後好少同媽咪食飯,女人無論咩年紀都鐘意呷醋!今日放假難得有時間,就揸車入左長沙灣食個brunch!好鐘意長沙灣既oui oui bistro,藍帶廚師加上美味食物和舒適環境,吸引左好多食客會黎食飯!假日黎到人山人海!我同媽咪一人叫左一個pasta,我食燒雞意粉!雞脾有兩件,疊起上碟,賣相好吸引!蕃茄汁香甜微微辣,唔會酸,入口完全唔會好膩!意粉彈牙掛上豐富醬汁,非常滋味!雞脾煎得香口,肉質極滑溜,雞皮完全唔肥膩!媽咪叫左黑松露卡邦尼意粉,菌味香濃忌廉份量剛好,意粉吸哂醬汁每一口都好濃口感極豐富,食到停唔到口!煙肉和半熟蛋配搭得宜,味道咸香出色!我叫左泡沫咖啡,媽咪叫左mocha,咖啡味濃香滑,豆香唔會酸,正合我口味,奶泡綿密,咖啡入口滑溜,非常滿意!媽咪都好滿足!

2018-09-05 294 瀏覽
由於長沙灣交通方便,經常會留意周邊樓盤,發現新盤旁,有一間裝修得特別靚,一於去試試。一見這門口和長沙灣古舊的街道,成了強烈的對比餐廳有不少飲品及意粉等主菜給客人選擇,但看見這龍蝦那麼吸引,一於試下上到桌上和圖片分別不太,龍蝦十分爽口,肉身閃令令,此外意粉也沾上了厚厚的龍蝦味,水準之作也點了一個春雞意粉,雞十分之香滑,肉汁十足,此外分量不少,愛肉人仕會愛上這春雞的加上這杯咖啡,好味道,估不到長沙灣都有那麼正宗的西餐。
一見這門口和長沙灣古舊的街道,成了強烈的對比
加上這杯咖啡,好味道
,估不到長沙灣都有那麼正宗的西餐。
走進了長沙灣一家法國菜小店吃brunch。點了all day breakfast。($108)休閒地等待。每一部分都精緻的食物,鬆軟的牛角包,富有油脂的bacon,滑身的流心蛋,味道濃郁的菇和肉味香濃的白腸。一份簡單的all day breakfast,oui oui bistro 卻絕不簡單的細心準備每一《巴斯克雞意粉 basque chicken pasta 🍗 》($168)用上法國和西班牙交界的巴斯克地區雞肉菜式經常出現的調味,紅椒和蕃茄。每一啖意粉充滿著紅椒和蕃茄香氣,清新。用的法國春雞,雖然細小,雞肉口感的確一流,再者蕃茄味完全滲入雞肉之中,讓人感覺清新香甜。推介之選!《Truffle carbonara ($148)》用上truffle 和芝士蛋醬汁香味濃郁,旁邊都能聞到truffle 的香氣(不是一般街外用的松露香味)。濃厚的芝士汁,配上的spaghetti 麵條煙韌有口感。雖然香港人會較喜歡昂貴的松露,可是本人認為carbonara 用black pepper,香氣和口味其實比truffle 更出色。Oui oui bistro 的用料都非常細心出色,洋蔥都比一般脆口
走進了長沙灣一家法國菜小店吃brunch。

點了all day breakfast。($108)

休閒地等待。

推介之選!

《Truffle carbonara ($148)》

Oui oui bistro 的用料都非常細心出色,洋蔥都比一般脆口,絕不是普通貨色可比。以這個價錢來說,比很大部分香港的西餐出色。
  • All Day Breakfast
  • Basque  chicken  Pasta
2018-08-31 231 瀏覽
去開呢頭打完波,就係附近搵下野食。估唔到咁好味!叫左3樣野食2個飲品,先上左mussle做前菜,佢d青口大大粒,粒粒飽滿,連埋個白酒汁真係正喎...我叫左truffle carbonara,意粉好彈牙,但係又唔會太硬,軟硬度適中。一上台,香氣撲鼻,我係咁同朋友講,嘩! 好香呀,足足講左2次。意粉面有隻蛋,我將佢撈勻等佢d蛋汁留出黎包住d麵。黑松露醬份量不少,每條意粉都有滿滿嘅醬掛住,真係好正! 我朋友叫左all day breakfast,超大份,上台見到咁豐富已經好鬼開心,味道還不錯呢....我地係間餐廳吹左好耐水,keep住有人入,3點幾4點都full house好誇張。總括黎講覺得間餐廳好有heart,從食物味道,presentation,老闆談吐已經有咁嘅感覺,下次黎開附近會再黎。
去開呢頭打完波,就係附近搵下野食。估唔到咁好味!

• Truffle Carbonara
2018-08-28 268 瀏覽
朋友上網無意中睇到呢間法國餐廳,地點係長沙灣,位置比較隱密。上網睇落好似唔錯,就預約去試下。餐廳入面位置唔大,大概有6張台左右。我地2個人去食,因為好耐無食過生蠔,突然好想食。最後點左半打生蠔,一個飯,一個意粉同甜品,每人食左大約$350左右。生蠔好新鮮,好有海水味,但個人覺得偏鹹,但都好好味。個龍蝦好大隻,而且已經幫你拆左殼,食落好方便。龍蝦肉質好新鮮好爽好彈牙意大利飯質感岩岩好,唔會太硬又唔會太軟,好味蜆肉墨魚麵入面有好多蜆肉,而且蜆肉都好新鮮,墨魚麵味道就唔算太特別,但配上新鮮蜆肉就加唔少分最後個香蕉薄餅幾有驚喜,外脆內軟,加埋朱古力雪糕,一邊熱一邊凍,真係好味。整體呢講,雖然餐廳位置可能比較難搵少少,但海鮮都好新鮮,而且價錢唔貴,絕對值得一試!

半打生蠔

生蠔好新鮮,好有海水味,但個人覺得偏鹹,但都好好味。

波士頓龍蝦意大利飯

意大利飯質感岩岩好,唔會太硬又唔會太軟,好味

蜆肉墨魚麵

香蕉薄餅配朱古力雪糕

半打生蠔
波士頓龍蝦意大利飯
蜆肉墨魚麵
香蕉薄餅配朱古力雪糕
2018-08-22 299 瀏覽
屋企無晒Capsule!!!星期六同B仔好想嘆番杯咖啡,順便食DD野~Search到Openrice呢間手拉咖啡單售只係$18!!! 勁抵~ 見個咖啡樣同食物相都OK,即管試下~ 仲要附近有錶位!正!! 岩晒渣車人士~我要Cappuccino,B仔要Vanilla Latte。兩款賣相一流! 咖啡味好香~ 泡泡夠厚又滑,很好很滿意!既然咖啡平左,所以食物我決定豪一豪佢 叫左$198的Lobster Egg Benedict~ 雖然唔平,但餐廳有比足料!無後悔!!首先,原隻龍蝦上,都算大隻,勁彈牙!生熟程度岩岩好~ 然後,Egg Benedict 又夠醬~  旁邊仲有幾片iberico ham~ YEAH! 因為pouch egg同ham夾埋一齊食係無得彈!其他餐廳好多時要左ham就無波菜,但其實菠菜夾蛋都好好味,所以我好開心,成碟野咩都有,超級豐富!!很滿足~B仔要左黑松露Carbonara,so creamy~ 黑松露味極濃~ 意粉煙韌~ 好味!下次黎試下其他野食先,因為牛扒、生蠔、黑毛豬都好吸引!
屋企無晒Capsule!!!
星期六同B仔好想嘆番杯咖啡,順便食DD野~
正!! 岩晒渣車人士~

Cappucino
Vanilla Latte
兩款賣相一流! 咖啡味好香~ 泡泡夠厚又滑,很好很滿意!

既然咖啡平左,所以食物我決定豪一豪佢
Lobster Egg Benedict
首先,原隻龍蝦上,都算大隻,勁彈牙!生熟程度岩岩好~

Carbonara
下次黎試下其他野食先,因為牛扒、生蠔、黑毛豬都好吸引!

2018-08-18
Cappucino
Vanilla Latte
2018-08-19 147 瀏覽
去咗長沙灣嘅一間小店叫做Oui oui bistro!其實連個名都唔識讀但係唔緊要啦,不過呢個位置比較偏遠,地鐵站行10分鐘路程到!order左Fish of the day 加配spaghetti! 飲品係唔包嘅要另外order! 小店都係即order即製嘅,都等左10-15分鐘!與食得出係新鮮嘅處理得好好,冇雪味;意粉方面,份量略為不足,但係好好食的!一向很喜歡小店,環境清靜,只有數十個位!岩晒同朋友來high tea 唱水談天!
去咗長沙灣嘅一間小店叫做Oui oui bistro!
2018-08-11 202 瀏覽
今日到長沙灣探朋友。住長沙灣的朋友帶我到附近的西餐廳Oui Oui Bistro食lunch。這間餐廳是食法國菜, 可以慢慢嘆。Fish of the Day $198今日fish of the day是鯛魚。鯛魚的魚皮煎得焦脆, 肉質則嫩白細滑。鯛魚下的薯條也夠脆口, 仲有新鮮的沙律菜。 Truffle Carbonara $148黑松露香氣撲鼻,卡邦尼意粉中間伴著一隻半流心雞蛋。意大利粉有足夠的忌廉汁,不會過乾。意粉彈牙。煙肉令意粉增加咸香味。Mocha $18這裡的mocha咖啡香濃郁, 入口順滑, 不會苦澀, 真係越飲越沉醉。而且$18一杯咖啡,有這樣的質素, 真係超值。

Fish of the Day $198

Truffle Carbonara $148

Mocha $18

2018-08-11 157 瀏覽
Oui Oui Bistro 是一家隱於長沙灣的一家法國菜,價錢親民,質素絕不馬虎。在深水埗長大的我,在內街發現了一家裝潢特別不同於街中其他店鋪的西餐廳,絕對不能錯過,適逢友人生日,於是預約了這餐廳慶祝生日。二人點了lobster risotto and wasabi prawn.Lobster risotto 賣相十分吸引,龍蝦肉質鮮甜嫩滑不老,飯粒是由龍蝦頭煲的湯煮成的,香濃的汁包著每一粒飯,但不會搶了龍蝦的鮮味,飯粒是較硬的那種,不會太軟,正合小編口味。大蝦被特製的wasabi汁包圍,wasabi汁帶點甜味,入口有濃濃的wasabi 味但絕不嗆鼻。大蝦🍤十分爽口彈牙,鮮味亦不會被汁掩蓋。環境很舒適,小小的店鋪可坐約20人,但不會感到擠迫,而燈光不太亮,故拍出來的照片都比較暗。店鋪位置較入,但仍坐無虛席,有興趣的朋友可先預約。

Lobster  risotto

Wasabi  prawns

店鋪位置較入,但仍坐無虛席,有興趣的朋友可先預約。
2018-05-11
Lobster  risotto
Wasabi  prawns
聽聞長沙灣呢度有間好出名食法國菜既, 專誠慕名而來品嚐, 由於係地舖, 揸車過黎食泊喺出面極為方便, 就算搭地鐵亦可, 近住長沙灣站唔算好遠甫踏進店內, 就比到一個良好既first impression 比顧客, 話比人知法國菜唔單止喺旺區搵到, 長沙灣呢度一樣有💪Cappuccino - $18比起一般連鎖咖啡店, 18蚊一杯高質既Cappuccino, 價錢極為吸引, 個差價咁大, 係比緊香港超級昂貴既租金 All Day Breakfast - $108香港人最鍾意食既其中一樣就係all day breakfast, 全日供應, 一碟裡面食物款式多而精美, 能夠一次過滿足食客多個願望😂特別一提既係佢呢度唔係用普通既炒蛋, 而係用Benedict Egg 黎代替, 美觀吸引之餘, 味道更為上乘Lobster Linguine - $198淨係睇個賣相, 唔講係長沙灣既話, 你會以為係喺尖沙咀中環先見到既菜式, 賣相吸引, 價錢亦非常公道, 如果喺旺區要食番呢個質素既法國菜, 誠惠雙倍價錢啦French Toast - $88大快朵頤之後當然要細味番個法式甜品, 今次就品嚐左個Fre

Cappuccino

Cappuccino - $18

All Day Breakfast - $108

Lobster Linguine

Lobster Linguine - $198

French Toast - $88

大快朵頤之後當然要細味番個法式甜品, 今次就品嚐左個French Toast, 造型非常精緻, Toast 既香脆感拿捏得好準確, 整齊既排列加上藍莓, 雲呢拿雪糕既配搭, 令人一試傾心

Cappuccino
Lobster Linguine
French Toast
長沙灣最近多了報導被人發掘了很多美食餐廳,住那邊的朋友更大力推薦一家法式餐廳,說已成為飯堂之一,講到咁吸引當然要去試試餐廳位置:從昌華巴士站步行約五分鐘就到,非常方便餐廳環境:香港地鋪寸金尺土,店內小巧玲瓏,約有16-18座位,空間不算寬敞但不壓迫。格調偏暗,但挺舒服的餐牌上菜式選擇多,牆上有黑板寫上每日新鮮推介,飲品價錢比較平民,非常欣賞海鮮薄烤餅- 餅上配有當日空運到港的西班牙新鮮青口,以白酒煮成,入口清甜鮮味;帶子微煎火喉剛好,入口嫩滑鮮甜,加埋沙律菜連蛋餅一起食,口感一流,超正意粉偏味濃同好creamy, 麵身比較硬身少少但正正適合老公要求,份量就適合我這種小胃女士,不錯香草latte香滑但偏甜香蕉船- 餅皮少少脆配上軟啉香甜香蕉肉餡,不錯吃整體來說:地點易找便利,環境坐得舒適,食物質素很不錯,而且看到餐廳熟客不少,應該是附近街坊為主,難怪會成為朋友的飯堂之一,回頭指數

餐廳位置:從昌華巴士站步行約五分鐘就到,非常方便

格調偏暗,但挺舒服的

Seafood  crepe

Truffle  Carbonara

Vanilla  Latte

香草latte香滑但偏甜

Banana  bateau

香蕉船- 餅皮少少脆配上軟啉香甜香蕉肉餡,不錯吃

Lemon  ginger  soda
2018-07-28
5 分鐘 (堂食)
Seafood  crepe
Truffle  Carbonara
2018-07-17 3458 瀏覽
上星期六下超大的雨, 由於要去長沙灣廣場和媽咪辦點事, 辦妥後也是時間午飯, 也順便找間好坐的餐廳避避雨~~~ 再次來到OUI OUI , 上次是朋友請我來這裡午餐, 想起餐廳的食物就流口水了, 這裡地方超好坐, 而且服務員有禮又細心, 上次我記得這裡的電門和冷氣都壞了, 今次全部修理好, 整餐飯食得又舒服又滿足! 餐廳的食物選擇雖然不算太多, 但我試過幾款都絕對高質! 有時用心製造幾款出色的食物,總比什麼都有、但什麼都弄不好的來的好! 點任何餐牌食物再加HKD 18 有飲品一杯, 我最喜歡這裡的咖啡, 又香又滑又有濃濃咖啡味! 我和朋友點了Flat White 和Hazelnut Latte, 咖啡味道濃郁,奶泡很滑, 而且甜度適中,用它們來配all day breakfast, 絕對是perfect match! 我和媽咪都是選 all day breakfast, 價位只是HKD 108, 但就有很豐富的配料, 每一款都食得出廚師用心, 絕對不馬虎!! all day 包括有大量粗炸薯塊、蘑菇、沙律菜、德國香腸、牛角包(2個)、煙肉、半熟疍(2個),陣容十足,

總比什麼都有、但什麼都弄不好的來的好!

陣容十足, 所以絕對夠飽肚!

牛角包(2個) - 非常鬆化, 而且烘得又夠軟熟, 好香口!

德國香腸 -辣辣地但又肉味十足, 淡淡肉好好食!

蘑菇 - 用上黑椒來炒,每片都有微辣口感, 而且相當入味, 好好食!

召集粗薯愛好者!! 粗薯夠粗又炸到剛剛好又唔會太咸, 脆卜卜令人不消一會全掃光!

不過最精彩都係煙肉半熟疍, 微暖的疍汁每一口都充滿濃濃疍香味, 再加上底部用上煙肉來烤焗, 一大片惹味的煙味香夾雜疍香, 令人垂涎, 這個真是做得好好, 而且坊間ALL DAY都不會有這個和做得比這個好, PERECTO!

意猶未盡, 來客甜品吧! - 選了Banana Bateau, 以Crepe, 配上原條香蕉再加上朱古力醬和果仁焗製, 甜度適中, 而且crepe 外脆內軟, 口感清新甜美, 再配上香滑的朱古力雪糕, 不能不試~

實在是太完美了!

連加一這餐飯約HKD 385, 平均每人不用二百元食到豐富ALL DAY再加靚咖啡和甜品,
good deal!

Oui Oui Bistro
長沙灣福榮街512-518號依時大廈地下A舖
2018-07-14
1 分鐘 (堂食)
2018-07-08 195 瀏覽
店舖距離地鐵站及巴士站幾分鐘路程,整店門面以仿磚鋪設,歐陸風情。店內人山人海,即使中午兩點也人流不斷。餐牌簡單大氣,店內有卡座及高桌可選。Lobster linguine hkd 198龍蝦肉質彈牙爽口,新鮮鮮甜。扁意粉粉質煙韌彈牙,配上龍蝦汁及茄香,酸甜開胃。Truffle carbonara hkd 148半流心雞蛋柔軟香滑不腥,卡邦尼忌廉稠而香濃,緊緊黏附在意粉外。煙肉混在意粉內,咸香增添口感。French Toast hkd 88雪葩軟滑柔順,入口冰凍清甜。吐司鬆軟有彈性,配上雪葩及蘋果蜜餞,冷熱交替,多重口感。基本上每枱都會點All day breakfast hkd108,看上豐富精緻,下次必嚐。

店內人山人海,即使中午兩點也人流不斷。

餐牌簡單大氣,店內有卡座及高桌可選。

Lobster linguine hkd 198

Truffle carbonara hkd 148

French Toast hkd 88

2018-07-07 173 瀏覽
上2個禮拜返工好忙,搞到身體殘左,樣又老左. 為左差返下電,星期六專程book 左間法國菜試下. 雖然天公不造美陰天加落雨,但都冇阻我食法國菜既意慾🔥店內裝修精緻,都容納到唔小顧客. 甫入門就有個靚靚小酒吧. 我就對住酒吧坐.落雨😕2點幾食都好多人Menu. 每款食物介紹都佔左一頁😂有埋相~今次叫左2個菜, fish and chips 同 龍蝦pasta.先講fish and chips個碟裝飾得幾靚. 薯條唔太粗,幾易入口. 魚炸得好脆,魚肉唔太鬆散👍🏻 唯獨份量可以再多d😂龍蝦pasta d膏加埋pasta 一齊食真係好好食. 面條唔太硬,調味亦好正.最後叫多杯cola 因為太熱同太thirsty😂價錢2位大概4百,如果想食埋法式甜品可能要加多小小錢👍🏻期待下次試埋甜品
雖然天公不造美陰天加落雨,但都冇阻我食法國菜既意慾🔥

店內裝修精緻,都容納到唔小顧客.

甫入門就有個靚靚小酒吧. 我就對住酒吧坐.

落雨😕

2點幾食都好多人