2024-06-17 5445 瀏覽
今日去咗尖沙咀厚福街H8 Outdark食韓國菜。入到餐廳見到好多星星月亮吊飾,好靚。餐廳12點營業,所以我地係今日嘅第一枱客人。之後見到 陸續有客人入座。香蒜蜜糖炸雞半份$138香蒜蜜糖炸雞有6件,每件有女仔手嘅4隻手指拳頭大。雞肉保持肉汁,雞肉滑。蜜糖份量剛剛好。除了有炸雞之外,有炸波浪紋薯條(不過薯條不夠脆),薯角,格格薯脆伴碟。我地仲加咗$38有3粒大大粒芝士波,芝士波拉絲的,好好食呀!牛肉冰冷麵$138用蕎麥製成嘅蕎麥麵,麵質煙韌, 已白蘿蔔,泡菜, 高湯與蕎麥麵條一齊食。 還有蘿蔔,青瓜絲及一隻鵪鶉蛋。湯底有刨冰的,刨冰看似粉絲。還可以加上芥辣或醋一齊食. 我加芥辣就好好食. 海鮮蔥煎餅$138海鮮包括有蝦,魷魚,蔥。味道比較淡。必須要加上附上的醬汁一齊食。炸蝦飯卷$98有8件飯卷,飯卷用上紅蘿蔔絲,炸蝦,蛋,蘿蔔粒用紫菜卷成的。味道口感豊富。還有要讚一下店員,兩位美少女好有禮貌,又盡責,不停 巡視環境,看看客人有什麼需要。所以這間Outdark係可以再去幫襯的。

香蒜蜜糖炸雞半份$138

牛肉冰冷麵$138
還可以加上芥辣或醋一齊食. 我加芥辣就好好食.

海鮮蔥煎餅$138

炸蝦飯卷$98
所以這間Outdark係可以再去幫襯的。

午餐
2024-05-28 5986 瀏覽
Outdark韓國釜山開到黎, 有2間分店都開左一排. 今次第一次試. 微暗嘅燈光, 上面掛有好多月亮星星燈吊飾🌟配埋微暗嘅燈光, 幾有氣氛佢有最近新出Summer menu 菜包肉幾吸引, 叫左個好有驚喜菜包肉$248個豬肉好掂, 真係好嫩, 而且係帶豬肉香味, 唔會有酥味. 配搭兩款sauce, 一隻係平時燒肉常見紅色韓式包飯醬. 但我更大愛配另一款, 更開胃帶出香味仲有醃白菜, 少量生蒜粒、辣椒片仲有醃過蘿蔔, 爽脆惹味, 可以包埋一齊食. 如果lettuce 可以多幾片黎包就perfect雙拼炸雞 $208揀咗蜜糖芥末同香辣, 新鮮即炸嘅無骨雞, 啖啖肉肉質嫩兩者我較喜歡香辣, 真係幾夠辣好惹味, 反而honey mustard 的mustard 無想像中咁濃仲配有大量薯格同薯條, 不過我情願要多d炸雞烤牛肉飯卷 $98有多款配料, 中間係醃過牛肉仲有青瓜、黃蘿蔔、紅蘿蔔絲、醃牛蒡香脆, 減膩豐富口感
Outdark

菜包肉$248

雙拼炸雞 $208
揀咗蜜糖芥末同香辣, 新鮮即炸嘅無骨雞, 啖啖肉肉質嫩

仲配有大量薯格同薯條, 不過我情願要多d炸雞

烤牛肉飯卷 $98
有多款配料, 中間係醃過牛肉
仲有青瓜、黃蘿蔔、紅蘿蔔絲、醃牛蒡香脆, 減膩豐富口感

• 菜包肉
2024-11-12 0 瀏覽
今天朋友說想吃韓國菜,於是我們便去了尖沙咀這間餐廳吃午餐。原味炸雞(半份):炸雞具有金黃色的外皮,炸至酥脆,咬下去時能感受到外皮的脆爽,讓人食指大動。內裡的雞肉十分鮮嫩多汁,經過醃製和油炸,保持了肉質的鮮美與鮮嫩。每一口都能感受到雞肉的鮮味。海鮮蔥煎餅($138):海鮮蔥煎餅的外皮煎得金黃酥脆,咬下去時能感受到香脆的聲音,使整道菜品口感誘人。海鮮餡料包括蝦仁、魷魚,搭配新鮮的蔥花,帶來海鮮的鮮美和蔥香的層次感。新鮮的海鮮使煎餅的味道更加提升,並增加了豐富的蛋白質。烤牛肉炒粉絲($118):烤牛肉的焦糖色与粉丝的透明感形成鲜明对比。烤牛肉散发出的香气浓郁,搭配炒制后粉丝的诱人气息,令人垂涎。牛肉的鲜美与调味酱的咸香相得益彰,粉丝吸收了肉汁和调料的味道,滋味丰富。烤豬梅頭肉($198):梅頭肉是豬頸部的肉,肉質嫩滑,有適中的脂肪,烤製後能夠保持肉汁的鮮美。烤梅頭肉外皮微脆,內部則鮮嫩多汁,嚐起來非常令人滿足。適度的脂肪讓肉質不會過於乾柴,增添了風味的層次感。
今天朋友說想吃韓國菜,於是我們便去了尖沙咀這間餐廳吃午餐。

原味炸雞(半份):

海鮮蔥煎餅($138):

烤牛肉炒粉絲($118):

烤牛肉的焦糖色与粉丝的透明感形成鲜明对比。

烤豬梅頭肉($198):

2024-11-05 377 瀏覽
Outdark 一向係食炸雞同韓國料理的好地方,已經係第n次再食,餐廳環境依舊行浪漫風格,可以黑暗中進食牛肉飯捲:超足料,飯捲入面有齊酸蘿蔔、甜牛肉、紅蘿蔔絲同埋生菜,好香麻油味甜辣醬韓式炸雞:保持到高水準,炸雞好香脆,同個酸甜醬好夾,仲配埋炸薯條同薯格海鮮煎餅:表面煎到好香脆,入面有好多韮菜同魷魚片,但偏油韓式粉絲:超好食,好香濃嘅麻油味道,粉絲好軟身得黎又好煙韌,味道甜甜哋,愈食愈順口,會不知不覺咁食晒

海鮮煎餅:表面煎到好香脆,入面有好多韮菜同魷魚片,但偏油

2024-11-04 297 瀏覽
好多年前拍拖嘅時候食咗一次,都記得幾好食,不過一直冇再嚟。今次適逢有朋友嚟香港玩,就帶佢哋去咗食呢間嘅炸雞。炸雞好好食,外脆內軟,側邊嘅芝士又好豐富,煎蛋亦都好好味。店員非常友善,見到我哋有小朋友,主動提供BB凳。
好多年前拍拖嘅時候食咗一次,都記得幾好食,不過一直冇再嚟。今次適逢有朋友嚟香港玩,就帶佢哋去咗食呢間嘅炸雞炸雞好好食,外脆內軟,側邊嘅芝士又好豐富,煎蛋亦都好好味。店員非常友善,見到我哋有小朋友,主動提供BB凳。
2024-10-29 340 瀏覽
星期六訓到自然醒,同個韓迷朋友去左尖沙咀呢間人氣韓國餐廳,食物都係由韓國人自家主理,店內環境浪漫抬頭星夜滿天,臨近萬聖節🎃仲有好多可愛裝飾,食得好開心呀!串串魚糕湯韓國街頭小食,魚糕湯用上鰹魚湯底好清甜,材料好豐富,有魚糕串,青口,獅子狗,香菇,金針菇,野菜……魚糕串好香好彈口, 蘿蔔炆得好淋好鮮甜, 一D都唔油膩。炸蝦飯捲賣相吸引,有十大件,餡料有炸蝦,蘿蔔絲,醃蘿蔔,雞蛋和青瓜,炸蝦口感鬆脆,入口好清新又開胃!水冷麵蕎麥製成的麵條,配菜有白蘿蔔和泡菜。會放上蘿蔔、青瓜絲、水煮蛋等,亦可根據喜好加入芥末和醋調味,口感冰涼又清新!柚子米酒 食韓國嘢點少得飲米酒!柚子味香濃加入少許碎冰,口感非常清新清爽!

串串魚糕湯

魚糕串好香好彈口, 蘿蔔炆得好淋好鮮甜, 一D都唔油膩。

炸蝦飯捲

水冷麵

蕎麥製成的麵條,配菜有白蘿蔔和泡菜。

柚子米酒

最近睇得韓劇多搞到好想食韓國菜!所以就立即諗到Outdark!燈光好有氣氛~都會播住KPOP。不過位置有限同埋都好Full下(大家如果想食記得Book位啊~)食物價錢同分量都超級成正價比,又好食!※海鮮煎餅 $138煎餅完全唔會好油~再拼搭埋佢個醬汁好好食!餅亦都唔會好多麵糊(之前食過其他麵糊太多好難食)佢地都會切開方便大家同朋友分享~海鮮有八爪魚同蝦~再加埋蔬菜。食到停唔到口,特別係邊邊位置口感好好~※海鮮炒年糕 $328海鮮分量好充足,超級大份好適合打卡!十分豐富~有原隻大大炸魷魚、炒年糕配菜 鍋邊仲有紫菜飯,芝士粟米,菠蘿粒同泡菜。炸魷魚炸時間剛剛好,唔會過老搞到魷魚好硬,粉張都唔會好厚,食落去都唔會好油膩。剪開整體黎講都唔會炸皮同魷魚分離。至於個炒年糕都唔會好辣,醬汁都比例好好 唔會過甜或辣,加埋年糕都唔會好韌。仲要比個爐你煲住唔會凍~

※海鮮煎餅 $138

※海鮮炒年糕 $328
2024-10-25 290 瀏覽
Outdark (尖沙咀H8)之前食過佢旺角個間分店,一直對佢既海鮮煎餅有個好好既印象,最近想食韓國野即刻又諗起佢。半半炸雞 (甜辣炸雞 + 香蒜蜜糖炸雞) ($208) 上次無食到佢既炸雞,今次就黎試試。甜辣 口味真係好辣下,唔太食得辣既朋友,我都係推薦你食香蒜蜜糖口味多啲。雞既份量真係好多,我地兩個人飽到不得了。海鮮蔥煎餅($138) 配菜既份量好多,每口啖都好滿足。而且重點煎餅唔會好厚,唔會食落一pat pat咁,煎得好香口之外又唔會太過乾爭爭。好好食!!!炭豚炒粉絲($108)睇落好似好簡單,但炒得好香好好食!西柚梳打($48)
Outdark (尖沙咀H8)

半半炸雞 (甜辣炸雞 + 香蒜蜜糖炸雞) ($208)

海鮮蔥煎餅($138)

炭豚炒粉絲($108)
睇落好似好簡單,但炒得好香好好食!

西柚梳打($48)
2024-10-17 690 瀏覽
Outdark一直都幾有名氣,今日專程同朋友上黎試下係咪真係咁好食。一上到黎真係嚇親,星期四既晚上竟然都坐無虛席要等位,今時今日已經好少見喱種情況,咁即管等下睇下係咪咁值得因為我地只有2個人,所以入到去都保守先叫左兩樣野食:雙併炸雞 表皮金黃香脆,雖然價錢只係$200但係嚟到嘅份量真係多到嚇親,本身炸雞仲已經配左薯格,仲好食過連鎖咖啡店以前出名嘅薯格。蜂蜜蒜蓉炸雞比想像中話濕,但係並唔影響炸雞脆嫩嘅口感,甜酸醬就味道合乎想像😋,好味。海鮮蔥餅 薄薄的餅身包著豐富海鮮餡,而且好鍾意佢有勁多蔥得黎做到嗰種爽脆嘅口感,配埋特製醬汁,正!士多啤梨奶昔 奶味重,仲有一種雪糕嘅味道,鍾意士多啤梨牛奶必試。檸檬梳打 酸甜清爽,個人覺得好適合配炸雞飲,因為比較清新冇負擔,飲完我仲加咗個無糖可樂落去變咗做凍檸樂。食完一次就知道點解呢度星期一至五都會座無虛席,價錢抵食又好味✌🏻
因為我地只有2個人,所以入到去都保守先叫左兩樣野食:

雙併炸雞

海鮮蔥餅

士多啤梨奶昔

奶味重,仲有一種雪糕嘅味道,鍾意士多啤梨牛奶必試。

檸檬梳打

海鮮煎餅最推薦嘅係海鮮煎餅👍 滿滿嘅新鮮海鮮同煎得好脆嘅餅,沾上自家製醬汁,味道更加有層次,一上就清左🤣玫瑰忌廉海鮮炒年糕個人好喜歡Rose 火雞麵,呢隻醬汁同佢好似😍 辣辣地好香奶味,不過當然冇咁辣,應該大家都食到,入面好多料,最吸睛當然係中間大大隻嘅炸魷魚,裏面仲有魚餅、年糕、蝦仁、椰菜、等等,配上醬汁一流🤤個鍋隔離有粟米芝士、泡菜、香腸仔、紫菜飯,如果兩個人係食一個鍋已經好飽🥹烤牛肉配冷麵洋蔥同牛肉燒得好香,調味好惹味,冷麵可以自己淋上醋同芥末醬,完美還原以前去韓國旅行食過既味道😋烤豬肉(鹽味)豬肉燒得好香又保持嫩度,只有簡單既鹽做事先既調味,已經完全帶出香氣,點上佢既醬汁就會重口味小小。我地叫左份生菜黎包肉,配上金汁菇、辣椒、蒜頭、蔥,超好食🤤芒果米酒好香既芒果味,酒味吾重好易入口,只有6度,推薦大家試下✨
海鮮煎餅

• 水冷麵
  • 忌廉海鮮炒年糕
  • 芒果米酒
2024-10-16 547 瀏覽
尖沙咀的韓國Outdark過江龍炸雞店,是與朋友聚會的好地方。餐廳位於H8韓國菜樓上,環境昏暗而有氛圍,令人感覺輕鬆自在,適合享受美食的同時放鬆心情。先來到的飲品是藍莓乳酪,水果飲料入口清新可口,藍莓的酸甜與乳酪的滑順相得益彰,十分適合作為開胃飲品。另外仲有熱情果梳打,飲品顏色鮮艷,味道酸甜適中,熱情果的香氣更令人忍不住多飲幾啖。主食分別叫了兩款炸雞,先來半份無骨炸雞,選擇了甜辣口味。炸雞外皮酥脆,肉質鮮嫩,甜辣醬汁的味道恰到好處。芝士炒雞則是另一道餐廳必試的佳品,份量不但大大份,足以三至四人享用。餐牌上更仔細配合適用方式。濃郁的芝士與嫩滑的雞肉十分配合,口感滑順,令人驚喜。最後,水冷麵是一道消暑的選擇,涼爽的麵條搭配清新爽口的湯底,十分有韓國風味。

2024-10-14 491 瀏覽
簡結:味道 極好環境 極佳韓意 甚重朋友推薦,Double Dating!! 第一次食這餐廳。這次用餐很驚喜,首先是食用味道很好,食材新鮮,不是用醬料蓋過味道,仍能吃到食物本身的鮮味。而份量4人用剛剛好,個人覺得相對其他韓餐廳來說份量較多。 食物:**大推他們家的牛肉冷面 , 牛肉燒得非常香口 / 海鮮炒年糕都要大大力推 , 整隻炸過的魷魚上 , 店員會把它剪開 , 沾上盤中燒熱過的汁和芝士 , 相當配 !! / 當天點過的基本都是好味的 , 放心跟著點 !! **飲品:我們4人點了一份大的Makgeolli , 超好喝 !! 平時不喝酒的朋友都讚 !! 也是份量剛剛好。用餐時是10月,餐廳每處已經佈置了很多Halloween的裝飾品,就每台的燈罩上都貼上蝙蝠的貼紙,窗戶的廉是拉上的(終於知道為什麼叫OUTDARK), 上面掛了一些蜘蛛和蜘蛛網。老闆佈置得十分仔細 !! 這種環境給情侶約會十分合適 !!需要餐廳內的桌子都是以卡位形式擺放,有4位和2位,空間感很好。必須再去 !!!!
簡結:
味道 極好
環境 極佳
韓意 甚重

平時不喝酒的朋友都讚 !! 也是份量剛剛好。

必須再去 !!!!
用餐優惠
試食活動
  • 烤豬梅頭肉
  • 水冷麵
  • 忌廉海鮮炒年糕
  • 海鮮煎餅
2024-10-13 471 瀏覽
朋友仔由英國返黎想食韓國菜,就揀左呢間在openrice 排名高企嘅韓國餐廳。由於早左成個月訂左位,我地一行四人去到直入,毋須等位。去到時大家身水身汗,但冷氣好唔給力,叫左侍應調高都無用。我地點左雙併炸雞、烤牛肉水冷麵、泡菜煎餅、炭豚紫菜飯捲、兩杯柚子梳打和兩杯Fresh Strawberry。第一碟上嘅係水冷麵,酸酸地又夠凍,飲埋啲湯,用黎降温仲有效過個冷氣。之後嘅煎餅同紫菜飯捲都好味,但唔算好驚喜。炸雞揀左Honey Garlic and Sweet Spicy,兩種都好味,Sweet Spicy辣度適中,但我更愛Honey Garlic嘅惹味。成碟嘢份量超多,又有薯格和薯條,我地最後都係食唔晒。Fresh Strawberry清甜唔漏,非常好飲。同場好多後生仔女,比較熱鬧,傾計都唔係聽得好清楚。因為堂食限時90分鐘,食完唯有轉場再繼續吹水。
去到時大家身水身汗,但冷氣好唔給力,叫左侍應調高都無用
之後嘅煎餅同紫菜飯捲都好味
,但唔算好驚喜。
Fresh Strawberry清甜唔漏,非常好飲。
題外話/補充資料: 呢間韓國菜性價比高,絕對值得再黎。
2024-08-02
  • 炸雞
  • 水冷面
  • Fresh Strawberry
2024-10-03 718 瀏覽
其中一間會encore既韓國餐廳由韓國人主理 自家製菜式有氣氛 好熱鬧 人山人海已經食過好幾次不過有d items eg 豬手 好似都未試到只限晚市供應 數量亦有限可能要預早電話訂定?!另外 原本想食既菜包肉都冇晒...唯有下次早d到店員比較難分辨 個個都著便服 差d叫錯客人海鮮蔥煎餅 $138這是一個少量海鮮和大量野菜結合而成既傑作!煎餅煎到脆口 唔算太油膩 調味剛好如果多d海鮮 會更開心炸醬面 $118必點!配料巨多 同面既比例1:1少有炸醬面加左豬肉以前好似係豬肉粒宜家變左豬肉小片醬濃 面質彈牙 配韓國黃瓜 絕配!小食年糕腸仔串 $38微辣年糕外脆內軟烤豬梅頭肉 (鹽味) $198鐵板上枱 咋咋聲唔洗自己烤又食到烤肉 懶人表示很好厚切豬肉 口感軟嫩底部鋪滿金菇必加$20 蔬菜盤 連包肉醬生菜包 ( 點醬烤肉 + 蒜片 ) = 滿足!
其中一間會encore既韓國餐廳
由韓國人主理 自家製菜式
有氣氛 好熱鬧 人山人海
已經食過好幾次
不過有d items eg 豬手 好似都未試到
只限晚市供應 數量亦有限
可能要預早電話訂定?!
另外 原本想食既菜包肉都冇晒...
唯有下次早d到
店員比較難分辨 個個都著便服 差d叫錯客人

海鮮蔥煎餅 $138
這是一個少量海鮮和大量野菜結合而成既傑作!
煎餅煎到脆口 唔算太油膩 調味剛好
如果多d海鮮 會更開心

炸醬面 $118
必點!
配料巨多 同面既比例1:1
少有炸醬面加左豬肉
以前好似係豬肉粒
宜家變左豬肉小片
醬濃 面質彈牙 配韓國黃瓜 絕配!

小食

唔洗自己烤又食到烤肉 懶人表示很好
厚切豬肉 口感軟嫩
底部鋪滿金菇

必加$20 蔬菜盤 連包肉醬
生菜包 ( 點醬烤肉 + 蒜片 ) = 滿足!

2054 瀏覽

由韓國人自製同主理嘅menu,完全食出韓國味道同氣氛炸雞做到喺韓國當地食一樣,皮脆肉嫩,醬油味同香蒜蜜糖味都好開胃,仲有大量著格同著角,夠晒邪惡正宗韓國烤肉食法,生菜包住又香又淋嘅梅頭豬肉,夾埋金菇、蒜片、椒同汁,味道口感豐富勁足海鮮同香蔥嘅煎餅,啖啖都食到好多餡料,汁加咗芝麻勁香粉絲好好𡁻好彈牙,烤牛肉好香口,炒埋一齊勁夾水冷麵配豬肉,覺得Outdark嘅肉整得好出色,味道香口感好,完全唔韌,冷麵亦好有咬口飯捲包滿各種餡料,又係啖啖爆餡,大滿足藍莓乳酪同柚子茶,勁足料勁濃味,飲完想encore餐牌圖文並茂好吸引,食物味道好份量足,性價比高,氣氛同環境令人感覺好放鬆,Outdark仲提供相機俾客人影相,即時留住同朋友嘅美好時刻,值得一讚!
由韓國人自製同主理嘅menu,完全食出韓國味道同氣氛

勁足海鮮同香蔥嘅煎餅,啖啖都食到好多餡料,汁加咗芝麻勁香

粉絲好好𡁻好彈牙,烤牛肉好香口,炒埋一齊勁夾

飯捲包滿各種餡料,又係啖啖爆餡,大滿足
藍莓乳酪同柚子茶,勁足料勁濃味,飲完想encore