今年有好多機會嚟灣仔工作,是日又係[#出差食好嘢系列 ]啦,今次幫襯嘅係一間素食餐廳,有少少係多品料理添,重點係出乎意料好食喎!鄰近灣仔街市嘅壹環,內裡藏有一間花花草草設計的《OVO Cafe》,店內花店同餐廳是一齊的,一路食嘢一路欣賞松、蘭花,「好靚!」同OVO好夾,餐廳主打素食,連豬牛雞都係素食🤭小妹與同事三人行,連續兩天分別order:特上套餐配前菜或甜品2款,小食及飲品🔸 香芒沙律、凍椰奶西米露🔸 忌廉芝士牛肝菌扁意粉🔸 鹽酥素雞脾🔸 熱桂花烏龍茶🔹 四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉🔹 是日餐湯—蘑菇湯、凍椰奶西米露🔹 蔬菜春卷🔹 冷泡伯爵茶🔸 烏冬雜菇卡邦尼🔸 是日餐湯—蘑菇湯、紅豆抹茶麻糬🔸 紫薯甘栗餅🔸 冷泡伯爵茶🔹 咖哩喇沙湯麵🔹 是日餐湯—蘑菇湯、凍椰奶西米露🔹 花枝魚餅🔹 冷泡伯爵茶單點:🍕徐伯天貝薄餅12吋輕食餐:🔻細份肉醬流心蛋扁意粉🔻朱古力梨子蛋糕、鹽酥素雞脾🔻熱桂花烏龍茶全部菜式每一款都好特別,亦好好味😋,素食都可以食到超飽㗎,聽見👂鄰枱食客都話「唔似素食,似食西餐!」小妹非常認同😚😚⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯

小妹與同事三人行,連續兩天分別order:
特上套餐配前菜或甜品2款,小食及飲品
🔸 香芒沙律、凍椰奶西米露
🔸 忌廉芝士牛肝菌扁意粉
🔸 鹽酥素雞脾
🔸 熱桂花烏龍茶

🔹 四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉
🔹 是日餐湯—蘑菇湯、凍椰奶西米露
🔹 蔬菜春卷
🔹 冷泡伯爵茶

🔸 烏冬雜菇卡邦尼
🔸 是日餐湯—蘑菇湯、紅豆抹茶麻糬
🔸 紫薯甘栗餅

單點:
🍕徐伯天貝薄餅12吋
輕食餐:
🔻細份肉醬流心蛋扁意粉
🔻朱古力梨子蛋糕、鹽酥素雞脾
🔻熱桂花烏龍茶

• 徐伯天貝漢堡
  • 紫薯甘栗餅
  • 凍椰奶西米露
2024-06-25 2229 瀏覽
今晚又和朋友到灣仔OVO吃晚飯。朋友茹素多年,今晚特意帶她到此,想她必定喜歡。果然不出所料,當我們甫一入內,朋友已經被周圍的花花世界吸引着,我們在一個角落靜靜地坐下來,仍然繼續聽着那柔和的純音樂,依然享受着空氣中所彌漫的恬靜溫柔,一邊輕輕地傾談着,一邊享受美食。朋友很用心地觀看餐牌,對於餐牌列明的每項細節都非常欣賞。每樣食物裏的食材都用標誌標明着,讓她選得很放心。日餐湯配純素麵包:蘑菇湯味道濃郁又有奶香,還吃到一粒粒的蘑菇粒,很有口感。麵包的口感綿密,外皮鬆脆。OVO沙嗲雞串:沙嗲雞串外型和真的雞肉串無異!串串外表金黃可口,雞肉質地緊實多汁,口感很不錯,配上秘製沙嗲醬汁,十分好味。芝士Impossible Meat肉醬薯條:肉醬薯條賣相很漂亮!薯條很酥脆,內裏綿軟。搭配植物肉醬與芝士,味道濃郁不膩。植物肉醬的口感真的猶如真肉!還有濃濃的芝士,賣相味道皆值100分!日式咖哩吉列豬扒飯:同樣地,只看賣相以為真的是日式咖喱豬扒!咖哩醬香濃滑順,豬扒炸得金黃酥脆,內裏則軟嫩多汁。配上白飯、薯仔、紅蘿蔔和菜,份量十足,辣味亦恰到好處。竹炭impossible Meat漢堡:漢堡麵包外表呈現迷人的

日餐湯配純素麵包:

OVO沙嗲雞串:

芝士Impossible Meat肉醬薯條:

日式咖哩吉列豬扒飯:

竹炭impossible Meat漢堡:
漢堡麵包外表呈現迷人的黑炭色,口感香脆可口。植物肉餡質地像真的漢堡肉,內裏還有好味的蔬菜、香滑的芝士和多汁的蕃茄,入口彈牙又有口感。沙律的蔬菜和芒果亦十分新鮮好吃。

笨朱牛角窩夫配雪糕球:
很喜歡吃這道甜品。窩夫酥脆濃郁,搭配香滑的雲呢拿雪糕,口感豐富層次分明。雪糕的奶味十足,能完美平衡窩夫的甜。上邊還有新鮮的香蕉和甜美的朱古力醬。

食物質素仍然很有保證。我們在這恬靜的環境下吃得非常愉快。朋友更立即標記這間餐廳。
我們愛這裏優美寧靜的環境;
更愛周圍的花草靜物;
又欣賞那悠揚的音樂;
更重要的當然是美味的食物。
  • 純素Impossible Meat漢堡
  • 日式咖哩吉列豬扒飯
  • 竹炭Impossible Meat漢堡
1.黑松露野菌燉飯 (奶) $198黑松露味道好重,飯內有好多種各式各樣嘅雜菇,而且菇嘅份量都幾多~一啲都唔吝嗇,而且醬汁與飯融合黏稠,整體嘅口感提升👍👍2.黑椒天貝漢堡 $188醬汁黑椒味,辣辣地😛塊肉由豆製成,都幾特別~而且漢堡包入邊有青瓜、椰菜、生菜、菠蘿、天貝扒,加埋口感豐富,我哋仲食到個包仲有一種特別嘅香料味~~不過我哋唔知咩嚟🤣🤣3.是日餐湯(雜菌湯)雜菌湯充滿黑松露味道~而且肉眼見到好多碎咗嘅蘑菇~都幾足料👍4.鮮果沙律由多種水果加蔬菜而成~有芒果、火龍果、菠蘿、西瓜、聖女果等等~水果新鮮香甜~~食完令人心曠神怡🤣5.鹽酥素雞脾佢係由腐竹皮捲成雞腿形狀而成,上面鋪滿鹽酥~用雪糕棍扮雞髀骨,都幾有趣😆6.乾鍋菜花(辣,五辛)有花椒嘅麻香味,辣辣地~似四川辣椒嘅味道7.凍紅石榴汁❄️石榴汁都味道百感交集,味道都幾特別,有時飲落去似烏梅味,有時似利賓納,有時又似石榴汁~好有趣😁我哋叫咗兩份晚餐,晚餐除咗主食,仲配餐湯, 沙律, 小食及飲品❤️❤️❤️8.笨朱牛角窩夫配雪糕球(奶) $68食晒主食~最尾我哋叫咗個甜品~我哋見到係廚師推介~決定試吓😉窩夫外脆內軟,表面有牛角嘅酥皮,入面軟糯
1.黑松露野菌燉飯 (奶) $198

2.黑椒天貝漢堡 $188

3.是日餐湯(雜菌湯)

4.鮮果沙律

5.鹽酥素雞脾

6.乾鍋菜花(辣,五辛)
有花椒嘅麻香味,辣辣地~似四川辣椒嘅味道

7.凍紅石榴汁❄️

8.笨朱牛角窩夫配雪糕球(奶) $68

窩夫外脆內軟,表面有牛角嘅酥皮,入面軟糯,質感都幾特別~值得推薦👍

雖然呢餐係素食,但係成個感覺都好滿足🫣食肉獸嘅我哋都唔覺食咗素🤣🤣🤣下次想素可以再嚟~~~

2024-06-16
慶祝紀念
生日
  • 黑松露野菌燉飯
2024-11-07 0 瀏覽
呢間素食cafe環境好靚好多花入到去好似成間花店咁😍✨四重芝士肉醬留心蛋扁意粉輕食套餐$100今日lunch去食左一個輕食套餐套餐包一個前菜/甜品+小食+飲品我地兩個人小食揀左杏鮑菇/炸餃子/湯/蘋果批杏鮑菇好juciy 不過冇乜調味粉 唔夠惹味炸餃子好脆好好食 個湯就一般般蘋果批唔算特別 可以skip芝士肉醬扁意粉幾好食 好多芝士最欣賞佢全部都係素食 d肉醬都做得幾似飲品叫左桂圓紅棗茶 一打開個蓋 好失望😪佢只係一個茶包…冇乜味🤧總要個杯唔知係咪太熱有浸塑膠味😪整體黎講個餐唔算特別好食可能有叫coffee/juice會好d 不過個餐本身都唔平 份量唔多但都$100如果加coffee要加多$20又覺得太貴…但如果想坐得舒服又靚靚 呢到都係唔錯選擇👍🏻
呢間素食cafe環境好靚好多花

總要個杯唔知係咪太熱有浸塑膠味😪

整體黎講個餐唔算特別好食
可能有叫coffee/juice會好d
不過個餐本身都唔平 份量唔多但都$100
如果加coffee要加多$20又覺得太貴…
但如果想坐得舒服又靚靚 呢到都係唔錯選擇👍🏻
2024-11-07
午餐
2024-10-25 149 瀏覽
今日我去咗Ovo Café 試咗佢哋嘅signature drinks:火龍果香蕉燕麥奶昔🍌哇!呢杯milkshake 除咗有濃郁嘅水果味,每一口都滑順無比,仲有濃厚嘅燕麥香味!😍

2024-10-24 172 瀏覽
呢日lunchtime同朋友試試OVOCAFE,好開心我哋撞到間好西出嚟🤭Impossible Meat漢堡呢個Impossible Meat漢堡係完全素食但模仿真漢堡嘅口感。Impossible Meat嘅質感非常接近牛肉,甚至有一種類似燒烤嘅香氣。新鮮生菜令呢個漢堡更添清新感,完全唔會覺得油膩,就算係肉食愛好者都會覺得滿意!🍔🥚忌廉芝士牛肝菌扁意粉呢款忌廉芝士牛肝菌扁意粉係一個充滿濃郁風味嘅主菜。芝士醬同扁意粉融合,濃郁但唔會過膩,牛肝菌嘅香氣突出。呢道菜食落去真係非常滿足,特別係芝士愛好者一定會鍾意!🍝🧀黑松露炒蛋豬柳漢堡呢個黑松露炒蛋豬柳漢堡係一個充滿層次嘅菜式。炒蛋炒得軟滑,仲帶有淡淡嘅黑松露香氣,呢個香氣係成個漢堡嘅靈魂。配上嫩滑嘅豬柳,味道濃郁但不會過重。🍳🍔香芒沙律呢道香芒沙律非常適合作為開胃菜。芒果嘅甜味同生菜嘅清爽配合得非常好。令成個沙律食落非常輕盈,係一個健康而清爽嘅選擇。🥭🥗忌廉芝士西蘭花湯呢個忌廉芝士西蘭花湯入口非常滑溜,芝士味道濃郁,配埋西蘭花嘅味道,形成咗一個好好嘅平衡。湯底唔會太厚重,飲完之後覺得好暖胃。🥣🧀紅豆抹菜麻糬麻糬外皮軟糯,內餡係香甜嘅紅豆餡,
Impossible Meat漢堡
忌廉芝士牛肝菌扁意粉
黑松露炒蛋豬柳漢堡
香芒沙律

忌廉芝士西蘭花湯

紅豆抹菜麻糬
麻糬外皮軟糯,內餡係香甜嘅紅豆餡,配埋淡淡嘅抹茶味,整體味道唔會太甜,非常平衡。麻糬嘅口感q彈,呢個甜品係一個非常滿足嘅餐後點心。🍵🍡

榴槤大福
榴槤餡料香濃,對鍾意榴槤嘅朋友嚟講絕對係天堂。大福嘅外皮軟糯,內餡係香醇嘅榴槤同忌廉混合,口感豐富且絲滑。雖然榴槤味道強烈,但大福整體甜度控制得好好,唔會過甜,榴槤控一定唔會失望!🍈
2024-10-09
2024-09-25 362 瀏覽
OVO Cafe地址:灣仔道1號非常之打卡able佢地d食物全部都係素黎嫁,仲非常之好味道保護地球得黎,又可以醫下肚仔XD人均100幾至200四重芝士Impossible Meat醬流心蛋扁意粉148芒果沙冰又正南瓜湯夠濃味雞絲涼皮 好似雞真心 仲想食多兜 一絕偷食咗人哋嘅意粉都好夠味佢杯花茶大大杯 仲配咗個可愛嘅杯仔 😆😆😆#ovo #ovocafe #素食 #素 #香港 #香港美食 #灣仔 #銅鑼灣 #foodie #銅鑼灣美食 #灣仔美食 #food
OVO Cafe
地址:灣仔道1號
非常之打卡able

佢地d食物全部都係素黎嫁,仲非常之好味道
保護地球得黎,又可以醫下肚仔XD
人均100幾至200

偷食咗人哋嘅意粉都好夠味

佢杯花茶大大杯 仲配咗個可愛嘅杯仔 😆😆😆

2024-09-23
2024-09-10 480 瀏覽
現代人越來越注重健康,素食越來越普及,最近發現了一間位於灣仔的新派素食!迎合大眾口味.!美味又健康,餐廳環境清新自然👍✨🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻💚蛋白檸檬批(蛋,奶)48.00口感清爽,蛋白與檸檬的搭配恰到好處,為餐點增添了一絲清新感!💚咖哩喇沙湯麵178.00鮮果沙律 是日餐湯 酥素雞脾 香蕉奶昔 +$24濃郁的咖哩湯頭!麵條有彈牙口感、有濃郁椰漿味道,乃餐廳的招牌菜之一,值得一試。💚鮮果沙律夠fresh!是日餐湯溫暖身心,酥脆的素雞脾增加口感層次,香蕉奶昔夠香濃。💚竹碳impossible Meat漢堡 鮮果沙律 是日餐湯 紫薯甘栗餅(蛋,奶)竹碳impossible Meat漢堡的人造肉餡口感豐厚!毫不比真肉遜色!紫薯甘栗餅餡料好足,香噴噴!💚熱桂花烏龍茶

🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
💚蛋白檸檬批(蛋,奶)48.00

💚咖哩喇沙湯麵178.00
鮮果沙律 是日餐湯 酥素雞脾 香蕉奶昔 +$24

薯甘栗餅(蛋,奶)

💚熱桂花烏龍茶
2024-08-30 520 瀏覽
我唔打算評論食物質素,只可以話中規中矩,食gimmick。我主要係想講服務態度:我地一行10人預早打電話book左枱,去到餐廳搞左好耐話搵唔到我地booking,又要check 電話睇record,睇下我地有冇講大話,然後只係同我地講句唔好意思,同我地講起碼要再等20-30分鐘先安排到,想趕我地走。重點係餐廳仲有空位夠容納我地,而當處理緊我地booking問題嘅時候,隔離店員不停放walk in客入座。因為我地一行10人臨時好難再搵另一間餐廳,最後有位男店員安排左兩張分到好開嘅枱比我地,亦只好接受。用餐中途,有位女店員問我地兩張枱係咪一齊埋單,我地話係。埋左單,一行人離開,其中一位女店員追出馬路話我地其中一張枱未埋單,我地又要返鋪頭解釋,同佢講已經埋左單。話人未埋單前唔會問下同事先?唔會check下收銀機先?知道我地確實係埋左單,一句道歉都無一句講哂,想受氣就去食啦。食物味道正常,份量足夠,蘑菇湯當然不及西式餐廳,魚餅很普通,整體黎講cp值低,不值呢個價。
我唔打算評論食物質素,只可以話中規中矩,食gimmick。

我主要係想講服務態度:

一句講哂,想受氣就去食啦。

2024-08-30
15 分鐘 (堂食)
🟢灣仔素食花藝餐廳🟢原來伴素可以咁好食嫁!好多身邊嘅朋友慢慢開始食素,但為食嘅我就好難全素飲食🍽️就不如一星期一日素食🥒Green Monday🟢今次就去左位於灣仔嘅Ovo Cafe 係一間素食嘅餐廳🍴裝修以木系設計配上各種花與盆景擺設佈置 ,非常適合打卡📸第一次嚟當然叫Dinner set 🟢伴素晚餐🟢有餐湯+沙律+小食+主食+飲品晚市套餐價錢$178-198 價錢親民 食物豐富選擇多 餐具擺設靚首先嚟左餐湯配純素麵包、鮮果沙律🥗、小食。一人份量,擺盤別緻。時令水果沙律鮮甜開胃。蘑菇湯味道濃郁較杰身,咬到粒粒的蘑菇粒有口感。麵包的口感綿密,外皮鬆脆。小食叫左川辣杏鮑茹大同花枝魚餅,香口惹味。主食日式咖哩吉列豬扒飯賣相精美份量十足,咖哩醬香濃微辣,素豬扒炸得香脆黃金,內被𥚃鬆嫩多汁。絕對幾可亂真。有驚喜😍黑松露野菌燉飯味道香濃creamy 惹味,加上蘑菇能增加口感。調味拿捏得到位。飲品芒果熱情果沙冰同菠蘿荔枝沙冰兩杯都味道清新微甜,消暑解渴。整體餐廳環境優美,素食高質絕對值得推介俾朋友嚟多重感官享受。
🟢灣仔素食花藝餐廳🟢原來伴素可以咁好食嫁!

好多身邊嘅朋友慢慢開始食素,
但為食嘅我就好難全素飲食🍽️
就不如一星期一日素食🥒Green Monday🟢

今次就去左位於灣仔嘅Ovo Cafe

第一次嚟當然叫Dinner set 🟢伴素晚餐🟢
有餐湯+沙律+小食+主食+飲品
晚市套餐價錢$178-198
價錢親民 食物豐富選擇多 餐具擺設靚

首先嚟左餐湯配純素麵包、鮮果沙律🥗、小食。
一人份量,擺盤別緻。
時令水果沙律鮮甜開胃。

主食
日式咖哩吉列豬扒飯
絕對幾可亂真。有驚喜😍

黑松露野菌燉飯
味道香濃creamy 惹味,加上蘑菇能增加口感。
調味拿捏得到位。

飲品
芒果熱情果沙冰同菠蘿荔枝沙冰
兩杯都味道清新微甜,消暑解渴。

整體餐廳環境優美,素食高質
絕對值得推介俾朋友嚟多重感官享受。

2024-07-14 585 瀏覽
食素既朋友仔今次就要留意呢間餐廳了食素也可以食得好岀色的今次就係朋友仔帶我黎食素,我地都叫左好多野食🔸四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉🍝食落同普通肉醬意粉冇咩分別,芝士仲可以做到拉絲效果😍🔸OVO沙嗲雞串🍡沙嗲雞串唔講,都唔知佢係素,無論外型定係肉質都好相似,再配埋沙嗲醬就一流👍🏻🔸紫薯甘粟餅🥠紫薯入邊都有好多栗子,炸到金黃色🔸鹽酥素雞脾+川辣杏鮑菇🍗好出色嘅雞髀,外表直程同雞髀冇乜分別,但原來佢係腐皮黎嫁😍再配埋辣辣地嘅杏鮑菇🔸朱古力香蕉西多士配雪糕球🍨作為飯後甜品,食個香蕉西多士配雪糕就最完美啦!
食素既朋友仔今次就要留意呢間餐廳了
食素也可以食得好岀色的

今次就係朋友仔帶我黎食素,我地都叫左好多野食

🔸四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉🍝
食落同普通肉醬意粉冇咩分別,芝士仲可以做到拉絲效果😍

🔸OVO沙嗲雞串🍡

🔸紫薯甘粟餅🥠
紫薯入邊都有好多栗子,炸到金黃色

🔸鹽酥素雞脾+川辣杏鮑菇🍗

🔸朱古力香蕉西多士配雪糕球🍨
作為飯後甜品,食個香蕉西多士配雪糕就最完美啦!
2024-07-02 505 瀏覽
成日食肉,有時都好想食清啲,對身體好處多☺️ 今次專登去咗灣仔嘅OVO Cafe,到達嘅時候以為只係一間花店,望清楚原來入面有Cafe,環境真係好靚好舒服。我一直以為素食好少選擇,睇完個餐牌完全改觀,食物款式多元化,最後揀咗兩個小食同兩個主菜。.鹽酥素雞脾 + 川辣素杏鮑菇素雞俾炸得好香脆,酥脆香口。麻辣味嘅杏鮑菇非常惹味,啱晒鍾意食辣嘅我。忌廉芝士西蘭花西蘭花味道清新,芝士鹹香味同西蘭花好夾,沒有多餘的調味,恰到好處。咖喱喇沙湯麵喇沙湯麵味道正宗,估唔到Cafe可以食到咁正宗嘅喇沙,湯麵入面嘅材料完全唔似素食,素丸好似真正嘅肉丸,非常驚喜。忌廉芝士牛肝菌扁意粉意粉硬度恰到好處,牛肝菌汁非常香濃,看似簡單嘅意粉,竟然俾咗好大驚喜我哋,誠意推介!除咗食物呢度嘅咖啡都好好飲😌

鹽酥素雞脾 + 川辣素杏鮑菇

忌廉芝士西蘭花

咖喱喇沙湯麵

忌廉芝士牛肝菌扁意粉

除咗食物呢度嘅咖啡都好好飲😌
  • 忌廉芝士牛肝菌扁意粉
2024-06-27 434 瀏覽
🍱餐廳:OVO Cafe🏫地址:灣仔灣仔道1號地下上次食過呢間喺灣仔藍屋附近的素菜餐廳,質素相當唔錯,今晚一於同阿仔來encore😊我哋點了一個套餐,包括有餐湯、沙律、小食及飲品,另外再單點了一些一齊分享,很豐富呢!~黑松露野菌燉飯,忌廉芝士牛肝菌扁意粉飯及意粉加入黑松露的配搭很匹配,散發出濃郁的黑松露香氣;野菌質地鮮嫩;飯及意粉的質感都有少許煙韌感,有嚼勁,好味😋~蕃茄湯以蕃茄打成蓉,質地濃郁,口感十分滑順,健康美味😊~沙律有西瓜、菠蘿、芒果、火龍果和蕃茄仔等水果,色彩繽紛,全部都非常新鮮可口,係好健康美味的開胃菜👍~小食花枝魚餅真材實料,有墨魚粒,爽口彈牙,炸得金黃酥脆,好味😋~飲品凍紅石榴汁,天氣熱辣辣,清涼一下好舒服呢!~蛋白檸檬批食飽飽後食呢個甜品好正,檸檬批酸酸甜甜的很開胃❤️~鮮果楊枝金露其實似西米露多啲,呢個甜品係非常好的健康選擇,因為真材實料,有很多新鮮水果,西瓜、菠蘿、火龍果和芒果,而且份量不少,美味健康之選😍~笨朱牛角窩夫配雪糕球窩夫香脆,配以香蕉和朱古力醬,搭配埋雪糕球,口感順滑豐富,食完大滿足❤️總括嚟講,我哋好鍾意呢間餐廳好似花店一樣,有綠色植物做裝飾嘅優雅環境
🍱餐廳:OVO Cafe
🏫地址:灣仔灣仔道1號地下

~黑松露野菌燉飯,忌廉芝士牛肝菌扁意粉

~蕃茄湯
以蕃茄打成蓉,質地濃郁,口感十分滑順,健康美味😊

~沙律

~小食
花枝魚餅真材實料,有墨魚粒,爽口彈牙,炸得金黃酥脆,好味😋

~飲品
凍紅石榴汁,天氣熱辣辣,清涼一下好舒服呢!

~蛋白檸檬批
食飽飽後食呢個甜品好正,檸檬批酸酸甜甜的很開胃❤️

~鮮果楊枝金露

~笨朱牛角窩夫配雪糕球

總括嚟講,我哋好鍾意呢間餐廳好似花店一樣,有綠色植物做裝飾嘅優雅環境,在悠揚的音樂下食嘢心情能放鬆下來,好舒服☺️

2024-06-26 421 瀏覽
好朋友鍾意食素食,今日就帶佢黎試下,有間餐廳叫OVO cafe bookmark 好耐想帶佢去試,今個星期終於有時間啦😋入到cafe感覺環境好舒適,好多植物擺設,坐位好闊落唔會感覺好壓迫,一坐低我哋叫咗兩個dinner set🥰🥰🌟四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉(五辛,奶,蛋) Dinner set🌟是日餐湯-蘑菇湯🍲好有口感又唔會太濃味,將蘑菇攪碎再加奶煮,保持到蘑菇嘅鮮味👍沙律🥗會加埋水果,唔會令到客人覺得好清淡小食-麻醬雞絲粉皮(蛋)🐓雞絲粉皮主要食醬,佢個粉皮好彈牙,雞絲亦好似食緊雞一樣意粉🍝做得好似真嘅肉醬意粉,而且芝士味好重,又唔會話味道好怪又唔膩,彷彿好似食緊真嘅肉醬意粉一樣🤎熱七色花茶🍵🌈有7種洋甘菊、玫瑰、金盞花、桂花、胎菊、茉莉花、高原綠蘿花會令你減壓、放鬆、美容養顏😻🌈🌈🌟黑松露炒蛋豬柳漢堡🍔(五辛,蛋) Dinner set 🌟是日餐湯-蘑菇湯沙律🥗小食-花枝餅用菇做口感好似,炸到脆卜卜黑松露炒蛋豬柳漢堡(五辛,蛋) 🍔個burger嘅豬柳好似真係食緊豬柳一樣,將黑松露炒蛋加豬柳好夾,而且個包放耐左都好好食,下次可以再encore😍💜凍紅
好朋友鍾意食素食,今日就帶佢黎試下,

是日餐湯-蘑菇湯🍲

沙律🥗
會加埋水果,唔會令到客人覺得好清淡

小食-麻醬雞絲粉皮(蛋)🐓
雞絲粉皮主要食醬,佢個粉皮好彈牙,雞絲亦好似食緊雞一樣

意粉🍝

熱七色花茶🍵🌈
有7種洋甘菊、玫瑰、金盞花、桂花、胎菊、茉莉花、高原綠蘿花
會令你減壓、放鬆、美容養顏😻
🌈
🌈

是日餐湯-蘑菇湯
沙律🥗

小食-花枝餅
用菇做口感好似,炸到脆卜卜

黑松露炒蛋豬柳漢堡(五辛,蛋) 🍔

凍紅石榴汁🍹
飲得出係新鮮石榴制,鮮甜可口🩷

最後叫左個不可缺少既甜品
🍫🥧朱古力榛子酥餅
一啲都唔膩,甜度適中,加入nuts果仁極為香濃,為呢餐劃上完美句號。😻💯

今次去試新派素食cafe好有驚喜,因為有啲植物肉會有個怪怪嘅味,今次試Impossible Meat真係好好食,下次可以再encore ❤️

• 純素Impossible Meat漢堡
2024-06-25 357 瀏覽
-好耐冇去過灣仔打卡 今日去到係藍屋附近既一間素食餐廳❤️一入門口就感覺好舒服又寧靜 間處處都綠意盎然 仲有好多唔同種類的植物點綴🥰跟住又有一個又高又開揚的餐廳空間 真係好令人放鬆 同埋素食餐廳近年越黎越普及化😉全日早餐💰$138最特別就一定係扮牛肉漢堡扒既素豆 咬開有勁重既豆味 同埋佢真係做到好似牛肉咁 有熟成既分層🤩另外有咸牛油半熟蛋 蛋黃濃郁滑溜~ 香草烤菇 咬落個肉質又鮮嫩多汁🤓牛角包窩夫!! 勁重牛油重味同埋好酥脆💯分!仲有特別一提用左紫薯餅 炸衣好薄唔油膩 入面係紫薯加栗子帶番d口感出黎😝四重芝士Impossible Meat醬流心蛋扁意粉 (套餐)💰$148是日餐湯南瓜蓉湯 飲得出南瓜打碎搞成蓉 好綿滑 好重南瓜味係真材實料 作為開頭湯 有驚喜😍川辣杏鮑菇有時候覺得菇仲好似好味過食肉 好多汁 雖然粉係辣 但菇既汁好甜 完全中和番🤓四重芝士Impossible Meat醬流心蛋扁意粉意粉質地細滑Q彈 雖然係素肉醬 但食落真係同肉醬一模一樣 好勁😱😆D芝士勁拉絲 可以拉到勁長 同埋份量好多 絕對夠食😋凍美式咖啡+💰$19入口即時感受到濃郁香醇嘅咖啡味 但飲落又冇咁濃烈 反而帶
好耐冇去過灣仔打卡 今日去到係藍屋附近既一間素食餐廳❤️

全日早餐💰$138
牛角包窩夫!! 勁重牛油重味同埋好酥脆💯分!

是日餐湯

川辣杏鮑菇

D芝士勁拉絲 可以拉到勁長 同埋份量好多 絕對夠食😋

凍美式咖啡+💰$19
入口即時感受到濃郁香醇嘅咖啡味 但飲落又冇咁濃烈 反而帶有一絲清新微酸 作為一日既開始 真係good morning🌞

芒果熱情果沙冰+💰$23
呢杯芒果熱情果沙冰真係勁解渴🤪 出面勁熱 一飲落口 真係透心涼😌 入口芒果味十足 後勁先帶出熱情果既甜味✌🏻

OVO CAFE
📍灣仔灣仔道1號地舖