2021-09-16 723 瀏覽
荔枝角億京廣場地下的小店,地點比較隱蔽,人流不算太多,可靜靜吃個早餐。店內的咖啡吧枱很大,座位與座位之間也有充足的空間感,不會太侷促。因為今天天氣不好,陰陰沉沉,沒有什麼胃口,早餐也吃得簡單一點。我只是點了咖啡和明太子雲蛋多士。咖啡是不錯的,雖然比較細杯。意式咖啡的豆子口味偏nutty。入口朱古力味濃,口感偏甜。明太子雲蛋多士定價比較進取,但賣相漂亮,也頗好吃。影相一流。

我只是點了咖啡和明太子雲蛋多士。

2021-08-18
5 分鐘 (堂食)
早餐
2021-09-15 293 瀏覽
朋友介紹下第一次去幫襯嘅荔枝角高Coffee Shop質素真係非常高,可惜竟然聽老闆講佢地會做到9月尾就移師去上環,真係令人傷心,以後可能要老遠飲咖啡,唯有趁仲有10日8日去飲多幾次咖啡啦。早餐時間點了Plain牛角包加一杯咖啡(Piccolo)。牛角包的酥皮夠鬆脆,而且上枱時熱辣辣,我覺得比好多出面備受追捧的牛角包更勝一籌,起碼唔洗排隊排到嘔先啦。至於杯Piccolo,我會用短小精幹黎形容,咖啡味好香,細細杯有D唔係好夠喉,令咖啡癮再次發作。
2021-09-15
叫左杯Iced cappuccino 好一般Mcafe 既質素要45蚊.....真心唔值咁貴另外個牛油果三文魚多士幾好食又夠脆咁既份量charge 88蚊實在係太貴了😓😓😓😓而且 d staff既態度麻麻......open kitchen 一直都好大聲笑同傾計完全無乜點招呼客人.....明白呢間只係小店可能未必夠人手但我去個陣total 唔超過8個客排隊點餐連我都係得2個人而佢地有3個staff比d 禮貌介紹一下有咩食都唔可以咩?
叫左杯Iced cappuccino
好一般

Mcafe 既質素要45蚊.....
真心唔值咁貴

另外個牛油果三文魚多士幾好食又夠脆
咁既份量charge 88蚊實在係太貴了😓😓😓😓

而且 d staff既態度麻麻......
open kitchen 一直都好大聲笑同傾計
完全無乜點招呼客人.....

明白呢間只係小店
可能未必夠人手
但我去個陣total 唔超過8個客
排隊點餐連我都係得2個人
而佢地有3個staff

比d 禮貌介紹一下有咩食都唔可以咩?

2021-09-11
2021-09-02 202 瀏覽
搵食兵團又出動!今次同大家介紹一間位置荔枝角嘅隱世咖啡店☕️ 位置唔起眼㗎⋯⋯ 咖啡店空間唔算大,吧枱有幾個位,再加幾張二人枱,如果唔係繁忙時間都坐得幾舒服😌今次試咗:1. Chocolate tonic🍫🍹($58)⋯⋯ 呢個好有趣,係一杯橙🍊味嘅tonic,再另外跟一枝朱古力醬,加幾多朱古力呢你就可以按自己嘅喜好喇😊2. 蟹肉🦀牛油果🥑多士🍞($88)⋯⋯ 多士上面層牛油果醬有成cm厚,再加埋啲蟹肉,真係yummy yummy😋店員好有禮貌🙇🏻‍♂️ 喺度安安靜靜舒舒服服食個早餐,係一個非常之唔錯嘅選擇👍🏼

今次試咗:

2021-08-31 206 瀏覽
啱啱個weekend 要去荔枝角,臨時搵到呢間cafe食野,兩個人叫左個Bacon & Egg pancake 、竹炭熱狗包、cold brew earl grey、flat white Pancake 份量都幾多,bacon 仲有5片,最驚喜既係個syrup,我真心懷疑係澳洲蜂蜜,一啖令我回憶返澳洲既日子🥺🥺 竹炭熱狗包上面放左d 辣脆,好香口好新鮮,個包柔軟得嚟有咬口,條腸好食不在話下。另外,杯earl grey 又係好特別好清新。但最值得大讚既係水!🤣🤣 佢哋用左大量薄荷葉浸,雖然係好簡單,但飲落好正,好過其他cafe 用少少檸檬咁無乜味。Cafe 雖然地方細細,但好乾淨整潔,坐得好舒服。
Cafe 雖然地方細細,但好乾淨整潔,坐得好舒服。
2021-08-29
  • Bacon  &  Egg  pancake
2021-08-26 94 瀏覽
經過職員簡介一下個餐牌,決定試吓佢用邪惡形容既竹炭熱狗。竹炭熱狗係用竹炭熱狗包先用鹹蛋肉鬆舖底放上法蘭克福腸再係上面加上是拉差蛋黃醬同炸蒜片。是拉差蛋黃醬有少少辣但又有少少甜,非常醒胃滋味;加埋脆卜卜既炸蒜片,好香口。我認為最驚喜係底層既鹹蛋肉鬆,估唔到同熱狗一齊食係咁夾。另外,個人認為可以煎一煎香法蘭克福腸同烘熱個包就更好喇。飲品就選擇左Dirty,而呢杯Dirty做到咖啡係奶既表面同埋玻璃杯邊慢慢滲透向下沉。飲落去先飲到熱熱既濃咖啡,酸苦味道均衡而且帶有少少甜味,再飲落去就飲到凍既鮮奶,咖啡同奶瞬間融合。

Dirty
竹炭熱狗
2021-08-22 85 瀏覽
裝修簡單,座位比較少,得十幾個位,環境幾靜,傾計舒服,都有人會坐喺到睇書飲咖啡,但定價比較進取。*Cold brew $55自己嘅cold brew自己斟,玻璃樽直接喺雪櫃攞出嚟,保持到凍嘅狀況,樽身張貼紙好可愛,cafe裝修都有呢個畫,連咖啡機都有呢副圖,應該係cafe嘅招牌畫。玻璃杯反而冇放入雪櫃,入面有舊大冰,冰入面片薄荷葉係裝飾,完全冇薄荷味。大冰融得慢啲,冇咁易溝淡嘅咖啡。咖啡豆係Fruity果香味,偏酸,個人口味唔係好啱呢種咖啡豆。Chocolate tonic $58玻璃杯裝住tonic,橙片基本上係裝飾用。朱古力醬裝喺枝唧裝入面,單食朱古力醬好甜,好濃嘅朱古力味,唧入tonic water都係偏甜,整體而言係幾特別。
Cold brew $55
Cold  brew

Chocolate tonic $58
Chocolate  tonic
2021-08-17
2021-08-08 192 瀏覽
The cafe is not exactly new the D2 place where majority of the crowd is but it's very easily accessible still. Ordered a greek yogurt blueberry sourdough (with a drizzle of I think maple syrup). It's refreshing and interesting combination as most sourdough are more savoury at cafe. But the blueberry toast is very nice and the yogurt can balance out the syrup. The coffee is very good. The beans are freshly roasted you can taste it. The cafe is quite small so recommend to go early to avoid big queue. It's a clean cozy cafe with a little personal touch.
2021-07-29 326 瀏覽
聽講呢一間位於荔枝角的Coffee Shop最出名係佢嘅牛角包,不過今次無食牛角包,反而遢了佢嘅牛角包waffle,有驚喜woo。牛角包waffle顧名思義就係用牛角包去做waffle,熱辣辣好好食。佢個做法係將個牛角包壓偏,變成waffle嘅樣,食落去外層有牛角包的酥皮感覺,咬落去煙煙韌韌,過癮得黎味道又真係唔錯,唔會好似有D食物為咗創意亂咁黎都得。食牛角包waffle點少得咖啡呢,況且一家Coffee Shop,佢嘅Coffee一定要有水準啦,點了Piccolo,個咖啡好香好味,真係一個完美的早餐。

2021-07-29
2021-07-26 263 瀏覽
Chocolate Tonic🍊🍫上網見好似好得意,所以叫黎試下。其實係tonic water 加橙,再加朱古力。朱古力醬可以自己加,加多加少都得。但個人認為一支啱啱好😆加完之後,個感覺就係有汽既橙朱古力,又唔係難飲,但又唔係好飲🙈竹炭熱狗🌭️好耐冇食過熱狗,口痕黎食下🤣個包係黑色既,入面有少少肉鬆,係腸仔上面仲有炸蒜🧄,加上上面啲醬辣辣都唔錯🤤熱狗既味道同份量屬於正常,但$68 一份又好似唔係好抵🙈飲品要另外加錢,成餐加埋要成$128。所以下次都未必會再黎食🥴
Chocolate Tonic🍊🍫
上網見好似好得意,所以叫黎試下。

竹炭熱狗🌭️
好耐冇食過熱狗,口痕黎食下🤣

2021-07-13 324 瀏覽
Croffle🧇店員會幫手翻熱,咁熱辣辣又真係幾好食😆但一開始冇留意可以加cream cheese 或者其實配料,所以食落好dry🙈Hojicha Latte☕️茶味都好濃,奶比較少本身諗住食少少野唔好禁飽,但食完又發現好似冇食過野咁😑所以再叫個多士🙈明太子雲蛋多士🍞個多士係粉紅色既,但又唔覺有咩特別味🤔係多士上面加左明太子醬,辣辣地幾正🤤而雲即係將啲蛋白發到好似泡咁,好棉,但因為本身冇咩味,上面再加少少黑椒🤏🏻最上面就有蛋黃,吉爛加埋一齊食好正💕整體黎講啲野幾好食,但價錢偏貴,唔太抵💸
Croffle🧇

Hojicha Latte☕️
茶味都好濃,奶比較少

明太子雲蛋多士🍞

整體黎講啲野幾好食,但價錢偏貴,唔太抵💸
再次回訪這間以貓頭鷹做主題的小咖啡店,店內有4枱左右,白色木枱,玻璃窗有手畫貓頭鷹和朋友們的公仔,好可愛💛黑朱古力泡芙牛角窩夫 (нк$78).有意大利 𝐵𝒾𝓃𝒹𝒾 𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉𝓈 的朱古力雪糕泡芙,冰凍香濃朱古力夾雲呢拿忌廉雪糕餡,脆口皮薄的泡芙.下面就焗熱的牛角窩夫,暖洋洋的,脆口窩夫.點埋大暈的朱古力醬,滿心黑朱味道😋𝑀𝑜𝒸𝒽𝒶 (нк$48).用咗墨爾本品牌𝑀𝑜𝓇𝓀 𝒞𝒽𝑜𝒸𝑜𝓁𝒶𝓉𝑒 的𝒪𝓇𝒾𝑔𝒾𝓃𝒶𝓁 𝒟𝒶𝓇𝓀 70% 𝒸𝑜𝒸𝑜𝒶.有點像太妃糖和可可加入特濃咖啡杯裡,幾特別喎!餐牌:

黑朱古力泡芙牛角窩夫 (нк$78)
.下面就焗熱的牛角窩夫,暖洋洋的,脆口窩夫
.點埋大暈的朱古力醬,滿心黑朱味道😋

黑朱古力泡芙牛角窩夫  &  Mocha

𝑀𝑜𝒸𝒽𝒶 (нк$48)
.有點像太妃糖和可可加入特濃咖啡杯裡,幾特別喎!

Mocha

餐牌:

2021-04-05
黑朱古力泡芙牛角窩夫  &  Mocha
Mocha
2021-06-26 604 瀏覽
約咗朋友去 D2 Place, 之前諗住搵地方食lunch先, 搵搵見到呢間超~級~可愛既cafe, 玻璃上畫滿貓頭鷹&其他動物/角色既插畫! 🥰即刻入去店內睇睇, 店內明亮簡潔, 座位唔算太多, 睇睇menu佢既選擇都多, 見到個名字好特別既明太子雲蛋多士, 另加多個厚切午餐肉牛角酥. 睇埋甜品menu好吸引! 再加個士多啤利花生醬牛角窩夫! 飲品的話就揀咗 Cappuccino & Mocha!時間重早店內唔多人就即刻影下相先, 從店內望返出去, 玻璃上搶眼既一隻隻貓頭鷹望住你真係好搞笑!!!食物上枱啦!! 店內有幅佈滿草既牆影相超靚! 明太子雲蛋多士好得意, 真係一舊雲既感覺! 食落輕飄飄超有趣!!厚切午餐肉牛角酥食落有驚喜, 佢個醬有濃厚黑椒味, 同牛餐肉好夾, 另到整個酥既層次提升咗!!!🤤士多啤利花生醬牛角窩夫呢個組合唔錯, 窩夫中間既士多啤利醬&花生醬都好多, 咖啡有水準, 整個午餐都好飽好滿足!!👍🏻

2021-05-23
2021-06-17 389 瀏覽
咖啡熱潮下,CAFE 開得雨後春筍不過我今次去的,是我另一個SECRET CAFE位於小巷貓頭鷹CAFE,店內外已有打卡位不過我來,是因為這CAFE的咖啡和輕食合晒何車其實OWLS 最令我留下深刻印象是這個朱古力MUFFIN, 外表雖然和一般坊間的MUFFIN沒有什麼方別,但是他是一個很有內涵的MUFFIN一切開,內餡有少少心太軟的感覺~ 配上CROFFLE! 無敵!croffle(牛角包窩夫),是指牛角包麵團放在窩夫機上,今次我點了原味croffle ,加一個rich chocolate muffin 簡單美味的組合,無得輸。COLD BREW(右)正方形冰 好襟溶LONG BLACK(左)淡淡咖啡~ OWLS 還有很多不同輕食,如果你都喜歡這個休閒小角落,可以一試~
咖啡熱潮下,CAFE 開得雨後春筍
不過我今次去的,是我另一個SECRET CAFE
位於小巷貓頭鷹CAFE,店內外已有打卡位
不過我來,是因為這CAFE的咖啡和輕食合晒何車

其實OWLS 最令我留下深刻印象是這個
朱古力MUFFIN,

croffle(牛角包窩夫),是指牛角包麵團放在窩夫機上,
簡單美味的組合,無得輸。

COLD BREW(右)
正方形冰 好襟溶

LONG BLACK(左)
淡淡咖啡~

2021-05-09
10 分鐘 (堂食)
早餐
2021-06-09 406 瀏覽
間鋪正正係億景廣場地下,因為平時通常行到D2就會入左商場,如果唔係繼續直行真係唔知呢個位有間餐廳。餐廳鋪面較細,大概有10幾個座位,不過好好彩岩岩去到等左一等就可以入座。Flat white $40Smoked salmon avocado toast $88好多牛油果蓉係煙三文魚底下,食落有少少檸檬既酸味原來係青檸既cream cheese佢同牛油果好夾,食落唔會覺得膩。唔好睇件多士細細咁,食落其實都幾飽肚。

Flat white $40

好多牛油果蓉係煙三文魚底下