2009-10-15 46 瀏覽
去到冇枱,剩番bar枱走廊位.迫迫地.不過去小店開餐都預左.坐低有沙律菜,羅宋湯加蒜蓉包.成為廿皮一位.不過食下青瓜蘿蔔吹下水唔錯.呢到d白酒好平,兩百幾蚊支,好似supermarket買咁既價錢,質素都唔太差 Order 左個seafood platter 加左價 成為$328蠔 x 8 (Kumamoto, Virginica, South Africa, Irish Gigas) – 新鮮,仲郁. 食蠔冇野重要得過新鮮, gd!帶子 x 1 – 都算新鮮, gd!赤貝 x 1 – 冇晒變左多一隻帶子 jade whelk x 2 – 冇沙, gd!甜蝦 x 2 – 幾甜, ok!蝦頭 x 2 – 炸左 good, 但係凍左 no good 食完唔夠皮,想再加半打我既至愛fine de clair. 點知得fin de special仲要加十蚊隻.又唔同我講,到食先知.想偷雞,唔要得

帶子 x 1 – 都算新鮮, gd!
赤貝 x 1 – 冇晒變左多一隻帶子

jade whelk x 2 – 冇沙, gd!
甜蝦 x 2 – 幾甜, ok!

2009-10-06
慶祝紀念
紀念日
2009-05-03 49 瀏覽
每個月總會同老公去揾好嘢食,今次睇左OPENRICE有好多人話LEE間好,咪同老公去食囉!去到order 日本海胆~冇,只有加拿大,要唔要?味道都好,但係有種食痰feel......想食belon~冇,但係有種味道差不多,冇咁heavy嘅,你地試唔試?算...我唔係咁喜愛吃蠔,只係陪老公食,所以我都係食三隻左右,所以我想食my favourite "cherrystone",唔該半打~~sorry!因為近期都有沙,所以我地冇入......我唯有叫蟹啦!好過冇(因為啲小食一啲都唔吸引)~真係唔好意思,而家都冇蟹......為免影響到老公心情,我只好笑笑口咁話" okok!" 最後叫咗一打蠔,老公怕我餓,喺咁叫我食,食到一隻老闆介紹有牛奶味嘅蠔我就開始反胃想吐......就係咁,只係食咗一個鐘,我地就走,一啲mood都冇..........所以大家可以先問吓有乜嘢食先好去呀!!

為免影響到老公心情,我只好笑笑口咁話" okok!"
所以大家可以先問吓有乜嘢食先好去呀!!
2009-04-29
2008-12-26 34 瀏覽
是日聖誕夜, 同女友book 咗呢道嘆蠔, 豈料失望而回..... 雖然是節日, 但oyster station 並沒有set menu, 所以可以自由點食物.... 蕃茄XX 湯 (忘了是什麼海鮮) -- 送的, 聲稱沒有味精... 我絕對想信, 因為沒什麼味道蒜茸包 -- 都是送的, 算是夠味的東西沙律 (車厘茄, 甘荀, 青瓜, 西芹) -- 這是硬掘你的, 無話可說seafood platter -- 已表明不要淡味的蠔, 但給我的都是偏淡扇貝 -- 幾鮮甜赤貝 -- 鮮甜爽口螺 -- 可以接受甜蝦 -- 普通Kumamoto, Virginica, South Africa, Irish Gigas -- 雖然蠔吃得出新鮮, 但全是偏淡的品種, 只有 Irish Gigas 可以接受食完seafood platter 後, 希望食其他蠔, 貴一點也不要緊. 不過這時才知道他們的蠔大都是美國蠔, 想食法國蠔的話只有 fine de special.... 一心來食蠔, 照試.... fine de special -- 味道不及 fine de clairSydney Rock

蒜茸包 -- 都是送的, 算是夠味的東西

扇貝 -- 幾鮮甜
赤貝 -- 鮮甜爽口
螺 -- 可以接受
甜蝦 -- 普通

Sydney Rock - 鹹是夠鹹, 不過只是死鹹, 不及歐洲蠔
Cherry stone - 全晚最好的竟然不是蠔, 是大蜆, 鮮甜鹹味適中

對呢道o既蠔死心, 唯有向其他海鮮埋手, 便選了法國羔蟹.... 等了良久... 不吃還好, 吃了把幾火.... 蟹本身是有鮮味的, 不過肉質超乾, 像隔了夜, 蟹蓋內的羔比月餅的鹹蛋黃還要硬!
本來諗住啞忍, 不過店員又偏偏問蟹 o 唔 ok, 照實話俾佢知, 得到師傅回應係蒸過龍.... 極之不專業!

對此店極其失望, 以後也不會再幫襯, 另覓蠔點去也...............
2008-11-29 20 瀏覽
本身對食生蠔呢樣野興趣都不大,同埋有幾次食蠔"賴野"收場,又疴又嘔,有一日女友話想突然話想食蠔,本身都唔贊成(講真,真係一聽到就驚),但係大人落order,小人唯有照做啦. 上網搵左幾間,問朋友又問左幾間,最後決定試下Oyster Station!早一日打去訂枱,本身都話九點先有,話當日覆, 最後等到當日五點幾都無覆 唯有自己打去問,confrim左枱店員問我洗唔洗留野食,基於我未去過都唔sure佢有咩食嘅關係,咪話唔洗囉. 轉頭佢打黎話可以改七點,仲好!去到發現間野其實好細間,坐低左店員俾左湯同前菜我地食,湯好香,真係好香. 青瓜蘿蔔西芹都好食. 之後叫左個生蠔拼盤,海膽刺生,牡丹蝦,原來海膽刺生要預留先有,無得食!刺身加上四款蠔各二,上網已經睇過Oyster Station師父對開蠔好有要求,反而最欣賞係店員對菜色十分熟悉,亦好好態度好好語氣講解各種蠔分別,應該食邊款先,亦已經順時針放好推食次序,再推介埋白酒,絕對可信,俾人一種好放心唔洗煩嘅感覺,非常之diner-friendly. 食完一轉,再食埋好鮮嘅蝦刺身. 決定轉戰第二回合,店員推介向再濃味挑戰,再食多三款,飲埋入面d海

食完一轉,再食埋好鮮嘅蝦刺身. 決定轉戰第二回合,店員推介向再濃味挑戰,再食多三款,飲埋入面d海水,正呀!

已經諗住十二月再去多次.
  • 拼盤
  • bald eagle
2008-09-23 20 瀏覽
講真, 平時同奴奴食飯, 我地唔鍾意食裝修, 我地鍾意食味道同衛生...尤其食蠔, 唔乾淨, 唔新鮮真係唔好食呀, 咪又痾到九彩...呢度講真, 裝飾都唔多件, 如果你要食排場, 就千其咪黎喇, 你一定失望到爆. 不過如果你唔介意無 decoration 呢點, 佢d 蠔真係好新鮮, 又多 choice, 仲有好細心service.每個客黎到之後, 一定送上一碗蕃茄雜菜湯 + 蒜蓉飽. d湯好鮮甜, 老板話個湯底係海鮮湯黎架, 佢每日都會將d 細隻既 sashimi 蝦同細隻既蠔用黎"餚"個雜菜湯 (因為d蝦同蠔如果太細隻, 老板話係唔會賣出去架) , 所以先咁鮮味. 嘩!!!聽完之後即刻想問佢有無得refill 添!!!不得了, 除左個湯, 仲有碟 mini salad 送. 有青瓜絲 + 紅籮蔔絲 + 西芹絲 and 奇妙醬. 當你 order左蠔但係仲未有得食之前, 碟 salad的確可以安慰到我個肚一陣既...主腳到喇...燈 燈 燈 凳...: 蠔:我最喜愛燈 燈 燈 凳 蠔排行榜:1st: fine de special (france)好濃既蠔味, 係利邊感覺到有小小鐵銹

每個客黎到之後, 一定送上一碗蕃茄雜菜湯 + 蒜蓉飽

主腳到喇...燈 燈 燈 凳...: 蠔
我最喜愛燈 燈 燈 凳 蠔排行榜:

1st: fine de special (france)
好濃既蠔味, 係利邊感覺到有小小鐵銹味, 吞左之後仲有after taste. 真係貴到值呀...呢d真係叫回味無窮呀...

2nd: kumamoto (USA)
蠔味都濃, 鐵銹味都有, 不過無 after taste 囉, 咁當然價錢都平d 啦.

3rd: white pearl (france)
蠔味同鐵銹味都好平均, 都係衰在無乜 after taste 既味...

希望下次去時, 會再遇到更多新款既蠔啦...hehe

食完蠔, 叫左個冬蔭公海鮮公仔麵, 奴奴好鍾意食, 我就嫌佢d冬蔭公太奶, 不過d湯又真係好鮮甜既.

summary: 好想快d去多次呀...

• 新鮮蠔 fine de special kumamoto white pearl 冬蔭公海鮮公仔麵
2008-08-06 15 瀏覽
1st time visited this place more than a yr ago with my 2 buddies, finally re-visiting with my hun this time!Didnt need to wait so long like last time. (reservation is a must here)We were served with complimentary soup when we arrived. Ordered the seafood platter, cherry stone clams, some oysters and two glasses of white. Great food as before, and fresh oysters without the 5-star price. Recommend to ppl to love oysters without the $$$ price tags!

seafood platter w/ cherry stone :D
  • Seafood platter
  • cherry stone
  • OYSTERS!!! do i need to say more?
2008-06-08 9 瀏覽
有人請我黎依度食飯...個日上環落十級大雨!!!等的士搭上去都已經濕曬.的士去到門口.d staff已經主動出黎遮我地 好窩心^^入到去1眼望曬 唔靚 d位頌幾迫.但服務真係幾好 個晚無乜客差唔多幾個staff serv我地兩個.叫左海膽,seafood platte,另外3款oyster,甜蝦刺身.冬蔭公公仔麵.海膽係用紫菜包住黎食嫁.好味!到食seafood platte個時,d staff都好詳細介紹點食同oyster既特色.好新鮮.而且oyster既價錢都合理.甜蝦刺身做得好細心.佢將個蝦頭炸左做小食1齊上.冬蔭公公仔麵係我揀既.我覺得值得推介1上枱已經見到豌麵好多料好香.個湯又酸又辣.好正!!!!d蝦都係新鮮嫁.個晚係小妹既生日.跟住d staff都有幫手搞驚喜唱下歌咁.但如果各位真係想黎慶祝生日既話最好book卡啦ok房.因為地下個度真係唔好坐.佢地頌有天台.唔怕熱都可以book上面.氣氛應該會好d^^
有人請我黎依度食飯...
個日上環落十級大雨!!!
等的士搭上去都已經濕曬.
的士去到門口.
d staff已經主動出黎遮我地 好窩心^^
入到去1眼望曬 唔靚 d位頌幾迫.
但服務真係幾好 個晚無乜客
差唔多幾個staff serv我地兩個.
海膽係用紫菜包住黎食嫁.好味!
好新鮮.而且oyster既價錢都合理.
甜蝦刺身做得好細心.佢將個蝦頭炸左做小食1齊上.
冬蔭公公仔麵係我揀既.
我覺得值得推介

1上枱已經見到豌麵好多料好香.
個湯又酸又辣.好正!!!!
d蝦都係新鮮嫁.
個晚係小妹既生日.
跟住d staff都有幫手搞驚喜唱下歌咁.
但如果各位真係想黎慶祝生日既話最好book卡啦ok房.
因為地下個度真係唔好坐.
佢地頌有天台.
唔怕熱都可以book上面.
氣氛應該會好d^^
  • 甜蝦刺身
  • 冬蔭公公仔麵
2008-04-10 13 瀏覽
08年4月9日今晚係我生日,曳爸上網找了很久,最後決定到此食店試下,地點雖然唔就腳,但我好喜歡中環條行人電梯及soho周遭環境,沿途跟曳爸一直手牽手,感覺重返拍拖時的浪漫~~門面雖小,我們亦只是坐bar table,但我跟曳爸都覺得來這些小店晚餐,比起去文華或Sabatini來得舒服,始終我地唔係果類人....再說(老闆??)亞良,熱情招待,更覺食得暢快,當得悉我們覺得佢地介紹加州的白酒好飲時,即時再送上一杯,我跟曳爸都覺,這樣的招待比價錢更重要,再貴都值~~是晚我地食左:1) 湯+ 包- 免費送的,不錯2) 海膽一板- 必吃,跟在日本吃的一樣3) seafood platte - 有4款蠔是指定的,老實說,蠔不太好吃,其他又一般,可以不叫,食2 round蠔好過4) 1/2 doz. oyster - 比之前個platte的蠔好很多,允其De Fine Special, yummy~~5) squid刺身- 可以一試6) 泰式蝦刺身- 有泰國水準,必吃7) fruity 白酒- 好想是來自加州,連曳爸不太愛飲酒都覺不錯是晚食晚時間雖然只用了一個多小時,但感覺好滿足及愉快
08年4月9日

是晚我地食左:
1) 湯+ 包- 免費送的,不錯
2) 海膽一板- 必吃,跟在日本吃的一樣
5) squid刺身- 可以一試
6) 泰式蝦刺身- 有泰國水準,必吃

是晚食晚時間雖然只用了一個多小時,但感覺好滿足及愉快
2008-03-20 9 瀏覽
上個月尾同男朋友黎慶祝生日...我地叫左seafood platter+一打蠔+小食併盤d蠔真係好新鮮好有海水味...真係好好食~我地2個食曬個日既所有款色....男朋友唔夠侯再黎多2隻....個小食併盤都好好味...佢\地d服務太度又好...好細心講解d蠔比我地聽...仲好熱情...佢\地知男朋友生日仲幫我熜燈,仲叫埋其他食客一齊唱生日歌比男朋友聽...仲不停幫我地影相傾計...走個時佢\仲帶我地參觀佢\地個間party room...下次一定會再黎食架~~~
上個月尾同男朋友黎慶祝生日...
我地叫左seafood platter+一打蠔+小食併盤
個小食併盤都好好味...

下次一定會再黎食架~~~
2008-03-08 5 瀏覽
mar 3, 08晚,2人叫咗 :1)羅宋湯(送)-普通2) 鮮菜沙律(送)- ok,個車厘茄好甜3)蠔- 膝package ($148/ 6隻)-round1試咗kumamoto x 2pacific rock (us) x 2white pearl (france) x 2 (surcharge $20/隻)-round2試咗fine de special x 2(surcharge $10/隻)rock oyster (south Africa) x 2(surcharge $10/隻)irish gigas x 2-round3試咗virginica (us) x 2pacific rock (us) x 2(surcharge $10/隻)white pearl (france) x 2(surcharge $20/隻)我哋都覺得比較有深刻印象嘅喺white pearl,因有甜味之餘,也夠蠔味,無嘜金屬味,所以encore咗1次。另外d蠔都幾新鮮,我就食到有2隻個裙邊識得縮。蠔手亦開得好徹底,多數都食得埋粒肉,不過偶爾食到有蠔碎。店員會細心講解每款蠔個特質,同教你食佢哋個次序
mar 3, 08晚,2人叫咗 :

1)羅宋湯(送)
-普通

2) 鮮菜沙律(送)
- ok,個車厘茄好甜

3)蠔- 膝package ($148/ 6隻)
-round1試咗

-round3試咗
virginica (us) x 2

4) 雞搥
-1碟6隻
-炸得好好樣,雞味就1定無架喇,但勝在夠嫩同熱,+埋蘸伴在旁嘅甜酸醬就好好味

5) 白酒x 1枝
-主要喺fruity同易入口

- 今次友人還飯債(約咗好耐),所以好多謝佢請我食呢餐

- 今餐真喺食咗好多蠔,事關友人原來喺個蠔痴,平時我唔會食>3隻,今晚都捨命陪君子,食咗我2年嘅quota

- 間舖好細, 雖然星期1晚,但都幾full,以咁僻嘅位置,都好犀利,所以1定要book位。要留意,佢哋唔做lunch市

- 店員招呼好殷勤,但在落order方面就幾pushy,當我哋還未諗好想點叫法時(有seafood platter:8隻蠔,2隻甜蝦,2隻翡翠螺,赤貝同扇貝刺身/ 6隻蠔package/ 散叫),不停sell我哋食platter/1板海膽
2008-02-15 3 瀏覽
情人節同女朋友食好d, 就揀左呢間試下本來有d擔心, 因為位置不太就腳, 由中環走了差不多15mins才到.正藉情人節, 我地一入到去佢地就送左一枝玫瑰俾我女友(正). 然後未叫野食就送了例湯及沙拉, 都好好味. 間舖頭整晚都播住d 超懷舊歌, 岩哂mood.來正餐了, 我地揀左情人節set dinner. 個waiter 好有禮貌咁介紹左oyster同white wine知識俾我(雖然我都識少少, 但係佢一口氣講左成分鐘... 俾佢發揮下...)海膽刺身夠鮮, 生蠔又夠香, 不過佢recommend枝酒就太淡, 建議大家可以自己carry. 完左成個set dinner我同女友都未係咁夠飽, 就再來多半打. 開蠔師父手勢都ok, 冇乜蠔殼. 不過Irish oyster 個人認為太salty.Overall我地都好滿意, 不過可能waiters太親切,會過lei倒下酒傾下計, 好似少左時間同我女友談心.....價錢就...... 食蠔, 都係豪d ga la
情人節同女朋友食好d, 就揀左呢間試下
2007-11-30 11 瀏覽
秋涼天時,也是吃蠔的季節,之前幾次想來這裡試,也因為沒有訂位而望門輕嘆。是另一天的飯局前,經過這裡,是罕有地有幾個蠔吧檯的位置,就來吃幾隻蠔先。主理人說是星期四返貨,是日不巧是周三,但也有八、九款蠔,也算是幾多選擇。看陣容,以花旗國的為主打,有兩款南非蠔,歐洲蠔也只得兩款,令想吃歐洲貨的我也有個小失望。既來之,則安之,就要了幾隻淺嚐,分別是﹝相中碟子九時方向起,順時針方向數﹞美國的Virginica、南非的石蠔、愛爾蘭的Gigas及法國的Fine de Special。味道由濃至淡,巧合地,體積也由大至小,先吃Virginica。幾肥美,口感creamy,海水味幾重,不爽口亦沒有什麼蠔味,after taste薄了一點,作為熱身,相當不俗;南非的也是海水味十足,不大爽脆,但蠔味就明顯比Virginica濃了;Gigas有一點金屬味道,較脆口,而蠔味更濃;尾站是Fine de Special,海水味、蠔味及金屬味俱最強,餘韻最深,雖然個子最小,卻是是晚最喜歡的一種蠔。不過心水的幾款蠔也暫時沒有得供應,似乎也未是時候。整體來說,蠔是相當之新鮮。開蠔的也乾淨俐落,只有一點點的蠔碎,而亦是割去

整體來說,蠔是相當之新鮮。開蠔的也乾淨俐落,只有一點點的蠔碎,而亦是割去帶子位的,吃得方便,不用自己去刮一輪。

吃蠔之餘,還有海鮮湯及蒜蓉包,而店員也親切友善,非常的不錯,難怪這裡位置偏僻,只做晚市,也是其門如市的。

埋單一百四十幾蚊,不貴,會有下次再來的。
2007-11-17 14 瀏覽
唔識食生蠔亦都覺得好腥的人因要搞party關係負責羅蠔外賣,一個人搭的士來到呢度﹗真係幾難搵,如果唔係為左黎呢度既話我想一生都未必會去呢條街﹗老闆好nice,知我山長水遠來到一入門口已經俾杯水我飲下,招呼我坐低再慢慢幫我開蠔入盒再入袋﹗一打半蠔360蚊,唔洗五分鐘已經比人消滅哂﹗大家評語係好新鮮,食得津津有味,會再來幫趁﹗我自己就覺得海水味好重同埋好cream,食左兩隻叫做試過﹗
一打半蠔360蚊,唔洗五分鐘已經比人消滅哂﹗
(非會員)
2007-10-09 21 瀏覽
九月二十六日幫趁,叫了seafood platter 再加半打生蠔.生蠔味道不錯,其他shellfish一般,並不特別鮮味. 回家後開始覺肚漲,然後嘔到胃都反埋-- 連水都嘔晒!!同行友人在回家後也有反胃感覺.唔乾淨的話,幾好味都冇用.唔會再幫趁.
同行友人在回家後也有反胃感覺.

唔乾淨的話,幾好味都冇用.

唔會再幫趁.
2007-05-18 7 瀏覽
同朋友慶祝生日,壽星女話想食蠔.上來呢度見到呢間oyster bar好似幾好,所以決定來呢度試下.waitresses服務態度好好,好熱情,又細心,見我地食0左兩round蠔,換碟不下5次,仲有畀我地試過幾隻唔同0既酒先幫我地落order.抵讚~!食物水準高,蠔-必食,其他海鮮一般.驚喜0既係個蟹粥,好有蟹味,連粥裏面0既菇都有蟹0既鮮味~!4個女仔,食0左一個seafood platter + 一打蠔,一兜蟹粥... 個seafood platter本來只係for兩個人. 加多一百蚊可以upgrade到4個人0既portion.值得再去~!(正如之前食家所言,呢間舖座位唔多,只係坐得落15人左右.所以敬請預約)

值得再去~!