2024-07-12 2235 瀏覽
冇記錯應該四五年前已經來過幾次,但當時主打做甜品,但係見佢近年已經轉左有埋主食⋯⋯應該生意唔好或者都轉左老細,所以經營上應該有多啲選擇,而當年初開張係比較專業食日本甜品….見佢而家其實已經係一間普通日式餐廳咁…尋晚去完百德新街買嘢,費事行咁遠是但幫襯一次啦,寫食評前都見到幾多負評喎😂😂 但其實都應該,首先職員好似都係搵啲抄散多(個人覺得乍)😄,睇到冇乜熱誠但又唔係冇禮貌嘅….而且人手都唔夠,有個情況都幾好笑,我老婆個set 係有個牛湯跟埋,應該佢都唔記得攞過嚟,跟住咪問佢係咪有湯,staff 話係有跟湯,但就冇反應🤣🤣🤣跟住我仲要再主動問佢可唔可以俾返個湯我,先攞過嚟…..笑死。但我沒有介意的🤣叫咗: 牛面肉烏冬🌟x 2.5, all day breakfast 🌟X 2.5,甜品朱古力雪糕蛋糕 pancake 🌟X 2, 一杯cool latte 🌟x3.5 和凍麥茶🌟x3個朱古力雪糕蛋糕真係嫲嫲, 面頭啲朱古力絲唔係太新鮮….其他啲食物真係麻麻都有待改善⋯⋯不過你又唔好理🤣🤣🤣食飯嗰晚星期四平日, 7,8點左右都滿座,可能餐廳位置好同裝修上都尚算吸引吧……食咗$520 for tw

食咗$520 for two ….

2024-07-11
今日試吓向黑白大廚致敬嘅菜式。拿玻里廚師嘅Tiramisu 口感香滑呢個Tiramisu和一般Tiramisu唔同嘅地方係口感比較香滑,但其實大部份都係cream冇乜層口感嘅層次有少少栗子味味道唔會太甜睇嚟講。龍蝦碼麵呢個龍蝦拉麵比較似喇沙,有啲辣,但無咖喱或椰香,龍蝦有啲overlooked, 拉麵是普通拉麵,整體味道一般。牛肉蓋飯呢個牛肉蓋飯用嘅係肥牛,牛肉唔算好乾好硬,正常水平味道,有少少壽喜燒嘅甜味,質量和吉野家嘅差唔多。
今日試吓向黑白大廚致敬嘅菜式。

拿玻里廚師嘅Tiramisu

龍蝦碼麵

牛肉蓋飯

2024-10-26
2024-10-25 0 瀏覽
銅鑼灣日式pancake專門店 最近新出黑白大廚致敬菜式 吸引咗我去試試.⭐️栗子提拉米蘇$78最多人鍾意一定係呢款入口超濃郁栗子香 忌廉芝士幾細滑底層有太妃咖啡浸泡餅乾多層次口感融合.⭐️麻辣龍蝦炒碼麵$198賣相幾吸引 龍蝦有燒香配搭左自製麻辣醬料 有花椒麻香 少少辣每條麵條都吸哂湯底精華.⭐️東坡牛尾$148 跟飯呢款牛尾經過長時間慢燉 肉質酥軟再加埋紅燒醬汁 甜甜地 好惹味個人最鍾意係呢款.除此之外 嚟到呢間當然要試吓佢哋甜品開始入秋 又係時候食番薯栗子蛋糕仲有流心巴斯克蛋糕 呢間都好出名‼️你哋又有冇試過呢?.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_銅鑼灣.#Pancake專門 (銅鑼灣) @pancake.senmon 地址:銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖..#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評#香港旅遊 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣必食 #天后美食 #天后必食 #銅鑼灣 #黑白大廚 #提拉米蘇 #甜品 #pancake #蛋糕
⭐️栗子提拉米蘇$78
個人最鍾意係呢款
除此之外 嚟到呢間當然要試吓佢哋甜品
開始入秋 又係時候食番薯栗子蛋糕
仲有流心巴斯克蛋糕 呢間都好出名
‼️你哋又有冇試過呢?
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_銅鑼灣
地址:銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

都係睇到人推介食 蟹烏冬 所以黎試下咁的確 睇落個餐好靚 同埋好豐富滿足咁但實際上加曬所有嘅蟹膏蟹肉 都唔算好有香蟹味另人好滿足咁一次過有咁蟹肉一齊食 係ok嘅 唔係難食不過唔似人地講到咁誇囉打卡啱 但一次系列另外 得意咁 叫咗個漢堡pancake 外表都靚 但食落又唔會講得上好好食 唔會話唔夾 一般叫咗杯 焙茶富士山樣係打卡 但飲落唔算好香濃 正常野唔會難飲整體 冇驚喜 唔係特別會再想食番以上嘅菜式試完就算可能可以試其他野?定其實真係要食甜品?主餐真心有啲麻麻
都係睇到人推介食 蟹烏冬 所以黎試下

樣係打卡 但飲落唔算好香濃 正常野
唔會難飲

整體 冇驚喜 唔係特別會再想食番以上嘅菜式
試完就算
可能可以試其他野?
定其實真係要食甜品
主餐真心有啲麻麻

2024-09-14
2024-09-29 949 瀏覽
好耐都未食過啲咁難食嘅嘢。雖然係前嗰一排食完,但係難食嘅感覺仍然猶新。所以忍唔住要寫返篇食評。1. 牛小排意粉我都唔知呢碟嘢可唔可以叫有汁。一開始食到嚿牛鹹到嘔,應該係啲鹽直接車咗落啲意粉度,仲衰過某d連鎖快餐,一啲誠意都冇。除咗鹹味之外呢一兜嘢冇其他味道。自己喺屋企煮碟意粉加罐罐頭意粉醬仲好味過佢。2. 朱古力mon blanc一食落去第一啖係幾濃朱古力味,但係食到第三啖已經覺得係死甜。我係螞蟻人,有專業培訓,都勉強可以清咗佢。但係個friend已經搞唔掂,食咗少少唔想再食。如果想去打卡,個環境係真係幾好,但係啲嘢食就好難食,最好嘅係佢個杯麥茶。真心問句點解仲會咁多人介紹?
好耐都未食過啲咁難食嘅嘢。

1. 牛小排意粉

2. 朱古力mon blanc

真心問句點解仲會咁多人介紹?

2024-09-19 984 瀏覽
今次同朋友去左位於銅鑼灣嘅Pancake專門店 除左pancake佢地仲有正餐食!咁岩見到有個蟹粉之選menu身為勁鍾意食海鮮嘅人唔試點對得住自己🙂‍↕️-🦀🍜瘋狂蟹粉烏冬 $238一上枱好吸睛 有個蟹蟹碟放烏冬 另外分開獨立放左蟹黃 蟹膏同埋蟹肉 仲有個湯壺同埋紫色嘅香水樽放住花鵰酒 仲有蟹醋~可以試下分開三樣蟹咁撈烏冬食 又可以全部倒哂一齊撈烏冬食 烏冬都算幾煙韌彈牙 食好好滿足😆😆👍🏼-🦀🍚蟹王丼 $208其實同蟹粉烏冬差唔多 不過佢就蟹黃 蟹膏 蟹肉鋪係飯嘅面頭 最頂仲有隻煎荷包蛋!🍳一樣都係咁好食🙂‍↕️不過可能飯比較飽肚 撈埋蟹粉食 食食下有少少漏嘅感覺🤣🤣-🍇🥞提子大福班戟 $168呢個勁得意幾好食!提子都幾甜 而且大福嘅皮下面係呢埋左雲呢拿雪糕+提子同埋pancake 整體都幾夾幾好食😋😋
🦀🍜瘋狂蟹粉烏冬 $238
🦀🍚蟹王丼 $208
🍇🥞提子大福班戟 $168
2024-08-24
10 分鐘 (堂食)
$337.5 (晚餐)
2024-09-13 715 瀏覽
位於銅鑼灣的地鋪好日式工業風裝修既餐廳。作為孤獨的美食家,在鬧市中竟然有一個寧靜又舒服既地方享受一人午餐⛩️瘋狂蟹粉🦀烏冬 $238⛩️滿滿的儀式感。烏冬盛放在一個精緻的蟹型碟中,旁邊配有如香水瓶般的噴壺,裝著花雕酒和蟹醋一個典雅的黑色沙茶湯壺。三種獨立的蟹肉、蟹黃和蟹膏各自展現其獨特風味,卻又和諧共融。🥢起手可以輕輕噴上花雕酒花雕酒同醋 更加能夠勾畫出蟹黃鮮味。🦀蟹膏橙紅色的蟹膏質感像蛋黃,口感豐腴,味道鲜美;🦀蟹肉+🦀蟹黃特製 混合口感豐盈,並且融合了大量的蟹肉,份量十足不同食法去配合蟹粉烏冬等配料,為整道菜添加了不少層次感。

⛩️瘋狂蟹粉🦀烏冬 $238

⛩️滿滿的儀式感。

烏冬盛放在一個精緻的蟹型碟中,
瘋狂蟹粉烏冬

旁邊配有如香水瓶般的噴壺,裝著花雕酒和蟹醋

一個典雅的黑色沙茶湯壺。

蟹膏

🦀蟹膏
橙紅色的蟹膏質感像蛋黃,口感豐腴,味道鲜美;
蟹肉

🦀蟹肉+🦀蟹黃特製
混合口感豐盈,並且融合了大量的蟹肉,份量十足

不同食法去配合蟹粉烏冬等配料,為整道菜添加了不少層次感。

2024-09-12
  • 五王蟹粉烏冬
  • 焙茶/抹茶富士山
2024-09-08 499 瀏覽
冇食到,但我響門口見到店內唯一員工(定老闆)響bar檯位訓得好熟,果陣7點幾一個客都冇,唔係應該好緊張出嚟接下客咁咩?一間食店咁唔care生意再睇埋網上嘅負評,都係算啦我去第二間,因為聞到一陣伏味
2024-08-31 680 瀏覽
今日同朋友一齊去fashion walk行,順便諗住揾個地方食個tea,坐下。咁啱呢間野個門面都幾得意,見到係食pancake又無乜人,就入去試下。入到去店員已經坐咗喺bar枱玩電話,咁間鋪無乜客,我唔怪佢啦(但原來之後多客,佢都係坐喺bar枱玩電話)。之後我地坐低晒,就點野食啦。 4個大人(有一個工人姐姐),2個小朋友(4歲,2歲) ,我地叫咗2份pancake,2杯野飲。咁個waitress就話’你地叫唔夠喎,每人最低消費$100‘ 呢啲咪係應該嗰客一入黎就要講,menu, poster都無寫。咁我就覺得都係嘅你咁大間鋪,唔緊要啦。 我就再加多一份dessert。 諗住都應該夠啦 $460。 佢再話’你地要$500先夠。’ 我就問小朋友都計? 2歲嗰小朋友都唔食得你啲野。 佢就答我小朋友計$50/人。 咁我唯有加多杯野飲啦。之後,上菜杯iced latte係熱嘅,之不過上面有2粒冰, 咁我覺得唔夠凍,問佢可唔可以加多2粒冰。 佢竟然反我白眼🙄。 講真食物份量少都算,但食物真係好一般,仲要無service。 我真係好少會寫一間餐廳有幾差,呢間野真係我覺得唔配有good comment

之後,上菜

我真係好少會寫一間餐廳有幾差,呢間野真係我覺得唔配有good comment。

2024-07-18 1088 瀏覽
見佢係OpenRice評論唔錯,而且好多social media 落廣告,諗住俾個機會放工嗰陣去試下。我試咗門口推介嘅蟹粉烏冬,$208唔算平再加一,仲包埋沙律、湯同飲品,可以揀焙茶或者咖啡。  佢哋用個蟹形碟裝住烏冬,旁邊有花雕酒同蟹醋可以自己加。我攪勻咗蟹粉同烏冬,第一口試返原味,冇加醬料。結果真係好失望,唔熱冇鮮味,食落好似白烚烏冬咁。蟹粉冇味,仲有啲微微嘅腥味。夾埋烏冬只係食到腥味。 見到花雕酒好靚,我試咗噴少少上去,希望可以改善味道,但結果係多咗陣酒味,變咗又苦又腥,更加難食。最後我加咗好多蟹醋,終於有啲味道出嚟。所以,$208食咗一碟蟹醋烏冬,仲加咗啲蟹殼碎。呢度嘅蟹粉烏冬真係完全冇達到我嘅預期。

之前食過一次覺得ok,所以再去幫襯,點知係惡夢嘅開始😓入門口嗰陣職員完全唔講話冇晒白飯,等人齊坐低晒到落order先至講話冇。因為menu上面晚餐大多數係丼飯..揀無可揀之下,唯有叫個牛肋條意粉,結果嚟到嚇一跳…成碟好似上手食剩再砌返俾你咁😓 餸又少粉又少🤯都唔知佢其實係咪連食材都冇,所以得一啖餸都照上俾個客😓定係嗰晚有其他人都係叫呢個所以個廚師將d餸一分為二?總之就係圖文嚴重不符啦⋯⋯😓(翻查過之前其他人po 啲相明明冇咁少量)收你$138俾一pat仔嘢你食….簡直係伏中之伏!千祈唔好嚟食!可惜OpenRice 冇得俾負分☹️
之前食過一次覺得ok,所以再去幫襯,點知係惡夢嘅開始😓
成碟好似上手食剩再砌返俾你咁😓
餸又少粉又少🤯
都唔知佢其實係咪連食材都冇,所以得一啖餸都照上俾個客😓
(翻查過之前其他人po 啲相明明冇咁少量)
收你$138俾一pat仔嘢你食….
簡直係伏中之伏!千祈唔好嚟食!
可惜OpenRice 冇得俾負分☹️

蕃茄牛肋條意粉
2024-07-09 640 瀏覽
依間位於銅鑼灣既班戟專門店係日式和風既裝修風格,非常之打卡!芝士和牛漢堡班戟 $168依個原味班戟材料豐富: 金文畢芝士、和牛漢堡、薯餅、車打芝士等。聞起上尼有好香既芝士味,食落去再夾埋和牛嘅香味真係好好食!和牛漢堡份量十足,而且一上枱就散發住陣陣牛肉香味👍🏻紫薯班戟 MONT BLANCE $158MONT BLANCE有唔同口味可以選擇,今次揀左紫薯味,班戟方面就揀選左綠茶味,雪糕就揀咗焙茶味。有濃郁既紫薯味,綠茶pancake以日本無麩質食材製作,啱晒麩質敏感嘅朋友去試下。紫薯 MONT BLANCE食落有濃濃既紫薯味同好香滑,而焙茶雪糕有好香濃嘅茶味,同唔太甜👍🏻但係焙茶雪糕同綠茶pancake一齊食嘅話,焙茶味就會遮蓋咗綠茶味。要淨係食綠茶pancake先可以食到綠茶味。抹茶富士山 $48綠色奶蓋個杯係抹茶富士山,呢杯飲品好igable,抹茶奶蓋有好濃郁嘅抹茶味,真係令人有深刻既印象! 先飲一啖抹茶奶蓋再配搭下層鮮奶,好濃好香滑,非常推薦鍾意濃抹茶味嘅朋友一試。焙茶富士山 $48啡色奶蓋個杯係焙茶富士山,賣相都係十分打卡!超濃焙茶味既奶蓋,配搭下層嘅鮮奶同樣都係好香濃好滑,非

芝士和牛漢堡班戟 $168

紫薯班戟 MONT BLANCE $158

抹茶富士山 $48

焙茶富士山 $48
啡色奶蓋個杯係焙茶富士山,賣相都係十分打卡!超濃焙茶味既奶蓋,配搭下層嘅鮮奶同樣都係好香濃好滑,非常適合焙茶控朋友試下!

總結:日式和風裝修令人好relax,班戟選擇好多賣相又靚,又適合麩質敏感朋友,亦都非常適合同朋友一齊chill下打下卡
但價錢偏貴
紫薯班戟 MONT BLANCE
芝士和牛漢堡班戟
抹茶富士山,焙茶富士山
紫薯班戟 MONT BLANCE
芝士和牛漢堡班戟
抹茶富士山,焙茶富士山
2024-07-09 446 瀏覽
同朋友比餐牌及餐廳環境吸引,所以去食晚餐!食物質素普通,不算特別。當日叫左3樣食物及2杯飲品:(1)松露香燒帶子配天使麵-$138松露汁幾香,不算好濃味,帶子煎得好味(2)香燒牛小排蘑菇汁配飯-$138蘑菇汁沒什麼特別,味道不明顯,牛小排令人失望,原來只是3片牛肉薄片(3)焦糖香蕉pancake -$128Pancake比想像中差,沒有蛋香,亦不算特別鬆軟,焦糖味接近沒有,感覺上只有大量cream及香蕉放在一塊pancake上面(4)維也納咖啡 -$48味道不錯,但亦不算特別香濃總括然而,食物質素一般,甜品或許選錯了,感覺也不算特別好味,整體性價比較低。

當日叫左3樣食物及2杯飲品:
(1)松露香燒帶子配天使麵-$138
松露汁幾香,不算好濃味,帶子煎得好味

(2)香燒牛小排蘑菇汁配飯-$138

(3)焦糖香蕉pancake -$128

(4)維也納咖啡 -$48
味道不錯,但亦不算特別香濃

2024-06-10
2024-06-22 389 瀏覽
最近我造訪了一間專門提供蟹粉料理的餐廳。餐廳主打的瘋狂蟹粉烏冬絕對是必點之選!鮮甜多汁的蟹肉與彈牙的烏冬麵完美融合,口感十分豐富。店內還提供了不同食法去配合蟹粉烏冬等配料,為整道菜添加了不少層次感。另外店內提供多種風味的pancake,實在讓人難以抉擇。最終我選購了兩個pancake,其中一個是我最愛的草莓口味。不同於一般甜膩的甜點,這家pancake恰到好處的甜度,令人回味無窮。總的來說,這次用餐體驗堪稱不錯。除了價錢稍貴之外,非常適合喜歡食蟹的foodie

2024-06-20 448 瀏覽
不可一不可再!叫咗個呢度個個都大推嘅和牛pancake漢堡, 超級普通,和牛無牛味,係咁易夾d生菜同夾塊惠康都可以買到嘅薯餅⋯個pancake 皮好似舊煎蛋糕咁⋯唔鬆軟,咁就$168 到底當中有幾多比左KOL賣廣告?叫咗個薯條 好垃圾 乾爭爭 無味 麥當勞比佢好食 又$68到重點!甜品! 粟子pancake = 同去東海堂買嘅粟子生日蛋糕係無分別架!呢間嘢d pancake 唔好食,整到成個海綿蛋糕咁⋯仲有個女店員叫左3次佢都唔斟水俾我哋🙃點解呢?
不可一不可再!

叫咗個薯條 好垃圾 乾爭爭 無味 麥當勞比佢好食 又$68

呢間嘢d pancake 唔好食,整到成個海綿蛋糕咁⋯

仲有個女店員叫左3次佢都唔斟水俾我哋🙃
點解呢?