2019-07-03 4299 瀏覽
有一天經過這裡,轉了風格 不再吃西餐 而轉了做泰式餐廳一於來試試。Set lunch menu選擇頗多,價錢劃一$88包一杯飲品,合理。✨點了鮮蝦雞絲炒金邊粉份量頗多,適合肌腸轆轆的我。味道不錯,大蝦都有頗多隻,大件夾抵食。點了熱咖啡,正正常常,OK。✨海鮮雞扒喇沙金邊粉朋友點了這個,交換試了試。喇沙味濃份量沒有金邊粉多 不過都飽肚 辣度不會太辣 椰奶味中等,不會太濃郁 雞件不多 雞蛋半生熟有驚喜!合格!$88 Lunch set一試無妨。Lunch menu
有一天經過這裡,
轉了風格
不再吃西餐 而轉了做泰式餐廳
一於來試試。

✨點了鮮蝦雞絲炒金邊粉
份量頗多,適合肌腸轆轆的我。
味道不錯,大蝦都有頗多隻,大件夾抵食。
點了熱咖啡,正正常常,OK。

✨海鮮雞扒喇沙金邊粉
朋友點了這個,交換試了試。
喇沙味濃
份量沒有金邊粉多 不過都飽肚
辣度不會太辣
椰奶味中等,不會太濃郁
雞件不多 雞蛋半生熟有驚喜!
合格!

$88 Lunch set一試無妨。

Lunch menu

2019-02-24 4400 瀏覽
今日同朋友慶祝生日食生日Lunch, 黎到呢間位於灣仔合和中心嘅Papillon。位置較為偏遠,就算去咗合和都要轉兩次𨋢先到,所以lunch time 少人,比較清靜。倖存者覺得呢度嘅lunch set 性價比好高,所有餐連飲品都係$88,仲無時間限制,岩晒想同同事傾計又想坐奈啲你出𨋢轉咗見到Papillon 舖面香茅雞扒撈檬份量足夠正常1.5女仔嘅食量,感覺食極都食唔完咁。雞扒外皮煎得香脆,略嫌雞扒切得太散。每條檬粉吸收充足水份,但又於檬粉份量太多,顯得餸嘅份量不足,但加埋附送一樽辣嘅甜酸汁,味道適中上。海鮮雞扒喇沙金邊粉少少辣都唔食得嘅倖存者竟然食到呢個海鮮喇沙!證明一啲都唔辣,仲保持到喇沙應有嘅香料味。份量相對第一碗無咁大,適合一人食量,湯底惹味十足,加上海鮮足料,可以一戰!鮮蝦雞絲炒金邊粉味道一般,海鮮粉量足料,建議連埋頭先香茅雞扒嘅甜酸汁一齊食,味道會豐富啲

出𨋢轉咗見到Papillon 舖面

香茅雞扒撈檬

海鮮雞扒喇沙金邊粉

鮮蝦雞絲炒金邊粉
2019-02-20 2677 瀏覽
我每星期都一定會去灣仔合和大廈食飯,喺合和食咗咁多間餐廳都唔知道呢度有間越南餐廳,今晚元宵節一於去試吓。去到餐廳見到冇咩人,都知道有啲唔對路,但心諗越南野食,差極應該有個譜㗎,所以點都要試吓。我叫咗Dinner set嘅海鮮雞扒喇沙金邊粉,另外加個粉包。喇沙個湯底好普通,只有蝦係海鮮,粉包入面好少餸。我朋友叫咗泰式蛋包金邊粉,毫無驚喜,味道一般。其實呢間餐廳點解算係越南餐廳呢? 好似只係一間普通亞洲菜,加上普通味道的普通食物

我朋友叫咗泰式蛋包金邊粉,毫無驚喜,味道一般。

2018-11-23 3022 瀏覽
呢度晚餐人雖少但西餐食物和服務都有質素,又坐得舒服,所以一直有定期幫襯開,可惜早兩晚上到去竟然封咗門口,有張紙寫住話會轉型做東南亞菜式......心裏一沉,非常失落,非常後悔,沒有為這個私藏的飯廳做過任何嘢,連上Open Rice寫個好評都無,咁少人幫襯,難怪要轉型,可惜可惜。我唔知道老闆會找個咩東南亞廚師,但應該會無以前咁常去了

我唔知道老闆會找個咩東南亞廚師,但應該會無以前咁常去了
2018-11-20
2018-09-16 2759 瀏覽
很少地方有燒牛肉吃, 但這兒竟然有,而且晚飯也只要hkd 158,有幾片薄切燒西冷扒,不錯,就是放涼了一點。南瓜湯很濃很好味。散餐叫了蟹肉意粉, 好多蟹肉,很好吃,有點辣。服務非常好。地方很大和舒服。不明白這麼好的餐廳為何晚市只有三四台。
2018-09-14
  • 燒牛肉
2018-09-16 1528 瀏覽
🐻 Papillon is the type of cafe you go when you need a good coffee. The food is a hit or miss, and the kitchen is not very consistent with the food quality. This is nice, avocado themed breakfast. But it does take a lot of skill to mess up an avocado dish. The meat I got last time was overpriced and veryy bad. Dried pork that costs around 150 for lunch. Come at your own risk. The wait staff are nice but can forget your request sometimes.
2018-07-24 1638 瀏覽
晚上來了合和中心17樓,全場只有3枱客人。不明白為什麼那麼高質素的餐廳竟然這麼小人。這個pizza新鮮出爐,pizza係薄薄的餅底(本人至愛),蕃茄被芝士同parma ham蓋著。一咬入口就滿滿的鮮茄汁,很juicy。整個口感和味道間直天依無縫。而且在餡料方面一點也不嗇!滿滿的餡料,口感非凡這塊牛扒七成熟,圖片內容合乎國情!好多汁呢肉質軟熟其他配菜也不俗。順帶一提,店員見2人共享一人一碗蘑菇湯,便另外送多一碗好讓我們一吃喝呢!十分體貼!
晚上來了合和中心17樓,全場只有3枱客人。
不明白為什麼那麼高質素的餐廳竟然這麼小人。

Parma  ham  pizza

而且在餡料方面一點也不嗇!滿滿的餡料,口感非凡

Steak  7成熟

這塊牛扒七成熟,圖片內容合乎國情!

好多汁呢
肉質軟熟
其他配菜也不俗。

Parma  ham  pizza
Steak  7成熟
2018-07-17 1250 瀏覽
繁忙嘅午膳時間,喺灣仔,仲要係無訂位嘅情況吓,本來搵食艱難,但這裡卻有坐位,想必定有啲特別😅我和朋友各自order一份Set Lunch,當中包括主菜,湯及飲品。先來南瓜湯,傑傑地,味道唔錯。朋友嘅牛扒先上枱,那碗蔬菜蓉,同湯一般的傑,賣相同味道都一般。牛扒比較正常。至於我order的pasta,則等左好耐都未到。見到隔離左右都係上哂牛扒,就知自己叫錯嘢😅等呀等,朋友都差不多食完,我的pasta終於出現。以為慢功出細貨,點知期望越大失望越大!啲pasta比較硬,有啲三四條黏埋一齊,早知唔好吹個廚師啦!

先來南瓜湯,傑傑地,味道唔錯。

2018-07-17
這間餐廳在我公司附近,理應是食lunch的好地方,不過雖然近但我們並沒有吃太多次,因為吃過幾次它們的menu並沒什麼大改變,價錢又不是特別吸引,只能說勝在容易找到位子。lunch menu 主菜有些頗貴,我們通常都只是點最平的daily pasta and pizza再share。雖然是最平的但也不算平,每一個連加一都已經要快一百元。這間Pizza通常比pasta好吃。熱辣辣香噴噴上枱,賣相吸引,味道濃味再加煙韌無敵的芝士,包底軟綿綿焗得剛好,不錯!Pizza每一次吃都較淡,欠了少少味道,沒什麼材料和意粉拌著吃,感覺寡了少少。Daily Pizza $98Daily Pasta $88 Set lunch soup 湯夠濃郁好喝!Daily pizza Daily Pasta lunch set soup lunch set drink

lunch menu

lunch set drink

Lunch Set - Soup
Lunch  set  soup
2018-06-23 1024 瀏覽
父親節訂了檯三代同堂在這裡用餐。第三次來了、平常都是吃lunch,這裡的意粉和pizza都是手造的,好好吃呢~意粉的質感是有點煙韌帶有口感、個人十分喜歡茄汁意粉,要我一個人吃光一碟也可以 pizza的餅底十分香脆,吃下去很清爽一點也不油膩,雞翼十分惹味香辣,炸物有點油膩但味道是不錯的。南瓜湯十分香濃很多碎碎的南瓜肉。整體服務也很好,這裡的員工會有耐性的跟您講解菜單,然後動作也很快捷俐落的。之後有機會還是會繼續來的
慶祝紀念
父親節
2018-06-14 859 瀏覽
機本上向這個區食晏,去到高當少少價錢一定過百元,不過已一個打工仔心態,吃得一個高價一定期望食物質素一定要有高水平,怎麼今次的確很失望!這個午餐約$118..跟湯.飲品.主菜香煎鱸魚🐟跟飯!首先講個飯,唔熱之餘生米,之後店員比咗個意粉換走個飯,反而是個意粉好過個魚,至於個磨菇湯沒有熱、味道一般可以!相信唯一這裡的賣點是咖啡☕️另外朋友叫左個牛扒,試咗都唔錯,所以下次到這裡食晏一定不可以選擇錯誤🤣
一定要有高水平,怎麼今次的確很
失望!

這個午餐約$118..跟湯.飲品.主菜

香煎鱸魚🐟跟飯!

首先講個飯,
相信唯一這裡的
賣點是咖啡☕️

另外朋友叫左個牛扒,
試咗都唔錯,所以下次到這裡食晏一定不可以選擇錯誤🤣

there's a place called papillon right beside my school, it's not the best place if you want to have good deals, but sometimes if you need to work after school, it's best to save some time instead of saving your pocket money.the coffee is not bad at all, a bit on the small size, but hey, it's cheaper then Starbucks. the decorations are great though. it's also one of those fancy cafés with dime light, so I would loved sitting there. definitely a great place for work. the cashier is nice, very nice
the coffee is not bad at all, a bit on the small size, but hey, it's cheaper then Starbucks. the decorations are great though. it's also one of those fancy cafés with dime light, so I would loved sitting there. definitely a great place for work. the cashier is nice, very nice. felt like making friends just by telling him what coffee I want.
cappuccino
2018-05-04 1279 瀏覽
約會好姊妹通常都是去休閒cafe,今次去左灣仔Pappillon Cafe。 之前因工作關係路經已經被餐廳裝修吸引,終於有機會一試真功夫。Deluxe Breakfast ($108)有炒蛋、煙肉、腸、磨菇、多士⋯包羅萬有,分量幾豐富,自家製菠菜醬令人分外開胃,味道清新。Egg Benedict with salmon & mushroom )$98)外表精緻,味道一般,同其他餐廳水準差不多,沙律配黑醋,是冇得輸。見openrice 食評好多人推介Ginger White,把心一橫試一試,同一般即磨咖啡味道好唔一樣,少少薑味滲出黎,咖啡味唔太重,的確冇推介錯。

Deluxe Breakfast ($108)

Ginger  White

Ginger  White
  • Deluxe Breakfast
  • EGG BENEDICT
2018-03-14 1713 瀏覽
今次好早就外出工作,周圍搵餐餐廳食小小嘢。仲係好早,無乜人,環境都幾舒服(^◇^)雖然早起床,還是要叉一叉電,突然口痕來一口鬆餅。鬆餅還可以,足料,唔會好「空虛」。朝早先鬆一鬆,可以開波做嘢!有機會係度邊做嘢邊食先
今次好早就外出工作,周圍搵餐餐廳食小小嘢。

仲係好早,無乜人,環境都幾舒服(^◇^)

雖然早起床,還是要叉一叉電,突然口痕來一口鬆餅。

$45 (早餐)
2018-03-05 1436 瀏覽
與同事慶祝生日一行六人,事先預約,不用等位中午時段人不算很多,位子尚算寬敞今次應該是第4-5次在這裡用餐Papillion的中午套餐有沙律、比薩、意粉、西餐等等的選擇。西餐有牛、雞、羊、魚等等的選擇,因應時間有所不同。主菜還配有兩個配菜,選擇也不少,主打健康小食。每個中午套餐也附有餐湯及飲料平時每次去都點西餐套餐,但今天一反常態,點了比薩。比薩大家都吃過,但是北京填鴨比薩都是第一次聽第一次見。好奇心誘惑之下決定挑戰一下。而我的選擇也沒令我失望,是一個中西雜錦的產物!一個比薩六塊,每塊上都有鴨肉。雖然點餐時一直期待會有北京填鴨的鴨皮,但在沒有鴨皮的情況下味道也勾起北京填鴨的風味!披薩應有的西式配料,芝士、車厘茄、蘑菇等等都一應俱全!平時慣用的番茄醬鋪底則採用了海鮮醬,加上鴨肉的確有北京填鴨的韻味👍🏻👍🏻,中和了芝士的膩。脆脆的薄餅底加上鋪面的脆脆酥,讓口感進一步提升。
與同事慶祝生日
一行六人,事先預約,不用等位
中午時段人不算很多,位子尚算寬敞

今次應該是第4-5次在這裡用餐

而我的選擇也沒令我失望,是一個中西雜錦的產物!

2018-03-05