2024-08-07 904 瀏覽
因公事約了在香港科學園工作的朋友午膳, 這熟路友人引領去到這一間原來是Club One即會所一號品牌系列的餐廳👏內部佈置走宴會廳設計, 配襯四面園林噴泉,寬敞開揚, 高樓底👏先來一壺在一般酒樓不多見 的人參烏龍茶👏侍應推介前菜主食和甜品一共十道菜的法式焗蟹蓋套餐,看來中西式菜餚兼備👏四式前菜:蔥油海蜇頭,又香又爽口;松露糖心蛋,芬芳绵滑溜;橘子白肉,冬瓜球配酸甜橙香汁,好清新;黑醋蝦球,醋香配彈牙蝦球😋原盅燉湯佛跳牆, 用料到位, 有鮑魚花膠, 夠氣勢😋主食:法式焗蟹蓋, 餡料有足夠蟹肉洋蔥配料, 焗得酥香, 配菜藜麥鷹嘴豆沙律,不愧主角 😋炭燒黑毛豬配蘋果蓉, 黑毛豬柳爽嫩可口, 油脂適中, 配上蘋果蓉,菠蘿果香,正呀😋米水鮮竹浸翡翠, 青青淡淡的浸莧菜😋香草忌廉天使麵, 伴上蝦球 增加口感😋生磨蛋白杏仁茶,杏香濃郁,甘甜滑口😋一次驚喜的焗蟹蓋套餐

先來一壺在一般酒樓不多見 的人參烏龍茶👏
人參烏龍茶

四式前菜:

蔥油海蜇頭,又香又爽口;

松露糖心蛋,芬芳绵滑溜;

橘子白肉,冬瓜球配酸甜橙香汁,好清新;

黑醋蝦球,醋香配彈牙蝦球😋
四式前菜

原盅燉湯佛跳牆, 用料到位, 有鮑魚花膠, 夠氣勢😋

主食:

炭燒黑毛豬配蘋果蓉

米水鮮竹浸翡翠, 青青淡淡的浸莧菜😋
米水鮮竹浸翡翠

香草忌廉天使麵, 伴上蝦球 增加口感😋
香草忌廉天使麵

生磨蛋白杏仁茶,杏香濃郁,甘甜滑口😋

一次驚喜的焗蟹蓋套餐

2024-08-06
人參烏龍茶
炭燒黑毛豬配蘋果蓉
生磨蛋白杏仁茶
位於沙田科學園ClubOne會所1號嘅❣︎Parc88❣︎婚禮場地,以森林田園風格落地玻璃設計,望出去係湖景草地花園,感覺高貴優雅,呢到食物質素唔錯,招呼服務又好,又有靚景望,呢餐飯真係食得超愉快👍🏻❣︎北京填鴨套餐❣︎每位$290❣︎四式前菜❣︎擺盤精緻,內有蔥油海蜇頭味鮮爽脆,松露糖心蛋口感綿密順滑,湘西口水雞辣鮮香嫩,橘子白玉酸酸甜甜好清新。❣︎蜜瓜花膠響螺爵士湯❣︎清潤芳芬,十分可口,真材實料😋👍🏻花膠同雞腳我都食埋,超讚🩷❣︎北京填鴨❣︎片皮鴨酥脆鬆化,肉質嫩滑,餅皮厚薄適中,京蔥條,青瓜同哈密瓜都好新鮮,沾埋醬汁包來食,香濃惹味。❣︎乾燒明蝦球❣︎京蔥同冬菇炒得好有穫氣,蝦球大隻超新鮮彈牙。❣︎豆醬銀杏杞子浸時蔬❣︎用上百合白果杞子上湯浸成嘅菜苗,健康清新。❣︎鴨鬆炆飯❣︎口感濕潤,啖啖鴨香味。❣︎黑糖紅棗圓肉燉桃膠❣︎食埋呢個糖水做結尾超滿足😍味道清甜,桃膠爽滑煙韌。

❣︎北京填鴨套餐❣︎每位$290

❣︎四式前菜❣︎

❣︎蜜瓜花膠響螺爵士湯❣︎

❣︎北京填鴨❣︎

❣︎乾燒明蝦球❣︎
京蔥同冬菇炒得好有穫氣,蝦球大隻超新鮮彈牙。

❣︎豆醬銀杏杞子浸時蔬❣︎
用上百合白果杞子上湯浸成嘅菜苗,健康清新。

❣︎鴨鬆炆飯❣︎
口感濕潤,啖啖鴨香味。

❣︎黑糖紅棗圓肉燉桃膠❣︎
食埋呢個糖水做結尾超滿足😍味道清甜,桃膠爽滑煙韌。

2024-07-26
  • 蜜瓜花膠響螺爵士湯
  • 北京填鴨
2024-07-05 794 瀏覽
科學園新開嘅餐廳,Club One 會所一號集團嘅,環境好靚,落地大玻璃窗,好光猛更舒服,座位超闊落👍🏻除 a la Carte,仲有唔同套餐選擇北京填鴨套餐 $280 (ClubDining 會員價有7折 $196)四式前菜有蔥油海蜇頭、松露糖心蛋、醋椒野生木耳、百香金柚白玉;四方木盤上菜好靚,海蜇頭超級肥美,爽口彈牙嘅;百香金柚白玉原來係帶子,好新鮮,酸酸甜甜好清新;糖心蛋勁松露黑蒜螺頭花膠燉雞湯超級足料,有螺頭、花膠、瘦肉、雞肉、瑤柱、黑蒜等,湯濃郁嘅,勁滋補鍾意黑蒜嘅,必飲,重黑蒜味北京填鴨賣相精緻,鴨皮下脂肪唔多,有陣陣木香味,填鴨包皮超薄超軟熟乾燒明蝦球似新鮮蝦唔係雪藏蝦,蝦味濃,超彈牙,仲炒得好有鑊氣💯上湯薏仁浸鮮淮山翡翠菜苗夠嫩,有鮮淮山、薏米好健康,上湯冇味精,亦唔算重味😋鴨鬆炆飯鴨鬆肉汁滲哂入飯度,食埋超飽擂沙湯丸湯丸好軟熟,唔太甜🉐而家新張期內,仲有7折,抵食👍🏻環境裝修幾靚,仲可以望到出面花園境,擺酒應該唔錯😌
除 a la Carte,仲有唔同套餐選擇

北京填鴨套餐 $280
(ClubDining 會員價有7折 $196)

北京填鴨
賣相精緻,鴨皮下脂肪唔多,有陣陣木香味,填鴨包皮超薄超軟熟
乾燒明蝦球
似新鮮蝦唔係雪藏蝦,蝦味濃,超彈牙,仲炒得好有鑊氣💯
上湯薏仁浸鮮淮山翡翠
菜苗夠嫩,有鮮淮山、薏米好健康,上湯冇味精,亦唔算重味😋
鴨鬆炆飯
鴨鬆肉汁滲哂入飯度,食埋超飽
擂沙湯丸
湯丸好軟熟,唔太甜🉐
而家新張期內,仲有7折,抵食👍🏻

環境裝修幾靚,仲可以望到出面花園境,擺酒應該唔錯😌
  • 北京填鴨,
  • 乾燒明蝦球,
  • 上湯薏仁浸鮮淮山翡翠,
今日去科學園參加展覽,難得老闆請食飯就選了一間比較姿整的,原來是club one和會所一號旗下的。有3個套餐都是抵吃的,今晚就選了法式焗蟹蓋套餐。【蔥油海蜇頭】肥美的海蜇頭咬下去是滑流流的,蔥油味道幾香不太嗆。【松露糖心蛋】糖心蛋是軟心又帶點甜味,加上松露味道突出,幾特別。【太白醉雞】每人有一件,醉雞酒味不算太濃郁,味道易入口。【四喜烤麩】甜蜜多汁。【佛跳牆】非常足料,有鮑魚、花膠、雞腳等食村,湯汁濃郁。【法式焗蟹蓋】 蟹蓋包住美味的蟹肉和芝士蟹柳,熱辣辣又好味。【橙香燴鴨】橙香味俱全,不過燴鴨胸比較韌,配菜有紫薯和南瓜。【米水鮮竹浸翡翠】有一粒粒的白果,有點甘苦,而腐竹幾軟腍,而米水就較清淡。【香草忌廉天使麵】白汁很重的奶油味。【生磨蛋白杏仁茶】杏仁茶超濃郁。【黑沙流心奶黃包】中間流著甜蜜又重蛋黃味道的醬汁。

玫瑰茶

【太白醉雞】每人有一件,醉雞酒味不算太濃郁,味道易入口。

【四喜烤麩】甜蜜多汁。
四式前菜

【佛跳牆】非常足料,有鮑魚、花膠、雞腳等食村,湯汁濃郁。

橙香燴鴨

米水鮮竹浸翡翠

【香草忌廉天使麵】白汁很重的奶油味。
香草忌廉天使麵

【生磨蛋白杏仁茶】杏仁茶超濃郁。
生磨蛋白杏仁茶

【黑沙流心奶黃包】中間流著甜蜜又重蛋黃味道的醬汁。
2024-05-31
玫瑰茶
橙香燴鴨
1K
2024-05-31 615 瀏覽
在科學園上班的我, 又來試試新餐廳! 由原本的位置搬到景觀更好的地方, 更光亮更舒適, 在適當時段, 更能安座餐廳內便可望到音樂噴泉! 餐具也很精美, 四周也是打卡位! 新張期內, 不是會員及員工也享有7折優惠, 很不錯! 茗茶選擇多, 來試試台灣人蔘烏龍, 有著淡淡的蔘味! 法式焗蟹蓋套餐, 來個中西合璧! 四式前菜: 海蜇頭、燻糖心蛋、太白醉雞、四喜烤麩 ~ 蛋有超濃的煙燻味道, 盒子一放下便聞得到! 最愛海蜇頭, 超爽脆的! 醉雞酒味不會過多, 烤麩很厚實! 開胃! 佛跳牆 ~ 超足料的! 海蔘、花膠、鮑魚、螺頭、雞、瘦肉! 湯水清甜鮮香又濃郁! 法式焗蟹蓋 ~ 蟹肉份量很多, 口感十分豐富, 加入少許忌廉及洋蔥提升味道層次, 口感細膩! 橙香燴鴨 ~ 橙味超香甜! 鴨不是全熟, 肉質挺嫩的, 外表煎至焦香, 很惹味! 底下的南瓜及紫薯同樣出色!米水鮮竹浸翡翠 ~ 是米水的清甜味, 菜很嫩很嫩, 兩者原來很配合!香草忌廉天使麵 ~ 意粉軟硬剛剛好, 掛汁的! 蝦肉去殼去腸, 爽口彈牙, 配色也很好看!生磨蛋白杏仁茶 ~ 最愛的! 蛋白滑滑嫩嫩的, 杏仁茶很香甜, 入口幼滑!

新張期內, 不是會員及員工也享有7折優惠, 很不錯!

茗茶選擇多, 來試試台灣人蔘烏龍, 有著淡淡的蔘味!
法式焗蟹蓋套餐, 來個中西合璧!
2024-08-27 231 瀏覽
朋友們分別想在科學園的Parc 88 舉行婚禮、滿月宴,所以大家一齊來視察餐廳環境及試試食物質素。一來到我覺得環境好靚好吸引,長形廳夠實用,一邊是落地玻璃窗,除增添空間感外,有自然光透入拍照更靚。除了點心,也有好幾個套餐選擇,星期六、日有8折,會員更有7折,今次選了北京填鴨套餐。蜜瓜花膠響螺爵士湯有花膠、響螺、瘦肉等豐富材料,湯相當清甜滋潤,花膠彈牙、響螺夠腍。前菜有爽口的蔥油海蜇頭、煙燻味濃的松露糖心蛋、惹味湘西口水雞、微酸開胃的橘子白玉。北京填鴨金色擺碟顯的格外高貴,配料除了青瓜絲、京蔥絲,還有哈密瓜絲幾特別。餅皮熱騰騰,鴨皮沒有脂肪,肉也嫩滑,包著一起享用,味道不錯,另外哈密瓜絲的甜味令到整體味道更有層次。乾燒明蝦球整體乾身惹味,蝦球夠大隻爽脆。豆醬銀杏杞子浸時蔬菜鮮甜嫩滑又吸湯鴨鬆炆飯加入鴨皮、鴨肉,香味濃郁,炆飯口能較濕潤。最後以黑糖紅棗圓肉滋潤糖水作完結。
蜜瓜花膠響螺爵士湯
乾燒明蝦球
整體乾身惹味,蝦球夠大隻爽脆。
豆醬銀杏杞子浸時蔬
菜鮮甜嫩滑又吸湯
鴨鬆炆飯
加入鴨皮、鴨肉,香味濃郁,炆飯口能較濕潤。
最後以黑糖紅棗圓肉滋潤糖水作完結。
2024-08-14 263 瀏覽
今天好想放鬆一下,就跟朋友到科學園走走~PARC88 是ClubONE旗下的中菜廳,鄰近科學園著名的打卡熱點「金蛋」。 餐廳以白色和淺啡色為主調,配襯上花飾擺設、射燈和大屏幕,樓底高加上落地大玻璃,營造出明亮通透的氛圍,感覺舒心優雅。 點了【北京填鴨套餐】~四式前菜均是冷盤,以四格木盒上枱:蔥油海蜇頭入口爽脆可口; 松露糖心蛋雞蛋軟滑香濃,與松露香氣交融,層次豐富;湘西口水的特製香辣醬汁挺辣的;橘子白玉橘子香味清新怡人。很喜歡蜜瓜花膠響螺爵士湯,以蜜瓜、花膠、響螺、雞肉等製成的暖心燉湯,色澤清澈。蜜瓜的清甜加上響螺的鮮甜,完美融合,滋補養生!北京填鴨擺盤精美,鴨肉香酥可口、鴨皮香脆,配以清脆爽口的青瓜條和哈密瓜條,用熱騰騰的麼麼皮包著吃十分滋味。乾燒明蝦球蝦球入口鮮嫩彈牙,最好吃的是配菜菇菌,做得香口入味。豆醬銀杏杞子浸時蔬用豆乳烹煮,清新高纖。鴨鬆炆飯粒飯都吸收了鴨肉醬汁。最後還有黑糖紅棗圓肉燉桃膠,甜而不膩,養顏養生。
今天好想放鬆一下,就跟朋友到科學園走走~

點了【北京填鴨套餐】~

四式前菜均是冷盤,以四格木盒上枱:
豆醬銀杏杞子浸時蔬用豆乳烹煮,清新高纖。
鴨鬆炆飯粒飯都吸收了鴨肉醬汁。
最後還有黑糖紅棗圓肉燉桃膠,甜而不膩,養顏養生。
2024-08-12 281 瀏覽
下午去咗Parc 88食飯,呢間中菜餐廳走高檔Fusion路線,喺河畔隔離,落地大玻璃令溫暖嘅陽光注入餐廳,仲可以望到個靚景葡式釀響螺套餐 折後$266 一位 (要早一日預訂㗎)四式前菜:蔥油海蜇頭松露糖心蛋黑醋蝦球涼拌小雲耳四款前菜各有特色,個人最鍾意蔥油海蜇頭,個醬汁調得好香帶點微辣湯:猴頭菇螺頭燉雞湯超足料,原來仲有花膠葡式焗釀響螺將螺肉切碎,加入蔬菜用葡汁炒香,再釀入響螺加埋芝士去焗,都好味嘅蒜片和牛有兩塊和牛肉片,好多蔥蒜,放喺熱辣辣嘅石鍋上面慢慢煎熟,非常惹味香口,不過牛味被蔥蒜嘅味道完全覆蓋濃湯浸時蔬估唔到咁好味,用乾冬菇熬製上湯,每一條菜都吸收上湯嘅精華,好好味意大利黑松露海鮮燴飯用海鮮湯以西式嘅燴飯做法,加埋爽口彈牙嘅大蝦,個飯好好食呀生磨蛋白杏仁茶整得好好味,好香杏仁味,唔係個個頂得順杏仁嘅味道,不過呢個係易入口嘅,而且口感好順滑,甜度唔算高價位走高檔路線,入開嚟,想食有質素嘅fusion中菜,可以一試嘅

葡式釀響螺套餐 折後$266 一位 (要早一日預訂㗎)

四式前菜:
蔥油海蜇頭
松露糖心蛋
黑醋蝦球
涼拌小雲耳

湯:猴頭菇螺頭燉雞湯
超足料,原來仲有花膠

葡式焗釀響螺
將螺肉切碎,加入蔬菜用葡汁炒香,
再釀入響螺加埋芝士去焗,都好味嘅

蒜片和牛
有兩塊和牛肉片,好多蔥蒜,放喺熱辣辣嘅石鍋上面
慢慢煎熟,非常惹味香口,不過牛味被蔥蒜嘅味道完全覆蓋

濃湯浸時蔬
估唔到咁好味,用乾冬菇熬製上湯,
每一條菜都吸收上湯嘅精華,好好味

意大利黑松露海鮮燴飯
用海鮮湯以西式嘅燴飯做法,加埋爽口彈牙嘅大蝦,個飯好好食呀

生磨蛋白杏仁茶
整得好好味,好香杏仁味,

2024-07-02 425 瀏覽
很喜歡到科學園開飯,環境闊落新淨,泊車容易,比一般商場清靜,甚合心意!Parc 88 是會所一號的分店,婚禮的熱門場所,大堂華麗,正好翌日有婚禮舉,預早目睹到美麗的場景!點了北京填鴨二人套餐 $560,菜式頗豐富,性價比高!四式前菜,有蔥油海蜇頭、松露糖心蛋、醋椒野生木耳及百香金柚白玉。百香金柚白玉,味道有點似西式的柚子沙律🥗味道,在中式味的圍繞下,最為突出!燉湯是黑蒜螺頭花膠燉雞湯,味道清甜而且養顏,美女佳品!主角北京填鴨,賣相精緻!二人餐,有片皮鴨有四件,皮上有連著鴨肉,口感比較豐富一些。喜歡哈蜜瓜作配料,那一絲的清甜,剛剛好。乾燒明蝦球,蝦球去殼去腸,乾淨衛生。蝦球大隻爽口,配菜調味亦恰到好處。上湯薏仁浸鮮淮山翡翠,莧菜青嫩,淮山健脾有益,多吃是福。主食是鴨鬆炆飯,炆飯最大特點,就是濕濕潤潤的,不會黏口,加上鴨鬆的肉味,挺不錯的甜品擂沙湯丸,賣相精美,味道理想;三色堇加上一抹妖紫,如詩如畫 🥰🥰性價比還算高,不愧是小妹的收藏系列! 😁😁😁

點了北京填鴨二人套餐 $560,菜式頗豐富,性價比高!

燉湯是黑蒜螺頭花膠燉雞湯,味道清甜而且養顏,美女佳品!

主角北京填鴨,賣相精緻!

上湯薏仁浸鮮淮山翡翠,莧菜青嫩,淮山健脾有益,多吃是福。

性價比還算高,不愧是小妹的收藏系列! 😁😁😁
2024-06-25 427 瀏覽
見間餐廳靚靚地,打算試下其中一個二人晚餐happy Friday 。職員其後WhatsApp menu 給我看,我回覆說訂葡式焗響螺餐。星期五晚去到餐廳坐低後,職員問我訂左咩餐,有無落訂?我回覆說我訂了葡式焗響螺餐,你地同事無話過要落訂wor。原來佢地職員竟然係無人check 過個WhatsApp ???結果係無得食,離曬譜!!!好失望。間餐廳去到其實根本都無幾個人,職員卻是懶懶閒,無話想點樣將事情處理得好d,就咁話做唔倒個餐。實在唔怪得人北上唔留港,新開餐廳都做到咁,無話可說。

實在唔怪得人北上唔留港,新開餐廳都做到咁,無話可說。
2024-06-21
2024-06-14 355 瀏覽
最鍾意去啲充滿儀式感嘅餐廳,餐廳個氛圍好,心情都特別開心啲‼️呢間主打歐陸浪漫主義,一睇就知係做婚宴場地,平時普通嚟食飯,都可以嚟盡情打卡影靚相日光之下相信會更加靚~~中西合璧dishes,以fine dining形式present❤️岩哂我呢啲儀式感L有3個套餐,我哋揀左北京填鴨‼️✨唔想食套餐都可以散叫♥️先嚟四小碟蔥油海蜇頭、松露糖心蛋、野生木耳、百香金柚白玉白玉:即係帶子,不過味道偏淡,主要係食到比百香果汁嘅味道,味道好refreshing‼️♥️黑蒜螺頭花膠燉雞湯呢個燉湯真係不得了非常足料,湯頭好濃郁,螺頭足足有2舊花膠一啲都唔小,口感係Q彈有膠質的,唔係硬綁綁果隻♥️主菜:北京填鴨呢份北京填鴨好配合到fine dining非常精緻‼️最欣賞係皮下脂肪唔會太多,不過塊皮略嫌唔夠脆~~♥️主菜:乾燒明蝦球蝦球唔肯定係唔係新鮮⁉️入口非常爽彈有鮮味,而且炒得好有鑊氣♥️甜品跟餐本身係擂沙湯丸,不過見到有生磨蛋白杏仁茶,就加錢轉左✨偶然去下啲靚餐廳,心情會特別好‼️
最鍾意去啲充滿儀式感嘅餐廳,
餐廳個氛圍好,心情都特別開心啲‼️

呢間主打歐陸浪漫主義,一睇就知係做婚宴場地,
平時普通嚟食飯,都可以嚟盡情打卡影靚相

日光之下相信會更加靚~~
岩哂我呢啲儀式感L

有3個套餐,我哋揀左北京填鴨‼️
✨唔想食套餐都可以散叫

♥️先嚟四小碟
蔥油海蜇頭、松露糖心蛋、野生木耳、百香金柚白玉
白玉:即係帶子,不過味道偏淡,主要係食到比百香果汁嘅味道,
味道好refreshing‼️

♥️黑蒜螺頭花膠燉雞湯
呢個燉湯真係不得了

非常足料,湯頭好濃郁,
螺頭足足有2舊

花膠一啲都唔小,口感係Q彈有膠質的,唔係硬綁綁果隻

♥️主菜:北京填鴨
呢份北京填鴨好配合到fine dining

非常精緻‼️最欣賞係皮下脂肪唔會太多,
不過塊皮略嫌唔夠脆~~

♥️主菜:乾燒明蝦球
蝦球唔肯定係唔係新鮮⁉️
入口非常爽彈有鮮味,而且炒得好有鑊氣

♥️甜品
跟餐本身係擂沙湯丸,
不過見到有生磨蛋白杏仁茶,就加錢轉左

✨偶然去下啲靚餐廳,心情會特別好‼️
2024-06-11
  • 黑蒜螺頭燉雞湯
  • 乾燒明蝦球
  • 生磨蛋白杏仁茶
2024-06-01 396 瀏覽
今天到白石角探朋友,午膳時間,一起到附近科學園的會所一號「PARC 88」共晉午餐。餐廳在浚湖樓地下,臨近湖邊,環境清幽。餐廳內部裝修華麗高雅,高天花,空間闊落,還有很多植物裝飾,充滿田園氣氛。落地大窗,湖景一覽無遺,更能遠眺吐露港的湖光山色,景緻怡人。我們選了個內容相當豐富的「北京填鴨套餐」。四式前菜:一盒四格奉上「蔥油海蜇頭」,海蜇爽口彈牙而帶油香。「松露糖心蛋」,松露香味為糖心蛋生色不少。「醋椒野生木耳」,酸辣爽脆。「百香金柚白玉」,鮮甜帶子配上百香果及柚子肉,口感新鮮。前菜都別出心裁,製作一絲不苟。湯:「黑蒜螺頭花膠燉雞湯」,老火燉湯,材料相當豐富,有螺頭、花膠、瘦肉、雞肉、瑤柱、黑蒜等,湯味濃郁,味美滋補。主菜:「北京填鴨」,皮肉相連,皮脆肉嫩,入口有陣木香,十分可口。配上嬤嬤皮、青瓜、京蔥、甜醬,包住一起吃,特別滋味。「乾燒明蝦球」,夠火候,炒得香噴噴,大大隻蝦球,鮮甜爽口。「上湯薏仁浸鮮淮山翡翠」,有鮮淮山、薏米、嫩綠的菠菜苗,加上惹味上湯浸泡,又健康,又美味。「鴨鬆炆飯」,粒粒米飯鬆軟分明,鴨鬆肉汁滲透其中,有出奇的效果,沒有一般炒飯的油膩感。甜品:「擂沙湯丸」,外面一

我們選了個內容相當豐富的「北京填鴨套餐」。
四式前菜:一盒四格奉上

「蔥油海蜇頭」,海蜇爽口彈牙而帶油香。
「松露糖心蛋」,松露香味為糖心蛋生色不少。
「醋椒野生木耳」,酸辣爽脆。
「百香金柚白玉」,鮮甜帶子配上百香果及柚子肉,口感新鮮。
前菜都別出心裁,製作一絲不苟。
湯:

主菜:

「乾燒明蝦球」,夠火候,炒得香噴噴,大大隻蝦球,鮮甜爽口。

甜品

「擂沙湯丸」,外面一層花生蓉,裏面是黑芝麻餡,多重口感,軟糯又香甜。
這裏的菜式製作講究,味道出色,環境高雅,服務細心,而價錢合理,高性價比。
  • 四式前菜,花膠螺頭燉湯,北京填鴨,乾燒明蝦球,鴨鬆炆飯
2024-05-20 434 瀏覽
《Parc88 - 沙田科學園》前排母親節只係全家人一齊食咗飯,但係按照每年嘅傳統,我都會私下約媽咪去食返餐代替送禮物🤫今年都唔例外,我就帶咗佢去科學園嗰邊嘅餐廳食飯,因為有同事介紹呢邊嘅中菜set幾抵食,所以就嚟咗會所1號旗下嘅餐廳 Parc88 試吓佢哋嘅套餐啦😬餐廳平時做婚宴為主,所以佢嘅環境同裝修都十分夢幻,仲有大大塊落地玻璃窗邊,可以望到出邊花園嘅環境,都幾chill架😉如果冇婚宴嘅時候都會有開放做午市同晚市比Walk in客,除咗套餐之外,佢哋仲有做點心添,食物嘅款式同種類都算幾多㗎💁🏻‍♀️法式焗蟹蓋套餐 套餐係以人頭計嘅,如果有Club Dining會員的話套餐仲有七折添🤓套餐方面都幾多嘢食,有四式前菜、湯、四款主菜同埋甜品,食完都幾飽㗎💁🏻‍♀️前菜🔹蔥油海蜇頭🔹松露糖心蛋🔹太白醉雞🔹四喜烤麩四色前菜嘅擺盤用咗細細嘅圓碟裝住,再用一個木盤盛載,睇落好colorful同埋好吸睛,蔥油海蜇頭爽口彈牙,口味清新而又帶點酸酸嘅醋味,松露糖心蛋落咗松露醬,食落香口但係比較淡味少少,而太白醉雞食落都好香滑,有少少酒香但係又唔會搶過咗雞味,食落清新,最後嘅四喜烤麩係最濃味嘅一款小食,烤
《Parc88 - 沙田科學園》

💁🏻‍♀️法式焗蟹蓋套餐

💁🏻‍♀️前菜

🔹蔥油海蜇頭🔹松露糖心蛋🔹太白醉雞🔹四喜烤麩
四色前菜嘅擺盤用咗細細嘅圓碟裝住,再用一個木盤盛載,睇落好colorful同埋好吸睛,蔥油海蜇頭爽口彈牙,口味清新而又帶點酸酸嘅醋味,松露糖心蛋落咗松露醬,食落香口但係比較淡味少少,而太白醉雞食落都好香滑,有少少酒香但係又唔會搶過咗雞味,食落清新,最後嘅四喜烤麩係最濃味嘅一款小食,烤麩嗦咗醬汁之後脹卜卜,食落甜甜地十分開胃

💁🏻‍♀️湯品 佛跳牆

呢個佛跳牆就勁啦,大大件鮑魚放咗喺面,而入面係裝住咗雞湯、螺肉、乾瑤柱等食材,全部都已經煮到腍晒,雞湯清甜,飲完個暖笠笠好舒服

💁🏻‍♀️主菜
🔹法式焗蟹蓋

首先第一道菜就係呢個餐嘅重頭戲,法式焗蟹蓋,唔好睇佢細細件好少嘢咁,其實入面讓左洋蔥、帶子、蟹肉同埋忌廉等嘅食材,上面再用火槍燒焦,微微有陣炭火味,食完之後都幾滿足㗎,我個人覺得蟹味唔算好出,但係佢嘅忌廉好滑,個醬汁同帶子蟹肉嘅食材好配合

🔹橙香燴鴨

呢一道菜式比較較上偏西方,鴨肉肉質都幾嫩滑,配上橙味嘅醬汁,酸酸甜甜好開胃🍊而旁邊嘅沙律都落咗黑醋汁調味,成道菜都係香甜嘅感覺,食完都唔會太漏

🔹米水鮮竹浸翡翠

而下一道菜式係湯浸菠菜,呢一道菜式比較清啲,但係個湯其實幾好飲😋有少少腐竹嘅豆香,用嚟浸完菠菜之後仲可以當湯飲添,仲食到杞子同埋白果,食完濃味嘅菜式再食呢個菜剛剛好

🔹香草忌廉天使麵

最後嘅主食竟然係香草忌廉天使麵,呢一個配搭都幾新鮮😎天使麵十分掛汁,入面有青椒、洋蔥等嘅食材,成個麵都係好Creamy嘅白汁,所以食完嘅感覺都幾飽㗎

💁🏻‍♀️甜品 生磨蛋白杏仁茶

最後嘅最後,甜品係我鍾意嘅蛋白杏仁茶🤓質地唔會太濃稠,入面有不少蛋白碎,飲落香滑而且充滿杏仁味,作為甜品收尾就最好不過啦
2024-05-16
2024-05-05 429 瀏覽
酒樓屬於ClubONE集團成員,見新開張行過,非會員都有七折優惠,所以就入去試試。裝修來講木地板好應聲,餐枱有點像茶餐廳的風格,餐廳裝潢尚算可以,應該是為了作宴會用途。食物質素一般,份量不似預期,二人餐的片皮鴨,只有4片鴨皮。實在哭笑不得。七折後二人若$500有找。這價位同環境有很多選擇,不會再來。
2024-04-22
新開嘅餐廳,見星期一至星期五飲茶有7折,去試吓先☺️由知客至經理都熟口熟面,原來係Club One原班人馬. 侍應不停斟茶加水換碟,態度好好👍我哋三個人畀咗張六人嘅圓枱我坐😉茶嘅選擇多咗,有英式玫瑰茶,人參烏龍,日本麥茶同傳统中國茶. 茶位收18蚊一位.訂咗蝦餃,燒賣,春卷,牛肉球,灼菜心,蜜糖芝麻雞翼同反沙芋.最好味係蜜糖芝麻雞翼,皮脆肉嫩,外層蜜糖甜甜哋配上芝麻香,正👍反沙芋,芋頭好個鬆化,面頭D糖脆口,都算唔錯.整體嚟講算唔錯,埋單7折完,每人133蚊,都可以接受,如無折就overpriced
新開嘅餐廳,見星期一至星期五飲茶有7折,去試吓先☺️
反沙芋,芋頭好個鬆化,面頭D糖脆口,都算唔錯.
蝦餃
燒賣