2025-05-27 189 瀏覽
網上睇到哩間輕食咖啡好有創意,地點又好就腳,咁試試。店鋪裝修得好靚,以藍色歐式風格為主,仲有個好靚嘅小露臺。晚市都幾full下,基本上全滿。嘢食唔算多選擇,得數十款單品,不過款款都好吸引,好難揀TIM。桂花酒釀泡沫咖啡,咖啡豆偏酸帶有少少果香,再落入桂花同酒釀,桂花帶入花香,酒釀帶入少少酒味,層次好豐富好清爽,好有創意嘅一杯飲品。伯爵茶鮮奶,伯爵茶茶葉唔會苦澀,飲落香甜帶有佛手柑回香,整杯香料香味和鮮奶好match。Yorkshire,用鐵鍋焗完松餅後,再落入煎蛋,豬肉腸等配料。豬肉腸偏甜果款,食落軟嫩juice。松餅好特別,好似食緊低油版油器,勁道又帶有好重嘅牛油香,可以夾埋茄汁豆一齊食,口味更加豐富。Bangkok, 酸種多士焗到啵啵脆,再鋪滿香滑炒蛋同自家制厚切煙肉。煙肉果然同出面唔同,豬肉肥瘦適中仲要厚切。煙肉煎到兩面焦香,食落煙熏味重還帶有焦糖香味,口味非常特別。仲搭配埋沙律菜,可以解煙肉油膩。成份睇落分量唔大,食落勁飽。

2025-05-26
  • 伯爵茶鮮奶
  • Yorkshire
  • Bangkok
2025-04-30 230 瀏覽
為食花太郎 Fafafoodblog 🍴Yokohama 壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅 溏心蛋180 蚊🐂壽喜燒汁同和牛好夾 和牛睇落5,6 成熟 夠軟林彈牙 盡吸香甜壽喜燒汁 同撈埋溏心蛋汁正🍴bangkok 168 蚊自家製厚切煙肉 , 黃袍炒蛋 酸種多士 鮮茄汁焗豆🍅煙肉厚切 好似舊香脆叉燒甘 多士好香脆同炒蛋好match 🍴genmaicha latte熱玄米茶鮮奶 50 蚊🫙拉花夠靚 玄米味香 奶味夠香濃同飲落夠滑🍴桂花酒釀泡沫咖啡 凍60 蚊☕一聞落去桂花味香 帶d酒糟香味 咖啡味香濃 冇落糖既齋啡配桂花味 幾正#西餐 #cafe #和牛 #炒蛋 #煙肉 #沙律 #多士 #fusion #拉花 Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#passepartout佐敦閩街1 號地鋪~~~~~~~~~~~~~~===============
為食花太郎 Fafafoodblog
🍴Yokohama
壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅 溏心蛋180 蚊🐂
🍴bangkok 168 蚊
自家製厚切煙肉 , 黃袍炒蛋 酸種多士 鮮茄汁焗豆🍅
煙肉厚切 好似舊香脆叉燒甘 多士好香脆同炒蛋好match
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#passepartout
佐敦閩街1 號地鋪
~~~~~~~~~~~~~~
====================
2025-04-30
2025-04-07 980 瀏覽
.佐敦人氣cafe❗️❗️平日lunch time都好多人大驚😱離遠已經俾佢Royal Blue🔵外牆吸引英倫風🈵🈵旁邊仲有個小露台啱晒打卡 📸 .每個食物都係用一個城市🌆地方名命名好特別💕.🌟Yokohama $180 🇯🇵 第一次喺cafe食和風野驚喜十足🥰壽喜燒澳洲和牛嫩滑可口 🥩 加上溏心蛋🥚更香口焦香米餅🍘有點似飯團碟旁還有一些醃蘿蔔成個感覺complex得黎好match 就連炸蓮藕都出色🥹🥹絕對想encore 👍🏿 .🌟New York $180 🇺🇸 自家製美式鹹牛肉 🥩 下面係薯仔沙律加酸種麵包 sourdough 🥖 鹹牛肉肥瘦均勻 仲好多塊添 🤭🤭加埋薯仔🥔同麵包🥯一齊食好飽肚🤰🏼 .🌟鐵觀音朱古力🍫 tieguanyin chocolate 呢個真心特別 好值得推介 第一次試有茶味既朱古力 🍵☕️ 茶味嘅清香中和咗朱古力嘅甜兩者加埋一齊又唔會有好大衝突違和感🍃 🍫👍🏿👍🏿🥰.🌟黑芝麻鮮奶 Sesame latte🖤呢個都唔係間間Cafe有黑芝麻好香滑特別讚唔會太甜🤭🤭👍🏿.聽講甜品都唔錯尤其係Tiramisu 下次再嚟chill吓先😛😛.📍: 香港佐敦閩街1號地舖.
[Passepartout]
📍: 香港佐敦閩街1號地舖
2025-03-27
  • 鐵觀音朱古力
  • Yokohama
可以話係我心目中Top 3既Cafe,食物有特色之餘環境好舒服,用上紅磚牆都有啲打卡位📸仲有半戶外位,成個vibes 好chill,不過座位唔多,如果預先book位就更加好啦,weekend都幾多人嚟㗎。食物用左唔同城市既名黎命名,例如澳洲Melbourne 、美國New York、意大利Florence等,幾得意😎菜式都好有特色,fusion多國菜咁。小食要左番茄洋蔥蝦多士🦐啱啱炸起熱辣辣,佢唔係用咗全隻蝦,而係用蝦餅製作,配上酸酸甜甜嘅蕃茄洋蔥汁🍅特別開胃。我哋揀左兩個主食,分別係Yorkshire同Bangkok。🔸Yorkshire有鐵鍋鬆餅,英式豬肉腸,煎蛋,沙律菜,鮮茄汁焗豆。賣相好靚,估唔到咁大份,係好豐富嘅all day Breakfast!鐵鍋鬆餅 Yorkshire Pudding 係英國嘢,類似比較實嘅pancake,喺香港唔多地方會食到,好香蛋香味👍🏻🔸Bangkok自家製厚切煙肉醃製四日再慢煮,肉質軟腍又入味,有啲似叉燒,配上黃袍炒蛋、酸種多士、鮮茄汁焗豆,多士紅得香脆可口,🔸Hojicha Latte☕️🔸Coconut Coffee 🥥飲品叫咗一杯焙茶拿鐵,

🔸Yorkshire

🔸Bangkok

🔸Hojicha Latte☕️
🔸Coconut Coffee 🥥
飲品叫咗一杯焙茶拿鐵,拉花好靚,焙茶味香濃,另一杯椰子咖啡,上層做咗少少奶泡嘅效果,椰子香味同咖啡攞到個平衡,都唔錯。

• Bangkok
3天前 0 瀏覽
星期五放工去咗Cafe hopping,你今次呢間Cafe已英倫風為主調,深藍色嘅配搭打卡一流!🥰🥰🥰 Cafe主打brunch Menu,每一款都好吸引!.✨YOKOHAMA壽喜燒和牛配焦香米餅、糖心蛋Cafe比較少見呢款菜式,和牛非常軟腍,米餅香脆,同和嘅醬汁幾match,糖心蛋都做得幾好✨Bangkok自家製厚切煙肉、黃袍炒蛋、酸種多士、茄汁豆值得一讚煙肉做得好好,鹹味適中可以帶出肉香,外皮香脆,肥瘦均勻✨鐵觀音朱古力 朱古力入面滲入咗淡淡嘅鐵觀音香味,味道層次更豐富👍🏻✨焙茶鮮奶拉花好靚,入口順滑,焙茶味道香濃.📍 Passepartout (佐敦)佐敦閩街1號地舖
✨YOKOHAMA
壽喜燒和牛配焦香米餅、糖心蛋
✨Bangkok
自家製厚切煙肉、黃袍炒蛋、酸種多士、茄汁豆
✨鐵觀音朱古力
朱古力入面滲入咗淡淡嘅鐵觀音香味,味道層次更豐富👍🏻
✨焙茶鮮奶
拉花好靚,入口順滑,焙茶味道香濃
📍 Passepartout (佐敦)
佐敦閩街1號地舖
位於佐敦這間深藍色門面好有特色,裝修充滿歐陸風情!仲有Outdoor座位,感覺好悠閒氛圍!除有多款獨特Fusion Brunch菜式外,飲品亦有唔少選擇♡▲Fez 烤羊柳上枱已經好吸睛!配核桃青醬、沙律及香蒜蜜糖薯角賣相非常吸引!羊柳外層焦香微脆,粉嫩多汁仲係粉紅色,香濃又有中東特色。估唔到香蒜蜂蜜薯角又脆又香口好有驚喜,吃到停不了口!▲SUEZ 三文魚外好皮香脆口感好正,,三文魚肉厚嫩滑多汁,啖啖肉豐富油脂冲擊味蕾!堅果香脆口感同三文魚完美融合!中東米口感如椰菜花切碎感覺爽口清爽,沙律菜清新中和油膩!層次非常豐富!☕Sesame Latte口感香滑富奶香,芝麻味香濃!🥥椰子咖啡椰香同咖啡交融得好香好順滑!

▲Fez

▲SUEZ

☕Sesame Latte
口感香滑富奶香,芝麻味香濃!

🥥椰子咖啡
椰香同咖啡交融得好香好順滑!
2025-05-28
  • Fez
  • Suez
  • Latte
2025-05-27 0 瀏覽
好友約我去位於佐敦閩街1號地舖的《Passepartout》食午餐,環境舒適,富有歐睦庭園的悠閒氣息!我地點左:🍴主餐:📍Suez $168堅果脆皮三文魚烤雜菜中東米沙拉 三文魚的魚皮烤得香脆可口,魚肉鮮嫩好味,雜菜中東米沙律好有特色,味道不錯。📍Yokohama $180壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅溏心蛋6大片和牛都燒得牛味香濃,外脆肉嫩,配壽喜燒汁,十分好味又好食;溏心蛋好味道;焦香米餅好有特色,外層飯焦好味,內裏飯香好食。🍴飲品:📍黑芝麻鮮奶 $50黑芝麻味香濃,好飲。📍椰子咖啡 $65椰子味清香,夾著咖啡味濃的口感好豐富。

我地點左:
🍴主餐:
📍Suez $168
堅果脆皮三文魚烤雜菜中東米沙拉

📍Yokohama $180
壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅溏心蛋

🍴飲品:
📍黑芝麻鮮奶 $50
黑芝麻味香濃,好飲。

📍椰子咖啡 $65
椰子味清香,夾著咖啡味濃的口感好豐富。

• 黑芝麻鮮奶
  • 椰子咖啡
  • Suez
2025-05-26 0 瀏覽
今日係佐敦食左一間好令人驚艷既西餐廳,會地既餐品好有特色,飲品都十分之出色Fez中東七味烤羊柳、核桃青醬、酸種麵包呢個羊柳火侯好好,整得夠林身唔鞋,醬料配搭亦好好,所以羊蘇味都適中Bangkok自家製厚切煙肉、黃袍炒蛋、酸種多士、鮮茄汁焗豆厚切煙肉似係特製豬腩肉,味道好好一d都唔似煙肉咁咸,配埋個好滑既炒蛋同多士,十分滿足鐵觀音朱古力呢個鐵觀音同朱古力既配合非常到位,茶底好清香,朱古力濃郁,perfect match烏龍茶叫左凍烏龍茶會有埋熱茶奉上,係我飲過最好飲既烏龍茶

Fez
中東七味烤羊柳、核桃青醬、酸種麵包

Bangkok
自家製厚切煙肉、黃袍炒蛋、酸種多士、鮮茄汁焗豆

鐵觀音朱古力
烏龍茶
叫左凍烏龍茶會有埋熱茶奉上,係我飲過最好飲既烏龍茶
2025-05-25 11 瀏覽
想去一間歐陸異國風西餐廳不僅環境/設計元素的確別有用心無論打卡或視覺上大大增加!令人喜出望外儘管平日或假日亦適合與同朋友或閨蜜聚會既好地方!「Yokohama」烹調賣相整碟吸引,黏身口感入味滑嫩肉質溶透,突顯出粉嫩和牛在壽喜燒汁的味美,味道上連醬汁同焦香米堡解膩,整體帶出層次「Calcutta」外酥鬆化炸雞皮酥相當惹味,金黄色脆皮色澤淋上熱溶蕃茄咖哩味香料質感互相融和,厚切窩夫味道組高層次豐富好夾

想去一間歐陸異國風西餐廳
不僅環境/設計元素的確別有用心
無論打卡或視覺上大大增加!
令人喜出望外
儘管平日或假日亦適合與同朋友或閨蜜聚會既好地方!

「Yokohama」

「Calcutta」
2025-05-14
2025-05-23 0 瀏覽
呢間位於佐敦嘅人氣咖啡店提供多款獨特嘅Fusion Brunch菜式,靈感嚟自世界各地,嘗試將唔同城市嘅經典風味融合,出面好少見。店內環境唔大,有室內同戶外座位,木系色為主調,悠閒氛圍,特別適合約閨蜜嘆返個Brunch。飲品方面有唔少選擇,大力推介呢度嘅茶品,賣相可愛迷人,茶味香濃,有後韻,特別解膩。「New York」有自家製美式鹹牛肉,配上薯仔沙律同酸種麵包。牛肉帶鹹香味,薄切嫩滑,都有唔少件,加埋薯仔同脆身嘅麵包,飽肚得嚟營養價值豐富。「Fez」係中東七味烤羊柳配上香蒜蜂蜜薯角,用核桃青醬調味而成,羊柳嫩滑,惹味十足,薯角皮薄,香,咬落軟淋,難怪多人點。價格唔算好親民,但食物質素高且地點方便。

• Fez
  • New  York
其實我本身並吾係一個特別鍾意食all day breakfast 嘅人 一黎出面好多求其將d野煎熟曬就拎出黎比你食 二黎重要overpriced 但對於煎得好嘅bacon 我真係完全抗拒吾到所以就算吾食茄汁豆嘅我 到最後都叫左Bangkok而我朋友就因為太想食牛 所以叫左Yokohama 食物黎講 本身擺盤真係幾靚 而且睇到食物上面嘅小蔥就知廚師對煮食嘅堅持 同平日嘅cafe食物吾一樣 一食落去就知d sauce 係有特別襯過Yokohama 食落吾係熱到辣口甘 反而係小小似日本便當嘅溫度生熟到岩岩好嘅牛肉底下有燒過嘅飯團 旁邊重加左小小美乃滋令成件事更加有層次感而Bangkok 就更加應該要highlight 我本身都以為係得過令 但後黎諗諗下Bacon上面甜甜地嘅醬汁其實係想令bacon食落似叉燒 鹹甜非常適中佢嘅炒蛋就叫黄袍炒蛋 令成個dish好似變左西式嘅”叉燒炒蛋飯”另外飲品方便就叫左個cinnamon latte 同 rice wine osmanthus shakerato rice wine osmanthus shakerato 做得好smooth 有淡淡桂花味 非常

但對於煎得好嘅bacon 我真係完全抗拒吾到
所以就算吾食茄汁豆嘅我 到最後都叫左Bangkok
而我朋友就因為太想食牛 所以叫左Yokohama

食物黎講 本身擺盤真係幾靚

rice wine osmanthus shakerato 做得好smooth 有淡淡桂花味 非常岩夏天

Cafe 小小 但睇得出廚師係非常專重食物
大家一定要多多支持
2025-05-21
  • 桂花酒釀泡沫咖啡
2025-05-21 0 瀏覽
呢間Cafe以深藍色英倫風門面同紅磚牆設計聞名,仲有半露天座位,成個氛圍好chill,好適合打卡同慢慢嘆咖啡Yorkshire呢個All Day Breakfast好豐富,鐵鍋鬆餅(Yorkshire Pudding)係亮點,口感偏實淨但蛋香濃郁,配埋英式豬肉腸同煎蛋,整體味道平衡。沙律菜新鮮,鮮茄汁焗豆帶少少甜酸,開胃得嚟又唔會太膩Yokohama 壽喜燒澳洲和牛煮得啱啱好,粉嫩嘅肉質好軟嫩,壽喜燒汁香甜,撈埋溏心蛋汁更加正!焦香米餅外脆內煙韌,有啲似飯團,配埋醃蘿蔔同炸蓮藕,成個配搭好有層次桂花酒釀泡沫咖啡咖啡師拉花好靚,一聞就係濃郁桂花香,帶微微酒釀甜味,咖啡底醇厚,兩者出奇地夾,飲落好順喉,係少有嘅特色咖啡#Passepartout #Passepartoutcoffee #HKBrunch #早午餐 #全日早餐 #香港咖啡店 #香港美食 #佐敦美食 #香港咖啡店

Yorkshire

Yokohama

桂花酒釀泡沫咖啡

2025-05-21 0 瀏覽
‼️冇期望就唔會失望,分分鐘仲有驚喜!早幾日同朋友去咗一間英式Cafe brunch,藍色門面好有特色,裝修充滿歐陸風情,仲有戶外座位,感覺特別Chill,真係好放鬆!👅餐牌全日都係一個menu,菜式以唔同城市命名,令我感受到旅行的氣息。雖然價錢唔算平,但每道菜都充滿誠意,味道令人好滿足!Fez($198)🐏中東七味烤羊柳配核桃青醬、沙律及香蒜蜜糖薯角賣相非常吸引,份量比想像中多,羊柳粉嫩多汁,沾上合桃清醬,香甜中帶點辛辣,特別開胃惹味。Bangkok($168)🐷自家制厚切煙肉、黃袍炒蛋、酸種多士、茄汁豆自家制厚切煙肉感覺似燒腩肉,半肥瘦啱啱好,香甜入味,底下既炒蛋好香好滑溜。Mocha✨桂花酒釀泡沫咖啡✨

‼️

👅

Fez($198)🐏
中東七味烤羊柳配核桃青醬、沙律及香蒜蜜糖薯角

Bangkok($168)🐷
自家制厚切煙肉、黃袍炒蛋、酸種多士、茄汁豆

Mocha✨
桂花酒釀泡沫咖啡✨

2025-05-18 76 瀏覽
今日同阿媽去佐敦搵食,發現呢間門面低調嘅 Passepartout 真係有驚喜!成間店以復古深藍色🟦做主調,配襯木紋枱凳🪑同皮梳化🛋️,仲有啲懷舊相框掛牆,成個氛圍好似穿越咗去倫敦嘅紳士書房咁📚✨♨️ 必食主菜推介:▫️「中東七味烤羊柳」🐑一上枱就聞到香料焦香!羊肉外層微脆,切開仲keep住粉嫩肉汁💦 中東七味粉帶少許辛香又唔會搶喉,蘸埋綿滑核桃青醬🌰,味道層次即刻升呢~伴碟嘅香蒜蜂蜜薯角🍠外脆內軟,蜜糖味中和咗蒜嘅嗆味,好有心思!▫️「壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅」🥩關西風壽喜燒汁甜度啱啱好,和牛片油脂分布靚到好似雪花❄️ 最正係底層脆米餅🍘吸滿肉汁同蛋黃🍳,一啖咬落去「索索聲」脆得嚟又惹味😆☕️ 飲品玩味十足:▫️「椰子咖啡」🥥☕️以為係普通椰奶咖啡?原來面頭真係有烘烤椰子脆片!熱飲時椰香🥥同咖啡☕️交融得好順喉,凍飲仲會分層漸變色🌈▫️「抹茶鮮奶」🍵🥛茶味濃得嚟完全無草青味,奶泡打得綿密到可以寫字✍🏻 拉花拉得好靚,打卡一流📸埋單人均$250左右,環境舒服到傾偈傾到唔捨得走👯♀️ 已經mark實要帶屋企人再encore!💙

♨️ 必食主菜推介:
▫️「中東七味烤羊柳」🐑

▫️「壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅」🥩

☕️ 飲品玩味十足:
▫️「椰子咖啡」🥥☕️

▫️「抹茶鮮奶」🍵🥛

最近好hit既 Brunch Cafe 穿過喧鬧既佐敦深藍色英倫風門面撞入視線 紅磚牆、木質桌椅、格仔玻璃窗既歐式設計仲有半露天室外位置掛滿植物好岩Wfh或放假去chill一下🥞Steveston朋友推薦好味一定要叫既圖片睇落平平無奇,估唔到有驚喜!pancake非常鬆軟 搭配牛油楓糖漿 甜度啱啱好自家製手打豬柳扒煎得黃金香脆,肉質厚實,啖啖肉同平時吃開的豬柳扒完全唔同仲有個香煎薯餅,切開竟然係薯泥!🥯New York自家製美式鹹牛肉片鋪滿表面下邊係堆砌成山既薯泥沙律加酸種麵包同朋友share一人一半完全食唔晒!咖啡實驗室☕️除左經典咖啡外,仲有好多特色咖啡例如味噌焦糖咖啡、煉奶咖啡、咖啡橙汁、桂花酒釀美式等▪️Coconut Espresso以為係平時飲開嘅椰汁水加espresso 竟然係椰奶打泡加上咖啡入口絲滑,有濃濃椰奶香味▪️桂花酒釀美式手沖咖啡撞入酒釀桂花整杯散發着桂花的香味不過我飲開齋啡,覺得呢杯有少少偏淡
最近好hit既 Brunch Cafe

穿過喧鬧既佐敦
深藍色英倫風門面撞入視線
紅磚牆、木質桌椅、格仔玻璃窗既歐式設計
仲有半露天室外位置掛滿植物
好岩Wfh或放假去chill一下

🥞Steveston
朋友推薦好味一定要叫既
圖片睇落平平無奇,估唔到有驚喜!
pancake非常鬆軟
搭配牛油楓糖漿 甜度啱啱好
自家製手打豬柳扒煎得黃金香脆,肉質厚實,啖啖肉
同平時吃開的豬柳扒完全唔同
仲有個香煎薯餅,切開竟然係薯泥!

🥯New York
自家製美式鹹牛肉片鋪滿表面
下邊係堆砌成山既薯泥沙律加酸種麵包
同朋友share一人一半完全食唔晒!

咖啡實驗室☕️
除左經典咖啡外,仲有好多特色咖啡
例如味噌焦糖咖啡、煉奶咖啡、咖啡橙汁、桂花酒釀美式等

▪️Coconut Espresso
以為係平時飲開嘅椰汁水加espresso
竟然係椰奶打泡加上咖啡
入口絲滑,有濃濃椰奶香味

▪️桂花酒釀美式
手沖咖啡撞入酒釀桂花
整杯散發着桂花的香味
不過我飲開齋啡,覺得呢杯有少少偏淡