2017-01-24 5634 瀏覽
應該都有成年無嚟過Pati食嘢,應朋友之約,嚟食吓嘢,傾吓近況,朋友大嘆依家啲生意難做,所以,小弟就選擇打工,雖然無出頭,勝在風險細啲。今日嚟到依個廠廈食堂嘅美食廣場,相對咁多間店舖,Pati確喺有幾多人幫襯喎!環境喺美食廣場格局,以前食評都有介紹,所以,都唔多提,睇相就知喺點。上次嚟食意粉餐,今次就想食番自選午餐,有沙律、主菜及配菜,抵啲嘛。睇番佢個價錢牌,時隔一年,自選沙律餐賣$46、一人自選午餐賣$63,兩者都無加到價,只喺二人自選午餐賣$120,加價輕微,全部包基本茶啡、果茶,改其他先要加錢,而份量仍然俾咁多,保持咁抵食。沙律類沙律共有5款選擇,都唔喺「求求其其」嘅款式,包括甜薯沙律、螺絲粉沙律、昆士蘭沙律、煙鴨胸沙律及凱撒沙律,睇得出用料不賴及製作認真嘅出品。主菜類除多款肉類,仲有多款特色麵包,前者共有5款:炸蟹餅、日式烤雞扒、日式燒春雞、烤鴨脾配香橙燒汁及醬燒豬肋骨,真啖款款都想試;至於後者,亦有4款選擇:醬燒豬柳三文治、白汁碎蛋三文魚牛角包、巴馬火腿車打芝士三文治及吞拿魚三文治,啲包款仲要喺意式拖鞋包、牛角酥、墨汁包等特色包款。配菜類依個類別都無迤做,至少唔喺啲普通炒什菜
配菜類
依個類別都無迤做,至少唔喺啲普通炒什菜、炸薯條,共有4款選擇,分別喺炒雜菇、水牛芝士焗西蘭花、焗忌廉菠菜及美式焗薯。所以,朋友都話抵,晌Oliver's Super Sandwiches淨食個焗薯都幾十蚊啦。
甜薯沙律、醬燒豬肋骨伴焗忌廉菠菜

果然份量十足,啲甜薯有雞蛋黃同紫薯兩款,兩款都粉甜又有蕃薯味,同樣以烤焗製作,感覺寧舍香;豬肋骨唔止烤得鬆化軟腍,一切就離骨,而且個醬汁濃香惹味,入晒落啲豬肋骨度
;而焗忌廉菠菜都好食,啲菠菜焗到好綿好滑,整體嚟講,確喺有質素,抵食,唯一挑剔喺始終快餐模式,雖然睇見店員喺晌下面暖櫃取出豬肋骨,非玻璃櫃面,但主菜及配菜未夠熱辣喺會打少少折扣。
甜薯沙律、醬燒豬肋骨伴焗忌廉菠菜
煙鴨胸蜜桃沙律、炸蟹餅配炒雜菌

友人激讚佢啲炸蟹餅好食,話雖然蟹肉唔算超多,亦確喺食到唔少蟹肉,又炸得脆口甘香唔油膩,抵俾個讚
。再配個蜜桃沙律,清爽一下,煙鴨胸又鹹鹹香香,加埋個炒雜菌,友人覺得喺完美組合喎,佢又真喺有啲誇!
煙鴨胸蜜桃沙律、炸蟹餅配炒雜菌
炸蟹餅
鮮奶咖啡 +$6

餐飲就升一升級,補少少要杯鮮奶咖啡,沖得唔算好好,奶泡亦沖得有啲失準,但個咖啡入口仍然醇香。
鮮奶咖啡
雖然時隔一年,難得水準都保持到,價錢又無乜點貴,值得翻兜再幫襯!
2017-01-24 459 瀏覽
荔枝角工業區,有很多飯堂,> FOOD COURT 選擇,> 往往質素很一般>> 這工廈卻藏着一個美食廣場,> 由車仔麵,魚湯米線,越南粉,半自助的西餐組成> 一般價錢由$40-$60左右>> 試齊這廣場的食店, 這間Pati by Lassana> 不錯可推介> 半自助的西餐自選午餐, 食物選擇十分多,>> 一款主菜、一款配菜、一款沙律+飲品。> 沙律不是一般的什果+沙律醬,> 而是有4-6款可給選擇: 凱撒沙律,> 香橙煙鴨腿沙律, 薯蓉,昆士蘭沙律,> 華都夫沙律> 配菜 (每天不同): 也多款選選擇:> 什菌磨菇,芝士西蘭花,波菜,煙肉焗薯> 主菜 (也是每天不同) : 半邊春雞, 炸蟹餅,> 日式烤雞,> 醬燒豬肋骨,烤鴨脾配香橙燒汁,三文治,> 黑椒牛肉白芝士三文治、吞拿魚墨汁包,> 煙三文魚牛角飽>>> 主菜,沙律,配菜, 可以變出不同配搭>> 餐廳選
荔枝角工業區,有很多飯堂,

> FOOD COURT 選擇,

> 往往質素很一般

> 這工廈卻藏着一個美食廣場,

> 由車仔麵,魚湯米線,越南粉,半自助的西餐組成

> 一般價錢由$40-$60左右

> 試齊這廣場的食店, 這間Pati by Lassana

> 不錯可推介

> 半自助的西餐自選午餐, 食物選擇十分多,

> 一款主菜、一款配菜、一款沙律+飲品。

> 沙律不是一般的什果+沙律醬,

> 而是有4-6款可給選擇: 凱撒沙律,
> 香橙煙鴨腿沙律, 薯蓉,昆士蘭沙律,

> 華都夫沙律

> 配菜 (每天不同): 也多款選選擇:

> 什菌磨菇,芝士西蘭花,波菜,煙肉焗薯

> 主菜 (也是每天不同) : 半邊春雞, 炸蟹餅,

> 日式烤雞,

> 醬燒豬肋骨,烤鴨脾配香橙燒汁,三文治,

> 黑椒牛肉白芝士三文治、吞拿魚墨汁包,

> 煙三文魚牛角飽

> 主菜,沙律,配菜, 可以變出不同配搭

> 餐廳選料新鮮, 沙律質素很高,

> 因為沙律菜當天早上送到,而且不可留過夜,沙律菜清甜爽脆

> 配菜, 什菌磨菇,分量十足,

> 而且調味剛好,有陣陣的香草味,唔會有一陣青草味.

> 主菜, 今日選了薯蓉,薯蓉很夠味,

> 沒有坊間粉多過餡料的平價價,

> 另外一提, 三文冶也是不錯的選擇,

> 由其是煙三文魚牛角飽,

> 牛角飽新鮮鬆軟皮脆.

> 飲品: 一杯薑茶, 薑的味道請新而且不辣口

> 總結: $60 多的午餐,

> 雖有點貴,但食的是有質素的食材,

> 餐廳的用心, 也值得的,

> 辛苦賺錢,也要對自己好一點, 這才是人生

2017-01-24 200 瀏覽
今次係工廈food court搵到美食😆😆 lunch set 有齊沙律 小食配菜同埋三文治 超多款全部都好吸引份量好大呀!!!小食叫咗碎蛋煙肉焗薯 都幾大隻🙈 熱辣辣仲好粉呀炒雜菌牛油炒得好香 好爽口沙律 有 香橙鴨胸,鴨胸唔肥 配柚子醋同香橙 酸酸地好開胃!! 縲絲粉沙律有勁多吞拿魚 仲有車厘茄 好豐富呀😆吞拿魚三文治超大!!!! 配埋竹炭包 少少脆脆地白汁碎蛋三文魚超多餡😍😍 牛角包好重牛油味 好香呀😆食完飽到行唔郁
份量好大呀!!!
小食叫咗碎蛋煙肉焗薯 都幾大隻🙈 熱辣辣仲好粉呀

試食活動
  • 忌廉芝士焗薯
  • 一人自選午餐組合
2017-01-24 3691 瀏覽
今次嚟到荔枝角覓食,竟然比我無意中搵到幾抵食既西餐,呢到門口睇落一啲都唔起眼,點知入到去原來係個food court,有唔同既食物,但見呢間最多人排隊,試試呢間,好滿意!見最多人叫呢個餐,一個餐包1沙律+1配菜+1主菜+飲品,我同媽咪兩個人叫二人餐,配搭份量一樣,但平左十幾蚊,百二蚊就搞掂。本身諗住買完好快有得食,點知原來每樣都有好多選擇,完全揀唔落手首先講講沙律,一有五款,鴨胸配羅馬生菜,凱撒沙律等等,如果想飽肚啲既可以叫沙律螺絲粉或者香烤焗薯,無論邊款都幾足料,唔會淨係得菜果種Hea沙律。配菜一共有四種,輕食既有忌廉炒蘑菇 忌廉炒西蘭花等等,但最吸晴既都係原隻芝士煙肉焗薯點解配菜可以有咁大隻焗薯?!淨係揀沙律同配菜都揀左好耐,不過去到主菜先係重頭戲,有近十款選擇!肉食方面有香橙烤鴨髀配窩失,炸蟹肉薯餅,仲有燒春雞(半隻),或者照燒雞排,估唔到連ribs都有!!!!燒春雞同雞排份量睇落最大,好厚肉。如果唔想食肉,食包仲開心,我呢個包控見到啲包即刻放棄左啲肉囉哈哈。包每款都好精緻,清淡少少既有巴馬臣芝士包,吞拿魚沙律竹炭包,碎蛋沙律牛角包,重口味少少既仲有牛肉包添,無論餡料同麵包都係好

點解配菜可以有咁大隻焗薯?!
包每款都好精緻,清淡少少既有巴馬臣芝士包,吞拿魚沙律竹炭包,碎蛋沙律牛角包,重口味少少既仲有牛肉包添,無論餡料同麵包都係好多款,以一個FOOD COURT黎計有咁多選擇真係唔錯.
重點係個包好大個!!
揀左差唔多十分鐘終於比我揀到兩碟,負責裝餸既哥哥仔好似同老闆有仇咁XD係咁畢係咁畢,隻碟咁大都可以裝得滿,好彩我係一個食物焚化壚姐。
呢盤成碟都係澱粉質既當然係我架啦
我呢啲紫薯控見到紫薯又點會錯過,唔好睇少呢個"沙律",有紫薯石同黃薯,一共有十幾件
薯仔用過微微既蜜糖烤過,雖然未做到皮脆,但微甜蜜糖加埋本身蕃薯既天然甜,食下食下就食哂咯,有時沙律既焗薯係好油,但呢隻唔會。配菜又係薯,不過係焗薯XD其實平時出街好少食焗薯,因為以前試過食某連鎖CAFE既焗薯,索價六十大元一個餐,但個焗薯仔又實又淡口,真係黑回憶,呢到焗薯雖然唔係預先挖左薯肉調味果種,但焗得夠稔身同埋夠粉,而面既芝士都好夠多,車打芝士味夠濃加埋煙肉乾粒,味道岩岩好,每啖薯肉都可以食到芝士煙肉,無偷工減料,如果細食既女仔可能食呢個已經夠飽,可惜我唔係哈哈XD終於到主菜,我揀左呢個好澎湃既吞拿魚沙律竹炭包!!!!佢長過我隻手之餘,啲餡多到要瀉出黎咁,我食果陣雙手拎個包都跌左啲吞拿魚出黎,以份量黎計真係無得輸,不過個包我以為係焗脆或者熱熱地既,可惜佢唔係~至於吞拿魚沙律比較淡口,可能因為佢沙律醬少啲但吞拿魚比例上多啲,所以感覺上吞拿魚味較突出。
呢個係我幫媽咪揀既(咁我就可以食多幾樣喇哈哈),沙律既羅馬生菜都幾新鮮,而沙律既螺絲粉唔會因為係沙律就比得少,都有碗咁多,唔會太稔身加埋沙律醬再加埋少少吞拿魚碎唔會太單調,不過食完都幾漏,如果細食既話沙律就唔好揀粉,揀菜就岩。至於主菜雖然好想試埋燒雞,但呢個鴨髀配窩夫實在太特別,呢個價錢有得試,鴨髀肉一咬就散開煮得好稔身,相信都用左唔少時間煮,皮本身都有調味,不過就細隻左啲,好彩有件窩夫,可能因為窩夫係一早整定加埋有汁淋左係上面,所以窩夫唔脆口,但整體加埋香橙汁酸酸地,係個唔錯既主菜!
飲品叫咖啡,有微拉花既心心

因為媽咪係附近做野,佢一路食一路話要叫佢啲同事黎嘆喎
呢餐無令媽咪失望,我都一樣!
好難得有咁抵食又好食既西餐,呢個價錢...係香港都幾難揾,希望下次黎唔好加價
2017-01-23 2336 瀏覽
係荔枝角番工既我地, 想食得平又有咁上下質素, 一定會去Very Good food court (我地多數叫 "Food court") 裡面D 野食有平有貴, 難得就放假, 今日一於去食高質D 既Pati ! Pati 係food court 中間既一間西餐廳, 入面有意粉, 有沙律, 沙律仲可以自選配料。想食輕盈D 又得, 飽肚D 都得 呢到有是日精選, 每日都有新款式比你揀, 點都唔會厭。 意粉都有唔少選擇 淨係沙律都有5 款選擇 ! 醬燒豬肋骨睇落都好Juicy ! 有香橙味既鴨脾, 擺得好有型有款咁 仲有好多大大件既三文治 最後筆者同朋友都係揀左自選午餐。筆者選擇係:沙律 Caesar Salad配菜 千層薯仔主菜 香橙燒汁鴨脾Caesar Salad 味道好豐富, 筆者有D 怕食太清淡既野。呢個沙律有唔少配料, 麵包脆粒, 芝士粉, 煙肉塊等等。健康得黎味道又唔會太單調。千層薯仔幾飽肚, 每片薯塊都有幾多黑椒。筆者有D 怕辣, 食起黎覺得黑椒落得有D over。鴨脾加上香檻汁個效果幾有驚喜, 酸酸甜甜既味道好容易勾起食慾, 正! Waffle 好脆口, 配番香橙燒汁食都唔

呢到有是日精選, 每日都有新款式比你揀, 點都唔會厭。

意粉都有唔少選擇

淨係沙律都有5 款選擇 !

醬燒豬肋骨睇落都好Juicy !

有香橙味既鴨脾, 擺得好有型有款咁

仲有好多大大件既三文治

最後筆者同朋友都係揀左自選午餐。

筆者選擇係:

沙律 Caesar Salad

配菜 千層薯仔

主菜 香橙燒汁鴨脾

Caesar Salad 味道好豐富, 筆者有D 怕食太清淡既野。呢個沙律有唔少配料, 麵包脆粒, 芝士粉, 煙肉塊等等。健康得黎味道又唔會太單調。千層薯仔幾飽肚, 每片薯塊都有幾多黑椒。筆者有D 怕辣, 食起黎覺得黑椒落得有D over。鴨脾加上香檻汁個效果幾有驚喜, 酸酸甜甜既味道好容易勾起食慾, 正! Waffle 好脆口, 配番香橙燒汁食都唔錯。

筆者朋友就叫左好唔同既配搭

沙律 華多夫沙律

配菜 西蘭花及椰菜花

主菜 巴馬火腿車打芝士三文治

華多夫沙律會多D 沙律醬, 會用多D 生果, 例如蘋果, 葡萄乾等。食落爽口同口感濕潤好多。望見咁多西蘭花同椰菜花, 筆者真係不得不佩服友人既健康指數。最後巴馬火腿車打芝士三文治有D 乾身, 芝士同巴拿馬火腿味道都好濃, 火腿味都要食左一段時間先會慢慢滲出。唔介意食物太乾身既食友可以試一下, 味道其實都幾好。

呢餐Lunch 都算豐富喇...耐唔耐食下都真係幾嘆, 有種突然升級做中環上班族既感覺。
  • Caesar Salad
  • 香橙燒汁鴨脾
2017-01-17 411 瀏覽
好快又到農曆新年, 係時候外出行下街, 買下嘢, 準備新衫過年, 早前便相約好友去了香工行街, 順便食埋午餐. 原來附近有一個food court, 我也是友人帶去才知道, 有不少類型選擇, 最後我選擇了食西式, 叫Pati by Lassana. 一個沙律, 一個小食, 一個主菜加一杯飲品, 只需要$63, 真係幾抵食. 沙律我選了凱撒沙律, 小食選了焗薯, 主菜我選了鴨腿配窩夫, 飲品點了熱的鮮奶咖啡. 估唔到份量也幾多. 凱撒沙律. 蔬菜幾新鮮爽脆, 簡簡單單的沙律味道也不錯. 美式焗薯. 我自己鍾意食焗薯. 對於我來講, 最基本要夠熱, 這個焗薯蓉就算熱. 薯仔口感軟硬適中. 主菜有四款選擇, 我一見到這個鴨腿便不用作其他考慮, 因為我無諗過這裡也可以食到鴨腿, 當然不能同餐廳作比較, 但以這個價錢, 質素相當不錯. 鴨肉夠腍身, 味道咸香, 醬汁是香橙, 帶甜甜地, 幾開胃. 最後,飲番一杯咖啡, 非常完滿. 咖啡幾香濃細滑.

原來附近有一個food court, 我也是友人帶去才知道, 有不少類型選擇, 最後我選擇了食西式, Pati by Lassana.

估唔到份量也幾多.

凱撒沙律.

蔬菜幾新鮮爽脆, 簡簡單單的沙律味道也不錯.

美式焗薯.

我自己鍾意食焗薯.

鴨腿配窩夫

最後,飲番一杯咖啡, 非常完滿.

咖啡幾香濃細滑.

午餐
鴨腿配窩夫
2017-01-05 531 瀏覽
平安夜,打算將食飯嘅budget減至最低晏就就去左pati食。係 very food court 入面,聽聞性價比好高,試下先~星期六的工厦food court 有好多位😁唔洗搵位~係cashier比左錢之後就可以選食物 2人餐 $120  自選2前菜+2主菜+2配菜+2飲品 真係好豐富前菜之選:有吞拿魚羅絲粉,菜沙律,薯仔紫薯主菜系列: 吞拿魚牛角包蟹堡、雞扒、魚扒配菜配菜:西蘭花椰菜花、焗薯、茄子total 2 set: 自己ge))佢ge 西蘭花好有菜ge甜味~ 吞拿魚沙律都好好食,蟹堡對我尼講有D溜 。。男人ge))飽肚配搭XDD 薯仔紫薯焗薯 XD份量之大,其實2個人食一個餐都夠 XD
平安夜,打算將食飯嘅budget減至最低

星期六的工厦food court 有好多位😁

唔洗搵位~

係cashier比左錢之後就可以選食物

2人餐 $120  自選2前菜+2主菜+2配菜+2飲品

真係好豐富

前菜之選:

有吞拿魚羅絲粉,菜沙律,薯仔紫薯
主菜系列:
吞拿魚牛角包
蟹堡、雞扒、魚扒
配菜配菜:

西蘭花椰菜花、焗薯、茄子
total 2 set:

2016-12-24
慶祝紀念
聖誕節
2016-10-22 5427 瀏覽
來到荔枝角區處理點私人事務,順道約了親友一起午膳,在網上查閱附近有甚麽好吃的店子,發現這家Pati評價不俗,不過,找了好一陣子,個美食廣場實在隱蔽,差點兒過門不入。雖然門口不顯眼,但走進入美食廣場內,原來地方頗大,裡面有不少食店,中西日……等等供選擇。而環境一如諸般美食廣場,散座、卡位,二、四、六、八個人同枱也不是問題,配小型靠背梳化椅,比一般只用膠椅的舒服好坐。在鋪面打量了一會,是日精選都是意粉套餐($43),還有每日精選的沙律餐($46)、一人自選午餐($63)、二人自選午餐($120),當中以自選午餐最為吸引,因為可以自選主菜1款、配菜1款、沙律1款及餐飲1杯,而二人自選午餐則只是份量 x 2,低價錢合起來便宜了$6。沙律類共有6款款式,每一款都不是沙律菜、生果沙律等普普通通貨色,而是煙鴨胸沙律、華都夫沙律、凱撒沙律、烤南瓜、意粉沙律及昆士蘭沙律,看起來已十分吸引。配菜類雖只有4款選擇,但一樣不是普通的薯菜,包括炒什菜、炒雜菌、忌廉芝士焗粟米及原個煙肉蛋沙律焗薯,炒雜菌及焗薯是我們的最佳心水。主菜類分麵包及肉類,前者有黑椒牛肉白芝士三文治、吞拿魚墨汁包、雞扒百吉包及白汁碎蛋小龍蝦
配菜類
主菜類分麵包及肉類,前者有黑椒牛肉白芝士三文治、吞拿魚墨汁包、雞扒百吉包及白汁碎蛋小龍蝦牛角包,而反者有吉列流心豬扒、烤鴨脾配香橙蜜糖汁、烤雞扒及燒鯖魚,所以,合共有8款之多,可謂各具特色。
主菜類
親友選了昆士蘭沙律、原個煙肉蛋沙律焗薯配烤鴨脾配香橙蜜糖汁,昆士蘭沙律是一款素沙律,混有多款蔬菜,吃來輕怡清新,是一個十分健康的選擇。而原個煙肉蛋沙律焗薯實在不容小覷其份量,吃下一整個焗薯是很飽肚啊
!再者,薯味突出,以煙肉及蛋沙律作配搭,變得食味層次豐富,真的十分好吃。烤鴨脾也是具水準的出品,鴨脾酥香而帶點鹹,正正以香橙蜜糖汁作調和,中和了當中的油膩感,窩夫亦意外地非常脆口
昆士蘭沙律、原個煙肉蛋沙律焗薯配烤鴨脾配香橙蜜糖汁
親友的鮮奶咖啡需另加$6,雖然拉花不是很美,但咖啡應還是沖調得不俗,因為她說入口頗香醇幼滑,只補回$6,大讚是划算的決定。
鮮奶咖啡
我則選了烤南瓜、炒雜菌及黑椒牛肉白芝士三文治作我的自選組合,雖然,我們各取所好,但也有彼此分配共嚐。南瓜烤得口感好爽口,味道極為清甜;炒雜菌用料不賴喔,有白菌、秀珍菇、雞脾菇、鮮冬菇……等等(希望沒有記錯吧),很有菇香,還下了點點香草調味,爽口好吃,只是略嫌有點油。來到主菜黑椒牛肉白芝士三文治,芝士應是改了車打吧!麵包十分軟熟,薄薄的黑椒牛肉,加上車打芝士、蕃茄、生菜,味道平衡,是一份很輕怡的三文治
烤南瓜、炒雜菌及黑椒牛肉白芝士三文治
自問不是甚麼咖啡迷,只是偶爾嚐嚐,不過,只補回$6我也轉了特色咖啡:意大利泡沫咖啡,泡沫打得豐厚,喝下很柔滑的感覺。
意大利泡沫咖啡
這一回工廈美食廣場大發現,是成功的,只是環境始終是美食廣場,印象分是打了點折扣,否則,美食配美景,悠閒的星期六會變得更稱心。
昆士蘭沙律、原個煙肉蛋沙律焗薯配烤鴨脾配香橙蜜糖汁
烤南瓜、炒雜菌及黑椒牛肉白芝士三文治
2016-10-15 2076 瀏覽
睇完介紹,滿有期待係星期六試咗個$63自選餐,但結果發現沙律欠新鮮,雞槌唔入味又唔夠熱,雜茵主要係平價秀珍菇同雞脾菇,檸水得兩片薄薄的檸檬,整體味道一般,以環境及食物質素來說,好唔抵食,真的中伏了。
唉,,菇麻麻,意粉沙律三樣黎講真係叫好好,有青椒味,齋講個魚柳都夠,,,好多位置都硬到我用刀點切都切唔開,真正食到o既都唔知有無一半,63蚊?40蚊真係比到盡!
2016-10-11
2016-09-20 4849 瀏覽
荔枝角/長沙灣區對浪子來說是陌生,一年也沒有一次會來訪。誰不知因為友人的手作攤位事宜,又被挾持往荔枝角一趟。一星期裡去兩次,已經等於過去幾年的總和。知道荔枝角有一條隱蔽食街,係咪隱世咁好就唔知,不過內裡肯定有啲特別嘢食。食街由好幾間食店構成,蒸魚蒸飯,兩餸飯,西餐都有。其中這間的食物放哂出來,遠看以為是經典食街的兩餸街,近看又似Simplylife一類。一人套餐$62,可選主菜,伴菜和沙律各一款:主菜由麵包到燒春雞,炸魚柳等都有。Side dish有雜菌,蝴蝶粉等沙律則有南瓜沙律,菜沙律,凱撒沙律等。浪子選了燒春雞,雜菌和凱撒沙律,配飲品則要了一杯薑茶。凱撒沙律的羅馬菜很爽口,煙肉較少,而且是切得很碎,但因為芝士和醬已經混和得好好,所以這個沙律真係不錯的。雜菌看似很普通,但原來秀珍菇的乾,草菇磨菇的濕,配搭起來是一個很好吃的味道。燒春雞的肉不算很多,但作為午餐還是很足夠的。可惜的是雞肉的肉質不算滑,也不太入味。頗靠燒汁來吊味。在同一個食街裡,其他的飯約莫在$35-$50左右。以$62一個一人餐來說是較同區的貴。但單論餐,$62已經有齊三樣都不俗的配菜,浪子就覺得很抵食。本身這間餐廳服務

一人套餐$62,可選主菜,伴菜和沙律各一款:
主菜
主菜由麵包到燒春雞,炸魚柳等都有。
伴菜
Side dish有雜菌,蝴蝶粉等
沙律
沙律則有南瓜沙律,菜沙律,凱撒沙律等。

浪子選了燒春雞,雜菌和凱撒沙律,配飲品則要了一杯薑茶。

本身這間餐廳服務是不錯的。唯一一樣要提的就是食街的收銀處,服務生的態度真的一絕,在打單後竟然是"掟"飛的!打印出來的單,她一摵就掟在檯上。其實掟係唔會快咗既,這樣的服務會令人對這條食街留下壞印象呢。
2016-09-20
2016-09-18 1419 瀏覽
first time having meal at the Very Food Court in Lai Chi Kokthis resto serves high quality western style main course, side dish and salad (come in a set with one drink) for budget eaters like me hahaI was able to grasp the last lobster roll with chicken which tasted really good! lucky the beetroot and peach salad was refreshing after having the sliced potato bake in heavy creamy sauce my friends got the ribs/ jap-style grilled fish, mushrooms stir fry, and pumpkin saladthe pumpkin salad was rem

the pumpkin salad was remarkable by its huge portion, making us so full and satisfying
drinks come with the set meal, including coffee and tea
chose the hot peach tea and it was a Twiling tea bag
love the meal set and it would be a great choice for lunch if you happen to work in the neighborhood
2016-09-10
2016-08-04 2443 瀏覽
唔係荔枝角區工作既我,對呢區既食肆比較陌生。同大家一樣,諗唔到食咩,就open rice下吧😂搜尋荔枝角區,pati by lassana係第2選擇。開住google map,唔細心搵好難搵到,細細個紅色門口,入面竟然有大大個food court !而我今日既目標就位於food court 中間位置。行一圈,已經比眼前既食物吸引住。(注意:需到收銀處先買票之後再去counter拎食物)食物選擇十分多,我揀左一人自選午餐,$63一款主菜、一款配菜、一款沙律及飲品。呢個黑色既芝士西班牙火腿包好味!👍🏻我鐘意呢種有口感既包!加上芝士既配搭,令到西班牙火腿既咸剛剛好中和!推介!配菜揀左忌廉西蘭花,忌廉入口不膩,不俗。沙律揀左凱薩沙律,正常。個人鐘意食菜,所以成盤綠色😂再加伯爵茶清清味蕾。不過如果午市時間黎食難搵位,我呢日見大約2:30後人潮開始散去,想入去搵食既朋友要注意了。
(注意:需到收銀處先買票之後再去counter拎食物)
配菜揀左忌廉西蘭花,忌廉入口不膩,不俗。
2016-07-27
10 分鐘 (堂食)
2016-07-04 5933 瀏覽
在這個工廠區,很多食店都過着隱姓埋名的生活,聞說是因為牌照或法律問題,若然只是偶然路過,誰想到這小如普通店鋪的門口,內裡藏着一個美食廣場。自選午餐以西餐來說挺划算,勝在幾十塊錢吃到三種東西,倘若心血來潮想吃豪一點善待自己,這是個不錯的選擇,然而其他食物放在午市時段則感覺消費有點高。店子給予的指示很不清晰,自選午餐裡主菜與配菜是什麼餐牌沒寫,價錢有沒有包括飲料沒寫。起初我以為主菜可選意粉,問了店員才知道不可以,他指了指眼前的東西說這些是主菜,那到底什麼是配菜? 我沒問下去,因為當天想吃意粉,既然自選午餐不可選意粉就不點了。看見店子有咖啡機,我想知道他們有做什麼咖啡,於是翻起餐牌,以為後面有飲料介紹,店員看見讓我不要翻,他說後面的餐牌不是午餐時段用,我說我以為後面是飲料的餐牌才去翻,他說沒有飲料的餐牌,我只好問他有賣什麼飲料,他回答咖啡或茶之類,說了等如沒說.......在資訊不明朗的情況下胡亂點了卡邦尼意粉與鮮奶咖啡($52),看見份量頓時感到不值。雖然這類食物配這個價錢可算是天經地義,但是身處在一個不光鮮的工廠區美食廣場裡,加上食物份量偏少,性價比屬偏低。卡邦尼意粉味道達標,做出了該有
卡邦尼意粉 鮮奶咖啡
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉味道達標,做出了該有的味道,但未有過人之處,而且選用的意粉偏粗,煮的時間又不夠長,意粉過硬,所幸是不至於硬到嚥不下去。
鮮奶咖啡
鮮奶咖啡的味道有小驚喜,比連鎖咖啡店好,咖啡芳醇,不酸不苦,遺憾是熱度不乎合我心意。看在咖啡的份上有讓我再來一試的意欲,不過下次會特意要求把咖啡做熱一點,還有試試他們的自選午餐,意粉則不打算再吃了。
2016-06-28
2016-05-06 4325 瀏覽
之前係報紙見到介紹這間食店好吸引我, 價錢平而且話味道唔錯, 一直都無機會來這區試下...上星期六同友人行完山就決定來這裡試下..但行到附近都見唔到這間食店, 打電話問完都係唔知邊到入口, 以為係工業大廈內, 點知原來佢係工業大廈內既美食廣場既其中一間店鋪, 一D都唔易搵呀.美食廣場燈光好暗好黑如果唔係報紙介紹, 平時真係唔會想入來搵食.這間店係Food court內中間見到一盤盤美食單單賣相都好吸引, 價錢都唔算貴啦, 一個主菜, 一個沙津加配菜仲有飲品都係六十幾蚊, 基本上份量都幾大, 我同友人都係屬細食之友, 所以2個人share一份係岩岩好.當日我地選左燒雞半隻, 忌廉焗薯同埋沙律再配杯即磨咖啡...燒雞以為個樣好乾身, 點知入面D肉都唔會太乾仍有少少肉汁, 最正算係個焗薯好creamy充滿芝士香, 沙律菜用上橙汁加醋岩岩好可以中和其他食物既油膩..整體上食物都唔錯以係這個工業區既food court來講真係有點驚喜...下次有機會再來我都想試下其他食物.

2016-04-30