2016-02-02 352 瀏覽
睇到D相,係咪好難想像呢度係工廠區既Food Court呢?無錯,呢度的確係Food Court入面既一間食肆。朋友響荔枝角返工,今日得閒去探班。一場黎到,有乜好野食先?朋友笑嘻嘻,帶左我黎呢間Pati by Lassana。哦~~我認得你,之前去油塘食$88三層下午茶既餐廳,咪叫Spade by Lassana囉?原來係兩兄弟黎既。望望個午餐餐牌先,一人自選午餐,可以揀一款主菜(Ribs/ 燒春雞 / 麵包)、一款配菜、一款沙律,包一杯咖啡或茶,都只係$63,見到呢個價錢,我簡直感動到想喊,平時響尖沙咀,六十幾蚊只可以食碗麵咋。花多眼亂,叫咩好?雖然牛角酥都好吸引,但兩隻食肉獸,主食都係揀左Ribs同春雞 (同埋師奶仔心態,有骨落地抵D既);配菜叫左焗薯同蟹餅;沙律就係Caesar Salad同蘋果沙律。首先講沙律,Caesar Salad既蔬菜好新鮮,爽口,有青菜既天然甜味;蘋果沙律仲正,青紅蘋果都清甜,造型又靚,加埋沙律醬既酸甜,滿分。配菜係煙肉碎沙律蛋焗薯,呢個配搭基本上已經係無得輸,再睇就係材料同師傅功力。煙肉碎焗得脆口;沙律蛋夠蛋香;薯仔有香濃薯味,夠滑。個蟹餅係必食推薦,

配菜係煙肉碎沙律蛋焗薯,呢個配搭基本上已經係無得輸,再睇就係材料同師傅功力。煙肉碎焗得脆口;沙律蛋夠蛋香;薯仔有香濃薯味,夠滑。個蟹餅係必食推薦,入面唔係真正既蟹肉,而係蟹柳,不過我好鍾意,個味道調校得好好,外皮亦煎得香脆。

主菜Ribs,唔駛講啦,一個字:抵食!出去餐廳食一份Ribs最少都百幾,呢塊我數過有五條骨,分量絕對唔少,BBQ醬汁夠香濃,肉質夠嫰滑,以後唔駛再去捱貴Ribs啦;春雞又係我飛佛,外皮燒得香脆,有濃濃既香草味,雞肉一D都唔嚡,連雞胸都係滑既,好好味!唔怪得出面得番兩隻咁少,手快有手慢無呀老友。
食到呢度,其實已經好滿足,但我仲未食甜品喎!記得上次去Spade by Lassana,個Creme Brulee Cheese Cake做得好好,今日兩個癲婆都黎一個。嗯,依然保持水準,面層係甜甜脆脆既焦糖,入面係香滑既芝士蛋糕。好啦,今次真係大滿足啦,又平又好味,下次一定要再黎!

2016-02-01 693 瀏覽
是日,又出沒於荔枝角,又到工廈飯堂覓食。Pati by Lassana,款多價平,仍是午餐的不二之選。不過,自選午餐的主菜、配菜或沙律,大多是一早預先準備好了。嚴冬吃下,難免不夠溫熱也﹗餐廳最新推出了三款即叫即炒的意粉 - 卡邦尼意粉、番茄汁雞肉意粉和忌廉汁黑松露雜菌意粉,夠熱、夠香。繞場一周後,我們要了一客煙三文魚碎蛋沙律竹炭包、忌廉芝士焗薯和煙鴨胸香橙蜜桃沙律$63,奉送一杯熱飲。煙三文魚碎蛋沙律竹炭包的餡料挺多的,鬆軟具彈性的竹炭包內,有兩大塊油潤甘香的煙三文魚,且塞滿了香嫩滑的碎蛋沙律,以及夾著鮮爽沙律菜,味美、輕盈且飽肚之作。焗薯遠比拳頭還要大,薯仔中間切開後,塞滿了忌廉芝士和碎蛋後,包上錫紙拿去烤焗,最後放上香脆鹹香的煙肉。咬下,芝士濃郁,薯味突出,食味層次也極為豐富,只稍嫌焗薯未夠溫熱。煙鴨胸香橙蜜桃沙律料足味鮮,除了多款沙律菜外,還混入了不少嫩滑多汁的鴨胸、香橙、蜜桃和車厘茄等,鮮爽清新之餘,也多了一份鴨胸油香。跟餐的熱蜜桃茶,感覺一般,還是咖啡最抵飲﹗甫見忌廉汁黑松露雜菌意粉$46,意粉重重地被濃稠的忌廉汁包圍著,已知其膩溜無比了。挾一箸意粉放入口,意粉盡吸黑松露雜菌
跟餐的熱蜜桃茶,感覺一般,還是咖啡最抵飲﹗
甫見忌廉汁黑松露雜菌意粉$46,意粉重重地被濃稠的忌廉汁包圍著,已知其膩溜無比了。挾一箸意粉放入口,意粉盡吸黑松露雜菌忌廉汁,入口爽滑煙韌具嚼勁,黑松露的香氣溢出,且夾雜菌香,食味既濃郁又惹味。不過,要趁熱吃,才好味﹗
2016-01-30
$54.5 (午餐)
2016-02-01 425 瀏覽
朋友響荔枝角D2 place 的週末市集開左間手飾店,今日我地拉大隊去捧場之前,首先去醫下個肚先。 由於我落錯車的關係,又要再坐多一個地鐵站,朋友們已經搵到地方坐底食野。佢地whatsapp 我話食food court,比埋地址我。下food court!!!心諗,起身後乜都未食就出黎,唔好咁求其得唔得呀?但鬼叫自己遲到就咪咁多嗲啦,你地話食乜咪食乜囉。 間野叫Pati by Lassana , 門口好隱閉,見唔到有佢個名又無大大隻字寫住「food court」,就算有地址,用埋google map都係搵唔到,要打電話求救。入到去係一般工廈food court 格局,心諗,會有咩好食呀。 終於見到班朋友仔了,佢地好好咁已經叫晒所有野食,6 個餐6個人share 黎食,望下先,咦,又幾靚仔企理喎,同個門面相差咁大嘅。 我地叫左6個E餐,係自選午餐黎 包一款主菜、一款配菜、一款沙律,同埋一杯熱飲,只係63蚊。 人多好處就係每樣都可以試少少。Pati by Lassana 食物選擇多,6 x 3 我地已經試到18樣食物了。 最好味的5大食物係: 1. 炸蟹餅──我只係分到一少角,但已經令我一

最好味的5大食物係:
1. 炸蟹餅──我只係分到一少角,但已經令我一試難忘。大大件,但唔係好似出面啲餐廳咁溝大量麵粉的粉餅,入面有大量的蟹柳絲同埋其他配料,好香口好好味,下次我必定要自己食晒成個蟹餅。
炸蟹餅
2. 鴨胸沙律──細細份已經有6-7塊鴨胸,仲有好新鮮的車厘茄、沙律菜同蜜桃,沙律汁有少少柚子的味道,非常清新開胃。

3. Ribs──份量好多,切開有成6條咁多,啱啱夠晒我地分。調味剛剛好,唔會太咸,肉質仲好鮮嫩。平時ribs 係出面食都貴到飛起,呢個優錢真係抵到你笑。

4. 火腿芝士牛角包──嘩,火腿係parma ham 黎,仲要大大塊,喺牛角包三邊申晒出黎。牛角包好鬆化,又係大大件,落足料,每啖都咬到parma ham 同芝士,如果可以再烘熱啲仲正

5. 香草烤雞半隻──雞肉好滑唔乾身,調味又係剛剛好,唔止外層塊皮有味,連入面的雞肉都有香草味架。半隻雞份量好多,有胸、有脾又有亦,食肉獸必定滿足。

除左呢個餐外,仲有一個餐係兩款沙律套餐,包杯熱飲都係$46,啱晒細食的女仔。除左鴨胸沙律,亦可以試下紅、青蘋果沙律,青蘋果唔酸,好清甜多汁。
跟餐的免費熱飲有好多選擇,除左一般的檸茶、檸水、咖啡、奶茶外仲有貴價野 english breakfast tea、earl grey tea、洋甘菊花草茶,檸檬乾薑花草茶、蜜桃熱情果花草茶,確係難得。
Cream Brulee Cheesecake
食左咁多野都係唔夠喉,又叫左個crème brulee cheesecake 6個人分,4寸大小,面頭有一大塊脆脆的焦糖(其實就好似cream brulee 咁),好得意,芝士入面有少少檸檬味,正好中和了芝士蛋糖甜膩。讚。
除左自己排收銀比錢外,叻仔叻女仲可以自己試下用自助售票機黎落單比錢,但只限用八達通付款。幾好玩咁,下次我要試下。
63蚊個餐工廈飯堂黎講都算貴,但款款食物都係誠意之件,食物水準之高絕對比得上出面收你百幾二百蚊的西餐廳。真係估唔到咁普通的門口入面收埋左一間咁好味的食店。
Cream Brulee Cheesecake
2016-02-01 323 瀏覽
上次由朋友帶路去過美食廣場內的Pati,吃過後發覺價格唔太貴,食物也不錯,而且地方乾淨企理, 今次相約朋友午餐便再這裡。Pati位於荔枝角工業大廈的美食廣場內, 這裡採用半自助形式,先要自己去落單和付款,再去拿食物, 之後就要找位坐。 落單要了個一人自選午餐,包括了主菜、配菜、沙律和飲品。是日點了燒春雞、煙鴨胸沙律、凱撒沙律和凍檸水。燒春雞的雞皮薄也算脆口,雞肉嫩滑,肉味濃郁,配合醬汁, 也不錯; 煙鴨胸沙律的鴨皮香味十足, 肉質軟熟而肉味濃郁,墊底的什菜沙律,用料夠新鮮, 跟鴨肉配合得不錯; 凱撒沙律的生菜新鮮爽口, 混合了沙律醬, 味道簡單清新; 凍檸水既酸酸甜甜又清涼。Pati 的食物質素和價格相比, 也是物有所值的。
Pati 的食物質素和價格相比, 也是物有所值的。
2016-02-01 516 瀏覽
早前又走來 Pati 吃午餐, 一次比一次遇見有更多的客人在排隊選擇食物, 又要輪候又要找位子坐, 想到這方面心也急起來了。看一看午餐牌, 價錢加了, 希望食品質素會增加吧!凍美式咖啡咖啡順喉, 味道怡人, 可以喝出咖啡風味來。主菜: 燒春雞配菜: 蛋沙律焗薯沙律: 希臘沙律總共: $63燒春雞雖然皮沒有脆但肉仍然是滑得juicy, 醃味香料不會太濃太膩, 吃下去是清新的;蛋沙律焗薯要慶幸是沒有把薯仔焗至又乾又硬, 喜歡那不粉的薯質;希臘沙律是可以用「甜」字來形容, 今次沙律能吃出新鮮的味道來, 車厘茄既甜又多汁, 黑橄欖的味道醇厚, 甜辣椒清爽亦帶甜味...食物款式配搭全都是自己從多款候選的揀出來, 能逐一選到並吃到好味的食物, 全憑幸運!!
看一看午餐牌, 價錢加了, 希望食品質素會增加吧!
凍美式咖啡
咖啡順喉, 味道怡人, 可以喝出咖啡風味來。
主菜: 燒春雞
配菜: 蛋沙律焗薯
沙律: 希臘沙律

總共: $63

題外話/補充資料: 味道 4 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 4
2016-01-30 355 瀏覽
放了兩星期病假,著實令人有點鬱悶,老公見我心情煩躁,提議兩口子一起外出逛逛。記得早前曾看過友人食評,推介位於荔枝角 VeryFood Court 內主打沙律和西餐的《Pati》,據說店子是本地餐飲業集團 Lassana Limited 旗下的一個品牌。其實筆者之前亦曾到訪過同集團的姊妹店 Spade by Lassana 同 The Pudding Nouveau,所以對店舖的食物水準,亦略知一二,加上見友人力讚其自選午餐,價錢經濟實惠,十分超值,所以趁週末天氣放晴,就一於去試試看,順道辦點年貨。其實荔枝角對我來說,一點也不陌生,想起當年在這區打滾,與廠商周旋的日子,驀然回首,其中有苦亦有樂,當然有喜亦有悲。噢!扯得太遠了,還是說回正題。先細閱 Lunch Menu,原來《Pati》的午市套餐共有 6 款選擇,頭 3 款即 A-C 屬意粉類別,而愛瘦身的女士就可以揀 D,即任選 2 款沙律套餐。單人匹馬到訪的話,當然建議揀 E,因為個一人自選午餐,一客就已經包括有 1 款主菜、1 款配菜和 1 款沙律。本來我地兩口子,揀 F 二人自選午餐就最抵,不過由於老公想試吓店舖的意粉套餐,所以決
先細閱 Lunch Menu,原來《Pati》的午市套餐共有 6 款選擇,頭 3 款即 A-C 屬意粉類別,而愛瘦身的女士就可以揀 D,即任選 2 款沙律套餐。單人匹馬到訪的話,當然建議揀 E,因為個一人自選午餐,一客就已經包括有 1 款主菜、1 款配菜和 1 款沙律。本來我地兩口子,揀 F 二人自選午餐就最抵,不過由於老公想試吓店舖的意粉套餐,所以決定只揀一客一人自選午餐。飲品方面,問店員是否要另外加錢散叫,原來店裡所有的套餐都會附送熱美式咖啡或茶一杯,咁又真係幾經濟抵食喎!
走近 counter 看看是日主菜有甚麼選擇,可能是店舖剛開始營業的關係,所以款式唔算好多,只得牛角包、墨汁包、百吉包、炸蟹餅、燒春雞同 BBQ 汁燒排骨 6 款。
至於配菜方面,選擇亦唔算多,只有煙肉焗薯、芝士焗西蘭花同鮮炒雜菌 3 款。
反而沙律方面,選擇較為豐富,分別有通粉沙律、華都夫沙律、地中海沙律、凱撒沙律和煙鴨胸蜜桃沙律。
交由老公發辦,點了炸蟹餅,芝士焗西蘭花同煙鴨胸蜜桃沙律 ($63)。通常一般的炸蟹餅,咬下總是滿口忌廉汁和雜菜,蟹肉只得一成;不過這個圓形的炸蟹餅,賣相看似普通,原來內涵絕不簡單,入口充滿蟹肉的鮮甜味,水準之佳著實教人驚喜。
至於芝士焗西蘭花,西蘭花翠綠爽口,味道樸實,只是稍嫌沾上的芝士,「芝」味過濃,有點膩口。而老公就對旁邊的煙鴨胸蜜桃沙律讚不絕口,說鴨胸不但分量夠多,而且食落外皮亦非常香口,肉質既嫩滑又有肉汁,另外配吃的沙律菜,鮮爽之餘亦能點綴味道,夠曬清新開胃,加上甜美可口的蜜桃塊和爆汁的車厘茄,是個不俗的配搭,絕對能喚醒味蕾。
意粉餐方面,是日選擇就包括有卡邦尼意粉、蕃茄汁雞肉意粉和我倆點選的忌廉汁黑松露雜菌意粉 ($46) 三款。其實近年不少餐廳廚師都喜歡以黑松露入饌,不過估唔到現在連 food court 都可以品嘗到。先吃麵條,由於意粉加入了黑松露醬來調味,所以令菌味更見突出,入口不但香氣四溢,而且叉起意粉時,條條都掛滿濃稠的醬汁,質感不會過腍兼且帶有咬口,味道既濃郁又 creamy,配上惹味的雜菌,味道匹配。
跟餐飲品點了熱蜜桃茶凍咖啡 (+$3),前者蜜桃茶原來只是以茶包沖泡,入口蜜桃味略淡,當然說不上十分出色;反而老公點的凍咖啡,雖未至於細滑醇厚,但味道香濃,水準都唔錯。吃完午飯,是時候出發去辦年貨了。
2016-01-30 148 瀏覽
屋企大裝修,忙到一頭煙,突然門鐘響起,原來係朋交上黎探我,仲帶黎手信呢個手信就係一件蛋糕,朋友話係 creme brulee cheese cake件芝士蛋糕面上有一層好脆口嘅薄焦糖,蛋糕嘅芝士味道好濃厚,食落濕濕地唔會太過乾身,糕身不軟又不硬,堅係好食。為一缺陷係因為裝修sofa都封住,要朋友同我一齊𥱊地而坐食蛋糕,真係有啲尷尬。

其他
2016-01-02 961 瀏覽
荔枝角工廈之內,竟有一個food court,更甚的是,有間很有水準的店子,在這裡佔了一個檔口位。午餐,可選一款沙律,一份主菜,以及配菜,仲有埋飲品。我挑的沙律,蠻新鮮,最正是有西班牙火腿呀!配菜的炒磨菇,也夠香夠爽口,溫度足一點更好。主菜,想不到會有燒鯖魚揀。又唔錯喎,汁醬更是靈魂。要了杯Latte,因品牌的咖啡,本身就是有精彩,這亦保持水準。
午餐,可選一款沙律,一份主菜,以及配菜,仲有埋飲品。
主菜,想不到會有燒鯖魚揀。又唔錯喎,汁醬更是靈魂。
2015-12-27 737 瀏覽
今日同朋友去咗荔枝角一個food court食lunch食咗呢樣一人自選餐 $59自選餐可以自己拼三種食物嘅炸蟹餅 拼 忌廉芝士焗薯 拼 沙律忌廉芝士焗薯---好香牛油同忌廉味, 薯仔焗得好腍, 味道都幾好沙律---蔬菜好爽口, 沙律醬酸酸甜甜, 蕃茄仔好甜, 超鐘意食炸蟹餅---好圓好大件, 我唔識去分蟹肉係真定係假, 不過又唔似係假蟹柳味, 好好食有餐飲嘅, 我要咗0茶 不過無影相

一人自選餐 $59
自選餐可以自己拼三種食物嘅
炸蟹餅 拼 忌廉芝士焗薯 拼 沙律

有餐飲嘅, 我要咗0茶
不過無影相

2015-12-24 800 瀏覽
我不認為吃苦是成功的必經階段。人要耐得起苦,吃得下苦,但太過浸醉,是一種麻木的懶惰。你與我太過相似,相似得幾乎可怕,從而互相憎恨。人之間的距離就是這樣的一回事,高於你的你會尊敬,低於你的你看不起,同等距離的才會互相憎恨。因為在自己的眼中,自己永遠比你優秀,對人不對事,往往發生在這一個時候。吃苦用來炫耀,彷彿吃得了苦就勝過了。其實你真的比我努力,至少在專科上的確下過苦功,人生踏實美滿,有個很不錯的女友,讀着碩士的課程,比之我游手好閒,你穩定,你清晰,你知道自己想要什麼,知道自己想變成什麼。但我們的確認同過,珍惜過,作為上班後難得的友人,通過宵打機,雖然你不喝酒。在九龍塘上班,三人極之不喜在又一城吃飯,午餐幾乎是一天上班唯一的期待,不跨出自己的腳步走上兩下感受辦公室以外的空氣,我隨時會在公司發瘋。南至尖沙咀、北至大圍、東至樂富、西至茘枝角,只要時間在一個半小時內,我們會寧願乘一轉地鐵,證明我們還活着,還懂得冒險。茘枝角嘉名工廈的中國式大門內,是Very Food Court的位置所在,而其內裹的食店種類非常多,一到午飯時間總是擠滿了各工廈辦公室的人們,而這次的目標,則鎖定在Pati by

茘枝角嘉名工廈的中國式大門內,是Very Food Court的位置所在,而其內裹的食店種類非常多,一到午飯時間總是擠滿了各工廈辦公室的人們,而這次的目標,則鎖定在Pati by Lassana。Lassana集團其實在港開了很多不同形式的餐廳,最有名的應該就是在大坑的The Pudding Nouveau,其一直求變的進步很大程度地表示老闆對餐廳的熱諴,而在Food Court那最長的人龍亦彰顯着成功。很獨到地看得出這裹並無西餐的提供,給予人更多的選擇。
一人自選午餐(1 Main Course + 1 Side Dish + 1 Salad) $59
二人自選午餐(2 Main Course + 2 Side Dish + 2 Salad) $109
自選沙律餐2款 $40
自選沙律餐4款 $56
附送茶/即磨咖啡,凍飲+$3,意式咖啡加+$10
二人自選套餐要包含兩杯飲品的,在各自各點的Food Court裹這樣的營商手法實在聰明,而且沙律餐更易合符一班OL的減肥和對健康的追求,涉獵範圍可謂甚廣。而價值雖比其他在場的食店高出少許,依然客似雲來。

以下是是日其提供的各式菜餚,謹供參考,因為餐廳說會因不同日子而微調菜式。
Side Dish

忌廉芝士焗薯、焗薯、普羅旺斯燴菜或芝士西蘭花
忌廉芝士焗薯是加上了蔬菜、煙肉和忌廉芝士之物,而焗薯則是整個薯仔加上碎蛋和煙肉,普羅旺斯是法國南部地名,其燉菜主要以地區盛夏的蔬果以蕃茄味為主調烹調而成。
Salad
煙鴨胸沙律、紅菜頭沙律、凱撒沙律、意粉沙律、地中海沙律或華都夫沙律
華都夫沙律即是雜果沙律,大概須有西芹、紅青蘋果、葡萄乾和雪梨,再加沙律醬,店家亦會有時作出微調;地中海沙律比較上以黑橄欖、紅黃椒和希臘產的菲達芝士(Feta)為主菜加橄欖油而成,雖然絕非我的茶就是了。
Main Course

芝士煙肉碎蛋拖鞋包、吞拿魚墨汁包、煙三文魚碎蛋牛角包
香草烤雞(半只)、BBQ醬燒豬肋骨、燒鱈魚、炸蟹餅
說實在的,肉類的主菜比之餐包吸引力實在高出太多,所以我們都只點了肉類作為主菜,亦好滿足一班食肉獸。
焗薯、BBQ醬燒豬肋骨、凱撒沙律

老實說我並不太過建議叫上焗薯,其實這已是第二次的光臨,焗薯的缺點仍然無變,碎蛋和醬汁太過流於表面,雖然味道着實不俗,但吃到最後還是會出現薯多醬少的情況;BBQ醬燒豬肋骨是做得很不錯,雖然不是正統的煙燻做法,但肉質依然軟稔可取,醬汁亦馡馡濃郁,以這個價錢已是超班之作;凱撒沙律基本上只有麵包糠和生菜,味道略嫌單調,但沙律醬的攪拌很平均,在此掙回不少分數。
炸蟹餅

在這裹的主菜,最出色一定是這道炸蟹餅。就算是低價的版本其亦用上罐頭蟹肉,而調味亦非常到家,洋蔥和白蘿蔔絲亦很到位,其實旗下集團的蟹餅一向有水準,而這裹的做法亦照辦煑碗,唯一是為了降低成本而加上了少量蟹柳以應承美食廣場的低價水平,但不得不說,在Food Court能有這等美食,已幾可穩固其的地位,如果是第一次光臨,各位請必一試。
忌廉芝士焗薯、華都夫沙律

忌廉芝士焗薯做得比焗薯好,但這裹的前菜還是黯然失色了點。蔬菜焗薯的味道不出,而且我幾乎不覺得有焗過的痕跡,味道有點過淡,雖則絲滑勻稱,但整個配搭是相對無力;比之凱撒,我會選擇華都夫沙律,雖然是個不折不扣的凱撒迷,但這裹的華都夫沙律更為正宗而成熟,一貫的清爽沁涼完全到位,充份表達出華都夫的脆爽而消除膩味之意,而且對少吃生果的香港人來說,何樂而不為之。
凍咖啡、凍奶茶、意式咖啡(+$10)

最後的飲品則是最弱的一環,令我大感失望。Lassana的咖啡雖未臻完善,但亦是不俗之選,但這裹無論是凍咖啡、凍奶茶甚至加上十元的意式咖啡,亦令我大失所望。意式咖啡連最基本的奶泡亦未見,而凍飲卻淡而無味,比之茶餐廳水準亦大有所距,也許是人流太多之故,而這的確破壞了我對其飲品的良好印象。下次到來,一杯凍檸茶好了,還是教父深知,這是到哪裹都不會差的東西。

Pati by Lassana能在Food Court中突圍而出是預料中事,能提供這等水準的西餐而價錢公道,那長長的人龍已證明一切,但款式眾多水準亦有參差之處,在前菜和飲品方面還望能更上一層樓,都是些大疵小瑕,何必壞了Lassana的名字,雖然其集團只走中上路線,但定位還不算明確,在不斷改變中,去確立自己集團的方向亦同樣重要,能以不變應萬變,才是硬道理。當然,說易行難,當中的路,必荊棘滿途,還望加油。
我希望能用行動證明而非說話,我也很善長裝扮你想像中的那個我。
你走你的陽關道,我走我的獨木橋。

獨木橋很少人走,我希望我能筆直不回頭。
陽關道廣闊平坦,希望你一路走好。

我不是一個能在專科上走到高峰的人,一早就知。你可不可以,需要自己來回答。在一班牛鬼蛇神精英雲集的這間公司,或哪間公司也好。我知道我能給你的,是祝福和珍重。
2015-12-02
2015-12-20 816 瀏覽
要到荔枝角買東西, 買之前當然先醫肚, 近排常常找工廠大廈d 餐廳,今日揾到呢間 Pati, 55 個笑面 對1 , 要試下。 一間外表並不吸引的 very food court, 入到去亦覺得有d 舊,有其他food court 檔位, 唔係咁好 feel.再深入一d, 就見眼前一亮嘅 Pati, 佢個檔位應該係最大, 入面已經擺滿好吸引嘅食物, 牛角包同salad 最吸引我。menu 好簡單, spaghetti set $40 幾連飲品。 不過都係d sandwiches 吸引d. 頭盤+main+salad+drink $59, 好抵喎。2人同行仲可以 $108 兩份。 頭盤,main , salad, 各有4款供選擇, 算多。 我㨂咗 法飽 (餡係cheese+蛋沙律+蝦仔) ; 焗薯, caesar salad 同coffee. 朋友㨂 牛角飽 (餡係煙三文魚), 炒磨菇, 雜菜 salad 同 tea. 想不到 foodcourt 檔口都有好多款茶包㨂。 㨂咗個桃花茶,正。佢地仲肯幫你焗番熱個飽, 即刻加分。 味道真的唔錯, 比出面好多cof

佢地仲肯幫你焗番熱個飽, 即刻加分。 味道真的唔錯, 比出面好多coffee shop 都要好, 夠脆, d 三文魚同蝦唔算好鮮味, 但係都 ok 既, 簡單而有水準的。 份量亦不少。 初初真係以為會唔夠飽。 可惜 咖啡比想像中差一點。 值回票價。

離開前見到個 poster 係個 new york cheese cake, 面頭係 cream brulee 做法。 上網揾下, 呢個係出名名物, 買番個先。 原來係買先至燒個脆糖衣面, 要等幾分鐘。 有個 靚靚 好似 裝cheese 號盒裝好。 細細個好特別。 返屋企慢慢嘆。 晚上攞番 都好好味, 個面仲有d 脆入面夠 soft, 不過有d 散,焦糖芝士蛋糕, 好。

2015-12-19
  • 焦糖芝士蛋糕
2015-12-11 1052 瀏覽
在油塘上班的媽,經過Spade by Lassana,被它的焦糖芝士蛋糕深深吸引。碰巧發現原來近在眼前的Pati by Lassana也買得到。讓我有機會做一次乖乖女。輕輕一敲,面層薄薄的焦糖便碎開。咬下去又薄又脆,口感輕巧,又不會太甜。芝士蛋糕十分軟熟。不像日式芝士蛋糕的輕,又未至於New York cheese cake的實,取了個中庸之道,叫人喜愛。相對焦糖,甜度甚低。散發著淡淡的芝士香,讓人一口接一口吃個不停,吃畢整個都不覺溜。餅底夠厚,先勝一籌。明顯的消化餅混牛油味,濕濕的,欠驚喜,但都可以。第一天吃剩了四分一個放回雪櫃,可是第二天拿出來,面層的焦糖脆片離奇地消失了。盒蓋的裡面卻多了深色的焦糖漿,苦的,像煮燶的糖。到現在仍是個謎。只好建議大家還是即日把它吃光好了,反正份量不算太大。簡單的一個小蛋糕,造就了我與媽深夜的甜蜜時光。

簡單的一個小蛋糕,造就了我與媽深夜的甜蜜時光。
2015-12-09
外賣自取
2015-12-09 786 瀏覽
朋友在荔枝角返工……佢推介之下我特登來到這隱世food court 内Pati 買這個Creme Brulee Cheese Cake....店員從冰箱內取出個cake, 然後用火槍燒了個脆脆焦糖面先入盒,包裝很精美呀!濃郁芝士味加脆脆焦糖口感好特別而且甜度適中,以$78價錢吃到這樣質素cake...真係勁超值。下次有party 飯局可再買來做dessert和朋友分享!提吓大家買回來要盡快吃因為焦糖㳜左就吾好啦!……
Creme Brulee Cheese Cake
2015-11-06
5 分鐘 (外賣自取)
今天請舊同事珍妮吃午餐,她說帶我到工廠區的Food Court,我真有點疑惑,但她盛意十足的跟我說這裡有一間有水準的西餐Pati by Lassana,所以我就二話不說,要在這裡一賭這間在美食廣場的西餐!十二時五十分美食廣場人山人海,我一眼看到Pati by Lassana,也很多0L在排隊,原來很抵,想不到意大利餐才43元,一人自選餐才59,真的十分超值!我們都選了最愛的煙三文魚碎蛋沙律,煙三文魚很厚,加上蛋沙律,真的很有口感、配菜燒魚也香噴,而燒豬排也誠意十足,比起很多西餐廳也不差,軟軟的入口,肉汁鮮味!鮮果沙律,最好味的是蘋果,很爽很甜,我一邊吃沙律,一面吃燒排骨,真的絕配!難怪在工廠區也有那麼多的OL在排隊,這間西餐果然有水準!
難怪在工廠區也有那麼多的OL在排隊,這間西餐果然有水準!
2015-11-30
5 分鐘 (堂食)
2015-11-28 899 瀏覽
 已經三年沒有在荔枝角上班,今日機緣巧合再到荔枝角竟然發現開了FOOD COURT,不過入口需要花點心思才發現。一直以來的工業區開了FOOD COURT 當然是好事,有更多的選擇,分散人流。難得到了,當然要觀摩下。FOOD COURT入口的餐廳都是一般的茶餐廳,不是太吸引,但再入一點有中菜及感覺不錯的西餐廳Pati by Lassana。這間餐廳採用開放式廚房感覺很整潔。看見有Crème Brulee Cheesecake售賣中,用焦糖面的芝士蛋糕很少見,而一個只是78元就買了。收貨時才發現是非常mini的,呆了一呆。但包裝是用木盒的,打開時看一層焦糖面,感覺又真的算高檔次。可惜沒有配一把比較好的刀和碟方便食用,最後都是朋友各拿一支叉解決。焦糖配芝士,感覺新鮮,甜而不漏。芝士蛋糕味道香濃,有適當的水份,但不會感覺很濟,三至四個人飯後食剛剛好。如果蛋糕上可配上兩片檸檬,外觀會更好。這個蛋糕算是工廠區不錯的甜品,可以成為生日蛋糕。

蕉糖布丁芝士蛋糕
2015-11-27
5 分鐘 (外賣自取)
蕉糖布丁芝士蛋糕