2019-07-31 510 瀏覽
屹立在銅鑼灣地段的penthouse,居高臨下,望出窗外便是維港景色,七點左右去到,恰巧可以看到天光至天黑的維港景,可謂大飽眼福。餐廳走高級路線,店員人手充足,服務質素良好。飯前的麵包,帶點酸的香草醬配脆法包,格外開胃。龍蝦意大利飯是招牌菜之一,醬汁蝦味濃郁,夾雜着打碎了的蝦殼,令感覺和味道都更加豐富。龍蝦是已經去了殼的蝦肉,肉質鮮甜彈牙,一大片,很入味。飯質有點像西班牙炒飯,完全吸收了龍蝦汁,圓潤大粒,煙韌有咬口,很有質感。Mac and cheese, 和字面上意思一樣,就是芝士通粉。與一般mac n cheese最為不同的地方就是,芝士醬汁內還有黑松露醬,豬肉香腸等配料,令味道有所提升之餘還令菜式更豐富。通心粉熟的程度剛剛好,軟滑而且保留著一點點口感。左: Lyrics Martini 酒底用了Vodka,帶點荔枝味的雞尾酒,西柚味突出,酸甜中帶點青澀,整體味道比較濃。右: Start Me Up 酒底用了Gin, 大片菠蘿強調了其果味,再加上青瓜,整體感覺便是清新中帶點甜。Valrhona 66% 是由tiramisu和分子雪糕組合成,Tiramisu餅底浸滿了咖啡酒,吃一口也

飯前的麵包,帶點酸的香草醬配脆法包,格外開胃。

Valrhona 66% 是由tiramisu和分子雪糕組合成,Tiramisu餅底浸滿了咖啡酒,吃一口也能感受到咖啡的芳香與酒的醇厚口感。朱古力分子雪糕口感特別,朱古力味香濃,沒有過分地甜,味道剛好。

Yoghurt Nitrogen 是由鮮奶布丁,蛋糕和分子雪糕組成。布丁和雞蛋蛋糕清甜,分子雪糕是用液態氮加工而成,口感帶點脆,溫度特別低。今次的是士多啤梨和雲呢拿味雪糕。
  • Lobster Risotto
2019-07-31 209 瀏覽
怎麼才星期一便覺得很需要放鬆轉眼又月底了媽媽便帶我到她最近的favourite Penthouse 她最近都很喜歡跟朋友來這裡說風景很美 食物又好 那就試試吧一入門口就見到連續3年的米芝蓮指南推介餐廳的獎狀,很有氣勢外頭是可以食水煙的地方 風景很無敵 很安靜 本想在外面用餐但有一點漂雨,還是到室內坐吧2人餐很適合貪心的我,媽媽說所有經典菜色基本都齊了我這個新手就點2人餐吧而且有2杯飲品,bubble是基本吧!不要小看他們的推薦,除了香檳,連媽媽點的house red 也是我喜歡的cabernet sauvignon味道, 果味很香很適合女士😘媽媽說其他人的目光都落在主菜上但其實penthouse的醬汁是很優秀的例如這個配麵包的香草醬為了減輕草青味,加了檸檬 洋蔥等材料無論沾麵包或肉類都很搭用Bluefin tuna來做tartare很不計成本喔但跟一般吞拿真的很大差別那陣tuna的肉香及油香真的讓人很入迷日本溫泉蛋也做得洽好讓tuna更creamy 個人比較喜歡分開吃可以吃到每一種食材獨有的鮮甜伴碟的曲奇牛油味特別濃會蓋過tuna的風頭但絕對適合當日常小食真的想問是哪裡買的 😍Crab
怎麼才星期一便覺得很需要放鬆

一入門口就見到連續3年的米芝蓮指南推介餐廳的獎狀,很有氣勢

外頭是可以食水煙的地方
風景很無敵 很安靜
本想在外面用餐
但有一點漂雨,還是到室內坐吧

1910 瀏覽

2人餐很適合貪心的我,媽媽說所有經典菜色基本都齊了
我這個新手就點2人餐吧
而且有2杯飲品,bubble是基本吧!

媽媽說其他人的目光都落在主菜上
但其實penthouse的醬汁是很優秀的
例如這個配麵包的香草醬
為了減輕草青味,加了檸檬 洋蔥等材料
無論沾麵包或肉類都很搭

2人餐就可以淺嘗
(聰明)
佢最迷人的地方就是
他的蟹肉是真的一大塊從蟹身剝出來
而不是一堆鬆散蟹肉碎堆砌的!
手工值千金啊!
當然不要忽略伴碟的2種醬汁
Super refreshing!

Porcini  mushroom  bisque

Silky smooth 的松露濃湯
可以飲多幾碗嗎

Slow-cooked  akaroa  king  salmon

King salmon 的king是否在形容他可愛的油脂呢
Salmon魚皮稍微煎過
輕輕把油脂迫出來 半溶但不溜走
於肉與肉之間封著
但一咬油便跑出來
很瘋狂吧
肉也嫩 稱王了
而旁邊一塊塊的也是蟹肉及帆立貝肉!

Coal  grilled  aged  USDA  prime  steak

Prime steak是媽媽最期待的

Mini  dessert  platter
  • Penthouse Crab Cake
  • 慢煮三文魚
  • Bluefin Tuna Tartare
今日同媽媽出黎行街, 行街前醫肚是必須的 ^_^ 好耐之前已經上網見過呢間餐廳既介紹, 知道係連續幾年獲米芝蓮推介既餐廳 今日終於有機會黎試下~ 餐廳位於金朝陽中心二期 最頂個層 ~ 有種居高臨下既感覺, 而且某D靠窗位 仲可以欣賞到海景 : ) 坐係度 心情已經好舒暢 : ) 見到吧台有好多唔同酒類呢, 同埋 原來天台仲可以shisha架 ! 除左a la carte menu外, 原來仲有semi-buffet可揀呢 ~ 由於散叫都唔平既關係, 我地決定叫semi-buffet, 好似更加抵食XDBuffet $198, Buffet+Soup $238, Buffet + Main Course $258, Buffet + Soup + Main Course $298 四種選擇~ $298價錢都幾合理 但2個湯 我同媽媽又覺得好似太多..可能會食唔落buffet item 所以決定叫一個Buffet + Main Course同一個Buffet + Soup + Main Course!! 想講 呢度既buffet 有物超所值既感覺 比起平時其他西餐廳, 呢度既semi
今日同媽媽出黎行街, 行街前醫肚是必須的 ^_^
今日終於有機會黎試下~
餐廳位於金朝陽中心二期 最頂個層 ~
坐係度 心情已經好舒暢 : )

想講 呢度既buffet 有物超所值既感覺
比起平時其他西餐廳, 呢度既semi-buffet款式真心多好多, 特別好多, 同埋更高質
8-9款甜品(質素之後會詳細講, 係超水準) + 幾款芝士 + Parma hams同其他hams + 酸籽包 + 大量菜款/杏仁款/合核沙律吧 + 凍蝦 + Smokes Salmon + 法國田螺 + Mushroom/ Cream Corn/ Stewed Cabbage/ 水牛芝士蕃茄
提提大家 想試晒buffet bar既食物既話, 最好上Main Course前試, 甜品就拎定返座位
我同媽媽係大約1:30入座既 ~ 食到大約2:45時 buffet item就已經收緊喇..
雖然我地都食到尾聲, 但仍然覺得有點愕然
( 如果收之前可以提醒下客人既話, 相信會更貼心啊 )
Semi-buffet
我試左:: 酸籽包, Parma Hams, Cream Corn, Stewed Cabbage, 水牛芝士蕃茄
酸籽包仍然係暖暖的 ! 配埋芝士食 不錯呢! HamsStewed Cabbage都高質
Cream Corn好香甜, 好好味, 仲有all time favorite水牛芝士蕃茄 好開胃的感覺
媽媽試左凍蝦, 醃得好入味既Mushroom沙律, 都大讚高質 ^^
Aqua Armani Sparkling 705ml
Aqua Armani Sparkling 705ml $78
Classic Onion Soup
先黎到既係 Classic Onion Soup, 十分濃郁~~ 加埋面頭塊Cheese Toast很不錯
Slow-Cooked King Salmon & Josper Oven Grilled U.S. Natural Beef
等左一陣之後, 兩個Main Course就一齊送到喇 : )
Slow-Cooked King Salmon
呢個係媽媽揀既 Slow-Cooked King Salmon
份量唔太多呢, 但係三文魚幾厚身飽滿, 配上龍蝦濃湯 兩者好夾
三文魚本身既鮮味亦都好重
得意既係除左三文魚, 佢仲有埋 鰻魚架 ~ 有微微煙熏過既香味
我揀既係 Josper Oven Grilled U.S. Natural Beef (Additional +$98)
牛扒 可以揀rib-eye/ striploin/ fillet mignon/ flat iron
由於我同媽媽都係鐘意牛味重D, 所以揀左striploin西冷7成熟 : )

見到牛扒上有靚靚既烤紋, 熟度亦拿捏得好好, 無過熟
一咬落去 就係滿滿既肉汁!! 😍 仲有少少外脆內軟既口感 🤤
然後 牛味一如所料 好突出 : ) 我基本上無沾過佢既辣根鮮奶油醬 XD
沾少少海鹽 已經好有提味效果了
另外 仲有原粒蒜頭可以夾埋一齊食呢, 呢一款很不錯啊, 物有所值 ~
Penthouse Crab Cake
食完主食後, 對呢度既食物都幾有信心 (加上我地為食.. )
所以後加左個signature既 Penthouse Crab Cake $198
食得出用左唔少蟹肉整的一份蟹餅 .. 不過 食落真係幾滯😂
可能因為我地已經食左太多野了 ..
蟹餅配有3款唔同風格既醬汁:: 芒果莎莎, 牛油果醬 同 蛋黃墨西哥辣醬
3款都不錯呢, 不過我就最鐘意 配芒果莎莎, 令到成件事清新D同無咁滯
Dessert from Semi-buffet bar
最後 黎到令人喜出望外既 甜品!! 本身對任拎既甜品真係無乜期望
但呢度既甜品絕對係高質!
每一件 都唔會過甜! 連朱古力曲奇都唔會! 所以食兩件都無問題, 而且可可味係愈食愈出的
特別鐘意Summer ConsommeTropical (後面個兩杯透明玻璃裝住左)
前者係 菠蘿粒mix椰汁奶凍, 超級match~~
後者係幾種新鮮水果mix埋既jelly+水果粒, 勁清新, 第一次食甜品係完全唔膩
真心好正啊~~ 建議大家一定要試多幾款~~
Coffee & Milk tea from Semi-buffet Set
Semi-buffet包埋咖啡或茶 不過不失 : )
發現呢度原來有VIP房 ~ 下次約埋一大班frd黎個時 可以考慮下訂房啊
p.s.  呢度連toilet都特別靚架 XDD 不過無影相啊~
2019-07-28
Semi-buffet
Dessert from Semi-buffet bar
2019-07-30 682 瀏覽
想揾間有氣氛既餐廳同老公慶祝生日最後揀左位於登龍街既Penthouse。之前試過呢度既lunch 覺得景觀、食物都唔錯,仲係米芝蓮推介~ 放工來到仲可以睇住黃昏日落,先selfie一番。點餐後先送上法包配香草醬。Starter: Penthouse crab cake 配有3款醬汁: 蒜泥蛋黃醬、牛油果醬、芒果莎莎。蟹餅煎香周邊,內裡既蟹肉唔係一絲絲,而係一舊舊,非常足料,味鮮又香口~試哂3款醬,最中意係Mango salsa,芒果既果香跟鮮味既蟹肉非常匹配~ USDA prime rib eye steak,先以濕式熟成處理(wet-aged 28days),即係以真空密封包裝內熟成,以保持肉質水份~食起上黎會比Dry-aged更juicy、肉味濃、無筋又唔油膩。旁邊既焗原個蒜頭,入口鮮嫩清甜~ 另加點2款配菜Thin fries with Truffle mayo, 見到呢個組合必點。沾上creamy既黑松露醬,松露香氣從口中滲出,令薯條更香滑脆口。Spinach mushroom,用上黑磨菇,菇味濃加上香蒜,十分惹味!到呢晚最重要既時刻,生日甜品送到~點左Valrhona 66%
想揾間有氣氛既餐廳同老公慶祝生日

最後揀左位於登龍街既Penthouse。
放工來到仲可以睇住黃昏日落,先selfie一番。
點餐後先送上法包配香草醬。
Starter: Penthouse crab cake

配有3款醬汁: 蒜泥蛋黃醬、牛油果醬、芒果莎莎。
旁邊既焗原個蒜頭,入口鮮嫩清甜~
另加點2款配菜

到呢晚最重要既時刻,生日甜品送到~

點左Valrhona 66%比朱古力控老公~
訂檯時已告知要寫上字句(加$58)
甜品除左蠟燭,仲有煙火捧~
點左有10秒煙火,要好好把握時間
店員好細心,幫我地拍片,仲影埋相~
之後再點蠟燭比老公許願。
呢個甜品用上66%既朱古力做左分子雪糕同埋蛋糕,雪糕呈粒狀,朱古力味濃滑。
蛋糕鬆軟充滿濃郁酒香,切落去仲有酒滲出~
另外點了Strawberry Yogurt Nitrogen
上面同樣用左分子料理做法,將乳酪形成粒狀,下面有士多啤梨粒同埋香滑既牛奶布甸~
一大個jar一層層咁食都幾豐富!!
老公話好滿意我既安排❤
慶祝紀念
生日
2019-07-29 134 瀏覽
朋友生日,想揀一間環境氣氛靚同啱傾計嘅餐廳一齊同佢慶祝,所以就去Penthouse!佢呢間餐廳幾就腳,係銅鑼灣,但又旺中帶靜係30樓!個人覺得幾值得打卡架!相對佢其實嗰啲氣氛係比較暗靜嘅,唔幾啱姊妹淘同情侶聚會嘅餐廳,因為佢氣氛實在係舒服嘅,唔會話太過靜或嘈👍而中間我想為朋友搞小小驚喜,都覺得啲職員都好醒目同好識得製造驚喜/氣氛👍👍👍食物方便,餐牌上有好多好吸引嘅dishes 都好創新!我哋揀咗一個佢signature 既crab cake,一份Lobster risotto,一個Prime rib eye steak同士多啤梨分子雪糕甜品🥳上餐之前,餐廳俾左一份溫暖焗出嚟嘅麵包俾我地食住等,可點pesto🥰令人期待嘅crab cake 終於喺我張枱上啦🙈🙈我其實好鍾意食蟹所以好期待!實際上佢真係冇令人失望嘅🥰好好食!蟹嘅肉好飽滿,好足!!唔會話一解開就好容易散果隻添,恰到好處!其實食呢種野有時會覺得「不如食夠蟹肉算啦」,但佢嘅調味係有心思而唔會失去左蟹本身嘅鮮味嘅!佢旁邊會唧四款醬俾你去點,每款醬都好鍾意,所以真係必點👍意大利飯真係一上檯就有好香濃嘅龍蝦味!係令人急不及待咁即刻已經想

意大利飯真係一上檯就有好香濃嘅龍蝦味!係令人急不及待咁即刻已經想試啦!意大利飯上嘅海鮮係好新鮮同埋足料🥰一度再滿足到我對海鮮嘅渴求🥰意大利飯方便調味真係好好👍👍而且會有啲小驚喜,因為佢上面嘅herbs定plant口感好特別,好清甜爽口但又係唔知咩嚟🙈到而家我都仍然想知道嗰個植物係乜嘢嚟嘅😂唯一美中不足嘅就係飯芯對我黎講再淋啲會比較好😊

牛扒嘅presentation已經夠吸引,切開會真係七成八成嘅程度,唔會有生血或過火情況。咬上口多汁得來又有微微炭燒嘅香味,顯出牛扒係新鮮同配合上簡單嘅烹調技巧得出嘅恰到好處!肉質鬆軟👍唔會好「銀」添👍 旁邊會有一個烤蒜,我同朋友見到嘅時候實在喜出望外,因為好啱我哋口味同烤既蒜真係唔會失望!

我哋仲加左thin fries(餐廳其實有粗薯條揀嘅),因為想食啲香口野。薯條嘅薯仔香味好濃好香脆可口,啱晒傾計食!雖然成餐都食得好飽,但係薯條真係都食清晒😂因為實在好香脆🥳

最後,點左一個特別少少分子雪糕做甜品你同我朋友慶祝生日🥰🥰外觀好靚加埋少少士多啤梨做生果嘅配搭好清新,啱晒我哋已經好飽嘅情況😂分子雪糕嘅下面會有少少蛋糕粒同埋Panna cotta🥳完全適合我哋呢種眼闊肚窄嘅人食😂因為完全唔會「漏」,而係滿足😊

呢間餐廳嘅出賽速度其實係會按照你食完一碟先會再出下一道菜嘅,所以真係好寫意同relax,好適合放工或者放假嘅節奏,好值得Encore!!! 因為餐單上嘅食物仲有好多都想試,加上餐廳嘅環境真係唔洗特別講,睇相啦🤣🤣

2019-07-22
  • crab cake
2019-07-29 137 瀏覽
Penthouse位於金朝陽中心二期之頂層,居高臨下的海景,望著醉人的夜景,我就選了Penthouse慶祝紀念日,這間餐廳是連續幾年米芝蓮推介,性價比高👍🏻Baguette 坐下來會有小法包,外脆內軟之餘,再配上自家製的醬料一齊食,很夾又美味😋😋Frittata這道菜是以海鮮為主有蝦、chorizo、小龍蝦一起製作而成,很濃郁的蝦味,再配上魚子醬送多士一同進食,更加美味可口👍🏻Pork ribsorder後都要等20分鐘左右的製作時間,Pork ribs整得好林又入味,十分滋味!Fries點左個side dish薯條🍟十分香脆。Start ma up好refreshing的一杯cocktail,帶有陣陣的菠蘿和lime味道,很清楚怡人!Valrhona 66%最後點左甜品,這個是tiramisu 配分子雪糕,很有視覺效果和tiramisu的味道陣陣濃厚的咖啡味,加上雪糕更架美味!

Baguette

Frittata

Pork ribs

Fries
點左個side dish薯條🍟十分香脆。

Start ma up

Valrhona 66%
2019-07-29 91 瀏覽
慶生好去處,朋友生日有左朋友去左銅鑼灣Penthouse慶祝!我們上到去就坐近窗邊望著維港的醉人的夜景!Baguette 每枱都會有小法包,外脆內軟再配合自家製的醬料(香草味和檸檬香)一齊食,更加美味,很搭配的味道👍🏻👍🏻crab cakecrab cake係外脆內軟,裡面全都是蟹肉,鮮甜的蟹味啖啖蟹肉,有2款醬配黎食,分別是芒果沙沙和蛋黃醬,增添美味!Ladies Night朋友點左杯cocktail,帶有莓的味道很配合名字Ladies Night,很有女人的韻味。Rib Eye 以肉眼扒來說不算很油膩,但有油脂香和肉質既淋好有口感,煎得剛剛好,美味可口。Ice-cream-vanilla 最後甜品點了香草味雪糕🍦好濃郁香草味,雪糕好細滑好香的奶味,為晚餐後增添滋味🥰🥰

Baguette

crab cake

Ladies Night

Rib Eye

Ice-cream-vanilla
最後甜品點了香草味雪糕🍦
好濃郁香草味,雪糕好細滑好香的奶味,為晚餐後增添滋味🥰🥰
2019-07-29 264 瀏覽
今年既週年紀念,我被帶到黎銅鑼灣金朝陽中心二期既頂樓,一間連續幾年有米芝連推介既西餐廳度慶祝呢度既裝修除左有情調之外,環境舒服,仲可以嘆住個迷人靚景,居高臨下咁食飯,聽d staff講,上面天台仲有個酒吧可以飲野同食shisha添,arm晒我個班鍾意飲野既朋友Menu呢度分左Starter, Classic Italian Style, Pasta, Risotto & Paella, Pizza & Burger, Seafood n meat、Dessert等等...選擇都算多,價錢係銅鑼灣黎講屬於中位價。餐前麵包配香草醬麵包都叫鬆軟,係略嫌邊皮比較硬,再配香草醬,醒胃香口Penthouse Crab Cake $198呢個蟹餅賣相精緻,而且非常足料,蟹肉多又夠鮮嫩香口,再配有三款醬料伴碟點綴,分別係芒果莎莎醬,牛油果蕃茄醬同埋蛋黃醬Linguine Vongole $278呢個扁意粉爽口又彈牙,食落香滑,蜆肉多而且夠大隻,冇沙又鮮甜Slow-Cook Akaroa King Salmon Steak $398個三文魚扒好嫩滑,口感一流,再加埋伴碟既配料,味道層次更加昇華

Menu

餐前麵包配香草醬
麵包都叫鬆軟,係略嫌邊皮比較硬,再配香草醬,醒胃香口

Penthouse Crab Cake $198

Linguine Vongole $278

2019-07-18
2019-07-28 105 瀏覽
View又靚,野又好食,penthouse 真係冇得輸!原來仲要係米芝蓮推介餐廳👍🏼好開心同好耐冇見既朋友黎依度,度過左一個好chill 既晚上🤗🤗坐底見到個開揚靚景已經心心眼心情都好返d是日唔飲得酒,下次!至於食物,係令人心情變得更好!個mushroom pizza超級好食咬落口感好rich 中間既芝士、菇好多,好厚仲要香氣撲鼻🤤🤤🤤但我掛住食,冇影到menu 咁,我下次再去再睇返個名,你地真係要試下😭😭😭😭
View又靚,野又好食,
penthouse 真係冇得輸!
原來仲要係米芝蓮推介餐廳👍🏼

坐底見到個開揚靚景已經心心眼
心情都好返d
是日唔飲得酒,下次!

至於食物,係令人心情變得更好!

個mushroom pizza超級好食
咬落口感好rich
中間既芝士、菇好多,好厚
仲要香氣撲鼻🤤🤤🤤

但我掛住食,冇影到menu
咁,我下次再去再睇返個名,
你地真係要試下😭😭😭😭

1K
維港兩岸高廈林立,入夜後五光十色的霓虹街景,拼湊出璀璨奪目的夜色,上星期我就來到銅鑼灣的Penthouse,環廻無敵維港美景,同時細味fine dining。黑白灰的條子地磚加上鎢絲燈飾,摩登工業風的裝潢頗有格調。高身的皮革卡位寬敞舒適,私隱度高。Penthouse高踞金朝陽中心二期頂層,落地玻璃飽覽180度維港景致。樓底夠高,充滿空間感,設有兩間VIP房,適合生日、情侶及節日慶祝。天台可Shisha,吧台有多款酒類,開揚夜景下感覺舒服又自在。棟棟摩天大廈投射出的璀燦燈光,醉人景色盡入眼簾。餐牌融匯歐陸多國菜式的精髓,加上Penthouse已經連續幾年獲得米芝蓮推介,性價比高。 點菜後,侍應就會奉上餐包配香草醬,麵包烘得外脆內軟,吃起來帶有淡淡的麵粉香。Truffle Pita Pizza $138pizza 是迷你size,即點即烤熱辣辣,餅底烘得外脆內軟。舖滿厚厚的芝士,可以造出拉絲效果,芝香濃郁,又是一道惹味的邪惡美食。野菌清新輕盈,正好中和芝士的飽膩感,加上濃郁的黑松露醬,菌香滿溢。Penthouse Crab Cake $198蟹餅是這裡的招牌菜,一場來到又怎能不點?!賣相精

黑白灰的條子地磚加上鎢絲燈飾,摩登工業風的裝潢頗有格調。

高身的皮革卡位寬敞舒適,私隱度高。

棟棟摩天大廈投射出的璀燦燈光,醉人景色盡入眼簾。

餐包

Truffle Pita Pizza $138

Penthouse Crab Cake $198
蟹餅是這裡的招牌菜,一場來到又怎能不點?!賣相精緻誘人,讓視覺、味覺得到絕佳享受。
Penthouse Crab Cake

沾上芒果莎莎醬、牛油果醬及墨西哥辣椒醬,味覺層次感豐富,別具異國風味。
Penthouse Crab Cake

外層煎得金黃脆身,裡面真材實料載滿鮮拆蟹肉,肉質細嫩多汁,每口都充滿蟹肉的鹹鮮味。

Wagyu Beef Burger $258
最傳統的基本款漢堡包,夾著各種爽脆生菜、新鮮番茄片、煎蛋、酸瓜和漢堡牛肉扒,層層疊起後確實是一口無法掌握,所以上桌時就已經貼心地分成兩半。
Wagyu Beef Burger

包身烘焙出外層輕脆的口感,麵包佈滿芝麻粒,麻香四溢。
Wagyu Beef Burger

厚切漢堡扒口感扎實爽彈,即使已經選擇了全熟,但肉質依然不過韌,保留著飽滿肉汁,入口已是肉香四溢,荷包蛋仍是震騰騰的,用叉子輕輕劃過,裡面的蛋黃如同火山噴發般滾滾流出,讓牛味濃郁的漢堡扒同時混合流心蛋黃的蛋香。
Wagyu Beef Burger

金黃薯角連着薯皮炸得外層鬆脆,肉心軟綿細密得似薯蓉。

Spanish Duroc Pork Ribs $358
豬肋骨色澤鮮亮帶焦香,帶有少許燶邊,外微脆,內封汁,令人胃口大開,色香味俱全。
Spanish Duroc Pork Ribs

豬肋骨脂肪比例略高,但勝在肉質軟腍嫩滑,咬一 口肉輕易便離骨,不會過韌,滿口肉汁。
Spanish Duroc Pork Ribs

可以沾上酸甜清香的芒果莎莎醬,讓舌尖也來跳熱情的夏日探戈。
2019-07-21
Spanish Duroc Pork Ribs
呢晚同好姊妹上左黎midtown二期既最頂層一路食飯一路傾心事♥♥♥呢度既環境氣氛非常好,位於大廈頂層,對出有落地玻璃,可以邊食邊欣賞窗外美景~~~好姊妹想食steak,而我就想試下呢度既Lamb Rack,所以我地就order左一份“Slow-cooked Lamb Rack”HKd$388+10%同“Flat Iron Steak”HKd$480+10%一齊share =]係主菜未黎之先,店員先為我地準備一份餐前麵包~~薄脆既toast配以帶有微酸既香草Sauce,整體味道好matchhh!!!跟住我地既羊架同steak都準備好啦✔✔✔羊架一客有兩大件,每件都好厚身!先經過慢煮後再烤焗既羊架,粉色嫩腍,香而不騷,水準之上!!!燒至5成熟既Flat Iron 更為出色,厚切無筋~~脂肪平例分佈極佳,所以食落肉嫩而不失牛香,質感實在卻絕不嚡口,推介推介!!!然而女生既飯局又點可以少左dessert section 呢xppp我地每人揀左一款:“Creme Brulee”HKd$98+10%同“Strawberry Yogurt Nitrogen”HKd$108+10%♥♥♥佢地既甜品絕

係主菜未黎之先,店員先為我地準備一份餐前麵包~~

跟住我地既羊架同steak都準備好啦✔✔✔

羊架一客有兩大件,每件都好厚身!

燒至5成熟既Flat Iron 更為出色,厚切無筋~~

佢地既甜品絕對不會遜於主菜,水準簡直係有酒店既級數!!!

Creme Brulee既表層焦香薄脆,燉蛋部份香又滑,絕無挑剔之處✔✔✔

Strawberry Yogurt Nitrogen更有驚喜,真係一試難忘!!
呢到不論係 環境氣氛、食物質素定服務態度都令人十分滿意ヽ(´▽`)/
2019-07-25 166 瀏覽
朋友生日 想搵間好feel啲嘅餐廳食下 俾個好啲嘅回憶佢今次就嚟到金朝陽中心試下依間餐廳 一入到去滿滿嘅外國風情已經令人好陶醉加上佢位於中心嘅最頂層 只要坐靠近窗邊嘅位 就可以俯瞰一個無敵大海景 仲望到近中環嘅摩天輪 真係好寫意店員幫我地揀咗一個近窗位 仲好nice咁幫我地舖好餐巾 有咩menu上嘅問題佢地都會幫我地解答到,果然一間米芝連級餐廳係要集服務、環境、食物於一身👍🏻上菜前餐廳會先提供麵包 軟熟嘅法包配上濃濃嘅香草醬 令人有一試再試嘅衝動 真係停唔到手首先我地嗌咗一個lobster risotto 依個risotto真係充滿驚喜 上面不單只有一隻拆好殻嘅龍蝦 仲有濃郁嘅醬汁滲透每一粒米飯 賣相真係滿分龍蝦肉質彈牙 有口感不特止食落更係十分鮮甜Risotto嘅醬汁仍有滿滿嘅龍蝦鮮味 食落飯粒口感結實 佢仲加左小小西蘭花等等嘅配菜增加入口嘅質感依樣野係好有驚喜 因為佢係有別於街外嘅risotto 而且食落係真係有新口感扒方面我地今次就試咗個澳洲和牛 配菜方面我地就揀咗薯條食落入口依然係濃厚嘅炭烤味 雖然未至於入口即融 但係肉質軟嫩 口感依然十分細緻 唔需要加咩醬汁點綴 只要係原汁原
朋友生日 想搵間好feel啲嘅餐廳食下 俾個好啲嘅回憶佢
上菜前餐廳會先提供麵包 軟熟嘅法包配上濃濃嘅香草醬
令人有一試再試嘅衝動 真係停唔到手

首先我地嗌咗一個lobster risotto
龍蝦肉質彈牙 有口感不特止食落更係十分鮮甜

扒方面我地今次就試咗個澳洲和牛 配菜方面我地就揀咗薯條
唔需要加咩醬汁點綴 只要係原汁原味嘅時候入口 就已經好岀色
薯條方面亦係熱辣辣咁上枱 加上黑松露蛋黃醬 真係令人回味無窮
即使凍咗都好 依然有滿滿嘅薯仔口味

飲品方面我地就嗌咗2杯mocktail試下 賣相真係好靚
其中1杯係sweet life
一入口係勁濃郁嘅果香味 好明顯由幾種水果調配岀 味道清新之餘更係甜而不膩
另1杯係tropical zesty 依杯係類似杯士多啤梨口味沙冰
不過唔同嘅係佢口感中不停有新鮮嘅士多啤梨果肉 而且每啖都滲有淡淡嘅牛奶味
放耐左吾會自動變硬冰 而係keep住咁沙咁綿
甜品方面就揀左sorbet
依個係一球白桃味嘅雪糕 但食落我覺得似雪芭嘅口感 硬身得黎吾易溶 相信係因為落足料 令白桃味洋溢係口中 真係可以用果味四溢黎形容
總括而言 依間係一間性價比好高嘅餐廳 如果一大班人黎聽講仲有vip房可以用 係店員好nice咁提我🤣👍🏻
2019-07-25 102 瀏覽
一直都想試吓呢間餐廳😋Penthouse✨推介Lobster Risotto🦞,整得非常出色,龍蝦肉好彈牙,意大利飯都好入味必食的Penthouse Crab Cake🦀,蟹肉多又煎得香,配襯三種醬都帶出左唔同嘅鮮味而Prime Striploin Steak🥩 肉質都非常嫩滑Soup of the day係洋蔥湯,鮮甜👍🏻食完飯仲可以上天台Shisha、飲杯野望住咁靚嘅景色Relax一下😌#金朝陽中心二期頂層#米芝蓮推介#性價比高
一直都想試吓呢間餐廳😋
Penthouse✨

Soup of the day係洋蔥湯,鮮甜👍🏻

食完飯仲可以上天台Shisha、飲杯野
望住咁靚嘅景色Relax一下😌

#金朝陽中心二期頂層
#米芝蓮推介
#性價比高
  • Crab  cake
  • Lobster Risotto
2019-07-24 342 瀏覽
慶祝好友生日,特意預訂了Penthouse。餐廳位於金朝陽中心二期頂層,可以一邊用餐、一邊欣賞維港景致,居高臨下格外開揚。我們點的是$298自助餐+湯+主菜的set,包一杯飲品。Hot Latte奶泡頗幼滑,啡味質感柔滑。自助餐區主要分為冷盤和甜品區。蔬菜和果仁類基本款齊備另有大蝦和螺個人比較喜歡cold cuts的煙三文魚和以洋蔥吞拿魚醬(下圖的紅色小鍋)配軟熟麵包。甜品類款式有很多選擇,我試了黑森林蛋糕、檸檬芝士撻、Tropical和紅絲絨蛋糕,甜酸度都貼近不愛死甜的香港人口味。Italian Seafood Soup有原粒帶子、大蝦、蜆和魷魚圈,湯頭以珍貴的藏紅花烹調,質地不屬濃稠,反而較為輕盈,又帶有海鮮鮮味。帶子呈半熟狀態,厚身美味;大蝦也如預期般爽彈。也試了一口好友的洋蔥湯,洋蔥腍甜,味道討喜。慢煮國王三文魚製作出色,三文魚嫩滑細緻,伴以醃製過、帶鹹香的鰻魚和龍蝦汁,美味度滿分。好友點了豬扒配薰豬肉香腸和牛肝菌,她說豬扒煮的入味腍身,牛肝菌菇香誘人。雖然在此用餐價格不便宜,但環境、食物質素和服務確是物有所值。

自助餐區主要分為冷盤和甜品區。蔬菜和果仁類基本款齊備

另有大蝦和螺

也試了一口好友的洋蔥湯,洋蔥腍甜,味道討喜。

2019-07-24 155 瀏覽
金朝陽中心二期嘅頂層原來有間居高臨下睇到靚海景同街景嘅餐廳,仲要係連續幾年米芝蓮推介!先嚟香草醬麵包,香草醬好香滑呢!麵包烘到外脆內軟Oysters 6pcs $330今日有兩款蠔,店員話叫6隻就可以有優惠價$330先由海水味適中嘅White pearl 食起,之後先食重海水味royal~生蠔好新鮮、爽滑,又夠冰凍,大滿足!Carbonara $208意粉creamy到極!有Pecorino Sardo濃郁芝士味、咸香Carbonara Guanciale、Italian Egg蛋香,一入口就滑落喉嚨咁樣,意粉彈牙有咬口,咁邪惡,同朋友share食最好不過~Rib Eye+Cream Corn $490+$78第一次食Wet-Aged 28 Days USDA Prime Beef,用josper coal grill oven經過500度高溫烤焗,未切開已經見到塊牛扒好多肉汁!切開更加不得了,有大量肉汁流出!肉質非常嫩滑,牛味濃,鍾意食牛嘅朋友必試!!Side dish加左Cream Corn粟米鮮甜,忌廉汁好滑其實都幾適合生日/情侶/節日慶祝,酒類幾多款同吸引,下次趁放假過嚟飲下酒

先嚟香草醬麵包,香草醬好香滑呢!
麵包烘到外脆內軟

Oysters 6pcs $330

今日有兩款蠔,店員話叫6隻就可以有優惠價$330
生蠔好新鮮、爽滑,又夠冰凍,大滿足!

Carbonara $208

Rib Eye+Cream Corn $490+$78

其實都幾適合生日/情侶/節日慶祝,酒類幾多款同吸引,下次趁放假過嚟飲下酒都唔錯