2024-02-22 32 瀏覽
早幾日去觀塘做嘢,處理好工事後又到放工時間,咁當然就食埋晚飯先至走啦~ 平時通常都會去Apm 果邊搵食,但開咗裕民坊,未去過就決定去果邊朝聖吓~ 新商場都有好多不同餐廳,款式都多元化,見到呢間手工意粉幾唔錯,就決定試吓~ 餐廳走型格路線,一入去就大大個酒吧枱,幾有格調,而且價錢合理,見到佢地有$118/人2小時free flow 紅/白酒,價錢非常親民,啱晒一班朋友黎暢飲,有機下次再同一班朋友黎試~ 🥢朝鮮薊田園沙律配意大利陳醋 未食過朝鮮薊,幾特別又點黎試吓,朝鮮薊又叫雅枝竹,通常都是已經處理的罐頭,油漬朝鮮薊酸酸地幾開胃,口感爽脆,有點似筍,配上清新沙律同吃,很是不錯。 🥢新鮮青口配辣蕃茄汁 平時通常是白酒青口,見有辣蕃茄汁幾特別就點黎試吓,青口嫩滑,配辣蕃茄汁都幾惹味,對我黎講可以再辣多一點會更喜歡~ 🥢瑪格列達烤酸種pizza(半份) 想吃pizza,見呢度係以酸種麵包做底,而且可以叫半份實在太好!酸種麵焗得外脆內煙韌,只簡簡單單的配上芝士及蕃茄醬,最基本的材料就已經十分美味!🥢新鮮波士頓龍蝦意粉 這裏主打手工意粉,咁當然就要點黎試吓,手工意粉彈牙好吃,而且滿滿的蛋味,配上半隻

🥢朝鮮薊田園沙律配意大利陳醋

🥢新鮮青口配辣蕃茄汁

🥢瑪格列達烤酸種pizza(半份)

🥢新鮮波士頓龍蝦意粉
這裏主打手工意粉,咁當然就要點黎試吓,手工意粉彈牙好吃,而且滿滿的蛋味,配上半隻龍蝦,啖啖肉,蕃茄醬汁濃稠合適,一齊食口感豐富滿足😋

🍹飲品:
Clear Cold Brew/Sunshine
跟朋友各點一杯凍飲悶熱潮濕的天氣,我點了mocktail,柚子蓉加上檸檬果汁及Soda,非常的清爽,去除潮濕的悶熱。
  • 瑪格列達烤酸種麵包
離開apm和工廈美食集中地,在不遠處的這間低調西餐小店,猶如在繁忙而密集的觀塘區一個避世寧靜的綠洲。晚市二人套餐 Set for 2 $368餐湯x2 | 前菜x2 | 主菜x2 | 飲品x2餐湯 Soup of the Day椰菜花忌廉湯滑溜Creamy,本身對椰菜花一般,但這個沒有太多草青味,反而有蔬菜的甜味,容易入口。前菜 Appetizer白鯷魚茄子蓉多士香脆的酸種多士上有清淡的茄子蓉及鹹鮮的白鯷魚,味道配搭和諧。意大利風乾火腿拼盤Parma Ham、Salami及爽甜青提,鹹香又開胃。主菜 Main Course慢煮牛面頰番紅花意大利飯 +$60牛面頰肉膠質豐富,慢煮下肉質更顯鬆化腍滑。意大利飯比預期中有咬感,正中口味,加上牛面頰的豐富油香,紮實Creamy,很有飽足感,建議2人Share。炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90封門柳獨特而濃郁的牛肉味和鬆軟的質感,還有呈粉紅色的剛好熟度,沒什麼好挑剔,而且份量不少,滿足到牛魔王的食慾。粗薯條鬆脆,冷卻後也不太油膩,單吃下薯香也很不錯。飲品Chocolate +$18 | Uji Matcha Latte +$18Matcha

晚市二人套餐 Set for 2 $368
餐湯x2 | 前菜x2 | 主菜x2 | 飲品x2

餐湯 Soup of the Day
餐湯

前菜 Appetizer

意大利風乾火腿拼盤
Parma Ham、Salami及爽甜青提,鹹香又開胃。

主菜 Main Course

慢煮牛面頰番紅花意大利飯 +$60

炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90

飲品
Uji Matcha Latte

Matcha Latte用料有誠意,抹茶苦澀味及鮮奶比例完美,味道比得是人氣Cafe質素,還有新年特色圖案。

加配甜品 Add-on Dessert

Tiramisu +$38
比預期更高質,甚有驚喜。忌廉細緻軟滑,奶油香及咖啡香濃突出,整體綿滑誘人,甜度適中,倆口子Share份量恰到好處。
餐湯
Uji Matcha Latte
2024-02-17 27 瀏覽
🌟今日朋友話帶我去觀塘YM食好嘢,觀塘YM商場環境好靚,餐廳位置開揚,門口都好吸引眼球,原來是一間意大利餐廳。我哋揀咗一個二人套餐。***** ***** ***** ***** ***** 餐湯🫕黑松露忌廉湯白堤魚茄子蓉酸種多士一上檯已經好有驚喜,好特別的白堤魚入口好香、同茄子蓉味道好夾,酸種多士又烤得脆卜卜。🍖意大利風乾火腿拼盤24個月巴馬火腿落尾腸寇帕火腿拼新鮮水果🥩炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條🍟粉嫩色封門柳賣相吸引,入口非常軟腍。🍝新鮮波士頓龍蝦意粉手工意大利粉名不虛傳,口感軟硬適中,每條意粉都掛有輕微蕃茄醬,龍蝦亦夠大隻好好肉,新鮮爽口。紅酒白酒🍷🍷最後食埋Tiramisu🧁作甜品,用餐非常滿足。

我哋揀咗一個二人套餐。

***** ***** ***** ***** *****

餐湯🫕
黑松露忌廉湯

白堤魚茄子蓉酸種多士

🍖意大利風乾火腿拼盤
24個月巴馬火腿落尾腸寇帕火腿拼新鮮水果

🥩炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條🍟
粉嫩色封門柳賣相吸引,入口非常軟腍。

🍝新鮮波士頓龍蝦意粉

紅酒白酒🍷🍷

最後食埋Tiramisu🧁作甜品,用餐非常滿足。

觀塘裕民坊YM² 都開咗好一段時間,原來入面多咗好多唔同嘅餐廳😆尤其係3樓Rooftop係有好多幾chill嘅餐廳!今次介紹呢間係大埔幾出名嘅手工意粉😚依家喺觀塘開分店,性價比都係一流😌佢哋嘅二人套餐只要$368起就有2餐湯+2前菜+2主菜+2飲品!🤩😍真係好抵食!🌟晚市二人套餐 $368✨是日餐湯:南瓜忌廉湯🎃✨白鯷魚茄子蓉多士🍆呢個多士嘅組合真心好特別🤣酸種多士上面有滿滿嘅茄子蓉,最頂放咗原條白鯷魚,第一口會食到多士嘅香脆同軟綿綿嘅茄子蓉,白鯷魚唔會覺得腥,反而同茄子蓉都幾夾😗✨意大利風乾火腿拼盤拼盤有24個月巴馬火腿、莎樂美腸、寇帕火腿同新鮮水果🫐味道正正常常,係開胃嘅前菜😌✨炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 (+$90)封門柳生熟度做得啱啱好,肉質唔算好軟腍,但肉味幾香濃,而且有炭燒嘅香味😌✨新鮮波士頓龍蝦意粉🦞 (+$100)一場嚟到當然要試下餐廳嘅手工意粉🍝大大隻波士頓龍蝦,肉質鮮甜彈牙,另外手工意粉係幼蛋麵,用上羅勒蕃茄醬去煮,麵質煙韌而且重蛋味,係我鍾意嘅口感😆而且好掛汁、酸酸甜甜好開胃!✨奶凍配百香果醬 (+$38)另外加$38就有埋甜品😚甜品控當然要試!奶凍上枱已經超級動

🌟晚市二人套餐 $368

✨是日餐湯:南瓜忌廉湯🎃

✨白鯷魚茄子蓉多士🍆

✨意大利風乾火腿拼盤

✨炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 (+$90)

✨新鮮波士頓龍蝦意粉🦞 (+$100)

✨奶凍配百香果醬 (+$38)
另外加$38就有埋甜品😚甜品控當然要試!奶凍上枱已經超級動L🤣入口好軟滑,而且奶味香濃🤤配上百香果醬酸酸甜甜,完全唔覺得漏🤓

✨提拉米蘇(+$38)
最欣賞係呢個Tiramisu唔會好甜,而且mascarpone cheese打得好細滑creamy,不過唔算食得出酒味,濃啲會開心啲😝

✨RAZA BRANCO $58
另外叫咗兩杯seasonal sparkling wine🥂$58好抵飲😆呢杯個base有青蘋果🍏、西柚同檸檬🍋飲落唔會好甜,而且有少少果香,幾易入口~

✨RAZA ROSE $58
呢杯就加入咗覆盆子、柑橘同士多啤梨🍓個人覺得呢杯甜少少,女孩子一定鍾意✨
用餐優惠
試食活動
  • 奶凍配百香果醬
  • Tiramisu
  • 白鯷魚茄子蓉多士
  • 意大利風乾火腿拼盤
  • 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條
2024-02-14 34 瀏覽
公司附近簡直係美食荒漠⋯終於俾我發掘左一家超值意大利餐廳 - Pentola!復古的裝潢、溫馨的燈光,在這區來說十分有格調!最重要嘅係,他們的tasting menu價格親民到讓人想立刻拍桌叫好!二人套餐才$368起,從前菜到甜點,每一道都是精選之作!🥔🥕 薯仔甘筍忌廉湯滑順細膩的薯仔甘筍忌廉湯,輕輕攪拌,每一勺都是濃郁🐟🍆 白鯷魚茄子蓉多士接著是白鯷魚茄子蓉多士,魚香四溢,配上茄子的柔和,層次分明🍖🥗 火腿拼盤風乾火腿與莎樂美腸的絕妙搭配🦞🍝 波士頓龍蝦意粉主打的波士頓龍蝦意粉,龍蝦鮮甜,意粉彈牙,海鮮與醬汁的完美交融,每一口都是濃郁海洋的味道🥩🍟 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條最後是炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條,外層烤得恰到好處的牛排,搭配上香脆薯條,真有滿足感當然,美酒是這頓大餐的點睛之筆。在promotion期間,我們品嘗了幾款葡萄牙新酒。RAZA BRANCO這款青酒,帶著清新的青蘋果香氣,酸度十足,每一口都像是在舌尖上跳起了愉悅的圓舞曲🍏💃而RAZA TINTO-NAT,這款natural wine減少了工序的自然酒,是近年大熱的選擇。喝下一小口,它那淡淡的果香與樸實的口感,讓人

🥔🥕 薯仔甘筍忌廉湯
滑順細膩的薯仔甘筍忌廉湯,輕輕攪拌,每一勺都是濃郁

🐟🍆 白鯷魚茄子蓉多士
接著是白鯷魚茄子蓉多士,魚香四溢,配上茄子的柔和,層次分明

🍖🥗 火腿拼盤
風乾火腿與莎樂美腸的絕妙搭配

🦞🍝 波士頓龍蝦意粉

🥩🍟 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條

而RAZA TINTO-NAT,這款natural wine減少了工序的自然酒,是近年大熱的選擇。喝下一小口,它那淡淡的果香與樸實的口感,讓人不禁想再來一杯🍷🌿
一直都好喜歡的大埔手工意粉小店Pentola在觀塘也開了新分店🥹!同樣主打手工意粉~ 招牌菜必定是卡邦尼煙肉意粉,每一粒都是厚切煙肉,醬汁濃稠程度適中,夠蛋香味!至於酸種披薩好特別,餅底就是酸種麵包,非常厚身,但外脆內軟,表面鋪滿水牛芝士🧀 慢煮牛臉頰,肉質非常軟腍,輕輕用力已經可以撕開,意大利飯好入味~ Tiramisu比想像中有驚喜,忌廉輕盈同時綿密,手指餅充滿咖啡味☕️ Mocktail推介mystical rosa,芒果菠蘿和蘋果清新果香味,玫瑰冰浮在飲品中,打卡💯 ,非常浪漫有情調☺️▫️卡邦尼煙肉意粉 ($138)▫️瑪格列達烤酸種披薩 (半份$88 全份$138)▫️慢煮牛面頰番紅花意大利飯 ($168)▫️ Tiramisu ($58)▫️ Mystical Rosa ($88) House Blend Tea ($42)▫️▫️▫️▫️▫️📍Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)🗺️ 觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓305號舖

▫️卡邦尼煙肉意粉 ($138)

▫️瑪格列達烤酸種披薩 (半份$88 全份$138)

▫️慢煮牛面頰番紅花意大利飯 ($168)

▫️ Tiramisu ($58)

▫️▫️▫️▫️▫️

📍Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)
🗺️ 觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓305號舖
2024-02-13 14 瀏覽
二人Dinner Set番薯忌廉湯番薯味道好濃郁,質地creamy 柔滑白鯷魚茄子蓉多士呢個組合好特別!多士焗得好脆,上面鋪滿軟綿綿嘅茄子蓉,再放上原條白鯷魚,味道搭配好有驚喜意大利風乾火腿拼盤火腿片搭配青提,作為前菜好唔錯炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條封門柳大約7成熟左右,無血水處理得好不錯👍🏻肉質軟腍而肉味濃郁~薯條炸得好脆意大利香草醬闊扁麵青醬配上蕃茄乾,呢個簡單搭配已經好好食!手工闊扁麵好有彈性👍🏻Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓305號舖
二人Dinner Set

番薯忌廉湯
番薯味道好濃郁,質地creamy 柔滑

意大利風乾火腿拼盤
火腿片搭配青提,作為前菜好唔錯

封門柳大約7成熟左右,無血水處理得好不錯👍🏻
肉質軟腍而肉味濃郁~薯條炸得好脆

意大利香草醬闊扁麵
青醬配上蕃茄乾,呢個簡單搭配已經好好食!
手工闊扁麵好有彈性👍🏻

Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓305號舖
Pentola位於觀塘裕民坊3樓平台花園~附近環境有噴水池,又夠晒幽靜,非常寫意👏餐廳有落地大玻璃,可以望出去睇靚景,裝修簡潔,坐得好舒服🥰呢度主打意大利手工意粉🇮🇹🍝我地叫左個二人套餐,包括有餐湯、前菜、主菜、飲品,另外仲加配左甜品😋✿ ✿ ✿ 二人套餐 $368 ✿ ✿ ✿❥ 番茄雜菜湯是日餐湯係番茄雜菜湯😚蕃茄味好濃郁🍎酸酸甜甜好開胃🤤❥ 白鯷魚茄子蓉多士酸種多士脆卜卜😍面頭鋪左白鯷魚茄子蓉,白鯷魚咸咸酸酸好特別,口感一流😙❥ 意大利風乾火腿拼盤包括左三款火腿,有24個月Parma Ham、莎樂美腸、Coppa Ham,另外仲有兩粒青提子💚火腿咸香味岩岩好,青提子好清甜,食完ham再食提子好refreshing!!❥ 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90一片片封門柳肉質好粉嫩,咬落口超淋,牛味濃郁🐮肉汁好豐富,咬落口超juicy唔會乾爭爭🤣配菜有粗薯條同沙律,薯條熱辣辣兼香脆可口,越食越上癮😂沙律帶有醋味,平衡返油膩感🥰❥ 新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100擺盤好靚🥰波士頓龍蝦啖啖肉🦞味道鮮美,肉質爽彈!意粉都好高質,口感煙韌有彈性,掛上濃郁既蕃茄醬汁😋酸酸甜甜,食得好開胃😝❥ 凍檸
Pentola位於觀塘裕民坊3樓平台花園~
附近環境有噴水池,又夠晒幽靜,非常寫意👏
餐廳有落地大玻璃,可以望出去睇靚景,裝修簡潔,坐得好舒服🥰

呢度主打意大利手工意粉🇮🇹🍝

✿ ✿ ✿ 二人套餐 $368 ✿ ✿ ✿

❥ 番茄雜菜湯
是日餐湯係番茄雜菜湯😚
蕃茄味好濃郁🍎酸酸甜甜好開胃🤤

❥ 白鯷魚茄子蓉多士

❥ 意大利風乾火腿拼盤

❥ 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90
一片片封門柳肉質好粉嫩,咬落口超淋,牛味濃郁🐮
肉汁好豐富,咬落口超juicy唔會乾爭爭🤣

❥ 新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100
擺盤好靚🥰波士頓龍蝦啖啖肉🦞
味道鮮美,肉質爽彈!

❥ 凍檸茶
❥ Dirty +$18
質地幼滑,飲到咖啡同凍奶既交融🥛

❥ 奶凍配百香果醬 +$38
奶凍好動L😍😍😂🤍
口感柔軟滑嘟嘟🤤奶味超濃厚🧡
配搭百香果醬,增添清新既感覺!

❥ 提拉米蘇 +$38
Tiramisu口感好軟滑,食落入口即溶,好正🤎🤎
咖啡味香濃,整體唔會太甜膩,岩岩好😋
2024-01-30
餐廳名《Pentola》源自於廚師常用烹調嘅器具,繼大埔分店開幕之後,依家第二間分店坐落於觀塘裕民坊,主打手工意粉同埋特色雞尾酒。Dinner Set $6142餐湯+2前菜+2主菜+2飲品是日餐湯定期會有唔同嘅餐廳,今日嘅廚師推介係薑汁甘筍湯,橙紅色嘅甘筍夠滑又唔會有顆粒感,味道鮮甜又有薑味。前菜白鯷魚茄子蓉多士歐洲菜常見嘅油浸魚,一細條白鯷魚可以連骨一齊食。配搭酸種麵包夠哂油香和濕潤感。意大利風乾火腿拼盤火腿同酒一齊食真係絕配,呢個拼盤有齊24個月巴馬火腿、莎樂美腸、寇帕火腿和新鮮水果,鹹鹹地餸下酒都唔錯。主菜炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90炭燒嘅封門柳外層有炭香,內層又夠晒粉嫩又多汁。迷迭香檸檬烤雞(半隻)烤雞新鮮焗製,所以要預返少少時間。可以睇得出雞皮夠晒油香又有光澤,內層夠哂肉汁,熟度都啱啱好。飲品可以試下green wine Raza Vinho Verde DOC 2022, 有氣泡又清新,仲有礦物味添。Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓305號舖

Dinner Set $614
2餐湯+2前菜+2主菜+2飲品

是日餐湯

前菜

主菜
炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90
炭燒嘅封門柳外層有炭香,內層又夠晒粉嫩又多汁。

迷迭香檸檬烤雞(半隻)

Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)

2024-02-11 18 瀏覽
約會必選餐廳🍴✨二人晚餐 $638✨兩個廚師精選餐湯當天喝的是南瓜濃湯 綿密細緻又豐富✨白鯷魚茄子蓉多士經典的意式前菜 麵包香脆 茄子蓉細膩可口整體搭配十分喜歡✨意大利風乾火腿拼盤包括巴馬火腿和辣肉腸 還有兩顆青提子✨新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100波士頓龍蝦份量十足 龍蝦汁味道極其獨特又有特色 意粉的軟硬程度剛剛好 香香濃濃的味道 一吃便會上癮!✨炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90必吃的封門柳牛扒 炭燒使牛排的外表口感略帶焦脆 牛香味爆發香濃 喜歡牛肉有嚼勁和偏紮實的口感✨蛋白檸檬撻 +$38又是一道經典的意式甜品 檸檬撻的檸檬酸味和香氣都很充足 蛋白打發偏硬吃起來更加有口感✨朱古力雪糕 +$38值得稱讚的朱古力蛋糕 五層不帶重複的口感 每一層都有朱古力的不同滋味 很久沒有吃到這麼好吃的蛋糕✨RAZA ROSE +$58粉粉嫩嫩的顏色 搭配上清新自然的果香味和淺淺的酒味 十分適合約會和享受

約會必選餐廳🍴

✨蛋白檸檬撻 +$38

✨朱古力雪糕 +$38

✨RAZA ROSE +$58
2024-02-10 22 瀏覽
裕民坊YM² 三樓平台上面都有唔少餐廳,今次揀咗一間西餐廳,$368就可以食到個二人dinner set,有餐湯、兩款前菜、主食同飲品,性價比超高,唔怪得晚市咁full!------------------------------👨🏻‍🍳◖ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ◗ $368— ᴀᴘᴘɪᴛɪᴢᴇʀ —🥖/白鯷魚茄子蓉多士白鯷魚味道有啲似沙甸魚,多士烘得香脆,配合綿滑嘅茄子醬,食落又唔會好乾身🍖/意大利風乾火腿拼盤有辣肉腸同巴馬火腿,可以配埋旁邊兩粒青埋提一齊食,清甜鹹香— ꜱᴏᴜᴘ —🍠/番薯忌廉湯呢個湯質感好濃稠,充滿着番薯嘅香味,味道好清甜,攞個餐包點佢哋食都唔錯~— ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ —🥩/炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條+$90封門柳肉味香濃,肉質比較瘦但又唔會覺得韌,食落好Juicy;薯條新鮮炸起,唔會好油仲暖笠笠,裏面嘅口感比較軟綿,唔錯!🦞/新鮮波士頓龍蝦意粉+$100有半隻波士頓龍蝦,size唔算太大,肉質都幾彈牙鮮甜;意粉比較幼身,口感似天使麵,配上迷迭香蕃茄醬料,酸酸甜甜,幾醒胃!— ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ —🍮/奶凍配百香果醬+$38估唔到個奶凍咁fing得🤣,有驚喜喎!奶
👨🏻‍🍳◖ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ◗ $368

— ᴀᴘᴘɪᴛɪᴢᴇʀ —
🥖/白鯷魚茄子蓉多士

🍖/意大利風乾火腿拼盤
有辣肉腸同巴馬火腿,可以配埋旁邊兩粒青埋提一齊食,清甜鹹香

— ꜱᴏᴜᴘ —
🍠/番薯忌廉湯

— ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ —
🥩/炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條+$90

🦞/新鮮波士頓龍蝦意粉+$100

— ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ —
🍮/奶凍配百香果醬+$38
估唔到個奶凍咁fing得🤣,有驚喜喎!奶味好出仲有少少芝士蛋糕嘅口感,配上酸酸甜甜嘅百香果醬,食完都唔會覺得膩!

— ᴅʀɪɴᴋ —
🍷/RAZA BRANCO $58
呢款係青酒,幾特別比較少見!整體味道比較清新,有少少氣飲落酸味味咁,口感幾順喉,酒味又唔會太濃,幾啱女仔飲!

🍷/RAZA ROSE $58
同樣都係微酸嘅有汽酒,酒體呈淡淡嘅粉紅色,呢款酸味會相對出少少,酒精嘅香氣會濃少少

🌟Encore指數:8.9/10
性價比極高👍🏻二人晚市$368親民價西餐🍴主打手工意粉🍝#sdm觀塘 #sdm大埔 #sdm小店 #sdm西餐 晚市二人套餐🍴$368包咗:2餐湯+2前菜+2主菜+2飲品💎 蕃茄雜菜湯可以一試✅(😋:7/10)💎 白鯷魚茄子蓉多士必食💯💯 (😋:9/10)👍🏻:幾特別嘅前菜😍完全冇魚腥味,調味酸酸甜甜又帶點鹹咁幾好食🤤👎🏿:💎 意大利風乾火腿拼盤可以一試✅(😋:7.7/10)👍🏻:有3款唔同ham🥓24個月巴馬火腿PARMA HAM、莎樂美腸SALAMI、寇帕火腿COPPA HAM、同兩粒提子🍇👎🏿:。💎 新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100必食💯💯(😋:8.8/10)👍🏻:講明主打手工意粉🍝意粉係超彈牙又掛汁🤤隻波士頓龍蝦🦞好新鮮🌊廚師已經拆好肉🧑‍🍳好容易就食到🥳👎🏿:。💎 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90值得一試‼️(😋:7.8/10)👍🏻:店員冇問我哋要幾多成熟,不過大約就六七成啦🥩肉質鮮嫩多汁,冇乜筋,好容易咬!唔錯🥳👎🏿:可以再炸脆啲🍟💎飲品可以+$48 紅/白酒🍷🥂值得一試💯 (😋:8/10)$50飲杯酒🥂西餐嚟講價錢真係唔錯💎 +$38 Tiramisu/ Panna Co
性價比極高👍🏻二人晚市$368親民價西餐🍴主打手工意粉🍝

#sdm觀塘 #sdm大埔 #sdm小店 #sdm西餐

晚市二人套餐🍴$368
包咗:2餐湯+2前菜+2主菜+2飲品

💎 蕃茄雜菜湯
可以一試✅(😋:7/10)

💎 白鯷魚茄子蓉多士
必食💯💯 (😋:9/10)
👎🏿:

💎 意大利風乾火腿拼盤
可以一試✅(😋:7.7/10)

💎 新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100
必食💯💯(😋:8.8/10)

💎 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90
值得一試‼️(😋:7.8/10)
👎🏿:可以再炸脆啲🍟

💎飲品可以+$48 紅/白酒🍷🥂
值得一試💯 (😋:8/10)
$50飲杯酒🥂西餐嚟講價錢真係唔錯

💎 +$38 Tiramisu/ Panna Cotta
值得一試‼️ (😋:8/10)
👍🏻:兩款都係意大利餐廳嘅傳統甜品🍮 Tiramisu 口感唔錯,咖啡味可以再濃少少🍰意大利奶凍配百香果醬酸酸甜甜咁食完比較Refreshing🍀
👎🏿:。

💬當日同男朋友慶祝,所以好多野都有加錢食得豪啲🤭🤭平時其實我覺得唔加錢食個set啲選擇都唔錯🥳

環境:8.5/10
服務:7.5/10 (有加一)
價錢:人均約$200
性價比:8.2/10

本店:
📍 Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)

分店:
📍Pentola (大埔藝術中心) (大埔)
大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #觀塘好去處 #觀塘美食 #觀塘cafe #觀塘黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #觀塘食咩好 #觀塘 #觀塘工廈 #pentolahk #pentolakt #大埔 #大埔美食 #大埔黃店 #大埔超級城 #大埔好去處
  • 白鯷魚茄子蓉多士
2024-02-08 415 瀏覽
Dinner set for two白鯷魚茄子蓉多士賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧多士採用酸種麵包製作,食落脆卜卜口感十足,表面佈滿鹹香的白鯷魚和酸香的茄士蓉,清新又醒神之選。意大利風乾火腿拼盤賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧拼盤包含了24個月巴馬火腿、莎樂美腸、寇帕火腿以及新鮮水果,非常豐富。肉片濃郁鹹鮮,與清新爽甜的水果配搭,正好中和肉肉的油膩感,十分不錯。炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧封門柳預先切好,整齊排列送上,外層焦香脆口,內裡肉質軟腍又多汁,牛味既濃且香,非常惹味。隨碟附上海量的薯條,全部新鮮炸起,金黃脆香,油而不膩,令人回味無窮。新鮮波士頓龍蝦意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧餐品特選手工意粉製作,食落軟硬合適兼富彈性,嚼感一流。意粉上掛滿濃稠的醬汁,食落芝士味道出眾,鮮香又可口,頂上點點羅勒為意粉更添清香。波士頓龍蝦口感紮實又不失細嫩,味道鮮甜零腥味,十分高質。🐧❣️餐前奉送是日餐包和餐湯,並附上黑醋和橄欖油調味,風味十足❣️🐧❣️套餐包含基本餐飲,亦可加錢改選其他特飲🍹 加$98更可享2 小時Free Flow🥂 奶凍配百香果醬賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧
Dinner set for two

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

波士頓龍蝦口感紮實又不失細嫩,味道鮮甜零腥味,十分高質。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

奶凍外觀白晳滑溜,入口順滑細嫩,奶味濃香突出,甜度剛剛好不會過膩,加上清新的百香果醬,酸酸甜甜的滋味令人迷戀。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

提拉米蘇表面潵滿香醇的可可粉,杯內由香滑細膩的忌廉與軟潤的海綿蛋糕組成,食落集奶油、咖啡和朱古力的滋味於一身,口感細滑又綿密,甜蜜推薦。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳仿效九龍麵粉廠裝橫,走地道工業風路線,樓底高空間感足,座位闊落舒適,氣氛悠閒寫意,十分適合三五知己聚會閒聊。

餐廳內特設兩條標誌性石柱,分別貼上「九龍官塘」和「手工意粉」字樣,非常搶眼打卡一流。

🐧❤️結語:手工意粉用心製作誠意十足,高水準必試推薦👍
2024-02-08 18 瀏覽
裕民坊平台哩間手工意粉餐廳,大埔分店已經吃過幾次,今晚約朋友傾嘢,來試試晚市二人套餐,套餐已包餐湯+前菜+主菜及飲品。甘筍忌廉湯🥕口感好smooth同creamy,用咗姜汁吊味,帶出甘筍鮮甜味。意大利風乾火腿拼盤🥓有意式肉腸同Parma Ham,薄切唔太咸,配上提子風味十足。白鯷魚🐟茄子蓉🍆多士🥖茄子蓉同白鯷魚味道幾夾,白鯷魚完全無腥味,帶點鹹香味,培埋脆多士有驚喜。迷迭香檸檬🍋烤雞半隻🐔烤雞十分有驚喜,外皮超脆,濃濃雞油香,肉質嫩滑,好Juicy!🦞新鮮波士頓龍蝦意粉波士頓龍蝦半隻,經烤過蝦殼散發陣陣焦香,蝦肉鮮甜彈牙!意粉係手工意粉,份量足,軟硬度適中,每條意粉都掛滿醬汁。新鮮青口🦪配茴香酒汁🥂青口新鮮而且份量多,飽滿得嚟唔會咬好耐,淡淡酒香完全唔嗆口,甜甜地完美結合青口。Tiramisu 🍰忌廉口感輕盈,奶香味濃郁,加上中問夾雜濕潤的咖啡☕️蛋糕,味道醇厚且層次豐富,口感幼滑。最近餐廳入咗隻新酒Green Wine🍸,帶點果香,口感清新,容易入口,喜歡白酒嘅朋友不妨試試,推廣去到3月。

甘筍忌廉湯🥕

意大利風乾火腿拼盤🥓

白鯷魚🐟茄子蓉🍆多士🥖

迷迭香檸檬🍋烤雞半隻🐔

🦞新鮮波士頓龍蝦意粉

新鮮青口🦪配茴香酒汁🥂

Tiramisu 🍰

呢間餐廳叫做Pentola,原來喺意大利文🇮🇹係解「鍋」🥘,係因為店主想透過呢間餐廳🍴翻去煮野食既基本,重拾入廚既熱情,所以就激發左小編既興趣黎呢到試下🤩 呢到既裝修好chill,用左落地玻璃,有兩條打既灰色柱分別寫住「手工意粉」🍝同埋「九龍官塘」,幾有傳統香港風味,旁邊放左唔少流行既酒🍾,中間用左鮮亮既黃色夠晒sharp醒~ 野食方面啲配搭幾特別同有心思,味道亦都好食😋 價錢唔貴,係值得翻兜既選擇🤤(5 😍 係滿分,🤩係半分)二人套餐 - $398湯🥣 :羅宋湯🍅🥕🥬🥣 (好味指數:😍😍😍😍🤩)今次既湯🥣係小編鍾意既羅宋湯🥣,裡面有超多料,包括洋蔥🧅、紅蘿蔔🥕、番茄🍅、薯仔🥔、椰菜🥬,煮到軟腍之餘又有啲咬口,味道酸酸甜甜咁,香味濃郁,唔會淨係靠調味料🧂,幾好飲🤤前菜:白鯷魚茄子蓉多士🐟🍆🍞 (好味指數:😍😍😍😍)白鯷魚🐟有種獨特既鹹香,肉質柔軟,味道酸爽,幾惹味又唔油膩,不過係稍為酸左少少~ 配埋軟滑既茄子蓉🍆、清新既橄欖油🫒、同埋金黃香脆又酸酸地既酸種多士🍞,口感幾豐富🤤前菜:意大利風乾火腿拼盤🇮🇹🥓 (好味指數:😍😍😍😍)今次既拼盤有3種火腿🥓,24個月巴馬火腿🥓既肉質柔軟溫潤,

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

二人套餐 - $398

湯🥣 :羅宋湯🍅🥕🥬🥣 (好味指數:😍😍😍😍🤩)

前菜:白鯷魚茄子蓉多士🐟🍆🍞 (好味指數:😍😍😍😍)

前菜:意大利風乾火腿拼盤🇮🇹🥓 (好味指數:😍😍😍😍)
今次既拼盤有3種火腿🥓,24個月巴馬火腿🥓既肉質柔軟溫潤,口感細緻,味道濃郁,咬落唔覺得韌,鹹鹹地又有甘香既餘韻~ 莎樂美腸🥓係經過低溫發酵同風乾,肉同油粒粒分明,油潤又有鹹香不過略嫌鹹左少少~ 寇帕火腿🥓係用左豬🐷既肩頸部位,出面脂肪比較厚而裡面既瘦肉就多啲~ 香滑既油脂配埋甘甜既瘦肉感覺幾有層次~ 意想不到既係以往火腿🥓會配蜜瓜🍈,第一次見配香印提子🟢🍇,飽滿爽脆,更加香甜多汁既提子🟢🍇可以好啲咁中和到肉既油膩👍🏻
炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條

主菜:炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條🔥🥩🍟 - +$90 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
小編揀左呢個主菜所以加左90蚊~ 封門柳喺成隻牛🐮入面得一條,緊貼住橫膈膜既,比較近內臟同埋顏色比較深,係肉味最濃郁既而且脂肪比較少,質感係厚實啲但唔會韌同無渣,燒得🔥啱啱好,有炭🪨既焦香,裡面係粉嫩既粉紅色,幾juicy~ 旁邊配左金黃酥脆既薯條🍟,裡面口感綿密,薯🥔味香濃,另外仲有啲清新爽脆既沙律菜🥗同埋多汁既番茄仔🍅,感覺幾好~
新鮮波士頓龍蝦意粉

主菜:新鮮波士頓龍蝦意粉🦞🍝 - +$100 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
另外我揀左呢個主菜所以加左100蚊~ 個意粉🍝用左新鮮既波士頓龍蝦🦞,個龍蝦🦞夠大隻同厚肉,唔會有雪味❄️,肉質幾彈牙同鮮甜,夠新鮮所以好易就起到肉出黎~ 焗完之後更加香口,上面仲有起左肉啖啖肉既鉗位同埋豐腴肥美既蝦膏~ 仲灑左啲清香既羅勒🌿,個汁係用左酸酸甜甜既番茄🍅、鹹香醇厚既芝士🧀同埋惹味既蝦汁🦐,感覺幾濃郁,係個手工意粉🍝稍微腍左少少~
奶凍配百香果醬

甜品 (加配):奶凍配百香果醬🥛🍮 - +$38 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
食完咁多鹹野就好想食甜品,所以就叫左個奶凍試下🥛🍮,一入口已經感受到奶香濃郁醇厚,口感細緻滑順,上面有酸酸甜甜又有果香百香果醬,感覺會清新開胃唔會漏,難得既係味道自然,係鮮果醬而唔係人工既~
提拉米蘇

甜品 (加配):提拉米蘇☕️🍰 - +$38 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
另一個甜品就試左提拉米蘇☕️🍰 啲mascarpone cheese🧀️奶味🥛突出,打到幾挺身,口感軟滑輕盈,甜度適中,配埋下面浸左咖啡利口酒既手指餅乾,有濃郁香口既咖啡味☕️,啲手指餅乾好似海綿蛋糕🍰咁,濕潤軟熟,索晒咖啡☕️既香味同埋奶香🥛,加埋上面灑左啲香口既可可粉🍫,整體層次豐富幾好食😋

Sunshine - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢杯mocktail係由柚子果蓉🍊、奶🥛、檸檬汁🍋同梳打水調整而成,酸酸甜甜咁又有清新既柚子🍊香味,配埋有氣梳打水既刺激感幾正🤤 上面仲放左塊檸檬乾🍋,設計簡潔但都幾有feel~

Mystical Rosa - $88 (好味指數:😍😍😍😍)
見到神秘呢個字就勾起我既興趣想試下😂 呢杯mocktail主要係由芒果汁🥭、菠蘿汁🍍同橙汁🍊做底混合而成既,跟住有蘋果🍎同洛神花🌺汁就造成玫瑰花🌹形狀既冰🧊放喺野飲入面,又靚又可以令到杯野清新啲🤩 整體味道酸酸甜甜咁,幾有熱帶風情🌴~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩