在2019年6月24日星期一📆,下班時間來到九龍灣德福廣場G/F的Petite House。這家食店Petite的名字是北極熊🐻,但是銅鑼灣Time Square的分店因為地主加租而結業。😰😨😥在德福分店這裡,是位於Samsung popup store往1/F扶手電梯下面的空間。當天空間很廣闊。當天order了一份火雞煙肉三文治,一份$48元。份量非常足夠,而且很大件,生菜份量和煙肉以及火雞的份量成正比例。荔枝菠蘿特飲,一份$30元,而且梳打非常清新,但是想吃菠蘿及荔枝的時候不能夠打開封口,而且太多冰。😱

當天空間很廣闊。
Avocado Bacon Briech

Lychee Mocktail

2019-06-24
25 分鐘 (堂食)
Avocado Bacon Briech
Lychee Mocktail
2019-05-18 161 瀏覽
假日時間喺九龍灣食完飯想同朋友搵個地方坐下傾下計,搵黎搵去就算其他咖啡店等等都無位。結果行下行下經過Petite House見倒無人就入左去坐。甜品同野飲種都都好多,不過下午茶時段又未想食得太甜就叫左個 Apple Juice飲,朋友就叫左個 Early Grey Tea飲。飲落除左個包裝之外其實味道無乜特別,而Apple Juice個包裝係幾得意既,不過既唔好拎又唔方便飲,有啲唔係太實際。環境燈光望落都舒服,但係圓桶同膠櫈都唔係特別好坐。整體而言,考慮埋價錢既因素,未必要都未必會再去。
2019-05-13
2019-01-27 316 瀏覽
係德福食完飯想食甜品,見呢間鋪開左咁耐都未試過,d甜品無論係相定display都幾靚咁,於是叫左個睇落應該無伏既oreo cake,點知⋯⋯件cake造型大路、正常,份量適中。學大台藝人口吻:「oreo有oreo味,海綿蛋糕有海綿蛋糕味,朱古力有朱古力味。」但我想講夾埋就真係唔好味🥴!首先,包蛋糕塊膠紙好難搣落黎,搣到夠蛋糕歪歪地先搣到(可能我個人問題啦)。第二,最頂個一大塊朱古力好似布咁,吉極都吉唔斷,最後係成塊揭起食左入面d蛋糕先🤦🏻‍♀️第三,味道正常,但口感好分離。姐係個種你唔係食緊一件cake而係一啖食緊幾種食材既感覺。材料每層之間好鬆散,唔夠融合。如果有下次,可能叫窩夫同可麗餅會更好。另外有好多位,空間感夠,都坐得舒服。

如果有下次,可能叫窩夫同可麗餅會更好。

另外有好多位,空間感夠,都坐得舒服。
Oreo  cake
2019-01-27
2018-11-13 268 瀏覽
上次只係飲過咖啡同伯爵茶今次試左個香蕉朱古力窩夫我地係叫set (窩夫+Latte)$78Set既飲品可以跟latte/cappuccino/americano/熱茶,都唔洗加錢既當時先6點幾,所以店內好多位,得我地食。冇諗過件窩夫整得又幾好食喎,唔會整到燶+硬哂,軟硬岩岩好,cream都唔錯,唔漏又唔會好甜,最怕食d好甜好漏既cream, 呢個唔會好似舊式麵包蛋糕店既cream個d咁愈食愈漏。Vanilla gelato都好食,又唔會過甜,不過好快溶,我地都食左雪糕先,怕切哂窩夫後可能成個雪糕已經溶哂。總體係唔錯既,行行下街想搵個地方坐低休息下 黎呢到都幾好!
上次只係飲過咖啡同伯爵茶
今次試左個香蕉朱古力窩夫
我地係叫set (窩夫+Latte)$78
當時先6點幾,所以店內好多位,得我地食。

總體係唔錯既,行行下街想搵個地方坐低休息下 黎呢到都幾好!
2018-11-12
2018-09-05 257 瀏覽
去幫親真係因為繁忙時間仲有一大半位坐價錢都比上得上Starbucks ,但質素就...我買的泰式奶茶味好淡,完全無茶味,只有微微的奶味同甜味。我自己屋企用沖劑仲濃仲好飲,更唔好講同即沖的Thai Milk Tea 比
去幫親真係因為繁忙時間仲有一大半位坐

價錢都比上得上Starbucks ,但質素就...

2018-09-04
2 分鐘 (堂食)
2018-09-01 174 瀏覽
星期三,2018年8月29日。當天下班再次來到Petite House。這次是第二吃飯,已經雙隔了半年時間。由於所有法式軟包售罄。轉了熱狗包餐,當天的熱狗的麵包底選用了與一般的麵包不同,選用特製的。除了芝士包裹著整個熱狗,内里還有芥末醬。當天原本想叫一杯薑茶。但是限定某些時段。所以轉熱朱古力,朱古力非常綿滑,而且夠可口。九龍灣德福分店的環境不算大,不算小。很中规中矩,而且在扶手電梯底的下方。不難尋找。
由於所有法式軟包售罄。
當天原本想叫一杯薑茶。但是限定某些時段。
所以轉熱朱古力,朱古力非常綿滑,而且夠可口。

芝士熱狗
2018-08-29
1 分鐘 (堂食)
芝士熱狗
2018-08-27 123 瀏覽
同朋友仔食完飯,因為無食甜品,覺得美中不足,朋友好想食蛋糕,又想坐得舒服,搵咗好耐都未搵到邊度有蛋糕食,最終選擇食呢間我揀咗窩夫,朋友食可麗餅朋友唔想食雪糕,我就問落單嘅哥哥可唔可以將舊雪糕放埋落我份窩夫度?哥哥無乜反應咁,淨係問我係咪外賣....結果佢有聽到我講但佢回應得有點冷漠我個窩夫都ok, 脆脆地,又熱熱地,但雪糕球好溶朋友個可麗餅就勁多cream, 啲芒果汁又好多,佢食咗三分一已經頂唔順

我揀咗窩夫,朋友食可麗餅

結果佢有聽到我講
但佢回應得有點冷漠

我個窩夫都ok, 脆脆地,又熱熱地,但雪糕球好溶

2018-07-15 137 瀏覽
後生仔完全無心做,食物貴唔緊要,態度就係問題!唔係星期日只這間鋪少人,真係唔應該來!一罐可樂要$19,凍奶茶淡而無味,服務員只顧玩電話。唔會再來。........

2018-07-15
2018-06-12 99 瀏覽
窩夫有係微脆既 軟硬適中草莓都幾多又唔會酸喎 真係幾有驚喜!Vanilla gelato 味道一啲都唔假 好香好好味!睇黑色一點點 睇到係落左唔少香草籽架叫左杯玫瑰拿鐵 玫瑰花味好香濃 花瓣都幾重手 個人好鍾意飲玫瑰花茶所以大推❤️❤️整體而言店裏既野食同野飲好真材實料 性價比高😄
窩夫有係微脆既 軟硬適中
草莓都幾多又唔會酸喎 真係幾有驚喜!
Vanilla gelato 味道一啲都唔假 好香好好味!
睇黑色一點點 睇到係落左唔少香草籽架

整體而言店裏既野食同野飲好真材實料 性價比高😄
2018-03-29 128 瀏覽
可能太耐冇黎德福,今日行過先知開左間Petite House食完晚飯仲未飽就黎試下呢度既甜品。我同男親點左兩個甜品,第一個係Banana Crepe(香蕉可麗餅)。佢一上枱時我同男親都好驚喜,原來份量都幾大。可麗餅佈滿豐富既奶油、香蕉同朱古力醬,仲有一球雪糕。聞落已經非常香,食落仲好好食口感豐富,煎餅底不錯,加埋香蕉同朱古力醬絕對係完美配搭,甜酸度剛好。不過奶油超級多,食得多會好飽滯,所以兩個人食就剛剛好*Banana Crepe $58*我地係凍餅櫃見到啲蛋糕幾靚,於是我就點左個看似最保險既Strawberry Kisses(士多啤梨蛋糕),點知就中伏了。可能係由朝擺到晚既關係,蛋糕既奶油已經硬到石化左既地步,一啲都唔軟滑用叉一切落去已經感受到佢既石化剝落好彩既係海綿蛋糕都仲鬆軟,而士多啤梨既表現都不過不失。*Strawberry Kisses $28*整體黎講,呢度都係一個休閒食甜點既地方。有機會都想試下佢最出名既雪糕
食完晚飯仲未飽就黎試下呢度既甜品

*Banana Crepe $58*

用叉一切落去已經感受到佢既石化剝落
好彩既係海綿蛋糕都仲鬆軟,而士多啤梨既表現都不過不失。
*Strawberry Kisses $28*

2018-03-28
$43 (宵夜)
2018-02-22 125 瀏覽
"Petite House" 現時在香港已有好幾間分店而我最初見到是在又一城可惜食我太飽,食唔落~不過一直都想試,特別係一個中意甜品既我最近有一個機會可以試, 巧合地我行德福,見到就決定一試加上我要自己HEA 2個幾鐘,坐下都好"Petite House"有Cake,Coffee,三文治,熱狗,雞蛋仔...不過下次可以同朋友一齊再試其他野今次一個人食唔甘多~Cheese Cup cake $18 (下)芝士味濃Gelato分別有幾個價錢 $35 一個味 Cone $38$55 兩個味 Cone $58$65 三個味 Cone $68因為自己貪得意,樣樣味都想食就叫左3個味道~抹茶, 開心果, 焦糖
"Petite House" 現時在香港已有好幾間分店
而我最初見到是在又一城
可惜食我太飽,食唔落~
不過一直都想試,特別係一個中意甜品既我

最近有一個機會可以試, 巧合地我行德福,見到就決定一試
加上我要自己HEA 2個幾鐘,坐下都好
不過下次可以同朋友一齊再試其他野
今次一個人食唔甘多~

Cheese Cup cake $18 (下)
芝士味濃

Gelato分別有幾個價錢
$35 一個味 Cone $38
$55 兩個味 Cone $58
$65 三個味 Cone $68
因為自己貪得意,樣樣味都想食就叫左3個味道~
抹茶, 開心果, 焦糖
2018-02-05 91 瀏覽
gelato 是我最愛,在意大利食過一次就愛上,昨晚查到近公司搭幾蚊車有間手制 即刻過來試,打算望下先下次先食,點之忍吾到口即買左,味道:開心果將濃郁的果仁味,拉粘吾夠粘,有少少水水的,外表好似意大利的模式,味道遍甜。環境;算光猛,位子是白膠椅,木枱,都算乾淨

環境;算光猛,位子是白膠椅,木枱,都算乾淨
2018-01-14 125 瀏覽
行完九龍灣徳福廣場,雙腳已經累到不得了,於是找個地方休息一下,見到Pitite House人不多,便買個雪糕坐一坐。這個是雙球雪糕,味道是開心果和意大利蛋糕,開心果味有果碎,果道清淡,不算突出;意大利蛋糕味軟香牛奶味,入口細滑。大家行得累,不妨去Pitite House試一試。
不只是韓國雪奶冰甜品,走日本風的意大利手工無防腐劑雪糕,近年都有不少類似的食店,踴躍出現於香港島和九龍區的商場和食店裡面。港九出現眾多日本天然意大利雪糕,亦令競爭轉向激烈。就像我之前光顧過的意大利雪糕,在新蒲崗廣場地下的那間意大利餐廳,剛剛忽然宣告結業。但是與此同時,另一個大型連鎖的意大利雪糕店「Petite House」,九龍就立刻有不少分店出現。本來我是想,在九龍塘「又一城」享用「Petite House」的意大利雪糕,但是上次我在「又一城」,最後都只是光顧了「EXx」的日本豆腐刨冰,最後還是忘記了幫襯「Petite House」。數日後,我在九龍灣「德福廣場」一邊找電影看,另一邊我不斷穿梭「德福」跟「淘大」的商場食店,第一次我在下午購買了朱古力雪糕刨冰,到了晚上準備回西貢之前,我又買了一杯意大利雪糕筒。其實「Petite House」的內部,也有屬於「Petite House」自己的樓面,坐在樓面內一個人享用意大利手製雪糕,遠遠比冒險拿着雪糕在街上食用安全。而且「Petite House」的堂食樓面都頗為闊落寬敞,食客侍應在樓面走動,都不用擔心會發生碰撞意外。所以選擇在「Peti

而且「Petite House」的堂食樓面都頗為闊落寬敞,食客侍應樓面走動,都不用擔心會發生碰撞意外。所以選擇在「Petite House」內堂食雪糕,也是理想的選擇。

至於「Petite House」的開放式廚房,食客可以一覽無遺地,看到「Petite House」製作雪糕和相關食品的完整過程。

我第一次光顧九龍灣德福廣場「Petite House」,是在大約中午十二點五十分左右,是差不多可以撥歸下午時段的時間,不過十二點五十分有十二點五十分的好處,就是睡眠質素的影響極為有限。

我第一次幫襯了含可可鹼成份的「Chocolate Coco chip gelato」,中文解釋應該就是朱古力手工雪糕蓋在朱古力味沙冰裡頭。

九龍灣德福廣場「Petite House」店員製作「Chocolate Coco Chip Gelato」的時間,大概在十分鐘之內,詳細時間我現在都快要忘記了。

但是我只是知道,「Petite House」的「Cocolate Coco Chip Gelato」,份量跟我期待的朱古力雪糕沙冰差不多,朱古力沙冰的數目多得,幾乎把朱古力味的手製雪糕都掩蓋了。
Chocolate Coco Chip Gelato

「Petite House」的店員,把朱古力沙冰打磨得,看來幾乎完全被碎掉的樣子,但是實際上冰塊和朱古力還是差一點點的時間,才能完全被攪拌機器攪碎,情況一如西貢食街裡面的「夢幻工房」。

不過,朱古力和冰塊未被完全碎掉就歸未碎掉,但是「Chocoolate Coco Chip Gelato」的朱古力濃味跟甜味,就由雪糕一直到達朱古力沙冰裡頭,朱古力甜味貫徹始終。

當然,如果「Chocolate Coco Chip Gelato」的冰可以磨得更徹底,磨得更碎的話,朱古力味道應該更甜,口感效果也應該會變得更細緻。

到了晚上,我在德福看完電影後出來,再跑了去「淘大商場」食晚飯,晚飯完畢後徒步回來「德福廣場」,又再去「Petite House」面前,忽然很想吃個抹茶味的意大利雪糕,才正式坐車回到西貢。

於是我又去到「Petite House」,在店員面前再付款,購買了一個兩球裝的意大利雪糕筒。

「Petite House」放置意大利手工雪糕的櫃檯,出奇地跟我在九龍灣「展貿」幫襯過的那檔意大利雪糕有點相似。

我買了一個抹茶味,跟一個開心果味道的意大利雪糕球,我選擇以威化筒去盛載雪糕球,但是結果發生了意外。意外就是我一邊用手拿着雪糕,一邊準備拍照的時候,雪糕竟然不幸倒塌跌落到地上。

幸好「Petite House」店員尚算明白事理,願意立刻為我補造了另一個雙球雪糕筒。雖然補造出來的雙球雪糕版本,較我原本吃那個版本有少許落差,抹茶味道也是偏向甘味,但是「Petite House」店員的人情味和服務態度,已經為店舖的評價加了分。

整體評價「Petite House」三款意大利雪糕的味道,我喜歡就是最後吃的那款開心果口味雪糕,因為開心果雪糕的開心果味道最濃,味道也是最甜。朱古力的可可甜味也很濃,濃得有點像黑朱古力的偏苦濃味。

反而抹茶雪糕味道,竟然也很像賣抹茶飲品店一樣,抹茶的甘澀味道感覺,比甜味來得更強烈,不過有了甜味開心果雪糕作伴,抹茶的甘澀味道感覺,就被一下子被甜味開心果所完全抵消了。
Ice Cream(Two Flavor)

雖然「Petite House」店員很有禮貌、服務態度和人情味,但是亦不得不承認,意大利手製雪糕最大的好處,竟然是要「即日清」,今日賣不完的意大利雪糕,遲早也得丟掉。

或許是「Petite House」雪糕還剩下很多,才令店員這麼大方,願意補造雪糕給我吧。不過無論如何,我也得感謝「Petite Gelato House」的店員們的。
2017-12-07
25 分鐘 (堂食)
Chocolate Coco Chip Gelato
Ice Cream(Two Flavor)
  • ChocolateCocoChipGelato
  • IceCream(TwoFlavor)
  • IceCream(TwoFlavor)
  • ChocolateCocoChipGelato
2017-12-18 149 瀏覽
Had to go to crappy KITEC so the nearest shuttle bus is Telford Plaza.As I was early, decided to try this place because of the green cake.I was hoping it to be Pandan but it was Pistachio which is still favourable as long as it is not green tea.It was nice and nutty but I wish there was more cake to cream ratio.The sweetness was just right and the pistachio flavour came mostly from the crushed pistachio in the cake while the pistachio cream was light in flavour.