2016-06-14 1626 瀏覽
黎左好多次Pizza Express, 已經變成晚飯食堂。今日食左個set for 2, 三百幾蚊有starter, salad, main 同drinks, 都幾抵食。首先食頭盤parmesan & mushroom, D 磨菇好fresh,Parmesan 和parsley 令到味道再提升,口感好豐富。跟住再食beetroots salad, 呢個salad真係有驚喜,材多料足,有gorgonzola, baby spinach, rocket, walnuts, 配balsamic vinaigrette。好鍾意呢個配搭,好夾。Gorgonzola 芝士味濃厚,質感特別,係salad 嘅靈魂。Pomodoro pesto 係classic pizza 的選擇,buffalo mozzarella on top- 正。雖然看似好pain, 但係其實要食真正的pizza, 簡簡單單都可以好好食。另外,Dessert 叫左sampler, 有chocolate fudge cake, tiramisu, cheesecake。估唔到主角係cheesecake! 好rich 嘅味道,th
Parmesan & mushroom dip
Beets & Gorgonzola
Pomodoro pesto
另外,Dessert 叫左sampler, 有chocolate fudge cake, tiramisu, cheesecake。估唔到主角係cheesecake! 好rich 嘅味道,thumb up!
dessert sampler
最後,iced lemon tea 無限添飲,座得耐飲都唔錯。
iced lemon tea
Parmesan & mushroom dip
Beets & Gorgonzola
Pomodoro pesto
2016-04-15 2181 瀏覽
食過Pizza express 幾次,但之前都係食夜晚,今日第一次lunch 去食,叫左兩Lunch set,99蚊一份, 我地兩個人叫左兩個lunch set, 揀左一碗湯,一個海鮮意粉, salad同煙三文魚, 碟salad好足料,有好多雞胸肉,係我最鍾意ge雞胸肉,白述述又無骨,好好味。煙三文魚配軟軟的麵包幾好食,唔會太油膩。海鮮意粉都好足料,但味道無特別,同掛住食雞胸肉,無咩食到意粉, 湯試左一啖,味道尚可。最後想贊下d waiter, service 唔錯,不停refill 水同凍檸茶,整體都唔錯, 九龍塘店做得好過其他分店,。順帶想講埋,佢好過沙田個間好多, 尤其係食物分量方面。
,叫左兩Lunch set

2016-04-15
2015-09-06 3901 瀏覽
繼續跟好朋友聚會!這次來到又一城的Pizza Express。剛好是午餐時段,大家等了差不多15分鐘就獲安排就座。環境舒適,店員的服務不錯,耐心地分享了是日餐湯和廚師推介。這次點的菜式均沒有很多cheese,對我這個芝士狂迷有一點失望了。不過整體質素不錯,在消費挺高的又一城開餐,可算是「物超所值」!

Carbonara
三文魚拼小包子
2015-09-06
Carbonara
2015-08-17 3318 瀏覽
今晚一家人約了一起去街街,來到晚餐時間,人在又一城,又時值星期六晚,真的一位難求!米飯班主想食Pizza ,所以我們就走到PizzaExpress,因為時間尚早,只是六時左右,我們可以輕易入座~很久沒有食PizzaExpress,餐牌上多了不少新菜式,愛新鮮的我們選了不少新菜式呀~先點一份我們都很喜歡的焗蘑菇 ($77),熱烘烘的蘑菇上放滿了香草芝士,香口惹味~伴碟的香草麵包鬆軟可口,蘸點番茄醬或香草醬都很好食~接著,新鮮焗起的海鮮千層闊麵($130) 就上場啦~ 煙韌的千層麵,跟豐富的餡兒層層相隔,面層添上軟綿綿的芝士,很美味呀!餡兒真的非常豐富,有三文魚、蝦、露筍及菠菜等,豐富又健康!新菜式清新之吻 ($62)的名字很可愛,所以我們又試一試~ 小小的鐵盆子上,放滿了漲卜卜的麵包粒,麵包粒中放滿了羅勒香草醬跟軟芝士,鬆軟可口,再蘸點乾番茄香草醬,倍添滋味~來PizzaExpress,當然要點一份Pizza啦!原想點北京烤鴨薄餅,不過已經售罄,所以改選了同樣是新菜式的特級皇后薄餅 ($146)~ 白雪雪的薄餅上有不少菇菇、煙肉、水牛芝士以及蕃茜,除了豐富的餡兒,薄餅上亦添了松露油,令薄

海鮮千層闊麵
清新之吻
來PizzaExpress,當然要點一份Pizza啦!原想點北京烤鴨薄餅,不過已經售罄,所以改選了同樣是新菜式的特級皇后薄餅 ($146)~ 白雪雪的薄餅上有不少菇菇、煙肉、水牛芝士以及蕃茜,除了豐富的餡兒,薄餅上亦添了松露油,令薄餅倍添滋味~初初見薄餅白雪雪的,真有點懷疑它的味道,想不到,這薄餅出乎我們的意料之外的好味呀~
特級皇后薄餅
食過鹹的,當然要點甜~ 是晚就選了色彩繽紛的Pavlova ($108)啦~ 脆脆的蛋白上,添了不少新鮮生果,酸咪咪的熱情果醬,正好中和了蛋白的甜,很滋味呀!
Pavlova
食飽飽,也不能多坐呀!! 因為餐廳外已排了一條長長的人龍,還是早點讓位吧~~
2015-07-25
海鮮千層闊麵
清新之吻
2015-05-28 3059 瀏覽
今日同兩個朋友黎搵食,三個人叫左2個pizza 同一個烤麵包。呢個都幾好食,麵包好煙韌。但我自己就唔太鍾意蕃茄醬 所以另外叫左佢比牛油我(免費的),點知,佢個牛油超好食!唔係一般咸牛油,而係有蒜蓉香草味的,搽落個包到,好正!呢個薄餅我冇乜點食,上文提到我係唔太食蕃茄既。但喜歡蕃茄既朋友可以試下,佢味道既配搭係唔錯的,尤其係啲好香好香既芝士同煙肉,配上酸甜既蕃茄醬,就一啲都唔膩。呢個係我既大愛,次次黎都要食。鴨肉雖然都係雪藏貨,但有好香鴨味,配上甜中帶辣既海鮮醬同薄脆餅底,好特別。但朋友就話有啲奇怪,所以想嘗鮮既朋友就試下啦。
烤麵包
瑪麗皇后薄餅
烤麵包
2015-05-27 2314 瀏覽
今晚同兩個朋友黎又一城食,較為經濟又坐得舒服嘅就只有呢間我地叫左幾樣野食,一個頭盤Parma ham,一個廚師沙津,再加多個蔬菜芝士pizza個Parma ham 正正常常,最緊要冇肥到滯嘅感覺,唔錯!廚師沙律就一般般,所有材料好似分開甘,唔係太match個薄餅就好好食,最緊要佢冇再好似以前甘焗過龍Parma ham廚師沙律蔬菜芝士pizza
今晚同兩個朋友黎又一城食,較為經濟又坐得舒服嘅就只有呢間

廚師沙律就一般般,所有材料好似分開甘,唔係太match

個薄餅就好好食,最緊要佢冇再好似以前甘焗過龍

Parma ham
廚師沙律
蔬菜芝士pizza
蔬菜芝士薄餅
2015-05-27
2015-05-20 2187 瀏覽
今日去左九龍塘同朋友溜冰,溜完冰之後去溜冰場旁邊呢間PIZZA EXPRESS食下野食,諗住睇下佢好唔好食。當啲野食上枱就發覺真係唔錯喎,啲PIZZA夠薄又脆(見圖),而且呢間野仲有啲好好食嘅芝士粉免費提供,只係兩百幾蚊都夠我地兩個食飽飽,真係覺得正。
2015-05-14
2015-05-16 1966 瀏覽
我相信大家好多時溜冰都會見到隔離有間餐廳就係 Pizza express 啦放完學想搵間高檔小小既餐廳食野唔知今日點解唔係好多人唔洗排隊就去左食平時有set 供應食物好有質素叫左個餐湯同個 set餐堂真係好好味 好夠甜不過去喔自己唔係好鍾意跟湯個包我個人覺得硬左少少D小麵包勁可愛細細個咁兩談食曬係其他譜頭好少見到 我自己覺得好得意而且都好好味極度推介清新三文魚沾醬因為真係好fresh個味每人約$200雖然有少少貴不過九龍塘黎講差唔到而且真係幾好食!
我相信大家好多時溜冰都會見到隔離有間餐廳

因為真係好fresh個味

每人約$200
雖然有少少貴
不過九龍塘黎講差唔到
而且真係幾好食!
2015-03-29 2407 瀏覽
好一陣沒有來PizzaExpress了, 這個晚上, 妹夫請客, 我們一家十人又一同來這裡吃晚餐.馬里諾薄餅 $145: 7分, 當然要吃薄餅, 那有道理來PizzaExpress不吃薄餅, 這客馬里諾薄餅, 沒有加上番茄, 只有意大利火腿, 火箭菜, 以及水牛芝士, 對不愛吃番茄的朋友, 也是個選擇. 不過是晚吃到的薄餅, 不夠香脆, 但火箭菜幾爽口, 意大利火腿帶鹹香, 水牛芝士濃郁, 各項配料也不俗的.朱古力蛋糕 $56: 8分, 至於甜品方面, 當然少不了的是一客Chocolate Fudge Cake, 朱古力味道相當濃烈, 但不會太甜, 質感亦不會太實, 加上雲呢拿雪糕同吃, 還是相當美味的.謝謝妹夫請客, 是晚一家人在PizzaExpress相聚, 雖然薄餅的水準只是麻麻, 但一客Chocolate Fudge Cake, 朱古力味道相當濃烈而不太甜, 配上雲呢拿雪糕, 有誰能夠抗拒呢?

2015-03-19 1949 瀏覽
 四個靚女聚會,去九龍塘又一城 pizza express, 我哋叫左兩款 pizza, 我較為鐘意海鮮 pizza, 餡料豐富,口感一流,  有蜆肉、蝦肉、蕃酉、橄欖、靑口、魷魚... 等等, 另外, 野菌薄餅, 配上迷迭香 .野菌, 蒜蓉, 清淡帶點濃味,  有兩款意粉,意式肉腸蝴蝶粉,雖然我一點辣也不能吃, 仔細品嘗後, 芝士, 辣椒,配上忌廉汁,挺香口。 蟹肉意粉好好味, 蒜蓉,蟹肉,蕃酉...   最后,來一份甜品拼盤下次真係唔好Order … 芝士蛋糕乾硬無味, Tiramisu半滴酒都無,朱古力蛋糕,味道一般, 無驚喜!餐廳環境太擠迫,每張枱距離太近了!埋單每人大約 $160

餐廳環境太擠迫,每張枱距離太近了!

埋單每人大約 $160
Pizza
海鮮 PIZZA
題外話/補充資料: 餐廳環境有點擠迫, 枱與枱之間距離太近
2015-03-11
生日
  • 海鮮薄餅
2015-03-03 2100 瀏覽
這天,一個人來到九龍塘又一城購物,午餐時間簡簡單單就好,於是選擇了Pizza Express。星期一至五12:00-17:00有輕盈午餐(一款主菜+一杯飲品) $78 及行政午餐(一款頭盤+一款主菜+一杯飲品) $94 供應。"Pizza Express"檸檬梳打喝起來就是Lemonade的味道,檸檬汁加入蘇打水,還有薄荷葉,配有糖漿供客人按各自口味加入,味道爽口清新。是日餐湯是日餐湯是南瓜湯,配上口感煙韌的薄餅片,份量頗大碗,味道稍甜,而且甚為飽肚。意大利香草意粉配以青菜沙律主菜可從沙律、薄餅或意粉中選一項,選擇蠻多。我選了香草意粉,份量同樣頗多,意份煮得al dente,可是羅勒香草汁調得過鹹,而且過份油膩,吃不到巴馬臣芝士的味道,松子仁亦沒能令意粉增添香氣、讓味道更有層次,整體味道實在不太理想,可惜。另外,伴碟配上的青菜沙律,只加上味道較甜的黑醋,讓沙律口感較乾,味道較為單調,若能加點橄欖油想必更好。
"Pizza Express"檸檬梳打
是日餐湯
意大利香草意粉配以青菜沙律
2015-01-13 2113 瀏覽
是日早上到黃大仙完成些事情後便坐小巴到又一城食lunch, 剛好有AE卡換來的$100 coupon, 二話不說便來到PizzaExpree試佢地既lunch set!Lunch set 有兩款價錢, 挑了$92的Executive Lunch Set, 有前菜, 主菜, 飲品前菜選了蘑菇湯, 非常香濃, 足料有啖啖蘑菇粒! 相比隔離枱挑的三文魚沙律只有兩片薄薄的三文魚, 湯的性價比較高!主菜選了紅菜頭沙律, 份量適中, 有很多切成條狀的紅菜頭, 菠菜葉, 藍芝士! 紅菜頭配上黑醋汁很夾, 但我還是較喜歡Simplylife的紅菜頭沙律, 味道甜些! 這裡用上大量菠菜葉, 很健康, 但吃到最後舌頭有些'鞋口'的感覺! 但整體還是OK!歺飲叫了桂圓紅棗茶, 用茶包形上, 但味道偏甜, 飲了一半便放棄!最後加$15要tiramisu, 很濕潤的酒味, 喜歡!埋單$120, 用$100 coupon 很抵! 但正價的話我會prefer Simplylife!

最後加$15要tiramisu, 很濕潤的酒味, 喜歡!

2014-11-06 2831 瀏覽
來到pizzaExpress 當然是要品嚐一下這裡的pizza.我就選了一個蜜糖雞肉pizza,傳統的.這個pizza都挺大的.是3人份量吧.以每人兩件計算的話.番茄醬調配得不錯,雖然配料不算多.但雞肉的搭配相當出色.而且沒有強烈芝士的感覺.啊,我也不確定有沒有加芝士.但我吃的時候就不覺得有.然後也點了一個crab flatbread.蟹粉很多.但我覺得碟上面所配搭的檻欖油似乎多了點.而且洋蔥的味道比較強列.蓋過了這道菜的主角.服務算可以,不知道是不是比較多人客.一些職員的記性到了極限.要提點一下才記得自己要做的事.還好,在提一下之後,職員都馬上去做.
我就選了一個蜜糖雞肉pizza,傳統的.
這個pizza都挺大的.是3人份量吧.以每人兩件計算的話.
番茄醬調配得不錯,雖然配料不算多.
但雞肉的搭配相當出色.
而且沒有強烈芝士的感覺.
啊,我也不確定有沒有加芝士.但我吃的時候就不覺得有.

然後也點了一個crab flatbread.
蟹粉很多.但我覺得碟上面所配搭的檻欖油似乎多了點.
而且洋蔥的味道比較強列.蓋過了這道菜的主角.

服務算可以,不知道是不是比較多人客.
一些職員的記性到了極限.要提點一下才記得自己要做的事.
還好,在提一下之後,職員都馬上去做.
2014-11-02
2014-10-08 2779 瀏覽
今日放學得閒無事同一班朋友仔去又一城行街順便食飯, 行行下有勁大陣香味飄過, 一望過去係pizza express, 跟住就決定係度食。叫左個蝴蝶粉仲有pizza, 勁好味, d肉勁juicy又新鮮, 個pizza內脆外軟, 勁香口, 食完兩舊仲想再食d
d
2014-09-18
2014-09-29 2581 瀏覽
今次呢間餐廳環境都ok,唔算太噪,入去叫左個牛油果雞肉沙律,上碟既時候賣相唔錯,食左一啖,青菜好fresh,配合埋有機雞蛋,真係一流!牛油果亦都好新鮮,沙律入面亦有雞肉,保證唔會食唔飽,加上沙律醬調味,整個沙律感覺清新得黎又飽肚,絕對係值得一試。

牛油果雞肉沙律
牛油果雞肉沙律