Plato Cafe & Bistro (裕民坊YM²)

依間plato係一間抵食西餐廳,位於裕民坊3樓天台花園。叫咗個精選二人餐都包咗好多嘢食😋,好豐富。今日嘅餐湯係蕃茄湯🍅,蕃茄味道濃郁,飲落好Creamy。酸酸甜甜嘅味道,飲落好開胃✨。 前菜揀左酸忌廉煙肉薯條,有配酸忌廉醬同茄汁,薯條上邊有啲煙肉碎🥓,夾埋啲煙肉一齊食鹹鹹地更惹味,酸忌廉醬好重忌廉味,點薯條食消除咗個油膩感🍟。波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯🦞,賣相好吸引,大大隻龍蝦下面嘅risotto吸收晒龍蝦嘅精華🥘,食落係好濃郁嘅龍蝦味,龍蝦肉亦都好彈牙。主菜係澳洲肉眼牛扒🥩,超大塊牛扒勁厚,加埋啲沙律做配菜好大份。牛扒好易切,牛味好香濃,肉汁好多好juicy💧,口感好厚實,啖啖肉嘅感覺好滿足!最後嘅甜品係芝士蛋糕🍰同另外加錢叫咗個原味麻糬提拉米蘇。提拉米蘇好出色,口感好細膩飽滿🥄,味道香濃,去買麻糬嘅煙煙韌韌同埋上面嘅脆脆加埋一齊食☕️,令口感更豐富。
5天前 0 瀏覽
今晚同朋友去咗觀塘YM Square 嘅Plato!試佢哋個「精選二人套餐」$500食龍蝦、牛扒、沙律、湯同甜品….仲要樣樣都好高水準…🐾蕃茄湯 + 煙三文魚凱撒沙律 番茄湯酸甜濃郁…有蕃茄蓉….飲完好開胃!沙律好大碟….煙三文魚油脂甘香…配埋脆口麵包…口感好好…🐾波士頓龍蝦汁意大利飯 🦞飯粒吸哂龍蝦汁精華….仲有半隻龍蝦舖面….又好食…打卡又靚….🐾澳洲肉眼牛扒🥩外層煎到焦香…入口juicy~配菜仲要係好少見嘅蛋黃醬焗薯😍好正🐾Dreyer’s雪糕杯 + 芝士蛋糕 雪糕杯揀咗朱古力味…芝士蛋糕口感軟滑🥰🐾蜂蜜柚子茶 + 冰果茶冰果茶好fresh….仲有啲椰果添….柚子茶甜度岩岩好….侍應哥哥仲好貼心….換碟遞水速度快!!

🐾蕃茄湯 + 煙三文魚凱撒沙律

🐾波士頓龍蝦汁意大利飯 🦞

🐾澳洲肉眼牛扒🥩

🐾Dreyer’s雪糕杯 + 芝士蛋糕
雪糕杯揀咗朱古力味…芝士蛋糕口感軟滑🥰

🐾蜂蜜柚子茶 + 冰果茶
冰果茶好fresh….仲有啲椰果添….柚子茶甜度岩岩好….

侍應哥哥仲好貼心….換碟遞水速度快!!
2025-02-26 0 瀏覽
環境: 餐廳分左Indoor 同outdoor,兩度各有風味,我地揀左indoor既窗口位,望出去一片草地,環境舒適。服務 :職員都好有禮貌好友善,適逢朋友生日職員仲係甜品上加寫HAPPY BIRTHDAY。羊架 味道:🐣🐣🐣🐣🥚羊架我哋揀左medium,肉質柔軟,外皮脆內軟,能保留羊肉的肉汁,容易入口西班牙海鮮飯味道:🐣🐣🐣🐣🐣海鮮飯的味道鮮美,D飯吸收哂海鮮和高湯的精華,味道濃郁。D材料都好足好新鮮,有青口有帶子原味麻糬提拉米蘇味道:🐣🐣🐣🐣🥚個TIRAMISU口感豐富好正,有濃郁的咖啡味,甜度適中,搭配咖啡的苦味,唔會太過腻。擺盤亦都好靚,岩哂做生日打卡甜品餐廳抵食又好食 會再encore🐣🐣🐣🐣
環境:

味道:🐣🐣🐣🐣🥚

餐廳抵食又好食 會再encore🐣🐣🐣🐣
用餐優惠
試食活動
作為觀塘&牛頭角交界嘅打工仔,呢排好致力於去裕民坊覓世,見天氣幾好就想搵間靚西餐廳食lunch,遠離下煩囂+抽離工作🥲🍝冬陰公海蝦意大利粉|💰$88唔係辛辣嘅味道,但依然食得到冬陰公酸辣咸香嘅靈魂,意粉熟度剛好,富有口感,最重要係蝦肉超新鮮彈牙~🥩澳洲肉眼牛扒|💰$148同事最愛嘅菜式,叫咗7成熟配薯條,掛住拍片影相搞到全熟咁滯😂但同事有趁7成熟嘅時候食咗,大讚軟霖又juicy,會想encore嘅一款菜式🍖BBQ醬雞翼|💰$38醬汁惹味唔會死咸,雖然得3隻,但每隻嘅size都大+冇雪藏味,另外配有大量沙律菜,很不錯~🥗除餐仲附沙律/餐湯+飲品,整體水準幾高,坐得舒服境又靚,觀塘打工友可以安心嚟食lunch🤣

🍝冬陰公海蝦意大利粉|💰$88

🥩澳洲肉眼牛扒|💰$148

🍖BBQ醬雞翼|💰$38

2025-02-22 0 瀏覽
位於觀塘裕民坊嘅Plato Cafe & Bistro,環境清新舒服,食物種類都好多,價錢又唔貴。喺呢度同朋友短聚食個dinner,食完飽飽仲可以喺出面嘅戶外平台散心,都真係幾寫意㗎~Special dinner for two🍽️ ($458)Soup of the day-蕃茄湯香濃嘅蕃茄味,清新得黎又帶點甜味,係一碗非常開胃嘅餐湯😙Appetiser-酸忌廉煙肉薯條🍟香脆嘅薯條,配合酸忌廉醬,令人食到停唔到口Risotto-龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯🦞波士頓龍蝦爽口彈牙,龍蝦汁完全融入咗意大利飯,而且份量亦都唔少,啱晒啱啱放工又肚餓嘅我哋Main Course-炭燒澳洲肉眼牛扒🥩肉眼扒鮮嫩又有肉味,廚師烹調熟度非常適中,牛肉不會太韌,同時亦帶有炭燒嘅香味😋Dessert- 芝士蛋糕🍰濃郁芝士味嘅芝士蛋糕,入口非常舒服😙📍Plato Cafe & Bistro (裕民坊YM²) (觀塘)觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖

Soup of the day-蕃茄湯
香濃嘅蕃茄味,清新得黎又帶點甜味,係一碗非常開胃嘅餐湯😙

Appetiser-酸忌廉煙肉薯條🍟
香脆嘅薯條,配合酸忌廉醬,令人食到停唔到口

Risotto-龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯🦞

Main Course-炭燒澳洲肉眼牛扒🥩

Dessert- 芝士蛋糕🍰
濃郁芝士味嘅芝士蛋糕,入口非常舒服😙

觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖
2025-02-20 131 瀏覽
觀塘鬧市中的一點寧靜,餐廳位於裕民坊3/F的空中花園,能看着綠油油的花草吃午餐。餐點價格合理,當日點了一個All day breakfast 食物味道不錯,唯餐湯不夠熱;咖啡大杯,但有點普通,會再次光顧。
巴拿馬火腿全日早餐
巴拿馬火腿全日早餐
2025-02-20 0 瀏覽
喺觀塘嘅Plato Cafe & Bistro,我最近試咗幾道菜,真係相當滿意!呢間餐廳環境舒適,適合朋友聚會或者輕鬆嘅午餐,食物質素都唔錯。之前食個佐敦分店,keep 到水準,都係咁好食。首先,係今日嘅餐湯—南瓜湯。呢碗湯滑滑哋,味道濃郁,南瓜香氣十足,飲落去非常暖。跟住就係蜜糖柚子雞翼(5隻),呢個小食真係一絕!雞翼外面烤得香脆,雞肉夠嫩滑。蜜糖同柚子醬嘅組合非常特別,甜中帶酸,滋味十足,醬嘅份量好多,食完仲有,隔離仲有沙律菜,配搭健康。再嚟就係西班牙海鮮飯,呢個真係一個大驚喜!米飯煮得剛好,海鮮新鮮,仲有濃郁嘅海鮮味,海鮮基底係龍蝦汁,濃郁好味。海鮮有蝦,帶子,青口,蜆,食落去好滿足。每一口都可以感受到鮮味,絕對值得推介。西班牙黑毛豬鞍都唔可以錯過,肉質非常嫩滑,豬夠厚但一d 都唔老,燒烤味道濃烈,一入口就食到濃郁燒烤香氣,搭配上特製蘋果醬,超級清新,就咁食都好好食,真係好味到無得頂。仲有沙律菜&薯仔伴碟,份量好夠,而且調味好好,好食,推介。最後,飲品方面我選擇咗跟餐嘅冰果茶(凍)。加錢叫嘅特濃朱古力超級推介,同Govida飲開嘅朱古力有得揮,巧克力味濃厚,甜而不膩,食完之後心情

最後,飲品方面我選擇咗跟餐嘅冰果茶(凍)。加錢叫嘅特濃朱古力超級推介,同Govida飲開嘅朱古力有得揮,巧克力味濃厚,甜而不膩,食完之後心情即刻好返!

整體而言,Plato Cafe & Bistro嘅食物質素高,環境舒適,非常適合聚餐或者輕鬆嘅用餐時光。下次我一定會再嚟試下其他菜式!
2025-02-19 0 瀏覽
有日去左觀塘行街,原來裕民坊都幾多餐廳選擇,同朋友揀左Plato😋 環境好舒適,吾會好嘈岩哂傾下計~我地嗌左個2人set $462, 入面D野食都好岩我地食,首先有2碗羅宋湯,平時麻麻地羅宋湯嘅我,同朋友異口同聲都覺得幾好飲,吾太酸~天婦羅魷魚鬚🦑呢個好有驚喜,好好食,炸粉吾厚,好香口彈牙👏🏻波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯🦞足足有成半隻龍蝦,仲滿滿嘅膏,好正啊😋肉質彈牙!澳洲肉眼牛排🥩可以自選熟成度,牛排帶點脂肪,比例很ok, 食落吾會好乾柴,仲配埋沙律菜同焗薯👍🏻呢個2人set仲包餐飲同甜品,甜品有得揀Dreyer's 雪糕杯,真系好豐富呢😋

呢個2人set仲包餐飲同甜品甜品有得揀Dreyer's 雪糕杯,真系好豐富呢😋
2025-02-17 0 瀏覽
精選二人套餐$458,絕對對得上價錢。餐湯:蕃茄湯,酸甜適中,唔會好淡,幾開胃。前菜:煙三文魚凱撒沙律以為係每人細細碟沙律菜,原來咁大盤,好抵食。菜夠新鮮、爽脆,煙三文魚都好惹味,唔會太鹹。蜂蜜柚子茶同冰果茶,少甜,甜度啱啱好。Main: 波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯龍蝦真係勁大隻😍膏夠香,肉質彈牙。Risotto 啲飯粒索晒啲精華,味道夠濃亦唔會好鹹。澳洲肉眼牛扒牛扒有驚喜,夠厚身,煎到外脆內軟,五成熟啱啱好,肉質鮮嫩,一啲都唔鞋仲無乜筋位,已上本人最愛牛扒top5。甜品:原味麻糬tiramisu (要+$38)冧酒味同咖啡味都出眾,麻糬夠煙靭,層次豐富芝士蛋糕有濃濃芝士味,好軟滑。總括呢到價錢合理,服務ok,食物好味,環境舒適,情侶定朋友飯局都合適,係短期內再次幫襯之選。邊講邊回味!

精選二人套餐$458,絕對對得上價錢。

餐湯:蕃茄湯,酸甜適中,唔會好淡,幾開胃。

前菜:煙三文魚凱撒沙律

蜂蜜柚子茶同冰果茶,少甜,甜度啱啱好。

Main: 波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯

甜品
原味麻糬tiramisu (要+$38)
冧酒味同咖啡味都出眾,麻糬夠煙靭,層次豐富
芝士蛋糕有濃濃芝士味,好軟滑。

邊講邊回味!

• 龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯
  • 澳洲肉眼牛扒
2025-02-12 462 瀏覽
今日下晝,我同朋友相約喺觀塘裕民坊3樓一間雅緻嘅餐廳食午餐。坐喺度望住窗外嘅花園同細雨,同朋友一邊享受美食一邊傾偈,真係好寫意。我哋每人叫咗一個午餐套餐,價錢合理,性價比高。

🎃 是日餐湯
南瓜湯質感細膩,味道濃鬱,每一啖都係南瓜嘅香甜,令人非常滿意。
🥩 澳洲肉眼牛扒(跟薯菜同紅酒燒汁) $148
我哋將牛扒叫咗七成熟,煎得啱啱好。配菜有兩棵西蘭花同兩粒小番茄,仲有啲新鮮炸起嘅薯條,好味。啲薯條炸到啱啱好,除咗可以點茄汁之外,仲可以配上紅酒燒汁同牛扒汁一齊食,真係一流。
🍛 小柱貝黑松露意大利飯 $78
意大利飯煮得啱啱好,黑松露香氣撲鼻,小柱貝鮮美,成個菜式好出色。
🍎 蘋果汁 +$10
蘋果汁甜甜地,冰涼清爽,好啱飲。
☕️ 美式咖啡 +$4
咖啡香濃,提神醒腦,好啱咖啡愛好者。

🎃 是日餐湯

🥩 澳洲肉眼牛扒(跟薯菜同紅酒燒汁) $148

🍛 小柱貝黑松露意大利飯 $78

🍎 蘋果汁 +$10
蘋果汁甜甜地,冰涼清爽,好啱飲。

☕️ 美式咖啡 +$4
咖啡香濃,提神醒腦,好啱咖啡愛好者。
午餐
  • 澳洲肉眼牛扒(跟薯菜同紅酒燒汁)
2025-02-06 435 瀏覽
📍 Plato Cafe & Bistro 🍽️🥩📍 地址: 觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖🍽️ 類型: 意大利菜 / 西式料理今次嚟到觀塘嘅 Plato Cafe & Bistro,呢度環境舒適,裝修簡約時尚,係一個chill住食飯嘅好地方。佢哋嘅午市套餐選擇多樣化,價錢合理,約$100多啲,已包餐湯或田園沙律、主菜同飲品,性價比高。📌 澳洲肉眼牛扒配紅酒燒汁 🥩🍷我揀咗澳洲肉眼牛扒配紅酒燒汁 作為主菜,牛扒煎至外脆內嫩,肉質鮮嫩多汁,配上香濃嘅紅酒燒汁,味道豐富而平衡。健康。📌 飲品 ☕️🥤飲品方面選擇多樣,我揀咗熱奶茶,茶味香濃,奶香十足,為餐點畫上完美句號。整體而言,Plato Cafe & Bistro 嘅午市套餐性價比高,食物質素優良,環境舒適,服務亦都好好,係一個值得再訪嘅地方。
📍 Plato Cafe & Bistro 🍽️🥩
📍 地址: 觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖
🍽️ 類型: 意大利菜 / 西式料理

📌 澳洲肉眼牛扒配紅酒燒汁 🥩🍷
健康。

📌 飲品 ☕️🥤

2025-01-25 748 瀏覽
餐湯:是日餐湯係南瓜湯。湯底blend 得非常溶及軟滑,無顆粒感,南瓜味十分濃郁,頗有驚喜。煙三文魚沙律:沙律幾新鮮,份量亦頗多,酸味味,配幾片煙三文魚的咸香作點綴,非常開胃的前藥,澳洲肉眼扒:超過八安士,肉質鬆軟,但不缺牛味,厚度適中,五成熟就剛好。賣相及味道唔錯,配埋焗薯,非常飽足。龍蝦意大利飯:半隻開邊龍蝦,擺盤非常吸睛。意大利飯粒分明,硬度少少偏軟,龍蝦汁味道亦香濃,掛汁效果唔錯,唔會太水,睇得又食得。甜品:分別揀左cheese cake 同movenpick 雪糕。cheese cake 芝士味香濃而邪惡,賣相得體。但都比較膩口,細細件就夠了,為呢餐劃上完美句號總結:二人餐黎講份量十足,賣相味道都唔錯,性價比頗高,牛扒及餐湯頗有驚喜。

2025-01-23 894 瀏覽
今日難得同朋友都可以放低個囡囡,所以約埋一齊去睇戲和食lunch , 中間位觀塘都幾就腳, 地鐵站行過去都只係幾分鐘😍上網search 到裕民坊商場係最高咗層有間餐廳, 相對比較靜, 十足秘密花園一樣, 環境舒服恬靜,梳化位,位置寬敞.午餐好抵,價錢合理,約$100 多D,已包餐湯/田圍沙律,主菜和飲品.西班牙黑毛豬安配蘋果蓉: 黑毛豬大大份,咬落去好腍身, 配埋蘋果蓉一齊食,好開胃,仲有意粉或者飯可選.澳洲肉眼牛扒配紅酒燒汁:煎得剛剛好, 唔會overcook, 食落唔鞋口, 就咁食或者沾紅酒燒汁都唔錯.

2025-01-14
午餐
2025-01-16 1083 瀏覽
又食咗間好正嘅西餐,外觀裝修得好休閑舒服😍所以同朋友坐低'食咗個lunch。Set lunch 大約有10款左右,跟餐有埋湯或者沙律附送,仲可以加小食同特飲,飲品選擇仲好多好豐富😉吉列蝦All Day Breakfast :好豐富😍呢個全日早餐除左有齊平時見到嘅香腸同薯餅之外,仲有2隻大大隻嘅吉列蝦🤭我好鍾意食炸物,真係岩曬我胃口,旁邊仲有件火龍果👍🏻解膩一流😉澳洲肉眼牛扒🥩(7成熟):冇諗過百零蚊個lunch , 件牛扒都幾大件👍🏻。而且肉汁好多好juicy ! 7成熟岩岩好,容易切開。切開D肉都好鮮嫩👍🏻性價比都算高飲品叫左熱奶茶同焦糖忌廉凍朱古力👍🏻飲品真係值得一讚👍🏻大杯之餘,仲好好飲。熱奶茶香滑焦糖朱古力可唔揀多cream 🤩朱古力味又夠濃郁。呢間cafe 整體質素幾高👍🏻食物味道好,而且坐得好舒服👍🏻值得推介

吉列蝦All Day Breakfast :好豐富😍

熱奶茶香滑
焦糖朱古力可唔揀多cream 🤩朱古力味又夠濃郁。

• 吉列蝦All  Day  Break fast
2025-01-13 962 瀏覽
午餐價錢吾貴 質素都幾好 環境非常chill 坐得好舒服 超岩同朋友聚會吹水😀————————————————————————午餐套餐 包 🍹飲品 、🍵湯 or 🥗田園沙律🥩澳洲肉眼牛扒配紅酒燒汁 飯/意粉/薯條 $148牛扒好大塊 5成熟剛剛好 一啲都吾韌 肉質粉嫩又軟淋 牛味濃厚 好食👍🏻 再同搭配 燒汁 同有口感嘅意粉 🦑墨魚汁魷魚意大利飯 $72意大利飯夠大碟 好有質感 吾會過硬 又吾會軟爛 魷魚幾彈牙 搭配香濃墨汁 🍰 原味麻糬提拉米蘇 $48麻糬提拉米蘇一流 cream好香滑 內藏非常Q彈又軟滑嘅麻糬 口感好豐富 又吾會太甜 甜品控一定會好鐘意

————————————————————————

午餐套餐 包 🍹飲品 、🍵湯 or 🥗田園沙律

🥩澳洲肉眼牛扒配紅酒燒汁 飯/意粉/薯條 $148

🦑墨魚汁魷魚意大利飯 $72