Plato Cafe & Bistro (裕民坊YM²)

2024-05-25 2729 瀏覽
放工約咗人嚟Plato食飯,位置在裕民坊的3樓,地點方便。大概七點多來到餐廳,店員很快便安排入座,送上水同餐牌,睇下食咩好先。⭐是日餐湯自己叫咗份晚餐set,個set包主菜、餐湯同埋餐飲,是日餐湯係椰菜薯仔湯,熱辣辣夠creamy都幾好飲喎😋⭐龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯朋友就選擇咗散點嘅波士頓龍蝦飯,有半份原隻龍蝦上碟,賣相夠吸引,龍蝦汁很鮮味,但美中不足,個意大利飯個人覺得煮得太冧,比較接近港式口味。⭐鮮菠蘿牛肉漢堡配薯條及沙律自己就叫咗牛肉漢堡,再配上一大堆薯條及沙律菜😋漢堡扒多肉汁肉味濃,麵包塗了牛油又烤過香脆好味,仲有鮮甜多汁嘅菠蘿,成份餐真係好好味,雖然好飽但都食😆⭐香蕉朱古力奶昔跟餐送32蚊以下嘅飲品,其餘嘅就補返差價,叫咗杯香蕉朱古力奶昔,蕉味香甜好好飲🤤⭐竹炭麻糬千層酥盒子配雪糕另外仲叫咗一人一個甜品,自己揀咗呢個千層酥,咬落酥香,中間夾咗的麻薯很煙韌,整體香甜好味。⭐朱古力心太軟配雪糕朋友就叫咗心太軟,即叫即烘,起碼要等成20分鐘先上枱㗎,朱古力味十分濃郁,唔太甜,朋友話啱佢口味。餐點好食價錢相宜,唔怪得餐廳咁多食客啦👍
放工約咗人嚟Plato食飯,位置在裕民坊的3樓,地點方便。

⭐是日餐湯

⭐龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯

⭐鮮菠蘿牛肉漢堡配薯條及沙律

⭐香蕉朱古力奶昔

⭐竹炭麻糬千層酥盒子配雪糕

⭐朱古力心太軟配雪糕

餐點好食價錢相宜,唔怪得餐廳咁多食客啦👍
2024-05-22
4天前 0 瀏覽
在觀塘這家西餐廳,推出的精選二人套餐讓人驚喜,價格僅為$458,實在相當抵食。首先講吓位置方便,位於觀塘地鐵站旁邊的裕民坊上。1.前菜:酸忌廉煙肉薯條外脆內軟,煙肉的鹹香與酸忌廉的清新完美結合,開胃又不油膩。仲有黑松露餐湯👅2.主菜:北海道帶子黑松露惹菌意大利粉使用了濃郁的松露醬汁,意大利粉煮得恰到好處,搭配新鮮的帶子肉,仲有一啲菇配搭,鮮味十足。我同朋友一致認為這個意粉相當好食😋3.而炭燒澳洲肉眼扒(七成熟)肉質鮮嫩多汁,炭香味濃郁,搭配簡單的薯蓉蔬菜,讓整體口感更加平衡。3.甜品芝士蛋糕x2輕盈綿密,恰到好處的甜度,為這頓美食畫上完美的句號。4.套餐更包括鮮果茶,無需額外收費,既清新又解渴。個人認為一個套餐包已經足夠兩個人食,好飽,物超所值的選擇。總體來說,這家西餐廳無論是在菜式的搭配還是價格上,都值得再次去食。

1.前菜:酸忌廉煙肉薯條

2.主菜:北海道帶子黑松露惹菌意大利粉

3.而炭燒澳洲肉眼扒(七成熟)

3.甜品芝士蛋糕x2
輕盈綿密,恰到好處的甜度,為這頓美食畫上完美的句號。

4.套餐更包括鮮果茶,無需額外收費,既清新又解渴。

5天前 0 瀏覽
原來觀塘裕民坊YM² 都有靚靚西餐廳之後喺觀塘食飯就唔使周圍搵啦我首先叫咗一個精選二人套餐。會有每日都唔同嘅是日餐湯。然後再有一個餐前小食,我叫左一份脆脆嘅天婦羅魷魚鬚,啲魷魚鬚炸得香脆唔油膩,大份又好食。主食就叫左北海道帶子松露野菌意粉,帶子鮮甜彈牙,配合松露野菌嘅香氣,味道濃烈而不厚重。再來係西班牙黑毛豬鞍架,黑毛豬肉質細滑,配合獨特嘅香料烹調,帶出豬肉本身嘅鮮甜味,一啖下去,肉汁四溢,。最後甜品方面有芝士蛋糕,濃濃嘅芝士味道,甜而不膩。飲品方面有冰果茶,茶香果味係唔錯嘅選擇,凍凍地飲落去清涼爽口。

2024-11-13 0 瀏覽
呢間餐廳行我最鍾意嘅簡潔風😆唔會有太多花俏嘅裝飾,簡簡單單又闊落,整體感覺令人舒適。食物選擇方面都有好多唔同種類嘅選擇,由burger、all day breakfast、意粉到豬手都有。我地嗌咗一個龍蝦全日早餐同卡邦尼煙肉意大利粉。個龍蝦都幾多肉同埋蝦膏,塊薯餅煎得好香脆,個炒蛋同黑椒腸都唔錯,最令我驚訝嘅係呢個組合配搭埋waffle黎食一啲都唔違和,仲好好味添!個卡邦尼意粉都唔錯,份量夠多,意粉嘅諗度都啱啱好。係嘢飲方面,我地叫咗一杯芒果沙冰同埋冰果茶,飲得出兩款飲品都用真材實料嘅水果去整,而且冇落太多糖,所以飲落好fresh,甜度控制得非常好!

2024-11-11 0 瀏覽
是日餐湯羅宋湯,調味有層次,用料豐富,營養價值高。頭盤是天婦羅魷魚鬚,口感爽脆,呈現金黃色,炸得恰到好處。配有一小碟醬料,能為這道佳肴增添清新和醇厚的口感,也中和天婦羅的油膩感,提升整體的味覺體驗。北海道帶子松露野菌意粉,以新鮮可口的北海道帶子及香醇濃郁的松露調味,再加上各種野菌,在細長而富有彈性的意大利粉的襯托下,整個菜品展現出了豐富的口感和層次。澳洲肉眼牛扒呈現出漂亮的焦香色澤,煎得剛好,肉質可口,非常多汁。配菜搭配有色彩鮮艷的生菜沙律,其中包含了生菜、蕃茄、青瓜蔬菜,為整道菜增添了清新感。旁邊配有一碟燒烤汁,為牛扒增添風味。飲品是英式奶茶和蜂蜜柚子茶。英式奶茶豐富的茶香和奶香交織在一起,能給人溫暖舒適的感受。蜂蜜柚子茶柚子的酸甜氣息與蜂蜜的濃郁醇香相得益彰,營造出一種獨特的柚子茶風味。芝士蛋糕非常濃厚,滿足味蕾,為這一餐畫上完美句號。
是日餐湯羅宋湯,調味有層次,用料豐富,營養價值高。
芝士蛋糕非常濃厚,滿足味蕾,為這一餐畫上完美句號。
2024-11-09 0 瀏覽
觀塘裕民坊經過幾年前嘅市區重建之後都冇乜去過,今日去APM順便去裕民坊行咗一陣而家新開既商場YM2入面有好多餐廳~同朋友去左3樓既Plato cafe & Bistro到食lunch ~見佢有lunch set 仲可以追加甜品或者小食葡國雞🐔飯$68西西里海蝦🦐意大利飯$78入面有蕃茄粒酸酸哋幾開胃海蝦好彈牙~+$38 BBQ醬雞翼 🐥醬汁比較多,有啲酸😂+$38牛角窩夫配雪糕甜品超好食😋脆卜卜嘅牛角窩夫焦糖醬同士多啤梨醬再加埋雪糕,完全食唔停口。
見佢有lunch set 仲可以追加甜品或者小食
葡國雞🐔飯$68
西西里海蝦🦐意大利飯$78
入面有蕃茄粒酸酸哋幾開胃海蝦好彈牙~
+$38 BBQ醬雞翼 🐥
醬汁比較多,有啲酸😂
+$38牛角窩夫配雪糕

2024-11-06 299 瀏覽
忘碌一整天後當然要同朋友好好食返餐!我地都相當喜歡公司附近既Plato Cafe & Bistro 個二人套餐,好味又抵食☺️ 精選二人套餐 $458是日餐湯係洋蔥湯,味道濃郁,洋蔥份量好足,好味👍🏻日式天婦羅魷魚外層炸得金黃,咬落相當香口,再沾沙拉醬食,味道更佳!😆法國燒春雞燒春雞外皮炸得金黃香脆,內裡肉汁豐盈,肉質嫩滑,點一點隨碟的燒雞醬汁,食起來非常惹味!除了燒春雞外還附有香脆的炸薯條,份量十足!好味得來又夠抵食!👍🏻龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯龍蝦份量十足,香氣撲鼻,味道鮮甜,口感厚肉彈牙。而蝦膏甘香,味道濃厚相當鮮味!而意大利飯軟硬適中,醬汁份量及味道亦剛好,值得一讚!❤️是日精選甜品蛋糕口感軟滑濕潤,濃濃芝士香,好食到瞬間將佢吃光☺️套餐仲包兩杯飲品,我地分別叫左冰果茶同英式奶茶,奶茶好香冰果茶好fresh ☺️

精選二人套餐 $458

是日餐湯係洋蔥湯,味道濃郁,洋蔥份量好足,好味👍🏻

日式天婦羅魷魚
外層炸得金黃,咬落相當香口,再沾沙拉醬食,味道更佳!😆

法國燒春雞

龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯

是日精選甜品
蛋糕口感軟滑濕潤,濃濃芝士香,好食到瞬間將佢吃光☺️

• 龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯
  • 法國燒春雞
2024-10-31 352 瀏覽
❤️炭燒BBQ豬仔骨配薯條及沙律 外層微焦,帶有微微炭燒香氣,肉質鮮嫩多汁,而且個BBQ醬汁甜中帶酸好滋味~side dish 仲有炸到金黃香脆既薯條同沙律~🧡西班牙海鮮飯 海鮮材料好豐富,有大蝦+墨魚+青口等等,飯粒吸收晒濃郁嘅海鮮甜味,口感微微濕潤,味道層次感十足,好味rrr💛朱古力心太軟配雪糕 外脆內軟嘅朱古力心太軟,切開之後超多朱古力漿慢慢流出黎,又香濃又sweet sweet~加埋雲呢拿雪糕,一冷一熱,好幸福既味道💚日式芝士餅 芝士味香濃但唔會太膩,質感輕盈軟滑,甜度適中,輕輕鬆鬆食完都唔覺得負擔💙意大利即磨咖啡 咖啡香氣濃郁,入口順滑,有淡淡嘅果酸同堅果味💜抹茶鮮奶 抹茶嘅微澀同鮮奶嘅甘甜完美融合,入口香滑又唔會過甜,充滿濃濃嘅抹茶風味

2024-10-11 733 瀏覽
🛍️响三樓戶外設有花園亭享休閒區空間,呢度有幾間食肆,揀咗呢間意大利菜佢選擇款式多橫裝時尚歐陸風格,靜靜地傾吓偈真係唔錯Set Soup & drink🍄‍🟫 Mushroom Soup🌿Fresh fruit tea☕️Rose fresh Milk coffee +$16墨西哥芝士焗粟米片$ 68
愛上小食之一,粟米片層溶合咗芝士沾上茄醬、牛油果醬或酸忌廉等三色Sauce ,薄脆滋味食到停唔了口🦐火龍果大蝦沙律$ 98有炸過大蝦2隻結實爽彈配水果沙菜翠嫩非常,加咗柚子甜醋汁醒胃又Fresh🦑西班牙海鮮飯$ 148大蝦、青口、魷魚、蜆樣樣新鮮飽滿無沙蝦油膏精華滲透米粒中帶濕潤,完美豐富🥭香芒牛角窩夫配雪糕$ 88酥脆香口,窩夫仲有雙重口味(糖漿、芒果)
橫裝時尚歐陸風格,靜靜地傾吓偈真係唔錯

Set Soup & drink
🍄‍🟫 Mushroom Soup

🌿Fresh fruit tea
☕️Rose fresh Milk coffee +$16

墨西哥芝士焗粟米片$ 68
三色Sauce ,薄脆滋味食到停唔了口

🦐火龍果大蝦沙律$ 98

🦑西班牙海鮮飯$ 148
大蝦、青口、魷魚、蜆樣樣新鮮飽滿無沙
蝦油膏精華滲透米粒中帶濕潤,完美豐富

🥭香芒牛角窩夫配雪糕$ 88
酥脆香口,窩夫仲有雙重口味(糖漿、芒果)

2024-10-08
2024-10-11 736 瀏覽
Plato cafe bistro係一間連鎖cafe, 在佐敦和新蒲崗都有分店。呢間觀塘分店可說是裕民坊內環境最靚嘅一間cafe!Lunch set最平嘅餐都係$6x,包$32或以下飲品。飲品都好多選擇,咖啡都有好多款。我們最後點了「西班牙黑毛豬鞍 配蘋果蓉沙律菜」及「澳洲肉眼牛扒 配紅酒燒汁薯條」,另外追加「竹碳麻糬千層酥盒子配雪糕」。🥣是日餐湯是蘑菇湯,影得一般,但其實勁好飲!好香濃蘑菇味,還有少少蘑菇粒!來到主菜,🧫西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉沙律菜($128),黑毛豬豬味好香,無雪藏味。煎得剛剛好,保留到肉汁之餘又易入口無渣。點埋蘋果蓉甜甜地,好正!沙律菜都正常發揮。🧫澳洲肉眼牛扒配紅酒燒汁薯條($148)這個是朋友點的,肉眼扒5成熟,牛扒都多汁鮮嫩,牛味可以再濃少少。雖然食完主菜都好飽,但女人都有兩個胃,一個裝甜品。竹碳麻糬千層酥盒子配雪糕(+$48)賣相勁靚,千層酥脆,雲呢拿雪糕加蜜糖都勁夾,$48好抵食!建議可以留肚食甜品😋🍹飲品冰果茶和蜂蜜柚子茶,都不用加錢,正常發揮。餐廳環境好靚,好適合和朋友聚餐打卡🌹

Lunch set最平嘅餐都係$6x,包$32或以下飲品。

飲品都好多選擇,咖啡都有好多款。

來到主菜,

🧫澳洲肉眼牛扒配紅酒燒汁薯條($148)

雖然食完主菜都好飽,但女人都有兩個胃,一個裝甜品
竹碳麻糬千層酥盒子配雪糕(+$48)

🍹飲品冰果茶和蜂蜜柚子茶,都不用加錢,正常發揮。

餐廳環境好靚,好適合和朋友聚餐打卡🌹
記得去過佐敦的分店覺得這個用餐體驗性價比蠻高得知觀塘開設了新分店後便約了朋友來試試餐廳位於裕民坊鄰近地鐵站交通很便利 ♡這晚點了「至尊二人晚餐套餐」包括有餐湯、前菜、飯或意粉、主菜、甜品及飲品⟡‧₊前菜:蒜片白酒煮蜆⟡‧₊是日餐湯:南瓜湯⟡‧₊主菜:炭燒澳洲肉眼牛扒 西班牙龍蝦海鮮飯⟡‧₊甜品:芝士蛋糕 竹炭麻糬千層酥盒子配雪糕(+$48)⟡‧₊飲品:冰果茶 熱奶茶前菜的煮蜆蒜香味重,含微淡的白酒香氣。肉眼牛扒點了7成熟,粉紅色的肉質軟嫩重牛味。至於西班牙龍蝦海鮮飯,龍蝦肉只有半隻不算很多,飯粒較軟身易咬,帶點海蝦味。芝士蛋糕甜而不膩,竹炭麻糬千層酥盒子配雪糕讓人眼前一亮!酥脆的多士上面是焦糖忌廉及雲呢拿雪糕,冰火交融很可口⍢ 為豐盛的晚餐畫上完美句號: )
記得去過佐敦的分店
覺得這個用餐體驗性價比蠻高
得知觀塘開設了新分店後
便約了朋友來試試
餐廳位於裕民坊
鄰近地鐵站
交通很便利 ♡

這晚點了「至尊二人晚餐套餐」
包括有餐湯、前菜、飯或意粉、主菜、甜品及飲品

⟡‧₊前菜:蒜片白酒煮蜆

⟡‧₊是日餐湯:南瓜湯

⟡‧₊主菜:炭燒澳洲肉眼牛扒

西班牙龍蝦海鮮飯

⟡‧₊甜品:芝士蛋糕

竹炭麻糬千層酥盒子配雪糕(+$48)

⟡‧₊飲品:冰果茶
熱奶茶

外賣送餐
2024-10-06 624 瀏覽
餐廳位於裕民坊3樓,充滿歐陸風情,仲設有戶外座位,可以帶同毛孩一齊進餐。午餐選擇很多,一般西餐廳的價格,包餐湯或田園沙律,可揀飯、意粉或薯條,是日餐湯是我最喜愛的南瓜湯🎃香烤BBQ汁豬仔髀$88,賣相幾靚,有三條骨,醬汁酸酸哋,好惹味,薯條份量幾多。跟餐點了玫瑰鮮奶咖啡+$16,水準都唔錯。香煎鯛魚柳配檸檬牛油汁意粉$98,味道一般般,配凍青檸梳打+$16。跟餐可追加小食和甜品,揀了日式芝士餅+$28,口感幼滑細緻👍
餐廳位於裕民坊3樓,

充滿歐陸風情,

仲設有戶外座位,可以帶同毛孩一齊進餐。

午餐選擇很多,

是日餐湯(南瓜湯)

香烤BBQ汁豬仔髀$88,
香烤BBQ汁豬仔髀

玫瑰鮮奶咖啡

水準都唔錯。

香煎鯛魚柳配檸檬牛油汁意粉$98,
香煎鯛魚柳配檸檬牛油汁意粉

味道一般般,配凍青檸梳打+$16。
凍青檸梳打

凍青檸梳打

跟餐可追加小食和甜品,揀了日式芝士餅+$28,
日式芝士餅

日式芝士餅

口感幼滑細緻👍

2024-10-03
5 分鐘 (堂食)
2024-10-04 523 瀏覽
呢間餐廳之前同老公在佐敦食過,都幾有口碑,咁我就揀觀塘呢間分店同朋友食生日飯。餐廳裝修好新,空間好大。餐牌選擇都幾多,有兩款二人套餐,有十多款晚市套餐,仲可以散叫。朋友發辦,叫左個二人精選套餐,包是日餐湯、一款前菜,一款飯或意粉、一款主菜、是日甜品同兩杯飲品。是日餐湯:鹹鹹地,幾夠味。煙三文魚凱撒沙律:有三大塊煙三文魚,羅馬生菜新鮮爽口,裡面加左芝士粉同煙肉粒,幾好味。北海道帶子松露野菌意粉:帶子煎得香,食到有好多菇,意粉煮得軟硬適中,啖啖充滿露松醬汁,好滑好creamy。澳洲肉眼牛扒:叫左七成熟,肉質厚實帶少少肉汁,唔韌。旁邊仲有個焗薯,配上蛋王醬同煙肉粒,味道都幾夾。芝士蛋糕:係new York cheese cake,口感實正,唔太甜,幾好。飲品:朋友叫左個凍冰果茶,佢話飲到好多唔同生果味道,我就叫左凍蜂蜜柚子茶,唔太甜,都OK。

是日餐湯:鹹鹹地,幾夠味。

2024-10-03
慶祝紀念
生日
2024-10-04 468 瀏覽
第一次黎裕民坊搵野食, 今次朋友介紹左呢間位於3樓平台花園嘅Plato Cafe & Bistro。餐廳環境雖然不算大,不過就坐得都好舒適。而且佈置上簡簡單單,價錢都好親民。 第一次黎都已經FEEL 到餐廳人氣十足,我地當晚就order 左精選二人套餐$524,諗住咩都可以試下。 店員首先將餐湯上枱,當日係南瓜湯。南瓜湯的色澤非常金黃,散發著淡淡的南瓜味,而且湯口感上非常滑順同濃郁,濃稠度適中,既有足夠厚度,又不會令人感到負擔。非常好飲! 之後我地就簡左煙三文魚凱撒沙律。沙律菜好新鮮同埋清脆爽口,搭配著煙熏三文魚的柔滑口感,令到整道菜都充滿了層次感。而配菜上仲有有芝士粉、火腿碎同埋凱撒醬汁等,一啖食落口就feel 到所有食材溶入一齊,醬汁酸酸鹹鹹,簡單又好味。 主菜我地就叫左西班牙黑毛豬鞍架同埋北海道帶子松露野菌意粉。黑毛豬肉質細膩,脂肪分佈均勻, 食落口好juicy同埋份量好足夠,配菜就有焗薯。焗薯非常有驚喜,上到枱仲係熱辣辣,慢慢切開焗薯的嘅外殼,裡面熱騰騰的薯肉就即刻散發出濃郁的香味,加上面頭有美乃滋醬汁搭配好creamy,好食!! 而松露野菌意粉份量都好足料,有三隻大大嘅帶子
而松露野菌意粉份量都好足料,有三隻大大嘅帶子,仲要煎左煎,食落都幾鮮甜。意粉就煮到恰到好處,外滑內韌,完美地吸灑醬汁。加入左松露就令到整道菜嘅香氣都提升左。
另外我地仲額外叫左法式炸薯條配黑松露 $68,炸薯條本身就係一種受歡迎的嘅小食,再搭配上名貴的嘅黑松露,正!! 炸薯條的外皮金黃酥脆而且唔油膩。
甜品方面就叫左芝士蛋糕同埋竹炭麻糬千層酥盒子配雪糕。二款都唔錯! 芝士蛋糕口感非常順滑,搭配上適度甜度而底部的餅乾底由消化餅乾和黃油製成。千層酥中間就夾住麻糬,咬落煙煙韌韌,加埋幼滑忌廉同雪糕,口感豐富!
野飲方面就叫左抹荼鮮奶同埋凍檸荼,就不過不失。 Plato Cafe & Bistro (裕民坊YM²) 📍觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖
2024-10-04 386 瀏覽
📍Plato Cafe and Bistro (觀塘)Apm 都食到悶啦,見落雨就去左附近嘅裕民坊覓食啦。平台都有好多餐廳,見呢間都幾多人幫襯,就試下佢啦。🩵是日餐湯 - 蘿蔔湯本身一開始上菜個時以為係南瓜湯,之後食落啖啖蘿蔔蓉。🩵跟餐飲品 (包 $32嘅飲品) - 熱檸茶 (+$0)🩵跟餐飲品 - Oreo 奶昔🥤(+$26)友人就比較喜歡甜嘅飲品,所以呢杯偏甜嘅就岩佢口味,仲有得跟個人喜好可以加多啲小啲忌廉🩵西班牙海鮮飯 ($148)呢個寫住廚師推薦,見之前OpenRice都有人推薦過個飯係蝦汁嘅Risotto底配料有大蝦🍤、魷魚🦑圈、帶子、青口同蜆🩵BBQ汁燒豬肋骨 ($188)最近好想食ribs,今次個豬肋骨好淋有小小薯條🍟同沙律(柚子醬汁底)🩵心太軟食到最尾當然要食我最喜愛嘅甜品 心太軟岩岩好,唔會太過熟搞到得返好小流心Menu:
📍Plato Cafe and Bistro (觀塘)

🩵是日餐湯 - 蘿蔔湯

本身一開始上菜個時以為係南瓜湯,之後食落啖啖蘿蔔蓉。

🩵跟餐飲品 (包 $32嘅飲品) - 熱檸茶 (+$0)

🩵跟餐飲品 - Oreo 奶昔🥤(+$26)

🩵西班牙海鮮飯 ($148)
呢個寫住廚師推薦,見之前OpenRice都有人推薦過
個飯係蝦汁嘅Risotto底
配料有大蝦🍤、魷魚🦑圈、帶子、青口同蜆

🩵BBQ汁燒豬肋骨 ($188)
最近好想食ribs,今次個豬肋骨好淋
有小小薯條🍟同沙律(柚子醬汁底)

🩵心太軟
食到最尾當然要食我最喜愛嘅甜品
心太軟岩岩好,唔會太過熟搞到得返好小流心

Menu: