Poking

2025-02-25 0 瀏覽
一直好想食既poke🥗🥗可以揀壽司飯底/沙律菜底/一半一半實在係太好了 岩曬D唔想食飯or生酮飲食既朋友Salmon the Classic🥑🥑🥗🥗三文魚 牛油果 青瓜 蔥花 檸檬 芝麻 配自製醬汁沙律菜底 勁大碗有成半個既牛油果🥑🥑三文魚粒油香好重😋😋成個poke食落酸酸地 好開胃Creamy baby🥑🥒🥚🥗三文魚 牛油果 雞蛋絲 豆腐 青瓜 蟹籽 木魚絲 脆炸蒜粒 配芥末乳酪沙律醬壽司飯底配沙律菜底 D料多到滿出黎🤣🤣半層飯上面有半層菜食曬都好飽好滿足 男仔都一定夠飽南瓜湯🎃🎃好足料 用左好多南瓜去煮 好香南瓜甜滿滿健康感🤌🏻🤌🏻🤌🏻牛油果希臘乳酪特飲🥑🥤半杯都係牛油果蓉 配埋希臘乳酪好fresh
一直好想食既poke🥗🥗

滿滿健康感🤌🏻🤌🏻🤌🏻

牛油果希臘乳酪特飲🥑🥤
半杯都係牛油果蓉 配埋希臘乳酪好fresh
2025-02-25 0 瀏覽
最近廋身成日都食沙律雞胸食到個人悶悶地🥹友人話上環有間夏威夷蓋飯專門店🥡蓋飯🈶好多選擇😋真系飽住減~食住增💪🏻💪🏻💪🏻蓋飯份量都好大好足料🥣每款都系即叫即整👍🏻除左壽司飯底亦可以選擇糙米飯·配沙律菜·蕎麥麵·藜麥粟米沙律~今次試左兩款蓋飯🥡味道都好唔錯🥡💜I Am Greedy三文魚·吞拿魚·鮮蝦·蟹柳沙律·蟹籽·雞蛋絲·青瓜·枝豆·芝麻配自製醬油💜Thai Good Day香煎雞扒·鮮蝦·新鮮波蘿·中華沙律·甘筍絲·花生碎配泰式沙律醬
最近廋身成日都食沙律雞胸食到個人悶悶地🥹

💜I Am Greedy

💜Thai Good Day
2025-02-20 0 瀏覽
今次去左上環度買poking食,主要都係蛋白質比較豐富,每款食物都可以自選飯或者沙律底,糙米飯同壽司飯都可以揀Creamy baby:入面加入左酸甜既乳酪醬汁,好開胃,份量都幾大碗,三文魚切粒方便食用,蛋絲,木魚絲,炸蒜,牛油果蟹籽等材料好豐富既五顏六色令人食落好開心既感覺。Tuna the classic:tuna魚粒好多,牛油果,芒果粒青瓜片既脆口,配埋沙律底好多唔同既菜同自家制醬汁一樣好特別,食落健康。

2025-02-18 0 瀏覽
Blingbling美食推介✨ 📍上環 🍣 Poking ✨上環高質poke bowl🫶🏼 💠💠💠💠💠💠💠💠 Poke bowl is one of my favourite food🥰好喜歡一碗飯入面滿足晒我所有願望,日式三餸飯咁😂 有魚有菜好健康~ 💠 I Am Greedy $158呢款係poking signature~ 超多toppings!! 所有魚生都好新鮮🫶🏼份量好多,而且仲可以揀base要壽司飯糙米飯或者沙律添~☺️💠 Salmon The Classic $118一直都覺得三文魚同牛油果係最佳嘅配搭,所以我哋都揀咗呢款salmon the classic~ 🧡無論係三文魚定係牛油果都好新鮮,再加埋青瓜,so fresh🥰 餐廳環境:💎💎💎💎💎/5 服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5 食物味道:😋😋😋😋😋/5 性價比:💰💰💰💰💰/5 Poking 📍上環蘇杭街121號地舖
Blingbling美食推介✨

食物味道:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰💰/5

Poking
📍上環蘇杭街121號地舖

#blingbling推介 #blingbling美食 #blingbling上環 #上環 #blingbling日本菜 #poke #上環魚生飯 #魚生飯 #poking
  • I am greedy
  • Salmon The Classic
2025-02-17 0 瀏覽
今日同男朋友去咗上環打波,打完波之後就喺附近搵吓有冇午餐食。行過就見到呢間poking,主打健康食品,所以就即刻入去試吓。我就試咗自選夏威夷蓋飯,加咗牛腱肉同埋蝦。配料係青瓜,枝豆同蔥花。上面再配啲香口脆脆,木魚絲同埋紫菜絲。最後汁就揀咗原辣豉油。一上到嚟見到個賣相就10分吸引,裝到好滿。唔好睇佢大大兜其實佢嘅卡路里唔係好多,適合我同男朋友呢啲關注體重同埋健康嘅人。佢嘅牛腱肉唔係白烚有牛味,加上豉油配埋一齊食好好食。如果蝦係爽口嘅唔係梅嘅蝦都係點完事豉油之後好好食。因為我唔想太Heavy所以呢就由飯底轉咗做蕎麥麵底,蕎麥麵好有口感,配咗個豉油之後好似食緊冷麵咁好正!而男朋友就揀咗個I am Greedy。佢個飯超足料勁吸引,有三文魚,吞拿魚,又有蟹肉沙律,蟹籽同青瓜,同埋蛋絲。我男朋友就冇特別嘅醬汁,本身有蟹肉沙律已經好夠味。加上糙米底,同白飯一樣升糖指數比較低,真係健康首選。而家大家都追求健康生活,相信呢間舖頭亦都會係我哋回頭首選!

而家大家都追求健康生活,相信呢間舖頭亦都會係我哋回頭首選!
2025-02-08
最近吃太油膩,想吃原型成物調整一下,於是決定吃Pokebowl, 店舖走Cafe休閒風格,有許多綠色植物,舒適的氛圍Salmon The Classic $118三文魚,牛油果,青瓜,蔥花,檸檬,芝麻 配自製醬油+豆腐配雜錦香菇 $20非常清新的配搭,三文魚份量很多有10多粒,鮮甜有彈性,吃得出新鮮,用麻油調味過很香,其他配料同樣份量足,吃得健康也要吃得飽,才能維持這個習慣Popeye Punch 2.0 $78慢煮雞胸(增量至150g),豆腐,西蘭花,雜錦香菇,芝麻 配日式照燒醬+刺身帶子 $45+香煎雞扒 $20做gym的友人選了蛋白質飯,配搭均衡適中,慢煮雞胸嫩滑,另外加的帶子刺身非常鮮甜,有驚喜IF椰青水 $15原支上的椰青水,同樣含蛋白質之餘不太甜,清新之選已經成為我固定會來的店,食材新鮮份量足

Salmon The Classic $118
三文魚,牛油果,青瓜,蔥花,檸檬,芝麻 配自製醬油
+豆腐配雜錦香菇 $20

Popeye Punch 2.0 $78
+刺身帶子 $45
+香煎雞扒 $20

IF椰青水 $15
原支上的椰青水,同樣含蛋白質之餘不太甜,清新之選

已經成為我固定會來的店,食材新鮮份量足
  • Salmon The Classic
最近想食得健康啲即刻諗起上環既Poking 銅鑼灣都有分店💁🏻‍♀️menu上已經有各式各樣配搭好既Poke bowl選擇🥗連卡路里都寫埋上去 真係超級細心🫶🏻就算menu揀唔到都唔緊要 可以揀自由配搭而且天氣凍亦都唔怕 因為佢有warm bowl可以揀🤤好多新意配搭 選擇超多 下層可配壽司飯/壽司飯+沙律菜/糙米飯/糙米飯+沙律菜/蕎麥麵+$3/蕎麥麵+沙律菜+$5/沙律菜+$3/蕎麥粟米沙律+$15🫢我地揀左兩個壽司飯 一個蕎麥麵✔️Thai Good day $98 (390cal)香煎雞扒、鮮蝦、新鮮菠蘿、中華沙律、甘筍絲、花生碎配泰式沙律醬Popeye Punch $78 (310cal)慢煮雞胸、豆腐、西蘭花、雜錦香菇、芝麻配日式照燒醬Tuna The Classic $118 (323cal)吞拿魚、牛油果、青瓜、新鮮芒果、芝麻配自制醬油
最近想食得健康啲
即刻諗起上環既Poking 銅鑼灣都有分店💁🏻‍♀️
menu上已經有各式各樣配搭好既Poke bowl選擇🥗
連卡路里都寫埋上去 真係超級細心🫶🏻
就算menu揀唔到都唔緊要 可以揀自由配搭
而且天氣凍亦都唔怕 因為佢有warm bowl可以揀🤤

我地揀左兩個壽司飯 一個蕎麥麵✔️

Thai Good day $98 (390cal)

Popeye Punch $78 (310cal)
慢煮雞胸、豆腐、西蘭花、雜錦香菇、芝麻配日式照燒醬

吞拿魚、牛油果、青瓜、新鮮芒果、芝麻配自制醬油
2025-02-04 106 瀏覽
過完聖誕又到元旦之後又到農曆新年呢啲日子都係食好多肥膩嘢搞到身體唔健康,所以都要食返啲健康啲嘅食物等自己減少罪惡感,但係食得健康之餘亦都要顧及自己個胃,都要揀啲好食嘅嘢,今次介紹嘅就係位於上環近上環街市嘅poking ▪️ Thai Good Guy:當中配料包括雞扒,鮮蝦,菠蘿同甘筍等等,再配合唔同嘅飯底,而我今次就揀咗壽司飯,鮮蝦咬落仍然爽脆而雞扒鬆軟彈牙,雖然我外賣到返屋企將近1小時,但仍然保持到鮮味,相信下次堂食味道會更鮮甜美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟▪️ 芒果希臘乳酪特飲:有好濃嘅芒果味,加上好健康嘅乳酪飲完之後個人覺得身心舒暢,亦都放鬆咗唔少美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟

美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟

美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
  • THAI GOOD DAY
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥗️ нєαℓтну ѕαℓα∂ вσωℓѕ @ 🌟 Poking 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Creamy Baby HKD 128The Ultra Omega HKD 128.👽 要健康,食沙律絕對係好選擇。呢間沙律專門店餐牌好多選擇,想自由拼又得,揀已經配搭好嘅沙律碗亦得,仲好貼心起冬天提供WARM BOWL,四季都啱食。.🐟 好鍾意「Creamy Baby」,主打三文魚、牛油果,仲有雞蛋絲、豆腐、青瓜、蟹籽、木魚絲、脆炸蒜粒。配超醒神嘅芥末乳酪沙律醬,好清新!.🐔 另一碗就叫左「The Ultra Omega」,啱曬想食暖嘅熟食嘅朋友仔。有兩塊香煎三文魚,西蘭花、牛油果、溫泉蛋、芝麻、紫菜絲。重點係配蕎麥麵,絕對飽肚。再淋上自製醬油,好味。.😚 起呢度食沙律覺得好健康,自由度好大好多選擇,方便過自己起屋企備料呢。.📍 上環蘇杭街121號地舖.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️.꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂.
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
2025-01-20 196 瀏覽
有時放工之後唔想食得咁heavy,食Poke就啱晒喇🐟呢間喺上環嘅Poke店有好多款已經配搭好嘅Poke bowl選擇,啱晒有選擇困難症嘅人,亦都可以自由配搭😆I Am Greedy $158呢一款嘅配料好豐富😍有三文魚、吞拿魚、鮮蝦、蟹柳沙律、蟹籽、雞蛋絲、青瓜片、枝豆等等,飯嘅方面可以揀白飯或者糙米飯🍚仲可以揀一半飯一半沙律菜,雖然有咁多款配料,但係每一款配料嘅份量都唔少,夠晒送飯食🥗自選夏威夷蓋飯 $145另外一款就係自選嘅Poke,價錢就根據你揀嘅蛋白質而定,我就揀咗牛腱肉同埋三文魚🐮配料就可以揀三款,我揀咗蟹柳沙律、雞蛋絲同埋雜錦香菇🥬醬汁方面都有好多款選擇,有芥末乳酪醬、蜜糖芥末醬等等,而每一款飯仲可以揀兩款topping,我就揀咗木魚絲同埋日式飯素,所以每個飯都好豐富😎

I Am Greedy $158

自選夏威夷蓋飯 $145
2025-01-18 152 瀏覽
主打健康夏威夷蓋飯,提供多款高蛋白食物選擇,真係特別適合注重健康飲食同埋健身人士。我就最鐘意佢可以自由選擇飯式or沙律菜。平時做完運動,最好就係買個外賣返屋企慢慢食。I am Greedy賣相好colourful,揀咗沙律菜底,配上三文魚、吞拿魚、鲜蝦、蟹柳沙律、蟹籽、雞蛋絲、青瓜、枝豆及自家製醬油,食材新鮮,口感好豐富,食曬一碗好夠飽,感覺營養滿滿。Salmon The Classic三文魚、牛油果、青瓜,壽司飯配沙律菜底,蔥花及自家製醬汁,可以帶出三文魚的鮮味,又幾好食wor👍🏻超多牛油果,好正!除咗凍食,餐廳亦有提供熱食便當,同樣都係以高蛋白及健康為主調,迎合不同人士的需要。

I am Greedy

Salmon The Classic

外賣自取
好鍾意佢哋嘅蕎麥麵!煮得好滑,口感彈牙佢嗰隻醬汁真係精粹🤭本身齋食都有麥香,加埋醬汁超好味😋撈埋溫泉蛋冇得輸🤤煎三文魚係每次encore款✨入口外脆內嫩~Poke Bowl有多種款式,今次揀咗慢煮雞胸肉✨份量超足😍!飯底揀咗糙米飯加沙律菜🥗碳水加纖維都有齊晒,超健康👍🏻佢哋嘅糙米飯唔會好硬,煮得好好味❤️點完煮食可以加$15要南瓜湯🎃冇加忌廉,純粹嘅南瓜加洋蔥制成,健康嘅味道🫶🏻今次仲試咗小食,非油炸蝦餅!🍤咬落好Juicy,好食又健康,值得一試😍

好鍾意佢哋嘅蕎麥麵!煮得好滑,口感彈牙

今次仲試咗小食,非油炸蝦餅!
🍤咬落好Juicy,好食又健康,值得一試😍
📍#Poking近日好KEEP FIT,好鍾意係呢間買健康魚生飯, 唔想咁肥膩, 同時又想要多D蛋白質, 呢到有多款沙律,魚生飯,蕎麥麵, 乳酪等等! 就岩哂高要求既你啦~~😈✧Moo-moo Onsen Bowl$108 369 kal牛柳粒唔好以為凍食就一定唔好食, 仲係一樣咁JUICY, 牛味濃,有咬牙, 再撈埋蛋漿同蕎麥麵,搭配清新既洋蔥, 蕃茄,芒果,增添亞熱帶風味😍蕎麥麵好掛汁,涼浸浸好開胃🤤✧Creamy Baby $128 550kal三文魚同牛油果係絕配,一齊食好CREAMY,,青瓜同蟹籽係清清既代表, 木魚絲帶出香味, 雞蛋絲,豆腐配芥末乳酪沙律醬好好送飯!✧Avocado Greek Yogurt Drink 牛油果希臘乳酪特飲 $58新鮮即叫即整, 希臘乳酪無添加糖, 飲落好FRESH好濃郁牛油果味, 增加飽肚感~仲可以降低膽固醇架!୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧📍Poking 🏠 上環蘇杭街121號地舖#hkfoodstep#hkfoodstep上環#hkfoodstep日式丼#hkfoodstep魚生飯#hkfoodstep外賣#hkfood
📍#Poking

✧Moo-moo Onsen Bowl$108
[秘制牛腱肉,蕃茄洋蔥莎莎,新鮮芒果,溫泉蛋,紫洋蔥,芝麻 配自製醬油] 369 kal

✧Creamy Baby $128
[三文魚,牛油果,雞蛋絲,豆腐,青瓜,蟹籽,木魚絲,脆炸蒜粒 配芥末乳酪沙律醬] 550kal

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧

#hkfoodstep魚生飯
#hkfoodstep外賣
#hkfood #hkfoodie #hkcouple
#上環美食
香港人越嚟越注意健康嘅生活,無論係作息時間、運動、營養品嘅補充都注意多咗好多!而其中最要嘅當然係飲食,而我就好鍾意呢間位於上環嘅Poking💕餐廳主打係營養豐富、高蛋白質嘅健康飯餐,我今日就專登帶朋友嚟試吓:🥗Salmon The Classic - 三文魚,牛油果,青瓜,蔥花,檸檬,芝麻 配自製醬油 $118- 凍熱情果菠蘿梳打🥗Thai Good Day - 香煎雞扒,鮮蝦,新鮮菠蘿,中華沙律,甘筍 絲,花生碎配 泰式沙律醬 $98- 蜜糖希臘乳酪碗,熱蜂蜜柚子茶所有食材都非常新鮮,而且口味清新獨特; 跟餐仲可以另外加配飲品或者健康嘅乳酪!真係令我食得健康之餘又夠曬滿足💕

🥗Salmon The Classic
- 凍熱情果菠蘿梳打

🥗Thai Good Day
- 蜜糖希臘乳酪碗,熱蜂蜜柚子茶

2025-01-07
2025-01-10 98 瀏覽
前幾日做完yoga朋友帶左我去一間夏威夷蓋飯餐廳Poking。第一次食夏威夷蓋飯,感覺有啲似cafe賣既enery bowl或者日本餐廳既壽司丼,主打健康路線,材料新鮮,高蛋白質,好適合想減脂嘅人,完全符合而家嘅飲食潮流🤣 飯底選擇好豐富,可以揀壽司飯、糙米飯、蕎麥麵、沙律菜🥗我地試咗“I Am Greedy”蓋飯,真係好豐富!三文魚、吞拿魚、鮮蝦、蟹柳沙律、蟹籽、雞蛋絲、青瓜、枝豆,再加埋芝麻,食落去口感層次好豐富 ,一次過滿足你唔同願望🤣仲有“Salmon the Classic”,有三文魚、牛油果、青瓜、檸檬同芝麻,簡單又好味,三文魚大大件又好新鮮,而且份量十足!😍我試咗佢哋嘅南瓜湯,足料又Creamy,喝落去暖心又暖胃。如果唔想食凍嘢,餐廳仲有warm bento可以揀,都幾多選擇,特別啱天氣凍嘅時候。

我試咗佢哋嘅南瓜湯,足料又Creamy,喝落去暖心又暖胃。

• I am greedy