2021-05-28
難得放假,緊係要瞓晏d,然後再約朋友high過tea。朋友話近來行過呢間cafe,有個二人tea set,好吸引,佢話不如食呢間。呢間cafe tea time都幾多人喎,空間夠大,職員安排我哋坐窗口位,座位寬闊,坐得好舒服。Tea set果個menu已經夠吸引,無諗過叫其他。黎到見到覺得佢好靚,想食但又唔捨得,呢度分左三層。頂層:松葉蟹肉牛油果蕃茄沙律 - 松葉蟹肉鹹鹹地,夾埋牛油果一齊食,有層次感。底層沙律醬酸酸甜甜,有啲蕃茄啫喱同埋奇亞籽,食落有口感。中層:黑毛豬火腿配蜜瓜 - 風乾咗嘅黑毛腿味道鹹鹹香香,油脂豐富,配蜜瓜食冇咁漏。鵝肝醬多士 - 鵝肝醬口感細滑,味道濃。多士細細塊,脆口。日式芝麻雞翼 - 雞翼外皮脆,芝麻香,調味不錯。迷你雞肉漢堡牛角包 - 雞肉漢堡咬落軟熟,唔會散收收。牛角包牛油味香,小小脆。夾埋番茄同火箭菜一齊食,整體味道好夾。底層:日式紅豆綠茶慕斯 - 紅豆甜甜地,入口好綿,慕斯細密,唔太甜,幾好。士多啤梨慕斯牛奶布甸 - 士多啤梨酸酸地,牛奶布丁似豆腐口感,好滑。鮮果吉士撻 - 有藍莓同士多啤梨味,吉士甜得嚟又唔漏,一口一啖,都幾滿足。日式焦糖拖肥芝士卷
頂層:
鵝肝醬多士 - 鵝肝醬口感細滑,味道濃。多士細細塊,脆口。
日式芝麻雞翼 - 雞翼外皮脆,芝麻香,調味不錯。
底層:
日式焦糖拖肥芝士卷 - 芝士卷好香雞蛋味,芝士味道鹹鹹地,焦糖同拖肥甜甜地,食落味道得意,唔錯喎。
甜蜜馬卡龍 - 有抹茶味同埋紅莓味,質感鬆脆,呢個就甜少少,好好食。
飲品:
金時姜檸檬柚子蜜 - 有姜嘅味道,但唔算太濃烈,有檸檬柚子香味,唔太甜,啱晒女生飲。