位於金鐘香港公園的湖畔餐廳Pondside坐擁優雅景觀,餐廳環境典型帶田園氣息🌿 最近他們推出了主廚推介五道菜晚餐($1,488 for 2),包括前菜、湯、意粉、主菜和甜品,相當豐富✨.Starter 前菜可選鮑魚或煙三文魚卷,冰鎮鮑魚賣相精緻、冰涼爽口,其秘製wasabi豉油汁絕對是精粹!.Soup / Salad 野菌忌廉湯香氣十足,相比常喝到稠身的忌廉湯較輕盈🍄‍🟫 馬里蘭蟹肉餅面層加上三文魚籽,咸香味更突出🦀.Pasta 吃完前菜,員上便每人送上一碟帶子蒜片扁意粉🍝 帶子超大一顆,配上芝士、蒜片味道充滿層次~.Main美國肉眼扒滿滿炭烤風味,medium rare的熟度剛剛好,帶些許嚼勁🥩 銀鱈魚西京燒份量超大的!銀鱈魚外圍焦香,魚肉鮮甜肥美,加上西京麵豉醃得入味,很好吃😆.Dessert | Coffee or Tea薑汁梳乎厘新鮮製造,外層脆脆的,蛋香味十足🍳 薑汁是另外附上,點着吃辣辣的,可以平衡甜味 🫚我們也點了餐廳的signature cocktails🍸 喜歡fruity的推介Rosa Rosa和Bird of Paradise!為了對應香港公園,調酒有些是用雀鳥
1967 瀏覽

.Starter

.Soup / Salad

.Pasta

.Main

.Dessert | Coffee or Tea

我們也點了餐廳的signature cocktails🍸 喜歡fruity的推介Rosa Rosa和Bird of Paradise!為了對應香港公園,調酒有些是用雀鳥形狀的杯端上,有的加上孔雀羽毛裝飾,真的超可愛的!🦜🦚✨
2024-11-05 0 瀏覽
Pondside 餐廳位置係金鐘香港公園內,環境清幽😎今次一行5大1小,揀選了Weekend Semi Buffet Brunch,由10:30-2:30,充足時間進餐, 食飽飽之後還可以在公園散步,幫助消化, 享受愉快週末👏可以經OpenRice 或電話訂坐,很貼心💕Buffet 自助:沙律,芝士,冷盤,湯,麵包,熱葷,生果,甜品,Haagen-Dazs 雪糕⋯⋯Main course 主食:有5款選擇 食物方面:種類不多,味道很好😋重質不重量👍服務方面:一流水準,全體服務員態度親切,有禮貌,笑容滿面,換碟速度快;因為我們在訂坐時,沒有提及生日,特別鳴謝服務員Lesley,為我們安排生日祝福。多謝你們令香港飲食業加分💕💕
Pondside 餐廳位置係金鐘香港公園內,環境清幽😎

可以經OpenRice 或電話訂坐,很貼心💕

Main course 主食:有5款選擇

食物方面:種類不多,味道很好😋重質不重量👍

多謝你們令香港飲食業加分💕💕

熱葷
甜品
冷盤
沙律
雪糕
Black  cod
Slow  cooked  beef  short  rib
Kid  set
生日快樂
2024-11-02
$360 (其他)
慶祝紀念
Kid  set
生日快樂
  • 銀鱈魚西京燒
2024-10-07 2044 瀏覽
上周末黎左尼間係金鐘香港公園入面既餐廳食tea,由太古廣場扶手電梯上最高層,再行入公園搵就搵到,餐飲嗌左抹茶鮮奶,更配合左樹林入面既主題🪴🌳野食黎講算ok,服務不過不失,只係周末價錢會貴d
野食黎講算ok,服務不過不失,只係周末價錢會貴d
afternoon tea
呢間白色玻璃屋餐廳 以歐陸式風格為主🤍位於香港公園內 望住湖畔靚景食Tea 夠晒寫意🌳.📌Pondside Early Summer Afternoon Tea $488/2賣相精緻 六鹹四甜 比例完美 港島區嚟講 CP值好高🙌🏻.➿SWEET TREATS➿1️⃣Strawberry Rose Tart-鬆脆撻底注滿輕盈忌廉 配搭士多啤梨粒 酸甜清新🍓但玫瑰花香唔出🌹2️⃣Darjeeling Tea Chocolate Mousse with Mandarin-大吉嶺紅茶朱古力慕絲好綿滑 可可甘苦味超濃郁🍫但冇乜茶香☕️蜜柑片香甜多汁🍊3️⃣Passion Fruit Cheese Cake-熱情果芝士慕絲蛋糕果香酸甜味突出 夠晒fresh✨4️⃣Matcha Panna Cotta-奶凍creamy軟滑 用上丸久小山園抹茶粉 茶香回甘味濃醇 食落唔會太甜膩🍵5️⃣Scones with Clotted Cream & Organic Jam-鬆餅烘至金黃香脆 入口鬆軟 濕潤度剛好 微微蛋奶香甜🧡Clotted Cream綿滑細膩 奶味超濃醇🥛搽埋酸甜清新士多啤梨醬🍓質素唔錯 有驚喜💯.➿SAVOURI
賣相精緻 六鹹四甜 比例完美 港島區嚟講 CP值好高🙌🏻

➿SWEET TREATS➿

➿SAVOURIES➿
1️⃣Smoked Salmon Cucumber Avocado Roll-爽脆青瓜卷住肥美甘香煙三文魚同creamy牛油果 配以清新刁草酸忌廉同鹹鮮魚子 加埋鬆脆cracker 口感味道超豐富🍣🥒🥑

2️⃣Pan-seared Sesame Tuna with Wasabi Sauce-吞拿魚鹹鮮柔韌 配搭黑白芝麻, 山葵醬同鬆脆cracker 香口惹味🐟

3️⃣Ham & Cheese Sandwich-車打芝士, 火腿同麵包各三片 味道偏鹹左啲🥪
4️⃣Foie Gras Cheese Tart-撻底鬆化微甜 軟滑芝士餡配少量甘香鵝肝夾心 細細件 唔會膩🦢🧀

5️⃣Shrimp Tempura with Perilla Leaves-海老勁大隻 外脆內爽彈 配上紫蘇葉 增添淡淡草青香🍤
6️⃣Vegetarian Burger-紅綠雙色包身幾鬆軟 夾住黃綠翠玉瓜, 紅黃甜椒, 蕃茄同茄子 種類多元化 但醬汁偏鹹🍔

➿coffee or tea➿
兩杯都有熊仔冰 超可愛🐻
1️⃣Cappuccino-咖啡甘苦香醇 同奶味平衡得唔錯☕️
2️⃣Matcha Latte-用上小山園抹茶粉 配埋牛奶都飲到濃郁回甘味🍵
2024-09-26 1794 瀏覽
跟朋友去香港公園 Pondside 食飯由金鐘廊經PP上去香港公園Pondside 餐廳就喺茶藝館附近當日見到唔少人食甜品放題就坐出面窗口位,比較光猛不過我同佢就各自叫左Weekday set lunch就坐左入去餐廳裡正中心格局就一般西餐廳,不過擺設都幾靚而套餐分別都有沙律、餐湯、餐飲,特飲就另外再加錢Slow Cooked U.S. Prime Falt-Iron Steak With Gravy慢煮牛超正,份量多、顏色靚又口感鮮嫩肉味濃郁,配埋個醬汁勁惹味而配菜仲有新鮮蕃茄等等,勁開胃Grilled Canadian bone-in Pork Chop With Onion Sauce呢塊豬排勁厚身又Juicy焦邊又夠香,不過都有唔少肥肉,但試左一啖連肥肉係口感勁好

跟朋友去香港公園 Pondside 食飯
由金鐘廊經PP上去香港公園
Pondside 餐廳就喺茶藝館附近

當日見到唔少人食甜品放題
就坐出面窗口位,比較光猛

不過我同佢就各自叫左Weekday set lunch
就坐左入去餐廳裡正中心
格局就一般西餐廳,不過擺設都幾靚
而套餐分別都有沙律、餐湯、餐飲,特飲就另外再加錢

慢煮牛超正,份量多、顏色靚又口感鮮嫩
肉味濃郁,配埋個醬汁勁惹味
而配菜仲有新鮮蕃茄等等,勁開胃

呢塊豬排勁厚身又Juicy
焦邊又夠香,不過都有唔少肥肉,但試左一啖連肥肉係口感勁好

2024-08-30 2619 瀏覽
我是為了這個超好看的瀑布而來的但係食完真係有少少失望服務:如果是茶餐廳,我就會覺得恰到好處簡單直接 沒有太大問題Set lunch加埋一 大概$200左右看上去賣相不錯但是吃得出肉質真的很差難怪中午時間都沒有什麼人我竟然仲訂位 其實完全唔需要訂位因為根本唔係太多客人最估唔到係我們點的主菜 除了雞胸,不用加錢之外其餘每一款都需要加錢意大利也不用價錢 因為只是有意大利香草醬炒多謝多了$30吃了Homemade甜品 感覺不如在超級市場買的蛋糕希望好好努力吧
我是為了這個超好看的瀑布而來的
但係食完真係有少少失望

服務:
如果是茶餐廳,我就會覺得恰到好處
簡單直接 沒有太大問題

Set lunch加埋一 大概$200左右
看上去賣相不錯
但是吃得出肉質真的很差

難怪中午時間都沒有什麼人
我竟然仲訂位 其實完全唔需要訂位
因為根本唔係太多客人

最估唔到係
我們點的主菜 除了雞胸,不用加錢之外
其餘每一款都需要加錢
意大利也不用價錢 因為只是有意大利香草醬炒
多謝

多了$30吃了Homemade甜品
感覺不如在超級市場買的蛋糕
希望好好努力吧
早前陪朋友去食tea set,作為一個男生其實對Afternoon Tea 一向冇乜大興趣,不過Pondside 細緻的服務,加上呢一個tea set唔會太甜,配合室外公園環境,感覺好久沒有放慢生活,細聽(看)潺潺流水聲 (假設自己聽到)一邊吃著一口的小食,一邊把啡聊天,別有一番滋味。🔹簡介🔹一般英式下午茶的點心會用上三層點心瓷盤裝盛食物排列上,由下而上,第一層放三文治、第二層放傳統英式點心或Scone ,第三層放蛋糕及水果塔食用次序方面,由下往上開始吃,味道由淡而重,由鹹而甜順序咁食🔹食物🔹頂層有火腿芝士三文治, 煙三文魚青瓜牛油卷,香煎芝麻吞拿魚配山葵醬中層有鵝肝芝士撻, 海老天婦羅配紫蘇葉口 , 素漢堡底層有士多啤梨玫瑰塔,蜜柑大吉嶺紅茶朱古力慕絲, 丸久小山園抹茶奶凍, 熱情果芝士餅整體食物上甜鹹的比例做得很好,令到呢個唔鍾意食甜的人都能夠樂在其中。開始明白點解啲女仔咁鍾意食afternoon tea set ,

一邊吃著一口的小食,一邊把啡聊天,別有一番滋味。

🔹簡介🔹

一般英式下午茶的點心會用上三層點心瓷盤裝盛

🔹食物🔹

頂層有火腿芝士三文治, 煙三文魚青瓜牛油卷
,香煎芝麻吞拿魚配山葵醬
中層有鵝肝芝士撻, 海老天婦羅配紫蘇葉口 , 素漢堡

2024-05-25
  • Afternoon Tea Set for Two
之前來湊熱鬧,是因為窗邊美美的打卡位。今次再訪,是因為下午茶的Menu比以前更豐盛,鹹點更比甜點多呢。Welcome drink~ 清爽怡人的青瓜接骨木花特飲,讓人為之一振。咸點數量有六款,比酒店的更加豐富!個人推介芝麻吞拿魚,厚厚兩片吞拿魚配酥脆餅乾,山葵將很特別;另外炸天婦羅配紫蘇葉也是外脆內軟,拍完照也是微溫的,即叫即炸勁有誠意。其他鹹點都很好吃。煙三文魚青瓜牛油果卷香煎芝麻吞拿魚配山葵醬火腿芝士三文治鵝肝芝士撻海老天婦羅配紫蘇葉素菜漢堡甜點連鬆餅也有五款,以餐廳來說,性價比真的不錯。我最喜歡熱情果芝士餅,熱情果味中和了芝士餅的膩,酸酸Meimei幾好食;小山圓抹茶奶凍勁有抹茶味,而且幼滑香濃。男朋友就喜歡朱古力慕絲,朱古力味極濃厚,又帶點茶味。士多啤梨玫瑰撻蜜柑大吉嶺紅茶朱古力慕絲熱情果芝士餅丸久小山園抹茶奶凍英式鬆餅配奶油及有機果醬飲品點了凍丸久小山園抹茶鮮奶,竟然有隻可愛抹茶熊仔睡在奶泡上,造型超級可愛,味道也很好,抹茶味絕不欺場。另外一杯酒點了有機花茶。店裏人找雖然不太足夠,但店員都很友善,旁邊客人跌了餐具之類超大聲響,店員第一時間主動問客人有沒有整親,很細心。

煙三文魚青瓜牛油果卷

丸久小山園抹茶奶凍
英式鬆餅配奶油及有機果醬

2024-07-28
2024-07-30 3429 瀏覽
之前已經來過一次pondside @pondsidehk 這家餐廳嘅high tea,用餐體驗相當不錯,玻璃屋的設計,再加上歐陸式嘅裝修,落地玻璃窗,位置金鐘香港公園入面,被油油的樹木包圍座,仲可以睇埋外面人工湖和瀑布的景色,好似置身係一個花園入面用餐咁,食物和環境都非常之打卡,又chill,所以今次好姊妹生日,就特登再來多次呢度,試佢嘅dinner set夜晚來到呢一間玻璃屋,果然在視覺上有另一番風味,外面掛滿晒一串串嘅吊燈,連埋玻璃屋磚頭嘅燈光,和其他的燈飾,整個感覺其實真係好浪漫,適逢到訪當日有少少微雨,所以侍應特登安排了室內落地玻璃的位置,等我哋兩姊妹可以撐枱腳,更有情調,影相都會靚啲先來兩杯精緻嘅Cocktail,🔮Japanese Spring 🔮Rain Forest ,兩杯賣相都相當打卡;前者放了一個大大個熱情果係杯面,上面更加了一粒龍珠果做點綴好睇又好食,更加可以將新鮮的熱情果蓉加入Cocktail之中,整體味道酸甜,清香得來更加十分醒神;後者成杯鮮紅色,再加上幾塊西柚和香橙做點綴,唔單止有夏日風情仲好eye catching,入口果味,十足非常之清爽Set dinn

Set dinner

🔮Starter
🔸️Rolled smoked salmon with Mustard and Dill Sauce
🔹️煙三文魚卷配貂草芥末汁

挪威入口的煙三文魚扭成兩朵小花,又以新鮮檸檬挑空來裝住個自家製嘅醬汁,黃橙綠,賣相富有色彩,精緻吸引;三文魚入口肉質軟滑魚油香四溢,再蘸一下已吸收了檸檬香的芥末汁,更多了一份清香減膩的感覺

🔸️Chilled Abalone with Special Sauce
🔹️冰鎮鮑魚配秘製醬汁
以酒杯加入大量冰塊作擺盤,賣相不但高雅,更能保持鮑魚的新鮮度;原隻鮮鮑魚起肉切粒造成冷盤,入口肉質非常軟腍彈牙,富有濃郁的鮑魚鹹鮮香味,配上自家製的特色醬汁,酸酸甜甜十分開胃

🔸️Wild Mushrooms Soup
🔹️野菌忌廉湯

分子料理的方式在湯上加上層泡沫,上面再擺放一支芝士棒,又以大圓湯碗做器皿,賣相平平無奇的蘑菇湯,瞬間變得非常高貴,果然係人靠衣裝呀~不過這個蘑菇湯味道也有驚喜,入口非常順滑,蘑菇味相當濃郁,而且味道一直灕留在口腔之中,久久不散,細問之下,原來是這個湯加入大量不同種類的菇菌類,所以習百家之大成,個人覺得再加多一點鹽提味會更能提升整體嘅味道

🔸️Maryland Crab Cake
🔹️馬里蘭蟹肉餅
以新鮮蟹肉造成的蟹餅,一啖咬開,目測應該超過七成都係蟹肉,外脆內軟又鮮甜,上面附上新鮮嘅魚子,入口更加有雙重的鮮味口感

🔸️Linguine with Scallops and Garlic
🔹️帶子蒜片扁意粉
大大粒厚切刺身級的帶子,肉身差唔多 1.5 cm厚,兩邊微煎至金黃,有種半生熟的口感,如糖心般的鮮甜味,味道十分新鮮,意粉亦都吸收了芝士和蒜片的味道,不但有嚼口而蒜香味十足,伴碟的雜菜也以牛油炒香,而上面灑上大塊塊的芝士片,這個意粉整體感覺10分清新,只是略嫌份量少了一點

🔸️US Rib-Eye Steak with Red Wine Jus
🔹️美國肉眼扒配紅酒汁
肉眼扒肉質相當軟熟,而且廚師煎扒嘅時間剛剛好,兩面煎至微焦,切開中間可見是粉嫩粉嫩的,肉汁豐富牛味十足,而自家製嘅紅酒汁,更是用牛肉汁而煮成的,蘸一下來食更加惹味

🔸️Saikyo Miso Blazed Black Cod
🔹️銀鱈魚西京燒
先是魚皮的部份先煎再燒,所以魚皮位十分香脆,鱈魚魚肉表面泛著油光,入口非常嫩滑鮮甜,魚油慢慢從中滲出,鮮甜味更加到位

🔸️Ginger Soufflés
🔹️薑汁疏乎厘
最後甜品來過薑汁疏乎厘,海綿位彈吓彈吓咁,入口即化,微微的薑汁香,連不太喜歡薑味的朋友也能接受,而且整體味道也只是微甜而已,十分適合一眾愛美的女士們啊

更值得一讚的是,侍應們也相當有友善又有禮,每上一道菜之前都會略略介紹一下,連我朋友都不禁稱讚我這為他慶生的fine dinning 晚宴相當滿意,個人覺得pondside呢間咁靚嘅餐廳,真係好適合情侶約會,姊妹談心,爸媽們me time放鬆;無論環境同味道都絕對係中上,價錢亦十分合理;其實餐廳平時都歡迎預訂包場嘅Event,好似婚宴之類咁,
喺個咁浪漫又咁chill嘅地方度舉辦一個西式晚宴,其實都真係好正喎
繼上次來這間餐廳吃晚餐後,一直心心念念想看看早上時段的景色是否會更好看🙈再加上在網上看到他們家的半自助餐早午餐有新推出的「Cheese Selection」🌟阿婆決定訂位再去一次🥰幸好天公造美~本來前一天還看到天文台說會狂風驟雨🙈但幸好當日風和日麗,果然天文台還是不太可靠,也幸好不可靠🤭早上的湖景也沒讓我失望,比起上次傍晚的寧靜,更增添了幾分活力生氣🥰朋友表示如果家在附近一定會常來😂這次餐廳和法國天然芝士品牌 Ile de France合作推出了這個The Cheese Selection🌟提供了多款原個芝士和切片芝士,也製作了各式各樣的芝士小吃♥️芝士控的阿婆表示滿足🥰個人推薦Brie Cheese,奶味香濃,口感細膩軟滑🌟切片後和提子乾、合桃一齊放上餅乾上一起吃更贊♥️還有小吃也推薦這款用切片的Normantal Cheese配火腿麵包棒🌟火腿味咸香,再加上濃郁的芝士香味,整體味道濃香口感豐富♥️除了Cheese Selection 外,還有各款頭盤、沙律、甜品、海鮮、果汁可以自行選擇🌟沙律菜爽脆新鮮,有多款醬汁配料可以自行搭配♥️蜜糖火腿味道甜甜咸咸,口感扎實爽口🌟湯品是甘筍湯~味道清甜
湯品是甘筍湯~味道清甜,我再夾了一個小牛角包蘸著吃,吸飽湯汁很棒🥰甜品精緻高質~抹茶控的朋友表示抹茶奶凍茶味十分濃郁,滿嘴茶香,很讚🔥
自助餐的主菜我們分吃點了迷迭香煙薰小牛柳配賓利士汁和法式油封鴨腿配黑醋🌟
小牛柳偏熟,但口感不柴,反而有點爽口👍🏻賓利士汁香草味十分濃郁,配搭肉肉味道剛好👍🏻
油封鴨腿值得一贊♥️鴨肉口感軟嫩,味道香濃🔥配搭酸酸甜甜的黑醋汁味道豐富更解膩♥️
2024-07-21
其他
  • The Cheese Selection
  • 法式油封鴨腿配黑醋
#christine開飯日記前排成日都見到依間餐廳個景已經覺得好吸引😍環境好清幽,而且係個湖隔離hightea好似又真係未試過🤭餐廳係位於香港動植物公園入邊,所以周圍都係花草樹木。係金鐘站C出口,一出穿過PP,沿轉扶手電梯上去就會見到㗎啦。都算幾方便。餐廳嘅裝修都好靚,好似置身英式花園咁🤭High Tea Set for 2($488)甜點🍓士多啤梨玫瑰撻🍫蜜柑大吉嶺紅茶朱古力慕絲🧀熱情果芝士餅🍵丸久小山園抹茶奶凍🍯英式鬆餅配奶油及有機果醬咸點🥒煙三文魚青瓜牛油果卷🐟香煎芝麻吞拿魚配山葵醬🥪火腿芝士三文治🥧鵝肝芝士撻🍤海老天婦羅配紫蘇菜🍔素菜漢堡佢嘅種類都算幾多嘅。野食質素方面,我覺得就不過不失啦,始終佢呢個價錢真係唔貴嘅。我覺得佢嘅甜點比鹹點出色。我自己呢就幾鍾意佢嘅scone,牛油味好香。成個set 份量都幾多,食完都好飽下🤭🍴Pondside (金鐘)📍金鐘紅棉路10號香港公園
#christine開飯日記

High Tea Set for 2($488)
甜點

🥪火腿芝士三文治
🥧鵝肝芝士撻
🍤海老天婦羅配紫蘇菜
🍔素菜漢堡

🍴Pondside (金鐘)
📍金鐘紅棉路10號香港公園
2024-07-15 2108 瀏覽
曾訪餐廳的Brunch及晚餐,體驗美好.食物有質素,服務亦周到.今次再到原因比較特別,反而是愛芝士的朋友被近來半自助早午餐推出的「THECHEESE SELECTION」所吸引.既想與我一同聚餐Chitchat,又想帶同她小朋友一同快樂渡半天,這間湖畔餐廳又再次成為我們悠閑舒適聚腳地!🔸WEEKEND SEMI-BUFFET BRUNCH MENU($368up)🔸 KIDS MENU ($268)主菜:▫️卡邦尼煙肉意粉配菜 :▫️迷你漢堡▫️炸雞塊▫️西蘭花 ▫️牛油粟米粒▫️新鮮水果跟之前一樣,供應多款前菜、沙律、海鮮、湯品、甜點、汽水及果汁都可任食.讚賞每次來到,沙律前菜及各種食材,都均可保持新鮮質素!毫無參差🤭令人忍不住多次取餐~而當天焦點更是與法國天然芝士品牌🇫🇷ILE de France 推出的「THECHEESE SELECTION」.除金文畢芝士、原個比爾芝士、諾曼塔爾天然切片芝士外,更精心設計多款小吃.朋友完全陷入芝士世界,忘我添食!芝士迷🧀真的不容錯過!!!供應期由7月7日至9月底~【香煎豬扒配蘋果酒燒汁】入口軟腍而脂肪位置油香溢出.與【烤頂級肉眼牛扒

🔸 KIDS MENU ($268)
主菜:▫️卡邦尼煙肉意粉
配菜 :▫️迷你漢堡▫️炸雞塊▫️西蘭花
▫️牛油粟米粒▫️新鮮水果

而當天焦點更是與法國天然芝士品牌🇫🇷

芝士迷🧀真的不容錯過!!!
供應期由7月7日至9月底~

【香煎豬扒配蘋果酒燒汁】入口軟腍而脂肪位置油香溢出.與【烤頂級肉眼牛扒】一樣,表面帶出炭香味.主菜每周更新下,今次試了【味噌杏片燒三文魚柳】味道配合而熟度剛好!

想唔到小朋友菜單,同樣吸引豐富.除了同樣可任食前菜外,亦有意粉,漢堡及雞塊.當然Häagen- Dazs 雪糕杯亦是小朋友焦點之一. 愛西餐的閨蜜囝囝同樣吃得開懷又滿足~完餐後已經嚷著要下次再來~

今晚跟朋友來到香港公園裡的西餐廳用餐,這餐廳的四周都被植物包圍著,我們時間來得比較早,天色還沒完全變黑,坐在餐廳裡還能看到外面的一片湖景,這寧靜的景色讓我最近煩躁的心情得到了一絲緩解🫶🏻鮑魚口感冰涼爽口,味道鮮甜♥️醬汁能吃到芥末香氣,蘸醬一齊食用味道會更香更鮮🌟煙三文魚肉質鮮嫩,煙燻味香🌟醬汁是沙律醬的細滑口感♥️跟煙三文魚配一齊吃味道更豐富👍🏻馬里蘭蟹肉餅,蟹餅外層香脆🌟裡面全是一絲絲的蟹肉🔥味道香甜又惹味♥️野菌忌廉湯,忌廉發打至泡沫狀,口感似吃棉花糖一般🌟野菌湯味道香濃,野菌味香♥️ 帶子很厚很大顆🔥生熟度剛剛好,爽嫩鮮美♥️意粉調味也十分不錯,除了蒜香味還能吃到甜椒和小蘆筍的味道🌟西京燒是基本不會選錯的一道菜♥️銀鱈魚油脂豐富,肉質嫩滑🔥配上西京燒的製法,味道十分甜美♥️拌碟的配料中還有酸酸的山楂漬物,一甜一酸不怕吃膩🌟一般如果朋友能吃生的話,我都會建議吃三分熟或五分熟,以防火喉上出差錯變得過熟🙈今晚牛扒點了五分熟,熟度還可以👍🏻肉眼的口感軟嫩不柴,我喜歡加黃芥末一齊更好吃♥️空氣感十足的梳乎厘🌟中間開洞倒入濃郁的薑汁,辛辣又甜美的味道有種神奇的平衡感👍🏻點了兩杯雞尾酒,一杯以蝴蝶為裝飾主題

冰鎮鮑魚配秘製醬汁

薑汁梳乎厘
點了兩杯雞尾酒,一杯以蝴蝶為裝飾主題很適合打卡🌟因加入了雪糕所以有奶香味🌟口感偏甜,是適合女生點的類型♥️
另外一杯是以玫瑰為主調,草莓和紅桑子為副,飲用是會先聞到玫瑰香氣,入口則是果味的香甜♥️
2024-06-18
冰鎮鮑魚配秘製醬汁
2024-06-21 1874 瀏覽
位於金鐘香港公園的湖邊餐廳。是的,我又又又來了。繼上次分別嚐過餐廳的Brunch及tea後,不論餐點質素及服務水平都得到我極高的評價;剛巧是一個需要慶祝的日子,便決定再再再回訪了。.前情提要,餐廳最大的優勢就在於得天獨厚的瀑布及湖邊這個近乎無敵的用餐環境,然而入夜後,看出去其實漆黑一片,因此是否坐在窗邊便顯得沒那麼重要了;而之所以仍然決定捨棄白天的湖景而改為晚上到訪,除了因為見到餐廳正在推廣的五道菜晚餐內容很是吸引外,更大的原因還是很老土地覺得既然一心是要來慶祝,還是揀選晚上更有氣氛更有情調吧~⋆_____ 5-Course Set Dinner Menu______⋆❅ 前菜:煙三文魚卷配刁草芥末汁 / 冰鎮鮑魚配秘製醬汁❅ 湯或沙律:野菌忌廉湯 / 馬里蘭蟹肉餅❅ 帶子蒜片扁意粉❅ 主菜:美國肉眼扒配紅酒汁 / 銀鱈魚西京燒❅ 薑汁梳乎厘❅ 咖啡或茶___⋆ ⋆ ___ 用餐前先送上麵包籃,分別有芝士麵包條、無花果餐包及南瓜合桃餐包,麵包均很鬆軟濕潤,而芝士條也是脆口酥脆;光是麵包籃已很有誠意呢~✿ 煙三文魚卷配刁草芥末汁 / 冰鎮鮑魚配秘製醬汁以刁草芥末汁淋上煙三文魚卷上,入口清
位於金鐘香港公園的湖邊餐廳。
是的,我又又又來了。
剛巧是一個需要慶祝的日子,便決定再再再回訪了。
前情提要,
而之所以仍然決定捨棄白天的湖景而改為晚上到訪,
除了因為見到餐廳正在推廣的五道菜晚餐內容很是吸引外,
更大的原因還是很老土地覺得既然一心是要來慶祝,
還是揀選晚上更有氣氛更有情調吧~
❅ 前菜:煙三文魚卷配刁草芥末汁 / 冰鎮鮑魚配秘製醬汁
❅ 湯或沙律:野菌忌廉湯 / 馬里蘭蟹肉餅
❅ 帶子蒜片扁意粉
❅ 主菜:美國肉眼扒配紅酒汁 / 銀鱈魚西京燒
❅ 薑汁梳乎厘
❅ 咖啡或茶
___⋆ ⋆ ___
麵包均很鬆軟濕潤,而芝士條也是脆口酥脆;
光是麵包籃已很有誠意呢~
✿ 煙三文魚卷配刁草芥末汁 / 冰鎮鮑魚配秘製醬汁
以刁草芥末汁淋上煙三文魚卷上,入口清新鹹香,口感帶有及煙燻香氣,開胃一流;
煙三文魚卷配刁草芥末汁
冰鎮鮑魚的口感爽嫩,既腍身且鮮甜,蘸沾秘制醬油一併吃用更是提鮮不少。
冰鎮鮑魚配秘制醬汁
✿ 野菌忌廉湯 / 馬里蘭蟹肉餅
蟹肉餅充斥了可口的蟹肉,加上帶有清新而淡淡的檸檬香氣,突顯出香滑的馬里蘭風味;
馬里蘭蟹肉餅
野菌忌廉湯濃稠綿密,上面有一層泡沫,賣相很精緻。
✿ 帶子蒜片扁意粉
蒜片的香氣加上橄欖油,上桌時已充斥香氣,非常誘人~
每一口意粉都惹味香口,而且意粉乾爽不油;重點是帶子也是大隻厚肉,爽嫩彈牙。
✿ 主菜:
美國肉眼扒配紅酒汁
牛小排色澤粉嫩,紋理細緻;入口肉味濃郁,口感軟腍且不韌。搭配青胡椒汁更是清爽惹味。
牛排熟嫩程度恰到好處,肉質細緻嫩滑,吃肉獸必點啊!
銀鱈魚西京燒
看似簡單的銀鱈魚西京燒,味道香甜; 銀鱈魚嫩滑厚肉,入口即化,相當滿足。
伴碟有清甜的蘿蔔及雪梨,尤其蘿蔔以關東煮的方法烹煮,入口無筋且清甜。
甜品:蛋糕 / 薑汁梳乎厘
熱呼呼新鮮出爐的梳乎厘,空氣感很重,完全就是我喜歡的口感呢!
另外會附上一小碗薑汁,可按自己口味加入;剛巧本人就是喜歡薑味,加入後辛口又香甜,超喜歡呢!
薑汁梳乎厘
除了梳乎厘也有兩小件一口份量的蛋糕仔,分別是朱古力口味及熱情果,
質地軟綿細滑,不會過甜啊~
果然一如以往的甜品出色~
✿ Cocktails:Butterfly on pondside $128 / Rosa Rosa $128
另外加點了兩杯Cocktails。
我點的Butterfly on pondside由Sake, Lychee, Ice-cream, Butterfly Pea Tea & Lemonade調製而成,
口感清爽香甜,入口帶有奶昔的綿滑感,酒精濃度不高,
尤其杯身上放滿了七彩繽紛的可吃用蝴蝶裝飾,很適合女生呢!
是次用餐,除了食物質素同樣沒有令我失望,
連職員的用心及熱誠也同樣優質;
不禁唏噓,最近大家最常討論的話題是:
港人都不再留港消費,一放假便北上 (我先自首~
但撇開好多不能提的因素,其實地方真的不是重點,
我們追求的不過就是殷切的服務,對得起價格的食物質素而已。
有麝自然香,何須迎風立。

總結! 我還是會再回訪的。
冰鎮鮑魚配秘制醬汁
2024-06-10 1984 瀏覽
上月曾到香港公園內人氣湖畔玻璃屋食Weekend Brunch,非常愜意又印象深刻.今次再訪享晚餐,同樣驚喜滿滿!每一道菜都充滿誠意,份量十足.而且每位店員細心周到💖同行母親對整體滿意得很✨老實說就算晚上看不清楚湖畔瀑布景致,個人認為同樣是非常不能錯過!🔸5 Course Set Dinner($1488/ 2Per)▪️煙三文魚卷配刁草芥末汁賣相吸引.入口滲出淡淡煙燻氣味,新鮮.沾上少許刁草芥末汁更添層次▪️冰鎮鮑魚配秘製醬汁冰鎮鮑魚入味又彈牙,旁邊秘製醬汁少許微辣,調味更顯惹味外,且融和!▪️野菌忌廉湯湯很濃稠,上面一層泡沫.雖沒有菇菌碎的咬口,但同樣香濃.配芝士脆條及麵包都好合適▪️馬里蘭蟹肉餅上下都煎得脆口,一絲絲蟹肉.上面加上魚籽更添鮮味▪️帶子蒜片扁意粉完全想不到意粉都會有兩人份量!令飽足感大大力提升~帶子熟度剛好,意粉沾滿蒜油香味▪️美國肉眼扒配紅酒汁一入口就充滿炭香味道,後隨香濃肉味.母親喜愛熟度更高,選擇7成下仍能保持火候,卻同樣令肉眼扒軟腍不過火,而且很大一件!▪️銀鱈魚西京燒銀鱈魚雪白滑嫩,旁邊更配上清甜蘿蔔及清爽雪梨,提升擺盤精緻度更可減輕油膩感▪️薑汁梳乎厘▪️奉送咖啡或茶、餐

▪️煙三文魚卷配刁草芥末汁

賣相吸引.入口滲出淡淡煙燻氣味,新鮮.
沾上少許刁草芥末汁更添層次

▪️冰鎮鮑魚配秘製醬汁

冰鎮鮑魚入味又彈牙,旁邊秘製醬汁少許微辣,
調味更顯惹味外,且融和!

▪️野菌忌廉湯

▪️馬里蘭蟹肉餅

上下都煎得脆口,一絲絲蟹肉.
上面加上魚籽更添鮮味

▪️帶子蒜片扁意粉

▪️美國肉眼扒配紅酒汁

▪️銀鱈魚西京燒

▪️薑汁梳乎厘▪️奉送咖啡或茶、餐後糕點

疏乎厘即叫即焗,上枱一直冒煙,熱辣辣.未食已聞到強勁香濃薑汁味!對於喜歡薑汁味道的我倆十分喜歡又感完滿!!