之前staycation 住過The Murray 也有在Popinjays happy hour 同食lunch, 那裏所看到的中環半山景實在太美,所以今次便介紹屋企人到這裏慶祝生日,還有因hotel有promotion 買cash voucher 最多可六折,用這個價錢可於這個環境下用餐真係超値,食物水準這個折係價錢是可以,當然環境亦計算在內,亦多謝Hotel 禮賓部同事代為安排給主角的birthday surprise 😊
2020-07-12 884 瀏覽
和老婆嘗試Staycation的Package,有$1200的餐飲優惠,所以嘗試這間餐廳。整體體驗符合預期,食物質素與價錢相符。$588四道菜晚飯套餐是高級酒店裡面較為便宜的,食物質量雖然沒有高質素的酒店Fine Dining好,但整體還是物有所值。我們還選了一位Wine Paring$390,酒份量不算多,但侍應的講解還是詳細的。環境寬敞,枱距很大,在疫情期間教人安心。景觀是在26樓眺望的金鐘夜景,沒有海景,但還算怡人。第一道菜是鵝肝醬,鵝肝的豐腴可口,配合甜與酸的醬汁與果醬,正常配搭,符合預期。第二道菜是青口湯,青口味道很濃郁,湯上的一片薯仔吸湯效果不錯。如果能加上一些青口肉會更有畫龍點睛的效果。第三道菜是牛排,肉質與火候合格,略嫌牛味不夠濃,但這個價格算不錯。第四道是甜品-Palova配雪糕,Palova做得合格,作為結束是不錯的選擇。最後因為是預祝老婆生日,餐廳還送了一個有蠟燭的小甜品,很有心思。好想提一下,這間酒店的整體服務很貼心,是我住過的高級酒店裡面算很好的,值得嘗試Staycation。

鵝肝醬
優惠券
鵝肝醬
青口湯
2020-07-09 511 瀏覽
Was here because of the staycation package which included this fine dining experience. The food was absolutely fantastic and cooked to perfection. Presentation was on par and service was superior. My partner had the set meal but as I wasn't too hungry just got one main course, seeing that I was going to be without a starter they still included me and gave me a soup.  Very small and simple gesture but made me feel really good. By far one of the best restaurants I have dined at so far in HK. View outside was so chill as well.
2020-05-30
2020-07-07 520 瀏覽
•環境舒服,幾乎每一張枱都可以望到出外,陽光透進餐廳,在冷氣底下也感受到陽光,鹹甜點各一半,味道都幾好,呢度既服務幾貼心,會安排鬆餅後上,不過鬆餅既鬆度可以再改良,食落好似生粉咁有D唔熟,所以食了一口就冇食了,呢度既服務真係唔錯,態度友善,慢慢坐後仲送左杯好fresh 既lemon welcome drink , 呢度個macchiato 值得推介,飮完一杯又一杯,食完後仲可以出outdoor 睇日落,好relax 㗎

2020-07-06 8497 瀏覽
📌 Popinjays~中環今次嚟咗Murray酒店High Tea 位於酒店的最頂層嘅Popinjays🐥餐廳落地玻璃可以清楚睇到出邊嘅景觀 非常開揚舒適🤩今次叫咗呢個Tea Set同雕塑家Richard X. Zawitz合作推出😍賣相色彩繽紛 充滿藝術氣息👍🏻經openrice book位仲有七折優惠‼️我book嘅時候$200幾蚊加埋一就可以品嚐五星級酒店啲下午茶🤤總共有五款鹹食 五款甜食同英式鬆餅 仲有得任揀茶或咖啡食緊嘅時候仲有啲gimmick嘢 就係員工會拎住個鳥籠叫你抽一隻蛋出嚟 入邊可能會有discount或者一啲金句🤣但係好似今日就已經冇得再食呢款聯名High Tea 大家可以留意住佢新推出嘅Tea Set😆個人認為如果有discount都幾抵食😆如果冇嘅就唔使去 港女們可以得閒試吓𝙄𝙣𝙛𝙞𝙣𝙞-𝙏𝙚𝙖 $678 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙬𝙤 𝙥𝙥 (原價)五款鹹點包括有:✨黃咖喱雞泡芙✨羅勒香蒜火腿漢堡包✨紅菜頭羊肉撻✨三文魚青瓜包✨鵝肝青蘋果多士鹹點方面我最愛係三文魚青瓜包 食落好清新👍🏻黃咖喱雞泡芙口感特別 味道不錯普通嘅Hig
📌 Popinjays~中環

✨三文魚青瓜包
✨鵝肝青蘋果多士

鹹點方面我最愛係三文魚青瓜包 食落好清新👍🏻
黃咖喱雞泡芙口感特別 味道不錯
普通嘅HighTea通常係食三文治 呢間算係幾多選擇同創新😎
但係味道就冇話特別好味🤭

如果冇discount嘅話真係唔使嚟🤣

1953 瀏覽

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 6/10
性價比💵: 7/10 (有折扣)
打卡指數😍: 9/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: Popinjays
📍: 中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店26樓
🔍: 12:00-23:00(Mon-Fri); 11:30-13:00(Sat); 11:30-23:00(Sun)
下午茶供應時間:14:30-16:30(Mon-Fri); 15:30-17:00(Sat-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie中環
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodiehightea
Hi 👋🏻好耐無上黎寫食評啦!因為呢幾個月有點忙呢!疫情下大家都要健健康康,保持食力啊🤗好啦!今日之所以黎Murray hotel 既Popinjays 朝聖係多得我既精明為食好友推介Popinjays 出左個最新優惠,可以用超抵價錢去朝聖,一戰佢最出名既afternoon tea😳✌🏻去之前我特登唔做research,保持神秘感,一到達酒店往26/F轉lift,就俾佢好型格既升降機設計吸引住!酒店走藝術型格風,好光猛,配有中環靚景,當日仲俾左張超級靚台俾我地添!岩哂我哋一班閏蜜要打卡🥰🥰打開menu, 同樓下Garden lounge 唔同既係Afternoon tea 得一款選擇侍應好親切介紹最受歡迎既茶,當中以LYCHEE RED, Lemongrass and ginger 同埋Osmanthus係佢哋既signature☕️我一向喜歡果茶類,所以二話不說揀左Lychee Red😊萬眾期待既afternoon tea set 到底係點既呢?登登....登....登....上層係有五款甜食而下層就係放五款咸點,另外仲有兩個scone添!忍唔住要post呢張打卡照,呢度既環境設計配合

我一向喜歡果茶類,所以二話不說揀左Lychee Red😊

登登....登....登....

上層係有五款甜食

而下層就係放五款咸點,另外仲有兩個scone添!

忍唔住要post呢張打卡照,呢度既環境設計配合埋充滿時代感既tea set, 仲要呢個超級無敵靚景,簡直係厄like 爆分啊😍😍😍

Post左IG, 有好多人pm問呢度邊度黎🙊🙊

味道方面呢?
我喜歡佢既甜點多於咸點,甜點適合香港人口味,甜度唔會太高,每樣水準中上。

老實說無一件特別令我留下印象,但每一件都會想品嚐 (你懂的,好多時tea set 甜品會中伏的🤓)

中段時間,酒店為客人送上抽獎驚喜🤩

抽中彩蛋有機會換取coupon or free drink gaaaa! 最特別嘅地方係打碎彩蛋後,蛋殼係朱古力🍫可以食埋添😛

總括而言,我會推介大家黎同朋友spend a good afternoon here! 環境寬敞開揚,望住靚景,同好友渡過左一個好舒適既下午🥰😚

價錢方面,網上做緊promotion $476 就有兩位既afternoon tea, 平均$238 一位😌 真係好優惠呢!

今日黎到呢度啦!希望大家喜歡我今次既分享啦😜

2020-07-04
2020-07-04 535 瀏覽
第一次來Murray食afternoon tea,之前睇過很多食評都說對食物味道不要抱太大期望。今次抱住食環境的心態來試afternoon tea, 總算不過不失😉餐廳好貼心給客人一個file暫存口罩, 我諗我應該會重用返Menu只有一個tea set ,所以每枱都係order同一樣野每款食物都做得好精緻,for港女打卡一流🥰😍咸點其實做得唔錯,相比下甜點較為遜色,基本上都係勁多cream同mousse ,得個靚樣😂對甜品有要求的我有點失望大部份afternoon tea set都有4件scones, 但popinjay 只有2件。我反而覺得2件份量剛剛好,如果唔係一定食唔哂。搽scone的cream好滑好濃厚,雖然怕肥都搽左唔少😛Waiter仲好貼心咁後上個scone,等你可以襯熱食OpenRice book枱有8折,埋單2人連加一$610,chill住咁過一個下午,可以一試
餐廳好貼心給客人一個file暫存口罩, 我諗我應該會重用返

Waiter仲好貼心咁後上個scone,等你可以襯熱食

2020-07-03
下午茶
2020-06-18 1280 瀏覽
第一次去食tea,已經覺得麻麻。到左上禮拜同朋友食生日飯,就真心覺得d staff 態度好有問題。一早book 左抬,我同朋友一同4人係出面飲野再入去食飯,入到去餐廳4個人企左係度好耐都無人serve 我地,唯有好似茶餐廳甘問e 度坐唔坐得。跟住一位staff 話佢要問問,然後亦都唔見左人,唯有自己幫自己入座。然後同樓上一樣講法,水都無一杯,入座後多次想叫野食但個個staff 都扮見我地唔到。真係好奇怪。食野期間,我朋友想飲暖水,佢拿左一杯黎之後,我第二個朋友都話想要 - 個 waitor 係茶餐廳既反應【下,你又要牙?】甘串佢,我覺得你係不滿都唔應該甘樣講掛,一般來講d staff 個個都係好晦氣,點解要甘呢,系咪公司對你好差呢,d客又無對你唔住。重言之,係個度食完飯之後你會有種做錯事被責備的感覺。哈哈,都算係種新體驗。想貼錢買爛壽就去喇。

2020-06-16
100 分鐘 (堂食)
2020-06-14 1336 瀏覽
閨蜜相約下午茶,慶祝生日,我一直都好想去呢一間餐廳試吓,咁啱佢哋做緊promotion係openrice book有50% off,咁就揀佢啦!酒店地點唔係太方便,由地鐵站行上去大概10至15分鐘,加上落雨關係,有啲狼狽。餐廳在酒店的高層,我哋去到某一層就要轉一另架lift上餐廳,環境很隱蔽,有點神秘,到達餐廳環境開陽,光線充足,很想出去外面影相,但係因為落雨所以我哋就先坐低,食下午茶。𝐴𝑓𝑡𝑒𝑟𝑛𝑜𝑜𝑛 𝑇𝑒𝑎賣相吸引,但味道一般,好普通,因為抱着期望的心態,所以有點失望。下午茶中,佢哋會攞一個鳥籠出嚟,入邊有好多隻朱古力蛋,你可以揀一隻,搞爛咗,有機會中餐廳coupon。餐廳員工很細心解釋呢一隻雀仔嘅由來,原來呢一種雀仔有時會喺餐廳出現,而餐廳個名就用咗呢隻雀仔!呢一個主題下午茶,會附送一件小禮物嘅!Richard X. Zawitz好彩食完下午茶,停咗雨,咁就可以出去影兩張相😊整體來說,環境舒適安靜,可以好好享受一個下午,服務員態度友善殷勤,但食物質素有待改善,半來講,很不錯的選擇👍🏻

呢一個主題下午茶,會附送一件小禮物嘅!
Richard X. Zawitz

好彩食完下午茶,停咗雨,咁就可以出去影兩張相😊

2020-05-25
2020-05-26 1982 瀏覽
位於Murray酒店嘅餐廳 設計同裝修都好精緻餐廳用左落地玻璃 所以透光度好好 影相有光很重要呀特別一提係Popinjays的幾何圖形餐具同碟都好美 好有特色 超喜歡💕..🔸Popinjays Infini-Tea $640 for 2🔸今次難得地覺得甜點比咸點好食最鍾意開心果泡芙同芒果慕絲蛋糕 唔會太甜期待左好耐嘅scone反而令我有啲失望😕口感咬落去好粉 勁痴牙 完全無蛋香 呢個真係扣左唔少分如果同朋友慶祝生日 會有提供生日朱古力牌想影相打卡的話可以一試用OpenRice 訂座最低會有7折優惠 好抵🙆🏻‍♀️但可能因為有discount關係 客人都唔少 變相餐廳人手不足 以一間五星級酒店黎講service真係有待加強
位於Murray酒店嘅餐廳 設計同裝修都好精緻

口感咬落去好粉 勁痴牙 完全無蛋香 呢個真係扣左唔少分
如果同朋友慶祝生日 會有提供生日朱古力牌
想影相打卡的話可以一試
用OpenRice 訂座最低會有7折優惠 好抵🙆🏻‍♀️
疫情下周圍既食肆都有折,呢間經open rice訂位可以有7折,為返起兩個人只需要五百蚊,抵!去到既時候早到左,佢比你喺另一邊休息,等左一陣就可以埋位了。野食方面都唔錯,有趣既係中段佢有叫你抽隻朱古力蛋,跟住比個鎚你扑開佢,點知打開後係抽唔中獎,不過無所謂啦,但隻朱古力蛋既朱古力都幾好食,睇黎係復活節假預備左既野黎。環境方面五星級酒店唔失禮,連個廁所都非常舒服,想舒舒服服又唔太貴就可以hea一個下午
2020-05-19
用餐優惠
優惠券
2020-05-22 1197 瀏覽
今日同老公帶咗媽咪去左呢間餐廳食Afternoon Tea慶祝母親節😍我一開始對呢間餐廳印象已經唔錯,因為訂位部嘅員工都好有禮貌好盡責。而餐廳果然同想像中一樣咁優雅,室外嘅景觀都好開陽好舒適,全部落地大玻璃,下午陽光照射入嚟嘅感覺好溫暖好舒服☺️價錢方面都屬於中等,而且味道我覺得尚算可以,加埋咁靚嘅環境實在加唔少分數,值得一試!
下午茶
母親節
2020-05-16 1429 瀏覽
今日同朋友約好去Murray hotel入面既Popinjays食afternoon tea😍一入去已經覺得好靚可以打好多卡啊🤣牆度掛左好多幅Kaws既畫 中意Kaws既朋友一定好中意同朋友點左Popinjays Afternoon Tea for 2,朋友要左Iced americano, 我就要左Yellow gold oolong, 仲有一點要提既係 d餐具好靚啊😍 (同埋都好重手🤣)上層有五款甜點 下層有五款鹹點個人覺得鹹點比甜點出色😋食到一半開始飽飽地 去出面影下相咁啱當日好好天 好靚啊個環境同氣氛好好 同朋友坐左好耐先捨得走🤣同埋服務員service都好好👍🏼下次想試下黎食dinner😊

一入去已經覺得好靚可以打好多卡啊🤣

個環境同氣氛好好 同朋友坐左好耐先捨得走🤣
同埋服務員service都好好👍🏼
下次想試下黎食dinner😊
2020-05-16 1845 瀏覽
📍Popinjays 中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店26樓🔖open rice 訂座定期會有折扣優惠 我個陣去有7折 而家好似係8折🤤Semi-buffet🍽加埋前菜同主菜$598/一位可以加錢free flow champagne /wine揀左佢杯Prosecco 好好飲🥂Buffet bar有生蠔海鮮🦞龍蝦仔非常鮮甜 生蠔都好好味 芝士沙律甜品 但記得早d去 吾係好似我甘晏去就食得一陣 2點半就會收嫁啦d海鮮❗️佢既main都ok 材料好鮮👍🏻位置係偏僻d但勝在環境夠靚 透光 好啱打卡👭服務當然好好 主動幫你影靚相 又識攞角度 staff 非常nice😊特別鳴謝jason👍🏻人均💰$700
📍Popinjays

Semi-buffet🍽加埋前菜同主菜$598/一位
可以加錢free flow champagne /wine
揀左佢杯Prosecco 好好飲🥂

位置係偏僻d但勝在環境夠靚 透光 好啱打卡👭
人均💰$700
之前因為疫情關係,已經好幾個月冇同閨密high tea 了,五月份開始見疫情有點緩和,才敢與閨密聚聚。之前我在Openrice 見到訂座有50%折扣優惠,所以就揀咗呢間去試吓😜🌟Location🌟酒店位於中環紅棉路,近山頂纜車站附近,在中環地鐵站J出口行過去大約10 分鐘內就到。餐廳在26/F 頂樓,要先在大堂坐Lift到25/F再轉另一架lift到26/F。🌟環境🌟一出lift見到餐廳感覺很開揚,可能望到周邊環境很舒服,餐廳也有露天位置,感覺很chill。之前在網上看到,一直被這裡的雲石枱、食物架的雲石碟所吸引😍因為我對呢款白色底雲石總是情有獨鍾😜🌟食物🌟食物層架分了兩層,望落去簡單利落上層放甜點、下層放咸點咸點最吸引我是那個咖喱雞肉泡芙,另外一款綠色的鵝肝啫喱多士都好味道甜點方便我最喜歡呢個方形嘅芒果椰子蛋糕食到中途,店員會送上Scones不過今次個scones有少少失望,溫度唔熱都算,中間有少少🤏好似未夠熟😜不過呢度嘅tea真係有得食又有得玩,員工會拎住一個大雀籠,比我地揀其中一個朱古力蛋,然後用個小槌仔自己敲打開,好得意個朱古力蛋我都有試,簿簿的朱古力幾好味喎又😅

🌟Location🌟
餐廳在26/F 頂樓,要先在大堂坐Lift到25/F
再轉另一架lift到26/F。

🌟環境🌟

🌟食物🌟
食物層架分了兩層,望落去簡單利落
上層放甜點、下層放咸點

咸點最吸引我是那個咖喱雞肉泡芙,
另外一款綠色的鵝肝啫喱多士都好味道

甜點方便我最喜歡呢個方形嘅芒果椰子蛋糕

食到中途,店員會送上Scones

不過呢度嘅tea真係有得食又有得玩,
個朱古力蛋我都有試,簿簿的朱古力幾好味喎又😅
2020-05-12