2019-09-24 1246 瀏覽
第一次嚟呢間the murray酒店,餐廳係26樓,景觀開揚,離地鐵站亦不遠,很快便找到了。約左閨蜜afternoon tea,環境好舒適,好少人,服務態度亦都好好,非常適合我哋傾計。afternoon tea價錢 $688 2位包一杯咖啡/茶,價錢適中。鹹點同甜點味道一般般,不過一向對下午茶嘅味道唔會太大期望。tea set好精美,非常適合打卡影相。我自己幾鍾意呢到,下次都會再黎,但可能會試下lunch/其他野因為自己食afternoom tea比較重視環境,係同朋友相聚嘅好地方。

afternoon tea價錢 $688 2位
包一杯咖啡/茶,價錢適中。
鹹點同甜點味道一般般,不過一向對下午茶嘅味道唔會太大期望。
tea set好精美,非常適合打卡影相。

2019-09-15 1120 瀏覽
Popinjays Afternoon Tea💲688 for 2👥🍽Savories👉🏻oviera caviar organic egg, creme fraicheMarinated heart tomato, artisanal mozzarella on basil focaccia breadMarinated spider crab, pineapple salsa, popcornChallan chicken, pomegranate, curry chouxBruschette, cream cheese, cucumber, peachesTuna and black olive muffin〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍽SweetsRaspberry, thyme, financier cakeMango, coconut cake, peppermint geleeBlueberries macaron, lavender creamPassion fruit, milk chocolate cakelychee, green apple profiterole〰️〰️〰️

🍽Savories
Tuna and black olive muffin

🍽Sweets

🍽Scones
Warm scones from our bakery flavoured served with homemade papaya, mango jam and cream whipped

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
太耐冇high tea 呢間酒店感覺好grand好靚!🏨不過佢係大馬路嘅斜路到 有啲難去 但隔離係peak tram所以都唔算好靚冇人去個啲😹(好多遊客 咩國家就唔評論啦🙂)食物方面佢啲savories好食過sweet好多!我中意食甜品但呢到啲甜品唔好食😭好係一般酒店buffet啲質素😭佢個scone好硬 仲要得一份要兩個人share(平時個啲一人一份 不過飽到嘔 呢間唔好食所以得一份都好嘅🙂)不個個papaya jam好特別好好食!文華酒店依然係我係香港high tea嘅首選🤓食完仲有個朱古力蛋for抽獎😹(冇抽獎運嘅我所以一定唔會中)btw侍應好nice好好態到好識影相lmao
好傷心我兩位high tea buddies都要去英國了😭冇人再陪我high tea😭

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Popinjays (中環)
📍中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店26樓
2019-09-07 1357 瀏覽
從未試過咁差嘅洒店afternoon tea, service 真心差到離譜。幾個星期前上網訂在星期六3pm食tea, 前一日有staff打電話reconfirm ... 星期六我地準時到達,入坐後連一杯水都無,足足等左30分鐘先有waiter落單。其實客人唔多但係個waiter死都唔肯幫客人落單,完全唔知佢做緊咩...最後等左一個鐘先有杯水飲。本人覺得實在太離譜所以決定要向manager 投訴,點知manager 問我地需唔需要champaign 一路飲一路等食物上 (我懷孕7個月着貼身裙,唔會唔知我大肚)。其實身為酒店manager 就一定要細心觀察每個客人需要,無理由大肚婆都留意唔到⋯非常唔專業⋯最後總共等左1.5小時先上食物,食完80%先上scone。scone 完全唔熱又無牛油香味,只係覺得好甜總括而言,食物味道一般甚至有d失望,價格高,服務奇差無比⋯唔會推介任何人去

Afternoon  tea
2019-08-11 1639 瀏覽
閨蜜一早約咗我嚟呢度食慶生下午茶🙊雖然天氣真係好熱 上到黎就真係一身汗😂不過呢度個景同埋service係一流既♥️下午茶黎講食物一般 可接受咁啦 無話好特別🙊我地加左$150試佢既baileys scone! 味道都唔錯 真人係你面前整既😊價錢來講都唔平㗎加埋一兩個人接近成千蚊埋單🤔 算略貴
閨蜜一早約咗我嚟呢度食慶生下午茶🙊
雖然天氣真係好熱 上到黎就真係一身汗😂
不過呢度個景同埋service係一流既♥️
下午茶黎講食物一般 可接受咁啦 無話好特別🙊

價錢來講都唔平㗎加埋一兩個人接近成千蚊埋單🤔 算略貴
2019-08-11
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
地方比較偏僻喺山上面,夏天三十五度行上去都辛苦下身水身汗,如果真係要上去建議坐的士或者坐私家車。如果要求坐窗邊位真係要鬥快服務員煮scones嘅時間係由靚位順序到最差既位,我地坐既位未算最差,但係下午茶3點開始我3點來到但係係火燒scones差不多4點先上,服務員喺每次煮之後都要入去kitchen 洗返隻鑊因為我地近kitchen個位所以睇得一清二楚不停出入出入°佢哋嘅waiter喺同一個出口入,都幾混亂下關於服務方面,其實都覺得幾差,同半島差好遠,叫左個桂花茶但係我飲唔到有桂花味,淡到不能形容,之後我同服務員個案睇下可唔可以加濃佢或者轉其他野飲佢竟然話不如你飲多幾啖試下先啦...喺半島酒店的話服務員係即刻拎入去存放同你換個杯,所以對呢間酒店嘅下午茶都冇乜期望。跟住食馬卡龍食到隻手污糟左,問服務員我什至間佢話好呀我拎俾你呀跟住等左好耐,個服務員竟然拎住個金蛋娛樂其他台既人囉,不知所謂!即係你係要叫幾次先會有人理你。嘢食賣相麻麻吸引,唔係特別好味,播火焰scone冇平時嘅scones咁香口,酒味就唔喺好覺但係多左好多橙味,等於一個鬆餅浸淋左咁樣可唔好食真係見仁見智。最唔好食喺白色正方形果

如果要求坐窗邊位真係要鬥快

即係你係要叫幾次先會有人理你。

嘢食賣相麻麻吸引,唔係特別好味,

最唔好食喺白色正方形果dessert
不過添置入邊係有好似奶黃嘅餡,普通,有少少中式,最靚埋個馬卡龍外面有閃粉中間嘅cream係薰衣草比較特別少少,不過個藍莓喺好容易跌出來,另一個比較特別加送餅喺橄欖鬆餅喺咸嘅,整體來說食物一般般,有人直頭相都冇影到,說唔靚。
咸點既包就唔夠脆,幾林下

有個類似菠蘿包嘅野但係我覺得菠蘿包好食啲

同埋佢waiter 的數目都唔係好足夠又要不停咁娛樂d客人,總之無下次啦亦唔會推介朋友去食。
呢個價差唔多400蚊一個人真係唔值,意粉屋企花茶都好飲好多,呢度嘅花茶好似飲緊水

下午茶
下午茶
scones
2019-08-09 1328 瀏覽
我真的不明白為什麼有那麼多正評,餐廳是網紅的餐廳,很多影相位置,也有最近很紅的藝術家KAWS 的作品,但他們的下午茶甜品做得非常差有很多被他們便宜一半的下午茶tea set 也做得比他們好,以這個價錢真的一點也不值這是一間精品酒店,裝修真的很時尚,但強烈建議真的不用來,因為只是得裝修風景也沒有食物也很差,他們的椰子甜品就像泰國街邊檔的感覺,一點也不高級我們三個人也吃得很不開心他們的scone , macaroon 總之一句全部都好麻麻地,有更加多非常好的選擇
我們三個人也吃得很不開心
2019-07-30 1561 瀏覽
讚:1. 環境無得頂,無論室內室外都好有大都會感覺,近年係香港咁多間酒店都好少見,同埋無乜客,夠寧靜2. 野食有啲係唔錯,主菜既魚做得出色,肉質油潤,醬汁調得好開胃;甜品都非常好,班戟好滑彈:1. 餐前麵包,頭盤、湯都唔係太好,麵包好乾硬;頭盤帶子有腥味;生蠔廋,湯既味道唔夠甜2. 上菜速度太慢
讚:

彈:
2. 上菜速度太慢
午餐
2019-07-26 986 瀏覽
I came here for my friend's birthday celebration. To be honest, Popinjays was our last minute choice. I have arranged everything for another restaurant, something happened to them on that day, so we've quickly decided to come to here instead. I was in a bit of a panic as I want everything to be perfect for my friend's birthday. Kudos to the team at Popinjays for making everything right in such a short notice. They managed to reserve a good seat for us, and have customise wordings written on the dessert plate.
Being on the top floor of Murray hotel, you will have to get into another lift to go to Popinjays. The restaurant is divided into two part, the area facing HSBC and other commercial building, while the main dinning area is facing the residential buildings at mid-levels. Personally I really enjoy this night view of mid-levels as it gives a calm feeling. The HSBC side is always featured on the social media, so this side feel more unique.

All the dishes are excellent. This red pawn tasted really fresh.

We both had a very enjoyable evening here. I was glad everything works out for the birthday celebration.
慶祝紀念
生日
2019-07-16 900 瀏覽
難得提早收工,約埋班朋友一齊去飲杯嘢啦! 雀仔杯好岩打咭 hahha 得就係俾佢吸引咗過黎啦! (其實今日已經6:30黎,都差唔多full house) 啲杯係幾靚嘅,不過飲落無咩特別,啲cocktail 同 mocktail 選擇都比較少

📍Popinjays置於花園道 The Murray Hotel 頂樓,取名自喜歡群居的鸚鵡棲身於香港公園/動植物公園叢林,代表是大夥人相聚的好地方。餐廳以灰色為主誷,再用上雲石,金及藍色傢私點綴,窗邊用上巨型玻璃引入自然光,景色更可遠眺九龍。如果下一次黎,我會揀黃昏。👅 Contemporary oxheart tomato salad 🥗 ,要數最矜貴的番茄種類必是牛心茄 ,汁多,鮮甜,而茄肉爽口,配上mozzarella 做沙律最好不過。Arctic Char Fillet 🐟 ,只出現北極區的野生紅點鮭魚,它的生存環境必須是寒冷與乾淨的水質。雖然它跟salmon和trout有”親戚關係”,但它的肉質比較有咬口,就好似野生雞與飼養雞的口感是有別的。所以簡單煮法配上basil butter foam 就已經好好味 😋!💰 set lunch - 2 course ($490), 3 course ($590)

2019-07-07 938 瀏覽
Went there with 2 friends on a Saturday night at around 9 pm. Not too many people around. A very decent place with a nice long balcony (if you don’t mind the heat of the summer time) providing a good view of Central and the mid-levels. The glasses of Prosecco and GSM red were of good quality. Staffs were helpful.
2019-07-06
$300 (宵夜)
2019-07-04 1122 瀏覽
又係見有報導介紹過所以吸引左我黎食. 大廈歷史由久, 最近翻新左做酒店. 酒店入面亦都有唔同既餐廳, 但港女都係鐘意high tea 一早打左電話預約所以唔使等, 仲早到左添. 餐廳都好好, 安置左我同朋友坐住bar枱坐住先, 一夠鐘就帶我地埋位啦. 等既途中仲有D小食比我地添, 夠晒細心. 一埋位就心心眼, 餐廳係頂樓, 個景真係好正! 枱同枱之間唔會太逼, 感覺坐係上黎好舒服. 坐低左就嗌左個tea set啦, 因為係未食野就出發, 好肚餓. 野食到啦. 見倒鹹點同甜點分別各有5款, 仲有scone同野飲, 見倒D野食就咩都唔由, 食旨大開 XD 最後佢仲有個朱古力比大家食, 入面係空心既, 好似fortune cookies咁中間有張紙仔, 睇下大家有冇運氣抽中餐飲coupon啦

2019-06-01
2019-07-02 872 瀏覽
慶生宴第二章。好友係ig send中環「Popinjays」的相我睇,見到佢有火焰scones食,afternoon tea都食過好幾間,最著重就係scones,但煮過的scones從來未見過未試過,好吸引,所以同好友的慶生就去左呢度。佢係舊美利大廈酒店內,搭電梯到25樓之後要轉餐廳的專用𨋢去26樓。環境幾開揚,兩邊落地玻璃,只係景觀都係望高層建築為主,吸引度一般。餐牌好簡單,for 2 $688,如果想飲埋香檳就$988,見難得一試,又好想飲香檳,就豁出去啦。侍應推介Billecart-salmon,呢款香檳果然好順喉,甜甜地好易入口,我地都好滿意,可惜每人只限一杯,唔夠喉。飲住香檳等左陣,兩層架tea set就送上。上層係甜點,下層係鹹點。鹹點有5款,每款有2件,賣相已經算幾精緻,而且各款質素都頗高,最惹味要數圖中左右的咖喱雞絲三文治。甜點數量同鹹點一樣,最有驚喜係strawberry lamington蛋糕,同椰子菠蘿味閃電泡芙,大部分都唔會好甜,除左黑朱古力撻。其實上香檳的時候已經上埋scones,係普通平時食的版本,我地已經覺得奇怪,明明加左$150轉火焰scones,原來蠢
慶生宴第二章。
其實上香檳的時候已經上埋scones,係普通平時食的版本,我地已經覺得奇怪,明明加左$150轉火焰scones,原來蠢左,加$150係額外再畀多兩件scones即場煮,即係我地前後叫左4件,每人食兩件,一件普通,一件火焰,後來侍應話,如果只想每人一件,而又要轉火焰版,可以加$90 upgrade就得,唔駛撐到咁飽。
講返個scone,普通版係一件有提子,一件冇,附上朱古力cream同柚子椰子cream,兩種cream都已經溶溶地,口感一般,而且太甜,我都係覺得配士多啤梨jam襯d。scone本身比較乾,用叉戳開會容易散開,濕潤返d比較好。
普通版一般,唯有寄望火焰版。醬汁可以選血橙酒或者車厘子,我地選了大部人都選的血橙酒。侍應會推車係你面前即場煮,落酒的時候會火光熊熊,係影相好時機。scones吸收左醬汁會腍身一點,味道酸酸甜甜,加左橙皮亦增添香氣,唔會話非常好食,但確係少見的做法,都可以一試。
呢間餐廳gimmick甚多,除左火焰scones,食到尾侍應會拎住鳥籠逐枱去畀你㨂隻朱古力蛋,扑開佢會有張字條,好彩的話會有獎(唔知係乜),冇獎都會畀句金句字條過你,有得食有得玩又有得抽獎,一舉三得。
如果係為慶生而去,店方都會安排插支蠟燭同寫生日牌。
Tea set會包一杯飲品,有黑茶、烏龍茶、香草茶、中式茶、花茶、咖啡等等,我點左Latte,有靚靚拉花,味道都唔錯。
呢度價位偏高,值唔值得來第二次會有點保留,始終質素唔算超班,但勝在環境、餐具、gimmick都幾有睇頭,來一次試試都無妨。
一個狂風暴雨轉眼又天晴嘅星期二走到位於香港美利酒店頂層26樓Popinjays嘆下午茶。餐廳環境非常開陽,原以為Tea set 都係一般酒店提供mini sandwiches, 鬆餅甜點…etc,但估唔到食物質素比想像中好,鹹點居然有法國魚子醬,其他小點賣相好精緻,味道啱啱好。最特別係加 $ 可試佢哋嘅火焰英式鬆餅,可選擇美酒車厘子或血橙干邑甜酒味,waiter更會喺你面前即做火焰表演,非常有特式! 亦是其他afternoon tea冇嘅;鐘意影相打卡的確係唔錯嘅選擇。

2019-06-18
💜Weekend brunch💜Price: $988 per person (with unlimited pour of selected champagne 🍾 or wine🍷 )💙之前無去過美利酒店🏨,原來間酒店好靚好宏偉😍 上到去26樓就係Popinjays~ 裝修簡約,陽光充足🌞 感覺好舒服😌今次就係要去試下佢既Weekend Brunch 💕Weekend brunch係 5 course menu 💕💙 To Savour: 首先有四種不同種類既麵包🥐 之後有個好精緻既Seafood flatter 😍 最後仲可以揀有兩種唔同煮法既蛋,65度慢煮或者 mushroom scrambled egg 🍳💙 Soup: 龍蝦湯🦞好正!夠creamy,亦有好足夠既龍蝦味~💙 Main Course: 可以揀Risotto, 魚, 或者 牛。我們揀左Sea Bass 同 Beef strip loin 😋 五成熟牛排煎得剛好!一啲都唔韌 ~ 💙 Sweets: 甜品拼盤🍰 或者 加$100 即場有人煮 Classic Crepes Suzette 💛💙 To sip: 無限量
💜Weekend brunch💜

今次就係要去試下佢既Weekend Brunch 💕

💙 To sip: 無限量既champagne 同 wine!