2023-06-02 242 瀏覽
終於去咗Murray呢間五星級酒店嘅popinjays試佢地既網紅級下午茶!本身冇包生蠔同魚子醬,但既然黎到咁高級既餐廳,而家唔食幾時食😛以前我怕食生蠔,但係今次嘅生蠔真係好新鮮嘅,第一次享受食蠔既樂趣😋魚子醬都升華左成個tea既檔次,我哋都係即場先加錢升級,加左開心好多~甜品方面,拿破崙好香脆,一咬就有啲酥脆嘅聲音,裡面嘅層次好豐富,有啲甜有啲鹹😌至於芝士蛋糕,佢嘅質地好滑好綿密,芝士味道好濃郁,但又唔會太膩!除咗枱面一set三層高嘅鹹甜點之外,周不時都會有staff pass around 啲隨機小食,例如紅桑子雪糕、松露燒賣等等,但其實齋食本身個set都好飽了臨走個staff仲問我地食唔食macaron,當時已經飽到咩都食唔落☺️唯有婉拒其實除左啲食物做得好精緻之外,職員都好好服務,環境好舒適,慶祝生日或者重要節日都非常之適合

2023-05-29 349 瀏覽
藏身於26樓內的鸚鵡之地已經換上一番新景象,因為有位來自意大利的靚仔新廚師來掌舵,喜歡看靚仔的車媽媽當然第一時間去捧場啦嘻嘻!說的正是位於香港美利酒店內26樓的Popinjays,無論日間還是夜晚來用膳環境也是這麼吸睛。終於見到餐廳新上任的Chef 說的正是位於香港美利酒店內26樓的Popinjays,無論日間還是夜晚來用膳環境也是這麼吸睛。,原來他是位超年輕笑容又迷人的一位大廚,未品嚐他的出品已經覺得會好好味啦哈哈。我們這天來吃全新Set Lunch菜單有3或4道菜可選,首先出場當然是Appetiser這客是Burrata with Quinoa Salad,內裏有新鮮爽脆的Baby Gem、清甜番茄及多汁西瓜,伴著奶香滿滿的Burrata Cheese加上近年被吹捧的健康食物的藜麥,這個前菜非常清新好味而且感覺很健康我非常喜歡它喔。接下來是香噴噴的Pan Seared Scallops,煎至金黃的帶子味道焦香中帶上鮮甜,配搭鷹嘴豆醬一起品嚐估不到匹配非常是精彩的。然後有我近來很喜歡吃的Truffle Beef Tartare,濃香的黑松露將牛肉他他帶至另一境界,加上Parmesan

然後有我近來很喜歡吃的Truffle Beef Tartare,濃香的黑松露將牛肉他他帶至另一境界,加上Parmesan Fondue的加持口感更添香滑超美味。
第二道菜是Middle Course中的Lobster Risotto,這一個龍蝦意大利飯真的不得了!Chef Paolo聰明地在濃郁的意大利飯中加入了酸忌廉,令味道沒有那麼霸道但又無損龍蝦的鮮氣,這個Lobster Risotto我覺得真是不可不吃。
這客Calamarata Pasta亦令我非常有驚喜,首先中卷麵弄得口感al dente吃得稱心,配襯惹味的辣肉腸加上洋蔥Cream和點點黑胡椒,平凡中弄出不平凡的滋味好好吃超讚耶。

來到Main Course我選上Pan-Fried Sea Bass,鱸魚皮煎得香脆魚肉紮實非常可口,伴碟還有新鮮大蜆配襯白酒汁和墊底的香淋白腰豆,這份主菜Sea Bass美味得來還非常飽肚呢。

喜歡吃牛的好友就選上Grilled Angus Striploin(另加$128),從來嘴刁的朋友一邊吃一邊讚賞這個牛肉,連不吃牛的我也感受得到有多美味。

最後Dessert有三款選擇包括有Espresso Tiramisu、Cheese Cake和Fresh Fruit Berries Platter可選,不過我決定跳過甜品因為我見到這兒的下午茶非常吸引,決定放肆一天直落品嚐埋下午茶明天再為大家介紹。

Popinjays Set Lunch收費3 Course$598(Starter, Middle or Main, Dessert)、4 Course$648(Starter, Middle, Main, Dessert),於OpenRice訂座星期一至三午市套餐可享65折優惠(加一服務費以原價計算)。
2023-05-23
午餐
天氣酷熱,不跑進戲院,決定奔上「Popinjays」去!「Popinjays」位於香港美利酒店 26樓頂層,置身其中,猶如被中區景色環抱。充沛的自然光恰好與室內藍與白的亮麗色系,帶來冷靜平和的氛圍!頃刻之間,炎炎高溫也像被沉殿了!享受舒適環境固然重要,但一試來自意大利 Tuscany 新任大廚 Paolo Tolleretti 的手藝,更是此行的主要目的!果然新廚引來耳目一新的景象,簡單來個 Set Lunch,味蕾已被注入清新爽朗的夏日滋味,就連牛肉他他也帶著夏日色彩。 午餐過後,稍作休息,意猶未盡再來個驚喜下午茶,結果在 「Popinjays」消磨了五個多小時,徹底跟悶熱高溫分手了。Popinjays Set Lunch: 三道菜 HK$598/每位  四道菜 HK$648/每位先來分享 Set Lunch。兩道頭盤中,我較欣賞 Truffle Beef Tartare。這讚美出自一個非牛肉他他的愛好者,可證此他他不同彼他他了!可能自己對膩意接受程度不高,但此牛肉他他不單肉質來得鬆軟幼滑,擁有濃厚松露香的個性, 混合 Parmesan Fondue 後,不光沒有膩意,更倍覺清新輕盈
天氣酷熱,不跑進戲院,決定奔上「Popinjays」去!

這讚美出自一個非牛肉他他的愛好者,可證此他他不同彼他他了!
可能自己對膩意接受程度不高,但此牛肉他他不單肉質來得鬆軟幼滑,擁有濃厚松露香的個性, 混合 Parmesan Fondue 後,不光沒有膩意,更倍覺清新輕盈。十分適合夏天享用的此他他,百分百對應了我的味蕾需要!
第二道頭盤的 Pan-Seared Scallops 也富水準,帶子熟度掌控得宜,質感既彈牙又鮮嫩!其次,Ricotta 芝士、檸檬和紅椒醬汁的運用,為帶子添上新穎的清新元素,讚!
接著頭盤而來的 Middle Course 同樣好吃!

Calamarata Pasta 就像魷魚圈,擁有佻皮的賣相、煙韌質感和掛汁程度佳的特性!
自小跟祖母在廚房做菜、學會自製意大利麵的大廚,莫非 Calamarata Pasta 正是他的童年回憶!

大廚為 Calamarata Pasta 配上西班牙辣肉腸及洋蔥忌廉烹調,帶著微辣的惹味,個人認為不管春夏秋冬,也是我這位老頑童的至愛!
別以為 Lobster Risotto 會很膩,答案是粒粒有咬口、層次豐富、清爽好吃。龍蝦、意大利飯和 Sour Cream 在大廚的設計下,變成好朋友了!
Main Course 必點的 Grilled Angus Striploin,需要額外多加 HK$128,不過是值得的!

大家第一時間搶吃日本芥末薯蓉,幼滑細香清爽,日本芥末的比例剛剛好,既可提香、亦能維持平衡,的確是與別不同的好滋味!
而安格斯牛腰肉烤得外層焦香、內層桃紅鬆軟富嚼感,配合分佈勻稱的牛脂,為每一口咀嚼送上誘人的牛香。總括來說火喉、肉質和調味均配合得相當完美,帶出無窮牛滋味,是牛粉不能錯過的選擇!
第二道 Main Course 是 Pan-Fried Seabass。鱸魚煎得五面金黃,非常漂亮!可一沾這蜆隻和白腰豆的白酒汁後,瞬即將我們的焦點轉移。這豐富海洋之味的白酒汁為鱸魚肉注入跳脫、清新可口的元素!
為何我們沒有點上招牌必吃的 Tiramisu 甜品?原因是我們有所發現,不如餐後先嘆杯 Cocktail,欣賞一下百年古樹節果決明的粉白小花,然後再躲進這清涼空間,繼續我們炎夏的日消磨!
我們的新發現是 「Popinjays」的下午茶!一般下午茶是鹹甜美點、飲品加鬆餅,然而 「Popinjays」在原有基礎下,為喜歡下午茶的人兒創造了 Petit Patisserie Trolley Pass Around 的環節,這樣的驚喜組合才不過 HK$798/兩位,喜歡香檳及欣賞生蠔及魚子醬的朋友,還可選擇多加 HK$ 298/兩位來享用。「Popinjays」的下午茶予人既新鮮又精彩的感覺,正是我們犧牲 Tiramisu 可理解的原因!
先來看看繽紛的 Petit Patisserie Trolley。

帥哥會為大家盛上喜歡的 Macaron、Meringue、Madeleine、Brownie 和 Cookies 等,我們點得興高采烈,接近遺忘了三層架的甜點,所以給大家一個溫馨提示,記著要在不浪費的原則下享用啊!
貪心的我們,當然不會錯過藉下午茶品嚐香檳、生蠔和魚子醬的機會,更何況是帶有檸檬、蜜桃、杏香、榛子及果仁等,極之清新又適合夏天飲用的 "R" Ruinart Brut Champaign。

香檳、生蠔與魚子醬,湊合出特別高雅的品味!
Savoury:
Salmon Roll & Egg Cream Cheese Roulade
Cocktail Lobster Bun & Tobiko
Tomato & Lemon Mousse Tart
Bresaola & Asparagus Roll on Brioche

品嚐過生蠔與魚子醬後,回到三層架的點心,先來鹹點。基本上每款鹹點都細緻可口,如果硬要我推介的話,個人會覺得 Foie Gras Terrine, Cherry Marmalade 特別好吃,而
Cocktail Lobster Bun & Tobiko 也可吃到龍蝦肉的鮮甜,感覺與別不同。

Sweets:
Green Tea Opra
Pistachio Financier with Raspberry Ganache
Blueberry Lava Cheesecake

至於甜點,Lemon Custard Berries Napoleon with Lime Zest 的確贏盡我們的歡心,而樣子平平無奇的 Vanilla Caramel White Chocolate Mousses Cake,中間的流心焦糖,原是超好吃的啊。
Scones:
Vanilla & Strawberry Scones
Clotted Cream, Lemon Curd, Cherry Strawberry Jam

鬆餅方面,除了美美的士多啤梨口味,特別的檸檬蛋黃醬亦是另一亮點,喜歡鬆餅的朋友,記得要留肚啊!

當我們集中食力品嚐以上各項的同時,可愛的 Pass Around 便逐一跳出來了,這個意念令下午茶變得活潑和熱鬧起來,感受超讚!
第一個跳出來的是 Mushroom Siu Mai, Parmesan Sauce, Black Truffle。意想不到這熱燙燙的燒賣,摻進素食及中西合璧的元素,更不失美味,好想多來一件!
接近尾聲的時候,這個小可愛 Raspberry & Coconut Mini Ice Cream 便跑出來了!正合清清口腔的酸甜覆盆子雪葩,清新又可口!

不知不覺,我們在 「Popinjays」完結了非常滿足、快樂又驚喜的日消磨,爽呀~大家不防參考一下!

下次要再來吃 Tiramisu。

P.S. 留意 Openrice 平台有特別優惠
2023-05-23
午餐
  • Set Lunch
  • Afternoon Tea
2023-04-08 2090 瀏覽
2月頭的一個晚上, 太座book 咗枱同自己慶生, 已經有兩年沒有出街食慶生飯了。 這店在山腳位置酒店。搭專𨋢到比較高樓層。所以環顧𥦬外山頭都是一幢幢豪宅。二月頭嘅室外還是有點寒意,所以點火暖爐還是有開着的。由於太座要求靜一點位置, 果然亦是被安排在比較少客人的一邊。 飯局開始沒多久我們那邊已經剩下我們了。飲品要了Ginger Elixiz$98 & Sweet Sixteen $98 兩杯味道都到題。講返食物, 麵包是暖烘烘的, 另外有兩個開胃菜, 不過忘記是什麼了。頭盤係生鴨肉(Duck Capaccio $198)同北海道帶子(Scallop $328), 帶子肉爽甜三件帶子肉厚度適中,鴨肉薄片則是食過嘅鴨肉中最嫩的一次 , 其中還有濃縮咗嘅鴨騷味, 配上醬汁一口一片相當快清了碟。值得再回味一次。波士頓龍蝦$428 賣相無可挑剔(這個有點似我地中菜,好多時鍾意將隻雞由頭到尾重組返出嚟)。第一次食波龍, 口感係質地比較實淨。 有龍蝦嘅鮮味不過又沒有太搶。個金黃色嘅醬汁應該是經典蛋黃牛油汁味道同龍蝦肉好夾。Sucking Lamb $408 由配菜至肉都係上佳表現以至擺盤明顯地花心思

Sucking Lamb $408 由配菜至肉都係上佳表現以至擺盤明顯地花心思考量後才將不同嘅蔬菜跟次序擺上去。不是隨意發揮的。肉質味道乾淨。醮汁也是剛好夠用。醮汁之外還有一個類似蔬菜茸唧出一個個波點伴食。

由於好似有點唔夠飽所以叫多一個Pasta : Rotolo $188 係一個好粗碌嘅中空pasta 內釀滿饀料(菠菜芝士)再加個蕃茄醬, 味道同份量都幾Ok架。

甜品係Valrhona Chocolate $138 精緻漂亮, 甜同黑朱古力互補平衡。

這晚有用開飯網優惠9折結賬。

整晚都非常滿意, 或者下次如有機會再來試下午茶

2023-02-03
慶祝紀念
生日
  • Duck Capaccio
  • 原隻拆殼波士頓龍蝦
2023-04-01 542 瀏覽
Popinjays酒吧餐廳於The Murray酒店26樓天台,提供高級歐陸式料理 今次主題為斑斕鳥羽下午茶,收費$398/位(間中kkday / openrice會有折扣優惠)每位下午茶:自選Buffet bar、一杯茶/咖啡、2件原味英式鬆餅及和牛小食~Buffet bar : 多達20款的咸、甜點,比起固定的一set afternoon tea ,較為多樣化, 可以按自己喜好配搭,相對抵食! 但有啲款式出咗一次就冇再出😢:芝士蛋糕( 想拎嘅時候已經冇曬 )整體味道濃沃,特別推介黑朱古力慕絲蛋糕(高質朱古力 質地細滑)由於英式鬆餅係中後期先端出來, 我哋已經好飽, 食唔落又唔想嘥嘢可以包裝走既🤓食物包括:咸雜菜蛋批,巴馬火腿、煙三文魚黑麥多士,烤牛肉三文治,乳酪咖喱雞肉脆米片、酥皮肉凍、沙律、番茄湯等甜點:黑朱古力慕絲蛋糕、士多啤梨忌廉蛋糕、 黑森林蛋糕、紅絲絨蛋糕、檸檬撻、 Madeleine、紫薯批、馬卡龍、泡芙、布丁奶凍、西瓜等環境格調都舒適雅緻, 戶外天台位更有靚景,開揚壯觀,但由於係自助餐形式, 場內會比較混亂及嘈吵。另外服務方面會比較冷淡,客人要俾d耐性🙂

尋日特登去呢度試吓晚飯 7:30去到期實得5枱客人 其實又下雨本身book了戶外枱 心想睇吓夜景浪漫下的 已經有點失望想走⋯⋯⋯不過一場嚟到便算啦 我坐低一對男女的附近 發覺個男人都幾8掛 望下我地咁 我心諗我又唔識你地 我又唔係冇著3⋯⋯有乜好望?之後睇吓個 餐牌 其實全部英文 我呢啲日本回流人仕 英文一般 問個侍應(全部都係西人)冇一個識日文、中文⋯⋯唉 於是求期叫 食完就走!希望佢哋酒店高層照顧下我地中國人 印番d 中國餐牌 、請番2、3個識中文嘅侍應吧
擁有住無邊際中環金鐘日落美景✨只有好靚同好正🥹見好多人都食下午茶🫖但我個日食dinner嘻嘻‼️— @karlatsui @karlablings 🐙Grilled Mediterranean Octopus $218(中文應該係烤地中海章魚 配烤紫洋薊、茴香、塔吉阿斯卡橄欖、大蒜醬)係appetiser嚟~好好食!!!!章魚一啲都唔硬😆同埋比想像中飽肚呀 仲以為得一條尾會唔夠飽🙈🍸🍓紅莓味氣泡水Sorry🥲唔記得名了~酸酸地嘅梳打水咁 唔係特別好飲 但chill吓幾好嘻嘻!!!!-位於美利酒店🏨26/F嘅~預先booking較好🫶🏻又一間食氣氛的餐廳🍴會想再去yaaa👍🏻#中環 #中環美食 #中環半山 #themurrayhk #hkhotel #themurray #popinjayshk #popinjays #popinjay #中環cafe #central #Cafe #centralbar #centralhk #afternoontea #karla_中環
— @karlatsui @karlablings
🍸🍓紅莓味氣泡水

美利酒店的天台餐廳Popinjays最近推出「斑斕鳥羽」下午茶買一送一優惠,2人Buffet包2杯氣泡酒或Mocktails,連加一服務費$528,除了甜食還有各款鹹食小吃🍰🍩🍫🍮🍪🥗🍤🥓☕🥂我最喜歡煙三文魚和藏紅花大蝦配糖漬蜜瓜🐟🦐🍈😋平日下午到訪,餐廳大約6成滿座,我就選擇在另一邊的酒吧用餐,完全是二人世界包場享受💏😊 一向鍾情景觀開揚、採光度高,兼具室內室外座位的餐廳,到訪當日天朗氣清,享用完下午茶,黃昏就跟Hubby到室外喝杯夢幻色Mocktail,邊聊天邊欣賞城市風景🏙️🛋️🌞🍹🍹興奮看到一群群白色的小葵花鳳頭鸚鵡在香港動植物公園、半山和金融大廈之間來回飛翔鳴叫。小葵花鳳頭鸚鵡屬於極度瀕危物種,全球只有2000隻,甚至比大熊貓、黑面琵鷺更稀有,但在香港竟然變成常見鳥類!據說第二次世界大戰香港即將淪陷之際,港督楊慕琦官邸飼養的23隻小葵花鳳頭鸚鵡被放走,因為港島半山一帶樹木和果實繁多,結果這些外來雀鳥就成功定居下來,現時整個族群大概有150至200隻成員。最近周慧敏在IG也分享經常有3隻小葵花鳳頭鸚鵡在家中陽台逗留玩耍,還幫牠們取名的趣事🦜🦜🦜😍說起取名,原來餐廳名字充滿巧思呢,P
「斑斕鳥羽」下午茶自助餐鹹點

我最喜歡煙三文魚和藏紅花大蝦配糖漬蜜瓜🐟🦐🍈😋
煙三文魚
藏紅花大蝦配糖漬蜜瓜

「斑斕鳥羽」下午茶自助餐Mocktail

說起取名,原來餐廳名字充滿巧思呢,Popinjays在舊式英語中指「鸚鵡」,靈感正好來自美利酒店的可愛鄰居:棲身香港公園和動植物公園的小葵花鳳頭鸚鵡,習慣群居的鸚鵡還寓意Popinjays是三五知己相聚約會的好去處🦜🦜🦜👫👬👭😊
2023-03-07
煙三文魚
藏紅花大蝦配糖漬蜜瓜
「斑斕鳥羽」下午茶自助餐Mocktail
2023-03-09 507 瀏覽
慶生去食下午茶自助餐,喺kkday買$526兩位再送sparkling wine,好抵食。嚟到見到menu係每位$398,tea buffet嚟講都係好抵!首先每位有兩個scone,配果醬同牛油,果醬好好食。仲有每位一件牛肉tart,唔記得影相。之後就出去拎野食,甜品好好食!略嫌太大嚿食唔到太多款。另外仲有 coffee or tea,茶有好多款,叫咗Earl grey同 玫瑰茶,食到咁飽飲返壺茶,好正。甜點都好多款refill得好快,基本上食唔曬所有款已經好飽。整體嚟講環境好靚,望到中環境好開揚,食物都唔錯呢個價錢好抵。

首先每位有兩個scone,配果醬同牛油,果醬好好食。
仲有每位一件牛肉tart,唔記得影相。

之後就出去拎野食,甜品好好食!略嫌太大嚿食唔到太多款。

2023-03-05 427 瀏覽
見到下午茶自助餐有買一送一優惠所以先至嚟試不過應該無下次除咗環境同餐具好吸睛之外食物可以稱得上係「唔好食」可能因為優惠嘅緣故全場坐滿客人服務相對唔夠周到全餐最好食嘅食物好可能就係送到枱面嘅鬆餅
2023-02-20
下午茶
2023-02-28 402 瀏覽
OMG, 咸點多超好食♥️ ♥️♥️平時已經成日黎食下面嘅afternoon tea, 第一次上黎到25/F 再轉Lift 到26/F 個View 好正,同行朋友食煙可以行出去酒吧area, so nice💯💯💯每款都好好食,反而佢派嘅鬆餅好麻麻😆 4個我地食左1個就唔再掂😆最開心係三文魚 同pamar ham 任食,平時我自己會去marks & spencer 買三文魚自己燒茶慢慢嘆,而家呢個tea有埋真心好滿足✔️✔️✔️

星期日黎食自助下午茶,原本3:30-5:30,因為做緊優惠,驚多人所以早左十幾分鐘左右去到,已經有2人等緊。確認左之後叫我地坐埋一邊,之後黎嘅人就有啲人叫排隊,有啲人叫坐一邊,勁奇怪,所以見排左幾個之後我都去排。到3:30先開始比人入,係比排隊嘅入左先,而排隊仲要唔係排先入先,有啲係中間揀人入,想知係根據咩準則?入到去啲有好多甜點同,咸點就比較少。野食味道幾好,係啲餅底唔脆,好似濕濕地。食左陣之後會問飲咩,啲茶較淡,但好味。
2023-02-26
20 分鐘 (堂食)
2023-02-26 287 瀏覽
朋友喺Kxxxk app見到有買一送一下午茶,$2xx(每位2百頭左右),覺得之前食過都好食,所以今次encore再黎今次成個場比起之前更旺場,可能買一送一效應,檯與檯之間空間無之前咁闊落,但食物水準依然喺度,甜品比鹹點出色❤️,侍應都好好服務,收碟快,廚師refill食物迅速,無怠慢食客,讚!而且無限時,你想坐幾耐就幾耐❤️今次下午茶包:鹹點、甜點任食,包一杯飲品(如果熱茶可無限添飲)、一個迷你炸蝦多士唯一美中不足係環境有little flying insects,好難趕走,趕走完都會飛返黎🙈希望餐廳可改善呢個問題就perfect!

而且無限時,你想坐幾耐就幾耐❤️

希望餐廳可改善呢個問題就perfect!
2023-02-25
用餐優惠
優惠券
  • Dessert
We are very disappointed with the level of service tonight especially given the high pre-paid price you have to pay for Valentines Day.  Because they try to get you to order drinks you end up having to pay a drinks bill at the end, but it is unacceptable to have to ask 5 times for the bill and then wait 30 minutes for someone to drop it on the table and run off without waiting for the credit card.  My wife had to try and get another 2 people to take the card.  We were also disappointed with the food and drink quality, especially the fish which was given to us cold and the cocktails were awful.  It totally ruined the mood and was a very frustrating experience.
2023-02-14
CP值水準高酒店自助式下午茶🍰 香港美利酒店|POPINJAYS「斑斕鳥羽」下午茶🧁BIRDS OF A FEATHERPOPINJAYS AFTERNOON TEA@popinjayshk @themurrayhk 見The Murray 入面嘅Popinjays下午茶係自助形式,好少有,平時都係一個個tea set,所以一直都好想試😋一於藉此機會同媽媽weekend 去個mother-and-daughter date👩‍👧去完覺得CP值真心高!The Murray服務一貫唔會差,早咗少少去到就served我哋坐喺隔離Popinjays bar,等tea ready,就陸續call我哋安排入座👍🏻2小時自助下午茶🍽人均:$200🕰時間:15:30-17:30需盡早預約(基本上係滿座)自助區其實唔大,一眼望哂,但下午茶嘅鹹點甜點都應有盡有😋以下係鹹點menu:BIRDS OF A FEATHERPOPINJAYS AFTERNOON TEASAVOURY SELECTION: •SAFFRON SHRIMP, COMPRESSED MELON, ENDIVES•SMOKED SALM

🧁BIRDS OF A FEATHER
POPINJAYS AFTERNOON TEA

@popinjayshk @themurrayhk

2小時自助下午茶
🍽人均:$200
🕰時間:15:30-17:30需盡早預約(基本上係滿座)

自助區其實唔大,一眼望哂,但下午茶嘅鹹點甜點都應有盡有😋

以下係鹹點menu:

BIRDS OF A FEATHER
POPINJAYS AFTERNOON TEA
SAVOURY SELECTION:
•SMOKED SALMON AND CITRUS CRÈME •FRACHE ON TOASTED RYE WITH HERRING •CAVIAR PATE EN CROUTE, CONDIMENTS
•ROASTED BEEF SANDWICH, HORSE RADISH, RYE BREAD
•CURRIED YOGHURT CHICKEN,
•CRISPY RICE, CHIVES
•TOMATO GAZPACHO, DICED CUCUMBER, EXTRA VIRGIN OLIVE OIL
•WALDORF SALAD: COMPRESSED APPLE, MAYO, GRAPES, CELERY, WALNUT
•DAILY QUICHE

💙咁多樣入面,我哋最欣賞煙三文魚同roasted beef sandwich🥪 一口size,好滴式😋期間侍應仲拎咗碟新款鹹點俾我哋試食👍🏻

最比鹹點,甜點更為出色,款式超多!本身一去到有個熱情果蛋糕,由於我冇拎,過30分鐘後想拎已經冇哂(但我影咗相🥲)。原來有啲款佢係唔會refill,反而會拎啲新款出嚟。其實我欣賞👍🏻因為可以試新嘢呀嘛!

以下係甜點menu:

CAKE DISPLAY:
•STRAWBERRY CAKE
•GREEN TEA TERRINE CAKE
•RED VELVET CAKE
•MANGO CREAM ROLL
•PURPLE SWEET POTATO CAKE
•WHITE CHOCOLATE AND SALTED •CARAMEL CREAM CAKE
•PASSIONFRUIT CAKE

•ROSE AND LEMON MADELEINE
•FRENCH MACARON
•SELECTION OF COOKIES
•CHOCOLATE SELECTION

佢朱古力有好多款,有榛子、橙同黑朱古力等等。咁多款甜品入邊我就最鍾意食佢個chocolate truffle cake同椰子泡芙😋

然之後佢仲有served to the table嘅scones都好出色!好多人都唔止食咗兩件😋

Served to the table:
SELECTION OF CHEDDAR AND RAISIN
HOMEMADE SCONES
BLACK CHERRY JAM
CLOTTED CREAM

最後要提嘅仲有可以喺個Drink Menu入邊揀每人一壺茶🍵或者一杯咖啡☕️
我哋揀咗
1. LA VIE EN ROSE 🌹
2. LYCHEE WHITE PEONY ❤️

我同媽媽都特別鍾意荔枝茶!好想買返屋企飲😋

最後嚟到The Murray,又點少得去最出名嘅走廊打卡位?上次嚟嘅時候都入唔到去影相,今次終於影到啦☺️

總括來講成餐飯嘅體驗都好舒適,有一罐酒店自助餐嘅水準,但係價錢就好相宜❤️大推薦🥰

Bible rating: 9.5/10

📍地址:Popinjays (中環)
中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店26樓