2021-09-14
Porker 在我的 to-go list上很久了,見各大美食平台的高分評價,確實令人期待又期待。今日適逢兩個人慶祝belated birthday,就借呢個機會一窺這家可能係香港最好的Tonkatsu食店!?週六lunch ,中午未到12點已滿坐。老實說整家店的格局,無論在小斜路上的位置,走下樓梯進入店舖,餐廳坐位的格局(吧格加長枱),都令我回想起東京高田馬場(已遷)的某家人氣Tonkatsu店的經歷。兩人各點了炸西冷同埋豬柳的午市套餐。飯,大根肉湯,前菜先到,一分鐘後熱辣辣的Tonkatsu都送到面前。首次吃了一口加了柚子沙拉汁的椰菜絲,朋友同我都覺得沙拉汁偏咸,明顯比香港某家連鎖店的咸頗多。另外有芝麻醬供選擇,從來吃椰菜絲都係加柚子汁,所以都冇試到芝麻醬的味道第一口吃炸西冷的中間部位,首次炸粉薄亦炸得好脆,唔油膩。但係西冷肉質有d粗糙(未到有渣),亦有點偏乾,應該是肉質本來的脂肪比例比較低吧,反正沒有juicy或入口慢慢溶化的口感。配Tonkatsu的黃芥末和啡色醬(唔知叫乜),都好正路。跟著食左近邊的部位,因為脂肪較多,比較多汁,但最尾的一塊很多肥膏,肉色仲係紅色,所以只好放棄
跟著食左近邊的部位,因為脂肪較多,比較多汁,但最尾的一塊很多肥膏,肉色仲係紅色,所以只好放棄。雖然知道豬肉經過熟成,但係唔知道豬的出身品牌,小心為重!再試埋朋友的豬柳,整體沒有比西冷好!
大根肉湯味道頗像在日本吃到的。朋友和我都很喜愛免費提供的冰麥茶!
在服務方面,店員自動加添了椰菜絲和冰麥茶一次,算很好了
綜合各方面,我覺得餐廳有好方面亦有其他需要改善的空間,可惜的係主角表現不似預期。或者係自己期望過高吧!