2024-09-24 392 瀏覽
//23 09 24 雨天☔️18:00 中環 中環街市@potatocornerhk薯條界天花板 ☺︎「𝑷𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝑪𝒐𝒓𝒏𝒆𝒓」 ——— 對我嚟講完全唔陌生,因為一得閒我就會去幫襯,甚至連去「泰國」旅行見到有分店,都唔會放過。號稱「菲律賓」薯條界嘅天花板🍟,佢哋所有嘢食都係即叫即炸,當中多款出色嘅調味粉,更加係靈魂精髓。排名不分先後:辣燒烤|芝士|燒烤|酸忌廉洋蔥,仲有新推出嘅粟米同松露味,款款都保證會令人食過翻尋味啊!🔻薯條𝐌𝐞𝐠𝐚 𝐒𝐢𝐳𝐞 (兩款調味) HKD$48ꕀ即叫即炸 新鮮出爐熱辣辣店員會將炸好嘅薯條及調味粉放落膠筒裏邊大力咁𝘚𝘩𝘢𝘬𝘦確保每條薯條都可以沾上香濃嘅調味粉而我就揀咗辣味燒烤同芝士味少少辣刺激得嚟帶點鹹香 鍾意偏重口味嘅朋友 呢個係必選組合之一另外 要讚調味粉份量夠多食完之後亦無覺得太鹹同頸渴🔻薯粒𝐉𝐮𝐦𝐛𝐨 𝐒𝐢𝐳𝐞 (一款調味) HKD$41ꕀ金黃色薯粒香脆可口 兼薯味十足食起嚟充滿顆粒感 再襯埋𝘉𝘉𝘘味粉雖然好邪惡 但呢種感覺真係無法抗拒而且仲會令人越食越滋味 & 上癮 ꕀ
23 09 24 雨天☔️

而且仲會令人越食越滋味 & 上癮

2024-09-23
下午茶
2024-12-12 77 瀏覽
次次經過都勁多人排,最近個weekend終於一去咗位於中環街市既Potato Corner,試咗佢哋嘅 Mega 薯條同 Jumbo 炸薯圈,真係好正!Mega 薯條嘅酸忌廉洋蔥味同松露味,味道真係非常出色!薯條外脆內軟,配合酸忌廉嘅香濃味道,仲有洋蔥嘅清新,食落去好開心。而松露味則帶來一種獨特嘅奢華感,完全令我回味無窮!Jumbo 炸薯圈,佢哋嘅辣燒烤味真係好夠味!每一口都有香辣嘅滋味,炸薯圈外脆內嫩,好正!

外賣自取
來自菲律賓既人氣薯條專門店✨Potato Corner✨係中環都有分店啦!主打新鮮即炸薯條搭配多款調味粉~經過就聞到濃郁既薯條香氣撲鼻而來,牆身有可愛薯條插畫,氛圍感十足。今次就試咗🔹炸薯圈,即叫即炸熱辣辣,上面撒滿酸奶油乳酪調味粉,炸薯圈外脆內軟,岩岩炸起既薯圈質感非常好,外皮香脆、裡面薯肉保持鬆軟口感,配搭酸奶油乳酪,味道非常突出,酸酸甜甜與洋蔥香味完美結合,好快就比我同朋友清哂~🔹笑臉薯餅超可愛!一咬落去,濃濃芝士香充滿口腔,外面酥脆口感同裡面柔滑薯香形成強烈對比~店內仲有炸水牛芝士條、扭扭薯條等選擇,可以隨意搭配松露、紫菜、燒烤、酸忌廉洋葱等人氣口味,鍾意食炸物、掃街既朋友必試!Potato Corner✨地址:中環皇后大道中93號中環街市2樓

Potato Corner✨
地址:中環皇后大道中93號中環街市2樓
2024-11-27 86 瀏覽
🔹️今日到中環街市睇吓有咩食🤔行吓行吓聞到一股薯仔香🥔 便到“Potato Corner ”買些薯條🍟 薯條即叫即炸🔥新鮮熱辣👍 有四種Size和六款口味 ~ 有芝士味、BBQ、辣味BBQ、酸忌廉洋蔥、還有期間限定松露味和栗米味😋 店員親切友禮👩🏻‍💼 價錢合宜💰🔸️Shoe String 薯條🍟 "Mega Size▪︎兩款口味'選了 Sour Cream & Onion 酸忌廉洋蔥味和Cheese 芝士味, 薯條香脆、份量滿滿😍🥰酸忌廉洋蔥 ~ 味道酸酸甜甜、濃郁惹味😋 芝士味 ~ 鹹鹹香香芝士粉 ~ 味道香濃滋味🤤 🔸️Tater Tots炸薯粒🧆 “Jumbo Size▪︎一款口味”選了 BBQ燒烤味, 味道微辣、香噴撲鼻、熱辣辣、超惹味, 薯粒酥脆內軟, 軟綿綿薯肉, 啖啖薯香😋
🔹️今日到中環街市睇吓有咩食🤔

🔸️Shoe String 薯條🍟
"Mega Size▪︎兩款口味'
酸忌廉洋蔥 ~ 味道酸酸甜甜、濃郁惹味😋
芝士味 ~ 鹹鹹香香芝士粉 ~ 味道香濃滋味🤤

🔸️Tater Tots炸薯粒🧆
“Jumbo Size▪︎一款口味”

2024-11-25 52 瀏覽
係中環街市聞到香噴噴嘅薯條香味,原來係呢間!!太香了,忍唔住叫左2款黎同朋友share。由於即叫即炸,所以要耐心等候。叫左一個Mega薯條,可以揀2個味道,芝士和酸奶油乳酪,薯條即叫即炸,店員將新鮮炸起的薯條再撈埋調味粉,每條薯條都均勻地充滿調味粉,薯條熱辣辣,口感香脆可口,芝士口味味道濃郁,香口惹味,酸奶油乳酪口味味道酸酸甜甜,感覺無咁油膩。另外叫左一份jumbo笑臉薯餅,我地叫左酸忌廉洋蔥味,笑臉薯餅很可愛,炸到外脆內軟,酸忌廉洋蔥味味道酸酸味味,洋蔥味好香濃。

2024-11-20 67 瀏覽
中環街市入面呢間賣薯條店成日都有人係到排隊,仲好香。所以搵埋朋友一齊過嚟食。可以自由選擇款式、大小、口味,之後店員即炸即整。我揀了以下口味。⭐️薯條、炸蕃薯條 (mega size)揀了芝士味&辣燒烤味,岩岩炸起真係好香好脆口,而且好香薯仔嘅口感,而炸蕃薯條感覺上健康啲。兩款味道都係鹹鹹地,唔覺唔覺好快食完,而食辣人士,特別仲會飲下飲品送薯條,一定要叫辣燒烤味,超推薦,真係食唔停口。⭐️笑臉薯餅燒烤味 jumbo size 本身貪得意叫呢款薯餅,但估唔到幾好食,超級香薯仔味,好似食薯蓉,但無咁細滑,仲有口感,所以都好推薦。

⭐️薯條、炸蕃薯條 (mega size)

⭐️笑臉薯餅燒烤味 jumbo size

2024-11-19 38 瀏覽
中環街市 好多特色小食行過聞到 香香的 薯味 ~原來 有勁多款式、口味簡薯仔🥔款 可簡 SHOE STRING薯條、TATER TOTS薯粒、SMILEYS 笑臉薯餅味道 👅可簡CHEESE 芝士味、BBQ燒烤味、CHILLI BBQ辣燒烤味、SOUR CREAM & ONION 酸忌廉洋蔥味份量 可簡JUMBO$41、MEGA$48、GIGA $73、TERA$78愈大size 可以試既口味愈多~~我叫左 一個 Jumbo 薯粒(松露味)一個MEGA 薯條🍟(CHILLI BBQ辣燒烤味、SOUR CREAM & ONION 酸忌廉洋蔥味)好意想不到 薯粒 好酥脆! 兩樣野 都炸得乾身D 味粉 都到位 SOUR CREAM & ONION 酸忌廉洋蔥味 似D 薯片味 好味😋
中環街市 好多特色小食
行過聞到 香香的 薯味 ~
原來 有勁多款式、口味簡
薯仔🥔款 可簡
味道 👅可簡
份量 可簡
愈大size 可以試既口味愈多~~

我叫左 一個 Jumbo 薯粒(松露味)

好意想不到 薯粒 好酥脆!
兩樣野 都炸得乾身
D 味粉 都到位
2024-11-15 55 瀏覽
中環街市有各式各樣嘅小食店,原來呢間超有人氣薯條都有間分店喺呢度啊!自從之前食過之後就一直都對呢度嘅薯條念念不忘,今次行街經過見到,忍唔住要再來幫襯!呢度嘅薯條之所以咁惹味係因為配搭咗秘製嘅調味料,除咗有經典口味嘅調味料之外,仲會有一啲季節限定嘅味道,真係食極都唔會厭啊~薯條(Mega)💰HK$48薯條熱辣辣即叫即炸!今次就食咗酸忌廉洋蔥味同埋季節限定嘅酸奶油乳酪味!兩種口味都各具特色!酸忌廉嘅清新同洋蔥嘅甜味同埋香味互補,味道十分經典!至於酸奶油乳酪味就有住濃郁嘅芝士味同埋清新嘅酸奶油味,比一般嘅芝士味再增添咗深度,令人回味無窮~笑臉薯餅(Jumbo)💰HK$41笑臉薯餅外層香脆可口!口味就揀咗香辣惹味嘅辣燒烤味,每塊笑臉薯餅嘅表面都沾滿咗調味粉,咬落去啖啖都係柔軟綿密嘅薯蓉,啖啖都係滿足~

薯條、笑臉薯餅
薯條(Mega)💰HK$48

笑臉薯餅(Jumbo)💰HK$41
笑臉薯餅

5 分鐘 (外賣自取)
薯條、笑臉薯餅
2024-11-14 46 瀏覽
中環街市出名多文青嘢 嗰日行完市集之後好想食小食 於是就同朋友仔嚟到2樓既potato corner Smiley with Cheese and BBQ (Mega)笑臉薯餅配芝士味和燒烤味咬落去好鬆脆 唔會似出邊連鎖嘅「硬骨骨」 然後望落去間舖頭後邊原來係有個廚房即係佢即整即炸好新鮮 仲要熱辣辣 個芝士味好濃 如果食咗芝士味嘅話就會其他味唔係好建議可以試咗其他味先再食芝士味 而燒烤味呢識落個味其實唔算真係非常之出 覺得有少少辣 但係個鼻聞落去香嘅感覺更加出Shoe String with sour cream and Onion (Jumbo) 薯條配酸忌廉洋蔥味個薯條食食吓發現到扭扭薯條啊 個孫忌廉洋蔥味都好濃嘅酸忌廉味 有少少鹹鹹地嘅味 同埋佢隻粉都load得好勻我哋其實本身想試埋松露味㗎 但可惜佢今日賣晒 睇嚟大家有興趣嘅要早啲去試吓啦

2024-11-13 38 瀏覽
今日嚟到中環街市行吓,見到有potato corner忍唔住買咗2份😁😁揀咗sour cream & onion chips 😀熱辣辣好香呀!幼身薯條特別carry到d粉,一路食食唔停,佢個sour cream幾出,好好食😆另一係笑笑薯餅😘 揀咗芝士味,非常之香!食落外脆內軟的,不過佢亦濃味d~ 配番可樂就正啦~ 😆😆

揀咗sour cream & onion chips 😀

另一係笑笑薯餅😘

2024-11-11 47 瀏覽
朋友介紹中環街市有間人氣薯條專門店。主打即叫即炸的Shake Shake薯條、哈哈笑薯餅、薯波、炸水牛芝士條、扭扭薯條等,熱辣辣超滋味,更是港人最愛。必食招牌Shake Shake薯條,有芝士味、酸忌廉洋葱味、辣燒烤味、紫菜味。仲有日式炸雞、薯粒、炸薯圈等。星期一至五指定時間仲送,炸水牛芝士條,滿滿拉絲效果,熱辣辣超滋味。炸番薯薯條即叫即炸,新鮮出爐加入味粉,外脆內軟,有咬口。笑臉薯餅得意造型,香脆熱辣,灑上酸忌廉洋葱味粉,酸香清新。
朋友介紹中環街市有間人氣薯條專門店。

炸番薯薯條
即叫即炸,新鮮出爐加入味粉,外脆內軟,有咬口。
笑臉薯餅
得意造型,香脆熱辣,灑上酸忌廉洋葱味粉,酸香清新。
2024-11-05 62 瀏覽
成日經過見到呢間薯條都好想食今日終於同朋友經過忍唔住買嚟食有薯條、薯粒、笑臉薯餅、炸番薯條、炸薯圈仲可以揀唔同size就可以一碗有幾隻味道味道就可以揀芝士味、燒烤味、辣燒烤味、酸忌廉洋蔥味其實每一樣都咁吸引,好難揀同埋佢哋製作好認真炸咗啲薯條之後會放落個筒度好似Shake Shake薯條咁樣撈勻啲薯條發現唔均勻會再shake過然後好細心咁樣確保每一條薯條都放到入個碗度💚芝士味薯條薯條炸得好香脆,份量都好多最重要係每一條薯條都有芝士粉好似食緊包裝芝士圈咁,好濃味💚酸忌廉洋蔥味薯粒好耐冇食過薯粒,好難得見到即刻叫酸忌廉洋蔥味好濃郁,薯粒熱辣辣好脆
成日經過見到呢間薯條都好想食
今日終於同朋友經過忍唔住買嚟食
有薯條、薯粒、笑臉薯餅、炸番薯條、炸薯圈
仲可以揀唔同size就可以一碗有幾隻味道
味道就可以揀芝士味、燒烤味、辣燒烤味、酸忌廉洋蔥味
其實每一樣都咁吸引,好難揀
同埋佢哋製作好認真
發現唔均勻會再shake過
然後好細心咁樣確保每一條薯條都放到入個碗度

💚芝士味薯條
薯條炸得好香脆,份量都好多
最重要係每一條薯條都有芝士粉
好似食緊包裝芝士圈咁,好濃味

💚酸忌廉洋蔥味薯粒
好耐冇食過薯粒,好難得見到即刻叫
酸忌廉洋蔥味好濃郁,薯粒熱辣辣好脆
喺中環街市閒逛,路過見Potato Corner幾吸引咁⭐️Mega Size嘅薯條Mega Size可以揀兩個口味,我就揀左芝士味同酸忌廉洋蔥味⭐️Jumbo Size嘅笑臉薯餅Jumbo Size只可以揀一個口味,我就酸奶油和乳酪全部都新鮮熱辣炸起,佢嘅幼薯條比大型連鎖快餐店嘅好食太多,令我對幼薯條改觀😂,笑臉薯餅一口一啖食得好方便,望住佢個笑臉食,都食得開心d🤣d調味粉落得好夠,又shake得好勻,啖啖都食到配味粉嘅味,仲要今次揀嘅3隻味都好好食😋

喺中環街市閒逛,路過見Potato Corner幾吸引咁

⭐️Mega Size嘅薯條

⭐️Jumbo Size嘅笑臉薯餅
Jumbo Size只可以揀一個口味,我就酸奶油和乳酪

2024-10-29
10 分鐘 (外賣自取)
$45 (其他)
  • 薯條
  • 笑臉薯餅
2024-11-02 30 瀏覽
《邪惡滿分炸薯條🍟》———————————————-#PotatoCorner 🥔-菲律賓薯條連鎖店絕對係我嘅至愛,夠哂重口味,而且所有嘢食都係即叫即炸,調味亦好多元🤗呢間分店就喺中環街市裡面,行完街食下小食就啱哂~-店員會將新鮮炸好嘅薯條同調味粉,放落膠筒度mix 埋一齊,十分用心~令每條薯條都可以沾上香濃嘅調味粉,非常之惹味!-🍠蕃薯條番薯條配咗芝士同埋忌廉洋蔥口味,cream source 酸酸地好襯番薯甜香🤩 番薯條炸得外脆內軟,超正👍🏻-⭕️ 炸薯圈炸薯圈就揀咗配搭BBQ口味,燒烤味少少辣刺激得嚟帶點鹹香,配埋炸薯圈嘅口感非豐富🌟-🍌 抵deal指數:7/10
《邪惡滿分炸薯條🍟》
———————————————-
#PotatoCorner 🥔
🍠蕃薯條
⭕️ 炸薯圈
🍌 抵deal指數:7/10
2024-10-26
外賣自取
放工有啲口痕,路過中環街市嘅炸薯條就好想食,所以買咗兩樣:1)炸薯條(燒烤+辣燒烤味) - Mega size薯條有肉,唔會炸到乾脆,燒烤味不論係辣定唔辣,都超級惹味,最愛呢個味道!份量超多,真係啱兩個人食!2)炸薯仔波波 (芝士味) - Jumbo size薯波係好難炸得好食,唔係炸到過脆,就係炸到個外皮過燶,成暗黃色 。呢度就炸得好專業,外皮keep到脆之餘,內裏啲薯仔粒仲可以保存到水份,有肉 。最鍾意食到炸薯條入邊係仲有薯仔肉嘅,做到外脆內軟嘅效果。外賣自取唔算等咗好耐,全部都係即叫即炸即Shake Shake味道,所以一定係最新鮮熱辣脆卜卜,最緊要係炸得唔過火,呈金黃色,冇燶到 。
放工有啲口痕,路過中環街市嘅炸薯條就好想食,所以買咗兩樣:

1)炸薯條(燒烤+辣燒烤味) - Mega size

2)炸薯仔波波 (芝士味) - Jumbo size

左:Mega  - BBQ  +  Spicy  BBQ薯條;  右:  Jumbo  -  芝士味薯波
2024-10-22
10 分鐘 (外賣自取)
  • 燒烤味薯條
  • 辣燒烤味薯條