2024-09-18 184 瀏覽
元朗的一家特色餐廳,在這裏找到炎暑清涼的恬靜一角,亦找到清新怡人的餐點。我們要了兩份午餐:雜菌湯一上桌已是香噴噴,味道濃郁,口感綿密但不厚重,喝起來有菇香,亦有咀嚼感。厚香草麵包多士烘得有應聲而响的脆卜卜聲,沾一些湯吃兩者蠻夾 。巴馬火腿黑醋沙律🥗黑醋沒平時的酸,比一般的甜,更討好,酸甜清爽帶少許咸香,菜量不少也新鮮。All day breakfast 鮮果乳酪脆煙肉德國腸薯餅沙律班戟炒蛋見每一枱食客都有叫,來到畫面超漂亮,還很大份。內容有我想吃很久的乳酪,加入鮮果,酸甜開胃,乳酪本身不會好甜,還有粟米片加持,顯得鮮果更清甜。加上沙律的清新感,太適合夏日享用了。德國腸腸皮脆爽,肉不會過咸,一口咬下還爆汁😂調味不俗。煙肉煎得剛好,還有滑溜炒蛋跟近來很紅的鬆軟班戟,配上蜜糖,太滿足😌蒜烤澳洲西冷扒牛扒點了五成熟,大塊又厚,份量不能看輕,入面還帶一點嫩紅,吃起來有少許油香,牛味挺芬芳,唯筋位較多,肉食跟了有機生菜,吃起來清爽些。再食脆炸薯餅,金香而不乾身,實在有些邪惡😂嫌不夠豐富嗎?又忍不住點了炸小吃拼盤。炸蝦炸雞,炸單骨雞翼,薯條,脆香軟殼蟹炸物炸粉挺薄,雞翼不肥入面還有肉汁。炸軟殼蟹酥脆

我們要了兩份午餐:

All day breakfast
鮮果乳酪脆煙肉德國腸薯餅沙律班戟炒蛋

蒜烤澳洲西冷扒

再食脆炸薯餅,金香而不乾身,實在有些邪惡😂

嫌不夠豐富嗎?又忍不住點了炸小吃拼盤。

炸蝦炸雞,炸單骨雞翼,薯條,脆香軟殼蟹

炸物炸粉挺薄,雞翼不肥入面還有肉汁。炸軟殼蟹酥脆且沒有吃到一口油,薯條薯味多,根本吃不完,沾上茄汁提味不少,

濃情朱古力

絕美的擺盤,Brownie外脆內軟,朱味富裕,比利時朱古力蛋糕夠幼滑,灑上可可粉Oreo 餅碎跟玉米片,朱古力醬和棉花糖,賣相美麗,不會好甜,再加上一球大朱古力雪糕的冰凍,很解暑,簡直是朱古力三重奏。

食後感:環境舒適不嘈吵,令人放鬆心情,好好享受美食的樂趣。

P.S. 推薦度4.7 ⭐️
  • All  day  breakfast
  • 濃情朱古力
2024-09-17 299 瀏覽
🍄‍🟫黑松露野菌忌廉湯湯係熱辣辣上枱👍🏻好香菇菌嘅味道,飲落口好夠味之餘都好滑,如果湯再濃厚少少就更好啦🥗 櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式沙律平時好少食到辣嘅沙律,呢個沙律因為係泰式風味嘅緣故,所以偏辣,但當佢配合埋清新嘅柚子,反而做得一個好開胃嘅作用;而且整個沙律都有滿滿嘅櫻花蝦,虎蝦亦都好鮮甜🦀 軟殼蟹、牛油果、煙三文魚野菌意大利飯($168)意大利飯好creamy得嚟食落口唔會好膩,而且飯粒粒分明;軟殼蟹都算大隻,而且新鮮即叫即炸,食落口啖啖肉,唯獨如果個炸漿薄返少少就prefect啦🐮 烤美國安格斯牛柳、香煎法式鵝肝($328)鵝肝好肥美,入口即化;牛柳好厚身,肉質軟腍但又不失肉嘅咬勁,而且肉味頗香濃;最驚喜係佢嘅薯菜,係芝士焗南瓜粒,食到芝士味之餘亦配合到南瓜嘅甜味,調味剛剛好🥭 芒芝雪山($80)佢有一球雪糕,芝士蛋糕同窩夫,碟邊淋滿芒果醬,芒果粒同士多啤梨;窩夫係即叫即整,一上枱聞到窩夫好香嘅蛋香味,用刀切落去仲要係脆到有聲,而芝士蛋糕係用左藍莓芝士蛋糕,藍莓食落比較酸,但配合埋甜嘅藍莓醬同芒果醬食就啱啱好🍫 朱古力慕絲蛋糕餐廳用咗黑朱古力整Mousse,食落去比起用普通朱古力唔
🍄‍🟫黑松露野菌忌廉湯

🥗 櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式沙律

🦀 軟殼蟹、牛油果、煙三文魚野菌意大利飯($168)

🐮 烤美國安格斯牛柳、香煎法式鵝肝($328)

🥭 芒芝雪山($80)

🍫 朱古力慕絲蛋糕
餐廳用咗黑朱古力整Mousse,食落去比起用普通朱古力唔會太甜,入口會先試到朱古力嘅微苦再到回甘;Mousse整得好滑

🩷 Love Potion ($60)
佢係玫瑰檸檬梳打,飲落口檸檬味比較重,但帶有淡淡嘅玫瑰味,而且佢係偏少甜,啱哂唔鍾意飲甜嘅朋友

🍹 Golden Beach ($60)
佢係柚子檸檬菠蘿梳打,味道層次比Love Potion豐富,會飲到柚子嘅苦澀,檸檬嘅酸味同菠蘿嘅甜味,相比之下,佢嘅甜度比Love Potion高

✨每叫一個主食就可以加$58升級做套餐,包頭盤,甜品同飲品;加$78包以上所講嘅之外仲可以將飲品升級做酒精飲品
黑松露野菌忌廉湯
Love  Potion
Golden  Beach
1991 瀏覽
2024-09-13
5 分鐘 (堂食)
黑松露野菌忌廉湯
朱古力慕絲蛋糕
Love  Potion
Golden  Beach
  • 藍莓芝士蛋糕
呢間我同朋友食過幾次😋環境座位舒服😌啱晒放工過黎邊食邊chill talk👭🏻每次有朋友入元朗我都會帶佢黎呢間🤪仲要佢係pet friendly🥰升級套餐+$58,有晒頭盤+甜品+飲品🥢頭盤🥢風乾火腿哈密瓜田園沙律🍈🥗個哈密瓜好甜,同埋切開有5大件😍可以同朋友share🥰另外沙律菜個醬好特別,係比較杰嘅黑醋醬,酸酸甜甜,好開胃🤤法式干邑龍蝦湯🦞好濃龍蝦味,應該係有加打碎左龍蝦殼,因為飲落有D口感😚🥢主菜🥢烤M7和牛、野菌、蘭王蛋王牛肉忌廉汁手工意大利麵🐮 $168首先佢呢度嘅意粉係自己搓🥹呢點已經加晒分,然後佢口感係好煙韌個種好有嚼勁🤤出面比較少食到,佢呢款係有少少crossover日式,食落甜甜地,有少少壽喜燒嘅味道,牛肉高質真係有牛味😌下次黎我都要再encore呢款🤩日式甲羅燒、虎蝦、蟹棒手工意大利麵🦀🦐 $158個甲羅燒係重點🤩個蟹膏份量多,撈落個意粉度食都夾!個蝦係彈牙嘅😍用料唔差😉🍸飲品🍸基本上menu除左酒精嘅都可以揀,如果酒精飲品就套餐價再加$20,飲品都好特別🤩身為朱古力控🍫嘅我地揀左🌹 Rose chocolate 🌹飲落有D似士多啤梨朱古力🍓加埋玫瑰味好香🙂‍↕️🍵M

升級套餐+$58,有晒頭盤+甜品+飲品
🥢頭盤🥢
風乾火腿哈密瓜田園沙律🍈🥗

法式干邑龍蝦湯🦞
好濃龍蝦味,應該係有加打碎左龍蝦殼,因為飲落有D口感😚
🥢主菜🥢

日式甲羅燒、虎蝦、蟹棒手工意大利麵🦀🦐 $158

🍸飲品🍸
身為朱古力控🍫嘅我地揀左

🌹 Rose chocolate 🌹
飲落有D似士多啤梨朱古力🍓加埋玫瑰味好香🙂‍↕️

🍵Matcha chocolate🍵
飲落就係溶左嘅抹茶朱古力😝兩杯都唔會太甜!

🍧甜品🍧
藍莓cheesecake🫐
口感結實,濃cheese味🧀

另外再➕$48試左
Green Tea Tiramisu🍵
呢個大推,我地一啖接一啖咁食🙂‍↕️係抹茶牛奶味,個cream唔會膩,甜度適中!個餅餅唔會浸到好淋😍

尋晚Happy Friday放左工當然冇咁早返屋企啦🤣去左元朗躝下街😝行到咁上下見餓餓地,係門口見到呢間「Proton」嘅工業水泥風裝修幾吸引喎!就去試一試先得😋脆香軟殼蟹、虎蝦、蟹籽粉紅汁手工意大利麵 $158 + $58 頭盤+甜品+飲品 頭盤:風乾火腿哈密瓜🍈田園沙律🥗甜品:朱古力慕絲蛋糕飲品:Rose Strawberry Latte即叫即整嘅手工意大利粉🍝熱辣辣上枱😊仲有新鮮即炸嘅軟殼蟹,夠哂大隻😬仲有爽口彈牙嘅虎蝦!真係相當之豐富👍 頭盤仲有Parma ham配上哈密瓜真係好夾!唔會過咸 或 過甜😋安格斯牛肉漢堡包薯條🍔 $128 + $58 頭盤+甜品+飲品 頭盤:法式干邑龍蝦湯🦞甜品:藍莓芝士蛋糕飲品:Golden Beach Yuzu Lemon Pineapple Soda頭盤嘅龍蝦湯十分之濃郁!食主菜前飲可以暖一暖胃!等到之後食慾大增😋安格斯牛肉漢堡包非常之巨型😍而且塊安格斯牛肉超級厚!厚得黎又唔會韌!仲配埋雙色芝士🧀岩哂小編口味😬

頭盤:風乾火腿哈密瓜🍈田園沙律🥗
甜品:朱古力慕絲蛋糕
飲品:Rose Strawberry Latte

頭盤:法式干邑龍蝦湯🦞
甜品:藍莓芝士蛋糕

2024-09-14 296 瀏覽
📍元朗人氣工業風Cafe — 𝙋𝙧𝙤𝙩𝙤𝙣 ☕️✨𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )🐂🍔安格斯牛肉漢堡包薯條 $98呢個漢堡包真係好誇張,超大舊!🤩中間嗰層安格斯牛肉勁厚切,而且食得出係手打牛肉,肉味好濃厚🤤🥩再加埋個烤大啡菇更惹味,咬落去爆曬汁好滿足🥰如果唔鍾意大啡菇仲可以選擇牛油果或者三色芝士做配料🙌🏼另外值得一提嘅係薯條真係炸得好香脆,唔係普通嘅薯條🙂‍↕️真係好高質🥴👍🏼🍳🥗All day breakfast $128好豐富嘅全日早餐🤤特別鍾意呢度嘅酸種麵包🥖另外炒滑蛋好嫩滑,薯餅都好香脆,沙律菜好新鮮,大啡菇仲要勁Juicy!🥺而且仲有德國腸、煙三文魚同埋煙肉🥓份量都好大,食完真係會好飽🤰🏻大滿足!💯🥥Dirty Coconut (Iced) $50呢杯特飲用咗椰奶取代鮮奶,椰子味好出~而且呢杯dirty嘅layer做得好好,真係做到「上熱下涼」,分層效果好靚😻飲完第一啖熱嘅expresso之後就飲到淡淡椰香,好推薦呢杯!😙🤎☕️Mocha (hot) $38咖啡飲落好順滑,而且朱古力味好香濃🥰🍫拉花圖案好靚好特別,feel到好用心🥹❣️價錢亦唔貴~好抵!😆🥭🥞芒芝雪
📍元朗人氣工業風Cafe — 𝙋𝙧𝙤𝙩𝙤𝙣 ☕️✨

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )

🐂🍔安格斯牛肉漢堡包薯條 $98

🍳🥗All day breakfast $128

🥥Dirty Coconut (Iced) $50

☕️Mocha (hot) $38

🥭🥞芒芝雪山 $80
甜品就有第二個胃🤤難得見到啲咁特別嘅甜品就忍唔住試吓😻呢個甜品主要由芒果粒、Croffle、芝士蛋糕同雪糕組成😋有一大舊新鮮芒果肉,都真係幾甜🥭不過隔籬擺盤嗰啲就係罐頭芒果粒,味道就假少少🥹如果全部都係新鮮芒果肉會加分🫣croffle係啱啱整起嘅,好鬆軟🧇雪糕好creamy同croffle好夾!而芝士蛋糕就味道一般~

✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽

Overall成間餐廳比我嘅用餐體驗都好好🫣💖員工服務態度有禮,而且環境都坐得幾舒服,餐廳仲要係pet-friendly,毛孩可以坐室外🐶😆lunchtime仲要免加一!唯一缺點就係遠咗少少🤣如果住新界嘅朋友仔都不妨嚟試吓~

賣相:🌟🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟💫
推薦度:🌟🌟🌟🌟

📍 𝙋𝙧𝙤𝙩𝙤𝙣

🔖地址:元朗教育路83號地舖

⏰營業時間:星期一至日 11:30-22:00

2024-09-07 229 瀏覽
難得去到元朗,搵咗間好靚嘅工業風Cafe食飯喺門口就俾呢個打卡位吸引晚餐有套餐選擇,價錢合理,飲酒加甜品加錢菜都只係加$78相信餐廳係主打手工意粉,有半個Menu都係,海鮮同扒類價錢都合理前菜我哋揀咗風乾火腿哈密瓜,同埋煙三文魚牛油果沙律,個人比較鍾意Parma Ham 鹹香味好足飲品就係凍latte同菠蘿味啤酒主菜揀咗💟龍蝦虎蝦太子手工意粉$198個意粉係近期食過最最最好食嘅手工意粉,超級驚喜意粉麵質偏厚身,每一條面都掛滿龍蝦味湯汁,加埋蟹籽嘅口感,會喺口腔爆開,超級濃郁,每食一啖都忍唔住講好好食💟安格斯牛肉漢堡塊扒$128塊牛肉超厚身,啖啖肉,好Juicy而且可以自選配菜,我今次就揀咗大啡菇跟餐甜品都有2款可以揀,MOCHA蛋糕,不過不失另一份加$48升級咗做Dirty Tiramisu個樣好IG Able,非常適合打卡,略甜咗少少,不過mousse非常軟滑,整體唔錯
難得去到元朗,搵咗間好靚嘅工業風Cafe食飯

喺門口就俾呢個打卡位吸引
晚餐有套餐選擇,價錢合理,飲酒加甜品加錢菜都只係加$78

飲品就係凍latte同菠蘿味啤酒
主菜揀咗💟龍蝦虎蝦太子手工意粉$198
個意粉係近期食過最最最好食嘅手工意粉,超級驚喜

💟安格斯牛肉漢堡塊扒$128
塊牛肉超厚身,啖啖肉,好Juicy
而且可以自選配菜,我今次就揀咗大啡菇

跟餐甜品都有2款可以揀,MOCHA蛋糕,不過不失
另一份加$48升級咗做Dirty Tiramisu

• 香煎美國龍蝦(半邊)、虎蝦、蟹子蝦子龍蝦汁手工意大利麵
2024-09-05 223 瀏覽
係元朗附近收工 想揾啲cafe仔坐低食個飯係元朗大馬路附近 其實唔算好多cafe選擇呢間cafe仔正正就係係大馬路附近見佢開咗冇耐 外表好靚仔 決定入去試下呢到環境靜靜地 好舒服 坐位好寛敞闊落餐廳仲有塊落地大玻璃 望到外面街景放工入黎坐下 靜靜地食下野 覺得好唔錯餐廳外面仲設有户外座位 感覺放假黎都幾正天氣涼少少 坐係出面嘆下啡都咪話唔梳乎😎今日黎到叫左個意粉 升級左做套餐包埋頭盤 甜品 同埋 野飲 總共四樣野呢個價錢食到四樣野 其實係好抵食 試試佢地既食物咩質素先~🥗 櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式田園沙律本身諗住泰式沙律 都係一貫酸酸辣辣既味道點知第一啖咬落去好有驚喜😳呢到既醬汁 唔係普通酸酸辣辣既泰式風味反而係偏向鹹鮮鹹鮮既風味 配搭埋鹹香既櫻花蝦成件事好鮮味 好有驚喜 加上醬汁係辣辣地😋令到成件事更加惹味 完完全全感受到泰式嘅感覺🤣沙律菜大蝦都好新鮮 爽脆 而且份量非常大份呢款沙律係一款好有驚喜既頭盤😋🍝 櫻花蝦泰式冬陰公椰香海鮮手工意大利麵外表非常吸引 一上枱 熱辣辣出哂煙😍呢到既手工意大利麵 值得大家一試手工意大利麵比較粗身 好掛汁 口感偏向煙韌彈牙配搭埋泰式冬陰公椰香醬汁 蕃茄
係元朗附近收工 想揾啲cafe仔坐低食個飯

天氣涼少少 坐係出面嘆下啡都咪話唔梳乎😎

今日黎到叫左個意粉 升級左做套餐
包埋頭盤 甜品 同埋 野飲 總共四樣野
呢個價錢食到四樣野 其實係好抵食
試試佢地既食物咩質素先~

🥗 櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式田園沙律
本身諗住泰式沙律 都係一貫酸酸辣辣既味道

呢到既手工意大利麵 值得大家一試
手工意大利麵比較粗身 好掛汁 口感偏向煙韌彈牙
配搭埋泰式冬陰公椰香醬汁 蕃茄帶出黎酸甜既味道
每一啖意粉都掛到適量既醬汁 好滿足😋
眼見見到海鮮份量好足料 食到咁上下發覺原來足足有三隻大蝦 三條大蟹棒 同好多粒青口🤪
相比坊間其他餐廳 呢到既海鮮份量比得好足

🍰 是日甜品 朱古力咖啡慕絲蛋糕
升級左做套餐之後 仲有甜品可以食😋
如果想揀自選menu上既甜品 可以加多小小錢升級
但呢款是日甜品一啲都唔求奇 仲好精緻🥰
朱古力咖啡味好夠濃郁 海綿蛋糕部分亦保持濕潤
細細件岩哂一個人食 唔太飽又滿足到食甜品既慾望😛
是日甜品 朱古力咖啡慕絲蛋糕(升級套餐優惠)

🍹 GOLDEN BEACH - YUZU LEMON PINEAPPLE SODA
呢杯野係呢個天氣飲好鬼爽 好清新☺️
柚子同菠蘿既味配合得好好
呢杯飲品如佢個名一樣 一飲落去飲到柚子既味道先 菠蘿既味道會隨住柚子味既後面
慢慢滲出黎 淡淡既菠蘿香味😋
令到杯飲品既味道多左個層次 冇咁單一 很不錯👍🏻
GOLDEN BEACH - YUZU LEMON PINEAPPLE SODA(升級套餐優惠)

🍝 櫻花蝦泰式冬陰公椰香海鮮手工意大利麵 $168
🌟升級套餐優惠(頭盤+甜品+飲品) $58
🥗 頭盤:櫻花蝦、虎蝦、金柚泰式田園沙律
🍰 甜品:是日甜品 朱古力咖啡慕絲蛋糕
🍹 飲品:GOLDEN BEACH - YUZU LEMON PINEAPPLE SODA
(另設加一服務費)
2024-09-04
櫻花蝦泰式冬陰公椰香海鮮手工意大利麵
是日甜品 朱古力咖啡慕絲蛋糕(升級套餐優惠)
1K
2024-09-03 162 瀏覽
元朗出名多嘢食,除咗大馬路一帶嘅地道餐廳小食之外,如果識得發掘嘅,其實仲有唔少靚靚打卡cafe!其中呢間走工業型格風嘅Proton,以灰黑色為主調,同人煙稠密嘅元朗形成強烈對比,所以放假就嚟到Proton,讓生活放慢步調,享受一份精緻嘅午餐。炸雞、炸蝦,炸單骨雞翼、脆香軟殼蟹、薯條呢個炸物拼盤份量十足,雖然邪惡度高,但同朋友嘆住咖啡share嚟食,真係唔錯!炸雞嘅外皮炸到香脆肉嫩,啖啖都係肉汁;炸蝦非常彈牙,好似食緊天婦羅咁;炸單骨雞翼就夠入味!整體嚟講,炸物質素相當有驚喜。蒜烤澳洲西冷扒午餐西冷扒用上蒜頭調味,所以上枱一刻已經蒜味撲鼻,而半熟嘅澳洲西冷扒口感鮮嫩,蒜味充分提升西冷肉味濃的特式,每一啖都食到充滿蒜香嘅肉汁。作為配菜嘅薯餅並冇因為唔係主角被忽略,濃厚嘅薯仔味加上咬落鬆脆嘅質感,再沾上另上嘅茄汁,真係簡單嘅美味。安格斯牛柳粒、煙鴨胸、芝麻燒肉汁意大利扁意粉另一份午餐就以安格斯牛柳粒嚟做主角,香濃嘅牛肉味當然有保證,粒粒切到一口大小嘅牛柳口感軟腍,鮮嫩多汁。扁意粉容易掛汁,甜甜嘅燒肉汁配上芝麻令意粉變得醒胃。

炸雞、炸蝦,炸單骨雞翼、脆香軟殼蟹、薯條

蒜烤澳洲西冷扒午餐

安格斯牛柳粒、煙鴨胸、芝麻燒肉汁意大利扁意粉

2024-08-18
2024-08-28 168 瀏覽
呢排返工好忙,人事方面又勞氣,最好搵同事一齊食lunch互相邊食邊呻😝我哋喺元朗教育路見到呢間西餐廳,裝修望落幾靚幾型格。佢menu都幾特別,係帶點日式+西式的fusion菜。我叫了set lunch,有前菜、麵包及主菜,另外飲品有半價優惠。前菜有得揀餐湯或沙律,我揀咗沙律。沙律係北寄貝沙律。有一塊北寄貝及胡麻汁伴生菜及火箭菜。北寄貝都算新鮮嘅,但如果有多一兩塊就更好啦😆 主菜係日本薩摩雞丸伴牛油果香草檸檬忌廉汁意粉。佢啲意粉係手工製,幾煙靭。個汁醬幾香牛油果味,都幾creamy,意粉可以掛到汁,都唔錯。至於雞丸都幾淋,正正常常無咩特別。我加咗杯飲品,係熱嘅Matcha chocolate,有好香濃嘅抹茶味!因為有朱古力嘅甜味,所以掩蓋咗少少抹茶嘅苦味,我覺得幾好飲👍🏻

至於雞丸都幾淋,正正常常無咩特別。

2024-08-16
-今次同朋友👭🏻去左間工業風嘅cafe打個卡🤤仲要食到自己中意食嘅甜品🍮我最愛嘅朱古力味🍫😍如果大家都中意工業風都可以去打下卡😙大家仲可以+$58升級做套餐❗️包括(頭盤+甜品+飲品)❣️呢個優惠一定抵過你單點😉中意食甜品嘅你更加可以再+$48升級甜品🤩保證你唔會後悔🤟🏻-🌟套餐-煙三文魚🍣牛油果🥑田園沙律多款色嘅新鮮沙律菜配上甜甜地嘅黑醋沙律醬,先嚟打開我哋個胃口🥳而且呢個沙律嘅份量都算多-濃情朱古力🍫🍰甜品揀左呢個濃情朱古力🍫呢個甜品會有2舊布朗尼同一大舊曲奇雪糕😍側邊會有啲朱古力醬再加埋脆片😽可以滿足到唔同口感🥰呢個甜品望落好邪惡😈但其實都唔會太過甜👍🏻-蘋果🍎菠蘿🍍番石榴,羽衣甘藍果汁🍹清新健康之選✨飲完可以消除甜品既罪惡感🤭🙈佢仲有幾款唔同mix埋嘅健康果汁🧃大家可以揀自己鍾意嘅試下😉-軟殼蟹牛油果煙三文魚🍣野菌意大利飯($168)軟殼蟹保持到酥脆而且唔膩🦀另外意大利飯🍚香滑creamy😋口感煙煙韌韌👍🏻再配搭埋牛油果清爽可口🥑最後煙三文魚同野菌嘅加入更加令成道菜式營養更加豐富之餘😍味覺嘅層次亦大大提升✨每一啖入口更有滿滿嘅蟹籽🤤-香煎鵝肝安格斯牛肉🥩漢堡包🍔薯條🍟($148)厚

今次同朋友👭🏻去左間工業風嘅cafe打個卡🤤

🌟套餐

煙三文魚🍣牛油果🥑田園沙律

濃情朱古力🍫🍰

蘋果🍎菠蘿🍍番石榴,羽衣甘藍果汁🍹

軟殼蟹牛油果煙三文魚🍣野菌意大利飯($168)

香煎鵝肝安格斯牛肉🥩漢堡包🍔薯條🍟($148)
厚切嘅安格斯牛肉上面鋪咗一大塊鵝肝😍鵝肝咬落去即刻係口中溶化🤤再配埋安格斯嘅肉汁滲透出嚟👏🏻呢個組合真係100分🈵
而佢嘅薯條亦都好出色👍🏻表面炸到完全金黃色💛熱辣辣仲脆卜卜👅真係幾有驚奇😳❤️
Name🏠Proton
Location📌:元朗教育路83號地鋪
價錢💰:香煎鵝肝安格斯牛肉🥩漢堡包🍔薯條🍟($148),軟殼蟹牛油果煙三文魚🍣野菌意大利飯($168),+$58升級做套餐,+$48升級甜品
2024-08-24 132 瀏覽
呢間店手工義大利麵真係有唔錯噶,晚市仲有$58升級套餐,頭盤到甜品一應俱全,超值!試咗嗰脆香軟殼蟹虎蝦蟹籽粉紅汁手工義大利麵,蟹香、蝦鮮、蟹籽脆,口感層次分明,麵條粗身有彈性,汁水掛得岩岩好,Creamy得嚟又惹味。仲有嗰法式鵝肝安格斯牛肉漢堡包薯條,漢堡扒多汁結實,鵝肝肥美不膩,加上蔬菜中和油分,包包鬆軟又香脆,真係食過返尋味!
2024-08-22 60 瀏覽
這家餐廳採用工業風格設計,以水泥灰牆身和簡約傢俱打造型格風格,是一家寵物友善餐廳。你可以在門口位置帶著寵物一起用餐。食物方面:1) 日式甲羅燒、大啡菇意大利飯$158喜歡吃蟹的人會很喜歡,蟹膏味道濃郁!一口意大利飯,混著蟹膏醬和大啡菇,一起送進口中,簡直是絕配。2) 脆香軟殼蟹、虎蝦、蟹籽粉紅汁手工意大利麵$158:高質手打意粉,口感有彈性,軟殼蟹很鬆脆。蕃茄汁的味道不會over 咗3) 飲品: - Love Potion Rose Lemon Soda - Golden Beach Yuzu Lemon Pineapple Soda4) 前菜: - 風乾火腿哈密瓜田園沙拉絕對要點,餐前享受一口甜甜的哈密瓜,非常開胃~搭配Parma Ham,帶點鹹味中帶甜。 - 樱花蝦、虎蝦、金柚泰式田園沙拉5) 甜品: - 推薦:芒芝雪山(期間限定)+$48。窩夫底層,配上雲呢拿雪糕,再以士多啤梨和藍莓點綴,還有藍莓芝士蛋糕

食物方面:
1) 日式甲羅燒、大啡菇意大利飯$158
2) 脆香軟殼蟹、虎蝦、蟹籽粉紅汁手工意大利麵$158:
3) 飲品:
- Love Potion Rose Lemon Soda
4) 前菜:
- 樱花蝦、虎蝦、金柚泰式田園沙拉
5) 甜品
2024-08-20 125 瀏覽
香煎美國龍蝦(半邊) 麻辣海鮮意大利飯 $210意大利飯一上枱便非常吸引 上面滿滿的配料 除了半邊龍蝦連鉗外 還有大蝦 青口和蟹棒 半邊龍蝦輕易拆出來啖啖肉 意大利飯偏多汁但口感煮得剛好 麻辣味特別得來又很夾 每一口意大利飯都帶點麻香味 好吃!安格斯牛肉漢堡包 配薯條 (雙色芝士) $128薯條絕對是一大亮點✨ 屬於粗身薯條還帶點薯皮 炸到金黃色熱辣辣上碟 忍唔住一條接一條 上層麵包帶有黑白芝麻 加上牛油焗得外脆內軟 安格斯牛肉很厚身但不會很乾 連埋蕃茄生菜同芥末醬一起吃剛剛好升級套餐+$58 會包頭盤、甜品及無酒精飲品另外upgrade甜品 Dirty Tiramisu +$48奶油口感很幼滑 手指餅浸滿了咖啡味 濕潤度剛剛好 外面加了數塊粟米片增加口感 唯一可惜是整體偏甜 減點糖會更好😉
香煎美國龍蝦(半邊) 麻辣海鮮意大利飯 $210

安格斯牛肉漢堡包 配薯條 (雙色芝士) $128

升級套餐+$58 會包頭盤、甜品及無酒精飲品
1K
2024-08-15 226 瀏覽
走走元朗的街道也有點點不勝唏噓不過有實力的店仍然在好像這家cafe Proton 身邊的舖關的關轉的轉但Proton依然排了一條小人龍水泥牆帶點工業風的裝潢最醒目的是一片大窗與室外連接這設計也真的挺大膽畢竟天氣反常的日子室外的位置被浪費掉感受到店家是為了氣氛不惜一切的匠人週末餐牌有意粉,沙律,all day breakfast店子小小的種類不少阿價錢和份量相符味道也是合乎我期望的而最驚喜的莫過於這裡的甜品了!難怪每桌都點了這個Dirty tiramisu 手指餅濕潤得剛剛好甜度控制得宜Cream軟綿綿上面的oreo和玉米片碎有畫龍點睛之效加一杯Dirty and iced americano作結如此美好的週末Starts with proton
走走元朗的街道也有點點不勝唏噓

最醒目的是一片大窗與室外連接

這設計也真的挺大膽
畢竟天氣反常的日子室外的位置被浪費掉
感受到店家是為了氣氛不惜一切的匠人

週末餐牌有意粉,沙律,all day breakfast
店子小小的種類不少阿

價錢和份量相符
味道也是合乎我期望的

而最驚喜的莫過於這裡的甜品了!
難怪每桌都點了這個

加一杯Dirty and iced americano作結
如此美好的週末
Starts with proton
2024-08-15 206 瀏覽
元朗工業風Cafe🍝脆香軟殼蟹、虎蝦、蟹籽粉紅汁手工意大利麵 $158扁意粉上面舖咗滿滿嘅蟹籽口感十分正,鮮茄汁再黏上咗蟹籽,配合滿分!仲有大大隻虎蝦,啖啖肉再配上蕃茄汁令蝦味更濃郁,最後唔少得嘅金黃香脆嘅軟殼蟹,原隻咁樣上碟真係好震撼,一咬開脆香嘅表面,然後軟殼蟹嘅鮮味真係回味無窮!🍔香煎鵝肝、安格斯牛肉漢堡包薯條 $148金黃嘅炸薯條,熱辣辣仲要用咗粗薯條,口感滿分!格斯牛肉再配上咗鵝肝,兩種嘅香氣渾然天成,厚切嘅安格斯牛肉上面鋪滿咗鵝肝,咬落去嘅鵝肝溶化喺味蕾,同時安格斯嘅肉汁在滲透出嚟,真係一種超級嘅享受!整個漢堡包嘅配搭仲要有蕃茄同半溶嘅芝士🧀真係好正!⬆️升級套餐優惠頭盤+ 甜品+酒精飲品 +$781️⃣法式干邑龍蝦湯每啖都係龍蝦鮮味!2️⃣再升級 Proton 甜品系列 +$48如果想再自選Menu入邊甜品 就可以加$48 我哋今次試咗芒芝雪山🥭窩夫上面有雪糕同cheese cake出面就有好多芒果伴碟~如果雪糕有得自選口味就更好3️⃣RISING SUNPINEAPPLE, LEMON GIN VODKA, SODA加一服務費Proton (元朗)元朗教育路83號地舖
元朗工業風Cafe

🍝脆香軟殼蟹、虎蝦、蟹籽粉紅汁手工意大利麵 $158

🍔香煎鵝肝、安格斯牛肉漢堡包薯條 $148
金黃嘅炸薯條,熱辣辣仲要用咗粗薯條,口感滿分!

⬆️升級套餐優惠
頭盤+ 甜品+酒精飲品 +$78
1️⃣法式干邑龍蝦湯
每啖都係龍蝦鮮味!
2️⃣再升級 Proton 甜品系列 +$48

3️⃣RISING SUN

加一服務費

Proton (元朗)
元朗教育路83號地舖