4天前 63 瀏覽
如果不是朋友帶我上來我真的完全不知道有一間環境好又有天台酒吧,當天未到晚飯時間所以先在Rooptop chill下,然後再往室內,內外環境很優雅,看起來很舒服。首先坐下來服務員即時送上餐前小食煙三文魚魷魚多士令人開胃。再點了 Salad和主菜:-Caesar 🥗 有大量沙律菜,煙肉粒好有咬口,不是平時的乾煙肉,新鮮提胃。Carabinero Linguine 🦐Jumbo Red Prawn squid-ink linguine是墨魚汁意粉彈牙,這裡有出名的西班牙大紅蝦,幼嫩充滿鮮甜,意粉還有蝦醬汁味道。Iberico Pluma 🐷Tender Iberian Pork, roasted potato, padron peppers, honey mustard烤西班牙橡果黑毛豬特別香,肉質肥瘦適中,肉質和色澤有點像和牛,而且軟滑,我喜歡輕甜蜜糖芥未醬一齊吃,再咬口烤薯仔,好滿足。最後一定要吃甜品心太軟才覺得是一頓整齊的晚餐。Chocolate Lava Cake with Banana& Caramel Ice-cream🥤 Drinks Virgin Sangria 和 Earl

首先坐下來服務員即時送上餐前小食煙三文魚魷魚多士令人開胃。

再點了 Salad和主菜:-
Caesar 🥗
有大量沙律菜,煙肉粒好有咬口,不是平時的乾煙肉,新鮮提胃。

Carabinero Linguine 🦐

Iberico Pluma 🐷

最後一定要吃甜品心太軟才覺得是一頓整齊的晚餐。
& Caramel Ice-cream

🥤 Drinks
Virgin Sangria 和 Earl Gray
“Sangria” 是有Grape Juice, Mixed Fruits (Watermelon, Green Apple,Orange) Fresh Mint, Sparkling Water 混合而成好清香,果汁味濃。

2024-12-04
  • Welcome Bread
  • Carabinero Linguine
2024-12-07 794 瀏覽
Bookmark 咗好耐呢一間位於中環威靈頓街 M88 20 樓嘅西班牙餐廳「Quiero Más 」,朋友推介佢哋嘅weekend Brunch 勁抵食而且質素好高,只需要每位 $ 338就可以享用四款 Tapas、一款主菜和一款甜品,而且這裏位於高層位置,餐廳內大量落地玻璃座位可以遠眺中環景色,景觀一流,可以在這裏悠悠閒閒度過一個下午👍⭐️Weekend Brunch $ 338 ppEvery Sat~Sun & PH 12 - 3:30PM✨Tapas 每位可選擇四款▪️Spanish Cold Cuts and Cheese with Crystal Tomato Bread 西班牙凍肉、芝士配上新鮮蕃茄香蔥麵包多士,最喜歡吃巴馬火腿和沙律味腸鹹香惹味,配上清新嘅多士,非常滋味▪️Scallop Ceviche, Avocado Mousse, Lemongrass-Vinaigrette帶子配上酸橘汁、牛油果慕斯和檸檬草油醋汁,味道鮮味帶酸香,好新鮮嘅味道▪️Gambas, Garlic-Chilli Prawns蒜片橄欖油味道香香辣辣,大蝦浸滿蒜油,入口油潤充滿蒜香,而且蝦肉爽口

⭐️Weekend Brunch $ 338 pp

✨Tapas 每位可選擇四款

蒜片橄欖油味道香香辣辣,大蝦浸滿蒜油,入口油潤充滿蒜香,而且蝦肉爽口又彈牙

▪️Broken Eggs with Chorizo
煎半熟蛋配上西班牙火腿炒蘑菇,鹹香美味,仲有即炸粗薯條沾上流心蛋黃汁,令薯條增添滋味

▪️Beef Tartare with Crostini (+38)
牛肉他他肉質鮮嫩,調味非常好,口感煙煙韌韌又Juicy充滿牛肉香,味道一流

▪️ Barca Hamachi, Heirloom tomatoes, Brioche (+48)油甘魚粒粒非常鮮味,配上清甜原種蕃茄和奶油卷麵包,清新的頭盤

▪️Fresh Fine de Claire Oyster (2pcs) (+78)
新鮮生蠔雖然細細隻,但蠔味濃郁口感清爽

▪️Pan-seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam (+88)煎鵝肝外脆內軟,配上牛油厚多士和無花果果醬,超級好食

✨The Main Event
▪️ QM Signature Suckling Pig, Pumpkin Puree,
Roasted Rosemary Potatoes, Jus
最傳統的西班牙烤乳豬,豬皮超級香脆,肉質嫩滑帶點點肥膏,配菜有南瓜蓉、迷迭香烤薯和法國小西蘭花

▪️Dry-Aged Wagyu Bavette, Mashed Potato, Sauteed Spinach (+48)熟成和牛肉味香濃,肉質口感鮮嫩無比,配上燒汁好惹味,配菜有焗薯和牛油炒菠菜,配合牛扒非常美味

✨A Sweet Finale
▪️Churros with Chocolate Dip
炸得香脆沾滿砂糖,配上濃調嘅朱古力醬,簡直就是最佳拍檔
▪️Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Coulis巴斯克焦香芝士蛋糕,綿密口感的配上集會果醬,味道酸甜濃郁

✨Drinks
▪️Virgin Sangria $ 98
一款冇酒精的傳統西班牙特飲,用上提子汁、梳打水和新鮮水果,傳統的美味

▪️Lychee Green $ 98
荔枝、薄荷、柑橘、薑汁汽水、蘇打水,味道充滿荔枝的甜香

• QM Signature Suckling Pig
  • Steak Tartare
2024-11-13 2396 瀏覽
為了慶祝朋友的生日,特意選了這間優雅而富有情調的餐廳。這裡的環境非常適合慶祝,還有戶外座位,讓人可以悠閒地享用美食和飲品,感受輕鬆的氛圍。美食精緻可口,帶來浪漫的用餐體驗。Chefs Tasting $498 x236-Months Iberico Jamon先來火腿界的天花板,36個月的伊比利火腿,肉質細膩油潤,散發著誘人的鹹香,每一口都是幸福的滿足,搭配香脆的蕃茄多士,清新可口。Southern Seas - Scallop Ceviche刺身級帶子肥美鮮嫩,以檸汁醃製酸甜開胃,加上蔥油香茅醋汁和牛油果慕絲,層次豐富,超好味。Perfectly Pink-ish - Gambas - Sweet Prawns蒜油煮的大虎蝦肉質彈牙,蒜香四溢。Dos Dias Patatas薯仔千層糕外層酥脆,內裡鬆軟,口感特別,令人印象深刻。Pan-seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam +$88香煎鵝肝厚切,表面金黃酥脆,入口即溶,搭配香甜的無花果醬和脆多士,讓人回味無窮。QM Signature Suckling Pig乳豬皮脆肉嫩,
為了慶祝朋友的生日,特意選了這間優雅而富有情調的餐廳。

美食精緻可口,帶來浪漫的用餐體驗。

Chefs Tasting $498 x2
36-Months Iberico Jamon
蒜油煮的大虎蝦肉質彈牙,蒜香四溢。
Dos Dias Patatas
薯仔千層糕外層酥脆,內裡鬆軟,口感特別,令人印象深刻。
QM Signature Suckling Pig
乳豬皮脆肉嫩,搭配香甜的南瓜蓉,有效中和了油膩感,還有西班牙青椒和薯角,讓整道菜誠意十足。
QM Signature Suckling Pig
巴塞隆納海鮮飯,飯粒鮮味十足,焦香四溢,海鮮足料,青口、蜆肉、魷魚、大蝦等皆見,水準不俗。
Crema Catalana
奶凍入口軟滑,焦糖風味濃郁,好高質。
Crema Catalana
Chocolate Lava Cake with Banana & Caramel Ice-cream +$108
心太軟外層脆口,內裡流心的朱古力漿濃郁香滑,令人陶醉。搭配香蕉雪糕,散發著迷人的蕉香,讓人一口接一口,回味無窮。
Basque Burnt Cheesecake
巴斯克蛋糕口感綿密,甜而不膩,搭配酸甜的紅莓雪葩,讓人感到清新解膩,為今晚的美好餐點畫下完美的句號。
2024-11-11
5 分鐘 (堂食)
  • Southern Seas
One of my favorite Italian cuisines in Central 🤩一坐低侍應就會送上三文魚青瓜多士作為welcome tapas❤️what a sweet treat!-Give a Flying Fig, Pan-fried Fole Gras with spiced apple compoteand fresh figs on buttered brioche呢道tapas一定一定要叫!真係太好味😋千萬唔好走寶!-Red Snapper "Robespiere", Tomato, capers & mild-spice piparras with white wine butter sauce 魚肉口感紮實,鮮嫩很滑,搭配醬汁很香口😋推介!-Perfectly Pink-ish (4pcs), "Gambas" - Sweet Prawns, braised to coral perfection dressed with chili and garlic一上檯已經聞到好香的味道🤤蒜蓉味道好濃郁,蝦肉彈牙好新鮮👍🏼-Southern Seas, Fre

-Southern Seas, Fresh Scallop Ceviche alonaside âvocado
mousse with a shallot-lemongrass vinaigrette 帶子切片厚度適中口感新鮮入口即溶😋搭配source令口感更豐富👍🏼

-Pulpo a la Gallega, Tender Galician Grilled Octopus - steamed,
grilled, served on creamy mashed potatoes八爪魚腳好厚身,烤得好香口,口感軟綿😆

-甜品係Basque Burnt Cheese Cake with
Mixed Berries Sorbet, 如果唔想太甜一定係揀呢個甜品,超好吃

-QM Colada (Coconut Milk, Pineapple Juice, Milk Cream)椰奶味香濃仲有無花果味都濃郁🍹

-Virgin Sangria都係一如我預期酸酸甜甜好Fresh,好好飲🍹
  • Perfectly Pink-ish
  • Give a Flying Fig
  • Scallop  Ceviche
  • Scallop Ceviche
2024-09-11 3903 瀏覽
星期日終於有機會和老公到中環Quiero Más 吃Weekend BrunchHK$338 一位 有4款 TAPAS + MAIN + SWEET FINALE部分菜式要另加 HK$38-782 小時Free Flow Package HK$218 ppTAPAS 我們每款一碟, 可以試哂8 款!Tapas的好處就是可以樣樣試少少🦪Fresh Fine de Claire Oyster 我們一致認為的MVP,生蠔非常新鮮,鮮甜味美,蠔味濃郁亦有點Creamy 👍🏻🦵🏾Spanish Cold Cuts and Cheese with Crystal Tomato Bread估不到的驚喜😍份量很多,風乾黑毛豬火腿肉質柔軟,保留到充足油分,鹹香惹味👍🏻佐酒一流😋蕃茄麵包好香脆,酸甜開胃❗️必點‼️🪿Pan-seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam正常發揮,鵝肝尚算肥美,不過就未煎出入口即溶的那種質感,但味道是很好的🥑Scallop Ceviche, Avocado Mousse, Lemongrass-Vinaigrette帶子刺身好
部分菜式要另加 HK$38-78

🦪Fresh Fine de Claire Oyster

帶子刺身好爽甜,配牛油果蓉、香茅醋汁,感覺清新

🍤Gambas, Garlic-Chilli Prawns
Tapas必食!蒜油蝦好好食🤩好大隻虎蝦,蝦頭有好多鮮甜蝦膏,蝦肉好爽,吸收盡蒜油的精華👍🏻

🍟Broken Eggs with Chorizo
另一個驚喜,半熟蛋配炒蘑菇加薯條!薯條除了點茄汁之外,這個配搭又好夾啊!好吃

🐮Beef Tartare with Crostini
他他牛肉新鮮嫩滑,調味用香草、洋蔥、芥辣、鹽和黑椒,調配得恰到好處

🐟Barca Hamachi, Heirloom tomatoes, Brioche
油甘魚都很新鮮,味道相對牛肉他他就淡了一點,可能先食呢個會好啲

來到這個時候都還有胃口食主菜,皆因之前Tapas全部都好開胃

🥘Seafood Paella Barcelona (Minimum 2 persons)
好有驚喜🤩🤩一上枱就已經聞到好香的海鮮味!個人認為飯🍚是主角,每顆飯粒都被香濃嘅海鮮醬汁滿滿包圍,個飯真的好好食😋😋虎蝦都好爽口彈牙,同樣有好香濃的蝦膏,其他海鮮都好新鮮!必點‼️

可能之前的菜式實在太驚艷,甜品個人覺得一般水準

🍫Churros with Chocolate Dip
已經是即食,可惜唔脆,味道還好

🍰Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Coulis Catalan cream
份量就是一小件剛剛好,甜度不算高,味道不錯

🍹Virgin Sangria
餵母乳的我暫時不適宜飲酒,來杯Virgin Sangria 同樣有Feel 😎個底用咗葡萄汁加Sparkling Water,浸住不同水果,好好飲👍🏻

🍹Salted Sweet and Sour
杯邊塗上海鹽,酸酸甜甜的新鮮西柚汁,混合百里香及梳打,味道清新,不過我還是鐘意Virgin Sangria 多點

餐廳環境好靚,景觀好開揚,
好像還望到動植物公園的部份山景!除了有室內座位,天台還有一個露天的小型酒吧區!唔落雨坐上去應該幾chill嘅
  • Signature Seafood Paella Barcelona
  • Scallop Ceviche
3天前 20 瀏覽
高質 美景 性價比極高 很滿意這餐廳可能系我系香港 食過最好食的西班牙菜!上一層 更有大天台 一覽無遺食完飯 可以上黎Chill~.✨🦪Fresh Fine de Claire Oyster蠔 (2pcs) ➰1份4隻 太滿足我地配有檸檬🍋 同薄荷醬汁 不需加配料都好好食鍾意礦物味 蠔肉雖小但飽滿食完果種礦物味 久久不能散 好回味.✨Foie Gras 2 PCs (STM) 鵝肝 配無花果 加上果香味 可解鵝肝油膩 食落口 口腔內有鵝肝酥脆香帶少少甜有2件太好了 可以再回味一次!為左呢個菜色 可以再黎呢間餐廳 回味無窮.✨🦐Perfectly Pink-ish - Gambas - Sweet Prawns辣椒🌶️同大蒜🧄 香味俱全 蝦肉彈牙.✨🐖QM Signature Suckling Pig 乳豬乳豬皮脆肉嫩 點上南瓜泥🎃 即時提升鮮甜度原條青椒🫑 脆口解油膩.✨🍚Signature Seafood Paella Barcelona (Minimum 2 Persons) 巴塞羅那招牌海鮮飯(最少2人)配料十足 醬汁味道特別無飯蕉 但仍然好香 鮮味十足.✨🍷Wine Pair
高質 美景 性價比極高 很滿意這餐廳
可能系我系香港 食過最好食的西班牙菜!
上一層 更有大天台 一覽無遺
食完飯 可以上黎Chill~

1份4隻 太滿足我地
配有檸檬🍋 同薄荷醬汁 不需加配料都好好食
鍾意礦物味 蠔肉雖小但飽滿
食完果種礦物味 久久不能散 好回味

✨Foie Gras 2 PCs (STM) 鵝肝
配無花果 加上果香味 可解鵝肝油膩
食落口 口腔內有鵝肝酥脆香帶少少甜
有2件太好了 可以再回味一次!
為左呢個菜色 可以再黎呢間餐廳 回味無窮

辣椒🌶️同大蒜🧄 香味俱全 蝦肉彈牙

乳豬皮脆肉嫩 點上南瓜泥🎃 即時提升鮮甜度
原條青椒🫑 脆口解油膩

配料十足 醬汁味道特別
無飯蕉 但仍然好香 鮮味十足

✨🍷Wine Pairing +$198@人 (3杯 紅 白 香檳)
好飲 不澀 有回甘 能夠提升成餐飯既品質

甜品
➰🍮Crema Catalana 加泰羅尼亞焦糖奶凍
Spain's famous
西班牙著名的焦糖味
奶凍軟滑 極力推介 除咗重焦糖味 仲有重酒味
係我食過最入味嘅奶凍

➰🍰Basque Burnt Cheesecake 巴斯克芝士蛋糕
甜但不膩 配紅莓醬 酸酸甜甜 令人愛不釋手
2024-12-09
  • Paella Barcelona
  • QM Signature Suckling Pig
  • Suckling Pig
  • Crema Catalana
  • Foie Gras
  • Fresh Fine de Claire Oyster
位於中環巿中心(蘭桂坊附近),主打現代地中海精緻菜式,室內環境時尚優雅,透過玻璃窗飽覽中半山夜景。上一層天台有個室外露天酒吧區,適合公司或大班朋友開Party。星期六日有Bruch menu,可以任食乳豬一邊睇表演。晚餐$498/人,有7道菜[TO START ]36個月黑毛豬風乾火腿配多士鹹香的36個月的伊比利火腿配上香脆的蕃茄多士。一開始就感受到西班牙的熱情。帶子配牛油果蓉帶子刺身口感鮮嫩配上順滑的牛油果慕絲,清新又開胃。[TO WARM UP ]西班牙傳統蝦多士急凍虎蝦經過烹煮仍肉質爽口,蒜香味十足,配香脆多士口感豐富。千層薯仔酥外脆內軟,層次分明,香氣十足。[THE MAIN EVENT ]QM Signature 烤乳豬乳豬皮香脆可口,肉質綿密口感,配有青椒仔、原味薯角和南瓜蓉。[THE GRAND EVENT ]西班牙海鮮飯米飯香而不膩,海鮮融入米飯,香味十足。[A SWEET FINALE ]芝士蛋糕口感綿密豐滿,甜而不膩。
星期六日有Bruch menu,可以任食乳豬一邊睇表演。

晚餐$498/人,有7道菜

[TO START ]
36個月黑毛豬風乾火腿配多士

帶子配牛油果蓉
帶子刺身口感鮮嫩配上順滑的牛油果慕絲,清新又開胃。

[TO WARM UP ]
西班牙傳統蝦多士

千層薯仔酥
外脆內軟,層次分明,香氣十足。

[THE MAIN EVENT ]
QM Signature 烤乳豬

[THE GRAND EVENT ]
西班牙海鮮飯
米飯香而不膩,海鮮融入米飯,香味十足。

[A SWEET FINALE ]
芝士蛋糕
口感綿密豐滿,甜而不膩。
Quiero Mas價錢: $398 (restaurant week)/ +$180 lobster好味程度: 其他4/5, 龍蝦0/5!!服務🍴: 4.3/5環境🗾: 4/5性價比🥢: /回頭率😚: 1/5 nonono-就來到聖誕,西餐當然係一個最好選擇!呢間西班牙菜係社交平台見到好吸引,前排book左試試。去到雖然有book,但等左起碼15分鐘都未比到為止我地,店員都好貼心送上sangria飲住得🙂‍↕️ 佢地的景色望到中環半山一帶,唔錯。-✅✅Iberico jamon with crystal tomato bread. 麵包脆到好似餅乾crackers咁,上面的🍅蓉濕潤又酸maymay,好清新。加伊比利亞火腿食一農味一淡味,balance到。伊比利亞火腿質素幾好,有油脂的甘香,色澤又靚,味道唔會死鹹🤩 -✅✅Scallop ceviche. 刺身帶子片配蒜汁同牛油果蓉,開胃得來特顯帶子的鮮甜。仲灑上啲炸蒜,又幾香口👍🏻-✅Truffle & cheese bikini. 麵包綿密鬆軟,烘到脆脆但唔油膩。入面係滿滿的芝士同菇菌味,芝士係拉到絲的mozarella🤗-✅Iber
Quiero Mas
好味程度: 其他4/5, 龍蝦0/5!!
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: /
回頭率😚: 1/5 nonono

✅Iberico ham & cheese croquette. 炸得香脆,入面綿密的薯蓉加巴馬火腿的鹹香,唔特別,但好食的😋
✅✅Garlic chili prawn. 蝦都大隻,個頭新鮮橙色。肉質爽彈🥳蒜頭味好香,仲有好多蒜粒,唔算好油。麵包要來沾都ok。

🆗Seafood paella. Paella的海鮮味唔濃,expect係會好香蝦湯/龍蝦湯味!但佢只係西湯的鹹味,冇海鮮感覺🤨同埋海鮮都頹頹地。啲蜆好細又乾。青口正常。呢到的蝦冇蒜油蝦咁香,肉質軟啲。如果無隻龍蝦都dry…
❌half boston lobster. 最幣係呢半隻龍蝦🦞已經唔大,肉基本係得個身個短短,但要加錢係超嬲,因為佢仲要係霉的,無鮮甜味都算,但個肉質係唔新鮮到癲,霉到係一patpat‼️🤮 為打卡而叫但好失望啊啊啊啊啊

✅Basque burnt cheesecake. 覺得唔係好似basque cheesecake,係普通cheesecake,因為唔係好有巴斯克的焦香味🤫 不過cheesecake個餡係軟滑的,同埋都香芝士的奶味。

✅Churros with chocolate dip. 正常,因為入面唔夠鬆軟🤔 成條有啲硬。兩個甜品我會中意cheesecake多啲!
整體係tapas好食,paella唔好食,甜品正常😳小小失望,特別隻龍蝦霉… 唔知其他main會唔會好d又或者係我唔好彩呢!
今日同朋友去開附近,冇意中搵到呢間餐廳,我哋嗌咗brunch set。呢間餐廳真係好吸引,特別係佢哋嘅西班牙ham同芝士拼盤,配上番茄麵包,味道簡直係一流。啲海鮮方面,Scallop Ceviche配上牛油果慕斯同檸檬草醋汁,口感清新,令人一試難忘!如果你鍾意食蝦,Cambas嘅Garlic-Chilli Prawns就一定要嚟試下,蝦肉鮮嫩,辣味適中,非常開胃。再加埋Broken Eggs with Chorizo,個味道搭配得恰到好處,真係食到唔停口。當然,Beef Tartare with Crostin亦都係一個唔可以錯過嘅選擇,搭配脆脆嘅Crostini,口感層次豐富。而Barca Hamachi配上番茄同Brioche,味道亦相當出色,絕對值得一試。如果你鍾意生蠔,可以嚟食 Fresh Fine de Claire Oyster,鮮美無比,令人回味無窮。而Pan-seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam,則係一份非常奢華嘅享受,香滑嘅鵝肝加上甜嘅無花果,真係食過返尋味。講到主菜,QM Signature Suckli

講到主菜,QM Signature Suckling Pig係一個必點嘅招牌菜,搭配南瓜泥同烤迷迭香薯仔,味道豐富,口感酥脆。而Dry-Aged Wagyu Bavette配上馬鈴薯蓉同炒菠菜,肉質鮮嫩,令人食得心滿意足。

最後,甜品方面,Churros with Chocolate Dip同Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Coulis都係唔可以錯過嘅,甜而不膩,為呢餐brunch畫上完美句號。呢到仲有一個露天小型酒吧區,星期六日有個 brunch menu可以任食乳豬同表演。Quiero Más真係一個值得再來嘅地方!
2024-12-15 0 瀏覽
今日阿囡去左做義工,趁機帶媽媽來中環嘆一下西班牙美食, 這間餐廳還有露台位置, 如果晚上來happy hour 或晚餐應該都頗浪漫 。 今日我們兩人點了weekend brunch: 我們二人剛剛好可以點8款Tapas ,可以全部都試一下: 西班牙冷肉和芝士配水晶番茄麵包:冷肉和芝士的搭配非常經典,水晶番茄麵包帶來清新的口感,完美平衡了冷肉的鹹香。帶子刺身配香茅油醋:新鮮且嫩滑,搭配的醬汁提升了海鮮的鮮甜味。 蒜香大蝦:大蝦肉質彈牙,蒜香濃郁,每一口都充滿了地中海風情。西班牙香腸炒蛋:香腸的鹹香與炒蛋的嫩滑相得益彰,是一道非常適合早午餐的菜品。牛肉他他:牛肉他他質地細膩,味道鮮美,搭配麵包一起食用更添風味。油甘魚刺身:油甘魚刺身肥美,配上特製醬汁,酸甜適中,非常開胃。生蠔:生蠔新鮮多汁,海味十足。香煎鵝肝:鵝肝入口即化,濃郁的口感令人難以忘懷。 主菜:招牌烤乳豬:乳豬皮脆肉嫩,經過低溫慢煮處理,肉質軟嫩,味道香濃。乾式熟成和牛:和牛肉質鮮嫩多汁,熟成的過程讓肉味更加濃郁。 媽媽喜歡吃魷魚,另點了燒魷魚,外面燒得很香,入裡還juicy, 媽媽大讚呢! 甜點: 芝士蛋糕質地綿密,甜而不膩,

我們二人剛剛好可以點8款Tapas ,可以全部都試一下:

生蠔:生蠔新鮮多汁,海味十足。

香煎鵝肝:鵝肝入口即化,濃郁的口感令人難以忘懷。

主菜:

乾式熟成和牛:和牛肉質鮮嫩多汁,熟成的過程讓肉味更加濃郁。

甜點: 芝士蛋糕質地綿密,甜而不膩,為整頓餐點畫上完美的句號。

下次要帶埋爸爸同阿囡黎嘆下先。

2024-12-14 0 瀏覽
同朋友都好鍾意西班牙菜今次黎到呢間餐廳😆真心每一樣都好味仲要有個好chill既天台位置好適合同朋友嚟聚會.💎$188 Barca Hamachi這道Barca Hamachi口感細膩鮮魚的鮮美與調味搭配得宜魚肉入口即化🥹非常適合那些喜愛新鮮海味的食客十分有層次感.💎$58 Crystal Tomato Bread番茄麵包是開胃的絕佳選擇麵包外皮酥脆,內裡鬆軟加上番茄的甜美和清新的香氣讓每一口都感到滿足簡單卻不失風味,值得一試✨.💎$288 Suckling Pig 這道Suckling Pig肉質鮮嫩外皮非常香脆完美展現了廚師的烹飪技藝肉汁在口中流淌👍🏻😆每一口都讓人陶醉附上的配菜也恰到好處平衡了整體的風味。.💎$288 Pan Fried Foie Gras 煎鵝肝是我此行的亮點之一柔滑的口感與豐富的風味令我驚喜不已配上烤麵包突出了整體的風味層次😎讓這道菜展現完美的和諧 .💎$298 Red Snapper 紅鯛的呈現極其精美肉質鮮嫩這道菜的調味恰到好處使魚的天然鮮味得以充分展現🫶🏻搭配的醬汁和蔬菜增添了口感的層次感也讓整道菜更添色彩 .💎$78 Sautéed Spinach這道炒
同朋友都好鍾意西班牙菜

非常適合那些喜愛新鮮海味的食客
十分有層次感
💎$58 Crystal Tomato Bread

番茄麵包是開胃的絕佳選擇
麵包外皮酥脆,內裡鬆軟
加上番茄的甜美和清新的香氣
讓每一口都感到滿足
簡單卻不失風味,值得一試✨
💎$288 Suckling Pig

這道Suckling Pig肉質鮮嫩
外皮非常香脆
完美展現了廚師的烹飪技藝
肉汁在口中流淌👍🏻😆
每一口都讓人陶醉
附上的配菜也恰到好處
平衡了整體的風味。
💎$288 Pan Fried Foie Gras

表面的焦糖化讓其多了一層風味🤩
每一口都能品嘗到濃濃的奶香
實在值得一試
💎$98 Virgin Sangria

作為餐後飲品,我點了一杯Virgin Sangri
清爽的口感令人耳目一新
特別適合搭配整頓的餐點✨✨🤩
聖誕前同朋友揀咗附近西班牙菜餐廳預早慶祝,燈光昏暗有情調,裝飾色彩鮮豔,落地玻璃設計可以飽覽中環璀璨夜景,好適合約會。樓上天台有一個小型露天酒吧區,傾偈吹水好地方。Southern Seas新鮮扇貝肉質柔滑,口感鮮甜清新,配搭綿密既牛油果慕斯為整道菜增添特別既柔滑口感,靈魂在於青蔥香茅油醋汁,獨特既香氣完美地提升扇貝和牛油果既風味。Barca Hamachi油甘魚刺身切成一粒粒,魚肉鮮嫩細膩,搭配鬆脆的布里歐麵包🥖,用左帶有微微酸甜味既蕃茄做伴碟。Pulpo a la Gallega用左來自加利西亞既章魚,烤章魚🐙口感彈牙,燒烤既香氣為章魚增添了多一層風味,伴碟薯蓉如奶油般細滑。Dry-Aged Wagyu Beef "Bavette" M5M5級別既熟成和牛肉質細膩,肉香四溢,牛肉味濃郁。Paella Barcelona西班牙菜必點既海鮮飯,放左豐富的海鮮食材-大蝦、魷魚、青口,大蝦蝦肉彈牙,魷魚爽脆,青口肉質嫩滑,飯粒吸收海鮮既鮮甜。Lychee Green慶祝聖誕飲返杯mocktail,充滿住荔枝清新香味,好岩女仔飲。

Pulpo a la Gallega

M5級別既熟成和牛肉質細膩,肉香四溢,牛肉味濃郁。

Lychee Green
Chef’s Tasting Menu $498 pp✨To START👉🏻Southern Seas - Scallop Ceviche帶子刺身幾厚肉,搭配薑粒、蔥花、辣椒同牛油果醬,味道豐富特別。👉🏻36-Months Iberico Jamon香脆嘅包放上清甜番茄蓉,再搭配充滿甘香同堅果香嘅Iberico ham享用,多重滋味~👉🏻Fresh Fine de Claire Oyster (2pcs) (+$78)生蠔新鮮鮮甜,肉質彈性爽口。✨TO WARM UP👉🏻Perfectly Pink-ish - Gambas - Sweet Prawns蒜香味好香好濃郁,蝦肉鮮甜,有埋兩件包,點啲蒜蓉醬汁更好味。👉🏻Pan-seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam (+$88)鵝肝肥美香口,入口即溶,配搭無花果同黑醋醬,邪惡得黎幾解膩。✨THE MAIN EVENT👉🏻QM Signature Suckling Pig外皮薄脆,肉質雖然偏瘦,但仍然鮮嫩軟腍,味道香濃,搭配甜甜地嘅甘筍醬幾特別~✨THE GRAND EVENT👉🏻
Chef’s Tasting Menu $498 pp

✨To START

👉🏻36-Months Iberico Jamon

生蠔新鮮鮮甜,肉質彈性爽口。

✨TO WARM UP

✨THE MAIN EVENT
👉🏻QM Signature Suckling Pig

✨THE GRAND EVENT
👉🏻Signature Seafood Paella Barcelona
海鮮有蝦、青口、硯,樣樣都好新鮮,飯粒粒分明,口感帶點嚼勁,索曬海鮮汁,十分鮮甜!

✨A SWEET FINALE
👉🏻Crema Catalena
口感好滑溜creamy,好濃嘅肉桂味,又帶點檸檬嘅清香,好好味!

👉🏻Basque Burnt Cheesecake
紅莓雪葩酸酸甜甜,搭配香濃軟身嘅芝士蛋糕,完美甜品😍

✨Mocktail
👉🏻Lychee Green
好清甜嘅荔枝味,味道完全唔假,甜度適中,好解渴。
今晚係生日月ℕ𝕆𝕍的飯局之中最期待既一餐,因為餐廳在中環蘭桂芳旁,我地還坐到Windows seat,非常滿意呢💖💖💖💖💖頭盤半打生蠔🦪,鮮味就真係無得輸,還有香煎鵝肝伴無花果片🦢,配麵包剛好吸收些油份,開哂胃呢😋😋😋主菜的🦐紅蝦扁意粉及🐂M5和牛脊肉配薯蓉非常好味,紅蝦已經係好出名既海鮮,再配和牛一齊食,簡直係雙重享受😍😍😍甜品則叫了熔岩朱古力蛋糕伴雪糕🧁🍧,最開心都係伴碟寫有我名賀生日💖,朋友真係帶比我驚喜呢😍😍😍😍😍我地食完飯還上餐廳天台繼續飲🍷,對著無敵半山夜景🌛🌌✨眾所周知Sangria係我既至愛,所以叫了杯 QM Sangria Blanco🍾試試,果香四溢真係好Chill,反而我朋友揸車只敢飲橙汁,對著咁靚既環境真可惜了😂

我地食完飯還上餐廳天台繼續飲🍷,對著無敵半山夜景🌛🌌✨

• QMSignatureSucklingPig
最近同妹妹食左個好正嘅西班牙weekend brunch!⼀坐低侍應先送上welcome appetiserWeekend brunch每人可以先揀四款tapas然後再加個main同甜品超豐富食左好多野🤭兩個人每人四款差不多可試晒全個tapas menu每份Tapas份量都大食晒已經八成飽🍽️Spanish cold cuts and cheese with crystal tomato bread有多款cold cuts旁邊仲有蕃茄麵包相配就唔怕過鹹🍽️Scallop ceviche, avocado mousse, lemongrass-vinaigrette 帶子固然又滑又嫩但底下嘅avocado mousse竟然更細滑😍🍽️Gambas garlic chilli prawns蝦肉爽口彈牙蒜味香🍽️Broken eggs with chorizo磨菇同西班牙香腸一齊炒過香辣惹味伴碟仲超香脆嘅薯條🍽️Beef tartare with crostiniBarca hamachi, heirloom tomato, brioche兩款鮮肉自是鮮美但配菜麵包香、酥、軟更為搶鏡主菜我地揀左🍽️Tr
最近同妹妹食左個好正嘅西班牙weekend brunch!
⼀坐低侍應先送上welcome appetiser

香辣惹味
伴碟仲超香脆嘅薯條

🍽️Beef tartare with crostini
兩款鮮肉自是鮮美
但配菜麵包香、酥、軟
更為搶鏡

主菜我地揀左

🍽️Truffle & ricotta ravioli in truffle cream
Truffle cream 香濃不膩
Ravioli以肉作饀
我仲食到少少果仁
口感更豐富

🍽️Dry aged wagyu bavette, mashed potato, sautéed spinach
和牛生熟度控制得宜

Churros with chocolate dip
Churros 外脆內軟
面上有肉桂糖
口感更酥脆

Basque Burnt cheesecake with raspberry coullis
芝士餅香軟
入口creamy