去到呢間,試下新野。睇嗰個餐牌。安格斯牛扒幾好試下,佢話冇五成,只得七成,都好,但係食落去勁難食。食落啲牛有渣。肯定係,最渣嘅,安格斯牛,下次唔會再幫襯,亦都唔會叫朋友去食。
喺銅鑼灣行到攰攰地,就可以嚟金百利呢間Cafe坐下。RBTea係自助形式的,餐廳設計得好有大自然氣息,而且仲有少量吊椅。1️⃣帕爾馬火腿芝士薄脆 $70薄脆的底鬆脆可口,芝士🧀完全溶化哂配埋火腿都幾好食。不過份量就較少同埋一定要襯熱食。🙆🏻‍♀️美味指數:6.98/102️⃣煙鴨胸肉鬆餅三文治🥪配薯角 $63呢個用窩夫做三文治🥪的包包,配搭得好特別🤩夾埋d煙鴨胸肉係𥚃面,成道菜咬落去醎醎(煙鴨胸肉)甜甜(窩夫)咁🤤另外佢仲有沙律醬同蕃茄🍅生菜🥬,令味道昇華。熱辣辣的薯角香脆可口。🙆🏻‍♀️美味指數:7.24/10💡環境好適合打卡。雖然係普通野食,不過製作認真,行完街坐下就再適合不過啦。
1️⃣帕爾馬火腿芝士薄脆 $70
🙆🏻‍♀️美味指數:6.98/10
2️⃣煙鴨胸肉鬆餅三文治🥪配薯角 $63
🙆🏻‍♀️美味指數:7.24/10
2019-06-10 303 瀏覽
開心假期活動玩到很疲累,梗係食餐好~~即搵附近餐廳,但竟然失望又一肚氣餐廳!!!環境寧靜,有心機的裝潢,該店不用收加一,較為落伍係點餐要行去櫃枱並立即付款,當晚多人落單就要排長龍(攪鬼錯似快餐店排隊買早餐咁)。最裡面原來有套餐啲,枱上沒有點餐紙提供,但原放置飲水筒下櫃角落先見有點餐紙,員工沒意慾保充,只能單叫吾化算,食物價格(60~100),份量不大,飲品比外面台式鋪貴,食物需時等35分鐘~40分鐘。員工只話等吓等吓.....整體而言,快餐店格局付款,自添水及餐具,員工吾主動收拾食完餐具餐碟繼而傾計,貼錢買難受。

(攪鬼錯似快餐店排隊買早餐咁)。
裡面原來有套餐啲

2019-06-07
2019-06-07 209 瀏覽
銅鑼灣來講價錢同埋食物質素都唔錯都算係我給心儀既餐廳尤其是唔多人唔係時可以坐低慢慢坐慢慢食可惜 全間餐廳最嘈嘅竟然係職員粗口啦唱歌啦大笑啦咩都有令人感覺非常煩厭如果改善到呢一點就真係完美啦
銅鑼灣來講價錢同埋食物質素都唔錯
都算係我給心儀既餐廳
尤其是唔多人唔係時可以坐低慢慢坐慢慢食
可惜 全間餐廳最嘈嘅竟然係職員
粗口啦唱歌啦大笑啦咩都有
令人感覺非常煩厭
如果改善到呢一點就真係完美啦
比金百利廣場樓下既餐牌吸引左去,窩夫全日早餐既海報賣相好吸引。餐廳地方比較隱蔽,不過沿路有貼紙引路,尚算容易找到。環境設計係幾溫馨舒適,但係!!布藝沙發上面好多污漬!不只一張是這樣,請餐廳注意一下衛生情況。雖然餐廳是自助形式,但是客人離開後連枱也沒有抹一下🙈🙈再講一下食物,叫了炸魚柳窩夫全日早餐和珍珠奶茶班戟,飲料為檸檬紅茶及tiramisu 焦糖牛奶咖啡。1. 炸魚柳窩夫全日早餐味道正常。賣相沒有海報吸引。窩夫不香脆,比較稔。魚柳不油膩,整體普普通通,但對窩夫比較失望。2. 檸檬紅茶跟餐的檸檬紅茶有驚喜,加了青檬味道很清新!3.珍珠奶茶班戟賣相還可,奶茶醬奶茶味不夠重,班戟味道正常,沒有驚喜。3. Tiramisu 焦糖牛奶咖啡忘了拍照,賣相欠奉,沒有tiramisu 味,而且太甜~如果環境衛生可以改善,寧靜環境是閆蜜們聚會不錯的地方,但是味道質素及環境衛生在銅鑼灣比RB tea高的有太多選擇了~唯一我喜歡的是menu 的設計,全日早餐加入窩夫、珍珠奶茶班戟也是很吸引的設計,但是食物質素和環境都有待改善喔~
1. 炸魚柳窩夫全日早餐
炸魚柳窩夫全日早餐

2. 檸檬紅茶
跟餐的檸檬紅茶有驚喜,加了青檬味道很清新!
3.珍珠奶茶班戟
珍珠奶茶班戟

賣相還可,奶茶醬奶茶味不夠重,班戟味道正常,沒有驚喜。
3. Tiramisu 焦糖牛奶咖啡
忘了拍照,賣相欠奉,沒有tiramisu 味,而且太甜~
2019-03-31 200 瀏覽
我都係無意中喺openrice入面見到呢間店,有一次喺銅鑼灣行到攰攰地,走咗上去坐。呢度係自己搵咗位,睇啱食咩自己去落單既,啲意粉個人覺得,平價又好味,全部都唔差,係水準之上,以後會繼續幫襯
  • 香草忌廉煙三文魚意粉
2019-03-23 156 瀏覽
今晚要去Taste of Hong Kong,佢今早一早去做義工,我昨天又玩左tabata... 我同佢都攰,所以是旦搵間野hea (但最近好似少左好多樓上cafe)之前係銅記返工,都有食過,但個時唔太好食... 今日純粹想搵地方坐下... 老實講進步左,多左野揀同好食左可能時間問題,不用等,但亦唔夠人手,所以唔會有人帶位,住好睇左食咩就去收銀到落order,之後會有人送黎... 上菜都快,不過布凳就有尐污漬,難免影響左個環境... 不過還好不算太差,亦有好多打卡位^^

Tiramisu Oreo 朱古力
熱帶水果烏龍茶
2019-03-23
Tiramisu Oreo 朱古力
熱帶水果烏龍茶
2019-03-02 140 瀏覽
從遞離職信到今日還有兩天,朋友為了同我慶祝,約我到金百利的RbTEa 吃飯。 到處都是綠油油的植物做主題特別舒適~ 另外,呢到點餐、餐具都是自助形式 厚切吉列 HKD 79吉列大不同! 呢到吉列係用上下兩層的鬆餅夾著!兩者口感甚為相似既鬆化又脆口。厚切得來又juicy 而鬆餅更可把吉列的油膩感減去,不錯不錯。 仲配埋脆脆大薯條! 海鮮芝士 HKD 89不久後職員遞上色彩繽紛的海鮮Pizza, 共有五塊! 簿批既香又脆口,而且面層材料覆蓋率都很多,有芝士、菜、番茄等等。味道完全不感到掛。 香草忌廉 HKD 80繼後就到主菜啦 ! 有香草忌廉的煙三文魚色澤鮮豔,脂肪比例、麵軟硬度適中。忌廉也不會令人感到水汪汪似或乾旱的樣子。 水果梳打 HKD 54 藍藍天空顏色再加上各種不同生果(有火龍果、士多啤梨、香焦等等)的梳打飲料。 顏色吸引之如又有健康生果食。味道甜甜地。 黑糖珍珠 HKD 38 個人覺得熱飲的珍珠奶茶特別好味,所以也點了一杯。 奶味香濃珍珠細細粒有咬口。

到處都是綠油油的植物做主題特別舒適~

另外,呢到點餐、餐具都是自助形式

厚切吉列 HKD 79

海鮮芝士 HKD 89

香草忌廉 HKD 80

水果梳打 HKD 54

黑糖珍珠 HKD 38
2019-03-01 105 瀏覽
今日同朋友約左係銅鑼灣行街,行行下係金百利見到有呢間cafe,望落好似幾舒服,我地又想搵個地方閑聊下,所以就入左去。cafe裝修好有休閒感覺,令人好relax,好似係森林入面咁。重要有sofa位,又有cushion,坐得幾舒服,好岩同朋友黎傾下計,食下野。我地叫左個煙三文魚芝士薄脆,賣相幾令,細細塊,好易入口,女仔黎講都食得幾方便。topping既煙三文魚幾大塊,重有蕃茄粒,西蘭花粒,洋蔥粒同芝士一齊焗,健康得黎又好食。之後我地叫左白汁海鮮意粉,有蝦、帶子同蜆係面,本身有調過味,食落吾錯。而意粉既硬度煮得岩岩好,白汁又吾會太多,一d都吾heavy。我地再叫多左一個日式咖哩吉列豬扒飯,係配蛋包飯呀!d咖哩都叫香濃,配埋炸得鬆脆既豬扒,岩岩好。我地叫左2杯飲品,一杯係岩鹽oreo朱古力奶茶,吾會太甜,奶茶味幾好,幾好飲。另一一杯係新鮮水果茶,上面有幾款fresh既水果,幾清新!
2019-02-28 1205 瀏覽
普通的手遊開始滿足不到我了,所以朋友建議一起去配VR game。銅鑼灣金百利廣場便有一間VR game,賽車VR是必然要玩的。玩至倦了、餓了,就到了上一層3樓的RB Tea吃個晚餐,休息一會,趁空閒時間大家互相檢討一下打機的心得和策略。上到來,一遍田園氣息,剛才打機的緊張狀態隨息得以舒緩,非常服暢。大家都口渴了,便點了Tiramisu 焦糖牛奶咖啡和蜜桃蘆薈茶。咖啡令神經緊張得到舒緩,等一會,再去打VR game,一定會有更好的表演。蜜桃蘆薈茶冰凍透心涼,味道清新,果肉爽甜。食物方面,點了兩個意大利粉,和一個特色甜品。【白汁海鮮意粉】海鮮材料是帶子、大蝦和蜆,兩者都新鮮,吃下去味道鮮美。意粉的質地適中,白汁內有胡椒粒,調味亦合心意。【意式蕃茄肉丸意粉】蕃茄汁包裹著意大利粉,令意大利粉的味道更有層次。而肉丸質感嫩,味道非常可口。【OREO 朱古力雪糕鬆餅】賣相吸引,我們兩個甜品發燒友當然看了就開心。鬆餅外脆肉嫩,雪糕甜滑,濃濃的朱古力醬就是整個甜品的靈魂。吃個飽,休息足夠,又係下去搏殺的時候了。

蜜桃蘆薈茶冰凍透心涼,味道清新,果肉爽甜。

食物方面,點了兩個意大利粉,和一個特色甜品

【白汁海鮮意粉】

【意式蕃茄肉丸意粉】

【OREO 朱古力雪糕鬆餅】

吃個飽,休息足夠,又係下去搏殺的時候了。
2019-02-27 91 瀏覽
銅鑼灣金百利廣場有很多食肆,今天我們選擇了其中位於3樓的RBTea。這兒的佈置好有文青feel,雖然地方不是很大,但坐得也舒適,可能我們去到餐廳時間還早,所以未致有太多人,正合我們心意,可以享受一頓寧靜的午餐。午市套餐有9款,價錢由$65 - $89,另外也有脆香鬆餅全日餐。我們四位女士恰巧有兩人揀選香濃忌廉蜆意粉($68),而另外兩人(包括筆者在內)就要了炸魚柳他他汁鬆餅三文治配薯角($74),最後連飲品我們也是如選正餐一樣,一半人要檸檬紅茶,另一半人是檸檬水。係網上看到很多人也是來食鬆餅的,所以我便揀了炸魚柳鬆餅,炸魚和薯角也很香脆,鬆餅外脆內軟,唯一是分量較少,若是男士就一定不夠飽。另外兩位同事一致認為蜆肉意粉,蜆肉就夠多了,最重要係蜆沒有含沙,醬汁略為淡了一些,同樣份量略少。至於飲品也是見人見智,因為不是採用一般的檸檬,而是用上青檸配蜜糖,味道不是人人接受。

2019-02-22
上星期同朋友係sogo買完野,就去左金百利商場搵野食,之後就黎左呢間食台灣菜既餐廳食個dinner, 我地點左白汁海鮮意粉$89(個白汁都幾香濃,有2隻爽口既大蝦🍤,帶子同蜆,蜆肉冇沙,味道唔錯!)帕爾馬火腿芝士薄脆 $70(個pizza 底很脆身,上面舖滿帕爾馬火腿加埋溶掉既芝士更加滋味!)而個炸魚柳他他汁鬆餅三文治伴薯角$74(真係好特別,將窩夫變成咸食,夾左香脆魚柳肉配他他汁,令魚肉質感更加豐富,還配埋熱辣辣既薯角,很甘香脆口!)另外叫左2杯野飲:熱Tiramisu 奶茶 $44(唔太甜,仲好香濃Tiramisu香味,茶底很香滑)、凍蜜桃蘆薈茶$39(甜度就濃左少少,蘆薈肉切得較細容易入口)!相當豐富既晚餐🥣!😋🤤👍+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
白汁海鮮意粉
凍蜜桃蘆薈茶
熱Tiramisu 奶茶
炸魚柳他他汁鬆餅三文治伴薯角
在銅鑼灣鬧市中找到這片像綠洲般的餐廳,這就是位於金伯利商場的RBtea。去到既時候人唔多,環境闊落都好舒服~我地坐低 侍應就比個餐牌我地,我地揀左兩個主食 同甜品:香草忌廉煙三文魚意粉:香草忌廉汁比較輕怡,令整道菜比較清新怡人,令人有喚然一新的感覺。日式咖哩豬扒飯:咖哩味濃,入口醇厚,辣度恰到好處,炸豬扒香脆可口,肉汁仍能保持在內,能做到外脆內嫩,實屬難得。草莓雪糕鬆餅(大):鬆餅乃誠意之作,鬆餅充滿蛋香,可謂外脆內軟,即使沾上士多啤梨醬汁和雪糕亦未能將其香脆表層變得軟腍。新鮮水果茶(右邊):充滿新鮮的水果,甜味適中,茶味香濃。岩鹽OREO朱古力奶茶(左邊):奶香茶滑,配上濃郁的朱古力,令人一想再飲。總括而言 環境好好 係一個可以hea既好地方~

我地坐低 侍應就比個餐牌我地,我地揀左兩個主食 同甜品:

日式吉列豬扒飯

草莓雪糕鬆餅

oreo  奶茶

新鮮水果茶(右邊):充滿新鮮的水果,甜味適中,茶味香濃。

總括而言 環境好好 係一個可以hea既好地方~
2019-02-22
日式吉列豬扒飯
草莓雪糕鬆餅
  • 香草忌廉煙三文魚意粉
2019-02-19 58 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。RBTea.感受台式慢活。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 到RBTea吃茶,一般都是下午TEA TIME的事 今次和朋友晚上到此一吃 也為感受台式悠閒,遠離煩囂 黑糖珍珠鮮牛奶 黑糖珍珠香軟,鮮牛奶香滑 甜度剛剛好,非常引人! 新鮮水果茶 橙子、香蕉、青檸、一大堆新鮮水果 飲得出的天然酸甜香氣 香濃忌廉蜆意粉 忌廉的確香濃,蜆肉鮮甜 意粉濃香,令人再三回味 香草忌廉煙三文魚意粉 份量不少,以欖油製作 意粉油香十足,煙三文魚味道不錯 珍珠奶茶班戟 好特別,到底係飲緊定食緊? Pancake奶茶味好香濃 以煙韌珍珠配班戟 Pancake厚身鬆軟,整體口感Q軟豐富! 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆

雜感女生 好味日記
˚*。RBTea.感受台式慢活。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

到RBTea吃茶,一般都是下午TEA TIME的事
今次和朋友晚上到此一吃
也為感受台式悠閒,遠離煩囂

黑糖珍珠鮮牛奶
黑糖珍珠香軟,鮮牛奶香滑
甜度剛剛好,非常引人!

新鮮水果茶
橙子、香蕉、青檸、一大堆新鮮水果

飲得出的天然酸甜香氣

香濃忌廉蜆意粉
忌廉的確香濃,蜆肉鮮甜
意粉濃香,令人再三回味

香草忌廉煙三文魚意粉
份量不少,以欖油製作
意粉油香十足,煙三文魚味道不錯

珍珠奶茶班戟
好特別,到底係飲緊定食緊?
Pancake奶茶味好香濃
以煙韌珍珠配班戟

Pancake厚身鬆軟,整體口感Q軟豐富!

小評:
味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2019-02-11 119 瀏覽
估吾到喺鬧市中會有個咁寫意嘅地方呢度吾知環境寛倘仲交通方便添 😆 就喺Sogo對面的金百利炸 環境吾只舒適 仲系打咭好地方 😆😆😆我今日就坐左呢啲吊座 😆 好開心 仲有不少特別坐位呢個真系要食丫 😍黎到時 已經聞到好香🍄🍄同芝士香個餅底非常吸引 香脆可口 👍🏻推介 😋😋又系嘢菌 🤤呢度啲野菌做得吾錯平時喺出面會食到啲苦苦的野菌🤮呢度就冇呢個問題喇 👍🏻香濃嘅忌廉味同🍄🍄好夾美中不足的是 我呢個芝士怪好想加芝士 🤣🤣🤣呢個系內外都俾三文魚包圍的焗飯 皆因佢吾只面頭有三文魚佢連飯入面都撈左好多三文魚 😋喜歡珍珠奶茶嘅朋友會試的佢吾只有奶茶味仲有珍珠做陪襯添 😆嘢飲都值得一提呢佢水果梳打 真係好好飲🤤🤤仲要下午茶買正價飲品1杯可半價買指定食品1份仲有超過10款選擇添丫 😆😆😆
估吾到喺鬧市中會有個咁寫意嘅地方
呢度吾知環境寛倘