2025-01-10 0 瀏覽
呢碗係蝦蝦喇沙呀!望落去個湯底顏色金黃金黃,好似藏住好多寶藏咁。上面鋪住嘅料都好豐富,有大大隻嘅蝦,蝦肉鮮甜彈牙,好似喺同你打招呼咁。叉燒肥瘦適中,燒得香噴噴,咬落去啖啖肉香。仲有啲綠綠嘅菜,新鮮爽口,平衡咗成碗喇沙嘅口感。再講講個湯底,濃郁到不得了,椰香、蝦香同香料味融合得好好,不過可能有少少偏鹹,飲多幾啖就會覺得有啲口渴。炸蒜撒喺上面,金黃香脆,不過有時會搶咗啲湯底嘅風頭。餐廳環境都幾舒服,乾淨企理,價錢就中等啦。總體嚟講,呢碗喇沙都幾正,雖然個湯底有少少鹹,但係其他方面都唔錯,下次可以約埋朋友一齊嚟試下,分享呢種美味!

2025-01-02 0 瀏覽
以前路上見到好多人排隊今日路上見冇咩人就試下矩叫左一個干撈既同湯既唔覺得個叻沙有幾好味性價錢唔高仲要食食下,見到條頭髮系豆卜度Kaya toast 都ok食完就咁 唔會再去
以前路上見到好多人排隊
今日路上見冇咩人就試下矩
叫左一個干撈既同湯既
唔覺得個叻沙有幾好味

性價錢唔高
仲要食食下,見到條頭髮系豆卜度

Kaya toast 都ok
食完就咁 唔會再去

2024-12-08 948 瀏覽
原以為110一碗嘅喇沙係好特別。上枱係靚,服務係好嘅。但味道,真心唔係驚為天人級別,感覺跟吐司工房差不多,而且份量應該不足夠一個男士吃飽。唔係難食,又或者唔好食,但係試過一次就夠沒有下次。Kaya多士, 嗰劈醬好豐富,同我所認知嘅咖央多士口感並唔一樣,首先個醬係凍嘅,好似啱啱喺雪櫃攞出嚟嗰種凍,質感太creamy,味道好過份椰子味,同新加坡地道原味差好遠,麵包同咖央醬亦都唔夾,兩者未能夠融為一體,45蚊,得個賣相….抱歉😞真係普通。

2024-12-07
2024-11-28 949 瀏覽
整家餐廳只做三碗面,專門吃叻沙和蝦面,還有超好吃的是咖椰吐司!!🥥吐司烤到焦脆,里面的咖椰醬是涼的,多到擠出來。斑斕味和椰漿味好香,也不會覺得很甜。真的是best kaya in the town!!!🍜Nonya Laksa 💰115這家用的面底和米線差不多(米線腦袋狂喜🤩)湯底香料味比較重,微辣。就是份量感覺比較少

🍜Nonya Laksa 💰115
呢間啲喇沙食咗幾年,每次嘅味道口感都係同印象中一樣。三款麵都正,最緊要最緊要,就係叫埋個 kaya toast ,尤其是非繁忙時候去,個多士整得特別靚。仲有,非繁忙時間都坐得舒服啲,忙嘅時候,阿姐會逼你將個袋勾起,明明隔離兩張凳冇人坐都唔俾你放個袋,餐廳規矩係咁,冇辦法。阿姐都笑容滿面,fill 水好密,埋單都會同你講聲多謝拜拜,呢兩句咁簡單嘅說話好多餐廳都冇。佢哋嘅奶茶個人覺得麻麻,唔係星馬feel,似泰茶多啲。個香茅斑斕都值得一試。

2024-11-12 1112 瀏覽
星期六約4點去到,不需排隊試左佢既招牌 ~❤️Kaya Toast每一枱都必嗌,我覺得好食😋因為佢係烤到好脆,斑蘭醬亦吾會好甜,價錢都亦算合理另一款招牌~☺️優質蝦麵幾鍾意佢既湯底~有好濃蝦味同個湯底幾甜🤪
星期六約4點去到,不需排隊

優質蝦麵
Kaya Toast
優質蝦麵
2024-11-11 952 瀏覽
今晚老公開工,所以自己一個去咗食喇沙。其實我好鍾意食喇沙,不過好多地方嘅喇沙都唔正宗,一係湯底太辣,一係太淡,麵底又未必好食,但依間真係好好食🤤難怪網上有咁多人話lunch時間必定排長龍,由於我夜晚去,所以唔使排隊,坐位非常舒服🌟🌟🦐娘惹喇沙麵Nonya Laksa Lemak $115湯底非常濃郁唔太辣,麵上有蝦,豆卜滿佈湯汁🤤仲有雞肉、魚片、半隻蛋,分量對我嚟講啱啱好,完全食得晒👍🏻🥪咖央多士Kaya toast $45多士內夾咗厚厚嘅醬,有班蘭味,外脆內軟,味道剛剛好唔甜✨🧋冰奶茶Ice milk tea $35新加坡味道嘅奶茶,奶味較輕,飲晒成杯都唔覺漏🌟
今晚老公開工,所以自己一個去咗食喇沙。

🦐娘惹喇沙麵
Nonya Laksa Lemak $115

🥪咖央多士
Kaya toast $45
多士內夾咗厚厚嘅醬,有班蘭味,外脆內軟,味道剛剛好唔甜✨

🧋冰奶茶
Ice milk tea $35
新加坡味道嘅奶茶,奶味較輕,飲晒成杯都唔覺漏🌟
2024-11-11
  • 娘惹濃厚叻沙
2024-10-27 1379 瀏覽
每次坐車經過呢間餐廳,門口總是有一條人龍的。今日經過開這邊,時間尚早仲未有人排隊,所以便沖入去食。好好彩比我哋坐到最後兩個位,坐低後見在我哋後面黎嘅人便要開始排隊了。我哋叫咗一個premium prawn noodle, 同一個娘惹叻沙蝦湯麵,及兩杯凍咖啡。叻沙個湯底真係好好味,非常惹味,椰汁味香濃,蝦亦非常新鮮,所以非常好食。而蝦湯麵,湯底飲唔出/食唔出用咩黎煮出來,飲落沒有蝦味,唔通係豬肉湯底?但又唔似 。係咸咸地的味,但又唔係蝦味,因為我食過蝦湯底拉麵係有好濃的蝦味的,但依個湯底完全唔係咁的味,亦一啲都唔似有蝦的味道,唔係唔好味道的,但真不知道是什麼材炓的湯底,所以我下次都會叫返叻沙麵 。凍咖啡方便表現正常,咖啡味好香的,整體食物質素好,食得出大廚嘅用心製作。
2024-10-09 1844 瀏覽
我經常坐車都會經過灣仔,往往見到一條長龍,今日終於扚起心肝去試吓!中午12:15到達,見到有大約10人在排隊,心知不妙!不過等咗大約15分鐘,就有得食啦!餐廳內只有三款麵食選擇,我揀咗最多人食嘅喇沙湯麵,一碗要$115,價錢都幾貴!不過灣仔啲嘢貴啲,呢個價錢都可以接受!當然叫埋佢嘅咖央多士,唔夠5分鐘,碗喇沙就到咗!喇沙嘅湯底好濃郁,飲得出唔係好味精!湯底好自然!都幾唔錯!啲料都幾多,有蝦、有蛋、有雞絲!份量都唔錯!整體係好夾!唔怪之得咁多人幫襯!另外個多士都係啱啱即叫即整,佢嘅咖央都幾多,食落去脆卜卜!真係好享受!只係杯嘢飲比較貴,如果平少少更加好!
突然好想食喇沙,於是決定去灣仔聞名已久那家店試試。❧ 娘惹喇沙 👍🏻👍🏻
咪講笑,上枱時湯底的香氣已經飄過來!食落去,湯底有非常濃郁的椰漿及蝦味。🦐🥥 湯入面還有細細既蝦乾仔,令風味大增。喇沙中的香料不會太辣。豆腐卜酥脆有口感,雞絲都幾嫩滑。❧ 青檸冰茶 👍🏻👍🏻
有點似不甜版泰式冰茶,有同一種獨特的香氣及濃厚茶味。中和返個微辣嘅喇沙湯都唔錯。不過,以HKD 115來說,個麵份量比較少及價錢偏貴。
突然好想食喇沙,於是決定去灣仔聞名已久那家店試試。

❧ 娘惹喇沙 👍🏻👍🏻
咪講笑,上枱時湯底的香氣已經飄過來!

❧ 青檸冰茶 👍🏻👍🏻

不過,以HKD 115來說,個麵份量比較少及價錢偏貴。

娘惹喇沙 Nonya Laksa Lemak 👍🏻👍🏻
娘惹喇沙 Nonya Laksa Lemak 👍🏻👍🏻
2024-08-16 2271 瀏覽
叻沙味道一般個湯唔算濃味鍾意食好清淡嘅人就啱囉🤣直頭可以講冇咩味嚟形容唔夠香我會覺得土司工房嗰個好食啲又香啲Kaya吐司佢就比吐司工房個口感好但係佢都係只有口感脆同新鮮味道亦不驚豔 超級普通嗰醬係爆多嘅 但係冇味嘅😅性價比低
叻沙味道一般個湯唔算濃味
味道亦不驚豔 超級普通
嗰醬係爆多嘅 但係冇味嘅😅

性價比低
2024-07-21 2561 瀏覽
建议错过高峰期!真的很火爆😂🦐虾面虾仁个头很大,汤头浓郁鲜美,米粉和面条两掺的,面条Q弹劲道,米粉吸满汤汁很入味!嗦面嗦粉的快乐同时拥有。再配上猪油渣和炸蒜、通心菜和芽菜,口感丰富,热气腾腾的一碗下肚超级治愈。🍞kaya toast冰冰凉凉的咖央酱,搭配香香脆脆的面包片,一口下去,好吃到飞起!中间的酱给的很足,冰激凌口感配上松脆吐司,甜度适中,恰到好处的合拍。一份四小块,饭后一份甜品填缝儿!叻沙留给下次,总要有所期待🥰
建议错过高峰期!真的很火爆😂

🦐虾面

🍞kaya toast

叻沙留给下次,总要有所期待🥰
2024-06-26 2148 瀏覽
唔少人介紹呢間食店,今日嚟開港島區終於有機會嚟試吓!之前聽說經常都要排隊,我哋係大約晚上7:00到,就可以直接入去。Premium Prawn Noodle 蝦麵 $115呢碗湯清得嚟又好夠味道,有兩款麵喺入面,分別係雞蛋麵同埋米粉,都幾好食,仲有豬油渣,炸蒜,肥豬肉,通菜,蝦。Nonya Laksa Lemak 娘惹喇沙麵 $115非常濃味,辣辣地,好吃,有豆卜,雞肉,蝦,魚片,半隻蛋,食吓食吓連湯都飲晒!Kaya Toast $45食呢間舖頭嘅主要目的就係想試佢嘅咖咉多士,包皮夠薄,多醬,係斑蘭味嘅醬!非常好食😋Iced tea with Lime $30味道奇怪,有茶味,確實有放兩片青檸,可惜完全飲唔出,而且好似仲有少少話梅味嘅😅

Premium Prawn Noodle 蝦麵 $115

Nonya Laksa Lemak 娘惹喇沙麵 $115

Kaya Toast $45

Iced tea with Lime $30

2024-06-26
  • Kaya  toast
2024-05-11 1966 瀏覽
個日同老婆係香港個邊整完野。經過呢間餐廳,見環境幾好就入去試下啦。叫左兩碗麵,香港人食野,一定相機食先。影左兩張靚相,就開始嘆碗麵,講真,味道一般水準無咩特別。食食下,無啦啦有個男人衝埋黎,指住我老婆個頭,問佢做咩影相!真係火都黎!咁大個人都未比人指住個頭講野,仲言語帶恐嚇性,命令我地delete張相。第一,場內無寫住不可拍照或no photo,第二,如果唔準影相你可以禮貌地同我地講。唔使衝埋黎大大聲恐嚇人地delete張相。唔怪得咁多人鐘意上大陸食野唔留港消費!你影衰曬香港餐飲業!最後緊係食唔落,埋單走人!真係比錢買難受!
2024-05-07 1706 瀏覽
上網見到佢哋嘅喇沙幾靚仔 而且整體裝修幾靚 所以特登去試吓~😎佢哋湯底同麵條配搭比較特別 叻沙配米線 蝦麵配摻摻🔸娘惹濃厚叻沙 $115喇沙湯底濃郁 食落都幾辣 配料包咗鮮蝦、魚片、豆卜 食落豆卜都算滑 可以吸晒啲湯汁😌; 蝦對半切開 有四片 實質只有兩隻🦐米線質感太淋👉🏻👈🏻 整體配料份量比較少🙈✨最好應該係可以免費添麵😆 啱晒大食嘅我呀!🔸優質蝦麵 $115摻摻做得唔錯 油面爽口得來無鹼水味 湯底以蝦和豬骨湯熬製 飲落蝦味香濃🦐 不過上面嘅炸豬皮 上碟嘅時候已經有少少浸淋咗配料有兩隻鮮蝦同兩塊厚厚嘅純豬肉 味道就不過不失啦🔸咖央多士 $45🍞一共有4件 多士微脆 咖央醬十足 一咬即刻爆漿😎老實講 整體食物味道普通 但價錢比較進取💰餐廳營業時間較為短 淨係開到8:00pm 想去試嘅朋友就要留意一下啦💁🏻‍♀️

🔸娘惹濃厚叻沙 $115
✨最好應該係可以免費添麵😆 啱晒大食嘅我呀!

🔸優質蝦麵 $115
配料有兩隻鮮蝦同兩塊厚厚嘅純豬肉 味道就不過不失啦