小食好好味,蜆肉意粉好好味,等咗燒春雞好耐,終於送到,切開大脾位血紅色,未熟。通知侍應確認雞髀未熟,燒春雞取去番煮。當再送回枱時,隻雞好多油,唔熟的部分熟咗,本來熟啲部分變咗更更熟。真係食唔落!向侍應反映,侍應話可以按套餐內的選擇換過一款,選了bb豬脾。當切開豬脾,骨不能離肉,豬肉未熟。又向侍應反映,侍應話比廚師判斷。廚師話無問題。侍應話係慢煮,所以肉係粉紅色!求教!點解慢煮豬脾,煮到用刀切唔開之肉,暗粉紅色,肉骨不能分割?
2023-05-07 654 瀏覽
餐廳裝修很別緻,有酒櫃和吧枱位置,但餐廳鋪面面積較細, 座位之間距離較近,不太適合跟朋友靜靜聊天,只能同時容納大約二十位食客。午餐之選價錢非常合理,有前菜、主菜、甜品和飲品,整體味道很好👍🏻😋能夠慢慢享受午餐,不會被職員催趕。最出色的是前菜巴馬火腿,亦是餐廳出名的菜式,多士夠脆口,巴馬火腿不會太過咸。沙律🥗醬汁比例合適魚有少量湯底,味道很配合,魚沒有腥味。牛扒味道濃郁,但肉質比較難咬,有點失望。甜品十分脆口。

能夠慢慢享受午餐,不會被職員催趕。

巴馬火腿蕃茄多士

沙律🥗醬汁比例合適
吞拿魚沙律

魚有少量湯底,味道很配合,魚沒有腥味。
鱸魚

牛扒味道濃郁,但肉質比較難咬,有點失望。
牛扒

甜品十分脆口。
迷你炸多士
巴馬火腿蕃茄多士
吞拿魚沙律
鱸魚
迷你炸多士
2023-03-07 834 瀏覽
因為要抓緊海港城coupon嘅尾巴而我同朋友都覺得喺海港城入可以用到coupon嘅餐廳入面數一數二好食嘅就係呢間所以真係忍唔住再返嚟幫襯不過呢間餐廳嘅晚市好似有好多食物都賣晒我哋原本諗住食嘅幾樣嘢都冇晒喺剩低有得揀嘅菜式入面選擇心頭好有啲難不過今次揀嘅菜式,全部都幾好食首先係西班牙薯仔粒呢一道菜,真係每次嚟到必食!我哋仲有叫 openrice 食評s recommend 既西班牙薯仔蛋餅呢個個味都OK但係質感一般感覺好似放咗成日再翻熱每次嚟到都必食嘅火腿拼盤因為上次幫襯呢間餐廳嘅時候已經食晒腸拼盤同埋火腿拼盤嗰時覺得火腿拼盤好食好多所以今次嚟到都嗌番呢個呢個係揀無可揀之下選擇嘅沙甸魚沙律因為小弟唔係咁鍾意食沙甸魚不過嚟到食咗又覺得幾好食推薦!甜品一定唔少得!上次嚟食咗西班牙油炸鬼今次試吓呢個西班牙炸多士拼雪糕一樣咁出色!我覺得如果你哋唔飲酒嘅話,都係飲水比較好果汁一般 似糖漿開出黎特別係綠色嗰杯蜜瓜汁
因為要抓緊海港城coupon嘅尾巴
所以真係忍唔住再返嚟幫襯

不過呢間餐廳嘅晚市好似有好多食物都賣晒
我哋原本諗住食嘅幾樣嘢都冇晒
喺剩低有得揀嘅菜式入面選擇心頭好
有啲難
不過今次揀嘅菜式,全部都幾好食

首先係西班牙薯仔粒
呢一道菜,真係每次嚟到必食!
西班牙薯仔粒

因為小弟唔係咁鍾意食沙甸魚
不過嚟到食咗又覺得幾好食
推薦!
西班牙炸多士拼雪糕

甜品一定唔少得!
上次嚟食咗西班牙油炸鬼
今次試吓呢個西班牙炸多士拼雪糕
一樣咁出色!
果汁
果汁

我覺得如果你哋唔飲酒嘅話,都係飲水比較好
果汁一般 似糖漿開出黎
西班牙炸多士拼雪糕
  • 西班牙油炸鬼
  • 西班牙炸多士
2023-02-26 470 瀏覽
進到餐廳沒人招呼,下午3點多餐廳很少客人,我們隨便找個位置坐下等服務員,服務員態度一般,沒有禮貌,不太熱情,亦不會特別介紹餐牌。伊比利亞火腿拼盤:火腿本身出色,拼盤有四個不同月份的火腿可以試到,我比較喜歡36和64個月,所以之後再追加36&64個月火腿各30克(最低消費)。醋浸紅蝦刺身撻:洋蔥比較多,掩蓋了紅蝦的鮮味。伊比利亞火腿西班牙羊奶芝士卷:麵包不錯,只是火腿片比較少,但有很多薯條湊夠份量。Inedit:這個香檳啤酒其他地方賣得比較貴,這裏算很便宜,才$30!比咖啡和水便宜快一半!
進到餐廳沒人招呼,下午3點多餐廳很少客人,我們隨便找個位置坐下等服務員服務員態度一般,沒有禮貌,不太熱情,亦不會特別介紹餐牌。

伊比利亞火腿拼盤

醋浸紅蝦刺身撻:洋蔥比較多,掩蓋了紅蝦的鮮味。
醋浸紅蝦刺身撻

伊比利亞火腿西班牙羊奶芝士卷

INEDIT

2023-02-26
伊比利亞火腿拼盤
INEDIT
  • 西班牙火腿拼盤
2023-02-15 375 瀏覽
平時經常去海港城行街,都會經過呢間西班牙餐廳Reserva Iberica,今次同朋友試左下午茶裝修設計唔錯,樓底高坐得好舒服~餐廳以伊比利火腿為名,仲提供款式唔同的西班牙菜式,推薦西班牙小辣椒🌶️真系出乎預料之外唔辣好入味⋯⋯我地仲叫了豪華伊比利火腿拼盤配番茄多士,四種風幹時間唔一樣的黑毛豬,口感特別,未試過的朋友可以試一試!招牌西班牙海鮮焗飯都唔錯👍鍾意食海鮮的值得推薦,下次會再去試其他野~
  • 西班牙海鮮飯
  • 炒蘑菇
  • 西班牙小辣椒
我依種一出街就一家幾口(有大有中仲有B)我覺得對搵餐廳來講真係要想想先好去,平時見到依間店鋪面細細已經唔敢入,一來難有大枱,二來入到去BB大叫或喊都會影響其他人食飯,但今日因為同朋友同行,佢可食既選擇不多,咁岩依間有可以食既野,我地就先去留位,等有大枱再打比等地再去!等左40分鐘左右收到電話有位啦⋯⋯我地去到先將bb車收起擺番上車(車泊停車場),因為都晏了(應該差唔多8:45)客人不多,我終於可以食到啦🥰但我想食既拉麵無哂,唯有選套餐!食物水準對得住個收費既,服務態度都好好,其實我同行朋友都叫左個慢寫醋面肉,都好好食,但因太餓忘了映相!總結,如果下次有機會我同老公二人同行我會再來食佢既拉麵同蛋塔😝😝😝

蛋塔
蛋塔
2023-01-03 1215 瀏覽
商場現金券熱潮,是由這裡帶起:應該係,除非唔係。將近兩年,甚至已有運作純熟的現金券買賣平台,想享受折扣卻手中無券的消費者,花費無幾就可以取得。這一家,一直都置身於「優惠」門外:鄙人自參與這個「遊戲」至今,都沒有見過她接受美食券,但仍是經常其門若市。到底是為甚麼?這一天,我們到此商場,想吃個late lunch,苦無心水之下,進了這家的門。兩點多仍有午餐可吃,我感到好像被寬容了一樣。這「小」店 (指這家店的店面大小,集團規模則不然) 很特別,餐牌上小吃的選擇比主菜還多;二人同行,從十款中共選四款,還沒有試到一半。反而主菜很易選,不以澱粉為主的就只有兩款 (主菜總數也不過三款!),對我倆毫無懸念。點過餐後,即叫即整的小食是完成一款出一款。先是炒西班牙辣肉腸,配以鷹嘴豆同炒 (豆比腸多是不難理解),並配以兩小塊烘麵包伴吃,份量足夠「些牙」到一人吃一些,挑起食慾。之後是炒蘑菇,調味料和切成幼絲的紫洋葱同炒,令菇類也成了一道開胃小吃!當上到了第三款,我便覺得非同「小」可!沙甸魚沙律,長方形碟很有「量度」,其件頭已不能用「小」食來形容!沙律菜新鮮飽滿,蕃茄的紅,加上調味醬汁和粉末的紅,叫我愈吃愈想

炒西班牙辣肉腸
炒蘑菇
當上到了第三款,我便覺得非同「小」可!沙甸魚沙律,長方形碟很有「量度」,其件頭已不能用「小」食來形容!沙律菜新鮮飽滿,蕃茄的紅,加上調味醬汁和粉末的紅,叫我愈吃愈想吃下去!
沙甸魚沙律
最後一道「小」吃,要再等一會兒才上桌,但「等」絕對值得!白鯷魚脆多士,件頭是四道小吃中最大!已是這頓午飯的第二種魚類,仍是以蕃茄 (今次是打成蓉) 做胃口「藥引」⋯⋯吃到此處,已覺著小吃的獨特地位:這裡,小吃可ABC (三個類別,各選一款) 「獨立成餐」!
白鯷魚脆多士
主菜現在才開始上桌,然而感覺像是已上了四道菜一樣。先來香煎盲鰽 (午餐價$158),剛煎好的魚身香脆無比,熱而不膩。
香煎盲鰽
然後就是第二個主菜:慢煮西班牙豬鞍架 (午餐價$168),其件頭更是令人驚艷!是整整的兩件,加上鋪滿半個碟的煮紅菜頭絲。兩件沒有矜貴身份的豬扒,其他西餐廳隨時索價近兩百,何況來自西班牙,一個已代表「靚豬」的標籤,現在$168就連full set送上,怎能不叫人喜出望外?
慢煮西班牙豬鞍架
已經有很多個「大」,足以令鄙人「大」開眼界、「大」塊朵頣。這還不止:餐飲仍有另一個「大」。若選果汁,要加二十五元,那麼意式咖啡呢?如果regular不夠,還要「重手」些、去抵抗下午的慵懶和飯氣攻心,豈不⋯⋯店員端來飲品餐牌,原來係咁!
跟店員點了泡沫咖啡和鮮奶咖啡各一,大杯,竟然補差價 (各$5) 就可以!天哪,真的是太抵喇!
泡沫咖啡
鮮奶咖啡
吃完一頓late lunch,精神晒:既拜大大杯的餐飲咖啡所賜,也為了在此「龍頭商場」竟有這種高CP值的午餐欣喜。記起早年聽到林憶蓮的電台訪問,說到她童年家中吃飯時,總是大嚿豬扒大嚿魚,成了美好的回憶。如今的我,彷彿有同樣感受!
2022-10-04
炒西班牙辣肉腸
炒蘑菇
白鯷魚脆多士
香煎盲鰽
泡沫咖啡
鮮奶咖啡
2022-11-02 459 瀏覽
服務態度差,不會再幫襯!首先叫餐時的叫了蜜瓜汁,職員話餐唔包要加錢,我話加廿五蚊,okay, 佢覆我要蘋果汁!o 嘴,而且女侍應態度唔好!叫了一個*Marinated Tomato n Feta Cheese極度酸!同男侍應反映過佢話「蕃茄係用醋醃的」之後無counter offer 我換另外唔酸既小食,Pan- seared Sea Bass 煎得幾香脆好味,西班牙凍湯望落精緻味道okay 的餐廳幾靚,音樂也不錯,但因為服務態度極差,唔打算再黎!
服務態度差,不會再幫襯!

餐廳幾靚,音樂也不錯,但因為服務態度極差,唔打算再黎!
We came here for lunch and I had the set menu with 2 kinds of tapas my choice and slow-cooked Iberico pork rackThe chorizo and anchovy toast were very nice and delicious, love themBut the main course was a disaster... the slow-cooked pork rack was super hard, I couldn't even cut it into pieces, absolutely disappointed

與朋友來到海港城購物,順便吃午餐。店內的裝修甚有心思,燈光亦令人感到舒服,值得一提的是餐廳樓底夠高,更有酒櫃,相當有格調。店員十分親切有禮。這裏的午餐每份也可選兩款小食及一款指定飲品,十分之滿足。西班牙小辣椒小辣椒的大小剛好,香口得來不會太乾,保留內裏的濕潤,是令人一口接一口地吃的開胃菜。西班牙薯仔蛋餅相信這是必點的其中一道小吃,想不到看上去不太大的份量,吃罷也頗有滿足感,薯仔與蛋的香味配合獨有的醬料,有互相平衡的作用。西班牙凍湯甚有驚喜的凍湯,鮮艷的橙色看著令人開胃,每一口都充滿層次,很快就清空了。下次來到一定會再點。白毛豬火腿16 gram ( 30個月+)配西班牙蕃茄多士 +$48 白毛豬既有油香,亦有一點咸香。薄身的多士烤得香脆,配上蕃茄碎,值得一試。香煎鱸魚 $158/set單看賣相已令人垂涎欲滴,鱸魚皮夠脆沒有魚腥,有魚味,肉質新鮮,有很多藏紅花點綴,感覺很高級,紅色蕃茄醬汁令鱸魚肉錦上添花。燒伊比利亞黑毛豬胛心肉 $168/set烤香的黑毛豬胛心肉,肉質爽實,有紅菜頭、酸小洋蔥和綿滑可口的薯蓉伴隨,也可醮以橄欖油黑醋汁。這道菜帶給我多重的口感與味道的體驗。熱檸檬茶一杯茶味
與朋友來到海港城購物,順便吃午餐。
這裏的午餐每份也可選兩款小食及一款指定飲品,十分之滿足。

西班牙小辣椒

西班牙薯仔蛋餅

西班牙凍湯

香煎鱸魚 $158/set

燒伊比利亞黑毛豬胛心肉 $168/set

熱檸檬茶

一杯茶味香濃的熱檸檬茶,正好為為這頓飯豐富的午餐帶來清新又解膩的作用。
  • 西班牙凍湯
  • 香煎鱸魚
  • 西班牙薯仔蛋餅
  • 燒伊比利亞黑毛豬胛心肉
每次經過都想試的西班牙餐廳~ 餐廳以伊比利亞火腿為名,同時提供不同正宗西班牙菜式!今次試了兩款主食,味道出色有驚喜!🍔慢煮伊比利亞豬肉漢堡配薯條及辣椒蛋黃醬 Sours-vide Ibérico Pork Burger with Fries & Chipotle Aioli ($168)慢煮豬肉超厚身,而且味道出色,口感軟嫩,肉質不肥不瘦;漢堡足料,絕不馬虎🙌🏻 辣椒蛋黃醬不算辣,配搭薯條味道一流~🍝伊比利亞火腿卡邦尼意粉 Reserva Ibérica Carbonara ($148)奶油味香氣洋溢,Creamy及十分入味之餘亦不過膩,有驚喜🤤 除了溫泉蛋,更配以西班牙著名之伊比利亞火腿,淡淡的咸香令意粉更為特別!✨整體感覺:食物水準高,菜式有驚喜,絕對會再回訪~

慢煮伊比利亞豬肉漢堡配薯條及辣椒蛋黃醬

伊比利亞火腿卡邦尼意粉

✨整體感覺:食物水準高,菜式有驚喜,絕對會再回訪~
慢煮伊比利亞豬肉漢堡配薯條及辣椒蛋黃醬
伊比利亞火腿卡邦尼意粉
2022-08-19 216 瀏覽
喜歡西班牙牙菜你,去開海港城行街可以黎呢間特色餐廳tea—tea😌環境雖然唔大但好舒適,除左食物供應,仲美酒🍷售賣💁‍♀️首先叫左伊比利亞火腿卡邦尼意粉🍝火腿有四片薄薄食落味道很香濃,卡邦尼意粉沾上左火腿香味,比起平時食開的 卡邦尼多了一個層次,一口接一口好味😋西班牙炸多士配配雪糕🍦即叫即製,一份有四件每件面頭充滿肉桂粉砂糖,炸多士外脆內軟,口感軟綿綿的,吃落不會感到油膩配上雪糕🍦好好味☺️Caffee Mocha 朱古力咖啡☕️可可味偏重,好濃郁,甜度可以,咖啡嘅味道好香
環境雖然唔大但好舒適,除左食物供應,仲美酒🍷售賣💁‍♀️

首先叫左伊比利亞火腿卡邦尼意粉🍝

西班牙炸多士配配雪糕🍦

Caffee Mocha 朱古力咖啡☕️
可可味偏重,好濃郁,甜度可以,咖啡嘅味道好香
2022-08-10 709 瀏覽
個人覺得少伏🤏🏻又係燒海港城coupon 系列!朋友仔話好想食西班牙炒飯,所以就揀左呢間,又可以用coupon,又滿足到朋友仔既願望🤣Tapas Set (3 Dishes) 💰$298- Tortilla De Potato 西班牙薯仔蛋餅好硬身🙊不過味道都唔錯😗- Pink Shrimp Ceviche 青檸醃赤蝦刺身赤蝦好鮮甜,配埋青檸汁好清新而且好match 👍🏻呢個有驚喜喎!😆- Galician Style Octopus 香煎八爪魚配煙燻紅椒粉八爪魚有啲韌,下面係薯仔粒,配埋紅椒粉同埋特別嘅醬汁都幾好食既~Main 🍽西班牙海鮮飯 💰$248側邊燒到好燶同有啲乾,啲飯爛到好似食緊糊仔咁😅搞唔掋🙊Drinks - Sangria Blanc 💰$78飲落似溝淡咗嘅雪碧,酒味唔濃,都ok 既~ - Flamingo Beauty 💰$78原本睇圖係好靚好igable ,點知…🤓果然圖只供參考藥水味濃😇Dessert - Spanish Torrijas with Ice Cream 💰$78西班牙炸多士配雪糕 炸多士冇expect 咁脆口,咬落好淋身外邊灑滿肉桂粉,配朱古力雪

個人覺得少伏🤏🏻
又係燒海港城coupon 系列!

Tapas Set (3 Dishes) 💰$298
- Tortilla De Potato 西班牙薯仔蛋餅
好硬身🙊不過味道都唔錯😗

- Pink Shrimp Ceviche 青檸醃赤蝦刺身

- Galician Style Octopus
香煎八爪魚配煙燻紅椒粉

Main 🍽
西班牙海鮮飯 💰$248
側邊燒到好燶同有啲乾,啲飯爛到好似食緊糊仔咁😅
搞唔掋🙊

Drinks
- Sangria Blanc 💰$78
飲落似溝淡咗嘅雪碧,酒味唔濃,都ok 既~

- Flamingo Beauty 💰$78
原本睇圖係好靚好igable ,點知…🤓
果然圖只供參考
藥水味濃😇

Dessert
西班牙炸多士配雪糕
炸多士冇expect 咁脆口,咬落好淋身
外邊灑滿肉桂粉,配朱古力雪糕,味道都唔錯!👍🏻

總結係 試一次就夠🙊🙊
2022-07-30 224 瀏覽
對於兩個不喜歡吃漢堡(不喜歡麪包,也不喜歡太多的醬汁)的人來說,平常是不會買漢堡吃的,可是又心血來潮想吃西班牙伊比利亞黑毛豬,剛好這家的外賣只有漢堡有配伊比利亞黑毛豬豬扒,不能單點,那就只好叫這個了,必要時把包拆走就好。意想不到的是,這漢堡用的包味道竟然十分好,醬汁酸酸甜甜的,配上油膩的黑毛豬以及超新鮮的蔬菜,味道非常配,十分惹味。黑毛豬所用的肉是肥瘦均勻、肉汁豐腴的梅花肉,一口咬進去,濃濃的橡果味立即發散到口腔的周圍,肉質鬆軟、肉汁豐富,配上美味的漢堡包、酸甜微辣的醬汁、蕃茄、生菜,在口中形成美妙的交響曲。堪稱完美,是我們吃過最美味的漢堡。不過,配的薯條不脆、青椒🫑不太合我們的口味,意粉Al dente,不過蛋汁及芝士的味道不突出。

西班牙伊比利亞黑毛豬漢堡
黑毛豬火腿卡邦尼意粉
西班牙伊比利亞黑毛豬漢堡
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬漢
2022-07-26 248 瀏覽
高級風乾豬早幾日放假同個friend去咗尖沙咀周圍行吓,例牌一定係走去商場啦又有冷氣又涼爽。跟住點知行行吓見到有間餐廳睇落去都已經覺得好高級,見到餐廳入邊有好多風乾咗嘅火腿掛咗喺度,個friend就話好想試吓,所以一於就走入去試吓呢間風乾火腿豬。打開個餐牌佢就好似食神上身咁,已經睇中咗要食啲咩,所以今次就等佢拍板叫嘢食啦,哈哈。我哋叫咗個西班牙小食套餐,係a+b+c,連埋+1服務費就大概$328兩個人,平均人頭費係$164一個人。A係伊比利亞香腸釀蘑菇呢個一睇買相就好香好吸引,圓轆轆又肥又大嘅蘑菇裏面釀製左啲香腸,咬落去覺得好多汁,特製嘅醬汁加埋伊比利亞嘅香腸,香腸嘅表面有微煎過既痕跡,咬落去有脆香感,裏面肉質細軟可口,食完一粒再一粒。B係伊比利亞香腸拼盤排列得整齊又美觀,食落去有好濃郁嘅豬味道,油脂比較多,但係好甘香嘅味道,唔會覺得好肥膩。一塊一塊咁食,如果加埋杯酒就一流啦。C係迷你伊比利亞火腿拼盤呢一款嘅油脂咁就更加突出,豬同油嘅分布食完喺口裏邊都會有迴盪感,食完再隔一陣都會有齒頰留有甘香嘅豬油味。仲要佢有分30個月+,36個月+,48個月+,一層一層咁樣食上去,就覺得風乾得越耐嘅
高級風乾豬

A係伊比利亞香腸釀蘑菇

B係伊比利亞香腸拼盤

C係迷你伊比利亞火腿拼盤
呢一款嘅油脂咁就更加突出,豬同油嘅分布食完喺口裏邊都會有迴盪感,食完再隔一陣都會有齒頰留有甘香嘅豬油味。仲要佢有分30個月+,36個月+,48個月+,一層一層咁樣食上去,就覺得風乾得越耐嘅豬,味道就更加濃郁,豬油脂嘅香味就更加濃烈。
2022-06-22
4 分鐘 (堂食)