2022-05-16 357 瀏覽
灣仔店最後一周營業🈺️鋪頭係全黑裝修十分型格Menu用上銅板 好重手🤣Lunch set $118Revol Special Carbonara用上風乾豬臉頰肉肥而不膩 配上日本雞蛋香味加倍跟餐配Black可以揀Americano/ Long Black或者揀menu其他飲料 補翻差價今次叫咗flat white咖啡豆可以揀翻自己口味fruity nutty任君選擇試啱既話 鋪頭仲可以買豆翻屋企再歎過@revol_coffee 灣仔店: 灣仔莊士敦道208號地下2號舖佐敦店: 佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖#wwh必食之選#wwh食勻灣仔✨
灣仔店最後一周營業🈺️

灣仔店: 灣仔莊士敦道208號地下2號舖
佐敦店: 佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖

#wwh必食之選
#wwh食勻灣仔

10 分鐘 (堂食)
卡邦尼意粉
Flat  White
  • Carbonara
对Revol的好感从18年开始积累,咖啡和brunch双双在线,在我心目中完全不输Cupping、NOC这样的大牌。·佐敦老店去过好几次了,位于湾仔的二店是截然不同的纯黑色风格,店招十分低调,要是不仔细看还真不容易注意到。店里还蛮cool,通透的玻璃窗将光线徐徐引进,并不会感到沉闷。·咖啡和食物选择都很丰富,工作日的breakfast和lunch combo性价比很能打,不仅味道走心,份量更是大到惊人。·【SOE Americano】,是ONA的豆子,半水洗的哥斯达黎加,闻上去散发出成熟的苹果香气,喝起来仿佛有焦糖和花蜜在舌尖迅速化开一股温润和柔软,好喝。·【牛油果炒蛋白茶树菇酸种面包】,茶树菇在西式brunch中的出现令人眼前一亮,所以毫不犹豫点它。干煸过后嚼劲十足,口感却不会干涩,牛油果细腻滑软,份量也很扎实。·尝了一下朋友的全日早餐,炒蛋白的质地比泛着金黄色泽的炒滑蛋更扎实一点,口味更清爽一点,香嫩富有弹性。·不像一些看起来就缺少诚意的open sandwich,这块sourdough厚墩墩的,朴实的麦香交织在韧性的嚼感里,湿润度也不错,水灵灵的沙律菜搭配酸甜醒味的油醋酱,相当满
不像一些看起来就缺少诚意的open sandwich,这块sourdough厚墩墩的,朴实的麦香交织在韧性的嚼感里,湿润度也不错,水灵灵的沙律菜搭配酸甜醒味的油醋酱,相当满足。
吃饱喝足后我们慢慢走去会展中心看展,谁也没想到几天之后第五波疫情就悄悄降临了,相比今年,去年我其实过得多么快乐啊……
2021-12-28
早餐
2022-04-13 132 瀏覽
Revol有兩間店舖,佐敦係總店,某啲foodie講到總店既卡邦尼係全港最好味,個個都吹到係世一,Lunch近近地就試左灣仔分店,心諗分店最多咪差小小,但冇諗過呢個卡邦尼係我食過最難食既Revol 卡邦尼煙肉意粉 ($118)呢碟意粉我食左兩啖已經唔想再食,為左唔浪費食物我先食埋佢。有人覺得卡邦尼醬汁冇忌廉好食啲,有啲就相反,我覺得冇所謂既,你整得好食就得,而Revol既意粉就兩樣都唔係,因為根本就冇醬汁。意粉有橄欖油味,加黑椒同香草,但係連小小既鹹味都冇,加上冇汁,真係好難繼續食落去定係呢碟意粉真正食法係將蛋黃篤穿,再將所有材料撈勻,去做個汁出黎?撈勻之後,除左意粉多左蛋汁外,味道一樣咁差,都係冇鹹味,如果肉或芝士味滲到落意粉汁,唔落鹽冇問題,但係做唔到既話點解唔落返鹽?雖然用左兩種肉,但都係廢既,一種係又乾又硬冇肉味既煙肉片,另一種係廉價味道既豬面頰肉粒,而芝士碎仲係一塊塊冇溶到成碟意粉比我既感覺就係未完成,只不過將卡邦尼要有既材料放埋一齊,一個連醬汁都冇或者得蛋汁既卡邦尼,仲應唔應該叫卡邦尼?睇返佐敦總店既卡邦尼,似乎係同一做法,我完全睇唔透點解一個煮法咁有問題既意粉,可以有人覺

Revol 卡邦尼煙肉意粉 ($118)

成碟意粉比我既感覺就係未完成,只不過將卡邦尼要有既材料放埋一齊,一個連醬汁都冇或者得蛋汁既卡邦尼,仲應唔應該叫卡邦尼?睇返佐敦總店既卡邦尼,似乎係同一做法,我完全睇唔透點解一個煮法咁有問題既意粉,可以有人覺得係全港最好味?

4月10號係灣仔分店營業既最後一日,如果有人真係想試下呢間世一意粉,就去佐敦店啦

價錢: $118/位
環境: 7/10
味道: 3/10
性價比: 3/10
2022-04-10 102 瀏覽
Revol special Spaghetti carbonara據說是正宗carbonara,味道是不錯的,但偏咸,不知是不是因為煙肉太足料呢?!Hand drip 我揀左fruity 嘅Ethiopia beans,坐喺bar檯位置望住barista沖咖啡都係另一種享受😎其實想試埋black velvet同afogado,不過4月10就最後一日營業了,以後想食嘢飲咖啡只可以去佐敦店了,但就冇左全黑裝潢,可惜…

Hand drip

2022-04-08
15 分鐘 (堂食)
午餐
2022-04-04 107 瀏覽
咖啡店裝橫以全黑為主調,又在大街轉彎位,低調得來帶點帥氣。可惜裏面空間較小,堂食座位有限。餐牌是一本鐵片書,夾著幾張黑色的厚紙。我點了一份以咖啡店命名的卡邦尼意粉,麵條微溫有嚼勁,中間有粒溫泉蛋蛋黃,粘了蛋液的意粉零捨好食。卡邦尼意粉作法好傳統,除了煙肉之外,還有風乾豬面頰肉。咖啡店4月10日Last DayREVOL卡邦尼煙肉意粉 $118Espresso Tonic $52#灣仔 #WanChai #cafehopping #咖啡經濟圈 #EspressoTonic #TonicEspresso
REVOL卡邦尼煙肉意粉
Espresso Tonic

咖啡店4月10日Last Day

REVOL卡邦尼煙肉意粉 $118
Espresso Tonic $52

REVOL卡邦尼煙肉意粉
Espresso Tonic
2022-03-23 91 瀏覽
某日喺灣仔偶遇到朋友就揀咗\ @revol_coffee /坐低食啲嘢飲杯啡全黑嘅裝飾好有格調坐得都ok舒服唔會太逼最有驚喜係嘢食方面 真係幾好食ʕ •́؈•̀ ₎係會令人記得嘅味道!✧ 𝙎𝙤𝙪𝙧 𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝, 炒蛋, 菇炒蛋好香蛋味 唔會太濕 炒得好唔錯!直情覺得要配普通多士好似茶記咁先正不過塊酸種麵包都唔錯幾好食 蛋太出色搶咗少少focus😛炒菇都好好食 份量唔少兩個人食都夠調味唔錯 而且菇好有咬口好驚喜cafe嘅嘢食有咁好嘅質素🥹✧ 𝙄𝙘𝙚 𝙗𝙡𝙖𝙘𝙠因為嗌咗嘢食所以揀咗fruity嘅豆Body較輕 夾埋嘢食就會淡味少少但唔會太酸!✧ 𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮啡嘅比例比奶多 所以整體都幾濃比較普通總結嚟講如果肚餓想搵間食嘢嘅cafe呢到都唔錯但會覺得嘢食比飲品更出色🍳
全黑嘅裝飾好有格調
坐得都ok舒服唔會太逼
最有驚喜係嘢食方面 真係幾好食ʕ •́؈•̀ ₎
係會令人記得嘅味道!

✧ 𝙎𝙤𝙪𝙧 𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝, 炒蛋, 菇
炒蛋好香蛋味 唔會太濕 炒得好唔錯!
直情覺得要配普通多士好似茶記咁先正

啡嘅比例比奶多 所以整體都幾濃
比較普通

總結嚟講如果肚餓想搵間食嘢嘅cafe呢到都唔錯
但會覺得嘢食比飲品更出色🍳
這間 cafe 的裝修十分簡約,以黑色為主調,透發出一種神秘、低調和型格的感覺。內裡的坐位數量不多,但空間開揚寬敞,不會有侷促的感覺。這裡平日的早上有 morning set,包括了一杯 Black Coffee,今次來吃早餐,結果是喜出望外 😃。炒蛋煙肉粒配酸種麵包酸種麵包的上面,一半放著切成條狀的厚身煙肉、菇類和我最喜歡的薯仔。另一半則放著顏色鮮艷的炒蛋。而整個盤子剩餘的位置都被沙律菜填滿,份量充足,賣相討好 👍🏻。炒蛋嫩滑,酸種麵包外層十分香脆,沙律菜配以少許沙律醋,十分醒胃 😋。咖啡方面補了差價換了一杯 Latte,在印有 Logo 的小黑盤子上,端放著一只玻璃杯,當中的 Latte 當然不缺漂亮的拉花 😍。

炒蛋煙肉粒配酸種麵包

$100 (早餐)
2022-02-23 119 瀏覽
下雨天,好凍,但都想去Revol試下。試左大家都讚嘅carbonara,但個人來講覺得太咸啦。另外食左酸種麵包,好脆,但邊位硬得滯,整體來講味道唔錯。到重頭戲red velvet and black velvet,覺得black velvet好味啲,但兩件蛋糕都係有啲乾。
下雨天,好凍,但都想去Revol試下。

試左大家都讚嘅carbonara,但個人來講覺得太咸啦。

另外食左酸種麵包,好脆,但邊位硬得滯,整體來講味道唔錯。

2022-02-20
2022-01-17 142 瀏覽
一間係灣仔既型格coffee shop 📍#revol 佢係軒尼詩道附近,所以非常容易去,位置方便。佢環境用黑色為主題,走型格路線,室內空間尚算寬敞,即使坐滿客人亦都唔覺得會侷促同壓逼。🥃 Espresso Tonic ⭐️⭐️⭐️不過不失,可以一試🙂🍰紅絲絨蛋糕⭐️⭐️⭐️口味比較甜,係我鍾意既口味😛🍽 環境 ⭐️⭐️⭐️🤵🏻‍♀️ 服務 ⭐️⭐️⭐️💵 CP值 ⭐️⭐️⭐️🤓 Overall ⭐️⭐️⭐️😇 回頭度⭐️⭐️⭐️
一間係灣仔既型格coffee shop 📍#revol

🥃 Espresso Tonic ⭐️⭐️⭐️
不過不失,可以一試🙂

🍰紅絲絨蛋糕⭐️⭐️⭐️
口味比較甜,係我鍾意既口味😛
紅絲絨蛋糕

🍽 環境 ⭐️⭐️⭐️
🤵🏻‍♀️ 服務 ⭐️⭐️⭐️
💵 CP值 ⭐️⭐️⭐️
🤓 Overall ⭐️⭐️⭐️
😇 回頭度⭐️⭐️⭐️
2021-12-23 1346 瀏覽
🖤型格黑cafe🖤推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍Cafe 遍地開花,一間什麼樣的Cafe 會驅使你入去hea呢?要知道weekend 黃金48小時係好寶貴㗎!位於灣仔全黑型格Cafe,落地大玻璃從外看到裝潢及坐位情況,坐在店內感覺開揚。U型大Sofa 配幾張小圓枱,望出窗外欣賞街境放空也不錯~🐻Hojicha Latte HKD50 - 熊熊拉花頗可愛,焙茶味道濃郁。🍨Affogato HKD55 - Espresso 配Movenpick 雲尼拿雪糕,咖啡味香濃加上滑溜的雪糕份外滋味。🍫 Dark Chocolate HKD50 - Dominican 60% Dark Chocolate 味道回甘、質地順滑。❄️Iced Latte HKD43 - 咖啡和奶比例剛好,冰少一點會更好,減少溶掉的冰水溝淡飲品。總結:-食物 ❤️❤️❤️❤️❣️環境 ❤️❤️❤️❤️🤍服務 ❤️❤️❤️❤️🤍...🔖REVOL (灣仔)🪑灣仔莊士敦道208號地下2號舖
🖤型格黑cafe🖤

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️🤍
🔖REVOL (灣仔)
🪑灣仔莊士敦道208號地下2號舖
  • Iced Latte
  • Hojicha  Latte
  • Dark  Chocolate
  • Affogato
2021-12-22 131 瀏覽
之前已經試過佐敦分店今次去到灣仔分店試吓其實餐牌都大致相同最多人點嘅始終都係卡邦尼意粉但因為之前去過佐敦試過所以就冇專登食食咗Revol special breakfast ($110)都幾豐富有炒蛋 煙三文魚 雜果乳酪 藜麥 酸種麵包 同埋忌廉芝士另外加咗杯熱黑朱古力 (lunch +$14)朱古力拉花好可愛不過究竟佢係刺蝟定係貓頭鷹黎架🤣黑朱古力唔會好甜 幾重朱古力味
之前已經試過佐敦分店
今次去到灣仔分店試吓
其實餐牌都大致相同
最多人點嘅始終都係卡邦尼意粉
但因為之前去過佐敦試過所以就冇專登食
都幾豐富
有炒蛋 煙三文魚 雜果乳酪
藜麥 酸種麵包 同埋忌廉芝士
另外加咗杯熱黑朱古力 (lunch +$14)
朱古力拉花好可愛
不過究竟佢係刺蝟定係貓頭鷹黎架🤣
黑朱古力唔會好甜
幾重朱古力味
2021-12-09 508 瀏覽
這間在灣仔嘅cafe,非常有格調,全店以黑色為主,牆身、餐枱櫈、餐具刀叉、甚至洗手間內嘅水嚨頭都係黑色,餐牌鐵做好有質感。座位成環形佈局,有自己少少空間之餘,亦方便同其他枱嘅人傾計打招呼,小編當日就同隔離枱客人互相介唔吓自己嘅食物,幾有趣,喺香港係比較少有嘅開放佈局。小編同朋友嚟這裏食下午茶,所以叫的種類不多,但整體食物都係讚,加上環境舒服位置方便,一定會再嚟。🌹鬆餅(檸檬)鬆餅有兩種味選擇,朱古力同檸檬,小編覺得朱古力比較常見,大概知道味道會係點,就揀咗檸檬味,結果冇揀錯。鬆餅本身含油量比較高,搭上檸檬汁嘅酸可以平衡嗰份油膩感,仲有加咗一啲罌粟籽(poppy seed),罌粟籽食起來有顆粒感,小編覺得如果將佢焗一焗熱會更好食。🌹香蕉蛋糕香蕉蛋糕係他們自製,蛋糕蓬鬆但蛋糕邊位就香脆,口感豐富,味道亦不錯,香蕉🍌味好濃,全日任何時候食都會喜歡。🌹濃縮咖啡貝吉包配焦糖餅乾內餡小編覺得這個係店嘅經典,通常飲咖啡會配上焦糖餅乾Lotus Biscoff,但他們將咖啡同焦糖餅乾合而為一,一齊放喺嗰貝吉包度,每一口貝吉包都有咖啡嘅香氣與苦澀,同時亦有焦糖餅乾嘅肉桂焦糖香氣,貝吉包皮脆而焦糖餅乾有酥

🌹鬆餅(檸檬)

🌹香蕉蛋糕

🌹濃縮咖啡貝吉包配焦糖餅乾內餡
小編覺得這個係店嘅經典,通常飲咖啡會配上焦糖餅乾Lotus Biscoff,但他們將咖啡同焦糖餅乾合而為一,一齊放喺嗰貝吉包度,每一口貝吉包都有咖啡嘅香氣與苦澀,同時亦有焦糖餅乾嘅肉桂焦糖香氣,貝吉包皮脆而焦糖餅乾有酥酥甜甜的口感,小編強烈推薦,必食。

🌹YAMA 清新田園早餐
這種田園風味嘅all day breakfast幾時食都唔覺得厭,可能因為幾乎全菜感覺健康唔太飽肚,味道又多口感又豐富顏色又鮮艷。所有蔬菜都烤過,少咗菜嘅腥味多咗烤香味,通常都少不了三色椒,又靚又夠甜,西蘭花同椰菜花就有硬硬脆脆口感,炒蛋好香滑,但唔知點解顏色偏橙,似加咗茄汁,藜麥放喺小碟分開上,容易拿來食。肉就係雞胸,有煎香,得幾片但份量足夠,。牛油果通常切片上,但這個將牛油果榨成醬,小編就沾上片麵包一齊食,香滑。

🌹Yuzu green tea tonic
這個係綠茶柚子有氣水,香氣清新,配甜品時比起咖啡更能解甜膩,小編非常喜歡。

香蕉蛋糕
Yuzu green tea tonic
香蕉蛋糕
Yuzu green tea tonic
鬆餅(檸檬)
這間咖啡店令我印象深刻,黑色的外牆感覺酷酷進入cafe後,發覺店舖內幾乎所有佈置,包括椅桌、盤碟、杯墊,甚至連小刀都是黑色。我感覺這店裝修太有風格,我猜店主一定很喜歡黑色!食物質素高,我一定會再來吃!濃縮咖啡貝吉包配焦糖餅乾內餡(必吃):雖然我常吃貝果,但我敢說這件貝果是我吃過最好吃的貝果之一,因為貝果熱烘烘,令脆度比一般貝果更勝一籌。我咬貝果時發出清脆聲音,這是脆度充足才可有這效果!更出色是餡料是咖啡味,香濃咖啡蓉佈滿貝果內餡,令我非常滿足。絕對是原圖我手機拍照光度高咖啡味餡料香濃鬆餅:有檸檬或朱古力味選擇,由於我平時常吃朱古力味,所以今次我選了清新的lemon味,結果令我感到驚喜!通常鬆餅都是腍身,但這件鬆餅外層很脆,內餡檸檬味清新,更難得是不會太酸,口感鬆片又充實。黃色餡料是檸檬味香蕉蛋糕:香蕉味清香撲鼻,在吃前已滿足到嗅覺。吃下去絕對不會失望,這店的廚師太出色,沒想到簡單一件香蕉蛋糕,都能做到外脆內餡有質感的高水平,不會過甜,完全不膩,健康甜品之選!這香蕉蛋糕和平時常食的蛋糕有些不同,因為是用自家製的特有配方製作而成,所以蕉味特濃!Yama 清新田園早餐:這是All day b
這間咖啡店令我印象深刻,黑色的外牆感覺酷酷

絕對是原圖

我手機拍照光度高

咖啡味餡料香濃

黃色餡料是檸檬味

Yama 清新田園早餐:
這是All day breakfast ,就算中午或下午茶等任何時段也可吃。店舖自家製牛油果醬真的太香滑,牛油果蓉入口即溶,蔬菜有烤的方法製作,味道更突出,微燻而香口。
有意大利青瓜、三色椒、西蘭花和椰菜花,蔬菜款式多。廚師把雞胸煎得很香,雞胸肉汁鮮甜,非常嫩滑!炒蛋竟然呈現橙色,蛋非常嫩滑。藜麥清爽,酸麵包的外皮極脆,麵包餡料夾雜提子乾,非常開胃。

是原圖

沙律材料色彩繽紛

門面:

裝修以黑色風格為主

• 濃縮咖啡貝吉包配焦糖餅乾內餡
  • Carbonara
2021-11-04 255 瀏覽
約一位女性朋友,到這間黑炆炆的Cafe相聚。由於內外都是黑炆炇,差點在外面行過都不察覺他的存在。內在設計及顏色,只有黑色及深灰黑色,感覺10分男性化。甚至乎連探測體溫的溫度計,一向看見的都是白色,這裏卻是黑色的。再細心一看,所有嘅裝修及物件,幾乎都全部是黑色。連員工的口罩、制服都是黑色的。不是!原來來幫襯的男性顧客,湊巧地亦是穿着黑色。哈哈!餐牌是用兩塊厚厚的銅片作folder, 夾著黑色的menu! 10分有份量!食物種類,離不開咖啡店Cafe的輕食餐。飲品方便,以咖啡為主,不是咖啡的飲料,選擇不多,而不是咖啡的熱飲更加少。點餐為自助形式,要到櫃面點餐及俾錢,拿着號碼牌,他們會送餐到你的枱面。叫了一份牛油果蛋白茶樹菇的酸麵包(sour dough),及兩杯hojicha latte. Sourdough 麵包好味! 牛油果及蛋白分量都算大份。Hojicha latte 都是黑色!味道香濃,食品及飲品唔錯,可以一試。充滿黑色誘惑~

食物種類,離不開咖啡店Cafe的輕食餐。

充滿黑色誘惑~
牛油果蛋白茶樹菇酸麵麵包
牛油果蛋白茶樹菇酸麵麵包
2021-10-31 244 瀏覽
呢間主打黑色嘅 #cafe @revol_coffee 行型格路線佢個all day breakfast同平時有啲唔同佢有個顏色好橙嘅炒蛋 佢個蛋嘅蛋味好濃 加上呢個顏色我懷疑可能係蘭王旦 但係小妹唔肯定😅 跟住三文魚就正常發揮啦那你會見到佢有個碗係一個yogurt bowl 平時唔係super bowl粉絲嘅我不得不承認佢呢一個好好食佢入面有生果 chai seed pudding 輕輕嘅甜 感覺係清新同埋健康嘅但係成個Combination 正wor 另外佢個 carbonara 都好出色係我鍾意食嘅正宗 只係用蛋汁同埋芝士撈嘅醬汁 不得不提佢隻蛋真係好好食Cold brew 唔會話好酸個種 幾好可以再戰喎
呢間主打黑色嘅 #cafe @revol_coffee
行型格路線