2022-05-23 77 瀏覽
飯腳同事有朋友試完推薦,啟岸新商場喎,之前疫情好多連裝修都未開始。 有推薦,幾大搵日去試今天我哋去午餐,三個人,要坐中間位置。。。唔,要除鞋喎,都可以嘅,不過肚腩話我知要減肥啦。呢度係半自助,自己出收銀處落 order 然後就可以等食,三個人不約而同都叫三文魚沙律碗,個沙律嚟到,賣相唔錯,食落更唔錯;另外我叫咗個 Espresso Tonic, 唔。。。呢個要時間慢慢嘆喎。。。不過夠鐘返工啦,食晏得一個鐘真係唔多夠,有機會會再嚟試第二樣。呢度 服務同顧客普遍比較年青,落到嚟都覺得自己年青咗,下次再落嚟扮年青呀

2022-05-23 61 瀏覽
返工咁攰 趁假期就去咗Cafe嘆吓嗌咗個炸魚漢堡包🍔平時食漢堡包最鍾意就係食炸魚!炸得好脆魚肉都好嫩滑 再加埋面頭嘅醬汁 真係好開胃 個包都烘到好脆 食落甜甜地 旁邊嘅番薯條都好香甜🍠
返工咁攰 趁假期就去咗Cafe嘆吓
2022-05-17 107 瀏覽
新開既一個區域,有住日式和風既裝潢,都開左好多間食肆🫣呢間係眾多中最早開業既,食物質素有驚喜,可以話係紅磡區數一數二既咖啡店,畢竟呢區咖啡店其實唔多,自問都食得七七八八,整體係值得回頭🥰▪️ 炸魚布里歐配蕃薯條(7.5/10)💲88布里歐係法國奶油麵包,包身烤烘得好脆,富有牛油香🧈炸魚外皮同樣好脆,魚肉都算滑,亦都無咩雪味🐠配上脆身蕃薯條,有陣陣蕃薯甜,唔會係好油溢嗰種,仲有少少沙律菜,無咩油膩負擔感,性價比唔錯😌▪️ 香脆風乾火腿卡邦尼(7.5/10)💲98呢度唔係用傳統既煙肉,而係用炸過既風乾巴馬火腿,好似脆身豬肉乾咁,幾有特色,不過單食會略油同埋比較鹹🧐而個卡邦尼汁口感比較稠身,有香濃蛋黃同芝士味,仲有唔少蘑菇,扁意粉有咬口之餘幾掛汁🍝▪️ 焙茶鮮奶(7/10)💲45 (Hot)唔記得左影🤯唯有用同行友人幅相🤪入口順滑,不過奶味比較重,茶味再濃一點更好🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 炸魚布里歐配蕃薯條(7.5/10)💲88
炸魚布里歐配蕃薯條

▪️ 香脆風乾火腿卡邦尼(7.5/10)💲98

香脆風乾火腿卡邦尼

▪️ 焙茶鮮奶(7/10)💲45 (Hot)

焙茶鮮奶

🔎 整體評分(7.5/10)
炸魚布里歐配蕃薯條
香脆風乾火腿卡邦尼
2022-05-11 65 瀏覽
🥗三文魚沙律碗$82顏色配搭非常豐富嘅沙律,一啲都唔Dry😍蟹肉沙律雖然做法簡單但真係好食🤤蔬菜方面除咗平時嘅沙律菜同有烤過嘅薯仔之外,仲加入咗比較少見嘅椰菜仔👍最近天氣咁熱,食吓沙律呢類清新嘅食物都唔錯✨☕️短笛咖啡$36呢度嘅咖啡可以選擇Nutty / Fruity 口味🤓咖啡口感柔滑,豆味香🫘🐟炸魚布里歐配番薯條$88布里歐咬落充滿牛油同微微嘅奶香,口感鬆軟🧈魚柳份量足,而且外脆內軟😋配埋青瓜同菜絲一齊食,可減卻油膩嘅感覺😌番薯條每一條都好脆,份量上多到可以兩份食😂唯獨切嘅時候有少少狼狽,成日好驚嚿魚會跣咗出去🤣

🥗三文魚沙律碗$82

☕️短笛咖啡$36

🐟炸魚布里歐配番薯條$88
2022-05-11 65 瀏覽
自從屯馬綫開通左依家去土瓜灣、九龍城食野真係好方便😝而且土瓜灣多左好多cafe🤣大家又有新蒲點啦!今次來到啟岸我就揀左Rim Coffee😆一入店內已經覺得好舒服😌呢到主打輕食同埋咖啡☕️:🍴香脆風乾火腿卡邦尼意粉🍝 $98推薦🤩賣相已經勁討好😚煙肉炸到好似薯片咁脆卜卜🥓就咁食就會有啲鹹😅夾埋意粉一齊食就岩岩好!意粉掛汁好creamy🍴薯蓉慢煮溫泉蛋布里歐🍏🥚 $80Brioche係平時其他Cafe少機會食到!佢既包體有別於一般既麵包🥯鬆軟得來又唔會好似麵包咁實在🤣滿滿既牛油香🧈而且呢個配搭好Refreshing😍有三片青蘋果喺薯蓉下面🥔成日食牛油果食到厭既你地絕對可以轉下口味🤪🍴栗子撻🌰 $58栗子控必點🤤啲cream好滑唔會好甜🤩蛋糕都夠濕潤😚個撻係普通嗰啲牛油皮🧈栗子味香濃而且好足料!個底好多栗子蓉😙一定滿足到你!整體來講,食物質素中上😍價錢都唔貴🤪食物款式雖唔多但全部都好精緻😝環境都不錯😌落地玻璃彩光度十足👍🏻樓底好高唔會有壓迫感🥰我當日係平日下晝去☀️所以唔算好多人可以慢慢坐☺️大家不妨試下😆📍Rim Coffee 紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓4號舖

🍴香脆風乾火腿卡邦尼意粉🍝 $98

🍴薯蓉慢煮溫泉蛋布里歐🍏🥚 $80

🍴栗子撻🌰 $58

📍Rim Coffee
2022-04-08
午餐
自從土瓜灣有左地鐵之後,陸續開左好多新嘅cafe,今日去左啟岸呢個地方去行下,都有好多新開cafe同餐廳,我地就揀左1樓嘅Rim Coffee,因為直覺話我知呢間抵食啲。我地被安排坐係中間位張榻榻米,店員好nice咁問我地介唔介意,因為要除鞋,但我地都覺得ok所以就好快有得入坐。Soba Bowl 蕎麥麵沙律碗Soba noodle, Pumpkin, Kale, Red Bean, Avocado, Veggie, Refresh Dressing $92男朋友因為最近on diet,所以佢叫左個沙律碗,唔好以為沙律就會唔飽,仲有好多蕎麥麵同埋牛油果,南瓜,佢食到好飽,仲要share左啲比我。食落個汁勁fresh同埋南瓜爽口啲,同平時南瓜淋身好唔同。Salmon Avocado Egg Brioche 三文魚牛油果炒蛋布里歐Salmon, Avocado, Scramble Egg, Veggie $80而我就叫左個布里歐,法包嘅一種,食落好鬆軟香甜,用burger嘅形式夾住三文魚同埋牛油果炒蛋一齊食,口感好豐富,好好味,而且份量都好多,差啲食唔曬。Cold Brew $65Cafe

蕎麥麵沙律碗
Soba Bowl 蕎麥麵沙律碗

三文魚牛油果炒蛋布里歐

Cold Brew $65
Cafe好貼心咁比左兩隻杯,一隻杯有冰另一隻就冇,可以飲下淨cold brew,如果想飲到咁上下唔夠凍又或者想飲淡啲可以倒落有冰果隻杯,兩個體驗。

Americano $35
Order嘅時候店員都有問我想飲fruity定nutty,真係好貼心,好多都冇得揀,真係加分。

Overall黎講,男朋友大讚,我都覺得CP值好高,一黎價錢唔係好貴都係個好合理嘅價錢,其次就係野食好好食,最好食就係個布里歐,最surprise就係咖啡,真係好有層次,下次就要試下佢嘅hand drip。
2022-04-09
蕎麥麵沙律碗
三文魚牛油果炒蛋布里歐
  • Soba Bowl 蕎麥麵沙律碗
  • Salmon Avocado Egg Brioche 三文魚牛油果炒蛋布里歐
2022-05-08 52 瀏覽
上次試過佢地嘅fish brioche好好食,今日經開土瓜灣就再黎食多次!另外朋友仲嗌左all day breakfast。因為有比較,上次個fish brioche係土好食啲,因為上次條魚明顯大條啲,醬汁上次慷慨啲,蕃薯條今次有點似粉多啲。不過都仍然係好食嘅😝All day breakfast都唔錯,覺得啲菇可以味重少少,有食到松露味但好似差緊啲鹽吊吊味嘅感覺,all day breafast份量我覺得偏細,而且一份toast之類嘅都無,男人們可能唔夠飽。今次見佢甜品櫃有清楚擺番食物名牌喺前面而唔係寫喺玻璃度(個名唔係對住相對應嘅甜品),有改善到👏🏻👏🏻👏🏻
2022-05-06 57 瀏覽
»《ʀɪᴍ》𖠿 。゜
是時候要發掘一下土瓜環的咖啡店了近來這小區的人流人氣都有所提升大家都忙著來這邊打打卡 飲飲啡「啟岸」是其中一個熱門的地方樓下有看不見龍尾的ᴛᴀɴᴜᴋɪ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ樓上則有這間較合我心意的ʀɪᴍ-全店統一用了檜木設計 是小篇一看就要存起來的那種 一直想等陽光普照的時間來造訪否則會很浪費窗口位的特色百葉簾設計啊店裡唯一一張胡桃木長櫈是店主親手自己做的 ————————————۵ ᴘᴜᴍʙᴋɪɴ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ $95۵ ʀɪᴍ’ꜱ ᴀʟʟ ᴅᴀʏ $128-餐單上選擇挺多 有全日早餐 意粉 沙拉 布里歐等等每樣都很吸引很想試猶豫了一會吃牛油果炒蛋布里歐還是意粉
結果選了南瓜意粉餐排上的意粉會經常轉款式的印象中很多人讚風乾火腿卡邦尼不過當日想來點清新的南瓜口味意粉的味道果然沒令人失望麵條有種煙韌口感 南瓜的分量也算足料-這裡全日早餐跟平常點的差不多紐倫堡腸 南瓜薯餅 黑松露炒什菌 炒蛋 風乾火腿 沙律絕對是又飽又滿足的一個全餐南瓜薯餅是驚喜位 中間的南瓜蓉軟綿綿好滿足 (∩´͈ ᐜ `͈∩) 他們的南瓜產品都很不錯 哈哈✽.。.:*۵ ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ۵ ʜᴏᴊɪᴄ
»《ʀɪᴍ》𖠿 。゜
紐倫堡腸 南瓜薯餅 黑松露炒什菌
炒蛋 風乾火腿 沙律
絕對是又飽又滿足的一個全餐
南瓜薯餅是驚喜位 中間的南瓜蓉軟綿綿
好滿足 (∩´͈ ᐜ `͈∩)

他們的南瓜產品都很不錯 哈哈

۵ ᴄᴏꜱᴛᴀ ʀɪᴄᴀ $65
۵ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ $45
咖啡可以選 ғʀᴜɪᴛʏ / ɴᴜᴛᴛʏ 口味
ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ 就有 ɴᴜᴛᴛʏ 味的咖啡豆
近期由抹茶味變上焙茶味的拿鐵愛好者 (๑´ڡ`๑)
拉花也很好看

*⑅୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧⑅*
2022-05-04 76 瀏覽
-{土瓜灣悠閑cafe☕️}第一次黎土瓜灣揾野食😆黎到朋友推薦嘅cafe食午餐😋🤤Fish Brioche🤤 ($88)依個唔洗加錢就有最愛嘅番薯條😋蕃薯味出甜甜地咁☺️炸魚香脆 第一次食burger用brioche 少少甜超級脆😙再有啲沙律就正常啦👖褲評: 7.5/10🤤Crispy Parma Ham Carbonara🤤 ($98)炸過嘅parma ham再撈卡邦尼汁同意粉🤟汁偏稠身黏口😂係惹味嘅😛意粉份量多而且煙肉好香口☺️👖褲評: 7.8/10🤤Hojicha latte🤤 ($45)飲落普通👀茶味比其他嘅淡 冇左回甘咁😗正常啦~👖褲評: 6.5/10野食幾出色😚飲品就可以改進下👀近窗枱嘅位置係pet-friendly㗎🥳平日12點幾都差不多full house了性價比: 8/10服務: 8/10環境: 8.8/10🚩 Rim Coffee 🚩地址: (紅磡)紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓4號舖 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai土瓜灣 #fuudjai紅磡
{土瓜灣悠閑cafe☕️}
第一次黎土瓜灣揾野食😆黎到朋友推薦嘅cafe食午餐😋

🤤Fish Brioche🤤 ($88)

👖褲評: 7.5/10

👖褲評: 7.8/10

🤤Hojicha latte🤤 ($45)
飲落普通👀茶味比其他嘅淡 冇左回甘咁😗正常啦~

👖褲評: 6.5/10

性價比: 8/10
服務: 8/10
環境: 8.8/10

🚩 Rim Coffee 🚩
地址: (紅磡)

Fish Brioche
Crispy Parma Ham Carbonara
Hojicha  latte
Fish Brioche
Crispy Parma Ham Carbonara
2022-05-02 41 瀏覽
紅磡新樓盤啟岸,地下及一樓打造為充滿日式風情的啟岸巷子,而位於一樓的 Rim Coffee 以簡約純白色系配上木製家具,提供各種咖啡及輕食甜品。1+1 Tasting Combo 以同一款咖啡,製成濃縮咖啡及鮮奶咖啡,帶來不同的咖啡風情。Rim Coffee got a minimal white themed interior with wooden furniture, offering a variety of coffee beverages and light meals, like this tasting combo featuring espresso shot and piccolo with use of the same coffee bean.
1+1 Tasting Combo
1+1 Tasting Combo
2022-05-01 30 瀏覽
如果叫我介紹一間最近覺得好吃的cafe一定推薦這間🌟意粉甜品咖啡通通都好吃更有我最喜歡的檸檬撻😋😋😋意粉比我想像中有驚喜!味道香濃很掛汁上面的風乾火腿單吃有點鹹建議咬一口再吃意粉/將火腿拌入意粉一起吃更添風味🥰堂食吃了抹茶撻,劈落有淡淡抹茶香但不太過火,如果是抹茶控略嫌會覺得味道不夠濃郁,但個人覺得不錯💕這款檸檬撻是我看到就決定必點的甜品之一,檸檬撻吃起來甜甜酸酸很開胃!甜度方面剛剛好另一款栗子撻比前兩者味道偏甜,所以個人比較推薦前兩者😆😆😆
如果叫我介紹一間最近覺得好吃的cafe
一定推薦這間🌟
意粉甜品咖啡通通都好吃
更有我最喜歡的檸檬撻😋😋😋

意粉比我想像中有驚喜!
味道香濃很掛汁
上面的風乾火腿單吃有點鹹
建議咬一口再吃意粉/將火腿拌入意粉一起吃更添風味🥰

另一款栗子撻比前兩者味道偏甜,所以個人比較推薦前兩者😆😆😆
2022-04-06
午餐
2022-04-30 45 瀏覽
復活節假期最後一日,經朋友介紹,試左呢間休閒咖啡店,第一次去要排隊排好耐就放棄左,今次星期日朝早去,唔洗排隊直接入去,好開心一朝早10:30左右入到去,個環境好舒服,座位都算闊落,好好坐。叫左兩款食物,三文魚牛油果炒蛋布里歐($80)同炸魚布里歐配薯條($88)。個人認為呢兩個都係必試既,首先賣相擺盤真係好靚,同埋食物水準好高!牛油果同炒蛋既配合係perfect match,而餐飯選擇既牛油果熟度岩岩好,炒蛋都好滑,加上個面包烘到好脆,好多食多一個至於炸魚,炸得恰到好處個sauce加埋新鮮既菜,一口食到滑溜既魚同埋脆口既蔬菜,真係好滿足另外叫左兩杯pour over,分別係Colombia ($75)同Ethiopia($65),職員好細心講解同埋介紹唔同品種既咖啡豆,整體而言用餐感覺非常愉快,如果weekend先去到既,建議12點前要去,唔係都要排比較長既時間先入到

至於炸魚,炸得恰到好處
2022-04-23 39 瀏覽
有同事推薦這家咖啡店,所以特登上去搵佢地,結果冇令我失望我寫呢篇食評嘅時候已經幫襯咗佢幾次,幾次都係唔同嘅職員去接觸我,佢哋每一個都非常有禮貌,我想知佢哋老闆點樣請人,咁勁可以請到個個職員都咁乖咁好食物我就冇咩特別意見喇,咖啡就真係暫時公司附近最好嘅一家;咖啡豆味濃,佢哋仲要用明治鮮奶沖咖啡,絕對尊重咖啡有次見佢沖朱古力咖啡俾我,佢哋連朱古力粉都要用磅去量好份量先去沖個杯咖啡,我感覺到佢地對咖啡既專業同個心簡直同樓下個間賣日本裝修既珈啡店差天共地,但佢哋兩間舖頭嘅咖啡價錢竟然一樣…咖啡迷記得識路喇
有同事推薦這家咖啡店,所以特登上去搵佢地,結果冇令我失望

【Pet-friendly日本木系咖啡店☕️】/////木系簡約設計係小編最愛 仲帶有隱約木香味道〰️😌Rim coffee位於紅磡啟岸新屋苑商場 樓底比較高嘅原因令到日光容易透射到店舖🌅感覺自然好舒服 店員都好nice 問客人會唔會介意其他人帶寵物入嚟 嚟到都知道小店係Pet-friendly當然無任歡迎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).👉🏻焦糖肉桂蘋果蛋糕 ($58)蘋果外型嘅甜品好可愛😽蛋糕mousse質感可惜偏甜 粒粒蘋果散發好香濃嘅肉桂味🤤.👉🏻煙三文魚牛油果炒蛋布里歐 ($80)布里歐即係法國奶油麵包 外皮偏脆有邪惡嘅牛油香味🤭三文魚同牛油果份量比想像中多 配料平衡到包體嘅油膩感(*¯︶¯*).👉🏻巴馬臣辣肉腸拿破崙意粉 ($105)醬汁濃稠度高 酸酸甜甜好開胃!!意粉軟硬適中 加上巴馬臣芝士片同辣肉腸 十分惹味🤪.👉🏻培茶鮮奶 ($45)培茶味尚算香濃 作為茶控會想茶比奶味更出🙆🏻‍♀️飲到底得少少粉粒.👉🏻美式咖啡 ($40)朋友點的 同其他咖啡店一樣咖啡味幾香~———-📍Rim Coffee (紅磡)紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓4號舖
【Pet-friendly日本木系咖啡店☕️】
/////

👉🏻焦糖肉桂蘋果蛋糕 ($58)

👉🏻煙三文魚牛油果炒蛋布里歐 ($80)

👉🏻巴馬臣辣肉腸拿破崙意粉 ($105)

👉🏻培茶鮮奶 ($45)

👉🏻美式咖啡 ($40)
朋友點的 同其他咖啡店一樣咖啡味幾香~

———-
📍Rim Coffee (紅磡)
2022-04-07
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2022-04-16 59 瀏覽
土瓜灣木系Cafe新樓盤啟岸的精品咖啡店用日本原木裝飾及建造傢具環境以木為主 沒太多花巧 但印象深刻.All day breakfast 超豐富!! 😍必試紐倫堡腸😍重口味之選 較重香料的豬肉腸南瓜薯餅熱辣辣好食!外面脆 入面軟綿綿菇用黑松露炒 不過味道淡當日無Parma Ham 用煙三文魚代替Brioche布里歐 比較少見 麵包牛油味重有青蘋果粒mix落薯蛋沙律味道ok 但賣相無另外兩款咁吸引.Rim’s All Day $128Potato Egg Brioche $65Latte $40Hojicha $45.
土瓜灣木系Cafe
新樓盤啟岸的精品咖啡店