2022-04-06 1076 瀏覽
自從屯馬綫開通了之後 都一直都往宋皇臺那邊的咖啡店跑其實旁邊的土瓜灣也有不少咖啡店這次終於到我去發掘了土瓜灣新樓盤「啟岸」的商場感覺整個商場都會打造成食街 暫時有好幾間餐廳跟咖啡店進駐位於一樓的 ʀɪᴍ ᴄᴏғғᴇᴇ 就是其中一間 因為是在商場的角落 沒有很華麗的 sᴛᴏʀᴇғʀᴏɴᴛ而整間店都是以淺木系跟日光打造的空間一進店內就感覺十分舒適 ~ 坐下還會偶爾聞到木香呢! 餐牌中主食輕食選項不少全日早餐 意粉 沙拉等等也很吸引本來想吃牛油果炒蛋布里歐結果看到下一行的薯蛋布里歐就改變心意了 𓋪 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘌𝘨𝘨 𝘉𝘳𝘪𝘰𝘤𝘩𝘦𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )必須一說 ʙʀɪᴏᴄʜᴇ 包體很好吃烘得脆脆的帶牛油微香 配上綿綿的薯蛋中間還有驚喜的蘋果片 好滿足啊 咖啡可以選 ғʀᴜɪᴛʏ / ɴᴜᴛᴛʏ 口味ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ 就是 ɴᴜᴛᴛʏ 一點的咖啡豆蠻不錯的 拉花也很好看 這個氛圍 這種餐點 作為一天的開始真的很適合呢!啊 住在樓上的人們該有多幸福呢
自從屯馬綫開通了之後

暫時有好幾間餐廳跟咖啡店進駐
位於一樓的 ʀɪᴍ ᴄᴏғғᴇᴇ 就是其中一間
因為是在商場的角落 沒有很華麗的 sᴛᴏʀᴇғʀᴏɴᴛ
而整間店都是以淺木系跟日光打造的空間
一進店內就感覺十分舒適 ~
坐下還會偶爾聞到木香呢!

餐牌中主食輕食選項不少
全日早餐 意粉 沙拉等等也很吸引
本來想吃牛油果炒蛋布里歐
結果看到下一行的薯蛋布里歐就改變心意了

𓋪 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘌𝘨𝘨 𝘉𝘳𝘪𝘰𝘤𝘩𝘦
𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )
必須一說 ʙʀɪᴏᴄʜᴇ 包體很好吃
烘得脆脆的帶牛油微香 配上綿綿的薯蛋
中間還有驚喜的蘋果片 好滿足啊
咖啡可以選 ғʀᴜɪᴛʏ / ɴᴜᴛᴛʏ 口味
ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ 就是 ɴᴜᴛᴛʏ 一點的咖啡豆
蠻不錯的 拉花也很好看

這個氛圍 這種餐點
作為一天的開始真的很適合呢!
啊 住在樓上的人們該有多幸福呢
2022-03-12
$100 (早餐)
2022-03-31 86 瀏覽
見呢間cafe 新開左一排,最近終於有時間試下當日下晝1點幾左右黎到 都算比較多人坐低左之後 出面都幾多人等位下..我自己就嗌左杯焙茶Latte,味道比我相像中更濃郁,唔錯!而且咖啡師仲成功拉左隻天鵝添,賞心悅目👍🏻..至於食物方面 個人就覺得一般般啦我就嗌左個Potato Egg Brioche個人就嫌個麵包唔夠熱身,都冇太大驚喜同埋可以跟返啲薯條/薯角之類畢竟食漢堡冇薯條/薯角好似差減啲野禁🤔🤔..至於另一半就嗌左個Rim’s All Day份量唔錯幾大份,最後都食淨少少成份all day 個人就覺得個南瓜薯餅最好食食落口熱辣辣又夠香濃👍🏻👍🏻..環境方面如果少啲人或者會坐得舒服啲,禁岩我哋坐左係近門口啲玻璃窗隔離望住出面禁多人等位都唔係幾好意思坐耐啲如果唔係嘅話 呢到坐低飲杯咖啡 消磨下時間係一流嘅。..食物方面或者下次可以再黎比個機會試下佢啲意粉💁🏻‍♀️至於個all day 都可以再encore ge
見呢間cafe 新開左一排,最近終於有時間試下
當日下晝1點幾左右黎到 都算比較多人
坐低左之後 出面都幾多人等位下
我自己就嗌左杯焙茶Latte,
味道比我相像中更濃郁,唔錯!
而且咖啡師仲成功拉左隻天鵝添,賞心悅目👍🏻
至於食物方面 個人就覺得一般般啦
我就嗌左個Potato Egg Brioche
個人就嫌個麵包唔夠熱身,都冇太大驚喜
同埋可以跟返啲薯條/薯角之類
畢竟食漢堡冇薯條/薯角好似差減啲野禁🤔🤔
至於另一半就嗌左個Rim’s All Day
份量唔錯幾大份,最後都食淨少少
成份all day 個人就覺得個南瓜薯餅最好食
食落口熱辣辣又夠香濃👍🏻👍🏻
環境方面
如果少啲人或者會坐得舒服啲,
禁岩我哋坐左係近門口啲玻璃窗隔離
望住出面禁多人等位都唔係幾好意思坐耐啲
如果唔係嘅話 呢到坐低飲杯咖啡 消磨下時間係一流嘅。
食物方面
或者下次可以再黎
比個機會試下佢啲意粉💁🏻‍♀️
至於個all day 都可以再encore ge
2022-01-22
5 分鐘 (堂食)
Cafe名”Rim”其實係咖啡杯邊嘅意思,呢間工業風 cafe係一月開張,有水泥牆同埋日本木作為裝飾,遲下佢地仲會搞咖啡班tim (*¯︶¯*) :-1️⃣「牛油果炒蛋布里歐🥑🍞($65)」布里歐又稱法國奶油麵包,好鬆軟、而且充滿牛油香味🧈,炒蛋好滑但可更重蛋香,牛油果熟度啱啱好、夠大份🥑~Avocado Egg Brioche: avocado, scrambled eggs, veggie, the brioche is rich in butter aroma👍🏻-2️⃣「Rim’s 全日早餐🍳($128)」呢份all day幾有心思🤪,炒蛋大份又creamy,最特別係有南瓜餅,好香口、內裏香甜軟綿綿,仲有兩條香草腸🌿,btw炒菇可以再香口d同埋如果parma ham可以轉煙三文魚就好了~ Rim’s ALL DAY: healthy choice! Love the diced avocado, cheesy portobello, creamy scrambled eggs (+$25) add on smoked salmon-3️⃣「香脆風乾火腿卡邦尼🍝($98)」第一次見用炸par
1️⃣「牛油果炒蛋布里歐🥑🍞($65)」
2️⃣「Rim’s 全日早餐🍳($128)」
3️⃣「香脆風乾火腿卡邦尼🍝($98)」
第一次見用炸parma ham代替煙肉嘅卡邦尼!火腿腸鹹鹹香香、撈埋麵條啱啱好,麵條好掛汁,好creamy!~Crispy parma ham carbonara: very special to use deep-fried parma ham instead of bacons, saucy, creamy and rich👍🏻
4️⃣「冰釀咖啡☕️($60)」
今期用左Ethiopia豆,佢嘅特色係會有少少stonefruit, honey同bergamot嘅味道,試左加冰同唔加冰兩種飲法,唔加冰嘅回味會重d,微微帶酸,飲落幾舒服🧊👍🏻Cold brew: Ethiopia coffee beans - stonefruit, honey, bergamot flavours, stronger aftertaste when drinking without ice. 👍🏻
5️⃣「焙茶鮮奶(H) ☕️($45)」
呢杰好濃焙茶味,睇顏色就知,而且溫度適中,拉花可以last好耐☕️~Hojicha latte: intense tea taste, smooth👍🏻
6️⃣「抹茶鮮奶 (H)🍵($45)」
一飲落偏甘,到後尾就偏奶💕~Matcha Latte
7️⃣「焦糖肉桂蘋果蛋糕🍎($58)」
可愛嘅蘋果造型,食落mousse 比例偏多,中間有肉桂蘋果粒粒,不過甜度比較高,定價略高~Caramel cinnamon apple cake
🐰💬小結:
感覺到老闆好有誠意,呢到食物種類唔多,但見到每樣嘢食都有化心思同有個人特色,相反嘢飲選擇好多,可能因為老闆本身對咖啡好有研究xd,總結嚟講值得大家黎chill下、飲杯啡🤟🏻~Recommended
2022-03-21 95 瀏覽
🍽Potato Egg Brioche $65🍽Rim’s All Day $128☕️Latte $40☕️Cappuccino $40餐廳既裝飾佈置都係以木為主入到去已經聞到一陣木材味 好舒服早餐時段唔算多人揀左坐塌塌米枱薯蛋布歐里的麵包脆脆的入面有薯仔蛋沙律配左兩片薄薄的青蘋果片同沙律菜食落去清爽冇負擔十分鐘意呢個配搭 相信下次都會點呢個黎食而all day breakfast就都係同一般餐廳既大同小異但佢既南瓜薯餅好香甜
🍽Potato Egg Brioche $65

配左兩片薄薄的青蘋果片同沙律菜
食落去清爽冇負擔
十分鐘意呢個配搭 相信下次都會點呢個黎食
但佢既南瓜薯餅好香甜
/ /日本咖啡店感覺(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)𝔸 𝕝𝕚𝕥𝕥𝕝𝕖 𝕞𝕠𝕣𝕖 ℍ𝕒𝕡𝕡𝕚𝕟𝕖𝕤𝕤.環境木系為主,超日系嘅coffeeshop🤍係我最愛嘅style,冇得去日本去住呢度先🙆🏻‍♀️超多打卡位📸影番輯靚相先ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴄᴏᴍʙᴏ呢款試咗nutty嘅豆, 有SOE同PiccoloSOE都幾好飲,好堅果香🌰Piccolo加左奶,但有啲太burnt(。 ́︿ ̀。)ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ呢款試咗fruity豆,飲落偏甜酸個人偏向鐘意呢款豆多啲🥰📍 Rim Coffee (紅磡)紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓4號舖
/ /
日本咖啡店感覺(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
𝔸 𝕝𝕚𝕥𝕥𝕝𝕖 𝕞𝕠𝕣𝕖 ℍ𝕒𝕡𝕡𝕚𝕟𝕖𝕤𝕤.

環境木系為主,超日系嘅coffeeshop🤍
係我最愛嘅style,冇得去日本去住呢度先🙆🏻‍♀️
超多打卡位📸影番輯靚相先

ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴄᴏᴍʙᴏ
呢款試咗nutty嘅豆, 有SOE同Piccolo
SOE都幾好飲,好堅果香🌰
Piccolo加左奶,但有啲太burnt(。 ́︿ ̀。)
Tasting  combo

ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ
呢款試咗fruity豆,飲落偏甜酸
個人偏向鐘意呢款豆多啲🥰
Flat  white

📍 Rim Coffee (紅磡)
紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓4號舖

Flat  white
2022-03-07 113 瀏覽
日系𝗑木系既設計真係令人難以抗拒啊啊啊啊!新開張人流都比較多而且鋪頭都比想像中唔大,等位都等左十五分鐘左右不過店員都好細心叫我地企埋啲無咁大風 🤍𝖲𝗈𝖿𝗍 𝗈𝗉𝖾𝗇𝗂𝗇𝗀 黎講上菜速度都好快值得一讚⁡◌香脆風乾火腿卡邦尼 ◌ 薯蛋𝖻𝗋𝗂𝗈𝖼𝗁𝖾◌ 𝖲𝖮𝖤 𝖿𝗅𝖺𝗍 𝗐𝗁𝗂𝗍𝖾 ◌ 𝖧𝗈𝗎𝗌𝖾 𝖡𝗅𝖾𝗇𝖽 𝖫𝖺𝗍𝗍𝖾 ⁡風乾火腿卡邦尼意粉略嫌有點𝗈𝗏𝖾𝗋𝖼𝗈𝗈𝗄 唔夠𝖠𝗅 𝖽𝖾𝗇𝗍𝖾 , 不過個汁係夠正宗既✨ 上面兩舊火腿都幾好食好少𝖼𝖺𝖿𝖾 有𝖻𝗋𝗂𝗈𝖼𝗁𝖾 食,不過我本來以為薯蛋係薯仔炸蛋,點知係薯蛋沙律 😹咖啡方面轉𝖲𝖮𝖤唔洗加錢幾貼心 , 味道比較𝗆𝗂𝗅𝖽 唔太算有驚喜
日系𝗑木系既設計真係令人難以抗拒啊啊啊啊!
不過店員都好細心叫我地企埋啲無咁大風 🤍
𝖲𝗈𝖿𝗍 𝗈𝗉𝖾𝗇𝗂𝗇𝗀 黎講上菜速度都好快值得一讚

◌香脆風乾火腿卡邦尼
◌ 薯蛋𝖻𝗋𝗂𝗈𝖼𝗁𝖾
◌ 𝖲𝖮𝖤 𝖿𝗅𝖺𝗍 𝗐𝗁𝗂𝗍𝖾
◌ 𝖧𝗈𝗎𝗌𝖾 𝖡𝗅𝖾𝗇𝖽 𝖫𝖺𝗍𝗍𝖾

2022-02-17 1214 瀏覽
淺色原木裝修 樓底高 彩光度高 百葉窗簾更可以調整光暗 成個環境好舒服食物質素好好 主食 甜品 咖啡都出色😋店員幾nice 環境又好 冇限時用膳小店仲係Pet-friendly 當日都見到4隻🐶🥰推薦推薦✨-🥗【蕎麥麵沙律碗】$92✨推薦✨呢個有驚喜 配搭好豐富 好好味😋蕎麥麵少少彈牙 唔會淋哂 搭配柚子&麻醬超級開胃!菜超多種類!有牛油果 沙律菜 羽衣甘藍 豆特別鍾意羽衣甘藍 加咗蒜蓉調味 好好味!成本份量都幾大 上面係蕎麥麵 下面全部菜💚整體好高質 推薦推薦!-🍔【炸魚布里歐配蕃薯條】$88超大魚呀😍 條魚好高質 好滑好juicy 炸衣超香脆👍🏼個包係比較少見嘅布里歐 好鬆軟好soft呀!!!蕃薯條唔係好粉&少少淋左-🌰【栗子撻】$58頂層係栗子cream & 栗子撻底係栗子蓉+蛋糕底+曲奇撻栗子味好香 唔假 第一啖食落有啲普通 但愈食愈好味😋個栗子cream好正 好香好滑 -☕️【Tasting Combo】$55Piccolo + 1 shot espresso + water 咖啡豆可以選擇nutty/ fruity 我揀咗nutty店員建議飲水清下口腔 之後先再飲啡Picco

淺色原木裝修 樓底高 彩光度高
推薦推薦✨

🥗【蕎麥麵沙律碗】$92
✨推薦✨
呢個有驚喜 配搭好豐富 好好味😋
蕎麥麵少少彈牙 唔會淋哂 搭配柚子&麻醬超級開胃!
菜超多種類!有牛油果 沙律菜 羽衣甘藍 豆
特別鍾意羽衣甘藍 加咗蒜蓉調味 好好味!
成本份量都幾大 上面係蕎麥麵 下面全部菜💚
整體好高質 推薦推薦!

🍔【炸魚布里歐配蕃薯條】$88
超大魚呀😍 條魚好高質 好滑好juicy 炸衣超香脆👍🏼
個包係比較少見嘅布里歐 好鬆軟好soft呀!!!
蕃薯條唔係好粉&少少淋左

Piccolo幾好 咖啡味好香🤎
第一次飲Espresso 嗯 唔太咁我 個味太重🙈

✨推薦指數:9/10
💰人均消費:$147
⏳等候時間:0mins (星日12:00)
  • 蕎麥麵沙律碗
2022-02-11 168 瀏覽
呢間cafe喺一幢新嘅住宅大廈嘅一樓,見到附近仲有啲鋪位仲未租出。餐廳外面公眾地方有好多植物,所以感覺好舒服。門口位置就有一個蛋糕櫃有好幾款望落都幾靚不過蛋糕個名就寫晒響個玻璃度,其實唔知佢邊個打邊個,要問番店員先得。喺reception/cashier度先order同俾錢。今次叫左個Fish Brioche,甜品就叫左Golden Apple。餐廳入面有個露台位,當日佢有打開到,所以坐喺近露台果邊幾舒服,雖然對面都係舊樓景,哈哈Fish Brioche好好食魚炸得岩岩好夠脆、炸粉適中,伴碟嘅蕃薯條都好食。甜品Golden Apple就太甜喇我覺得,雖然我知面果層係caramel就實甜,但都比我想像中甜好多,同埋中間嘅蘋果粒嘅味道我都覺得一般,有點唔識形容嘅味道。

Fish Brioche好好食
魚炸得岩岩好夠脆、炸粉適中,伴碟嘅蕃薯條都好食

紅磡日式咖啡店位於紅磡馬頭圍道啟岸【Rim Coffee】呢間Cafe以淺木色為主文清風格。打卡一流🛎食物:ღ炸魚布里歐配蕃薯條ღ (💰$88)首先我係被佢個蕃薯條吸引薯條就食得多蕃薯條真係好少食味道可以而炸魚新鮮脆炸配上他他醬味道好matchღ朱古力(熱) ღ (💰$40)店員拎過嚟嘅時候朱古力嘅香味好濃郁飲落去味道唔甜感覺唔會漏🛎環境:店舖位置唔算易搵環境舒服、安靜坐得舒適適合二人聚會記得預鬆啲時間慢慢坐
紅磡日式咖啡店
位於紅磡馬頭圍道啟岸【Rim Coffee】
呢間Cafe以淺木色為主
文清風格。打卡一流

🛎食物:
ღ炸魚布里歐配蕃薯條ღ (💰$88)
首先我係被佢個蕃薯條吸引
薯條就食得多
蕃薯條真係好少食
味道可以
而炸魚新鮮脆炸
配上他他醬
味道好match

ღ朱古力(熱) ღ (💰$40)
店員拎過嚟嘅時候

坐得舒適
適合二人聚會
記得預鬆啲時間慢慢坐
2022-01-22 186 瀏覽
新開既排隊小店 RIM COFFEE🍃🍃🍃環境:舖面細細 但勝在夠光猛 而且用左白色牆身 加淺色木系傢俬 感覺文青🍃🍃 同一般咖啡店一樣 呢間都係要排隊嘅 但係因為佢有限時1.5hr 所以都唔算話等咗好耐食物:1. 牛油果炒蛋漢堡🥑- 非常之健康而又通常都好好食既一種 佢塊漢堡包有再加牛油去再焗香佢 有心思既 而且擺上枱都好靚 價錢都好合理2. 煙肉卡邦尼意粉 - 見過唔少人都有叫既一樣野 上面塊煙肉定唔知火腿(?)應該係用氣炸嘅方式整到好脆👍🏻👍🏻 不過呢啲不嬲比較濟 所以都係建議要share3. 煙三文魚沙律🥗 - 出錯率比較低嘅一款沙律 冇乜特別但係佢有加到椰菜仔 算係比較少見4. 檸檬撻- 因為舖頭新開 加上店員應該漏單 搞到等好耐食物都未到 佢哋就送咗個檸檬撻俾我哋試吓同埋補償 其實味道幾好 唔算太甜亦都有檸檬嘅清香🍋🍋 而且睇得出呢間嘅店員都好後生好有心 所以都有加到分5. Long Black and Latte - 老實講咖啡就真係有啲普通😂😂😂整體來講 店面設計算係唔錯 食物都係一般好大路cafe 有既野 出錯率低👍🏻👍🏻👍🏻
新開既排隊小店 RIM COFFEE🍃🍃🍃

食物:

喜歡去打卡,不容錯過的咖啡店!唔飲咖啡的人,去咖啡店就是為了吃! 吃餐點和吃環境「打卡」。這次去了土瓜灣的新咖啡店,被佢嘅本系裝潢所吸引!樓上咖啡室,落地玻璃自然採光,對於害怕黑麻麻摸黑食嘢嘅我,真係食得好放心!今次點咗 三文魚碗 同 炸魚番薯條,係清晒!😋😋而且想再食過的! 不得不讚咖啡店的服務員,非常有耐心,因為我非常挑食,點餐前對餐牌每個選擇都問咗超多問題,服務員都細心耐性地解答!👍🏻
喜歡去打卡,不容錯過的咖啡店!

這次去了土瓜灣的新咖啡店,被佢嘅本系裝潢所吸引!

• 三文魚碗
  • 炸番薯條
📌Rim Coffee ~土瓜灣土瓜灣近排開咗好多新嘅咖啡店🤣呢間位於新樓盤商場入邊 樓底幾高RIM解作咖啡杯嘅邊緣 招牌簡約☕️空間運用左大量淺色原木構成 設計特別很有日系的感覺 窗邊百葉木簾是可以移動的室內環境明亮舒適 採光度一流☀️食物方面主要有西式意粉、沙律碗、Brioche burger同甜品🍰咖啡也有很多選擇 亦有手沖咖啡提供~值得一讚嘅係店員服務態度好好👍🏻1️⃣ 香脆風乾火腿卡邦尼 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗛𝗮𝗺 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 $𝟵𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)賣相非常討好 原本以為上面係Parma Ham但味道比較似炸脆咗嘅煙肉 口感特別😋下面嘅卡邦尼意粉幾creamy 入邊有好多菇整體味道唔算好濃郁 很普通😂不過食食吓有隻蚊吱跌咗落去😭非常影響食慾2️⃣ 三文魚沙律碗𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗕𝗼𝘄𝗹 $𝟳𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)賣相色彩繽紛 好吸引🥰入邊有三文魚、蟹沙律、薯仔、半熟蛋、mini broccoli同沙律菜調味應該剩係得醋 味道較為單調🥗但勝在份量較多 健康之選3️⃣ 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟱𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)甜品應該係成餐入邊最有驚喜嘅餐點
📌Rim Coffee ~土瓜灣

土瓜灣近排開咗好多新嘅咖啡店🤣
呢間位於新樓盤商場入邊 樓底幾高
RIM解作咖啡杯嘅邊緣 招牌簡約☕️
空間運用左大量淺色原木構成 設計特別
很有日系的感覺 窗邊百葉木簾是可以移動的
室內環境明亮舒適 採光度一流☀️
咖啡也有很多選擇 亦有手沖咖啡提供~
值得一讚嘅係店員服務態度好好👍🏻

但勝在份量較多 健康之選

甜品應該係成餐入邊最有驚喜嘅餐點😂
賣相唔算好特別 上面有一塊朱古力nuts脆片
入邊係焙茶味道的慕絲蛋糕 味道濃郁👍🏻

4️⃣ 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟰𝟮 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
店員事先有問要nutty/fruity 非常細心☕️
拉花不錯 但個人認為味道非常淡
朱古力同咖啡味都唔夠濃 小失望☹️

5️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟱 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
呢杯味道都係好淡 奶嘅比例比較高
抹茶味一啲都唔突出🍵

💡整體嚟講 食物飲品質素都普通😔
有啲後悔冇嗌到炸魚Brioche Burger
甜品比較印象深刻 飲品好淡😩
仲要食完之後我同我個friend都一齊肚屙😅(希望唔關佢哋事)

✄-------------------------✄
整體味道😋: 7/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8.5/10
推薦指數👍🏻: 7/10

🍴: Rim Coffee
📍: 紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓4號舖
🔍: 09:00-18:00(Mon-Sun)

☟ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie土瓜灣
☟同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2022-01-16 162 瀏覽
自從屯馬線開通左之後 紅磡呢個新商場「啟岸巷子」(近土瓜灣D出口)係呢區近期好受歡迎既新蒲點之一📍 雖然未有好多餐廳進駐 但係呢間新開嘅咖啡店— Rim Coffee 已經好旺場 😆✨成間cafe採用淺木系簡約既裝修風格🪟雖然舖面唔算大但空間感十足 視覺上望落好寬敞而且座位之間唔會有擠逼既感覺整體環境同光線都好舒服🥰 雖然假日中午去都有唔少人排隊 但上餐速度快唔會等好耐 職員好有禮貌同好親切👍🍔 Fish brioche 炸魚布里歐配蕃薯條 $78個包有烘過 味道好濃郁,炸魚食落仲係熱辣辣 整體好match!個人鐘意食蕃薯條多過薯條🍠🍟 好香脆同埋有蕃薯甜味,配埋沙律菜可以減低油膩感 🥗 🍝 Crispy Parma Ham Carbonara 香脆風乾火腿卡托尼 $95個醬好creamy但唔會太膩,整碎啲ham mix埋落意粉食味道會更好😋😋😋☕️ Flat White $40黎到cafe點可以唔試下呢度既咖啡,咖啡味道濃郁同口感順滑💖 ( 拉花也太美了吧~ )🍵 Matcha $45因為友人唔飲咖啡所以叫左呢杯抹茶鮮奶~非常有驚喜 😍平時出面有會好甜同埋偏苦,呢杯唔苦澀而且入口會回甘
係呢區近期好受歡迎既新蒲點之一📍

🍔 Fish brioche 炸魚布里歐配蕃薯條 $78

☕️ Flat White $40

🍵 Matcha $45
因為友人唔飲咖啡所以叫左呢杯抹茶鮮奶~非常有驚喜 😍
平時出面有會好甜同埋偏苦,呢杯唔苦澀而且入口會回甘💯

📣整體:
食物同飲品賣相吸引同味道有水準  好啱約埋朋友黎傾下計同打卡影相 📸
而且價錢合理 下次會再黎光顧 🤎
2022-01-16 110 瀏覽
今天早上經過土瓜灣,被這座新的大廈吸引了,很適合打咭留念,看到這間應該是新開的cafe,簡約的木設計配以白色的油漆。餐牌上食物選擇不太多,叫了一個全日早餐。味道不錯,菇一啲都唔乾又有香味,而蛋就熟度剛剛好,炸南瓜餅有驚喜,幾好食,唯一沙律小了點醋或者其他醬汁,有小小單調左啲。另外叫了個炸魚漢堡配蕃薯條。個漢堡和蕃薯條幾有驚喜,值得一試。野飲幾好味,加上佢個圖案真係好有心思,可以一邊欣賞風景慢慢品嘗。可以一來再來的餐廳。

餐牌上食物選擇不太多,叫了一個全日早餐。

另外叫了個炸魚漢堡配蕃薯條。

個漢堡和蕃薯條幾有驚喜,值得一試。

可以一來再來的餐廳。

2022-01-16
早餐
2022-01-16 73 瀏覽
全靠偉大的港鐵今次午餐來到一個很久沒有到的土瓜灣區,這間位於私人屋苑內新開的咖啡店點止少少簡約風格,內堂還增設左一個特別的小和風坐室枱,可以脫去鞋子,坐着用餐。。。重點是你要先清楚自己雙腳乾淨沒有異味才去想這個位置~職員帶位後便會呈上餐牌,揀選以後自行到收銀處付款便會有送餐形式服務,這樣的做法現在也非常普及~當日揀選了拿破崙茄汁意粉HK$95 賣相用過心思堆砌得像一個小山丘般,小山丘當中帶有點點牛肉碎與及巴馬臣芝士,吃在口中層次豐富,當然打卡行先已經是例行公事,吃在口中味道正正常常沒有驚訝之感,不過由呈上以致吃在口中都是熱氣騰騰這一點算是加分~很久很久也沒有飲上培茶HK$45.超級濃郁,沒有加上任何糖分反而是我欣賞的,因為可以真正感受到培茶的味道~此一次用餐體驗除了食物感覺良好,還附帶當日職員很有禮貌很貼心,以現今的青年相信做到這點貼心到位不是間間可取,這一點也是我較為喜歡的一環。★店內此刻沒有加一服務不過當日就沒有八達通只收現金又或是信用卡★
重點是你要先清楚自己雙腳乾淨沒有異味才去想這個位置~

★店內此刻沒有加一服務
不過當日就沒有八達通只收現金又或是信用卡★