2024-02-02 230 瀏覽
跟朋友衝入SOHO新開嘅餐廳,頭盤就係麵豉湯,暖笠笠嘅,順滑嘅湯入口就覺得暖笠笠。炸蓮藕片嘅脆度仲可以,炸得金黃色嘅蓮藕片,咬落去脆卜卜,配枝豆蓉,鮮香又滑滑。Beef Tempura Gyoza就真係俾個掂嘅評價,牛肉餡口感紮實,佐上Tsune Mayo沙律醬,個味道勁正點,啲皮一啖咬落去超有滿足感。Chicken skin Gyoza就真係好出彩,原來雞皮可以咁脆口,唔會油膩,搭上自家調配嘅蒜香醬油,味道層次分明。而Minced Toro classic hand roll,依個真係勁搶鏡,一手卷飽滿嘅拖羅蓉,新鮮到喺口裡化開,個飽滿真係過癮。Rainbow roll則可以話係視覺同味覺嘅雙重享受,三文魚、吞拿魚同牛油果樣樣鮮美,唔愛怎樣得喎!今次嘅小試牛刀大成功,店內格局都舒服,坐低就可以幾個鐘唔覺得攰。下次見仲要試多幾款卷呀,超期待!🍣🍲🌈

2023-09-04 504 瀏覽
fusion japanese roll, ingredients are fresh but the seasoning is a bit too saucy 日式混合壽司卷是一種融合了日本和其他料理風格的壽司卷。該壽司卷的食材新鮮,但調味料可能稍嫌過於多汁。😋味道 :6.5 / 10💰性價比:5.5 / 10💕回頭 :5.0 / 10Set Lunch - $158 pax 🍴 Beef Tempura Gyoza with Tsune Mayo🍴 Chicken Skin Gyoza with Homemade Garlic Soy Sauce🍴 Minced Toro & Uni (+$30)🍴 Scallop (+$5)🍴 Rainbow Roll (+$5)🍴 Wil.I.Roll

😋味道 :6.5 / 10
💰性價比:5.5 / 10
💕回頭 :5.0 / 10

Set Lunch - $158 pax
🍴 Minced Toro & Uni (+$30)
🍴 Scallop (+$5)
🍴 Rainbow Roll (+$5)
🍴 Wil.I.Roll
2023-08-31 260 瀏覽
tuna tartare (tuna and avocado served with lotus chips) $108第一次試吞拿魚同牛油果呢一個配搭 因為好多時候都係三文魚配牛油果🤣 原來吞拿魚加牛油果又係另一種口感 味道比三文魚加牛油果light啲同埋fresh啲 伴碟嘅蓮藕片亦好脆卜卜🤤yellowtail carpaccio (yellowtail sashimi served with yuzi kosho vinaigrette) $128呢個就類似油甘魚刺身配柚子汁 🐟油甘魚好新鮮,不過創意嚟講就唔算話好特別 相對嚟講性價比較比較低😬

呢個就類似油甘魚刺身配柚子汁 🐟
2023-08-30 174 瀏覽
🍴: 𝗥𝗼𝗹𝗹𝗶𝗲🏠🤍📍: 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 🇭🇰 🌟American-Japanese style hand roll sushi bar in Central🍣A bit overpriced since we visited here during dinner time. Prefer lunch set more🍱🥢𝖼𝗅𝖺𝗌𝗌𝗂𝖼 𝗁𝖺𝗇𝖽𝗋𝗈𝗅𝗅𝗌 - 𝗌𝖼𝖺𝗅𝗅𝗈𝗉𝗌🥢𝗀𝗐𝖾𝗂 𝗋𝗈𝗅𝗅 - 𝖼𝗋𝖺𝖻 𝗌𝗍𝗂𝖼𝗄, 𝖼𝗋𝖺𝖻 𝗆𝖾𝖾𝗍, 𝖼𝗋𝖺𝖻 𝗋𝗈𝖾, 𝖺𝗏𝗈𝖼𝖺𝖽𝗈, 𝖼𝗎𝖼𝗎𝗆𝖻𝖾𝗋, 𝗍𝖺𝗆𝖺𝗀𝗈🥢𝗉𝗁𝗂𝗅𝗅𝗒 𝖼𝗁𝖾𝖾𝗌𝖾 - 𝗍𝖾𝗋𝗂𝗒𝖺𝗄𝗂 𝖻𝖾𝖾𝖿, 𝖿𝗋𝗂𝖾𝖽 𝗀𝖺𝗋𝗅𝗂𝖼, 𝗁𝗈𝗆𝖾𝗆𝖺𝖽𝖾 𝖼𝗁𝖾𝖾𝗌𝖾 𝗌𝖺𝗎𝖼𝖾🥢𝗋𝖺𝗂𝗇𝖻𝗈𝗐 𝗋𝗈𝗅𝗅 - 𝗌𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇, 𝖺𝗏𝗈𝖼𝖺𝖽𝗈, 𝗍𝗎𝗇𝖺, 𝗍𝗁𝗈𝗎𝗌𝖺𝗇𝖽 𝗂𝗌𝗅𝖺𝗇𝖽 𝗌𝖺𝗎𝖼𝖾🥢𝖽𝗋𝖺𝗀𝗈𝗇 𝗋𝗈𝗅𝗅 - 𝖾𝖾𝗅, 𝗍𝖾𝗆𝗉𝗎𝗋𝖺 𝗉𝗋𝖺𝗐𝗇, 𝖺𝗏𝗈𝖼𝖺𝖽𝗈, 𝗍𝖺𝗆𝖺𝗀𝗈, 𝗍𝖾𝗋𝗂𝗒𝖺𝗄𝗂 𝗌𝖺𝗎𝖼𝖾🥢𝗎𝗇𝗂 𝖿𝖺𝗇𝗌 - 𝗎𝗇𝗂, 𝗆𝗂𝗇𝖼𝖾𝖽 𝗍𝗈𝗋𝗈, 𝗌𝖺𝗅𝗆
🍴: 𝗥𝗼𝗹𝗹𝗶𝗲🏠🤍
📍: 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 🇭🇰

🥢𝖼𝗅𝖺𝗌𝗌𝗂𝖼 𝗁𝖺𝗇𝖽𝗋𝗈𝗅𝗅𝗌 - 𝗌𝖼𝖺𝗅𝗅𝗈𝗉𝗌
🥢𝗎𝗇𝗂 𝖿𝖺𝗇𝗌 - 𝗎𝗇𝗂, 𝗆𝗂𝗇𝖼𝖾𝖽 𝗍𝗈𝗋𝗈, 𝗌𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇 𝗋𝗈𝖾, 𝗌𝗎𝗌𝗁𝗂 𝗋𝗂𝖼𝖾

⭐️: 𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗛𝗮𝗻𝗱𝗿𝗼𝗹𝗹𝘀 - 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽
💰:💲𝟱𝟴

💰:💲𝟴𝟴

⭐️: 𝗨𝗻𝗶 𝗙𝗮𝗻𝘀
💰:💲𝟵𝟴
2023-08-27 171 瀏覽
set lunch丨$158 p.p.   午市套餐包一份小食兩款壽司手卷🍣 食物走美日風格路線 🇺🇸🇯🇵 如果想食個light lunch都係唔錯嘅選擇
美式加州🍕x日式fusion菜🍣一直吃日本fusion菜都是 日菜x法菜/日式x西餐比較多猜不到日本菜x美國菜的食法 很好地平𧗽了美國菜的油膩感 及日本菜的清淡感,如熱愛新奇食法可一試我最愛Matcha Basque Burnt Cheesecake外皮燒致焦脆帶點灸燒香氣,芝士帶有點點流心,蛋糕比起傳統日本cheesecake 偏甜,但配搭紅豆🫘整件事剛剛好,一入口先有甜甜的抹茶味 等幾秒後再有灸燒香氣回甘,再吃一口紅豆中和一下。
美式加州🍕x日式fusion菜🍣
一直吃日本fusion菜都是 日菜x法菜/日式x西餐比較多

2023-08-16
  • Beef  tempura  gyoza  with  tsune  mayo
🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址: 中環閣麟街32號美輪樓地下B號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今次去咗中環食日式卷物🇯🇵🇺🇸舖頭唔算好大但裝修好舒適店員同師傅都好niceee會同我哋介紹翻邊啲值得試 仲唔嫌煩比我狂影🤣總括呢間餐廳用料真係好新鮮 鍾意食壽司卷物既大家要bookmark📍試咗勁多款 食到飽住個肚走🥱最欣賞😍佢既1. Dragon roll炸蝦好脆 啖啖肉 再配埋個sauce😋2. Poke roll佢既赤身好新鮮 份量咁多真係大滿足3. Negi-Toro Bowl最後係吞拿魚蓉刺身飯 係入口即溶好幸福🥹下面係我order list 可以比大家做個參考😎🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹Fried oysters $69 Rating: 6.5/10Carpaccio- Salmon $108 Rating: 8/10Salmon roll $78 Rating: 7/10Scallop roll $68 Rating: 7/10Ex-scallop-ur $88 Rating: 7
🧁食物質素:😍😍😍😍

最後係吞拿魚蓉刺身飯 係入口即溶好幸福🥹
下面係我order list 可以比大家做個參考😎

Salmon roll $78 Rating: 7/10
Scallop roll $68 Rating: 7/10
Ex-scallop-ur $88 Rating: 7/10
Dragon roll $88 Rating: 8/10
Poke roll $88 Rating: 8/10
Summer roll $78 Rating: 7/10
Negi-Toro Bowl $198 Rating: 8/10
Chirashi Bowl $188 Rating: 7/10
 $58 Rating: 6/10

Salmon roll
Scallop roll
Dragon roll
Negi-Toro Bowl
📍𝗥𝗼𝗹𝗹𝗶𝗲 (中環) 𝗥𝗼𝗹𝗹𝗶𝗲主打美日fusion壽司手卷🌟,除咗有我哋平時食開嘅手卷,更有唔少特色Roll~ 今次坐咗喺對住師傅嘅吧枱位前👨🏻‍🍳,可以睇到佢哋製作手卷嘅過程,上菜時仲會擺好晒pose咁,好有氣勢!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:🔹𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫🔹▪️𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐆𝐲𝐨𝐳𝐚▪️𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬 (𝟑𝐩𝐜𝐬)餃子外皮好香脆🥟,入面餡料豐富,仲有肉汁!生蠔炸得好酥脆,粉漿唔會太厚,而且粒粒都好肥美飽滿🦪,好鮮美。🔹𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐇𝐚𝐧𝐝𝐫𝐨𝐥𝐥🔹▪️𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧▪️𝐓𝐮𝐧𝐚紫菜好脆身,三文魚同吞拿魚夠晒新鮮🍣,兩款手卷都只係輕輕以芝麻及醬油調味,更品嘗到刺身本來嘅鮮味~ 🔹𝐑𝐨𝐥𝐥𝐢𝐞 𝐇𝐚𝐧𝐝𝐫𝐨𝐥𝐥🔹▪️𝐄𝐱-𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩-𝐮𝐫𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘴𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱, 𝘢𝘴𝘱𝘢𝘳𝘢𝘨𝘶𝘴, 𝘨𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘣𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳, 𝘴𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘳𝘰𝘦帶子面頭有稍微燒過,好厚身鮮甜。另外仲夾咗蘆筍同三文魚籽,👍口感豐富!▪️𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐒𝐚𝐲𝐬𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘴𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯, 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘴𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘴𝘬𝘪𝘯, 𝘴𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘳𝘰𝘦, 𝘱𝘪𝘤𝘬𝘦𝘥 𝘰𝘯𝘪𝘰𝘯, 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯
📍𝗥𝗼𝗹𝗹𝗶𝗲 (中環)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
🔹𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫🔹
▪️𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐆𝐲𝐨𝐳𝐚
▪️𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬 (𝟑𝐩𝐜𝐬)
餃子外皮好香脆🥟,入面餡料豐富,仲有肉汁!

🔹𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐇𝐚𝐧𝐝𝐫𝐨𝐥𝐥🔹
▪️𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧
▪️𝐓𝐮𝐧𝐚

🔹𝐑𝐨𝐥𝐥𝐢𝐞 𝐇𝐚𝐧𝐝𝐫𝐨𝐥𝐥🔹
▪️𝐄𝐱-𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩-𝐮𝐫

▪️𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐒𝐚𝐲𝐬
𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘴𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯, 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘴𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘴𝘬𝘪𝘯, 𝘴𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘳𝘰𝘦, 𝘱𝘪𝘤𝘬𝘦𝘥 𝘰𝘯𝘪𝘰𝘯, 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘸𝘢𝘴𝘢𝘣𝘪 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮
用上炙燒三文魚、三文魚皮、三文魚籽而製,😍三文魚愛好者必食嘅一款!三文魚燒過後逼晒啲魚油出嚟,味道好香!整個配搭好夾,加埋洋蔥同醬汁更清新!

🔹𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐇𝐚𝐧𝐝𝐫𝐨𝐥𝐥🔹
▪️𝐒𝐚𝐥𝐭 𝐖𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐄𝐞𝐥 𝐑𝐨𝐥𝐥
𝘚𝘢𝘭𝘵 𝘸𝘢𝘵𝘦𝘳 𝘦𝘦𝘭, 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘴𝘰𝘺 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦
海鰻輕輕燒過後油香滿滿🤤,口感軟滑,入口即溶。加咗少少甜醬油調味,帶到海鰻嘅鮮味出嚟~

▪️𝐏𝐨𝐤é 𝐑𝐨𝐥𝐥
𝘛𝘶𝘯𝘢, 𝘴𝘦𝘢𝘸𝘦𝘦𝘥 𝘴𝘢𝘭𝘢𝘥, 𝘴𝘦𝘴𝘢𝘮𝘪 𝘰𝘪𝘭, 𝘰𝘯𝘪𝘰𝘯
呢款配搭就好似夏威夷魚生飯咁~ 吞拿魚有預先醃製過,😙好入味,另外仲有中華沙律同洋蔥,口感清爽。

🔹𝐑𝐢𝐜𝐞🔹
▪️𝐂𝐡𝐢𝐫𝐚𝐬𝐡𝐢 𝐁𝐨𝐰𝐥
呢款魚生飯有齊晒多款刺身,有三文魚、吞拿魚、油甘魚、三文魚籽、吞拿魚蓉、蟹肉、赤蝦等配料,🥰大滿足!刺身好新鮮美味,份量亦比想像中多,好飽肚。

▪️𝐍𝐞𝐠𝐨-𝐓𝐨𝐫𝐨 𝐁𝐨𝐰𝐥
滿滿嘅吞拿魚蓉鋪在飯上,份量毫不吝嗇!佢嘅口感綿密細嫩😚,加少少醬油食更正!

🔹𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭🔹
▪️𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐫𝐞𝐝 𝐛𝐞𝐚𝐧 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞
蛋糕表面有炙燒過,食落有陣焦香味~ 就咁望佢嘅顏色好綠💚,食落抹茶味好突出🍵,唔會太甜,有一陣甘苦味,加埋香甜嘅紅豆蓉🫘食好夾!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍中環閣麟街32號美輪樓地下B號舖
Shop B, G/F, Merlin Building, 32 Cochrane Street, Central
ˏˋ°• 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹, 𝗥𝗼𝗹𝗹𝗶𝗲 @rollie.hk *⁀➷一年後二訪主打食美日手卷嘅 @rollie.hk 🍣🥢𝗠𝗲𝗻𝘂有唔同既特色𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻手卷 有傳統嘅亦都有創新𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻嘅😉店內環境乾淨舒服 一行𝗯𝗮𝗿枱 客人可以同師傅有互動(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)𝓣𝓪𝓼𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓜𝓮𝓷𝓾˚ ༘ 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓ღ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐊𝐚𝐫𝐚𝐚𝐠𝐞ღ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬生蠔肥美 有三種調味 各有特色🦪˚ ༘ 𝑪𝒍𝒂𝒔𝒔𝒊𝒄 𝑯𝒂𝒏𝒅𝒓𝒐𝒍𝒍ღ 𝐓𝐮𝐧𝐚ღ 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩吞拿魚同帶子都係加咗少少醬油同芝麻調味食到魚生嘅鮮味 簡單又好食!˚ ༘ 𝑹𝒐𝒍𝒍𝒊𝒆 𝑯𝒂𝒏𝒅𝒓𝒐𝒍𝒍ღ 𝐄𝐱-𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐥𝐨𝐩-𝐮𝐫最有驚喜我自己最喜歡嘅係呢款帶子手卷✨輕輕燒過嘅帶子再加埋garlic butter好香💯ღ 𝐆𝐰𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐥𝐥˚ ༘ 𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑯𝒂𝒏𝒅𝒓𝒐𝒍𝒍ღ 𝐒𝐚𝐥𝐭 𝐖𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐄𝐞𝐥 𝐑𝐨𝐥𝐥輕輕燒過嘅鰻魚帶一點焦香味加油香✨ღ 𝐏𝐨𝐤𝐞 𝐑𝐨𝐥𝐥˚ ༘ 𝑹𝒊𝒄𝒆ღ 𝐂𝐡𝐢𝐫𝐚𝐬𝐡𝐢 𝐁𝐨𝐰𝐥魚生飯的話 比較推薦呢一款超豐富大雜燴海鮮飯🍱份量十足 建議女仔可以小飯😜ღ 𝐍𝐞𝐠𝐨-𝐓𝐨𝐫
一年後二訪主打食美日手卷嘅 @rollie.hk 🍣🥢

˚ ༘ 𝑪𝒍𝒂𝒔𝒔𝒊𝒄 𝑯𝒂𝒏𝒅𝒓𝒐𝒍𝒍

ღ 𝐓𝐮𝐧𝐚
ღ 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩
吞拿魚同帶子都係加咗少少醬油同芝麻調味
食到魚生嘅鮮味 簡單又好食!

˚ ༘ 𝑹𝒐𝒍𝒍𝒊𝒆 𝑯𝒂𝒏𝒅𝒓𝒐𝒍𝒍

ღ 𝐍𝐞𝐠𝐨-𝐓𝐨𝐫𝐨 𝐁𝐨𝐰𝐥
喜歡食吞拿魚蓉的話可以揀呢款
不單口感豐富 味道亦較濃厚🥢

˚ ༘ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕

ღ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐫𝐞𝐝 𝐛𝐞𝐚𝐧 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞
抹茶芝士蛋糕唔算太甜同甜甜地嘅紅豆蓉好夾🍰

𝗥𝗼𝗹𝗹𝗶𝗲 @rollie.hk
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_central
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_sushi
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_highclass • $𝟱𝟬𝟬-𝟳𝟬𝟬 pp
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 Mᴀʏʙᴇ 🙂
2023-07-23 100 瀏覽
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • ℝ𝕠𝕝𝕝𝕚𝕖 🍣📍𝟛𝟚 ℂ𝕠𝕔𝕙𝕣𝕒𝕟𝕖 𝕊𝕥, ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝::::::::::::::::::::::::::::::@rollie.hk A American-Japanese Hand Roll Sushi Bar helmed by new head chef Andy with almost 20 years of experience working with Japanese cuisines in the US and SE Asia, and most recently worked at Wagyumafia in Hong Kong.We ordered Chicken Karage 🍗 and Chicken Gyoza 🥟 for starters, and a number of Handrolls. Lobstah Roll 🦞(lobster, avocado, cucmber, caviar, aioli sauce) is newly released, and Unagi Rice Bowls is also new and
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • ℝ𝕠𝕝𝕝𝕚𝕖 🍣
📍𝟛𝟚 ℂ𝕠𝕔𝕙𝕣𝕒𝕟𝕖 𝕊𝕥, ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝

We ordered Chicken Karage 🍗 and Chicken Gyoza 🥟 for starters, and a number of Handrolls. Lobstah Roll 🦞(lobster, avocado, cucmber, caviar, aioli sauce) is newly released, and Unagi Rice Bowls is also new and flavourful! 🐟. The matcha Basque Burnt cheesecake 🍵 from @cookie.dpt was great, creamy on the inside and thicker on the outside.
2023-05-14 343 瀏覽
中環半輕食嘅選擇唔算多, 始終地租比較貴, 今次仲要比我搵到間日本主打Rollie 😊日本fushlion手捲❤️日本手挽大家食得多, 都係將張紫菜捲到好似雪糕筒咁, 加上壽司飯同傳統配料但Rollie 呢間日本餐廳搞搞新意思, 將傳統既手捲黎個美日fusion! 個樣有d 似lobster roll, 麵包就變成脆脆嘅紫菜, 中間配上壽司飯+mix&match 既配料, 咁樣食法比起一般既手捲紫菜更香脆, 配料可以更大份同多元化 前菜1: Beef Gyoza $68有5隻, 炸得剛好, 入面好重牛肉味, 配上餃子汁都唔錯 前菜2: Chicken Karaage $88有4塊都幾大舊既雞塊,配上獨有既沙津醬, 外脆入面都幾滑! Handroll 1: Ex-Scallop-ur $88超厚身大大粒帶子, 面頭輕輕燒過好香 , 中間夾左d 蘆筍, 都幾健康! Handroll 1: Dragon Roll $88好豐富, 有鰻魚, 天婦羅蝦, 牛油果, 呢個Mix and match保留到鰻魚嘅香味,另外加埋牛油果中和油份, 覺得好好味, 可以再食😋Udon : Shrimp Soup

日本fushlion手捲❤️

前菜1: Beef Gyoza $68
有5隻, 炸得剛好, 入面好重牛肉味, 配上餃子汁都唔錯

前菜2: Chicken Karaage $88
有4塊都幾大舊既雞塊,配上獨有既沙津醬, 外脆入面都幾滑!

Handroll 1: Ex-Scallop-ur $88

Handroll 1: Dragon Roll $88

Udon : Shrimp Soup Udon $78
醬油烏冬都有驚喜, 烏冬彈牙有口感, 係手卷以外嘅好選擇👍🏻
2023-04-25 289 瀏覽
Ordered one of the “popular” dish on online delivery platform- Ex-scollop-urThe photo they provided on online delivery platform looks great. But the end product I got looks like someone made it out of anger…very disappointing. And it costed me $118.

Ex-scallop-ur
2023-04-06 1264 瀏覽
夜晚去左中環揾friend食飯,嚟左呢間主打食壽司卷嘅餐廳,佢嘅Roll有standard, 仲有d mix and match過嘅特色Roll, 賣相同味道都幾有驚喜🤩我地仲有叫d小食同烏冬share, 夠晒滿足!✨Rainbow Roll - 有齊tuna同salmon再加牛油果,色水配搭好靚好似彩虹咁,食落幾新鮮,而且味道豐富🤤✨Dragon Roll - 炸蝦熱辣辣又香脆,中間仲有塊甜甜玉子,配埋鰻魚片同牛油果,整個層次好出,估唔到呢個配搭幾惹味!✨Beef Gyoza - 牛肉炸餃子比較少見同特別,裡面牛肉幾厚實,真材實料,啖啖都食到牛肉香,係幾唔錯!😻✨Chicken Karaage - 炸雞都比想像中大碟,每塊都幾有份量,而且調味做得幾入口,唔洗點醬都夠味,點醬就會冇咁dry易入口d 🥰✨Soup Udon with Chicken Meatball Skewer - 兩串雞肉串整得幾靚仔,udon湯底係鰹魚湯,好濃郁👍

Chicken Karaage

Chicken Karaage
2023-03-31 316 瀏覽
見佢有lunch set 158, 有2 rolls and appetizers 好似都ok. 點知佢個sushi roll 的size 好好細,同平時去食一件sushi 大小係一樣。佢個chicken wings appetizer 得三支單骨雞翼,所以其實得1.5 隻雞翼。🫠😑我係普通OL ,食完真係仲幾肚餓下,埋單個時仲計錯數,話以為我揀個個roll 係要加錢,但明明我揀standard roll. 😡大家千祈唔好中伏!🤬

大家千祈唔好中伏!
🤬
2023-03-30
📍中環特色手捲bar‼️• 仲有唔同嘅小食😛 -- Rollie🍣•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_日式======================前排同@sa_foodieadventure嚟咗呢間位於中環閣麟街嘅fusion手捲bar👍🤪呢度主打多款特色手捲,幾有新意☺️------------------------------⭐️Chicken Skin Gyoza $68 (3.5/5)呢個係雞皮餃子~外皮幾香口,入面嘅肉都juicy~• ⭐️Chicken Karaage $78 (3.3/5)雞肉都幾厚肉,但炸粉略為厚咗少少🙈•⭐️Dragon Roll $88 (4.2/5)呢個roll有鰻魚、炸天婦羅蝦、牛油果、玉子同照燒醬,甜甜鹹鹹,味道豐富!·⭐️Ex-scallop-ur $88 (4/5)呢個有帶子、蘆筍、三文魚子~帶子厚肉鮮甜,加埋鹹香十足嘅魚子好match👍😍•⭐️Soup Udon (3.5/5)Shrimp Tempura 天婦羅蝦外皮香脆、蝦肉諗身👍😆加埋清清地嘅

#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_日式
======================

呢個係雞皮餃子~外皮幾香口,入面嘅肉都juicy~

⭐️Chicken Karaage $78 (3.3/5)

雞肉都幾厚肉,但炸粉略為厚咗少少🙈

⭐️Dragon Roll $88 (4.2/5)

⭐️Ex-scallop-ur $88 (4/5)

⭐️Soup Udon (3.5/5)
Shrimp Tempura

天婦羅蝦外皮香脆、蝦肉諗身👍😆加埋清清地嘅烏冬食好夾😛
賣相:3.8/5
味道:3.8/5