𝕺𝖓𝖈𝖊 𝖚𝖕𝖔𝖓 𝖆 𝖙𝖎𝖒𝖊 - 細細個睇童話故事或者睇迪士尼啲卡通片嘅時候都會見到呢個開頭✨ 而ROOM 309近排有一個Fairy Tales系列,當中有我鍾意嘅Peter Pan!!(最鍾意係Tinker Bell) 個晚同啲frd喺附近食完飯就拉埋佢哋一齊去🍸一入到去Bartender會問有冇嚟過,同埋會介紹個menu~ Room of Tales個menu整得好靚,好似睇緊童話故事書咁💕我哋今次試嘅全部都係Fairy Tales系列嘅🥰 有3個故事 —— Peter Pan, Cinderella & Aladdin🤍——𝕮𝖍𝖆𝖕𝖙𝖊𝖗 1 🧚🏻• 𝘾𝙤𝙢𝙚 𝙒𝙞𝙩𝙝 𝙈𝙚 - Vodka / Soybean Milk / Coconut Water / Horlicks / Cacao / Mint / Kiwi / CitrusPeter Pan!! 一開始以為係個杯嘅倒影,但原來唔係🤣 入口好順滑,可能因為有豆奶同椰子水🥥,另外味道亦好清新,俾人感覺好似置身於森林中🌳𝕮𝖍𝖆𝖕𝖙𝖊𝖗 2 👸🏻• 𝘿𝙪𝙨𝙩𝙮 𝘿𝙧𝙚𝙖𝙢 - Applejack Brandy / App

——
𝕮𝖍𝖆𝖕𝖙𝖊𝖗 1 🧚🏻

𝕮𝖍𝖆𝖕𝖙𝖊𝖗 2 👸🏻
• 𝘿𝙪𝙨𝙩𝙮 𝘿𝙧𝙚𝙖𝙢 - Applejack Brandy / Apple Honey Shrub / Cynar / Pine Tar Liqueur / Worcestershire Sauce
呢杯都幾特別,好重煙燻味,因為飲之前Bartender會燒一燒先,或者想表達好似灰姑娘咁,全身灰塵味(?)🤣

𝕮𝖍𝖆𝖕𝖙𝖊𝖗 3 🧞‍♂️
• 𝘼 𝙏𝙝𝙤𝙪𝙨𝙖𝙣𝙙 𝘼𝙣𝙙 𝙊𝙣𝙚 𝙉𝙞𝙜𝙝𝙩𝙨 - No.10 Gin / Homemade Dry Vermouth / Thai Mango / Pandan / Osmanthus / Jasmine / Kaffir Lime Leave
成個設計真係好靚🤣 杯酒真係跟返阿拉丁故事嘅樣去呈現😍最鍾意Gin底,呢杯嘅酒味會比第一杯重啲,但都好易入口✨飲完精靈會唔會可以出現🤣

——
一開始都用咗啲時間去搵,行上行落之後先終於見到個酒店門口🥹 到嘅時候未有位,不過都只係等咗15分鐘~鍾意童話故事嘅話唔好錯過!但要留意返如果想坐耐啲嘅話每人低消要$250,唔係就只可以坐一個鐘🫡

推薦指數:✨✨✨✨

⏱️營業時間:MON - THU 17:00-01:00 ; FRI - SAT 17:00-02:00
📍地址:中環皇后大道中74號中環∙石板街酒店3樓309號舖 3/F The Pottinger Hong Kong, 74 Queen‘s Road Central, Central

#caycentral #central #centralbar #foodie #food #hk #hkrestaurant #room309 #bar #香港美食 #香港好去處 #香港 #中環美食 #中環好去處 #中環 #中環酒吧 #HKBar #Centralbar #中環站 #hongkongfood #hongkong #hongkongrestaurant #hkbar
2024-08-04 1544 瀏覽
Hidden bar 總比一般酒吧多左種玩味同吸引,近排都熱衷於探索香港唔同嘅特色hidden bar 。呢間叫Room 309,位於中環the pottinger 酒店3樓。本身上網睇話要係隔離餐廳拎房卡先入到去,好似check in 咁好有趣。可惜嘅係餐廳己經結業,入去就只係ring the doorbell ,少咁啲神秘感。不過離開去廁所嘅人都可以體驗一下用房卡拍卡入翻酒吧嘅感覺,都算係意外驚喜。閒日夜晚七點幾去到唔多人,坐下坐下都全院滿座,環境細無可避免就嘈雜啲。酒吧其中一個系列係以童話故事為主題嘅cocktail,連menu 都整到好似故事書咁,每杯都有符合主題嘅裝飾,好精緻,打卡一流。要左一杯I do believe in fairies ,記憶中係有關Peter pan 嘅。飲落去有股草青味,本身以為呢啲靚靚cocktail 都係甜甜地易入口、啱女仔嘅,冇諗過呢杯嘅味道咁特別。另一個系列係透明,連menu 都設計成透明,調酒師介紹話好多時候都會因為顏色而預設左味道,例如紅色就係草莓味咁。特意將酒整成透明,就可以打破呢個預設,集中以味覺感受,從而更能享受cocktail 嘅

另一個系列係透明,連menu 都設計成透明,調酒師介紹話好多時候都會因為顏色而預設左味道,例如紅色就係草莓味咁。特意將酒整成透明,就可以打破呢個預設,集中以味覺感受,從而更能享受cocktail 嘅味道。
揀左cut the fog 介紹有豉油係面層,第一啖飲落去覺得有啲奇怪,但飲飲下反而覺得佢咸咸甜甜咁好特別,係是晚MVP

最後要多左杯透明cocktail ,iced guava ,話梅粉圍杯邊,主體雖然係guava 但飲落都好似梅味咁,加埋有氣幾夾,酒精味又唔重。
2024-03-03 1616 瀏覽
My friend accompanied me to here for my first bar experience. .I got Tiramisu. Coated with plentiful cocoa powder, the drink contained the flavour of rum, espresso, redistilled ladyfingers, vanilla and milk-washed lemon, creating a bittersweet scene.My friend ordered Shrimp Toast. Not sure about the taste coz I didn't try it. .One was required to get a key card in order to enter the room, adding some mysterious element for the place. The bartender explained their drink menu patiently and detaile

Shrimp Toast

One was required to get a key card in order to enter the room, adding some mysterious element for the place. The bartender explained their drink menu patiently and detailedly.
2023-03-05
5 分鐘 (堂食)
$200 (其他)
2024-01-27 1344 瀏覽
朋友,你有沒有去過Pottinger Hotel三樓那間超級有feel嘅酒吧ROOM 309?如果未試,你真係out喇!😍 呢間酒吧唔單止氣氛濃厚,每次都人頭湧湧,要拎間房嘅鑰匙排隊等,有種神秘感令人興奮!對面餐廳要撳鍾,入到去就feel到一種品味。佢哋嘅signature cocktail有8款,心水選擇多到令人眼花撩亂,啱啱好適合滿足我呢個選擇困難症!經過員工友善嘅講解後,我揀左款Gone Gimlet。吓!個cocktail送上嚟眼前一亮,仲有一小塊好玩嘅餅乾作裝飾!依杯cocktail嘅外型高挑,同吧台後面繽紛酒樽一齊,簡直係打卡界嘅模範生!🍸 Gone Gimlet用嘅優格gin酸酸地,加咗少少檸檬同lime cordial,飲落口感清新得嚟又唔會太濃烈,真係好過癮!另一邊廂,我朋友就試咗款Old Fashioned。但呢度嘅Old Fashioned大膽用咗peanut butter bourbon而唔係傳統威士忌,味道上真係挑戰一下傳統味覺,可能唔係個個啱晒。但要話創意,呢度絕對破格,想試新鮮感覺嘅你,一於嚟呢間酒吧☆一探就知!🥃💫#ROOM309 #隱世調酒 #神秘體驗

#ROOM309 #隱世調酒 #神秘體驗
2023-12-31 1319 瀏覽
週末去酒吧有最低消費, 每人要只少消費$250, 員工話唔消費$250都得, 但要1小時內還枱離開, 當日我地每人嗌夠$250, 未夠1小時, 員工都不斷過嚟催三催四, 問要唔要要嗌多杯野飲, 最後更在1.5小時催我哋離開, 咁最低消費有咩意義? 未去過一間咁差服務嘅酒吧, 想同朋友放鬆下傾下計都不斷比人打擾同催三催四, 以後不會再嚟但撇除服務態度差, 酒吧嘅環境幾好, 小食同飲品都幾好, 可惜服務太差, 附近大把其他酒吧可選擇, 不用到room309受氣
2023-12-31 1041 瀏覽
又貴又難飲 。仲要喺隔離 Envoy 幫襯一個鐘頭一人,叫杯嘢飲先至可以入嚟 。之後呢度最低消費每人250。 如果好飲都冇所謂,四個人揀咗好耐,終於兩個叫 Daiquiri, 一 個叫 Butter Beer, 一個叫咗杯 Banana Mocktail. Butter beer 完全同Harry Potter嘅唔同味 。人地應該係 Butterscotch 即係有牛油糖 caramel 加cream soda 咁上下 。佢呢個係威士忌加啤酒加煮溶咗嘅牛油,難飲到飛起。兩杯 Daiquiri, 一杯叫咗最平嘅Rum, 一杯叫咗最貴嗰隻 。兩杯都係稀呢呢,得個酸味 。又係難飲到極 。杯 banana mocktail, 原本應該有加冧酒,因為朋友要揸車,叫佢整 Virgin. 杯飲品來到,又係稀呢呢 。同 bartender 講,可唔可以比少少朱古力糖漿,吊吊味,唔知點解bartender 顧左右而言他,好不願意 。之後話因為原來recipe 唔係咁 。就比咗粒白朱古力我個朋友加入去 。我哋大家一人飲咗兩啖,冇晒癮,唯有起身離開 。埋單4個人飲野$1200 ,一共坐咗 1.5 小時 。

我哋大家一人飲咗兩啖,冇晒癮,唯有起身離開 。

埋單4個人飲野$1200 ,一共坐咗 1.5 小時 。

2023-07-17 1942 瀏覽
食完飯同朋友嚟試一路都bookmark咗嘅room309. 酒吧喺係酒店入面, 要先去餐廳填”入住資料”, 先拎到房卡.我哋叫咗兩杯嘢飲同埋兩款snacks. 嗰陣嘅staff都好好, 會嚟介紹唔同嘢飲嘢食.我們分別叫咗2&6, 都非常特別.

我們分別叫咗2&6, 都非常特別.
𝗧𝗵𝗲𝗿𝗲 𝗮𝗿𝗲 𝗲𝗻𝗱𝗹𝗲𝘀𝘀 𝗽𝗼𝘀𝘀𝗶𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗶𝗲𝘀 𝗯𝗲𝗵𝗶𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗼𝗼𝗿𝘀🚪One of my top pick when it comes to speakeasy bar at Soho😍 get there at around 9ish, check in at the reception, n get your keycard if u wanna secure your seat😚 relaxing ambience, could only accomodate around 15 people at once👍🏼 staff were super friendly n knowledgeable🕴🏻They serve a list of invisible cocktails, as people tends to have a perceived perception based on the color of cocktails🍸 with the advanced culinary techniques, removing the key co

They serve a list of invisible cocktails, as people tends to have a perceived perception based on the color of cocktails🍸 with the advanced culinary techniques, removing the key component, theres always rooms for imagination✨ went there a while ago for their crystal rituals menu in collaboration with @twomoonsdistillery 🔮

蘇豪區其中一間最鍾意嘅酒吧之一。最好早啲大概9:00左右去到,喺隔離餐廳拎完時卡就可以喺酒吧門口拍卡入去。位置唔多,環境幾啱傾計,員工都超熱情,識好多雞尾酒嘅小知識。

酒吧主打透明嘅雞尾酒。平常人都會按雞尾酒嘅顏色而論,為咗打破一概嘅思想,佢哋利用咗啲技術拎洒嘅顏色變成透明。幾個月前去嘅時候仲有同@twomoonsdistillery 合作推出嘅水晶cocktail menu

[𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗤𝘂𝗮𝗿𝘁𝘇]

𝗜𝗴-𝘄𝗼𝗿𝘁𝗵𝘆 : 8/10
𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 8/10
𝗔𝗺𝗯𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 : 8/10
𝗣𝗿𝗶𝗰𝗲 : $300/ 𝗽𝗽
星期五放工諗住同朋友搵個地方訴吓苦,三個人嗌咗四樣小食三杯嘢飲,過咗唔夠半個鐘三四個waiter/bartender輪流黎催人走,啲嘢未食完都收走,係咁問收呢樣收嗰樣,問咗三四次仲要唔要第二杯…咁我地唔飲得啊嘛,奉旨要每人兩杯嘅?都特登嗌多啲小食㗎啦,價錢等同一杯嘢飲。連畀人唔受打擾咁傾個計都滿足唔到,做咩bar?$90得四五塊嘅tater tots…又唔係特別好食,服務又唔好,附近大把bar好好多。
2022-10-11 2841 瀏覽
幾有玩味既一間酒吧,Room309係石板街酒店,位置隱蔽,酒店大堂並無指示有呢間酒吧,上到去問職員就會幫你睇下有冇位,如果有就會俾張房卡你,拍卡開門,幾得意!酒吧唔算大間,不過環境幾靚!酒吧會有期間限定既Cocktail,主打No.3 London Dry Gin去調配唔同既組合,我地試左其中三杯,味道唔錯!《Summer Palour $160》期間限定之一,用左番石榴果泥, 自家制小荳寇糖漿同西柚汁調配,味道似果汁,酒味唔重,相對清新!《Tiramisu $160》呢杯飲落真係好似Tiramisu,味道一模一樣,相對偏甜,有片白朱古力俾你撘配,好好飲!《No.3 London Dry Gin $140》期間限定之一,用左Herbal tonic water, Grapefruit同Rosemary,味道都好refreshing,酒精濃度唔算高,幾易入口!《Thyme infused No.3 London Dry Gin $160》期間限定之一,呢杯賣相一流,佢用一個鎖匙盒裝住黎present,bartender會等你影完相先收走,佢係用左Campari同Jasmine tea i

《Summer Palour $160》
Summar  Palour

《Tiramisu $160》

《No.3 London Dry Gin $140》
No.3  London  Dry  Gin

期間限定之一,呢杯賣相一流,佢用一個鎖匙盒裝住黎present,bartender會等你影完相先收走,佢係用左Campari同Jasmine tea infused Mancino Rosso Vermouth黎調配,味道唔錯!
No.3  London  Dry  Gin

《Tuna Tartare Filo Tarts $110》
吞拿魚他他味道正常發揮,冇咩特別🤷🏻‍♀️
Tuna  tartare

推薦⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-08-18
Summar  Palour
2022-08-18 2378 瀏覽
中環石板街酒店Room 309 酒吧之前一直好想去今日放工專程來試下門口好特別需要拍咭入去鎖匙上有三款季節性特色Cocktail一杯係tiramisu,另一杯gin 係季節性Cocktail兩杯都好容易入口😋另外我哋叫咗兩款小食一款係蝦多士另外一款係薯波兩種都好食不過份量有啲少整體來講這裏環境不錯都算寧靜適合放工嚟傾吓計飲杯嘢
中環石板街酒店

另外一款係薯波
兩種都好食不過份量有啲少

整體來講這裏環境不錯都算寧靜
適合放工嚟傾吓計飲杯嘢
Good vibes on Wednesday🍸🥂去飲野要check in你試過未?😱 呢間神秘既就真係要係隔尼餐廳(The Envoy)chk in左拎埋房卡先入到Room 309🤭---同bartender傾落先知,佢地好想比到客人imagination嘅空間💁🏻‍♀️例如呢間bar位處嘅酒店每層得6間房,常理唔會有Rm309,佢地嘅存在就猶如哈利波特嘅9¾月台;又例如佢地signature嘅透明cocktails,就係特登用唔同技巧抹去顏色,等大家唔好慣性地被酒嘅顏色帶左去既定嘅味道同感覺😆個人好中意佢地嘅意念😍想慢慢chill,weekdays去啦!!---琴日去有3個特別menu(圖7-9),勁有心思🤩🔹圖7 Invisible Cocktails ➡️ 邊明膠menu,拎出嚟搵野墊底先睇到~🔹圖8 This is not a FOOD MENU ➡️ 表面係食物名,拉出黎先睇到實質係咩~🔹圖9 一抽銀鑰匙 ➡️ 呢期佢地同No.3 London Gin合作,用左佢地嘅鎖匙造型,勁match佢地本身!!!---🔸 Translucent Toaster $130本日最愛!!!反差最大
Good vibes on Wednesday🍸🥂
琴日去有3個特別menu(圖7-9),勁有心思🤩
🔸 Translucent Toaster $130
本日最愛!!!反差最大!!!淡黃色半透明嘅佢,點諗到入口烤多士味咁出🤩 Suppose係呢種味酒體都重,又一驚喜位🤤甜甜焦糖香,i like it💕
🔸Summer Parlour $160
肥仔嘅呢杯擺明就係夏日風,見到好多人點🤣但佢用情人草裝飾靚靚,身仲要左個鎖匙印😱
🔸Tiramisu $160
My fav甜品,當然都要試🥰(第2杯開始wing wing地😂)好正,又係透明,但完全係Tiramisu,adore!!舐埋杯外啲朱古力粉,好有feel🤭甜甜的又係我最愛🤫
🔸Where Is My Whiskey Sour $130
peach味出🍑
🔸Tater Tots $90
係炸薯波配cheese truffle😋野食都好好味🙊
🔸Garlic Prawns $110
蝦多士😋
🍽️ Room 309 @room309hk
{連加一,兩人$858,飲多左晚餐都唔係食😂}
#cocktails #sis中環 #中環美食 #中環酒吧
#hkfood #hkfoodie #eat #food #dessert #美食 #香港美食 #相機食先 #香港 #平民美食 #sisterfoodcourt
2022-06-15 1843 瀏覽
呢間酒吧有個神秘又好玩嘅體驗,就係要用房卡拍卡先開到酒吧房度門🍹拍完卡,一打開度門就見到一張長長嘅酒吧枱,而且燈光都好暗,幾有feel。之後職員就會俾drink menu同介紹佢地有9款signature cocktails,佢啲cocktails賣點係全部都透明嘅。1-4號係濃度無甘高嘅酒,而5-9號就係酒精較重較濃味。 今次揀左最濃嘅no.9 “where is my whisky sour” 佢透明到好似一杯水甘,但飲落就係好濃烈嘅whisky,不過佢又唔會話好苦,仲帶有一點酸味,酸中又帶一點水果味,好有層次,好特別。

2021-11-03 2385 瀏覽
𝓦𝓱𝓪𝓽 𝓻𝓸𝓸𝓶 𝓪𝓻𝓮 𝔂𝓸𝓾 𝓲𝓷?𝓡𝓸𝓸𝓶 𝟑𝟎𝟗.Room309於中環石板街酒店,酒吧只有22個位,happy Friday及週末大家一定要訂位呀🤪進入酒吧Room309前,要先在隔黎的THE ENVOY「Check in」🗝 取到房卡先入到去架,神秘感及玩味十足🧞‍♂️通常去bar都鐘意飲Cocktail,呢到的signature cocktail有調酒師Antonio Lai 設計的The Invisible Menu(共8款)介紹以下兩款比較適合女仔💁🏻‍♀️甜味的🥂-𝐃𝐫𝐞𝐰 𝐘𝐨𝐮 𝐒𝐞𝐞 𝐖𝐡𝐚𝐭 𝐈 𝐬𝐞𝐞? ($140)·蜜瓜味又甜甜地,我覺得係驚喜是杯上的compressed melon(壓縮蜜瓜) 上有parma ham碎,真空機壓縮成方型的蜜瓜,外皮變得爽脆,咬下多汁🍈一口蜜瓜,一口cocktail,絕配👍🏻😚𝐂𝐫𝐲𝐬𝐭𝐚𝐥 𝐎𝐥𝐝 𝐅𝐚𝐬𝐡𝐢𝐨𝐧𝐞𝐝($140)·基酒是蒸餾花生醬味bourbo🥜與bitter混合作用下,少了烈酒燒喉的感覺入口順口帶甜味,每啖落到喉嚨都有花生醬及酒香味,long lasting但飲到尾有少少膩🥃𝐃𝐞𝐥𝐮𝐱𝐞 𝐑𝐨𝐨𝐦│𝐇𝐚𝐫
𝓦𝓱𝓪𝓽 𝓻𝓸𝓸𝓶 𝓪𝓻𝓮 𝔂𝓸𝓾 𝓲𝓷?
𝓡𝓸𝓸𝓶 𝟑𝟎𝟗.

介紹以下兩款比較適合女仔💁🏻‍♀️甜味的🥂

𝐃𝐫𝐞𝐰 𝐘𝐨𝐮 𝐒𝐞𝐞 𝐖𝐡𝐚𝐭 𝐈 𝐬𝐞𝐞?
一口蜜瓜,一口cocktail,絕配👍🏻😚
𝐂𝐫𝐲𝐬𝐭𝐚𝐥 𝐎𝐥𝐝 𝐅𝐚𝐬𝐡𝐢𝐨𝐧𝐞𝐝
𝐂𝐫𝐲𝐬𝐭𝐚𝐥 𝐎𝐥𝐝 𝐅𝐚𝐬𝐡𝐢𝐨𝐧𝐞𝐝($140)
𝐃𝐞𝐥𝐮𝐱𝐞 𝐑𝐨𝐨𝐦│𝐇𝐚𝐫𝐛𝐨𝐮𝐫 𝐕𝐢𝐞𝐰│𝐏𝐫𝐞𝐬𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐚𝐥 𝐒𝐮𝐢𝐭𝐞
為你的Cocktail upgrade,每款Classic Cocktail有分三個價位,以基底酒的premium程度而定
𝐃𝐫𝐞𝐰 𝐘𝐨𝐮 𝐒𝐞𝐞 𝐖𝐡𝐚𝐭 𝐈 𝐬𝐞𝐞?
𝐂𝐫𝐲𝐬𝐭𝐚𝐥 𝐎𝐥𝐝 𝐅𝐚𝐬𝐡𝐢𝐨𝐧𝐞𝐝
2021-09-29 1737 瀏覽
上次黎過,所以都知佢地呢度有9款特色既透明雞尾酒~根據bartender所講,第1至5號既透明酒比第6至9號既透明酒相對清新易入口啲,所以唔飲開酒既朋友好似我咁就會揀1-5號,而我既朋友通常比較飲得,就接受到濃味啲既6-9號!同埋鍾意呢度既環境,幾啱兩三個朋友飲住野吹下水~😎上次黎我同朋友試左Cut the Fog(2號)同Gone Gimlet(7號)。今次就同左另一朋友黎,我地各試左兩杯~如果我冇記錯,我係試左Dew You See What I See? (3號)同3:09 PM(5號)。朋友就試左Crystal Old Fashioned (9號)同7號!🍹🍸價錢大概$130-$140一杯。唔識品酒既我唔講咁多,但我想講朋友幾鍾意呢度既野飲~😆

同埋鍾意呢度既環境,幾啱兩三個朋友飲住野吹下水~😎

唔識品酒既我唔講咁多,但我想講朋友幾鍾意呢度既野飲~😆