2012-10-17 123 瀏覽
好似好多人話好味,所以星期六個日就同男朋友講試下~等就唔係等好耐,唔洗10分鐘,其實我地去個陣都無人等侍應小姐好好笑容又好傾,呢樣真係值得一讚!真係食都食得開心啲!仲好貼心問我地好無味,嘢飲岩唔岩等等不過食物就真係普通,一定無啲朋友講得咁誇,我唔記得啲名喇略略講:煙肉薯條:呢個真係好味!亦都係全個餐最好味!我到今日都仲有個種"食過翻尋味"嘅感覺,但醬真係好好味!ribs加雞件同炸蝦粒:聽講ribs好出名,但真係不外如是~個汁有點苦苦的,肉散到不得了,啲雞件同麥樂雞差唔多(麥樂雞緊好味sorry)蝦粒無特別芝士醬蝦長通粉:普通無特別,pizzahut都仲吸引過佢,價錢平一大半,呢碟嘢$228真係比得太多佢個侍應小姐話有炸長蝦做緊特價叫我地試下,話好好味,見$58平平地咪叫囉,唉粉極多!得個長字!我叫左杯香蕉朱古力咁嘅嘢,還可以啦正正常常男朋友叫左隻cocktail,佢話無酒味…本身想食埋甜品但男朋友太飽,食物唯一好嘅就係size對得住個價埋單9xx,味道賣相都唔值呢個價~應該唔會再食
好似好多人話好味,所以星期六個日就同男朋友講試下~
等就唔係等好耐,唔洗10分鐘,其實我地去個陣都無人等
我叫左杯香蕉朱古力咁嘅嘢,還可以啦正正常常
男朋友叫左隻cocktail,佢話無酒味…
埋單9xx,味道賣相都唔值呢個價~應該唔會再食
10 分鐘 (堂食)
  • 煙肉薯條
2012-10-14 137 瀏覽
謝謝openrice送的鐵甲耆甲G戲飛, 由於此戲只有MCL才有放映,所以放工後和友人先到九龍灣德福廣場去晚餐~晚餐我們選擇了Ruby Tuesday。第一次食Ruby Tuesday, 感覺和Outback挺似的。6點多餐廳內不算太多人, 燈光暗暗的挺有氣氛。而今晚服務我們的waiter會先介紹自己。而入坐後直到埋單, waiter也不停幫我們加水、介紹了今期的優惠、還有問我們的菜式合不合胃口等~感覺滿細心的!!「芝士帶子蝦通粉」芝士汁是杰的那種, 芝士味挺濃, 配上蝦和帶子真不錯!雖然份量不多, 但因為醬汁是杰的關係, 食少少已經覺得咸同有飽肚感。「迷你露比三重奏」這個名子滿有趣,,頓時想起小露寶..三重奏包含三款不同餡料的迷你漢堡包配上炸薯條~賣相討好!三款的餡料分別是牛肉,雞肉及蟹肉。而兩片包都有烘過, 亦有搽上牛油,所以就算女孩子們不想一大口食漢堡, 分開來食都可以, 起碼麵包部份不會覺得沒有味道!牛肉漢堡-牛肉雖厚, 但牛味不算濃, Juicy卻算不上。蟹肉漢堡-初時以為係吞拿魚..後尾先知原來係蟹肉?? 奇怪..最衰個時又冇即刻向店員查詢..雞肉漢堡-厚厚的雞肉, 吃落幸
所以放工後和友人先到九龍灣德福廣場去晚餐~
感覺滿細心的!!
迷你露比三重奏
「迷你露比三重奏」這個名子滿有趣,,頓時想起小露寶..

三重奏包含三款不同餡料的迷你漢堡包配上炸薯條~賣相討好!
牛肉漢堡-牛肉雖厚, 但牛味不算濃, Juicy卻算不上。
雞肉漢堡-厚厚的雞肉, 吃落幸好不算太乾, 還可以。

配上厚厚的炸薯條, 很好吃! 比M字頭的好得多

今餐友人請客, 多謝晒, 食得很飽呢!!
5 分鐘 (堂食)
2012-10-01 101 瀏覽
約了朋友去尖沙咀行街,順便食個TEA LA~叫左一個特色手卷($4X) 配凍檸茶~特色手卷是雞肉餡的,配上大量鹹芝士,真係好貴死鹹,雞肉好乾好粗糙,真係好正宗既鬼佬整雞肉,一D都唔好食~友人叫了香濃肉醬意粉($3X)配凍檸茶~她說意粉軟硬程度適中,不會過淋,配上大量肉醬,都幾好味~ (掛住傾計,忘了拍照!)凍檸茶是鬼佬式的,沒有茶味,好淡味的,不過比起咖啡奶茶來得健康LA
約了朋友去尖沙咀行街,順便食個TEA LA~

叫左一個特色手卷($4X) 配凍檸茶~
又乾又鹹!

一D都唔好食~

友人叫了香濃肉醬意粉($3X)配凍檸茶~

• 沒有
2012-09-29 87 瀏覽
好久沒吃過ruby tuesday..第一 , 二次吃..回味無窮.昨晚重回舊地想再光顧, 發現食物質素變差.到這間餐廳千萬不要叫 "扒類". 昨晚我們叫了一客西冷牛扒 六成熟.發現拿刀叉根本沒辦法据開. 有個好心的侍應過來問我們 "今晚的菜ok嗎?"我們告訴他這個糟糕的情況, 侍應回我們說"西冷本來就是這樣靭" 天丫~ 茶餐廳的西冷牛扒也不會這樣, 你這個謊話會不會大一點! 侍應說幫我們換過第二樣菜式, 可是我們已經沒心情吃了. 草草要了個talcake就算了.ps. talcake 水準總算keep到.

昨晚重回舊地想再光顧, 發現食物質素變差.

侍應說幫我們換過第二樣菜式, 可是我們已經沒心情吃了.

草草要了個talcake就算了.

ps. talcake 水準總算keep到.
2012-09-28
20 分鐘 (堂食)
  • 炸生蠔
2012-09-01 89 瀏覽
悶熱的周六仍需返公司加班,晚餐當然要食得豐富一點,算是奬勵自己辛勤工作。下午致電Ruby Tuesday訂座,結果是預期之內的滿額,唯有放工後親身walk-in攞位。到達餐廳時經已接近晚上八時半,可能是店子環境較寬敞,驟眼看來不算太多客,留下電話後便在商場遊逛,約一個小時後侍應回覆可以入座了。早已知道這裏的食物屬重量級,但我和友人依然漠視這點,一鼓作氣的叫了三道菜式,並想待會才柯打甜品作結。我特別期待跟主菜加$88的田園沙律吧,因為很久沒試過自己動手推食物了,不過雞手鴨腳的我永遠都只能砌到小小一碟由於已過了晚上九時半,肚子餓得咕嚕咕嚕作響,怎料等了很久尚未有人送來碟子讓我們取沙律,最後把手揮得酸軟才有侍應過來,說是忘了,怒。走到沙律吧,看見選擇十分有限,部份食物已被食客取光,可是沒有再refill,而剩下那些亦只有很少份量。我們拿了一些蕃茄、青瓜、粟米、芝士、蜜桃、提子等,配以丁點醬汁。回到桌子後,其餘菜式全部送到,但清水卻無故失蹤,實在是奇怪!先說回沙律罷,整體來說食物算新鮮,最喜歡那個薯蓉,入面拌有香草和煙肉碎,非常誘人的味道。麵包糠炸得脆卜卜,亦毫不油膩,與其他蔬果一起吃,配合得

走到沙律吧,看見選擇十分有限,部份食物已被食客取光,可是沒有再refill,而剩下那些亦只有很少份量。我們拿了一些蕃茄、青瓜、粟米、芝士、蜜桃、提子等,配以丁點醬汁。回到桌子後,其餘菜式全部送到,但清水卻無故失蹤,實在是奇怪!先說回沙律罷,整體來說食物算新鮮,最喜歡那個薯蓉,入面拌有香草和煙肉碎,非常誘人的味道。麵包糠炸得脆卜卜,亦毫不油膩,與其他蔬果一起吃,配合得很!
朋友鍾愛香口之物,炸芝士條是她發瓣叫的,它的外表金黃香脆,用刀切開時有「卡察卡察」之聲。內裡的水牛芝士質感略硬,沒有半溶拉開見絲之狀。味道則是很淡很淡,我嫌不夠香濃。吃了兩條之後已充滿飽滯罪惡感,幸好有個酸度較高的番茄醬中和一下。
迷你露比漢堡共有四個,落單時分別叫了牛肉雞肉各兩個,說實話,份量還不算太袖珍。包皮明顯烘得過了時間,除了色澤較啡黃外,亦失去鬆軟富彈性之感,牛肉層煎得香口,但卻沒有濃濃的肉味,質地極之粗糙嚡口,亦不要期待有些少肉汁。醬汁落得極為吝嗇的關係,令整個菜式很乾身,吃了一個已沒有再添的意慾。至於薯條是幼身那種,沒有外脆肉軟的口感,凍得太快的關係,同樣不好吃。

經過一輪大清洗後,肚子已沒有餘位再嚐甜品,不過坦白說,以這個食物質素我亦沒有再落柯打的衝動。知道這間餐廳不時會推出優惠,若以正價光顧,實在是不太抵吃哩。

2012-08-15 84 瀏覽
是晚為百老匯六折優惠最後一日,未到七點,門口已出現一條長長人龍,而且似是有增無減,相信手持折扣劵的佔當中不少人,沒訂位的我們立即排隊取票留電話,得出的結果是等候時間最少2.5小時,正肚餓的我們當然不甘這樣呆等,於是決定先吃一個light dinner,飯後再來個甜品夜宵。終於,大概九點半時收到電話有位,而且留位十分鐘的要求都得滿足到。步入店內,依舊是古舊美式酒吧的格調,地台瓦仔白綠相間,配上木面餐桌椅及擺設櫃,四邊是木制百葉窗作裝飾,餐廳正中央放著自助沙律吧,惠顧任何主菜,只加$88便可到沙律吧任"不"一次,只要加一點技巧一點耐性,這便成一個十分化算的健康選擇。這店分別設有有吧位,圓桌及沙發卡位,暢飲及用膳者均照顧周到。浪漫有情調的西餐廳?不是。悄悄說話的束縛?沒有。在橙黃色暗淡的燈光下,帶點閒談吵鬧歡笑聲,環境輕鬆舒服。選了這餐廳作與密友聊天說地曷腳點這決定絕對錯不了,一切工作煩惱,前路取捨,飲食心得,無所不談,心情得以舒懷。`被安排到沙律吧旁的二人座,負責這區的年輕waiter便遞上餐牌及介紹member-ship promotion。曾是member 的我們,明白到以此餐廳的服務
自助沙律吧@古舊酒吧的格調

被安排到沙律吧旁的二人座,負責這區的年輕waiter便遞上餐牌及介紹member-ship promotion。曾是member 的我們,明白到以此餐廳的服務及食物品質看來,half-price的價格才算公道(~$150/person),平時沒member card的日子不會無故走進來。
一旦成了member便會上癮似的久不久乖乖放下數百元來坐坐、來嘻嘻哈哈、來享受堆疊沙律的樂趣。不是不好,只是吃多了,想轉轉口味罷了,只好婉拒好意了。
然後主攻甜品項目,最出名的有經典傑作Chocolate Tallcake 以層層Choco cake、Cream、Choco Mousse 及Vanilla ice-cream 堆疊而成,用料豐富,每每因巨型的份量而卻步。還有Double Chocolate Cake 即暖心太軟及New York Cheesecake。這此都不夠特色,最後於較少見的Blondie Strawberries & ice-cream (in Puff pastry) 之間徘徊,最後在”漫食””慢食”的原則下,Blondie勝了。
Blondie - 暖心+外脆內軟
Blondie 香脆果仁朱古力派(~$60)
朱古力派連雲尼拿雪糕球於order十分鐘後送上,甜品的長碟是雪過的, 冷冰冰地延緩雪糕溶化的時間
pay attention in details,服務體貼得令人窩心。朱古力派也相當有睇頭,離不開美式菜的風格,大大件份量多,適合大伙人分享,面積有如半塊方包之大且有一定厚度。不要以為是一般的Brownie小方餅,它有著切餅形淺啡色切派的外形,內藏烘焗過後軟身的朱古力粒,每一口都嚐到朱古力及果仁粒粒,可見用料十足。上碟時pie是溫暖的,pie 面至邊都焗至脆口,吃到pie中心,溫度使朱古力及焦糖更香濃突出,而且濕度得以保持,使口感軟糯,入口輕嚼即溶。開初還離不開美式甜點又甜又膩的陰影,擔心會吃不消,結果甜度是可接受的,當然不是低糖健康的那程度,不嚐甜者不試為妙。
Baileys Coffee - 口感滑且厚,咖啡的餘韻遲遲也不願散去
Comfort in a cup 優閒一杯系列- Baileys Coffee($60)
有美點當然要有美酒,後來追加了一杯Baileys Coffee 兩人share, 晚上喝太多酒或咖啡始終怕睡不著。Coffee一上檯時,頓時眼前一亮
,咖啡深色得像朱古力啡,上一層是淺啡色的咖啡泡,最面層是一圈圈的Cream Hill。 Baileys + Coffee 的combination 似是低酒精度的咖啡酒,相當穩當的組合,
入口Creamy,Baileys 比例不少,濃度正合我意。 (比坊間超市賣的Baileys略高) Baileys有提味的作用,而且延長了咖啡留在口腔中的餘韻,最重要是暖比凍酒好的是,暖酒有窩心的感覺,令人心情舒暢。
喝下去有咖啡香之餘,相比純咖啡,口感更厚更順喉,即刻放涼了也不會有難入口的感覺,是手調品中的推介。
題外話/補充資料: 美式餐廳多的style 十分適當大夥人聚會,件頭大供大家分享之外,還因為多是香口的薯條漢堡包等好讓人放縱食慾。”肖”為有水準的美式餐廳週五六日都很full booking,故建議先預早訂位,免受等位之苦。
2012-07-13
120 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
自助沙律吧@古舊酒吧的格調
Blondie - 暖心+外脆內軟
  • Comfort in a cup
雖然與友人們一早已經商量黎呢度食可惜既係我地低估左優惠券既威力,冇book到位其實係咁既,我地早一日至記得要book,但已經所有分店full哂所以我地7:15就去到拎位,職員話要等2個半鐘,現場都係超多人本身冇諗過真係等,但因為有個朋友收工收遲左,所以就順便等結果等左2小時就入到去了,當時真係餓到暈聽就聽人講得多,食我就真係第一次+$$20就有既薯條,人人都話好好食,所以都叫番個黎食我地5人食都唔駛爭,d煙肉好香口,點薯條個醬好夾,當然主角好好食以味道黎講,我就覺得一般,好似冇乜味咁,可以唔試佢比左d薄餅、蕃茄粒、椰菜絲我地包住雞排食,由於得4塊咁大把我太飽冇食到,只係只左d蕃茄粒同雞排,本人就覺得冇乜特別真係不得不提,呢個ribs真係一定一定要食,唔係誇張真係好好食,燒得岩岩好,唔un又夠味,好香bbq味但周邊既炸物:炸蝦、炸雞就比較一般個伴菜薯蓉好好食,不過食完好"濟",但值得一試最後整番個甜品先,在場大部分人都食呢個就知佢幾好食個雪糕好滑好好食,周邊既cream淡左少少,不過可以同個雪糕中和番而下邊有個朱古力蛋糕,好重朱古力味,好"漏",試少少都冇問題我地5個人都食唔哂,但一場黎
雖然與友人們一早已經商量黎呢度食
可惜既係我地低估左優惠券既威力,冇book到位

本身冇諗過真係等,但因為有個朋友收工收遲左,所以就順便等
結果等左2小時就入到去了,當時真係餓到暈
聽就聽人講得多,食我就真係第一次
必食薯條!!
+$$20就有既薯條,人人都話好好食,所以都叫番個黎食
千層寬條麵
以味道黎講,我就覺得一般,好似冇乜味咁,可以唔試
雞排與伴菜
我太飽冇食到,只係只左d蕃茄粒同雞排,本人就覺得冇乜特別
ribs拼盤
真係不得不提,呢個ribs真係一定一定要食,唔係誇張
真係好好食,燒得岩岩好,唔un又夠味,好香bbq味

但周邊既炸物:炸蝦、炸雞就比較一般
個伴菜薯蓉好好食,不過食完好"濟",但值得一試
Double Chocolate
最後整番個甜品先,在場大部分人都食呢個就知佢幾好食
我地5個人都食唔哂,但一場黎到,一定要試下

最後要讚既係,雖然係有個新人就serve我地
但佢好好笑容好有禮貌,又好有耐心咁解答我地既問題
我知其實我地都幾煩既XDD真係要比個讚你,加油!
不過就係貴左dd,唔係有6折都未必黎,有discourt就一定黎^^
2012-07-12
120 分鐘 (堂食)
必食薯條!!
千層寬條麵
ribs拼盤
Double Chocolate
  • ribs
2012-07-05 78 瀏覽
3月時候因為R小姐有六折優惠券,所以帶了小妹來到Ruby Tuesday,由於book了位的關係,不用等位能直接入座我地點左Berry Fusion,小食拼盤,Parmesan Shrimp Pasta同埋最期待既甜品chocolate tallcake大約等左十分鐘到食物開始陸續送上~Berry fusion-超大杯小食拼盤~全部熱辣辣,配上中間3種醬~芝士條好好食!Parmesan Shrimp Pasta~蝦不夠新鮮...味道只是一般Chocolate tallcake~早前朋友一直說這裡的tallcake超級好味...果然沒有失望cream+雲呢拿雪糕配上朱古力蛋糕~味道超夾

大約等左十分鐘到食物開始陸續送上~

Berry fusion-超大杯
小食拼盤~全部熱辣辣,配上中間3種醬~芝士條好好食!

cream+雲呢拿雪糕配上朱古力蛋糕~味道超夾
題外話/補充資料: 所有食物計了6折後$4xx..平均每人$2xx..實數忘了...因為已經係3月時候食... 整體食物是不錯...不過價錢太貴了...沒有折扣的話不值得試...有折扣的話偶爾一次也無妨:D
2012-03-10
  • Chocolate Tallcake
2012-06-15 37 瀏覽
同事生日,決定到Ruby Tuesday慶祝。一行8人,芝士煙肉薯條好好食,脆卜卜熱辣辣,推介!另外,再Order沙律任盛,不過其實唔係盛得好多;p; 蜆肉意粉味道不錯,有嚼勁; 鐵板牛柳條就普普通通,有牛味,不過食落太韌,而且所有食物都食得7788先上碟。整體黎講唔錯,不過發生小插曲,食時發覺碟底有一大堆醬汁,原來碟未清乾淨,其實好倒胃口,希望下次可以改善!
芝士煙肉薯條,脆卜卜,愛芝士的一定鍾意
同事生日,決定到Ruby Tuesday慶祝。

2012-06-02
芝士煙肉薯條,脆卜卜,愛芝士的一定鍾意
  • 芝士煙肉薯條
2012-06-01 127 瀏覽
話說都仲你我既生日週-____- (竟然要等到六月考完試先寫食評)同最好既幾個中學同學朋友W, 朋友C, 朋友M同M既女去左Telford Ruby Tuesday 最大既原因係: 朋友C有張卡食野有折一行人黎到, 三條女一條仔一個BB女都真係食唔多,結果就叫左四個野食, 兩個小食, 一個主菜同一個甜品分別係: 炸薯條, 炸物拼盤, 蟹餅燒排骨 同 最出名既Chocolate Tallcake 炸薯條黎到熱辣辣, 嘩本身就咁食薯條都已經好好食而且仲有酸奶同沙律醬可以點薯條係好厚肉, 外皮脆卜卜, 好好食炸物拼盤, 黎到已經聞到流曬口水有四樣野: 炸洋蔥, 炸雞翼, 炸薯皮 同 炸芝士條黎到真係好好食尤其係芝士條, 好好食, 熱辣辣既時候芝士條真係食出黎有拉絲!!!仲有唔同口味既醬可以點添蟹餅拼燒排骨, 蟹餅好好食, 唔多粉, 好多蟹絲蟹肉味好出, 而且都幾大件 (有成隻手掌咁大!!)燒排骨燒得好好味, 肉唔多, 但幾嫩, 個汁都幾入味最後黎, 一班女人最中意既就係Chocolate Tallcake!!好大堆Cream, 幾球雲尼拿雪糕, 一大舊朱古力旦糕!!!!真係好Heavy,

最大既原因係: 朋友C有張卡食野有折

一行人黎到, 三條女一條仔一個BB女都真係食唔多,

結果就叫左四個野食, 兩個小食, 一個主菜同一個甜品

炸薯條, 正 !
炸薯條黎到熱辣辣, 嘩

本身就咁食薯條都已經好好食

而且仲有酸奶同沙律醬可以點

薯條係好厚肉, 外皮脆卜卜, 好好食
炸物拼盤
炸物拼盤, 黎到已經聞到流曬口水

有四樣野: 炸洋蔥, 炸雞, 炸薯皮炸芝士條

黎到真係好好食

仲有唔同口味既醬可以點添
蟹餅燒排骨
蟹餅拼燒排骨, 蟹餅好好食, 唔多粉, 好多蟹絲

蟹肉味好出, 而且都幾大件 (有成隻手掌咁大!!

燒排骨燒得好好味, 肉唔多, 但幾嫩, 個汁都幾入味
Chocolate Tallcake

真係好Heavy, 但係好好食!!! 哈哈哈, 肥都唔驚啦!!!
2012-04-03
其他
炸薯條, 正 !
炸物拼盤
蟹餅燒排骨
Chocolate Tallcake
  • 燒排骨
星期四同同事嚟左呢度食晏,一行十二人坐係近門口位置,我地有大食大,我叫左一份8安士美國西冷餐,同事有幾個都叫這個餐,有一個則叫左迷仔漢堡餐,其它同事有些散叫左一些通粉,薯條等及兩份餐一齊食.我飲忌廉湯,先上餐包及湯或沙律,個湯好creamy,好香忌廉味,有些麵包粒,湯入面有d什菌,好味呀!同事的沙律賣相都好靚. 洋蔥圈好香口好味,炸到金黃色架. 還有煙肉忌廉薯條,好香好味,不過太漏呀! 主菜嚟啦,我跟磨菇汁,塊扒賣相好靚,我食七成的,但切落去都好多血及好難切,味道都唔係好好味,好難咬,唔夠淋身,冇咩牛肉味,有些椰菜花,車厘茄及豆角做配菜,還有一些薯條,薯條炸到金黃色好香,配菜都ok的.其他同事都話塊扒唔係好好味.另外他們也叫左凱撒沙律,味道都ok,不過d菜好碎架. 我地一路食一路傾計,跟住就叫餐飲啦,餐飯我飲熱檸茶,我不知道這裏的檸檬是否太貴還是甚麼原因,只有四份一個檸檬放在杯旁,要用手把檸檬汁擠入杯裏,如果整個檸檬放入去又完全弄唔到檸檬汁出嚟,連凍飲也是這樣,所以我的檸檬茶完全唔覺有檸檬味.初初幫我地落單的仕應服務好好,好有禮貌,跟住就轉左另一個短髮女仕應,佢好似好趕時間,好急,我地

初初幫我地落單的仕應服務好好,好有禮貌,跟住就轉左另一個短髮女仕應,佢好似好趕時間,好急,我地落餐飯佢好似好有效率,但係最尾都聽漏一杯,仲不停問我地還欠一杯,仲叫我地諗下先,其實係佢自己聽錯左.

我地後尾用會員咭但係因要本人先用得,佢又話個名係外國人嚟喎,耐性及態度都欠缺,唔知佢咩職級,事後同同事講起都話覺得佢唔友善. 我想說我地係幫襯了差唔多二千蚊的lunch,唔係二百,如果今時今日還用這種態度去待客,真的唔會再來!! 同事還說佢向住外國人係親切好多架. 香港人連香港人也歧視,真的無話可說.
2012-05-24
2012-04-30 137 瀏覽
看到OpenRice有Ruby Tuesday的七折優惠劵,當然要把握良機去光顧喇!我們吃了~煙肉芝士薯條($98):我的必吃之選!依然好味道!蜆肉意大利幼麵($188):翻看自己以前的食評,才發現我每次都吃同一款意粉,可見它有多吸引我。蜆肉非常多,醬汁開胃,好!不過我決定下次要吃其他意粉,希望到時不會忘記喇!牛扒條鐵板燒($198):看到另一枱食客點了一個像鐵板餐的食物,馬上問問侍應那是甚麼。噢,原來那是在餐牌上不太顯眼位置中的鐵板精選,就來一客試試吧!牛扒冒着煙地上桌,肉質多汁兼不會韌,加上用薄餅把大量的芝士、蕃茄、洋蔥包在一起,口感更豐富,味道佳!Long Island Iced Tea($62):我們都不喜歡喝酒精類飲品,但侍應落力推介,便順應她的意願點了一杯。落單前,我們已問過飲品有沒有七折,她肯定地回答:「所有食品、飲品都可享用此優惠。」可是當我們結帳時,發現這杯飲品並沒有便宜,一問之下,同一個侍應竟說:「酒精飲品除外。」我們都感到被耍了!唯有下次更小心啦。Long Island Iced Tea有點苦,我更是有苦自己知嘛!

我們吃了~
煙肉芝士薯條($98):我的必吃之選!依然好味道!
煙肉芝士薯條
牛扒條鐵板燒
蜆肉意大利幼麵
包牛扒用的薄餅
2012-03-31 58 瀏覽
三五成群朋友們一起去吃喝玩樂 是最開心的所以這次和六個朋友相約在Ruby Tuesday吃飯順便討論我們去旅行的大計 哈哈XD這是我第二次來RT吃東西 打開餐牌後發現價格好像變貴了 還有朋友有VIP半價優惠我們首先叫了一份沙律及四份主菜《香蒜蝦凱撒沙律》賣相不錯 色彩很吸引人的胃口大蝦肉質都算是蠻爽口 但沒有蒜味凱撒沙律的蔬菜蠻新鮮 只是醬汁普通《卡邦尼三文魚意大利幼麵》有好幾大片的三文魚扒放在意大利麵上 好豐富三文魚味算蠻濃的 很好吃! 我最愛吃煎香之後的三文魚XD意大利幼扁麵被卡邦尼汁包著了 只是汁不太夠覺得上多一點汁會更好吃 沒那麼DRY 但整體也是好吃!!《超級漢堡Colossal Burger》外到餐牌上的賣相 超誇張 超大份 好吸引的~誰知道來到後 整個Burger上下層一分為二看起來一點都不像大漢堡 有點失望麵包有點乾 牛肉漢堡裡面是有牛肉肉汁的但配上包一起吃 就算是乾的 如果漢堡有醬汁會更好《牛扒條拼烤雞胸鐵板》每一份鐵板都會拼上一份薄餅 蕃茄等 夾著肉來吃的牛扒的味道有點咸 烤雞胸肉也是咸又過老了 整體上這個不太好吃~ 《燒排骨雞翼拼盆 Ribs & Wings》燒排
三五成群朋友們一起去吃喝玩樂 是最開心的

《卡邦尼三文魚意大利幼麵》
有好幾大片的三文魚扒放在意大利麵上 好豐富
三文魚味算蠻濃的 很好吃! 我最愛吃煎香之後的三文魚XD
意大利幼扁麵被卡邦尼汁包著了 只是汁不太夠
覺得上多一點汁會更好吃 沒那麼DRY 但整體也是好吃!!
超級漢堡 Colossal Burger
《超級漢堡Colossal Burger》
外到餐牌上的賣相 超誇張 超大份 好吸引的~
誰知道來到後 整個Burger上下層一分為二
《牛扒條拼烤雞胸鐵板》
每一份鐵板都會拼上一份薄餅 蕃茄等 夾著肉來吃的
燒排骨雞翼拼盆 Ribs & Wings
《燒排骨雞翼拼盆 Ribs & Wings》
燒排骨的肉質算蠻嫩 味道不錯 但雞翼令我很失望 太乾了!!
這個菜算是RT的招牌菜 但竟然是這個質素…..
Drinks

《濃情朱古力 Chocolate Tallcake》
超濃的朱古力蛋糕 配上香滑的香草雪糕
形成了黑白色的對比 吃起來蛋糕的口感很綿
很濃郁的朱古力味但不會很甜很膩 味道不錯
每一口配上淡淡的香草雪糕 很順口! 值得推薦~~

所以單點美食飲料扣上會員的50%折扣後
濃情朱古力 Chocolate Tallcake
Drinks
  • Chocolate Tallcake
2012-02-24 31 瀏覽
約康康吃飯,他今晚很準時收工(老細放假)。我們3人6:15pm到達,一向我們都喜歡在繁忙時間之前到達目的地,因怕等位浪費時間。員工推介ribs &wings,會員今日特價$118。那麼我們要一客ribs & wings, lobster tails and a salmon carbonara pasta, 加一杯紅酒(吃lobster tails可享用特價$32一杯),再加一個自助沙律。我和康康小心翼翼裝滿一碟沙律,混了不同的沙律醬,款式雖普通,勝在有吃之餘又有手藝做。Ribs & wings每人各2件,美式招牌濃郁醬味覆蓋整條燒排骨,雞翼選了芝麻花生醬汁,入口似加入了忌廉,沒有排骨的濃烈味,另有一碟香草薯茸雜菜。龍蝦尾有3件(1隻半),蝦味雖不及中菜館的鮮味,心裡亦已預計是雪龍蝦,不過很實肉,配少許牛油醬汁吃很香,蕃茄粒飯凍了。三文魚有3件又厚身,熟的三文魚都是一般的味,意粉配carbonara是我的首選,可惜不很熱,令cream味不夠香。
最多長通粉
名牌燒骨
可惜意粉凍了

題外話/補充資料: 可能是時間尚早,人客少,廚師不忙,很快煮完,差不多一齊送上枱,今晚3樣主菜先後很快到,我們吃不切,吃到龍蝦和意粉已凍。
2012-02-23
名牌燒骨
可惜意粉凍了
  • 燒排骨
2011-12-08 32 瀏覽
難得有機會在Ruby Tuesday大吃一頓,所以這篇食評不能不寫。大拼盤:雖然已是特大,但份量還是偏少,略失望。煙肉芝士薯條:意想不到的好味,而且很香,一下子跳我進我薯條No.1。經典燒排骨:吃的時候,還挺像美珍香的豬肉,但這是排骨,所以骨比肉多,幸好能多吃幾塊,吃到真滋味。墨西哥烤餅:挺有特色,配上特別醬汁,好吃!漢堡包:吃下去就能感覺豐富的內涵,但我只能吃到其中一個的一半,有機會再試其它的。意粉:其實沒什麼印象,還可以吧!最後甜品Tallcake:賣相驚人,絕對誇張,想給驚喜朋友,這個不能不點!總括一句,來Ruby Tuesday吃,食物絕對不會令你失望,但有一個大前題,最好你是會員,那麼你付款的時候也能開心地付。

大拼盤:雖然已是特大,但份量還是偏少,略失望。
墨西哥烤餅:挺有特色,配上特別醬汁,好吃!
意粉:其實沒什麼印象,還可以吧!
2011-12-05