每次想食西班牙菜,就會諗起荔枝角西班牙小酒館Rustico!最近有新上任嘅西班牙籍總廚Javier Pérez Freire加盟!將家鄉加利西亞風情融入全新「西班牙美食尋寶之旅」菜單,精心挑選來自西班牙共10個地區之代表性菜式,令大家可以品嘗到西班牙烹飪味道,用味蕾遊歷西班牙🇪🇸🥢 ANDALUCÍA安達盧西亞式西班牙藍鰭吞拿魚生魚片選用傳統調味方式,灑上檸檬汁/醋、橄欖油、西班牙橄欖醋,搭配Balfegó西班牙藍鰭吞拿魚,魚肉質量卓越,新鮮肥美,入口滑溜清新,充滿著濃厚海洋風味!🥢加泰羅尼亞CATALUÑA橄欖油烤蔬菜配油浸西班牙藍鰭吞拿魚腩西班牙藍鰭吞拿魚腩經油封處理後再慢煮,配以源自加泰羅尼亞既烤蔬菜,有色彩奪目之紅椒,經過繁複工序,配搭雪莉酒醋、烤杏仁片,結合出一道令人垂涎之地中海風味菜式,入口油香四溢,令人細嚐獨特風味!🥢加納利群島CANARIAS皺紋馬鈴薯配雙色傳統辣醬以加納利群島火山土壤種植之小型新馬鈴薯,於鹽水中煮熟,形成細緻鹽層,表面皺縮、口感獨特~搭配加納利群島傳統雙色mojo辣沾醬(紅色Mojo Rojo、綠色Mojo Verde),惹味至極! 🥢阿斯圖裡亞斯AS

🥢 ANDALUCÍA安達盧西亞式西班牙藍鰭吞拿魚
生魚片

🥢加納利群島CANARIAS皺紋馬鈴薯配雙色傳統辣醬

🥢阿斯圖裡亞斯ASTURIAS特色燴白腰豆
使用當地盛產之白豆、辣肉腸和血腸等食材,燉製出香氣四溢既燉豆菜,受地理標示保護之CL.G.P. Faba Asturiana白豆,品質卓越、口感柔軟,配搭濃郁辣肉腸及血腸,每一口都散發阿斯圖裡亞斯獨特風情

🥢馬德里MADRID Beef tripes stew馬德里式燴牛肚
西班牙經典美食 - 馬德里燉牛肚,當地稱為「callos」。餐廳特選 honeycomb蜂巢肚部位牛肚,經細火慢熬,口感相當腍滑,食落醇厚溫潤,搭配鷹嘴豆、辣肉腸、伊比利亞火腿、牛骨等食材,濃香帶微辣既醬汁令牛肚香氣十足!

🥢巴斯克PAÍS VASCO Pil Pil醬汁鱈魚面頰
富含膠原蛋白、又嫩又滑既鱈魚頭下部位,先用鹽醃製,再經浸泡,搭配用上大蒜、乾辣椒、橄欖油、醃製紅蔥頭之pil-pil醬汁,味道微微酸,帶點鱈魚鮮香,入口清新開胃!魚肉滑嫩細嫩,香甜又細膩~

🥢加利西亞GALICIA頂級熟成 Rubia Gallega肉眼
Rubia Gallega屬西班牙西北部加利西亞原生牛品種,以柔軟細緻、濃郁風味聞名。Rubia Gallega被譽為世界上最優質肉類之一,主要食新鮮草、玉米,脂肪、肌肉均勻分佈,油脂更帶有香草、堅果香氣。

RÚSTICO精選 3 至 5 年成年母牛 (Vaca),經過精心熟成,令肉質非常柔軟細膩。於高溫陶板烤製,簡單用海鹽調味,完美突顯牛肉濃厚風味。而三成熟最能突顯牛肉最佳狀態,嚼勁剛好、煙韌有咬口!

🥢阿拉貢 ARAGÓN煮羊膝配堅果蒜油醬
選用當地本土品種Ternasco de Aragón羊肉,經12小時細火慢煮,羊膝細嫩入味,散發陣陣迷迭香,肉質有口感而不散,沾以西班牙 “picada” 堅果蒜油醬,提鮮一流!

🥢卡斯提亞CASTILLA傳統烤乳豬
以肉類聞名既卡斯提利亞,烤乳豬就係當地最著名料理之一!特選3至4星期大小豬,用白酒、橄欖油醃製,再慢煮12小時,最後以炭火烤至表面金黃酥脆~香脆豬皮、多汁嫩滑肉質,難怪成為卡斯提利亞人氣菜式!

🥢瓦倫西亞VALENCIA 傳統瓦倫西亞雞肉燉飯
唔講唔知,原來瓦倫西亞係西班牙燉飯發源地!後來各地根據當地食材演變出不同風味版本,而Rustico就還原最原始版本,用上雞肉、西班牙 garrofón白豆、青豆及瓦倫西亞優質 bomba 米製成經典燉飯,口感濕潤濃稠,燉飯吸滿濃郁雞肉香,味道濃郁香甜!

🥢自家製西班牙杏仁蛋糕伴雲呢拿雪糕
自家製蛋糕口感綿密細緻,杏仁味恰到好處,搭配香甜雲呢拿雪糕,為是夜晚餐畫上完美句號!
2024-10-07
2024-11-09 281 瀏覽
今天和朋友行到附近見到氛圍幾好,決定試一試,結果大失所望。點了一個鱈魚番茄沙律,上來以後發現沒有鱈魚便問侍應,結果回答換了menu,但事先並未告知我們。後來又問另一個侍應,卻回答說是因為鱈魚沒有了,問我們是否需要撤走,撤走後可以取消,全程兩位侍應沒有任何表示歉意的意思,仿佛錯在我們西班牙海鮮飯的海鮮份量非常少,完全不值248HKD。剛剛吃完最後一口,餐具都沒放下,侍應就上來把餐盤收走,令人覺得有趕客之意。非常失望,不會再幫襯

西班牙海鮮飯的海鮮份量非常少,完全不值248HKD。
非常失望,不會再幫襯
-𝗥𝘂𝘀𝘁𝗶𝗰𝗼 🇪🇸新上任西班牙籍總廚 Javier Pérez Freire加盟 係黎自西班牙加利西亞 曾經係米芝蓮一星餐廳磨練廚藝今次佢將家鄉加利西亞既風情並精心挑選10個西班牙地區代表性菜式融入設計菜單 — 「西班牙美食尋寶之旅」 用味蕾帶食客遊歷西班牙 今次整體體驗都好唔錯 🥰估唔到係荔枝角都有咁高質既西班牙菜 性價比都好高 加上店員們都熱情 好似真係去左西班牙咁 很推薦🌟✨Chef Javier's Tasting Menu ($1088/2pp)𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫+ Ensaladilla Rusa Montadito, Smoked Sardine, Piparras西班牙俄國沙拉伴煙燻沙甸魚及醋漬青椒 - 薯仔沙律混煙燻沙甸魚同醋漬青椒食落鹹鹹酸酸又有油香 係非常開胃既多士+ Fresh Oyster, Gazpacho Granite, Olive Oil新鮮生蠔佐西班牙蕃茄凍湯 - 好凍但係好好味🤣生蠔係非常新鮮爽甜 (完全可以媲美廚師發辦質素)配沙冰狀既蕃茄凍湯同黑魚子 味道好夾 唔捨得吞落肚🥰 𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐩+ Castilla Soup, Crab, Tr
𝗥𝘂𝘀𝘁𝗶𝗰𝗼 🇪🇸

西班牙俄國沙拉伴煙燻沙甸魚及醋漬青椒 -
薯仔沙律混煙燻沙甸魚同醋漬青椒
食落鹹鹹酸酸又有油香 係非常開胃既多士

新鮮生蠔佐西班牙蕃茄凍湯 - 好凍但係好好味🤣
生蠔係非常新鮮爽甜 (完全可以媲美廚師發辦質素)
配沙冰狀既蕃茄凍湯同黑魚子 味道好夾 唔捨得吞落肚🥰

𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐩
+ Castilla Soup, Crab, Trout Roe
西班牙大蒜湯伴蟹肉及鱒魚魚子 - 第一次飲大蒜湯
一飲就愛上了 飲落蒜香味重 但唔會好嗆 愈飲愈暖胃
岩晒而家天氣轉涼去飲 伴有蟹肉同鱒魚魚子 🤯
邊飲邊會爆汁又有咬口 為整個湯提升不少鮮甜味 yum!

𝐌𝐢𝐝𝐝𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 to choose
+ Tuna Crudo, Ajoblanco, Roast Cherry Tomatoes, Muscat
吞拿魚魚生魚片伴杏仁香蒜冷醬 - 係引入歐洲供應商Balfegó 可持續西班牙成年藍鰭吞拿魚
支持漁業可持續發展 亦確保魚肉質量卓越
想講每片吞拿魚生魚片都好新鮮肥美!!
搭配烤車厘茄同杏仁香蒜冷醬 一鹹一甜一鮮
每啖都好滑溜清新 好味到㖭晒D汁😆😆

𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 to share
+ Seafood Paella, Catch of the day
傳統西班牙海鮮飯配時令鮮魚 🌟🌟🌟🌟🌟
個人非常推薦呢度既西班牙海鮮飯 飯粒口感堅硬紮實
同時彈牙 加上吸收咗海鮮既鮮美湯汁 入口潤滑
而且底部微微焦香既鍋巴同切到同樣大小既魷魚粒 蝦粒
重點係配合油脂感同鹹香味重既馬友魚🤤
令到每啖飯同海鮮一齊食既口感更上一層樓💯

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 to share
+ Santiago Cake, Vanilla Ice Cream
自家製杏仁蛋糕質感濕潤 當中既杏仁味比想象中香濃
味道香甜 配搭雲呢拿雪糕為呢個晚餐畫上完美句號❤️

2024-10-12
位於荔枝角的西班牙菜小餐館Rustico最近有新總廚加盟👨🏻‍🍳 Javier Pérez Freire來自西班牙北部的加利西亞,曾工作於米芝蓮一星餐廳,並與米芝蓮星級大廚合作,尤其擅長烹飪加利西亞菜式✨ .為慶祝西班牙十月國慶日,Javier 特意設計了全新「西班牙美食尋寶之旅」菜單,當中包括西班牙十個地區的代表性菜材,讓客人在味蕾上遊歷西班牙🇪🇸✨是次菜單多款前菜、小食、主菜都令人非常難忘!卡斯提亞傳統烤乳豬是我最喜歡的菜式,慢煮12小時的乳豬肉質嫩滑無比,豬皮香脆得可用碟來「切開」🤣 而加利西亞頂級熟成Rubia Gallega肉眼風味濃郁,喜歡熟成牛的千萬不要錯過🐮 此外馬德里式燴牛肚亦是我非常喜歡的菜式之一,Javier搭配鷹嘴豆、辣肉腸、伊比利亞火腿、牛骨等多種食材以長時間燉煮,湯汁濃郁充滿風味🥰

是次菜單多款前菜、小食、主菜都令人非常難忘!
2024-10-17 1046 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯10月1日起為期兩個月🇪🇸西班牙美食尋寶之旅,由新上任總廚 Javier 特意設計全新菜單,當中包括10道西班牙各地區嘅特色菜式,好似遊歷咗西班牙一樣。喺豐富嘅菜式之中我比較鍾意Rubia Gallega同 Slow cooked lamb shankRubia Gallega 使用西班牙西北部加利西亞的原生牛品種,品種亦都係世界上最優質的 肉類之一,主要以新鮮草和玉米為食,餐廳精選後經過熟成過程,肉質軟嫩多汁,建議三成熟就可以 Slow cooked lamb shank肉質柔軟輕易就可以脫骨,呢度菜亦都係西班牙著名菜式之一,經過12小時慢火煮過,非常入味Menu⭐️Rubia Gallega beef⭐️Beef tripes stew⭐️Escalivada with confit tuna belly⭐️Traditional paella⭐️ Fabada bean stew⭐️ Bacalao al pil pil⭐️ Tuna crudo gazpachuelo⭐️ Papas arrugas⭐️ Roasted suckling pig⭐️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

餐廳精選後經過熟成過程,肉質軟嫩多汁,建議三成熟就可以

Slow cooked lamb shank

Menu
⭐️Rubia Gallega beef
⭐️Beef tripes stew
⭐️Traditional paella
⭐️ Fabada bean stew
⭐️ Bacalao al pil pil
⭐️ Tuna crudo gazpachuelo
⭐️ Papas arrugas
⭐️ Roasted suckling pig
⭐️ Slow cooked lamb shank

你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Rustico (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place ONE地下G01號舖

2024-10-16 896 瀏覽
每一道菜都是一段旅行,用傳統陶瓷碟現切的卡斯提亞烤乳豬,朋友間互傳互喝的這個西班牙北部的傳統酒壺Porron,讓你用舌尖遊歷西班牙每一個角落🇪🇸🐂 馬德里燉牛肚牛肚腍滑,搭配鷹嘴豆和伊比利亞火腿的燉煮,長時間慢火使所有食材的味道完美融合,湯汁濃郁,帶有辛辣香氣🍣 安達盧西亞式西班牙藍鰭吞拿魚生魚片 新鮮的吞拿魚刺身,搭配輕盈的橄欖油和西班牙橄欖醋,每一口都是清新的海洋之味🐟 巴斯克式Pil Pil醬汁鱈魚面頰 鱈魚面頰肉質細膩,與大蒜和橄欖油低溫烹調後的Pil Pil醬汁完美結合,醬汁微酸帶鮮!🥔 加納利群島皺紋馬鈴薯配雙色傳統辣醬土壤特殊的小馬鈴薯,外皮皺縮,口感獨特,搭配島嶼風味的辣醬,有濃厚的島嶼風情🐠 加泰羅尼亞烤菜油浸藍鰭吞拿魚腩 經過傳統木火烤製的吞拿魚腩,外層烤至微焦香脆,內裡肉質嫩滑,配上雪莉酒醋和烤杏仁片,是地中海嘅風味🐷 卡斯提亞傳統烤乳豬 這款烤乳豬是Rustico的招牌菜之一。選用3至4星期大的小豬,經過12小時慢煮後,再用炭火烤至外皮金黃酥脆。肉質軟嫩入味,幾乎無需咀嚼,入口即化😍 你還可以看到店員在用陶瓷碟現場切片的傳統表演!🥘 傳統瓦倫西亞雞肉燉飯 這款西

🐂 馬德里燉牛肚

🍣 安達盧西亞式西班牙藍鰭吞拿魚生魚片

🐟 巴斯克式Pil Pil醬汁鱈魚面頰

🥔 加納利群島皺紋馬鈴薯配雙色傳統辣醬

🐠 加泰羅尼亞烤菜油浸藍鰭吞拿魚腩

🐷 卡斯提亞傳統烤乳豬

🥘 傳統瓦倫西亞雞肉燉飯
這款西班牙燉飯承載著瓦倫西亞的傳統與味道,使用當地的bomba米、新鮮雞肉、garrofon白豆和青豆烹制。在一個大鑊裡烹調,這道菜不僅美味,更带有濃厚的家庭聚餐氛圍,讓人感受到西班牙鄉村的溫暖和歡聚

🐑 阿拉貢慢煮羊膝配堅果蒜油醬
羊膝選自當地的優質羊種,經過12小時低溫慢煮,肉質柔軟多汁,易於脫骨。搭配由大蒜和堅果製成的西班牙傳統picada醬,這種獨特的調味方式進一步提升了羊肉的味道,使其鮮美無比

🍹 西班牙雞尾酒
仲有傳統的西班牙飲酒文化Porron酒壺🙌這種帶有長尖嘴的玻璃瓶讓大家能夠互相傳遞,直接從瓶嘴倒入嘴中品嘗特色雞尾酒,如Agua de Valencia和Rebujito,增添了聚會的樂趣和親密感👯
 荔枝角人氣西班牙風味小館Rustico✨藉著慶祝西班牙十月國慶日,向西班牙餐飲文化致敬,最近由新上任之西班牙籍總廚Javier Pérez Freire💁🏻‍♂️特意設計「西班牙美食尋寶之旅」菜單🌟精心挑選來自西班牙共10個地區嘅代表性菜式,帶大家用味蕾遊歷西班牙🇪🇸🔹ANDALUCÍA安達盧西亞式西班牙藍鰭吞拿魚生魚片生魚片採用Balfegó西班牙藍鰭吞拿魚,屬油脂最豐厚既部位,口感細嫩綿密、油脂香氣十足,入口即化!以傳統調味方式:檸檬汁或醋、橄欖油、西班牙橄欖醋,搭配出清新口味,散發濃濃海洋風味~🔹加泰羅尼亞CATALUÑA橄欖油烤蔬菜配油浸西班牙藍鰭吞拿魚腩西班牙藍鰭吞拿魚腩呈深紅色,先經油封處理後再慢煮,脂肪豐盈、油香四溢,配以經烤熟、剝皮、剁碎等繁複工序既紅椒,最後淋上雪莉酒醋、烤杏仁片,藍鰭吞拿魚腩軟綿綿口感加上魚油香及烤菜香,入口滋味又香濃!🔹加納利群島CANARIAS皺紋馬鈴薯配雙色傳統辣醬皺紋馬鈴薯於Allianz Global Assistance比賽中被評選為西班牙美食奇蹟第一名,來自於加納利群島火山土壤種植之小型新馬鈴薯,表面皺縮,薯香十足,搭配雙色mojo辣沾
🔹ANDALUCÍA安達盧西亞式西班牙藍鰭吞拿魚生魚片
🔹加納利群島CANARIAS皺紋馬鈴薯配雙色傳統辣醬
皺紋馬鈴薯於Allianz Global Assistance比賽中被評選為西班牙美食奇蹟第一名,來自於加納利群島火山土壤種植之小型新馬鈴薯,表面皺縮,薯香十足,搭配雙色mojo辣沾醬,微辣夠過癮
🔹阿斯圖裡亞斯ASTURIAS特色燴白腰豆
特選受地理標示保護之CL.G.P. Faba Asturiana白豆,品質卓越,經過長時間浸泡及多次加熱,口感變得柔軟,香氣四溢~再搭配當地盛產既辣肉腸及血腸,香濃入味,燉出濃厚阿斯圖裡亞斯獨特風情~
🔹馬德里MADRID Beef tripes stew馬德里式燴牛肚
將honeycomb蜂巢肚部位既牛肚燉至軟嫩入味,搭配鷹嘴豆、辣肉腸、伊比利亞火腿、牛骨等食材,醬汁帶有濃郁香氣及一絲辛辣風味,秋冬享用,熱呼呼特別暖身!
🔹巴斯克PAÍS VASCO Pil Pil醬汁鱈魚面頰
選用鱈魚頭下最嫩最富含膠原蛋白之面頰部分,經過鹽醃製後再浸泡,配搭大蒜、乾辣椒、橄欖油、醃製紅蔥頭以微火烹調,製成微酸且帶鱈魚鮮香之pil-pil醬汁~鱈魚面頰肉質鮮甜無比,愈食愈香甜,加入橄欖油更能增添濃郁風味!
🔹加利西亞GALICIA頂級熟成 Rubia Gallega肉眼
西班牙西北部加利西亞原生牛品種Rubia Gallega以柔軟細緻、濃郁風味而聞名。Rubia Gallega被譽為世界上最優質的肉類之一,主要以新鮮草和玉米為食,脂肪、肌肉均勻分佈,油脂更帶香草、堅果香。

RÚSTICO特別精選 3 至 5 年成年母牛 (Vaca),經過精心熟成,肉質更加軟嫩多汁。更於高溫陶板上烤製,簡單用上海鹽調味,完美突顯牛肉濃厚風味。總廚特意煮至三成熟,最能突顯牛肉最佳狀態,入口牛味富碩、鮮濃又多汁!
🔹阿拉貢 ARAGÓN煮羊膝配堅果蒜油醬
Ternasco de Aragón羊肉來自當地本土品種,以高品質及獨特風味而聞名,並受到原產地保護。加入迷迭香、橄欖油、大蒜、羊骨湯,經12小時細火慢煮,羊膝充分入味,肉質多汁柔軟,配以西班牙 “picada” 堅果蒜油醬同食,增添羊肉鮮嫩感,豐富味道層次!
🔹卡斯提亞CASTILLA傳統烤乳豬
有肉食愛好者天堂美譽既卡斯提利亞,烤乳豬成為當地人氣極高既菜式!Rustico選用3至4星期大小豬,用上白酒及橄欖油醃製,經過12小時慢煮,再用炭火烤至表面金黃香脆,賣相相當吸引!肉質嫩滑得幾乎入口即化,加上酥脆外皮,皮酥肉嫩、肥而不膩,實在令人一試愛上!
🔹瓦倫西亞VALENCIA 傳統瓦倫西亞雞肉燉飯
傳統西班牙燉飯由瓦倫西亞農民創製,Rustico更還原最原始版本,以雞肉、西班牙 garrofón白豆、青豆及瓦倫西亞優質 bomba 米製成經典燉飯,鮮甜味完全融入飯粒,口感豐富之餘粒粒飽滿入味~
🔹自家製西班牙杏仁蛋糕伴雲呢拿雪糕
蛋糕口感偏濕潤,散發陣陣杏仁香,伴香甜雲呢拿雪糕,冰凍夠香甜!
#Rusticohk #Rusticod2place #Spainnationalday #spainfoodhunt #西班牙美食尋寶之旅
2024-10-04
2024-10-13 1134 瀏覽
西班牙菜我唔係成日食不過老婆大人佢呢就好鍾意,作為貼心嘅老公梗係樂意陪佢食返餐勁㗎啦。荔枝角D2 Place呢間Rustico都有好多年歷史但我未食過!呢晚終於有機會同老婆大人嚟食新廚嘅菜式。用紅磚牆做裝修主要嘅格調真係好有西班牙嘅感覺,餐廳入面嘅氣氛真係好唔錯。老婆大人話餐廳啱啱嚟咗位新嘅總廚Javier Pérez Freire,咁梗係即刻約朋友落嚟試吓佢嘅手勢啦。成日都覺得食西班牙菜一定要飲Sangria,我同老婆大人揀咗一紅一白嘅Sangria,白酒飲落清香啲紅酒就比較甜口。安達盧西亞式西班牙藍鰭吞拿魚生魚片,用咗西式生醃嘅方法嚟炮製藍鰭吞拿魚,食落去吞拿魚個質地好軟滑,酸酸地嘅醋香味食落去好醒胃。加泰羅尼亞橄欖油烤蔬菜配油浸西班牙藍鰭吞拿魚腩又有另一種感覺!佢係用慢煮油封嚟整西班牙藍鰭吞拿魚腩,食落去個口感更加香軟,配埋佢好特別嘅雪梨酒醋調味好有特色。加納利群島皺紋馬鈴薯配雙色傳統辣醬,呢個手指薯仔深得老婆大人歡心,薯仔本身已經好香濃好味,點咗辣辣地嘅紅、綠色辣椒醬個味就仲正斗。阿斯圖裡亞斯特色燴白腰豆做睇落去好似湯,但其實佢係一個多汁嘅燴白腰豆菜,除咗白腰豆之外入面仲有辣肉

阿斯圖裡亞斯特色燴白腰豆做睇落去好似湯,但其實佢係一個多汁嘅燴白腰豆菜,除咗白豆之外入面仲有辣肉腸同埋血腸,所以飲落去嘅味道都幾香濃仲好飽肚呢。

呢碟馬德里式燴牛肚有好濃郁嘅牛肉味道!蜂巢牛肚整得好腍好入味,仲有好多鷹嘴豆、辣肉腸、伊比利亞火腿所以口感勁豐富。

巴斯克式Pil Pil醬汁鱈魚面頰!食魚食面珠墩大家都知有幾滑,加埋呢個係銀鱈魚就滑上加滑,呢個銀鱈魚個味係有啲酸酸香香咁同中式魚嘅味道分別好大,都係一個幾新奇特別嘅味覺體驗。
嚟到今晚打大佬嘅時候!呢件係加利西亞頂級熟成Rubia Gallega肉眼,Rubia Gallega係西班牙西北部加利西亞的原生牛品種,唔知道整出嚟個味道係點嘅呢。
Chef Javier先俾我哋影咗呢件勁大嘅牛肉,然後再切開俾我哋慢慢嘆。
嘩!呢個係我最鍾意嘅三成熟,幾咁粉嫩睇見都已經流口水!大廚只係好簡單用鹽嚟調味冇多餘嘅醬汁,所以我哋可以食到呢個牛嘅原汁原味。
超級粉嫩的肉眼顏色好迷人!食落去肉質都好柔軟有唔錯嘅牛肉香味,老婆大人唔食得牛但係對側邊嘅青椒同炸薯仔就表示非常欣賞。
阿拉貢慢煮羊膝配堅果蒜油醬!呢個羊膝用慢煮嘅方法令到肉質好鬼軟熟,跟住配返個堅果蒜蓉醬食落真係好酥香。
呢隻卡斯提亞傳統烤乳豬簡直係表演菜式,因為侍應會用一隻碟嚟切開乳豬表現佢有幾咁香脆。

呢隻乳豬個皮好脆肉質都好嫩滑而且仲好肥美添!食落乳豬好香口但同時亦都好邪惡,同朋友一齊分享就最啱啦。
飽肚嘢有呢一大鑊傳統瓦倫西亞雞肉燉飯!呢個燉飯除咗有雞肉之外仲加咗白豆同埋青豆,澱粉質勁豐富肯定會飽到一個點。

到最後大家記得要嗌呢個Porrón Cider挑戰吓自己嘅口技!喺唔可以掂嘴嘅情況下同朋友分享呢一壺cider,好飲之餘又好玩仲可以促進朋友間嘅感情哈哈。
2024-10-02
2024-10-12 1265 瀏覽
晚上同朋友在荔枝角D2一期的西班牙餐廳「Rustico」用餐,食物非常美味!星期二幾乎滿座,顯示出這裡的水準。老闆熱情,還有講廣東話的侍應。不過記得帶件外套,裡面有D凍。以下是我的食評:1. 一開始問要蒸餾水還是氣礦泉水,我們選了蒸餾水,$55一樽。2. 今日的餐湯非常好!用蒜頭和西班牙辣肉腸熬製,帶有辣味,還有蟹肉和蟹籽,味道正👍🏻。3. 八爪魚配薯蓉,表現正常,但不俗。4. 炸芝士忌廉波波超讚!即使我不吃芝士,也覺得好好味,裡面有脆脆的芝士粒和忌廉芝士,鹹香可口,外面還裹著脆衣,真是「muy deliciosas」!5. 西班牙海鮮飯加兩隻紅蝦,雖然不如自己買的新鮮,但價錢合理,飯裡還有魷魚和八爪魚,邊緣的焦飯特別好吃!6. 重頭戲是500g的連骨牛扒,$498,夠我們三人分,伴碟是炸青椒和薯粒,橄欖油炸的,鹽花點綴,讓人吃不停。可惜無時間試西班牙甜品churros,肯定會短期內再來!本來肚子有點痛,但美食讓我忘記了痛楚,果然美食能醫百病!

以下是我的食評:

3. 八爪魚配薯蓉,表現正常,但不俗。

2024-10-08
  • 西班牙海鮮飯
為慶祝西班牙十月國慶日,𝙍𝙪𝙨𝙩𝙞𝙘𝙤舉行為期兩個月嘅西班牙地區傳統美食巡禮✨ 由西班牙藉主廚𝙅𝙖𝙫𝙞𝙚𝙧設計一系列全新菜式,可以品嘗10個西班牙地區嘅代表美食🇪🇸 鍾意食西班牙菜嘅係一定不能錯過❤️❀ 加利西亞頂級熟成Rubia Gallega肉眼 🐮熟成肉眼呈三成熟,外層烤至焦香,肉質柔嫩多汁又重牛香,油脂分佈均勻,簡單灑上海鹽調味突顯其風味😍 鍾意食牛必點呀!❀ 卡斯提亞傳統烤乳豬 🐷廚師即場表演用圓碟切原隻烤乳豬✨ 乳豬經白酒及橄欖油醃製後再慢煮,並以炭火烤到金黃酥脆~肉質軟嫩又juicy,非常香口呢😚❀ 傳統瓦倫西亞雞肉燉飯 🥘大大盤鐵鍋燉飯好吸睛☺️ 依款傳統燉飯有別於平時食開嘅西班牙海鮮飯,加入雞肉及各款豆類製成,味道香濃入味~❀ 阿拉貢慢煮羊膝 🐑羊膝肉以羊骨湯、大蒜及橄欖油慢煮而成,肉質鮮嫩細膩,亦帶迷迭香香氣,配上堅果蒜油醬及薯蓉食更加滋味呢🥰❀ 安達盧西亞式西班牙藍鰭吞拿魚生魚片 🐟薄切吞拿魚刺身口感鮮嫩滑溜,加入橄欖醋、蕃茄及洋蔥粒作點綴,酸爽又醒胃😍❀ 加泰羅尼亞烤蔬菜配油浸西班牙藍鰭吞拿魚腩 🐟吞拿魚腩厚切肥美,經油封後再慢煮而成,配搭雪莉酒醋、紅椒及烤杏仁片,

❀ 加利西亞頂級熟成Rubia Gallega肉眼 🐮

❀ 卡斯提亞傳統烤乳豬 🐷

❀ 傳統瓦倫西亞雞肉燉飯 🥘

❀ 阿拉貢慢煮羊膝 🐑

❀ 安達盧西亞式西班牙藍鰭吞拿魚生魚片 🐟

❀ 加泰羅尼亞烤蔬菜配油浸西班牙藍鰭吞拿魚腩 🐟
吞拿魚腩厚切肥美,經油封後再慢煮而成,配搭雪莉酒醋、紅椒及烤杏仁片,酸酸甜甜又有口感👍🏻

❀ 加納利群島皺紋馬鈴薯配雙色傳統辣醬 🥔
馬鈴薯以鹽水煮熟,蘸上雙色mojo辣沾醬更加惹味,別具特色~

❀ 巴斯克式 Pil Pil 醬汁鱈魚面頰 🐟
鱈魚面頰充滿膠原蛋白,食落好嫩滑🥰 以大蒜、乾辣椒、橄欖油和醃製紅蔥頭調製,濃稠鮮香

❀ 阿斯圖裡亞斯特色燴白腰豆 🫘
用上當地盛產嘅白豆、辣肉腸和血腸等食材製成,白豆質感軟腍入味,辣肉腸增添鹹香濃郁風味☺️

❀ 馬德里式燴牛肚 🐮
選用蜂巢肚部位牛肚,經長時間燉煮後令口感更腍滑,加入鷹嘴豆、辣肉腸、伊比利亞火腿及牛骨等,湯汁濃郁微辛,係冬日暖胃之選

❀ 自家製西班牙杏仁蛋糕伴雲呢拿雪糕 🍨
最後當然唔少得甜品啦✨ 杏仁蛋糕香甜鬆軟,配埋雪糕食好滿足!
2024-10-11 783 瀏覽
鍾意食西班牙菜嘅我今次就同朋友仔一齊去左Rustico 試試全新菜單「西班牙尋寶之旅」 Menu 由西班牙籍總廚Javier主理,一個旅程體驗了10個地區性代表菜式!一晚食遍整個西班牙!真係不得了!🇪🇸安達盧西亞式西班牙藍鰭吞拿魚生魚片生魚片採用 Balfegó 西班牙藍鰭吞拿魚新鮮肥美的吞拿魚刺身搭配傳統調味方式,簡單灑點檸檬汁搭配橄欖油。清新醒胃又充滿海洋風味。🇪🇸加泰羅尼亞橄欖油烤蔬菜配油浸西班牙藍鰭吞拿魚腩經油封處理後再慢煮配上淋上雪莉酒醋和烤杏仁片,獨特同時魚味濃郁。🇪🇸巴斯克式 鱈魚面頰使用kokotxas的鱈魚面頰稀有而且是最嫩富含最多膠原蛋白的部分。鱈魚在製作前需經過鹽醃製及並浸泡過程。秘製的pil-pil醬汁味道清新微酸。很讚!🇪🇸加納利群島皺紋馬鈴薯配雙色傳統辣醬Papas arrugadas皺紋馬鈴薯在鹽水中煮熟,搭配雙色加納利群島傳統雙色 mojo 辣沾醬非常惹味。🇪🇸馬德里式燴牛肚 西班牙經典美食之一湯汁濃郁又鮮又辣。餐廳特別選用 honeycomb 蜂巢肚部位牛肚,搭配鷹嘴豆、辣肉腸等經過長時間的燉煮,湯汁濃郁又鮮又辣恰到好處。🇪🇸傳統瓦倫西亞雞肉燉飯有別於

鍾意食西班牙菜嘅我
今次就同朋友仔一齊去左Rustico
試試全新菜單「西班牙尋寶之旅」

🇪🇸安達盧西亞式西班牙藍鰭吞拿魚生魚片
生魚片採用 Balfegó 西班牙藍鰭吞拿魚

🇪🇸加泰羅尼亞橄欖油烤蔬菜配油浸西班牙藍鰭吞拿魚腩

🇪🇸巴斯克式 鱈魚面頰
使用kokotxas的鱈魚面頰
稀有而且是最嫩富含最多膠原蛋白的部分。
鱈魚在製作前需經過鹽醃製及並浸泡過程。
秘製的pil-pil醬汁味道清新微酸。很讚!

🇪🇸加納利群島皺紋馬鈴薯配雙色傳統辣醬
Papas arrugadas皺紋馬鈴薯在鹽水中煮熟
,搭配雙色加納利群島傳統雙色 mojo 辣沾醬非常惹味。

🇪🇸馬德里式燴牛肚
西班牙經典美食之一湯汁濃郁又鮮又辣。
餐廳特別選用 honeycomb 蜂巢肚部位牛肚,

🇪🇸傳統瓦倫西亞雞肉燉飯
有別於平日吃的西班牙海鮮燉飯
傳統經典的燉飯是加入雞肉及各款豆類,香料味濃郁可口,不愛飯的我都吃了很多。

🇪🇸加利西亞頂級熟成 Rubia Gallega 肉眼
西班牙西北部加利西亞的原生牛品種 Rubia Gallega。
被譽為世界上最優質肉類之一,
口感細緻濃厚的牛味。喜歡牛必點item!

🇪🇸阿拉貢慢煮羊膝配堅果蒜油醬
加入迷迭香、橄欖油、大蒜和羊骨湯經過12小時的細火慢煮的羊膝肉,入味同時保持肉的鮮嫩感。

🇪🇸阿斯圖裡亞斯特色燴白腰豆 HK$ 178
阿斯圖裡亞斯盛產的白豆、辣肉腸和血腸等食材。當地獨特的烹調方法使白豆口感柔軟,配上濃郁的辣肉腸,把白豆的層次更昇華了。

🇪🇸卡斯提亞傳統烤乳豬 HK$ 348
烤乳豬選用3至4星期大的小豬,經白酒和橄欖油醃製慢煮1再以炭火烤直至表面金黃酥脆。
第一次覺得西式烤法比傳統中式更深得我心!
2024-10-03
5 分鐘 (堂食)
  • 甜品
  • 烤乳豬
  • 傳統西班牙辣肉腸醬汁鷹咀豆燴牛肚
2024-10-11 586 瀏覽
西班牙風味小館Rustico全新「西班牙美食尋寶之旅」 遠道來自西班牙加利西亞總廚Javier Pérez Freire帶嚟西班牙10個地區嘅地道特色菜 每一度都充滿風味🇪🇸Rubia Gallega beef -GALICIABeef tripes stew - MADRIDEscalivada with confit tuna belly -CATALUÑATraditional paella - VALENCIAFabada bean stew - ASTURIASBacalao al pil pil - PAÍS VASCOTuna crudo gazpachuelo - ANDALUCÍAPapas arrugas - CANARIAS
西班牙風味小館Rustico
全新「西班牙美食尋寶之旅」

帶嚟西班牙10個地區嘅地道特色菜 每一度都充滿風味

🇪🇸
Rubia Gallega beef -GALICIA
Beef tripes stew - MADRID
Traditional paella - VALENCIA
Fabada bean stew - ASTURIAS
Papas arrugas - CANARIAS
最近Rustico推出「美食尋寶之旅」,主打加泰羅尼亞菜式和現代時尚元素fusion,餐廳設計融合了傳統西班牙風情,紅磚牆面和流動的街景背景讓人彷彿置身於西班牙的街道,帶來獨特的用餐體驗。由西班牙籍總廚Javier Pérez Freire領軍的廚藝團隊,精心設計的菜單彌漫著地中海與加利西亞的風味,今晚同朋友girls night out,就來到這間餐廳。首先,Rubia Gallega牛肉無疑是Rustico的明星菜品。這道選自3至5年熟成母牛的肉眼牛排,經過高溫烤製,呈現出肉質的柔嫩和多汁。簡單的海鹽調味讓牛肉的濃厚風味得以充分展現,總廚建議以三成熟的方式享用,讓每一口都充滿肉質的精華,令人難以忘懷。接著,馬德里式燴牛肚是餐廳的另一經典之作。這道以蜂巢肚為主角的菜品,搭配鷹嘴豆、伊比利亞火腿和豬腳,經過長時間的燉煮,湯汁濃郁,讓人感受到溫暖的懷抱。與清爽的加泰羅尼亞烤蔬菜及油浸的西班牙藍鰭吞拿魚腩搭配,風味的對比讓整體口感更加豐富。瓦倫西亞的傳統燉飯也是Rustico的招牌之一。這道經典菜式以新鮮雞肉和各種豆類為主料,米粒吸收了濃郁的肉汁,口感極佳,讓人忍不住一口接一口,體現了西班

瓦倫西亞的傳統燉飯也是Rustico的招牌之一。這道經典菜式以新鮮雞肉和各種豆類為主料,米粒吸收了濃郁的肉汁,口感極佳,讓人忍不住一口接一口,體現了西班牙料理的朴實與美味。

此外,阿斯圖裡亞的燉豆菜和巴斯克式鱈魚面頰同樣不容錯過。燉豆菜以白腰豆和豬肉類食材為主,滑順的口感與濃郁的風味讓人回味無窮。

而巴斯克的鱈魚面頰則以其嫩滑的口感和微酸的醬汁,為整個用餐體驗增添了海鮮的鮮美。

我覺得Rustico好適合三五知己食嘢飲返杯,無論是與朋友聚會還是家庭聚餐,這裡都是品味地道西班牙美食的理想場所,讓人每次光臨都能發現新的美味驚喜。

2024-10-10 600 瀏覽
平時去D2食鵜舞隔離都有間西班牙餐廳,一直都好想試下!適逢西班牙🇪🇸十月國慶日及Rustico西班牙籍總廚Javier加盟,推出全新菜單【西班牙美食尋寶之旅】,精心挑選了來自西班牙共10個地區的代表性菜式,仲可以係我地用餐時觀摩到chef們的精湛廚藝!最令me震撼就係在餐廳坐下來就見到窗外荔枝角的街景,裝潢由外到內都是傳統西班牙風【紅磚牆】及木材為主,猶如置身於西班牙的街巷!———————————🇪🇸【西班牙美食尋寶之旅】🇪🇸🇪🇸安達盧西亞 ⁠Andalucia $188一道幾醒胃的sashimi,簡單以檸檬汁及橄欖油調味,突顯出西班牙藍鰭吞拿魚的肥美。🇪🇸加泰羅尼亞CATALUÑA $188將西班牙藍鰭吞拿魚油封後再慢煮,上面淋上雪莉酒醋+杏仁片,伴碟有經過烤熟、剝皮和剁碎的繁複工序的【紅椒】。2者相得益彰,吞拿魚肉油脂滿溢,令人食指大動!🇪🇸加納利群島CANARIAS $118加納利群島皺紋馬鈴薯配雙色傳統辣醬,紅色mojo較辣。薯仔經過鹽水煮熟,口感獨特,更在Allianz Global Assistance 的比賽中被評選為西班牙美食奇蹟,獲得第一名,果然名不虛傳。🇪🇸馬德里M
平時去D2食鵜舞隔離都有間西班牙餐廳,一直都好想試下!

———————————

加納利群島CANARIAS

🇪🇸加納利群島CANARIAS $118
馬德里MADRID

🇪🇸馬德里MADRID $168
西班牙經典美食【馬德里燉牛肚】,牛肚好腍滑,配上嘴豆、辣肉腸、伊比利亞火腿、牛骨等食材,湯汁超濃郁惹味。如果配埋麵包仲正~

阿斯圖裡亞斯ASTURIAS

🇪🇸阿斯圖裡亞斯ASTURIAS $178
西班牙經典的美食【燉豆菜】,特選當地盛產的白豆、辣肉腸和血腸。白豆經過長時間浸泡和多次加熱,口感好粉,幾特別。
巴斯克PAÍS VASCO

🇪🇸巴斯克PAÍS VASCO $128
由大蒜、乾辣椒、橄欖油和醃製的紅蔥頭製成的pil-pil醬汁,配鱈魚面珠墩,面珠墩肉超嫩滑。
阿拉貢ARAGÓN

🇪🇸 阿拉貢ARAGÓN $268
選用當地本土品種「Ternasco de Aragón」小羊膝,配堅果蒜油醬。羊膝肉用刀一切便離骨,肉質多汁嫩滑,一食就有rosemary香味。薯蓉配上堅果蒜油醬,令人【食過返尋味】!

🇪🇸加利西亞GALICIA $498 (500g)/ $ 898 (1kg) / $ 1998 (2kg)
加利西亞頂級熟成肉眼,精挑3-5歲成年母牛 (Vaca) ,用sea salt 調味已經非常突顯肉質細緻+濃厚的牛味! Medium rare 就最perfect! 食完真係覺得超幸福!難怪被被譽為世界上最優質的肉類之一。
卡斯提亞CASTILLA

🇪🇸卡斯提亞CASTILLA$348
卡斯提亞傳統烤乳豬以炭火烤直至表面金黃酥脆,chef Javier 即時用碟切開乳豬,雖然me就唔食豬,就咁都睇到乳豬皮超脆+juicy!!!!
瓦倫西亞VALENCIA

🇪🇸瓦倫西亞VALENCIA $288
傳統西班牙燉飯係以雞肉或兔肉為主,CHEF將檸檬汁手榨落燉飯,一邊攪拌一邊出晒煙!夠晒熱辣辣,微酸好有風味,配上西班牙白豆,青豆及瓦倫西亞優質 bomba 米,話咁快就清晒!
自家製西班牙杏仁蛋糕伴雲呢拿雪糕

最後以自家製西班牙杏仁蛋糕伴雲呢拿雪糕結尾,簡真happy happy cat!當晚仲見到chef 用西班牙北部傳統酒壺「Porrón」 ,同食客互相傳遞 Porrón 直接飲,非常有氣氛。大家趁10月份去試下啦~~
2024-10-03
瓦倫西亞VALENCIA
  • 烤乳豬
  • 傳統西班牙辣肉腸醬汁鷹咀豆燴牛肚
2024-10-10 552 瀏覽
It’s always nice to try Spanish food with a group of friends and here didn’t disappoint. 🥂 Confit Prawns in Garlic, Chilli, Parsley, and Extra Virgin Olive Oil with Toast $168This dish was a perfect starter, with tender prawns bathed in aromatic garlic and chilli, balanced by the freshness of parsley. The accompanying toast was ideal for soaking up the flavorful sauce.🥂 Traditional Galician Octopus with Mashed Potato, Paprika, and Extra Virgin Olive Oil $158The octopus was tender and lightly smo

The octopus was tender and lightly smoky. Paired with the creamy mashed potato and a sprinkle of paprika, it was a simple yet comforting dish.

🥂 Spanish Red Pepper Stuffed with Atlantic Codfish Mousse and Garlic Sauce au Gratin $148
The roasted red pepper, filled with a delicate codfish mousse, was a delightful combination of textures. The gratin finish added a nice crispiness, while the sauce provided a burst of flavor without overpowering the dish.

🥂 Spanish Oxtail Juicy Rice $418
The oxtail was flavourful and juicy but the rice turned out slightly too damp for my taste.
The food here was generally quite good, but I would love to see more tapas options on the menu.
Overall rating: 7.5/10