2024-09-27 644 瀏覽
丫女放工帶咗我去佢公司附近一間主打東南亞菜式嘅餐廳食晚飯。餐廳格局呈半開放式, 設室外室內座位, 主要吹著室外自然風, 環境裝修同氣氛都幾有外國氣息。每日𝟹至𝟾點仲推出Happy Hour, 多款飲品有優惠! 岩哂放工落樓同朋友chill下。Happy Hour $48 - Road to Passion (原價$88): 味道清新, 熱情果味濃郁, 還保留了熱情果籽, 增加層次。朋友就order 咗杯Ginger Beer, 加咗片檸檬, 多一點清新。蝦餅: 炸得金黃, 但炸皮不是脆脆的果種, 而係鬆軟多汁, 蝦餅甜甜酸酸, 散發陣陣香料嘅清香。生菜包: 豬肉碎香氣十足, 香口微辣惹味, 還加入了青豆粒, 以爽脆生菜包住食, 口感層次非常豐富。串燒沙爹: 自選豬肉串, 一碟有六串, 每串肉份量迷你, 剛好一口一串, 雖然肉汁唔多, 但沾上沙爹醬, 幾惹味。奶油咖喱雞: 無骨雞柳肉質頗嫩, 外層包裹著容易掛汁的咖喱汁, 充滿奶油+印度香料, 甜酸微辣, 美味獨特。美味咖喱汁絕對不能浪費, 最後+$48追加了一份Garlic Naan, 雖然表面帶點油, 但食落幾香口, 沾上咖喱汁, 簡

奶油咖喱雞: 無骨雞柳肉質頗嫩, 外層包裹著容易掛汁的咖喱汁, 充滿奶油+印度香料, 甜酸微辣, 美味獨特。美味咖喱汁絕對不能浪費, 最後+$48追加了一份Garlic Naan, 雖然表面帶點油, 但食落幾香口, 沾上咖喱汁, 簡直PERFECT MATCH!!

香料胡椒餅: 胡椒餅為薄脆餅底, 胡椒香氣很重, 放上了洋蔥粒、蕃茄粒、莞茜粒, 增加口感層次同埋香氣; 配有印度秘制汁料, 味道更提升。

芒果糯米飯: 糯米飯口感軟糯, 加上濃郁椰醬, 香甜美味, 還有多汁芒果做伴碟, 滿足!
2024-09-26
太古坊泰式東南亞餐廳酒吧..My friend and I went to a restaurant called "Sage & Salt" located inShop 5, G/F, PCCW Tower, Taikoo Place, 979 King’s Road, Quarry Bay鰂魚涌英皇道979號太古坊電訊盈科中心地下5號舖..there is outdoor space that customers can grab a drink or two and chill..this restaurant served a wide varieties of Asian pacific cuisines mainly Thai but also indian...etc..Thai Beef 泰式牛肉薄餅卷HKD$188..Grilled beef strips tossed in spices served with tortillas, andcombination of dips..the beef is juicy,tender and soft.the dips
太古坊泰式東南亞餐廳酒吧

鰂魚涌英皇道979號太古坊電訊盈科中心地下5號舖

Thai Beef
泰式牛肉薄餅卷
HKD$188

combination of dips

the dips are dynamine!!
ones with tantalizing spicy flavour ,sour and sweet
Mango Sticky rice
芒果糯米飯
HKD$78

there are 2 types of sticky rice

the black and the white sticky rice.quite special
the black sticky rice is more soft and sticky than the white one

Fiery Chilli Prawn
辣蝦
the prawns are jumbo in size
spring and bouncy
the spicy flavor is very complex

Beef Chop chop satay
牛肉沙嗲串
HKD$118
loveeeee the satay sauce
take the whole dish to another level

2024-09-05 886 瀏覽
在太古坊上班多年,公司樓下終於完成轉型,石屎森林圍着的平台上開了幾家餐廳, 讓我們可以享受久違了 Happy Hour , 去了新開不久的 Sage & Salt ,戶外座位不少,寵物友善,店內不停播着流行音樂,非常好氣氛。看看餐牌,多國菜式,價錢合理,星期一至日更有不同優惠;看中周四的 Surf & Turk,可惜這晚是周一!幸好有 Happy Hour,兩杯飲品皆漂亮可口。The Rye of Hope $68威士忌、檸檬汁、橙占及薑的組合。Hawaiian sunset $68伏特加、蜜糖、Grenadine 酒等。香辣羊肉包 $168今晚我最鍾意的菜式,免治羊肉汁豐味香,味道濃郁帶甜,口感不辣,就是麵包也有羊油之香味,微微烤焦,軟軟熟熟。原隻炭燒魷魚 $138香惹,口感軟熟。燒汁味道濃郁帶甜,青醬少少辣。印式烤雞 $158賣相吸引,色澤對辦,有燒烤烙印,兩款醬汁做得唔錯,燒汁及青醬汁。菠蘿炒飯 $128份量比想像中多,中蝦、菠蘿、雞肉、豬肉鬆、青紅椒粒等材料,炒飯粒粒分別有光澤。總括來說,我推薦香辣羊肉包及原隻炭燒魷魚。整體滿意,員工服務態度良好,中英語皆通,約朋友傾計或週末h
幸好有 Happy Hour,兩杯飲品皆漂亮可口。
The Rye of Hope $68
威士忌、檸檬汁、橙占及薑的組合。
Hawaiian sunset $68
伏特加、蜜糖、Grenadine 酒等。
Happy Hour Cocktails
香辣羊肉包 $168
原隻炭燒魷魚 $138
原隻炭燒魷魚
香惹,口感軟熟。燒汁味道濃郁帶甜,青醬少少辣。
印式烤雞 $158
印式烤雞
印式烤雞
菠蘿炒飯 $128
菠蘿炒飯
菠蘿炒飯
總括來說,我推薦香辣羊肉包及原隻炭燒魷魚。整體滿意,員工服務態度良好,中英語皆通,約朋友傾計或週末hea坐的好選擇!
2024-09-02
原隻炭燒魷魚
味道有比賣相好! 更多更多! 的多元化 Asian food 🌍集合印度、泰國、越南的融合菜To be fair 賣相真的差少少🥹 但味道是好食的!!就連飲品也是我的菜! Detox coconut 不會太甜! 而且椰子杯可愛! 即使是戶外座位也不會太熱! p.s. 我的拍攝蝦碌事件是越來越多🤣🤣🤣▍ Tandoori Halibut | 198No.1 推薦 比目魚柳很 嫩 滑!😋😋而且香料也是偏向香港人喜歡的味道好食!!旁邊的 mint chutney醬也很不錯🤤 ▍ Detox Coconut | 88Coconut juice, Lime, Pineapple juice  88喜歡這杯! 很清涼解暑而且不 太 甜!▍ Road To Passion | 88Passionfruit juice, Rhubarb, Coconut water, Tea 飲品方面賣相是比食物的賣相好🤣 這杯會稍微更甜▍ Char Grilled Pork Neck Salad | 138這不是沙律!!🤣🤣 全是泰式豬頸肉!份量夠3個人 Share 而且肉質挺肥美▍ Pad Thai Noodle
集合印度、泰國、越南的融合菜
To be fair 賣相真的差少少🥹 但味道是好食的!!
即使是戶外座位也不會太熱!

p.s. 我的拍攝蝦碌事件是越來越多🤣🤣🤣

▍ Tandoori Halibut | 198
No.1 推薦 比目魚柳很 嫩 滑!😋😋
而且香料也是偏向香港人喜歡的味道
好食!!旁邊的 mint chutney醬也很不錯🤤

▍ Detox Coconut | 88
喜歡這杯! 很清涼解暑而且不 太 甜!
▍ Road To Passion | 88
飲品方面賣相是比食物的賣相好🤣
這杯會稍微更甜

▍ Pad Thai Noodles 泰式蝦炒麵粉| 128
🌶️🌶️🌶️ 提示!
想食正宗的金邊粉...不是這裡😳
炒得頗乾身的 Pad Thai
建議可以點!肉類/魚類!更加出色~
2024-08-08
2024-06-22 1341 瀏覽
這天晚上我約了家人去鰂魚涌吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間泰國菜餐廳試一試,店內環境寬敞和清潔衛生,戶外環境非常舒服,可以帶狗,星期一至五有不同的特價優惠,餐廳會播放音樂,有提供無線上網給客人,客人以外國人居多串燒沙嗲($108)豬肉串燒稔香軟彈,雞肉串燒嫩滑細密,牛肉串燒香稔軟嫩,非常新鮮,青瓜爽口,泰國洋蔥,配上沙嗲醬招牌肉眼扒($328)格紋焦痕的肉眼扒香稔軟嫩,肉味非常濃,非常新鮮,質素非常高,份量十分多,賣相非常吸引,配上酸中帶一點辣的醬汁,紅蘿蔔爽口微彈,粟米條爽彈鮮美,西蘭花稔香軟彈泰式炒雜菜($98)椰菜花稔香軟彈,豆彈牙,粟米鮮甜,紅蘿蔔爽彈鮮美,西蘭花爽口微彈,用蒜片和紅椒做陪襯,份量多泰式豬頸肉($108)豬頸肉稔香軟彈,肉味非常濃,非常新鮮,用自家製的醬汁調味,味道酸中帶一點辣,用蔥粒灑面,份量非常多椰青($88)$88有兩個椰青,價錢可以接受,賣相裝飾非常靚,味道清甜,非常新鮮整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的選擇非常多,上菜速度合理,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這

串燒沙嗲($108)

招牌肉眼扒($328)

泰式炒雜菜($98)

泰式豬頸肉($108)

椰青($88)

整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的選擇非常多,上菜速度合理,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧
泰式炒雜菜
招牌肉眼扒
2024-06-20
泰式炒雜菜
招牌肉眼扒
  • 椰青
2024-09-28 307 瀏覽
鰂魚涌有間泰式fusion菜環境好好,食物種類都多~而且佢哋仲有戶外環境,天氣唔太熱嘅話坐出面都幾舒服,仲可以帶埋狗仔嚟添!❥泰式豬頸肉 $108豬頸肉燒得好香肉質好嫩,好有彈性表面有黑胡椒同糖蘸埋佢哋嘅特調醬汁好夾🫶🏻❥印度辣香草炸雞 $98見到係餐廳嘅特色菜就試吓~口感有啲似咕嚕肉冇骨版但味道上就唔係酸酸甜甜而係鹹中帶點辣都幾特別~❥泰式蝦炒粉麵 $128店員提示我哋會有啲辣所以我哋就叫咗小辣唔知係咪因為少咗辣,所以調味都輕手咗🤣感覺同出面嘅有少少唔同,花生醬/麻醬嘅味會濃啲~❥印度特色香辣肺魚 $198第一次聽講肺魚😂魚皮煎得好香,魚肉夠嫩配佢哋嘅醬汁都幾特別❥Mango Lassi $55❥Thai milk tea $52

❥泰式豬頸肉 $108

豬頸肉燒得好香
肉質好嫩,好有彈性
表面有黑胡椒同糖
蘸埋佢哋嘅特調醬汁好夾🫶🏻

❥印度辣香草炸雞 $98

見到係餐廳嘅特色菜就試吓~
口感有啲似咕嚕肉冇骨版
但味道上就唔係酸酸甜甜
而係鹹中帶點辣
都幾特別~

❥泰式蝦炒粉麵 $128

店員提示我哋會有啲辣
所以我哋就叫咗小辣
唔知係咪因為少咗辣,所以調味都輕手咗🤣
感覺同出面嘅有少少唔同,花生醬/麻醬嘅味會濃啲~

❥印度特色香辣肺魚 $198

第一次聽講肺魚😂
魚皮煎得好香,魚肉夠嫩
配佢哋嘅醬汁都幾特別

❥Mango Lassi $55

❥Thai milk tea $52
1K
2024-09-26 340 瀏覽
有位做基金的朋友她在太古坊工作,  今日約我到她公司聽講座,  真醒目講座完畢, 她請我去樓下餐廳 Happy Hour.Sage & Salt,   餐廳裝修甚有型格,  播放流行音樂, 極有節奏感.戶外座位,  帶點浪漫氣氛,  Happy Hour   ( 3-8 pm )   正 !!   重可以攜帶寵物毛孩, 快樂地飲酒及進餐.由正門步入餐廳, 氣氛好好, 落地大玻璃窗, 座位優雅舒服 .  好喜歡這園林特色,  大型酒吧, 飲酒食餐, 大家心境好輕鬆. 設特式雅座, 又可以自成一角我選擇的吊籃座位, enjoy Happy Hour Drink,  好爽啊 !!我的  Mixed Berry Spriz   混合 Vodka, mixed berries, triple sec, lime juice, syrup & soda  健康醒胃!   朋友  叫了Whiskey Mango Smash   含 Whiskey, mango pureo, passion fruit, lime  & cucumber juice, mint  有酒香又冰涼 !  Cheers
真醒目講座完畢, 她請我去樓下餐廳 Happy Hour.
重可以攜帶寵物毛孩, 快樂地飲酒及進餐.
設特式雅座, 又可以自成一角
朋友  叫了Whiskey Mango Smash   含 Whiskey, mango pureo, passion fruit, lime  & cucumber juice, mint  有酒香又冰涼 !  Cheers  !!
Mixed Berry Spriz, Whiskey Mango Smash
侍應送上餐牌, 開始點餐.
Weekday 晚餐有不同的特價優惠, 今日星期二, 我們看看,  好岩食啊 !
 主食  Sizzling Dishes ( 5  選 2)  我們叫了兩款, 另加湯同什菜.  add-on:  soup of the day, Thai Mix Stir Fry .  好豐富.
Soup of the day, 是日餐湯, 夏日開胃什豆湯,  內有什豆和什菜, 清 甜有益.
夏日開胃什豆湯
Tandoori Chicken 印式烤雞卷, 出名印度菜式.  可以點大, 中, 少辣.
用鐵板上臺,  保持熱度.  雞份量足, 伴有洋蔥, 經  Tandoori  大窯爐炭燒的雞 , 外表有焦香.雞肉已去骨,  辣味並不太強烈, 真滋味.
Tandoori Chicken 印式烤雞卷
烤餅伴有三款不同醬汁, 自助調味.
烤餅伴有三款不同醬汁
用薄餅皮包着雞塊,  洋蔥醬汁一起食, 雞肉嫩香,  肉質鮮, 醬汁開胃滋味. 薄餅 入口煙韌,  配搭極好, 非常好食,
Thai Mix Stir Fry   泰式炒雜菜.
Thai Mix Stir Fry 泰式炒雜菜
椰菜花, 紅蘿蔔, 西蘭花, 洋蔥, 好爽口.   健康之選.
Prawn   辣蝦薄餅卷
辣度好  ok, 大蝦新鮮肉質彈牙, 超級好食.
Prawn 辣蝦薄餅卷
加上香甜醬汁, 配上薄餅真美味
Chop Chop Satay   串燒沙嗲,  伴上青瓜同洋蔥,  沙嗲花生醬分開上.
Chop Chop Satay 串燒沙嗲
豬肉及雞肉各三串.   串燒不會太乾.   雞肉串, 雞肉嫰滑,  肉味香濃,   豬肉串燒至金黃色, 肉質可口.
沾上味道濃郁的沙嗲花生醬,  這個串燒非常惹味.
Char Grilled Pork Neck  泰式豬頸肉,  配自家製的醬汁.
Char Grilled Pork Neck 泰式豬頸肉, 配自家製的醬汁.
豬頸肉, 好厚肉,  燒得香,  肉質稔甜,  調味適中, 入口細滑, 好滿意!
Sage & Salt,  食物好味道,  餐廳環境及座位好, 侍應招呼不錯, 乘地鐵去極方便, 泊車也無難度.  會再去.
夏日開胃什豆湯
Tandoori Chicken 印式烤雞卷
烤餅伴有三款不同醬汁
Thai Mix Stir Fry 泰式炒雜菜
Prawn 辣蝦薄餅卷
Chop Chop Satay 串燒沙嗲
  • Char Grilled Pork Neck 泰式豬頸肉
  • 配自家製的醬汁.
  • Mixed Berry Spriz
  • Whiskey Mango Smash
鰂魚涌地鐵站行過去只需要6分鐘左右就到,在煩囂的鬧市中抖一抖。裝修如置身於東南亞異國,戶外還可以帶寵物。平日每天都有不同的優惠。【椰青】清甜冰涼,椰肉很軟熟。【Chicken 65】是招牌菜式,199的炸雞配着微辣的香料,好惹味。【Sage & Salt Signature Steak】選了五成熟,牛扒的牛肉味道亦算濃郁,如果三成熟應該質地會更加軟熟多肉汁。【Old Delhi Butter Chicken】奶油香料的味道十分正宗,是一道傳統有適合港人的印度菜,不論配著飯或是薄餅都很夾。【Garlic Naan】香脆的質地夠特別,蒜蓉的香味有濃郁好開胃。

【椰青】清甜冰涼,椰肉很軟熟。

Chicken 65

Garlic Naan
2024-09-14
Chicken 65
Garlic Naan
平時收工放假都如鐘意黎太古坊,因為比較靜,而且周圍環境好靚 好適合打卡,今次食泰菜的Sage & Salt 泰印fusion餐廳,有outdoor座位 可以帶埋寵物一齊享受美食,設有室內室外座位,裝潢設計加入大自然元素,整個天花都係綠色植物,環境開揚舒服。呢度主打泰式同印度菜 fusion 菜串燒沙嗲有豬肉、牛肉同雞,我就叫左Mixed 一次有齊豬牛雞三款,豬肉口感比較實在,牛肉味道香濃,雞就鮮嫩燒得好香 沙嗲味道好郁濃炒通菜通菜綠葉鮮嫩,食落有濃郁蒜香🧄清爽又爽脆羊🐑肉卷份量十足 偏向印度風嘅調味微微辣配埋薯條🍟炸得香脆 食到停唔到口Cheese Chaska炸香金黃外層內面係滿滿的薯蓉同芝士🧀一口脆香特別配埋個特色條配嘅紅菜頭醬汁感覺相當特別印尼炒飯傳統印尼炒飯微辣醬汁香配料有雞肉粒、蝦仁🍤炒得好香惹味!仲配上沙爹雞串十分嫩滑,太陽蛋賣相十分吸引🤩當然唔少得印尼蝦片啦!非常脆口泰式蝦炒粉麵大大隻蝦,鑊氣十足,金邊粉煙韌有嚼勁,帶點甜甜酸酸辣辣搭配上各種新鮮蔬菜和香料,非常美味Mango Lassi芒果味香濃不會太甜,綿滑順口。Detox Apple口感清新爽口,蘋果嘅甜加埋芹菜、菠
呢度主打泰式同印度菜 fusion 菜

炒通菜
通菜綠葉鮮嫩,食落有濃郁蒜香🧄清爽又爽脆

羊🐑肉卷

內面係滿滿的薯蓉同芝士🧀
一口脆香特別配埋個特色條配嘅紅菜頭醬汁感覺相當特別

印尼炒飯
傳統印尼炒飯微辣醬汁香
配料有雞肉粒、蝦仁🍤炒得好香惹味!

泰式蝦炒粉麵

Mango Lassi
芒果味香濃不會太甜,綿滑順口。

Detox Apple
口感清新爽口,蘋果嘅甜加埋芹菜、菠菜同橙汁,清爽又健康!
2024-09-20 210 瀏覽
太古坊電訊盈科中心開了一間經典的特色亞洲菜餐廳「Sage & Salt」,他們設有室外及室內用餐空間,更可帶物寵物朋友一同前往,且有特色酒吧,以夏威夷風格為主題,展現傳統亞洲美食。Young Coconut 椰青 椰青味道清新,清甜解渴。香芒燒雞沙律先有一大片香芒微酸爽美,再有數片嫩滑燒雞,外皮微脆,肉質鮮嫩,配上爽口清新沙律,層次感十足。炒通菜通菜的口感脆嫩,微微香辣,非常入味,簡單而又滋味十足。泰式豬頸肉豬頸肉肉質鮮嫩且帶有微微的甜味,搭配泰式酸辣汁,更增添了刺激感,口感更加豐富。香料烤比目魚柳比目魚柳魚肉鮮嫩,外皮香脆,內裡柔軟,香料的獨特風味都滲透進魚肉中,讓每一口都充滿了濃郁的香氣,啖啖滋味。芒果糯米飯糯米飯口感軟腍微甜,黏糯質感與爽脆芒果相得益彰,淡淡幽香甜意 。

Young Coconut 椰青
椰青味道清新,清甜解渴。

香芒燒雞沙律

炒通菜
通菜的口感脆嫩,微微香辣,非常入味,簡單而又滋味十足。

香料烤比目魚柳

芒果糯米飯
2024-09-17 253 瀏覽
星期日的太古坊比較靜,只得數間餐廳營業,這間食泰菜的Sage & Salt 便是其一,設有室內室外座位,環境開揚舒服。星期日都有午餐供應,選了一份Pad Thai$138, 份量大碟,賣相吸晴,有數隻大隻爽口的蝦隻,金邊粒沒有炒得一餅餅,味道集甜酸鹹於一身,灑上少少青檸汁更好味。另外 Kathi Roll $158, 份量一樣大大份,足夠兩個人分享,烘過的印度烤餅卷上大量蔬菜,紅蘿蔔,雞肉等配上特式醬汁,味道清新不油膩。配上香脆薯條。另外加$28 有兩串沙嗲雞,$10有兩粒香脆拉絲的薯蓉芝士丸,抵食。飲品推介泰式凍奶茶,茶香奶滑,糖水可以自己落自己控制甜度。

飲品推介泰式凍奶茶,茶香奶滑,糖水可以自己落自己控制甜度。

2024-09-15
2024-09-16 236 瀏覽
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》之前喺鰂魚涌返工,知道附近好多嘢食🤭呢日放假特登過嚟睇吓有咩好食,發現原來太古坊開咗好多新餐廳😲我哋行行吓竟然發現呢間臥虎藏龍嘅泰印菜,一次過食到泰國同印度嘢🤨餐廳空間好大,室外園林位置,pet friendly之餘夜晚飲酒都幾chill🥂入面室內位置都好有亞熱帶風情🏖️坐低睇埋menu原來一至五仲有唔同優惠,啱晒附近返工嘅人😏◆泰式豬頸肉 $108 豬頸肉邪惡得嚟真係泰國菜必食🥹肉質又腍又juicy唔會燒到好乾,鍾意惹味啲嘅可以點埋自家製醬汁,酸中帶辣😋◆原隻炭燒魷魚 $138上菜香氣撲鼻,魷魚燒得好香而且肉質彈牙,仲有特製醬汁更添風味🥰◆半隻印式烤雞 $158 👍烤雞放喺鐵板上面熱辣辣,食落肉質嫩滑,加埋各種印度香料非常惹味🤭◆牛油薄餅 $48好香嘅牛油味,口感煙韌,雖然今次冇叫咖喱但就咁食都好好味🥰◆泰式炒雜菜 $98◆ The Drunken Mango Gin $68◆ Passionfruit Margarita $68 👍2杯cocktail都好易入口,甜甜哋啱晒我人均價錢: $400味道:8.5/10環境:9/10服務:8/1
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》

◆泰式豬頸肉 $108

◆原隻炭燒魷魚 $138

◆半隻印式烤雞 $158 👍

◆牛油薄餅 $48
好香嘅牛油味,口感煙韌,雖然今次冇叫咖喱但就咁食都好好味🥰

◆泰式炒雜菜 $98

#misshcfoodie_港島東

📍 Sage & Salt
地址: 鰂魚涌英皇道979號太古坊電訊盈科中心地下5號舖
電話: 23689333
鰂魚涌有好多座商廈,太古坊電訊盈科中心一帶有數間餐廳,其中一間Sage & Salt有室內同室外範圍,室內環境富有東南亞風情🏝️ 更可以帶毛孩去🐶室外感受到自然涼風,同朋友飲酒最適合不過🍸✿ 串燒沙爹 $108有豬肉🐷同牛肉🐮(組合+$20),豬肉口感實在,牛肉牛味香濃,兩樣沾上沙爹醬同樣滋味🍢✿ 奶油咖喱雞 $148經典印度菜式🇮🇳奶油咖喱原來好似茄汁🥫加咖喱🍛吾系好辣,反而味道偏甜🧐雞肉嫩滑易咬🐔加咗一份Garlic Naan,即蒜蓉薄餅🫓沾上奶油咖喱汁好有印度風味👨🏽✿ 印尼炒飯 $148傳統印尼炒飯🇮🇩少少辣味🔥有煎蛋🍳蝦仁🦐沙爹雞串同埋蝦餅,有煎蛋令賣相加吾少分,沙爹雞串同樣十分嫩滑,蝦餅脆卜卜,印尼蝦片好受大家歡迎。✿ 椰青 $44椰青有埋把遮仔好有童年回憶😂☂️諗起以前酒樓食啫喱。椰青椰子味重🥥清甜解膩,裡面椰子肉易咬。

✿ 串燒沙爹 $108

✿ 奶油咖喱雞 $148

✿ 印尼炒飯 $148

✿ 椰青 $44

2024-09-11
餐廳環境融合大自然元素 並設有室外露天座位 Pet Friendly很適合帶狗狗一起用膳 這裡主打東南亞菜式 涵蓋星馬 泰國 印度和越南等 菜式多元化 充滿異國風情 .小食推薦泰式豬頸肉 外皮烤得酥脆 肉汁四溢 配上自家製醬汁 酸甜中帶微辣 與豬頸肉香氣完美融合 .燉牛舌十分厚身 肉質柔軟 但仍保有一定的彈性 原隻炭燒魷魚鮮嫩彈牙 每一口都充滿炭火香氣 蘸上特製醬汁更添風味 .主食則頗喜歡烤比目魚柳 魚身厚身 油脂豐富 一切開已感受到肉質的嫩滑 配上微辣的印度香料醬汁 魚味更加昇華 .飲品點了Mango Lassi 是印度菜必點的飲品之一 芒果味香濃不會太甜 綿滑順口 味道清新💆🏻‍♀️

• 香料烤比目魚柳
  • 泰式豬頸肉
2024-09-08 353 瀏覽
一到週末,最開心就搵達地方食個靚Lunch , Chill下。而我獨愛有室外有座位嘅靚餐廳,感覺唔拘束,可以曬下陽光,心情都會格外開朗💕今次搵食就搵到嚟太古坊,呢度好多高質素又靚嘅餐廳。而我哋今日就選擇左一間泰國菜,室外空間夠多座位,而且靜中帶旺,週末都算多人流。首先我地叫左⭐馬來柚子沙律$138- 柚子超甜,醬汁酸酸甜甜好好味,用來做沙律開胃前菜的確吾錯⭐印式烤雞卷$168- 烤雞卷賣相色彩繽紛望已經好有食慾,配埋烤餅同薯條,真係份量十足⭐印式香料燴羊肉配 $158- 羊肉好嫩滑,特別鍾意呢個香料醬汁,夠哂濃郁,仲可以點埋烤餅一齊食⭐魷魚配蒜香西蘭花$88當然唔少得我最愛既⭐芒果糯米飯$78☕Vietnamese Coffee Filter Vietnamese coffee $58🍓Strawberry Slush $88餐廳環境靚又舒服,服務態度,餐廳仲係寵物友善,係室外座位見到好多狗仔走來走去,心情都特別愉快!而且餐廳做緊💥星期一至五仲有不同的特價優惠喺附近出沒嘅朋友一定要黎試下👍🏻

今次搵食就搵到嚟太古坊,呢度好多高質素又靚嘅餐廳。

首先我地叫左
⭐馬來柚子沙律$138