2025-07-28
近年多了香港人飲sake , 所以sake bar亦隨之而興起, 呢間係銅鑼灣的sake bar 一直旺場, 好鍾意佢大吧檯的設計,店員可以與客人有互動之餘, 客人亦可以自行選擇自己喜歡的清酒, 每支清酒都有清晰的介紹及價錢,按自己的喜好去選擇即可, 考考自己的眼光,當然亦可請店員介紹,各適其式, 非常的不錯!🌟燒鱈魚乾🌟碎蔥吞拿魚蓉最中餅鮮味碎蔥吞拿蓉, 放入招財貓做型的最中餅,非常的可愛🌟串燒: 厚切牛舌|雞蠔肉|秋葵|露筍| 自家製免治雞肉棒厚切牛舌: 燒得甘香, 味道香濃雞蠔肉: 雞腿肉包著生蠔,生蠔燒得剛剛熟,鮮味嫩滑 自家製免治雞肉棒:加入雞軟骨啖啖肉又帶口感, 再醮日本蛋黃, 更滑更香。🌟煳麻醬炸雞熱辣辣的炸雞, 啖啖肉又夠嫩滑, 再醮煳麻醬,辣辣的, 但更惹味, 飲酒最適合!🌟西班牙辣肉碎薄餅這個是薄餅用上酥餅作底,加上西班牙辣肉碎, 所以並不是脆脆的路線, 而是滿滿的酥香,配上西班牙辣肉碎,味道更平衡🌟燒馬友一夜干大大一條馬友, 油份豐盈, 再是一夜干, 味道更濃郁, 口感更結實,師傅燒得焦香, 好味!🌟自家製雞白湯烏冬烏冬彈牙細滑, 配上濃郁雞白湯,好喝又好吃😋🌟清
呢間係銅鑼灣的sake bar 一直旺場,
好鍾意佢大吧檯的設計,店員可以與客人有互動之餘,
客人亦可以自行選擇自己喜歡的清酒,
每支清酒都有清晰的介紹及價錢,
按自己的喜好去選擇即可, 考考自己的眼光,
當然亦可請店員介紹,各適其式, 非常的不錯!
🌟碎蔥吞拿魚蓉最中餅
鮮味碎蔥吞拿蓉, 放入招財貓做型的最中餅,非常的可愛
厚切牛舌: 燒得甘香, 味道香濃
而是滿滿的酥香,配上西班牙辣肉碎,味道更平衡
大大一條馬友, 油份豐盈,
烏冬彈牙細滑, 配上濃郁雞白湯,好喝又好吃😋
店員一開始就先問我們對清酒的喜好,
我跟朋友都是鍾意米味較重, 以及辛口的清酒,今次試了多款清酒
🍶大七 純米生酒
一開始, 店員先介紹這支, 由福島縣大七酒造的純米生酒, 味道清爽的純米酒, 不會太strong,
🍶寒紅梅純米吟釀 夏の企鵝
有可愛的企鵝酒標,帶清新水果香味,入口有微微氣泡口感,夏天飲用一流,非常清爽。
來自福島的笹正宗的鬼淚,用上日本國產米,精米步合65%,味道比較strong 及米味重,但酒體輕盈,配炸物一流。
來自岩手縣的七福神, 用上日本國產米釀造, 有果實香, 飲落有層次, 有醇厚味道, 口感圓潤
日本青森縣八戶酒造出的清酒, 口感清爽, 芳香十足的清酒, 比較強的辛辣感, 酒體較濃郁, 米香強, 有豐富的層次感, 配濃重口味的食物一流!
最後一款是來自山形縣的清酒, 用上山形縣特有的酒米雪女神釀造, 有濃郁的米飯香味道, 辛口之餘, 保留清爽口感。