2021-08-22 246 瀏覽
將軍澳區有三個商場連埋,其中包括將軍澳中心,將軍澳廣場,尚德商場,加上有將軍澳海旁,整個地方即刻變咗美食天堂。我哋今次行吓行吓去咗將軍澳中心睇睇,這間餐廳在眼鏡舖附近,我們試吓佢平日的lunch set。我哋兩個lunch set share來食,叫一個飯一個包,跟沙律,份量唔錯,仲有大大杯檸茶。

2021-07-29 286 瀏覽
呢間餐廳位置唔開陽,所以我𢦓日經過但都遺忘咗佢嘅存在。今日一早行過又冇人,所以就入去試一試!服務員十分熱心介紹餐牌,態度友善,值得一讚👍🏻午市套餐選擇唔多,但餐牌上嘅菜式都算唔錯,選擇唔算單一,所以我覺得ok,但如果想食客回頭,可能需要多啲菜式先吸引多啲顧客!套餐方面,包湯或沙律,另加一杯飲品。我選擇了湯,個湯係紫薯湯,顏色好特別,味道OK,紫薯感覺健康,亦好飽肚。意粉我選擇了明太子野菌意大利粉,入面有好多明太子,材料充足,而且份量好多,大食嘅人啱晒!另外亦加咗個炸芝士,有三條,好味!不過樣樣都多份量,所以好飽😆午市時間冇乜人,所以坐得幾舒服,值得推介👍🏻

服務員十分熱心介紹餐牌,態度友善,值得一讚👍🏻

套餐方面,包湯或沙律,另加一杯飲品。

午市時間冇乜人,所以坐得幾舒服,值得推介👍🏻
2021-07-29
2021-05-27 568 瀏覽
餐點不是太貴而且好吃,份量也足夠!!提供寶寶椅(椅子上還有貼卡通圖案)和兒童餐具,也有兒童餐可以點,離開時還贈送兩把扇子跟氣球給小孩(可能有活動),小孩玩具掉了,店員還會跑來撿,覺得好親切!!下次帶小孩出門會想再光顧的好店家!!
餐點不是太貴而且好吃,份量也足夠!!

2021-05-24 483 瀏覽
今日帶兩小朋友去清水灣游水搭車過來將軍澳 順便解決埋晚餐之前聽朋友講過這間環境唔錯就來試下7點幾到店 餐廳人不是特別多 坐卡位都幾舒服服務態度好好 職員很細心 見到有小朋友 主動準備兒童餐具👍👍食物水準都唔錯卡邦意粉一上來就清碟下次可以再來
今日帶兩小朋友去清水灣游水

食物水準都唔錯
卡邦意粉一上來就清碟

下次可以再來
2021-03-29 961 瀏覽
🌎Say Cheese (將軍澳)我訓到好晏先起身,想搵一間餐廳食得飽肚d,呢間餐廳下午茶套餐有飲品、沙律同主菜,幾豐富喎,一於食呢間啦!估唔到新鮮沙律咁大碗,仲用黑醋 健康開胃。▫️燒芝士扇貝黑松露意大利飯$82原隻連殼加埋芝士焗過扇貝聞到陣陣芝士香味,大大粒扇貝彈牙 味道不錯,另外黑松露意大利飯十分香濃,飯粒分明有嚼口 唔會好腍 入面好多菇菌 食落去彈牙爽口 好正!混合一齊食味道好好!▫️黑松露軟殼蟹漢堡配薯片$88呢款味道一般,軟殼蟹用粉漿炸左 食落去唔夠脆 仲有少少油味 ,烘烤過既漢堡麵包都算鬆軟,材料有蕃茄、大大塊芝士片,味道可接受。餐牌寫係薯片,出到黎係薯條,但都炸得香脆野味 還有少少餘溫💵人均消費:$95✨環境衛生:8/10🙋🏻‍♀️推介指數:7/10📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓173號舖
🌎Say Cheese (將軍澳)

▫️燒芝士扇貝黑松露意大利飯$82

🙋🏻‍♀️推介指數:7/10
📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓173號舖
燒芝士扇貝黑松露意大利飯
2021-03-27 608 瀏覽
有安靜的環境,熱情的招呼,幽默的經理欣賞甘荀湯,非常好味欣賞明太子意粉,非常鮮味,料非常豐富最喜歡熱熔芝士!配搭Main Course,滋味十足yeah牛扒亦非常好,肉汁滋味,肉質嫩滑!推薦~
有安靜的環境,熱情的招呼,幽默的經理

欣賞甘荀湯,非常好味

欣賞明太子意粉,非常鮮味,料非常豐富

牛扒亦非常好,肉汁滋味,肉質嫩滑!

推薦~
2021-03-08 664 瀏覽
晚市重開,在忙碌的一星期來臨前,跟男朋友一起食個飯輕鬆一下!小妹每次路經呢間鋪都以為呢度只賣🍝意粉,😂原來是有套餐的。🥣餐湯-粟米湯 (6/10):小妹挺喜歡這個入口食到啖啖粟米粒的質地,男朋友就不喜歡啦,口味人人不同呢!🥃飲品-少甜少冰凍檸茶 (7/10):店員送上枱時小妹「嘩!」咗聲🤣望到玻璃耳朵杯已經加咗分,少甜真是有少到!有時去到一些餐廳叫完都是超甜會好失望,而這杯茶、糖和檸檬比例不錯。🌯巴馬火腿菠菜龍脷魚卷伴百里香荷蘭汁 Parma Ham & Spinach Sole Roll with Hollandaise Sauce (5/10):軟淋淋的口感,中間夾著的芝士加重了魚卷的味道,如果表面有煎香更好。薯蓉略差,不夠軟綿,亦無薯香,還有些未壓好的部分。🍝蒜香黑松露巴馬火腿扁意粉 Linguine with Parma Ham and Garlic Black Truffle (6/10):黑松露平均分佈在整碟意粉上,質地較硬身,口感還可以,份量偏少。🍨Movenpick雪糕-士多啤梨味 (7/10):原以為是獨立包裝,原來是筒裝,😛又幾大球喎!🏞️環境設施 (7/10):卡位
粟米湯
凍檸茶
Movenpick雪糕
🏞️環境設施 (7/10):卡位闊落舒適,前後間板有足夠私隱度,適合談天。
🤵服務質素 (7/10):店員態度有禮,上菜速度正常。
😋回頭率 (6/10):這裡勝在不用等位隨時入得,但如想食美味西餐,相信有更好的選擇。
2021-02-28
凍檸茶
Movenpick雪糕
2021-03-02 410 瀏覽
19/2/2021 Fri 朋友訂左Say Cheese, 好耐無去呢邊食飯.星期五晚7點幾, 無咩人,  兩個人可以任揀位坐, 我地坐左最入面卡位. 好舒服又隱秘.講食物之前, 讚下SERVICE先, 所有服務員都好有禮貌, 唔該前唔該後, 令我好深印象.當晚揀左個$368套餐, 食物質素水準都唔錯.紫薯忌廉湯好特別, 平時外面比較少飲到, 味道較清淡, 都幾好飲.紐西蘭肉眼扒10oz配新鮮薯條, 肉眼扒都幾厚, 唔會好薄,我地要medium 都粉紅同JUICY!黑松露芝士雜菌意大利飯, 係接近清碟O既.Movenpick朱古力雪糕好好味, 飲品 凍o 茶正常.我地不停傾, 太投入, 無影相, 同時食得超級慢,服務員都成日過泥加水, 而且個個都好有禮貌!坐到快9:30pm (堂食限收十點), 有個店長(?)見我地未食晒個扒+意大利飯+薯條,過泥關心係咪D野唔好食, 我話唔係呀, 野食OKAY, 係我地掛住傾偈, 同埋都真係食唔晒,然後我有同佢講, 佢同服務員都好有禮貌!讚!佢表示之前果批店員服務態度差, 俾人投訴, 已經換過一批, 依家呢個時世, 大家都艱難, 希望做返好, 吸引返D

當晚揀左個$368套餐, 食物質素水準都唔錯.
我地要medium 都粉紅同JUICY!
黑松露芝士雜菌意大利飯, 係接近清碟O既.
Movenpick朱古力雪糕好好味, 飲品 凍o 茶正常.

我地不停傾, 太投入, 無影相, 同時食得超級慢,
服務員都成日過泥加水, 而且個個都好有禮貌!

然後我有同佢講, 佢同服務員都好有禮貌!讚!
大家都艱難, 希望做返好, 吸引返D客回頭.

我自己覺得呢度環境寬敞, 價錢唔貴, menu算多選擇,
大家經過可以入去試吓^^
2021-02-19
  • 紫薯忌廉湯;
  • 紐西蘭肉眼扒
2020-12-25 824 瀏覽
今日係平安夜,夜晚7:05落單叫左三個主菜兩個前菜小食同飲品,落單時服務員小姐同我講要等20分鐘,到咗7:40都未有,就入去問我落單嘅女職員: 之前話等20分鐘,而家已經30分鐘。得到一句回覆就係「有就會叫你」,ok fine準備行返出去繼續等嘅時候,意想不到係突然有個男職員一句喝過嚟,「今日多單呀!」,係喝,係態度極差嘅喝!發生咩事係你話等20分鐘,我等到半個鐘有多嚟催一下好大問題?之後我話:ok明白,以後唔會嚟幫襯然後該男職員繼續「阿哥,今日邊度食嘢都要等㗎啦,阿哥!」最後個「阿哥」仲要大大聲講,哈,阿哥?真係嬲咗我話,乜嘢阿哥呀!跟住該男職員怒睥住我,「你唔鍾意我可以同你void咗張單,呢度好多餐廳你唔洗幫襯我地,要唔要void?」woo氣焰之大我估佢一定係老闆無誤!我嘅time cost你點計?我四百蚊客仔可能你唔志左,但係住咗喺將中十幾年,逢weekend實出街食或買外賣,就從來無咁俾人鬧過,無錯,係鬧呀!學呢位男職員話齋,成個將軍澳將中將廣pop corn,天晉滙真係有好多餐廳,會接納你意見永遠唔會再幫襯。完。
之後我話:ok明白,以後唔會嚟幫襯
然後該男職員繼續「阿哥,今日邊度食嘢都要等㗎啦,阿哥!」
最後個「阿哥」仲要大大聲講,哈,阿哥?
真係嬲咗我話,乜嘢阿哥呀!
完。

2020-12-24
45 分鐘 (外賣自取)
2020-11-30 591 瀏覽
黎過幾次呢度, 都覺得食物嘅質素水準維持得好好🤤🤤CP值好高👏🏻👍🏻呢個火腿牛角包配薯條, 牛角包夠暖、夠鬆、夠脆!😋配新鮮薯條同沙律🍟🥗正呀🙌🏻另外黑松露忌廉扁意粉同肉醬意粉都整得好好🙀唔會過鹹😹😹黑松露入味🤗忌廉汁唔會太結或者好漏🤤總結係性價比高,價錢不貴但菜式種類多😬😬下次一定要嚐埋呢度嘅甜品☺️

2020-10-12 831 瀏覽
一個人黎到將軍澳食飯🙆🏻‍♀️路過say cheese一直以為佢只係得飲品同甜品🍮賣原來有正餐食🤣就入左去坐低🤤平日冇乜人 一個人都可以坐卡位🤩🤩午餐時間有lunch set一個係價錢包湯/沙律 主菜 飲品 如果要加特飲就要加15蚊最後叫咗自家製牛肉漢堡配薯條🍟($88)餐湯係南瓜湯正常細細碗嘅size 飲落有南瓜味但唔算好好好濃漢堡都幾厚🤣2塊麵包皮夾住牛肉 煙肉 芝士 仲有一片番茄🍅牛肉都幾厚 唔會好薄👍🏻薯條有軟有硬硬身嘅比較難咬😳凍奶茶我冇叫少甜少冰一上黎見到大半杯冰 飲落去偏甜 下次再飲要叫少甜了😳門口有體溫機check體溫Staff態度都唔錯👍🏻$100埋單都ok推介🤩🤩
一個人黎到將軍澳食飯🙆🏻‍♀️
路過say cheese
一直以為佢只係得飲品同甜品🍮賣
原來有正餐食🤣
就入左去坐低🤤
平日冇乜人 一個人都可以坐卡位🤩🤩

午餐時間有lunch set
一個係價錢包湯/沙律 主菜 飲品 如果要加特飲就要加15蚊

最後叫咗自家製牛肉漢堡配薯條🍟($88)
餐湯係南瓜湯

$100埋單都ok
推介🤩🤩
自家製牛肉漢堡配薯條
2020-10-11 473 瀏覽
Sunday Brunch讓我和朋友享受了一頓精緻又美味的早午餐, 好好獎勵自己!Cafe 嘅食物和服務都唔錯特別喜歡黑松露芝士野菌燴扁意粉🍝吃到有新鮮白蘑菇,大蒜、牛油、忌廉、parmesan cheese ,黑松露,加埋少許黑胡椒,好味更香濃
2020-10-11
熱情果奶蓋
2020-09-28 539 瀏覽
Tea time入去包場無客陰公真係好淡市Tea set驚太細份都係叫左lunch set扒ok好食 我地要medium well 都好ok 唔會太熟漢堡beacon 太乾薯條ok好食特飲上面啲芝士奶蓋好得炸芝士都唔錯幾好 夠熱 拉絲最後mp雪糕 雲呢拿味應該加咗拖肥質地有啲怪怪 草莓反而仲好食啲少少提議:- 鹽樽上面舖晒塵 仲要無蓋,可以處理下- 湯碗崩左- Waitress 只有一位,唔係無禮貌,不過機械式而且非常大聲地「朗讀式」咁講野好古怪,令有啲唔舒服嘅感覺🙊
Tea time入去包場無客陰公

最後mp雪糕
雲呢拿味應該加咗拖肥質地有啲怪怪
草莓反而仲好食啲

少少提議:
- 鹽樽上面舖晒塵 仲要無蓋,可以處理下

- 湯碗崩左

2020-09-12 469 瀏覽
(注意⚠️宜家未必有咁抵啦!)🥡外賣自取75折,有兩款意粉仲要半價!朋友話係食咁多外賣中最好食嘅一間,一齊睇下有咩食啦!第一張係第一次食,第二張係幾日後encore多次~·✨三文魚忌廉蘆筍扁意粉(半價$49,原價$98)將軍澳外賣意粉我都食過幾間,beans $38餐同埋cherry cafe都食過,但都唔夠呢兩款意粉好食🤩🤤不過朋友話個汁唔夠味,三文魚太少🙊·✨煙肉卡邦尼意粉(半價$54,原價$108)終於食到杰身嘅卡邦尼,仲好濃芝士味,意粉唔會太腍有咬口,好正🤩睇相係未拌勻前的相片,拌勻後係好杰身掛汁的🤣·✨紐西蘭肉眼扒8oz 🥩跟南瓜湯🎃(75折$111,原價$148)朋友話想食扒,我本身諗住外賣嘅扒應該唔好食啦,畢竟焗住哂應該太熟好韌,但竟然有意外驚喜,第一次叫medium五成熟,大部分嘅位都幾腍,係好味嘅,係對得住價錢嘅第二次叫medium rare三成熟,就係第三張圖睇到紅紅的不是血水,而係滿滿的肌紅蛋白☺️個人更喜好medium rare,不過我朋友覺得太生攞去微波🙊同埋味道又冇第一次食咁入味😅·✨雙重芝士海鮮焗飯 跟南瓜湯🎃(75折$68,原價$90)呢款相對失色少少,汁唔
第一張係第一次食,第二張係幾日後encore多次~
✨三文魚忌廉蘆筍扁意粉(半價$49,原價$98)
✨煙肉卡邦尼意粉(半價$54,原價$108)
✨雙重芝士海鮮焗飯 跟南瓜湯🎃(75折$68,原價$90)
呢款相對失色少少,汁唔多同無咩味,炒飯底但好乾身,不過面頭嘅海鮮有加分嘅,有虎蝦🦐、藍青口、魷魚🦑
✨芝士焗雜菌 (75折$39,原價$52)
芝士好濃,雖然我覺得有少少偏鹹但都接受到嘅,雜菌就主要係蘑菇,75折後都唔係特別話好抵食咁,可略過~
✨肉醬意粉(半價)
佢嘅半價意粉每日有兩款,款式會日日唔同,第二次食就係卡邦尼同埋肉醬係半價咁,大家叫外賣前可問問是日半價款式先🤪🤪
🌟Tips: 一個星期食咗兩次嘅一間餐廳😆推薦半價個兩款意粉(記得款式會轉架)同埋牛扒三成熟呀,唔夠飽可以加小食,主餐牌都有75折架!
外賣自取
2020-08-09 736 瀏覽
平時小來將軍澳呢頭,今次一於一試位於將軍澳中心嘅呢間 Say Cheese ,睇下係咪真係可以笑住 Say Cheese !環境:位於商場入面,冇乜景觀可言,但勝在坐得舒服,環境寬敞,唔錯!食物:中午時間去到,佢都有做午市套餐,平均六七十蚊都可以接受。不過今次我哋就冇叫到,因為想試佢嘅鵝肝意大利飯同埋照牌嘅火焰卡邦尼意粉,整體味道幾好,特別推薦佢嘅鵝肝意大利飯,各位師兄師姐可以一嘗。鵝肝意大利飯:鵝肝十分香口,油香味濃,入口即溶,而意大利飯味道同口感都唔錯,一個字,正!火焰卡邦尼意粉:呢個見係餐廳嘅推薦,就叫左一試。賣相唔錯,忌廉同芝士好濃郁,食落都好香濃,不過成也蕭何,敗也蕭何,正正就係佢嘅忌廉汁太過濃,有點兒過咗火位,不過整體嚟講味道都算唔錯,但係老老實實,真係冇想像中咁好食。

環境:

食物: