2019-05-03 194 瀏覽
天氣熱到咁,街出條街就出曬汗,乜食慾都無曬!今日終於忍唔住去左食一路心思思想食嘅水冷麵!校園花卷〔牛肉〕$75每次食School Food都會叫個壽司食,今次叫個未食過既~校園花卷個樣非常吸引!薄薄的蛋皮先包住一塊芝士,再包住壽司,入面既醬燒牛肉都非常入味,個醬汁好惹味!加分位:每個壽司🍣既飯都唔會太多,味道又剛剛好,唔太硬又唔太淋!另外仲叫多左個小食:脆脆炸雞伴青瓜沙律$78炸雞🍗分量都多,雞肉都頗嫩滑,係唔夠熱,如果熱小小上枱就好了!青瓜沙律上面有少許韓國🇰🇷辣醬,幾特別。我最愛既水冷麵$72用牛骨冰湯做湯底,夠曬凍!酸酸辣辣既湯,非常開胃!麵線既質地比較煙韌,上枱時店員會幫助剪開幾份,食既時候就會易夾的!每次食都覺得食極都唔夠,愈食愈開胃!正!最後兩杯飲品:水漾鳳梨🍍沙冰$33賣相100分,水果做配料,一啲都唔Hea!不錯,夏天果然要飲沙冰解熱!夠薑檸蜜〔凍〕$32呢杯薑汁味都頗重,其他無乜特別。SchoolFood既餐牌一直都係用報紙海報咁既形式,好特別的風格。

校園花卷〔牛肉〕$75

另外仲叫多左個小食:脆脆炸雞伴青瓜沙律$78
青瓜沙律上面有少許韓國🇰🇷辣醬,幾特別。

我最愛既水冷麵$72

最後兩杯飲品:水漾鳳梨🍍沙冰$33

夠薑檸蜜〔凍〕$32
呢杯薑汁味都頗重,其他無乜特別。

• 水冷麵
2019-04-23 161 瀏覽
朋友有小朋友 所以揀左呢間坐得舒服既叫左個烏卒卒(壽司)同 卡邦尼年糕壽司個賣相幾特別 係黑色既 食落去唔太難食卡邦尼年糕個底有啲粉絲,吸晒啲卡邦尼味,粉絲仲好食過年糕!但係份量有啲小,兩個人食完兩份好似冇咩感覺😂
朋友有小朋友 所以揀左呢間坐得舒服既
叫左個烏卒卒(壽司)同 卡邦尼年糕
壽司個賣相幾特別 係黑色既 食落去唔太難食
2019-04-07 187 瀏覽
好耐無食過School Food, 星期六經過就入去食個Lunch啦😆叫左個牛肉拉麵同紳士先生飯卷紳士先生 一如既往👍🏼蛋同牛餐肉呢個組合永遠都無得輸👍🏼牛肉拉麵🍜還不錯 如果份量多啲會更好👍🏼

叫左個牛肉拉麵同紳士先生飯卷

紳士先生 一如既往👍🏼蛋同牛餐肉呢個組合永遠都無得輸👍🏼

牛肉拉麵🍜還不錯 如果份量多啲會更好👍🏼
2019-03-28 136 瀏覽
韓國食物往來是港人心水頭幾位,前文試完意式燴飯,當然也試韓式!.燴飯通常製作需時,但甚少令人失望,好東西還是值得等待!而且每次上碟都是  的,餓底覺得吃下能  的食物都會散發一種 🤤.五胡四海,故名思義是 ,有大蝦、魷魚、蜆、青口、還有胡椒,加上韓式辣醬,所以還是挺辣的🙈 不過  的應該也會喜歡👍🏽.味道:7/10價錢:HKD 78
味道:7/10
價錢:HKD 78
2019-03-26 121 瀏覽
早兩日一個人閒逛,到屯市想食飯周圍都滿曬人,見到呢間韓國餐廳仲有好多位由於唔想等位,所以都入左去(當時都幾驚係伏黎嫁🤣🤣佢啲份量都唔細份,咁我得一個人就叫左一個飯同一杯特飲個飯我都唔記得左叫咩名😅有蛋,泡菜同豬肉唔食得辣既我,都可以成個飯食曬泡菜味可以接受,面頭既芝士係畫龍點精❤️❤️小胖妹至愛🤣🤣🐷杯特飲好似叫士多啤梨乳酸泡泡去到邊都要叫杯士多啤啤特飲既我毫不猶豫就叫佢佢啦🍓❤️但有點失望,🍓味同乳酸味唔重,可能因為無飲管既關係不斷飲到面頭既泡😅😅係有啲淡既Anyway, 都係好食既!喜愛泡菜既我都會再黎!但價錢都唔平🤣🤣隔耐啲先黎喇🥳🥳
早兩日一個人閒逛,到屯市想食飯
周圍都滿曬人,見到呢間韓國餐廳仲有好多位
由於唔想等位,所以都入左去
(當時都幾驚係伏黎嫁🤣🤣

佢啲份量都唔細份,咁我得一個人
就叫左一個飯同一杯特飲

個飯我都唔記得左叫咩名😅有蛋,泡菜同豬肉

唔食得辣既我,都可以成個飯食曬
泡菜味可以接受,面頭既芝士係畫龍點精❤️❤️
小胖妹至愛🤣🤣🐷

杯特飲好似叫士多啤梨乳酸泡泡

去到邊都要叫杯士多啤啤特飲既我
毫不猶豫就叫佢佢啦🍓❤️
但有點失望,🍓味同乳酸味唔重,可能因為無飲管既關係
不斷飲到面頭既泡😅😅
係有啲淡既

Anyway, 都係好食既!
喜愛泡菜既我都會再黎!
但價錢都唔平🤣🤣隔耐啲先黎喇🥳🥳
2019-03-24
2019-03-18 113 瀏覽
突然之間今日好想食韓國菜, 所以就同朋友嚟咗呢度試吓🤣🤣因為之前曾經係韓國住過一段時間, 所以都對於韓食有少少要求。今次嚟到呢度食覺得味道絕對係符合香港人嘅口味,叫咗一個芝士豬肉泡菜炒飯,咪都唔算十分之辣, 信絕大部份嘅香港人都可以接受!煎蛋嘅蛋汁配上半溶嘅芝士,大大減輕左炒飯嘅辣到,而且整體嘅配合亦都好和諧😋😋😋😋可惜係價錢真係略貴,亦都有睇到佢平時午飯嘅時段價錢都尚算合理, 有機會搵一日試吓佢嘅午餐😊😊😊😊
突然之間今日好想食韓國菜, 所以就同朋友嚟咗呢度試吓🤣🤣
2019-03-13 105 瀏覽
韓國料理並非一定要燒烤,這裡的火焰卡邦尼年糕,很有勁道,好吃夠味!人參雞湯熱騰騰,配上白飯,一定要夠燙嘴的感覺才夠好,特別推薦卷物,炸蝦卷,兩朵小花一樣的 擺盤可愛極了,喜歡好吃!
2019-03-11 91 瀏覽
school food既壽司係出色既,特別係呢個校園花卷😍入面係包左牛肉,d牛肉仲要係已經入哂味,外面包住煎好左既蛋,薄薄地一層。最鐘意張大個口一啖過🤤簡直係可以一個人食十件都無問題😂
2019-03-09 75 瀏覽
A popular Korean chain restaurant that serves modern Korean food.Mari Rolls are their signature item. Various fillings wrapped in rice and a layer of seaweed.The squid ink mari seemed to be the most popular choice. A little spicy, and generous portions of cooked squid in the center.Another must order item on their menu seemed to be the Carbonara Topokki. The rice cakes were soft and chewy, covered in thick and creamy carbonara sauce. I couldn’t help but think that it would be perfect if the dish

Another must order item on their menu seemed to be the Carbonara Topokki. The rice cakes were soft and chewy, covered in thick and creamy carbonara sauce. I couldn’t help but think that it would be perfect if the dish was topped with an egg.

• 烏卒卒
  • 廚師卡邦尼年糕
2019-03-03 72 瀏覽
韓式餐廳,帶點西式吧。一直都挺受歡迎的韓式餐廳。這次和朋友吃了幾種韓式卷壽司,招牌烏卒卒是必吃的,雖然吃完嘴巴就會黑曬😂還吃了紳士先生,是蛋皮包芝士,餡是午餐肉,這個要一上碟就吃,才能吃到熱熔芝士的感覺。最後還叫了卡邦尼年糕,汁很多,但可惜年糕不入味,很快吃濟,所以並不是十分推介
下午覆完診是有點餓,剛巧今日友人A放假便找佢一起食TEA感覺好久也沒有食過韓國野,便來了烏卒卒 $75最愛食這個,基本上每次來都會點一件一口,食時咀唇也不會烏卒卒而且墨汁味香濃,內裡夾了幾片小墨魚片味道微微酸,很不錯叻叻豬炒飯(豬頸肉) $88味道很普通的一個炒飯而且醬似乎太多,食完膩感爆標這飯唯一好處是份量不少二人食完可謂超·級·飽草莓浮冰梳打 $35叫了少甜,飲品的甜度是剛好的但不明白為何要在杯邊沾滿砂糖飲時就是在食砂糖,很甜,受不了總括而言,食物味道表現不算突出每次來都是為了食烏卒卒而已價錢也算不上很實惠下午時段基本上沒有客人,上菜速度是很快但屯市都沒有其他韓國菜所以其實都沒有選擇吧
下午覆完診是有點餓,剛巧今日友人A放假
便找佢一起食TEA感覺
好久也沒有食過韓國野,便來了

烏卒卒 $75
最愛食這個,基本上每次來都會點
一件一口,食時咀唇也不會烏卒卒
而且墨汁味香濃,內裡夾了幾片小墨魚片
味道微微酸,很不錯

叻叻豬炒飯(豬頸肉) $88
味道很普通的一個炒飯
而且醬似乎太多,食完膩感爆標
這飯唯一好處是份量不少
二人食完可謂超·級·飽
叻叻豬炒飯(豬頸肉)

草莓浮冰梳打 $35
叫了少甜,飲品的甜度是剛好的
但不明白為何要在杯邊沾滿砂糖
飲時就是在食砂糖,很甜,受不了
草莓浮冰梳打

總括而言,食物味道表現不算突出
每次來都是為了食烏卒卒而已
價錢也算不上很實惠
下午時段基本上沒有客人,上菜速度是很快
但屯市都沒有其他韓國菜
所以其實都沒有選擇吧
2019-01-31 123 瀏覽
今日在屯門返工,收工後等朋友過來屯門食飯,朋友想去吃韓國菜,但因為屯門不多韓國菜關係就來了這裡吃飯,去到大約八點左右不太多人,我地叫了卷物加二個餸都幾飽肚,最後每人$120都叫抵食 ,但食物質素就一般。花郎卷份量都多,一吃之下味道偏淡冇咩味,牛肉更加偏乾冇味,勁失望。冰冷面話係牛骨湯講真飲吾出,辣度反而幾辣,朋友讚好夠重口味,面質口感都可以,而且又夠凍不錯,不過配料係的十分少,而且蛋係冇咩蛋味。豬肉生薑燒這價錢都抵食,一個生薑燒再有飯和沙律,一百蚊都不用。沙律冇味,只可講海草夠凍有原味,菜一點醬汁都冇失望,生薑燒味道不錯,咸度岩又味道夠香,菜炒得十分入味,豬肉味不錯但硬咗少少,飯上面有泡菜不錯但太少飯了。

2019-01-12 142 瀏覽
School food真係幾時都咁好食,成日同男朋友諗唔到食咩就會去左呢度食,佢既飯卷隻隻都好有水準,平時我都唔鐘意食飯,不過食佢既飯卷我又ok,岩岩放完工兩個諗唔到食咩又去左喇。唔知點解梗係覺得食飯卷又有味,但都會健康d,可能均衡飲食掛。今次叫左校園花卷,之前食開魷魚卷、午餐肉卷,見佢有新野就試下,佢入面既牛肉同芝士真係好好味,牛肉炒得好香,入口又唔乾,外面層蛋又夠滑,我覺得好似食蛋包飯咁。之後仲叫左個脆味樂園,話就話想健康點,不過見隔離枱個碟幾靚,所以都係叫左。好好食呀又炸得好香,估唔到呢間韓國野整呢啲都幾有水準。

2019-01-08
10 分鐘 (堂食)
  • 卡邦尼年糕
2019-01-06 139 瀏覽
school food 已經執淨3間啦,諗住係佢執前食多次啦!點知真係有d失望呀~叫左炸雞青瓜沙律,個炸雞既炸粉硬到一個點,好似翻炸咁。仲要份量少得可憐,$78得幾粒雞青瓜都得好少,好彩味道係正常既至於個廚師卡邦尼年糕,一d特別都冇,年糕又有d硬。明明話係辣既,但一d辣味都冇,個汁仲要好稀,好似水咁。得好少料,配料最多居然係洋蔥唯一一樣冇變既就係個紅葉花卷,$78。賣相同味道都keep到,好香,好好食份量都正常

青瓜都得好少,好彩味道係正常既

份量都正常

• 紅葉花卷
2019-01-02 164 瀏覽
在屯門市中心見完客時間尚早,約咗妹子食晚餐叫佢早啲來,妹子見我唔肚餓提議去SCHOOL FOOD,都好喎,上次食已經係年幾前嚕。咁早嚟成個場空蕩蕩無咩客,大家都唔係肚餓食得又唔多,揀食咩又再選擇困難症發作,左諗右諗揀咗個美人卷,因為感覺好健康。加多一個滑嘟嘟海鮮鍋,份量應該夠2個人食飽飽。先來個韓式壽司美人卷,擺盤好似白板上的2朵花,米飯加入紅菜頭汁所以變成梅紅色,中間係青瓜、甜蛋同牛油果,米飯比較濕,食落口味清新,又有兩大健美元素加持,OK架滑嘟嘟海鮮鍋滑嘟嘟原來係豆腐嚟,其實就係豆腐海鮮鍋,有幾隻大蝦仁、少量花枝和蜆肉,另有些芽菜、豆皮,仲有年糕墊底,味道嘛...不香...平平無奇,沒有重點。
在屯門市中心見完客時間尚早,
約咗妹子食晚餐叫佢早啲來,
妹子見我唔肚餓提議去SCHOOL FOOD,
都好喎,上次食已經係年幾前嚕。

咁早嚟成個場空蕩蕩無咩客,
大家都唔係肚餓食得又唔多,
揀食咩又再選擇困難症發作,

左諗右諗揀咗個美人卷,
因為感覺好健康。

加多一個滑嘟嘟海鮮鍋,
份量應該夠2個人食飽飽。
美人卷

先來個韓式壽司美人卷,
擺盤好似白板上的2朵花,
米飯加入紅菜頭汁所以變成梅紅色,
中間係青瓜、甜蛋同牛油果,
米飯比較濕,食落口味清新,
又有兩大健美元素加持,
OK架

美人卷

滑嘟嘟海鮮鍋

滑嘟嘟原來係豆腐嚟,
其實就係豆腐海鮮鍋,
有幾隻大蝦仁、少量花枝和蜆肉,
另有些芽菜、豆皮,
仲有年糕墊底,
味道嘛...不香...
平平無奇,沒有重點。

題外話/補充資料: 加一服務費
2018-11-13