2015-09-12 802 瀏覽
沙田呢間school food, 新開時等位等到呆,入座限時 75 分鐘,好趕餐牌只得飯年糕麵,味道唔差但人多叫食物就會有d 悶, 最好味烏卒卒,另外年糕同炒都都好味,因為本身自己唔食辣,所以覺得好辣,其他不過不失啦
35 分鐘 (堂食)
韓式炒都
2015-09-06 795 瀏覽
開學後跟姨生仔見面食飯, 過左暑假條街果然少D人, 平時最多人既沙田新城市, 7點鐘都唔算好多人. 見以往排到傻既School Food得幾條友響門口, 就拎飛排陣, 唔洗15分鐘已經入得. 帶位姐姐話限時75分鐘, 明既明既, 人氣點唔可以食咁耐.入到去地方好大, 有卡位同普通位, 環境好舒服, 而且一路播住KPOP, 唔錯.得75分鐘都係快D睇下有咩野食.平時見FD食都好似唔太多款不過好似韓式主要簡單款式都有見隔離枱好多人都食鑊仔飯好多款果汁選擇我地今晚4個人食, 有小朋友所以要叫D唔辣款式, 都幾難揀最後要左<香料炸雞沙律>$65, 炸雞表面唔算脆, 但幾香口, 唔太油, 但雞本身無咩味, 要靠沙律醬調味. 底下面有沙律, 菜幾新鮮, 食完無咁熱氣.<烏卒卒>$75, 呢個係墨魚飯卷, 基本上大部份人都叫, 可能個樣特別D. 飯卷味道正常, 入面係有墨魚粒, 墨魚唔UN, menu有1個辣椒但一D都唔覺有辣, 幾口. 同埋份量都幾多, 成十幾舊.<校園花卷>$75, 呢個係牛肉飯光, 因為唔辣所以叫. 飯卷味道正常, 外面有蛋絲包住

得75分鐘都係快D睇下有咩野食.
平時見FD食都好似唔太多款
不過好似韓式主要簡單款式都有
見隔離枱好多人都食鑊仔飯
好多款果汁選擇
我地今晚4個人食, 有小朋友所以要叫D唔辣款式, 都幾難揀

<校園花卷>$75, 呢個係牛肉飯光, 因為唔辣所以叫. 飯卷味道正常, 外面有蛋絲包住, 牛肉撈左D汁, 清清地唔錯.
<八爪魚飯>$88, 係新野, 但都係因為唔辣所以叫. 放到上枱個飯有D流, 份量少又無咩料, 不過食左一啖, 個飯好香八爪魚味, 但飯較乾, 加埋墨西哥脆脆同沙律, 如果完全唔食得辣先好選擇.
<水冷麵>$72, 呢樣想食好耐, 去韓國無機會食, 見呢度有就試下. D麵卷埋一舊響個碗內, 都幾難撩開, 好彩自備較剪所以先分得輕鬆D. 麵質比較靭, 要花D牙力較爛. 至於個湯係非常非常好味, 酸酸甜甜又涼涼地, 好開胃, 開頭食有少少辣, 但後尾食左其他辣野再食番水冷麵, 反而涼涼地解左D辣氣.
<特濃辣湯年糕伴拉麵>$72, 呢個一見到好想試, 因為有韓國精髓年糕+拉麵, 雖然有3個辣椒, 但都搏一搏試下. 一上枱個湯都幾紅色同杰身, 感覺好似好辣. 先試年糕, 年糕比較硬身, 但都幾煙靭, 有咬口, 但入唔到辣味, 所以食得到, 似響韓國既小食檔買果D, 唔錯. 之後食拉麵, 雖然浸左一輪, 但無淋晒, 仲好煙靭彈牙, 不過拉麵索晒杰撻撻既辣湯, 食左幾啖D辣氣已經充滿成個口, 真係幾辣, 個胃都興左.
<熱情香芒艾菲>$98, 因為確實個口好辣, 所以要叫飲品, 1揸幾個人飲抵D. 芒果味幾濃, 甜甜地又夠凍, 好解渴, 幾正.
整體 無響韓國食過呢間, 所以唔知香港同正宗有無分別, 不過香港部份款式確係唔錯, 下次可以再試下其他辣既款式. 仲有, 食到60分鐘, 侍應已自動波叫你埋單, 所以食得要夠快.
15 分鐘 (堂食)
  • 水冷麵
2015-09-05 1060 瀏覽
今次係第二次黎School Food~ 上一次已經係五月既事啦同行既朋友係超級fans 幾乎所有款式佢都試過晒所以今次都係由佢發版~ 食呢間店佢覺得最好味既款式烏卒卒 $75 即係充滿墨魚汁既小卷 每粒都包住既好大粒既墨魚 仲有少少唔辣既泡菜~記得第一次食時真係好有驚喜 比佢吸引住!可惜今次第二次食 唔知係咪因為唔同分店 味道感覺上冇上次甘好食 小卷唔係凍又唔係熱... 個人覺得雪凍左可能會好食d~~不過都見到呢碟仍然係每枱必點既招牌菜 未試過既話都值得一試之後點既係 軟芝士泡菜鐵鍋飯 $88呢個對於唔食辣既我黎講真係有少少辣 但係可以接受而且超惹味既香料令我停唔到口係甘食 =D上枱就要記得將芝士撈落飯度 芝士都夠多 不過可以再多d =D個飯仲有好多煙肉碎同洋蔥 成個口感都好豐富最後又食返上次已經試過既 廚師卡邦尼年糕 $68今次再食 其實都係唔錯 但真係少左第一次食既驚喜原來好多食物最好食既時侯都只係第一次試既時侯...不過呢碟都好夠熱辣辣~ 感覺份量比上次食少了, 醬汁有少少太咸黎緊沙田途中已經用新城市拎飛APPS拎定飛 黎到都仲有幾多人等緊位個陣已經係晚上9點 所以要黎食就要預時
同行既朋友係超級fans 幾乎所有款式佢都試過晒
所以今次都係由佢發版~ 食呢間店佢覺得最好味既款式
烏卒卒
記得第一次食時真係好有驚喜 比佢吸引住!
小卷唔係凍又唔係熱... 個人覺得雪凍左可能會好食d~~

不過都見到呢碟仍然係每枱必點既招牌菜 未試過既話都值得一試
之後點既係 軟芝士泡菜鐵鍋飯 $88
呢個對於唔食辣既我黎講真係有少少辣 但係可以接受
而且超惹味既香料令我停唔到口係甘食 =D
個飯仲有好多煙肉碎同洋蔥 成個口感都好豐富
廚師卡邦尼年糕
最後又食返上次已經試過既 廚師卡邦尼年糕 $68
今次再食 其實都係唔錯 但真係少左第一次食既驚喜
原來好多食物最好食既時侯都只係第一次試既時侯...
廚師卡邦尼年糕
個陣已經係晚上9點 所以要黎食就要預時間排隊等位呢~
2015-09-04
15 分鐘 (堂食)
2015-08-30 821 瀏覽
一想起九月再去韓國,又掛念此店,就來解思吧! 今次就選了這兩樣食物 炸雞大葱沙律,真驚喜炸得好香脆,內裹好juicy,一D都吾乾,加大葱沙律好配,酸酸甜甜,可解肥膩 韓小姐就是泡菜蛋卷,師傅整得好好,飯粒好爽口,而泡菜帶微辣,好開胃好飽肚今餐真好可解掛念之情,要去到韓國的主店盡情吧!

今餐真好可解掛念之情,要去到韓國的主店盡情吧!
2015-08-29
2015-08-21 903 瀏覽
一直都想試SCHOOL FOOD, 唔想每次食韓食都好大陣仗似的. 見到有SCHOOL FOOD這樣好像親切一點的店, 又長期有人在外面排隊, 終於去試了. 我錯了.打開MENU, 已經不知道叫什麼好. 名字都很可愛, 但全都是差不多的東西, 基本上都是小吃, 而且不便宜. 我們是想吃LUNCH的. 結果要了烏卒卒, 校園花卷, 醬菜牛油鐵鍋飯. 只記得, 所有飯都是又硬又凍的. 而且沒有味道. 但因為肚餓, 繼續. 結果, 吃損咀. 因飯太硬. 如果時光可以倒流... 我寧可去X心買個面包無咁嬲.
我錯了.
結果要了烏卒卒, 校園花卷, 醬菜牛油鐵鍋飯.
只記得, 所有飯都是又硬又凍的.

而且沒有味道.

但因為肚餓, 繼續.
結果, 吃損咀. 因飯太硬.

如果時光可以倒流... 我寧可去X心買個面包無咁嬲.
2015-07-31
5 分鐘 (堂食)
2015-08-18 804 瀏覽
因為太耐沒有到韓國所有時常都記念著韓國的美食今日就找來school food一解相思之苦點來招牌菜的卷物今次就點了烏卒卒是用上墨魚汁伴飯然後卷上了來有少許辣度的墨魚令到整份卷物的味道豐富了然後再點了一的炒飯用上了熱哄哄的鐵板上令到在上的芝士慢慢溶化再配上了半生熟的雞蛋混入泡菜炒飯其中是正宗韓國口味
因為太耐沒有到韓國

再配上了半生熟的雞蛋混入泡菜炒飯其中
是正宗韓國口味
2015-08-15
2015-08-15 883 瀏覽
尋韓又再來,九月已訂機票,但思念太深,就來尋尋吧! 晚上九時半都要等位,你話勁吾勁,十份鐘已入坐,就order了這幾樣( 烏卒卒)賣相都幾令,即是濃酱油調味的墨魚,鮮味加少許辣味,黑色的墨令飯粒外觀變得可愛 (軟芝士泡菜鐵鍋飯) 處理得非常好,有飯召,淡淡的軟芝士在提升賣相和味道,濃濃的泡菜加上淡淡的飯粒,非常配合,不錯的(新村韓酱拉麵)保持傳統韓酱味道,甜甜的但加上一隻辣味指數,濃和辣互相加碼,令你出一下汗,好幸福的感覺
尋韓又再來,九月已訂機票,但思念太深,就來尋尋吧!

(軟芝士泡菜鐵鍋飯)

(新村韓酱拉麵)
2015-06-14
$125 (宵夜)
2015-07-31 1312 瀏覽
想食school food 好耐喇,但係沙田食飯,個個都可以用電話攞飛,其實真係等到頸長。是日為farewell 小弟晚飯,想坐好啲,坐耐啲,係沙田係難搵啲。因為實在太餓,所以唔記得照餐牌所以冇題及到價錢。入到去,坐嘅半safa 位,所以都OK好坐,雖然佢話入座起計個半鐘,但都夜夜哋 (平日8點入座),希望佢會放生我哋。

因為實在太餓,所以唔記得照餐牌所以冇題及到價錢。
芝士泡菜炒飯
地獄炒年糕
墨魚飯卷
三色一口飯團
撈烏冬
題外話/補充資料: 總結,好好彩係因為我哋遲入去,所以放生我哋畀我哋慢慢坐,慢慢吹水。 佢啲地獄嘢食真係好勁,我除咗辣真係食唔到其他嘢..... 所有嘢個份量都唔多,所以相信人多要叫多幾款,試多幾隻,但想飽肚未必係好選擇
2015-07-28
30 分鐘 (堂食)
芝士泡菜炒飯
墨魚飯卷
三色一口飯團
  • 墨魚汁壽司卷
2015-07-23 1338 瀏覽
係新城市app拎飛去到岩岩好有位 唔洗點等位校園牛肉卷真係好好味啊 一食難忘飯卷出面有簿簿的蛋包住飯卷入面有牛肉 這配搭一流食過真係會再想encore!!卡邦尼辣炒年糕嘩!!辣度ok喎 真係食到辣味唔會好似九龍灣果間咁 整到無咩味個次覺得真係無咩料到今次不錯啊 初初食有兩粒星星果個okay煙肉都算多 年糕又煙韌真係好好味架!!!撈烏冬味道雖有點咸但溫度有點暖暖的吃起來 烏冬有點煙韌這個也可以試試看喔煎pan牛仔骨飯薯角很厚也不會太燶牛仔骨d肉很很濃而且又離哂骨平時我不太食牛仔骨 但都覺得不錯配飯也不錯喔 吃起來都有點香喔第二次去沙田哩間食好食過第一次食 哈哈.
係新城市app拎飛
去到岩岩好有位 唔洗點等位

真係好好味啊 一食難忘
飯卷出面有簿簿的蛋包住
飯卷入面有牛肉 這配搭一流
食過真係會再想encore!!

嘩!!辣度ok喎 真係食到辣味
唔會好似九龍灣果間咁 整到無咩味
個次覺得真係無咩料到
今次不錯啊 初初食有兩粒星星果個okay
煙肉都算多 年糕又煙韌
真係好好味架!!!
味道雖有點咸但溫度有點暖暖的
吃起來 烏冬有點煙韌
這個也可以試試看喔
薯角很厚也不會太燶
牛仔骨d肉很[淋]很濃而且又離哂骨
平時我不太食牛仔骨 但都覺得不錯
配飯也不錯喔 吃起來都有點香喔

第二次去沙田哩間食
好食過第一次食 哈哈.

2015-06-07
5 分鐘 (堂食)
煎pan牛仔骨飯
一試難忘!同朋友咁岩係沙田行緊但唔知食咩好既時候,就記得有間school food! 聽左朋友講咁耐,終於食到!頭先我地果晚時間尚早所以好快就有得入去食。隨即就叫左一個烏卒卒,Melted Cheese Rice Cake。烏卒卒真係估唔到咁好味:)因為我本身好鐘意墨魚汁既食物,所以岩哂我既口味!然後個Melted Cheese Rice Cake好夠辣個汁好好食。呢道菜有3隻辣椒係個meau到, 果然明不虛傳 不過真係一試難忘!!!!! 聽其他朋友講過, 其他cheese rice cake 都麻麻地 所以我估呢個係好好名! 仲叫左個泡菜鐵板飯,反而呢個就冇乜特別了。最後最後,叫左個韓式刨冰 有少少失望 因為...比想象中size細左好多好多 但係....其實係幾好味! 不過真係有少少貴 。 各樣食物都好唔錯,價錢方面又真係價左少少,但期待下一次再試下其他。
,反而呢個就冇乜特別了。最後最後,叫左個韓式刨冰
不過真係有少少貴
。 各樣食物都好唔錯
,價錢方面又真係價左少少,但期待下一次再試下其他。
2015-07-16
20 分鐘 (堂食)
  • Melted Cheese Rice Cake
  • 韓式刨冰
2015-07-11 1490 瀏覽
感謝這一班好姊妹,為我送上今年第一餐生日飯。由於聽聞School food只限75分鐘用餐時間,於是放工後便立刻從尖沙咀趕到沙田去。姊妹們已經先點了餐,好讓我一到來便能開餐。先來的是墨魚汁壽司卷(烏卒卒)。賣相很精緻,壽司卷得很漂亮。尤其我這個喜歡食黑色食物的人,看到更加心花怒放。沾滿了墨魚汁的飯粒中間包上了爽口的瓜菜和魷魚,與煙韌的飯粒做得有趣的反差,很是開胃的一個小菜。小食還有炸物拼盤,完全是開胃小食。除了薯條外,還有炸年糕、炸芝士肉丸。薯條及年糕上淋了點黑醋汁,更是開胃。最喜歡炸年糕外脆內煙韌有咬感,加上芝士醬,味道更難抵抗呢!地獄炒年糕,姊妹都說這道菜辣得有點過分,但偏愛吃辣的我卻覺得味道剛好。很有咬口的年糕,加上味道獨特的泡菜和辣醬,忍不住吃了一件又一件。而且辣醬汁很開胃,我甚至將辣汁拌飯食。芝士泡菜炒飯,單看賣相,粒粒橙紅的飯粒和半熟的煎蛋,已經令人食指大動。飯粒炒得很乾爽,而且平均地沾上泡菜的香味,每粒飯都炒得漂亮顏色。加上流心蛋黃和芝士醬,帶起不同層次的味道。而且以鐵板上菜的方式能做出飯焦的效果,食落更多層次。另外還點了個烏冬,因為我不食肉所以有點忘記了是配料是什麼肉。
感謝這一班好姊妹,為我送上今年第一餐生日飯。
而且以鐵板上菜的方式能做出飯焦的效果,食落更多層次。

另外還點了個烏冬,因為我不食肉所以有點忘記了是配料是什麼肉。烏冬加上特色的韓式燒汁和香蔥絲,十分香口。
芒果百香果特飲,濃郁的芒果香味久久不散,很適合夏天飲用。
2015-07-05 1606 瀏覽
又到週末拍拖日,娜娜再次在新城市出沒 在新城市用饍當然要善用較早前曾提過的新城市APP預先訂枱啦!去到剛剛好,不用等,非常滿意早兩天吃了西式,今日又不是特別想飲茶,便隨便揀了食韓式School Food。店內裝潢不錯,不過略嫌枱與枱排得太緊密,就是小聲說話隔離枱也應該可以聽到然後加入討論那種首先來的是炸雞,一放入口不是熱辣辣已有點失望,味道就是不過不失,反而是旁邊那堆大蔥沙律頗惹味!男友建議可將炸雞及大蔥夾在一起吃,會為炸雞加分喔之後是「紳士先生」,不知道此名有何含意,但單是賣相已十分吸引!餡料是午餐肉,另外亦夾有少量菜甫之類的東西,味道令人驚喜的好吃!份量也不少喔,我倆最後吃剩兩舊。最後,我的飯桶男友難得想吃麵,我們就點了一個香濃湯拉麵。看相片就知道只是普通一碗麵,比想像中辣,唯一可讚便是麵質煮得剛剛好不會過硬也太「林」,還可以吧!飲品方面,餐廳本身有提供水,我們另外點了一杯冷柚子蜜($30),而來的也就是一杯普通不過的柚子蜜,沒什麼特別所以也沒有為它拍照了!食物整體來說還可以,但上菜的速度有點慢,三樣食物逐樣逐樣來,令人吃得好無引呢!
又到週末拍拖日,娜娜再次在新城市出沒

紳士先生
Stew Ramen

2015-07-05
紳士先生
OPPA煙肉卷($68),對比起其他壽司🍣係相對地新既🆕,卷入面有泡菜同煙肉🐷,兩者係相當夾,帶微微辣🔥,再加上卷物必備蘿蔔,更加有咬口👄,然後會食到炸蒜片同蛋黃醬既香味,肉類配蒜片特別惹味,算做得唔錯。窮遊指數:6/10好味指數:7.5/10
OPPA煙肉卷
窮遊指數:6/10
好味指數:7.5/10
2015-07-04
30 分鐘 (堂食)
午餐
OPPA煙肉卷
2015-07-04 1103 瀏覽
今天放假, 打算和牛先生去沙田一田掃貨, 今天想吃simplylife lunch, 但因拿飛出現狀況沒能吃到, 唯有再去我蠻喜歡的School Food, 還好可以拿票, 而且輪候人數不算太多, 拿了票後在citysuper逛了一會就有位, 還未逛完呢, 可以在app看叫飛情況也還蠻方便的。 烏卒卒$68 -- 雖然知道它很出名, 很多食友推介它, 但一直對它有抗拒和偏見, 因為它看起來就沒有什麼特別嘛, 長相普通, 憑什麼收我$68? 今天終於下定決心一試, 味道比想像中美味, 飯粒沾滿墨魚汁, 香濃醬汁中帶微辣, 魷魚非常柔軟, 且有魷魚味, 非那些急凍到無味的魷魚, 這道菜真很不錯! 水冷麵$72, 上次也吃過, 今次再翻吃, 韓菜中我就是偏愛水冷麵, 酸辣得來又有點水梨的甜味, 辣度頗高但辣得過癮, 味道和韓國吃的很似, 分別是韓國吃到的麵會較煙靭, 但我本人並不太欣賞那些煙靭, 因為吃得頗麻煩, 難咬開, 這裡的麵剛好易吃!

2015-05-23
  • 水冷麵
2015-06-27 1051 瀏覽
星期五的晚上 早已預料又是人山人海 所以六時多已取位 等了幾分鐘便入座menu選擇不多 卷類較多款式 有餐肉卷、紳士卷等 點了較多人吃的烏卒卒卷一碟14件的烏卒卒 $75卷物細但一口一件其實頗多 墨魚汁飯卷包着魷魚 當中還有爽脆的食材我猜是瓜類 口感不錯 帶點微辣 會回味的一道菜廚師卡邦尼 $68一上枱可見汁料很重芝士 材料有煙肉 粉絲 蘑菇 洋蔥和年糕 年糕好不好吃在乎於汁料上 很明顯 重芝士的卡邦尼是不會難吃的 配上年糕煙韌的口感很搭粉絲掛汁能力極高 只可惜份量不多 炸物拼盤 $88邪惡的一道小吃 完全合乎年青人口味炸年糕 薯條 和炸芝士肉球 中間放着一碗芝士醬 真的有碎芝士在內薯條份量多 炸起又脆又熱 沾上汁料確是惹味 炸年糕單吃平平無奇 只可沾醬或沾上卡邦尼的汁 炸肉球中有芝士 鹹香肉軟 是小朋友至愛呢豬頸肉芝士炒飯 $88個人認為這裡的飯麵類都不值 辛辣麵索價80大元而且做法簡單 可是家人都認為飯類較飽肚 則點了豬頸肉芝士炒飯豬頸肉少得可憐 炒得又硬和實 但88元似乎索價太高 味道正常並不突出限時75分鐘很快到了 3人叫了4道菜也很飽 門口擠着一大堆人不好意思不離開 會為卡

一碟14件的烏卒卒 $75

邪惡的一道小吃 完全合乎年青人口味
薯條份量多 炸起又脆又熱 沾上汁料確是惹味

芝士豬頸肉炒飯

豬頸肉芝士炒飯 $88

限時75分鐘很快到了 3人叫了4道菜也很飽 門口擠着一大堆人不好意思不離開 會為卡邦尼和卷物再來
廚師卡邦尼
炸物拼盤