2024-01-06 1647 瀏覽
Season. Café 😘😘😘回味樓上cafe店葵興舊區、早期工業區與居民、相隔一線、活化工業大廈、已於2010年推行、而KCC亦於2018年改裝、活化葵涌區的先驅、樓上season cafe透光落地玻璃窗、除了優閒品嚐咖啡、亦能遠觀葵涌外貌、雙重享受😎⋯⋯Season經典手打美國牛肉芝士漢堡配薯條$138 ….. 鎮店主打漢堡、濃濃香美國牛肉漠堡、軟綿綿免治牛肉厚切、一口咬、爆汁夠juice 、流醬芝士🧀️、充塞味蕾、漢堡飽烤烘金黃外脆內軟、漢堡層次分明、一層牛肉漢堡、一層蕃茄、一層芝士、一層沙律菜、一層酸瓜、足足半尺高、配菜薯條都炸至金黃、外脆內軟、蘸上蕃茄醬或黑松露醬、夠滋味!🤣大蝦黑松露雜菌意粉$118 ⋯⋯濃濃香甜忌廉和黑露醬、沾滿煙煙韌韌意大利粉、配有雜菌、口感豐富、放置主菜大蝦🦐顏色艷麗、蝦新鮮清甜、爽口又彈牙、賣相吸睛👀凍竹炭咖啡Latte$55⋯⋯香濃味咖啡底、配食用竹炭粉、黑白混和、雲石山水藝術感、又香又靚又特別、唔太甜👍🏻鮮奶咖啡latte $40 ⋯⋯甘香咖啡用鮮奶打、打得滑滑、入口香醇、唔太苦、仲有靚靚拉花、充滿視覺藝術😘皇家伯爵茶千層蛋糕$48⋯⋯薄薄忌廉塗
Season. Café
😘😘😘

回味樓上cafe店

皇家伯爵茶千層蛋糕$48⋯⋯薄薄忌廉塗上、香濃味伯爵茶蛋糕片、一層一層搭疊、面屬唧上忌廉、增加觀賞感、口感豐富、甜而不膩、飯後甜品之選、飽肚🈵️足!❤️
Season. Café
  • Season經典手打美國牛肉芝士漢堡配薯條
  • 鮮奶咖啡latte
  • 竹炭咖啡latte
2024-05-05 0 瀏覽
Season. Café (葵涌)今日迎接了labubu仔仔為了自我慶祝一下 所以選了間不錯的Cafe慶祝慶祝~收工來到Cafe原本打算坐室外位置欣賞一下夜景但店員告知外面已關了所以只能坐室內可能這地區下班時間都較少人流所以即使坐室內及Cafe地方不大也不會太擁擠及嘈吵是個可以悠閒地吃晚餐或與朋友傾談的Cafe之選SEASON.經典手打美國芝士漢堡 (松露醬) 配薯條 $138-整個漢堡份量很大份 配料也很多,牛肉漢堡,蕃茄,沙律菜,芝士等 手打牛肉漢堡厚而多汁,牛味極濃 外層麵包也毫不馬虎,有搽上牛油烘過,所以邊位帶脆 薯條外脆內軟,最欣賞配有黑松露醬及蕃茄醬,任由客人選擇Flat White +$20 (hot) / +$25 (iced)-跟餐點了hot flat white 啡味濃郁,奶亦打得相當幼滑 拉花亦見心思!Season. Café (葵涌)葵涌葵昌路72-76號Life@KCC 8樓801號舖
Season. Café (葵涌)

今日迎接了labubu仔仔
為了自我慶祝一下
所以選了間不錯的Cafe慶祝慶祝~

收工來到Cafe原本打算坐室外位置欣賞一下夜景
但店員告知外面已關了
所以只能坐室內
可能這地區下班時間都較少人流
所以即使坐室內及Cafe地方不大
也不會太擁擠及嘈吵
是個可以悠閒地吃晚餐或與朋友傾談的Cafe之選

-整個漢堡份量很大份
配料也很多,牛肉漢堡,蕃茄,沙律菜,芝士等
手打牛肉漢堡厚而多汁,牛味極濃
外層麵包也毫不馬虎,有搽上牛油烘過,所以邊位帶脆
薯條外脆內軟,最欣賞配有黑松露醬及蕃茄醬,任由客人選擇

-跟餐點了hot flat white
啡味濃郁,奶亦打得相當幼滑
拉花亦見心思!

Season. Café (葵涌)
葵涌葵昌路72-76號Life@KCC 8樓801號舖
2024-04-18 146 瀏覽
早排同朋友會面,黎到KCC@Life 的Season. Café (葵涌) 食晚餐,當然要揀cafe chill 一chill.水牛城狂野雞冀很有特色,很開胃,雞肉肉質嫩滑,配以濃郁的水牛蕃茄辣醬料,十分滋味。經典全日早餐份量十足,有包含了炒蛋、培根bacon、香腸、牛角包等,營養均衡,咩都食到,非常美味。經典手打(美國)牛肉漢堡,使用了美國的牛肉,肉質鮮嫩多汁,而且上面有芝士,漢堡不乾澀,配上好大份量既薯條,是一份相當滿足的主菜,完全食唔曬...牛仔很芒是一杯牛奶加芒果的飲品,味道合乎預期,有芒果果肉也有牛奶既味,整體口感不錯,也有特色。紫薯牛奶是另一款紫薯及牛奶既飲品,紫薯的香味淡淡的,牛奶的濃郁完美融合,不會太甜膩。Season. Café 的環境清新舒適,有戶外區域,星期六來不算多人,如果係葵涌附近,又想搵個靜靜既環境,可以選擇。

2024-04-13 134 瀏覽
KCC係由葵興區的工廈活化而成,有唔同國家的美食,食完仲有得順便shopping添!又新又靚嘅商場,搞到我想西餐添,朋友就叫我試下Season. Cafe。嚟到8樓,一出lift就見到好寬敞明亮的文青feel Cafe 😍 座位有分室內室外,室內啱食飯,室外就啱哂同朋友仔買杯咖啡☕️望住城市景色慢慢傾偈!一句講曬,啱哂打卡!❤️🥹野食方面,可以散叫,又可以套餐。❤️❤️❤️南瓜餐湯+法包南瓜味好濃郁!配埋牛油蒜蓉包,好似點緊南瓜汁咁😍❤️❤️❤️推薦:南美香料炸雞塊好驚喜!雞塊的炸粉已經溝左南美香料,外脆內軟,配埋有少少芥末的醬汁,完美💯我會為左呢個南美炸雞再特登返嚟食!❤️❤️❤️推薦:傳統意式香草雞胸肉羅勒意大利飯香草羅勒的汁做到好好!每粒米飯都吸收哂香草的靈魂,我好肯定個燴飯一定係由生米慢慢燴煮而成!喜歡香草的人唔好錯過!❤️❤️❤️帶子蟹肉蘆筍羅勒忌廉汁意粉個香草羅勒燴飯太正啦,我哋2個人爭住食哂,忍唔住再叫埋佢嘅羅勒忌廉汁意粉!估唔到又得喎,不過鍾意濃郁香草味嘅人都係推薦返個燴飯,粒粒飯都係香草精華❤️❤️❤️ SEASON. 經典手打(美國)牛肉芝士漢堡配薯條個套餐仲有雪糕,一定夠飽,真係捧住個肚返屋企🙈❤️

一句講曬,啱哂打卡!❤️🥹

野食方面,可以散叫,又可以套餐。

❤️❤️❤️南瓜餐湯+法包

南瓜味好濃郁!配埋牛油蒜蓉包,好似點緊南瓜汁咁😍

❤️❤️❤️推薦:南美香料炸雞

我會為左呢個南美炸雞再特登返嚟食!

❤️❤️❤️推薦:傳統意式香草雞胸肉羅勒意大利飯

喜歡香草的人唔好錯過!

❤️❤️❤️帶子蟹肉蘆筍羅勒忌廉汁意粉

個套餐仲有雪糕,一定夠飽,真係捧住個肚返屋企🙈❤️

食完野仲可以繼續係KCC shopping!商場好用心佈置,都有好多打卡位,值得一嚟!

• 南美香料炸雞塊
  • 傳統意式香草雞胸肉羅勒意大利飯
  • 帶子蟹肉蘆筍羅勒忌廉汁意粉
2024-04-11 88 瀏覽
今日lunch時間比較多, 去咗間Cafe Hea同食lunch Lunch set SEASON經典手打美國芝士漢堡(松露醬)配薯條 $138個漢堡肉超級Juicy!而且個醬都好有誠意,應該係自己調嘅芥末醬👍個包應該有用牛油煎香,食落好鬆軟❤️配嘅薯條炸得好好,外脆內軟😻而且松露醬都好香💯是日餐湯配蒜香法包 +$20 另外仲加錢跟咗個餐湯,今日係甘筍湯。飲落好滑,唔會好重甘荀嘅青味,都幾唔錯😋Grapefruit Americano +$35 另外仲加錢upgrade嘢飲做grapefruit americano呢杯嘢飲好啱夏天飲!西柚汁唔會好酸,同Americano撈埋一齊係幾清新嘅味道😄

Lunch set
SEASON經典手打美國芝士漢堡(松露醬)配薯條 $138
個漢堡肉超級Juicy!
而且個醬都好有誠意,應該係自己調嘅芥末醬👍
個包應該有用牛油煎香,食落好鬆軟❤️
配嘅薯條炸得好好,外脆內軟😻
而且松露醬都好香💯

是日餐湯配蒜香法包 +$20
另外仲加錢跟咗個餐湯,今日係甘筍湯。
飲落好滑,唔會好重甘荀嘅青味,都幾唔錯😋

Grapefruit Americano +$35
2024-04-10 84 瀏覽
約咗朋友響佢公司附近食lunch, 揀咗呢間cafe, 裝修很簡約,地方不大,但坐位還算舒服。我哋不約而同揀咗all day breakfast, 份量都算充足,賣相唔錯。個牛角包細細個但都幾酥脆。午餐都配餐湯或沙律,咖啡或茶,而且還有很多選擇,salad ,pasta, risotto, burger 等等,應該實有款啱嘅。正常水準可以一試!我到得早所以沒太多人,但到了lunch hour 大概一點時就很快坐滿了,因為附近都是office 所以最好早點來!

2024-03-12
2024-04-04 119 瀏覽
休閒假日留港消費,同友人去葵涌樓上咖啡店嘆番份午餐,除了有室內,還有室外露台餐區,店內環境坐得舒適寬闊[ 是日餐湯配蒜蓉法包 $25 ] 香滑南瓜湯配酥脆蒜蓉法包要襯熱食的 [ 大蝦黑松露雜菌意粉 $118 ] 大蝦口感爽口彈牙,黑松露味道濃郁,意粉食落creamy,意料掛汁好味賣相好吸引的 [ 煙三文魚牛油果意大利包配薯條 $128 ] 烘過的意大利包,食落脆口,夾著煙三文魚、牛油果、蕃茄、生菜及沙律醬,食落豐富口感,配熱辣辣香脆粗薯條小食選擇了 [ 惹味水牛城狂野雞翼 4隻 $58 ] 雞翼炸得外脆內軟,醬汁酸辣惹味,4隻真係唔夠喉,下次可以叫8隻夏日清涼飲品 [ 檸檬薄荷梳打 $45 ] 清爽口感。另一杯 [ 牛仔很芒 $55 ] 呢杯飲品英文名叫 “Jay Chou”,香甜芒果汁結合幼滑牛奶,入口香滑好飲蛋糕叫咗兩款,兩款蛋糕都口感幼滑,而且口感不太甜,中間夾著一層紅豆的 [ 抹茶紅豆芝士蛋糕 $38 ] 和 茶香味濃的 [ 焦糖伯爵茶芝士蛋糕 $38 ]

2024-04-01
KCC座立於工廠大廈的中間,擁有少量餐廳,人流不算太多,是在工廠區工作的人們的悠閑區域🏘️8樓的它,就有種閒適感出品🐣惹味水牛城狂野雞翼 八隻$88 八隻炸得香脆的雞翼意外地不會太乾,辣醬10分惹味☕️竹炭咖啡 轉燕麥奶$55+5一份漆黑的輕咖啡☕️,淡淡的咖啡味,正好適合夜間的人們🍳至尊珍寶美國手打牛肉全日早餐$168 就是把漢堡的牛肉餅放到全日早餐中肉餅厚實黑松露炒蛋口味香濃越簡單的東西,越考功夫🍚傳統意式香草雞胸肉羅勒意大利飯$118 Creamy的意大利飯配上慷慨,又不鞋口的雞胸肉,意外地飽足小店定位清晰,難得在工廠區找到慢活悠閑,值得一試

8樓的它,就有種閒適感

出品
🐣惹味水牛城狂野雞翼 八隻$88
八隻炸得香脆的雞翼意外地不會太乾,辣醬10分惹味

☕️竹炭咖啡 轉燕麥奶$55+5
一份漆黑的輕咖啡☕️,淡淡的咖啡味,正好適合夜間的人們

🍳至尊珍寶美國手打牛肉全日早餐$168
就是把漢堡的牛肉餅放到全日早餐中
肉餅厚實
黑松露炒蛋口味香濃
越簡單的東西,越考功夫

🍚傳統意式香草雞胸肉羅勒意大利飯$118

小店定位清晰,難得在工廠區找到慢活悠閑,值得一試
復活節放幾日假留港消費, 四圍行下搵下野食, 約左朋友黎呢間位於葵涌的𝖪𝖢𝖢樓上咖啡店HEA下, 原來呢棟大廈都好多野食~呢間咖啡店一望落去好寬敞, 空間感十足, 仲有BAR枱位, 可以望住出面食野, 陽光可以透入黎, 好舒服寫意~*大蝦帶子龍蝦汁意粉 帶子厚身煎得面層很香, 咬落彈牙, 蝦肉爽滑,意粉掛汁,撈埋龍蝦汁一齊食好香和惹味。*煙三文魚牛油果意大利包配薯條牛油果新鮮配埋三文魚同軟綿綿既意大利包,唔錯, 薯條熱騰騰的,很脆口*Espresso Tonic 咖啡小小苦和微微的果酸,配合埋湯力水,很夾, 口感柔和,今日有啲熱,飲落很暢快~*紫薯牛奶紫薯味濃郁, 牛奶順滑~*焦糖伯爵芝士蛋糕一向都很喜歡伯爵味芝士蛋糕,見呢到有就叫黎試下, 蛋糕揉合多種味道,清新而芳香~

*大蝦帶子龍蝦汁意粉

*煙三文魚牛油果意大利包配薯條

*Espresso Tonic

*紫薯牛奶

紫薯味濃郁, 牛奶順滑~

*焦糖伯爵芝士蛋糕

2024-03-29
  • 大蝦帶子龍蝦汁意粉
2024-04-01 68 瀏覽
放假留港消費,今日去了葵涌歎咖啡,chill了一個下午。平日餐廳都好多寫字樓客,今日假期就比較寧靜舒適。先點了杯Mocha & 洛神花茶。水牛城雞翼香脆,帶點酸辣味。慢煮香蔥牛舌串燒非常嫩腍,牛舌厚身好味。牛油果煙三文魚手工薄餅是餅乾底,表面舖滿了芝士,三文魚及牛油果十足,餅底香脆。大蝦松露雜菌意粉十分creamy,大蝦很彈牙,意粉爽口且濃郁,不過要趁熱食,否則凍了就會較硬身。焦糖伯爵茶芝士蛋糕幼滑,而且不會太甜,而茶味則不算太濃。

先點了杯Mocha & 洛神花茶。

水牛城雞翼香脆,帶點酸辣味。

慢煮香蔥牛舌串燒非常嫩腍,牛舌厚身好味。

焦糖伯爵茶芝士蛋糕幼滑,而且不會太甜,而茶味則不算太濃。
2024-03-14 129 瀏覽
📍Season. Café (葵涌)葵涌葵昌路72-76號活@KCC 8樓801號舖今日放假係屋企,想係附近搵間cafe hea下,就諗起呢間慢活cafe,叫埋家姐一齊去享受✨✨✨👉惹味水牛城狂野雞翼(4隻) 💰$58😋😋😋😋.7/5有別於出面食嘅水牛雞翼,醬同雞翼分開上,點醬又得,唔點醬亦都夠好味,雞翼炸到外脆內軟,趁熱食就最好不過😋😋👉鵝肝松露什菌蔥大利飯 💰$138😋😋😋😋.8/5大大件香煎鵝肝擺面,見到已到垂涎三尺,咬落非常香口,一定要分甘同味,成件食哂會好濟,意大利飯煮到粒粒分明又爽口,吸盡菇菌精華,一啖接一啖,唔覺意就食哂👉珍寶至尊烤菇手打美國牛肉雙麕芝士漢堡配薯條 💰$158😋😋😋😋.8/5賣相已經好有睇頭,以為烤菇係烤大啡菇,原來係什菇,呢個有少許失望,但菇菌愛好者嘅我,乜菇都啱食。個手打牛肉彌補返我個心靈,係好Juicy多汁,一啲都唔韌,仲要係雙層,非常滿足。新鮮熱辣粗直薯條,生痱滋嘅我,都抵受唔住佢嘅誘惑👉Flat White 💰$40😋😋😋😋.8/5最尾飲埋杯香濃咖啡味嘅小白,咁就非常滿足回頭:yesyesyes,完全係我至愛既cafe 之一✨✨✨keep到食物質
📍Season. Café (葵涌)
葵涌葵昌路72-76號活@KCC 8樓801號舖

👉惹味水牛城狂野雞翼(4隻)
💰$58

💰$158

👉Flat White
💰$40
😋😋😋😋.8/5
最尾飲埋杯香濃咖啡味嘅小白,咁就非常滿足

回頭:yesyesyes,完全係我至愛既cafe 之一✨✨✨keep到食物質素,環境舒適😚😚

同朋友黎到位於葵興站一出,life@KCC 8樓cafe 「Season. Café」。裡面裝潢都係走木系簡約文青風,環境舒服relax。Menu 有Dinner Set 及單點前菜同Main course , 提供不少選擇,另外飲品方面,吾止有coffee☕️ & tea🍵, 仲有Wine🍷 & Beer🍻 添。💮Dinner Set $188跟是日雪糕🍨+是日餐湯🫕配蒜香法包🥖✨Appetizer - 惹味水牛城狂野雞翼 4隻雞翼好惹味,外皮炸得香脆,內裡肉質嫩滑,而且鹹香十足,再點埋個水牛城汁,酸酸辣辣,好特別。✨Mains - 帶子蟹肉蘆荀羅勒忌廉汁意粉🍝帶子size 都幾大粒又煎得好香,意粉🍝煮得剛剛好,羅勒忌廉汁亦煮得好creamy,加埋蟹肉既口感,蘆荀又爽口,整體食落吾會膩,非常好食👍🏻✨飲品-凍巨蜂烏龍茶味超濃郁,相反巨蜂甜味吾算太出,但個人好鍾意超濃茶味🍵🩷💮單點 - 脆炸薯條配黑松露醬 $48薯條新鮮炸起,大大份,炸得好香脆。跟左黑松露醬🧀同茄汁俾我地,有時互換下souce 黎食都吾錯😋💮單點 - Pizza - 意式巴馬火腿配菠蘿手工薄餅🍕 $128Pizza 薄餅

💮Dinner Set $188
跟是日雪糕🍨+是日餐湯🫕配蒜香法包🥖

✨Appetizer - 惹味水牛城狂野雞翼 4隻

✨Mains - 帶子蟹肉蘆荀羅勒忌廉汁意粉🍝

✨飲品-凍巨蜂烏龍
茶味超濃郁,相反巨蜂甜味吾算太出,但個人好鍾意超濃茶味🍵🩷

💮單點 - 脆炸薯條配黑松露醬 $48

Pizza 薄餅底係好薄好脆,再配埋芝士、菠蘿一齊焗,完全溶為一體,食落有拉絲感!上面配上巴馬火腿,帶出鹹香味道,而菠蘿帶出fresh 既感覺,吾錯既配搭👍

🌅Season. Café
📍地址: 葵涌葵昌路72-76 Life@KCC 8樓801號舖
2024-03-09 77 瀏覽
晚上和朋友來到八樓,這里舒適溫暖。空間寬敞,座位舒適。有提供晚餐套餐,由$188/人起,包括前菜、餐湯、主菜、甜品和飲品。是日餐湯南瓜湯,賣相精緻,還提供酥脆的麵包。巴拿馬凱撒沙拉以新鮮的沙律菜配合火腿,濃郁的凱撒醬令沙律菜特別美味。南美香料炸雞塊,炸雞塊酥脆得很,外表金黃吸引眼球,讓人難以抗拒。帶子蟹肉蘆筍羅勒忌廉汁意粉,意粉以帶子、蟹肉和蘆筍為主要配料,並以羅勒忌廉汁調味,羅勒忌廉汁的奶香味和羅勒的香氣融合在一起,為這道菜帶來了獨特的風味。無激素雞肉羅勒忌廉意大利飯,以無激素雞肉和羅勒為主要材料。米飯煮得香軟可口,搭配鮮嫩的雞肉和香氣四溢的羅勒,每一口都充滿了美味。焦糖咖啡和蜂蜜紅棗茶都非常出色。焦糖咖啡帶有濃郁的焦糖香氣,喝起來香甜可口,蜂蜜紅棗茶則是一個溫暖舒緩的選擇,蜂蜜的甜味和紅棗的香氣完美結合,為身心帶來了一片寧靜。

晚上和朋友來到八樓,這里舒適溫暖。空間寬敞,座位舒適。

是日餐湯南瓜湯,賣相精緻,還提供酥脆的麵包。

2024-02-18 121 瀏覽
Season.Cafe 佈置簡約時尚,鬧市中的小清新 cafe , 環境舒適, 更設有戶外露台用餐區,坐在舒適座椅 上, 享受美食, 十分寫意。是日餐湯配蒜香法包 $25 濃稠的紅甘筍忌廉湯, 啖啖紅甘筍的甜香味道, 香稠順滑, 還有脆卜卜的蒜蓉法包跟配 ,讓人胃口大開。大蝦帶子龍蝦汁意粉 $138擺盤精美, 大粒圓潤的帶子,味道柔潤鮮甜, 大隻虎蝦,蝦肉爽彈, 跟配的意粉, 軟硬適中, 掛滿鮮味的龍蝦汁,十分惹味。鵝肝松露雜菌意大利飯 $138香氣十足的煎鵝肝, 柔潤軟嫩, 有入口即溶的口感, 充滿鵝油的甘香,米飯濕潤煙靭, 淡淡松露的芬香,完美融合。南美香料炸雞塊 $68新鮮炸起雞塊, 熱燙香脆, 外脆內軟, 表面灑滿滋味的香料,香而不膩。

是日餐湯配蒜香法包 $25

大蝦帶子龍蝦汁意粉 $138

鵝肝松露雜菌意大利飯 $138

南美香料炸雞塊 $68
2024-02-16 97 瀏覽
葵涌𝖪𝖢𝖢居然有間咁𝙲𝚑𝚒𝚕𝚕嘅文青𝓬𝓪𝓯𝓮(≧▽≦)位置有啲隱世 所以人流唔算多 靜靜地撐枱腳就最岩 平日𝒅𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝒔𝒆𝒕價錢唔算貴 仲居然有西班牙炒飯!♥ 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙎𝙚𝙩 $①⑧⑧𝓾𝓹♡ 慢煮香蔥牛舌串燒 ♡ 西班牙海鮮炒飯 +$⑧⓪牛舌超級厚身 有嚼勁但唔算太韌 帶點蔥油香 可以一試(¬◡¬)西班牙炒飯超大盤 接近三人份量~海鮮比得好重手 每啖都有!飯粒口感偏濕潤 以醬汁、西班牙香腸、三色椒調味 食落幾入味晚餐連餐湯、飲品、雪糕 價錢合理 仲有窗邊位望到葵涌景色 日夜唔同feel啊

♥ 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙎𝙚𝙩 $①⑧⑧𝓾𝓹
♡ 慢煮香蔥牛舌串燒