2024-05-31 168 瀏覽
終於到訪這家以虹吸咖啡聞名的 Second Impression 很喜歡他們的店名取名由來 — 第一印象靠外表、第二印象靠的是真心和實力 ₍₍ (ง ˙o˙)ว ⁾⁾ 室內空間呈L shape 以黑色為主 有分兩個用餐區域~  他們提供的食物種類挺多的 當天試了 second all day breakfast / 煎鴨胸多士  兩個都很好吃*´ސު`*  咖啡方面試了 flat white / syphon - ethiopia 的豆子 風味偏甜 有lemon tea的味ꔛ 值得下次再訪✧⁺⸜(・ ᗜ ・ )⸝⁺✧

室內空間呈L shape 以黑色為主 有分兩個用餐區域~

他們提供的食物種類挺多的

second all day breakfast
flat white
虹吸咖啡
2024-01-03 353 瀏覽
今日帶貓貓去打針,之後打算就近搵嘢食,朋友係咖啡愛好者,佢話附近有一間好出名嘅咖啡店。初時都擔心,唔知寵物可否進入,但見門口餐牌已寫住Pet Friendly,咁就無問題啦。到訪當日,正好咖啡師外出,所以未能飲到虹吸咖啡。店員10分細心,見我們在照顧貓仔,主動提出將餐具先放在旁邊未有人坐的位置,等我們準備好。我們叫了一個all day Breakfast,加了牛油果,很喜歡這裏的荷蘭煎餅,味道本來就甜甜的,配各種材料都好美味。安頓好隻貓,都要安頓自己嘅胃,呢度嘅Latte/Cappucino咖啡入口香滑,唔會好似有啲舖頭,好快就有氣泡浮面變酸。

到訪當日,正好咖啡師外出,所以未能飲到虹吸咖啡。

2023-12-16
  • All  Day  Breakfast
2023-11-29 221 瀏覽
虹吸咖啡係cafe招牌,店主Tiffany 曾獲得H.K.Siphonist Champion 2017 & 2018的冠軍,雖然未必次次嚟都會見到冠軍虹吸咖啡師坐陣,但都值得一試咖啡!食物方面,供應意大利粉、椰菜花素飯、smoothie yogurt bowl、salad bowl等等,若果唔飲咖啡,亦有多款茶飲品選擇👓DUTCH BABY PANCAKE 荷蘭寶貝班戟茉莉花茶果醬 夏日莓果 配香草冰淇淋 $78👓 Smoothie yogurt bowl 山政小山圓抹茶 $88乳酪、香蕉、燕麥脆片、莓果、奇亞籽、蜜糖👓黑芝麻醬 豆腐碗 配 慢煮雞扒 沙律 $108羽衣甘藍沙拉、滑豆腐、牛油果、櫻桃蕃茄、温泉蛋、奇亞籽呢個有驚喜👍🏻有豆腐配上絕配芝麻醬 感覺好清新,全部配料都係superfood感覺又健康,但唔會係蔬菜味好難食好清淡👓香辣蒜片蜆肉 扁義大利麵 $98👓COLD BREW 冷泡咖啡 $54唔算好識得品評咖啡,但佢好香咖啡豆酸果味,係好飲的👓MATCHA LATTE 山政小山園抹茶 $52都幾香濃抹茶味,因為唔係落咗好多奶,唔會溝浠晒好淡👓Flat white $42

👓DUTCH BABY PANCAKE 荷蘭寶貝班戟
茉莉花茶果醬 夏日莓果 配香草冰淇淋 $78

乳酪、香蕉、燕麥脆片、莓果、奇亞籽、蜜糖

👓黑芝麻醬 豆腐碗 配 慢煮雞扒 沙律 $108
羽衣甘藍沙拉、滑豆腐、牛油果、櫻桃蕃茄、温泉蛋、奇亞籽

👓香辣蒜片蜆肉 扁義大利麵 $98

👓COLD BREW 冷泡咖啡 $54
唔算好識得品評咖啡,但佢好香咖啡豆酸果味,係好飲的
👓MATCHA LATTE 山政小山園抹茶 $52
都幾香濃抹茶味,因為唔係落咗好多奶,唔會溝浠晒好淡
👓Flat white $42
英倫風配藍黑主調嘅舖面已經非常吸睛🖤店入面以簡約黑色為主 冇太多嘅裝飾 空間感十足 令人感覺好放鬆(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 嚟到呢度有冠軍虹吸咖啡師坐陣 虹吸咖啡可以話係必試!!!!! 而且喺出邊的確好少見 今次都係我嘅first try!!!.❈ Summer’s Berries Dutch Baby Pancake w/ Homemade Jasmine Tea Jam | $78 (Rating: 8/10) Dutch baby pancake其實就似係我哋平時食嘅pancake嘅德國版 材料都係差唔多 不過就好似係將個pancake變左做個批底 上面可以配甜或鹹嘅配料🍳成個熱辣辣嘅pancake 用原個鑄鐵鍋上 真係好吸引🍓今次食嘅呢個用左士多啤梨同藍莓 加上自製嘅苿莉花茶果醬 感覺都好清新🌼不過食得多就會偏甜 2-3個人分啱啱好.❈ Pistachio Hojicha Burnt Basque Cheese Cake | $52 (Rating: 7/10) 蛋糕就比較一般 以basque cheesecake嚟講芝士同焦香味都唔算突出😣而開心果同焙茶味都係各自有淡淡地嘅味 味道
蛋糕就比較一般 以basque cheesecake嚟講芝士同焦香味都唔算突出😣而開心果同焙茶味都係各自有淡淡地嘅味 味道方面講就比較一般喇 不過質地都好軟滑
❈ Syphon Coffee - Kenya | $88 (Rating: 9/10)
Tasting note: Floral, Berries, Lemongrass, Tea finish
呢杯係我第一次飲嘅虹吸咖啡( o˘◡˘o) 虹吸咖啡其實係一種烹製咖啡嘅方法 透過水沸騰時產生嘅壓力 將水引導上流去盛放咖啡粉嘅上壺 等待下壺冷卻 上壺的咖啡就會流翻落下壺 就係我哋飲嘅虹吸咖啡喇(放心以上是google完整合的
所以虹吸咖啡都係即嗌即沖 要耐心等候~
睇相望落似一杯普通嘅black 不過實際上層次豐富好多!今次揀咗比較fruity嘅Kenya 有住嗰種果香嘅酸味得嚟 非常易入口 所有嘢都啱啱好嘅感覺🥰而且虹吸咖啡嘅特色係突出咖啡口感嘅厚實圓潤 飲落去真係好純嘅咖啡香❤️咖啡款式每日都有唔同 所以可以喺落單之前先問問店員 揀翻杯啱自己口味嘅咖啡
❈ Iced white | $42 (Rating: 8.5/10)
即使係普通basic款咖啡 都有高水準(´∀`)所有嘢比例都啱啱好嘅感覺🧚🏻‍♀️
Syphon Coffee - Kenya
下午茶
Syphon Coffee - Kenya
2023-06-07 350 瀏覽
鋪頭主題行型格路線如果唔係同行友人話想試依間我可能都唔會專登過黎始終對女士黎講唔夠打卡able Haha😂🤍Tofu Salad Bowl 賣相十分之吸引🤩個黑芝麻醬幾特別 估唔到又幾夾個bowl 豆腐好滑 雞扒略嫌煮老左少少🤏🏻溫泉蛋熟度處理得好好 抵讚👏🏻成個bowl份量都幾多記住要撈暈啲醬先食食完感覺好fresh同好健康🤭🤍Hot Matcha Latte其實叫錯左應該叫凍會好啲因為熱飲個苦味會太出飲得出係用靚既抹茶🍵都係正正常常啦🤍Cold Mocha 同行朋友叫左杯Mocha 味道就中規中矩啦😗味道✨ 7.5/10 價錢✨ 8/10 服務✨8/10 環境✨7/10 回頭率 6.5/10
鋪頭主題行型格路線

🤍Cold Mocha
同行朋友叫左杯Mocha
味道就中規中矩啦😗

2023-04-03 515 瀏覽
之前成日揸車經過,見到喺一堆舊唐樓中間有一間coffee shop,所以印象好深刻,今次終於有機會weekday過嚟試吓食早餐。可能weekday嘅關係,唔使等就有錶位,泊咗架車喺路德圍行過去大概5分鐘。坐低咗之後即刻叫咗個All day breakfast 同Tofu Salad Bowl,再加杯Black Coffee同White Coffee個All day breakfast好有驚喜,擺得靚之餘係真係好食嘅,最鍾意佢個底有個類似Yorkshire pudding嘅pancake(?),好有蛋味,仲好crunchy。而個Tofu Salad Bowl就好fresh,d嘢食又配搭得好靚。仲有,好鍾意呢間舖頭用黑色做主調,再用粉紅色配襯,仲有懶洋洋嘅貓貓做裝飾,望到好舒服好Relax。

2023-03-29
$160 (早餐)
2023-03-17 391 瀏覽
趁住細路考試,同個同事嚟到荃灣搵下午茶食,黎到覺得鋪面幾靚,入面行簡約型格路線。•香辣蜜糖雞翅&脆薯粒 $68雞翼係單骨雞翼,食起嚟冇咁狼狽,兩樣都炸得好脆,一路傾偈一路食都唔會淋咗。但蜜糖係另外加喺側邊,係要靠自己去點•荷蘭寶貝班戟 (茉莉花茶果醬&夏日莓果配香草冰淇淋) $78麻麻哋甜品嘅我第一次食呢種Pancake,本身以為係脹卜卜嘅,原來係兩層薄pancake中間加咗果醬,嗰球雪糕起咗畫龍點睛嘅作用,基本上所有pancake配雪糕都好好食㗎喇😂😂•Pink Lemonade Matcha $52好特別好靚嘅特調,影相好好影😝不過係我同事叫,我就無試到味道•Iced Belgium Chocolate $52個人相信通常朱古力都係熱飲好飲啲,但行過黎好熱所以叫咗凍飲。出黎效果的確太淡,同我想像比利時朱古力好濃郁嘅味道有出入

•香辣蜜糖雞翅&脆薯粒 $68

•Pink Lemonade Matcha $52

•Iced Belgium Chocolate $52
2023-02-12 413 瀏覽
首次食second impression lunch, 食完就去睇毒舌,時間岩岩好, 由於喺電話book枱, 所以一去到就有位, 呢間餐廳係要自己出去order食物及埋單, 我覺得唔係太方便, 坐位亦都比較少, 只有4,5 張枱, 貼牆坐既位置,張椅係連住幅牆, 個人覺得比較窄, 略胖的話就唔岩坐, 而且貼牆坐位上面有d裝潢係比較低, 會有d壓迫感, 餐廳佈置左有幾隻深灰色小貓, 比較特別, 餐廳内既顏色以灰黑為主調, 有興趣既朋友可以一試無妨。
2023-02-11 290 瀏覽
路過見今日未飲咖啡,睇落環境同咖啡嘅相都Ok就入咗去☺️由於我好驚飲咖啡中伏,所以通常我都會order Latte,我覺得Latte都可以唔好飲果D Coffee shop可以以後唔洗去😂係我等杯咖啡嘅途中,我見到個咖啡師同杯咖啡談情,我就知道杯咖啡一定好好飲,最後都真係好好飲,拉花重真心靚🫶🏻同行叫咗杯Mocha,雖然拉花好靚,但我自己試咗啖,唔係咁鍾意隻朱古力味(我個人唔鍾意姐)叫果個覺得Ok嘅🤭
路過見今日未飲咖啡,睇落環境同咖啡嘅相都Ok就入咗去☺️

【虹吸咖啡冠軍小店🏅】想同朋友去CAFE坐下,朋友就話想試呢一間!勁少去荃灣嘅,我梗係冇所謂🥳見到佢個Tiramisu即刻心心眼😍呢個CAFE出名虹吸咖啡,可惜少飲咖啡嘅我冇試到😳大家下次去可以試下!.🍴𝙳𝚄𝚃𝙲𝙷 𝙱𝙰𝙱𝚈 𝙿𝙰𝙽𝙲𝙰𝙺𝙴佢可以自由配搭,我哋叫咗炒滑蛋、牛油果、脆薯粒、PARMA HAM、腸仔😋 牛油果生熟度啱啱好,口感幾細滑🥑外脆內軟,加茄汁好好食🥫PANCAKE都香脆,甜甜地,但冇乜蛋味🍳比較普通🙈.🍴黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒呢個黑芝麻醬又香又幾好食😆加埋凍豆腐食,幾夾👍🏼雞扒嫩滑,都幾香😋.🍴香濃豆腐𝚃𝙸𝚁𝙰𝙼𝙸𝚂𝚄呢一個都幾失望😔賣相都幾吸睛,但可能因為係豆腐味係冇乜TIRAMISU應有嘅咖啡味的😢-🚟餐廳唔近地鐵站,要預番啲時間過去.⏰店面唔算大,但係星期日下晝去都冇乜人-💎推介指數: 💎💎💡性價比:✨✨🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️-
🍴𝙳𝚄𝚃𝙲𝙷 𝙱𝙰𝙱𝚈 𝙿𝙰𝙽𝙲𝙰𝙺𝙴
🍴黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒
🍴香濃豆腐𝚃𝙸𝚁𝙰𝙼𝙸𝚂𝚄
🚟餐廳唔近地鐵站,要預番啲時間過去
⏰店面唔算大,但係星期日下晝去都冇乜人
💎推介指數: 💎💎
💡性價比:✨✨
🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️
2023-01-22 180 瀏覽
🥳 趁聖誕假期約咗一個好耐冇見嘅朋友,就佢湊小朋友,所以去咗荃灣覓食!朋友最後揀咗依間cafe,重拾暫時唔使湊B嘅輕鬆時光!😚[ 亂闖試飲試食 ]🍳 椰菜花素飯 - 紅酒燉牛肋條 😋😋😋😋😋用熱pan 上嘅菜式,充滿住椰菜花飯嘅牛油🧈香,同埋牛肋條嘅紅酒🍷同洋蔥🧅香氣。🤤 牛肋條都好有肉地,燉得腍腍地,仲有好多蘿蔔🥕做伴菜,肉菜兩者比例好均衡!🍳 荷蘭寶貝班戟 - 2nd ALL DAY BREAKFAST 😋😋😋😋😋依個係一個all day breakfast鋪喺熱pan班戟嘅概念 😁 除咗本身已經包咗嘅炒滑蛋、煙三文魚、羽衣甘藍沙拉🥗、烤珍寶香腸、櫻桃蕃茄同白蘑菇外,朋友仲加咗烤慢煮雞扒!材料非常豐富!一上菜就已經聞到好香嘅麵粉同牛油香,而所有食材嘅味道都唔錯!👍🏻☕️ Mocha 😋😋😋😋朋友叫嘅Mocha拉花水準好高!十分精緻,係一隻飛馬!🤩 飲落朱古力同咖啡味都均秤!☺️☕️ Cappuccino 😋😋😋😋泡沫咖啡嘅奶同咖啡都調配得好好!飲落好順滑!😉午餐 💵💵💵💵 約港幣$180/人 💁🏻‍♀️ 店舖裝潢走深藍同深黑風格,人手唔係好多,但都幾多人會去幫襯!睇佢哋IG,見到賣點係虹吸

[ 亂闖試飲試食 ]
🍳 椰菜花素飯 - 紅酒燉牛肋條 😋😋😋😋😋

☕️ Mocha 😋😋😋😋

☕️ Cappuccino 😋😋😋😋
泡沫咖啡嘅奶同咖啡都調配得好好!飲落好順滑!😉

午餐 💵💵💵💵 約港幣$180/人

💁🏻‍♀️ 店舖裝潢走深藍同深黑風格,人手唔係好多,但都幾多人會去幫襯!睇佢哋IG,見到賣點係虹吸咖啡!對咖啡有研究嘅朋友,可以去試試!😎

🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!
2022-12-26
10 分鐘 (堂食)
2023-01-10 109 瀏覽
平日下午時間去,在工廠區附近,店內沒有太多人,環境休閑~🥞Chocolate Dutch Baby $98初嘗Dutch baby pancake驚艷了 | •́ ▾ •̀ | 外脆內軟有蛋香!配料有焦糖香蕉、棉花糖、朱古力雪糕,個人覺得太過甜膩🙊不喜歡甜的可選All Day Breakfast🍵 Iced Matcha Latte $52☕️ Hot Cappuccino $42飲品不錯的~其實Cafe主打虹吸咖啡,下次再試😬
平日下午時間去,在工廠區附近,店內沒有太多人,環境休閑~

🥞Chocolate Dutch Baby $98
外脆內軟有蛋香!
配料有焦糖香蕉、棉花糖、朱古力雪糕,個人覺得太過甜膩🙊
不喜歡甜的可選All Day Breakfast

🍵 Iced Matcha Latte $52
☕️ Hot Cappuccino $42
飲品不錯的~
其實Cafe主打虹吸咖啡,下次再試😬
2023-01-06 122 瀏覽
All Day Breakfast *Time : JAN 2023, Lunch Time*Price : $118-HKD *Place : Second Impression*Review : 繼續All Day攻略,今次是荃灣,有提供All Day的餐廳在這邊有不少選擇,今次就選一間偏遠一點點的。- All Day Breakfast :內容有羽衣甘藍沙律,炸珍寶腸,煙三文魚,炒磨菇及櫻桃蕃茄,煎蛋,還有這裡的特色班戟底,沙律菜甜甜的,沒有甘苦,煙三文魚口感彈性,沒有放久了變乾的感覺,炒磨菇及櫻桃蕃茄熱辣辣,應該不是預先炒好的,珍寶腸同樣又熱又多肉汁,味道很好,班戟底就是香,又飽腹,配上述食材相當不過- 黑咖啡 : 用豆比較苦澀,我就很喜歡整體是好評的,每樣食材都是用心即制的,香噴噴又熱辣辣,這價錢包一杯咖啡連乳酪,相當不錯,不枉我專程走過去,店面坐位小,裝修簡約,邊吃邊放空也不錯Second Impression地址:荃灣沙咀道129號好運唐樓地下14號舖

*Time : JAN 2023, Lunch Time
*Price : $118-HKD
*Place : Second Impression

- 黑咖啡 : 用豆比較苦澀,我就很喜歡

Second Impression
地址:荃灣沙咀道129號好運唐樓地下14號舖
All Day Breakfast
早前到訪過餐廳一次, 試過佢地主打既鹹甜Baby Dutch Pancake🥞今次就試試pancake以外既新menu item😛🍴ᴍᴀɪɴ· 油畫吐司配楓糖漿 $62﹟將平凡既麵包變成可以發揮創意既畫板, 等大家製作成一塊獨一無二既吐司🤭餐廳會提供幾種唔同顏色既cream cheese, 所以畫完打完卡後都可以食得返架😎而麵包質感非常軟熟👍🍴ᴍᴀɪɴ· 焗起司巴西豚肉片 $88﹟依款係其中一款新上市既意粉系列💁🏻‍♀️份量十足, 更會用煎pan呈上😍整體調味夠入味, 豚肉唔會話鞋口, 唯獨係我可能放左陣先食…煎pan既餘溫有啲抽乾左意粉既水份, 食落會dry左少少🙈🍴ᴍᴀɪɴ· 黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒 $108﹟感覺清新又健康既選擇🌿材料既組合都色彩鮮艷, 增加食慾✌️第一次食以黑芝麻作沙律醬, 食落又幾得意, 帶點酸酸既芝麻味😝🥤ᴅʀɪɴᴋ· Jelly Soda Drink $48﹟依杯新推出既黑紅飲品, 黑色部分係凝固既啫喱, 幾有心思🥰而紅色係以茉莉花果醬作沖調, 飲落酸酸地似山楂味道, 飲落好開胃😆💕🥤ᴅʀɪɴᴋ· Pink Lemonade Matcha $52﹟另一杯新飲

🍴ᴍᴀɪɴ· 油畫吐司配楓糖漿 $62

🍴ᴍᴀɪɴ· 焗起司巴西豚肉片 $88

🍴ᴍᴀɪɴ· 黑芝麻醬豆腐碗配慢煮雞扒 $108

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Jelly Soda Drink $48

﹟另一杯新飲品, 紅色部分同樣係以帶酸味既茉莉花果醬沖配, 而綠色就係抹茶層, 先係飲到酸酸地既味, 抹茶味隨後而黎, 估唔到都幾夾😝
這間cafe我必定再來,此店榮獲虹吸咖啡冠軍獎,咖啡有水準,食物質素高,以黑色牆色營造酷酷的感覺,座位寛敞舒適,可選擇坐室內或室外。我和老公來吃時剛巧碰到朋友,看來大家都很期待來這cafe😀必吃: All Day Dutch Baby Pancake 用煎pan作盤碟呈上, 太有特色!熱哄哄很好吃。這個All Day最特別之處是底層是荷蘭Pancake,煎得很脆。煙三文魚完全不腥,蛋香濃細滑,烤珍寶香腸咸香惹味,白蘑菇很爽口。腸的外層切的很有層次感。pancake好吃到停不下來!煙三文魚班尼蛋:特色是配粉色食用染料的地瓜泥,沒有採用傳統的荷蘭醬。我覺得用地瓜泥作調味,令班尼蛋味道和口感更上一層樓。粉色激發起我的少女心,蛋呈流心狀態。下層有口感煙韌的貝果,以羽衣甘藍作配菜十分開胃。油畫多士配楓糖醬:這意念創新,既好吃又好玩,有不同顏色的牛油放在膠盤上,我們可自己用色彩繽紛的牛油畫圖案,喜歡畫圖畫的朋友不要錯過!我沒有畫畫天份,畫到在潑墨畫那樣😅過程非常開心,多士微甜太滋味,脆度適中,加上楓糖醬是完美配搭。2nd jelly soda drink:這是必喝之選,也是我喝過最出色的疏打!把啫

油畫多士配楓糖醬:

2nd jelly soda drink:這是必喝之選,也是我喝過最出色的疏打!把啫喱加在飲品中,有藍莓醬的滋味,一邊喝透心涼的有汽飲品,一邊吃軟彈嫩滑的啫喱,實在是人間享受。賣相極美,粉紫色深淺層次分明,晶瑩剔透。藍莓味疏打,一試難忘!

比利時朱古力飲品:可選冷或熱飲,冷飲賣相更精緻,因為有層泡泡上有朱古力溶解粒。朱古力味特別香濃,是因為有真的比利時朱古力溶入飲品中,朱古力控必定喜歡。

早餐
  • All Day Dutch Baby Pancake